24
Προς ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων Λέσβου και Λήμνου Έρχονται αντιδράσεις… ΣEΛ. 8 Κ. κατάστημα Μυτιλήνης ΣABBATOKYPIAKO APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3769 TIMH €1,3 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 21 5 5 32χρονος νεκρός το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στη στροφή του πεδίου βολής στον Καρά Τεπέ Καταραμένη στροφή Αύριο η προσυνεδριακή εκδήλωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ο Πάνος Καμμένος στη Μυτιλήνη Μαθητές και γονείς της βόρειας Λέσβου ζήτησαν διαμεσολάβηση για τα σχολικά δρομολόγια Οι κινήσεις τής ΝΕΛ, στο μικροσκόπιο της Συνεταιριστικής ΣEΛ. 8 «Τσίκνισαν» στα γραφεία της Ακαδημίας Πο- λιτών τα στελέχη και ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη, αφού χρειάστηκε για πολλές ώρες, από νωρίς το α- πόγευμα έως και αργά το βράδυ, να επιχει- ρούν ώστε να πάρουν τελικά από τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Σαπφούς, προς έλεγχο - και μετά την προειδοποίηση πως θα κληθεί η εισαγγελική αρχή - τα βιβλία, καθώς και CDs με αντίγραφα εγγράφων απ' τους σκληρούς δί- σκους όλων των υπολογιστών. Ο έλεγχος προ- έκυψε μετά από έγγραφο του ΣΔΟΕ Θεσσα- λίας για τη λειτουργία παραρτήματος της Ακα- δημίας στο Βόλο χωρίς την ύπαρξη των απα- ραίτητων φορολογικών βιβλίων. Οι αρχικές ε- κτιμήσεις των στελεχών της οικονομικής υπη- ρεσίας έκαναν λόγο για περίπου 80 παραρτή- ματα, ενώ χθες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας, Στρατής Παπά- νης, μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε σε 64 συ- νολικά. Για όλα αυτά τα παραρτήματα θα ανα- ζητηθούν στοιχεία στα βιβλία που πήρε το ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου απ' τα γραφεία της ε- ταιρείας. Ο έλεγχος αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜ- ΚΕ), στη ροή των επιχορηγήσεων που έχει λά- βει από κρατικούς φορείς και προγράμματα, καθώς και στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων. Ελέγχονται 64 (!!!) παραρτήματα της γνωστής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δεν τηρούσαν βιβλία, καθώς και οι επιχορηγήσεις που λάμβανε Επεισοδιακή επιχείρηση στο κέντρο της Μυτιλήνης το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση σε βιβλία και υπολογιστές ΜΠΛΟΚΟ ΣΔΟΕ στην Ακαδημία Πολιτών Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΑΡΑΣ Εξαφανίζουν τη μεσαία τάξη Εξαθλιώνουν τους εργαζομένους APΘPO ΣEΛ. 5 ΣEΛ. 5 ΣEΛ. 6 - 7 ΣEΛ. 8 Έφτασαν στον εισαγγελέα ΣEΛ. 9

Εμπρός 3769

  • Upload
    -

  • View
    241

  • Download
    10

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Ημερήσια Εφημερίδα Ν.Λέσβου

Citation preview

Page 1: Εμπρός 3769

Προς ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων Λέσβου και Λήμνου

Έρχονται αντιδράσεις…ΣEΛ. 8

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

ΣABBATOKYPIAKO APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3769 TIMH €1,3

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

www.emprosnet.gr

ΣABBATO9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 215 5

32χρονος νεκρός το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στη στροφή του πεδίου βολής στον Καρά Τεπέ

Καταραμένη στροφή

Αύριο η προσυνεδριακή εκδήλωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Ο Πάνος Καμμένος

στη Μυτιλήνη

Μαθητές και γονείς της βόρειας Λέσβου ζήτησαν διαμεσολάβηση για τα σχολικά δρομολόγια

Οι κινήσεις τής ΝΕΛ, στο μικροσκόπιο

της Συνεταιριστικής ΣEΛ. 8

«Τσίκνισαν» στα γραφεία της Ακαδημίας Πο-λιτών τα στελέχη και ο προϊστάμενος τουΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη, αφούχρειάστηκε για πολλές ώρες, από νωρίς το α-πόγευμα έως και αργά το βράδυ, να επιχει-ρούν ώστε να πάρουν τελικά από τα γραφείατης εταιρείας στην οδό Σαπφούς, προς έλεγχο- και μετά την προειδοποίηση πως θα κληθεί ηεισαγγελική αρχή - τα βιβλία, καθώς και CDsμε αντίγραφα εγγράφων απ' τους σκληρούς δί-σκους όλων των υπολογιστών. Ο έλεγχος προ-έκυψε μετά από έγγραφο του ΣΔΟΕ Θεσσα-λίας για τη λειτουργία παραρτήματος της Ακα-δημίας στο Βόλο χωρίς την ύπαρξη των απα-ραίτητων φορολογικών βιβλίων. Οι αρχικές ε-

κτιμήσεις των στελεχών της οικονομικής υπη-ρεσίας έκαναν λόγο για περίπου 80 παραρτή-ματα, ενώ χθες ο πρόεδρος του διοικητικούσυμβουλίου της Ακαδημίας, Στρατής Παπά-νης, μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε σε 64 συ-νολικά. Για όλα αυτά τα παραρτήματα θα ανα-ζητηθούν στοιχεία στα βιβλία που πήρε τοΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου απ' τα γραφεία της ε-ταιρείας. Ο έλεγχος αναμένεται να επεκταθείστο σύνολο της οικονομικής δραστηριότηταςτης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜ-ΚΕ), στη ροή των επιχορηγήσεων που έχει λά-βει από κρατικούς φορείς και προγράμματα,καθώς και στους τραπεζικούς λογαριασμούςόλων των εμπλεκομένων.

Ελέγχονται 64 (!!!) παραρτήματα της γνωστής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δεν τηρούσαν βιβλία, καθώς και οι επιχορηγήσεις που λάμβανεΕπεισοδιακή επιχείρηση στο κέντρο της Μυτιλήνης το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση σε βιβλία και υπολογιστές

ΜΠΛΟΚΟ ΣΔΟΕστην Ακαδημία Πολιτών

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΑΡΑΣ

Εξαφανίζουν τη μεσαία τάξηΕξαθλιώνουν τους εργαζομένους

APΘPO

ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 6 - 7

ΣEΛ. 8

Έφτασαν στον εισαγγελέα

ΣEΛ. 9

Page 2: Εμπρός 3769

2ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

ΣΑΒΒΑΤΟΣΕΛΗΝΗ 28 ημ.

Aνατ. 06.45 ∆ύσ.18.26

9†Ψυχοσάββατο

Αγίων 40 Μαρτύρων εν Σεβαστεία, Καισαρίου θαυμ.

ΜΑΡΤΙΟΥ

Έγκλημα και τιμωρία;Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, οι πολίτες είναιεκείνοι που θα πληρώσουν κυριολεκτικά τοπρόστιμο με το σκάνδαλο του Νοσοκομείου. Τοτελευταίο δεν μπορεί να προμηθευτεί φάρμακακαι τα απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία του.Έτσι όλα βρίσκονται «στον αέρα», η σίτιση τωνασθενών, η περίθαλψή τους. Αν δε δοθεί λύσηστο πρόβλημα, μπορεί να μην αργήσει η μέραπου θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Γιατί ανένας ασθενής πρέπει να μπει σε χειρουργείοαλλά αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, τι γίνε-ται;Δε θ’ αργήσουν πολλοί ασθενείς να φεύγουνστην Αθήνα ή σε άλλα νοσοκομεία για να νοση-λευθούν. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται, είναιαν κάποιος δεν έχει χρήματα για τη μετάβασήτου σε άλλο νοσοκομείο, τι θα κάνει. Ίσως μόνοπροσευχή.Στο σκάνδαλο με το οξυγόνο καλείται να πλη-ρώσει… τη νύφη και ο απλός κόσμος, που δεναναμείχθηκε καθόλου και τώρα έρχεται αντιμέ-τωπος με πλήθος προβλημάτων που κάποιοιάλλοι δημιούργησαν.

Α.Κου

Οι κρίσιμες ημέρεςΑπό 21 έως 26 Μαρτίου μαθαίνουμε ότι θα απο-

λογηθεί η πρώτη ομάδα κατηγορουμένων για την υ-πόθεση Μπεμπεδέλλη της Συνεταιριστικής Τράπε-ζας Λέσβου - Λήμνου. Δεν περιμένουμε να προκύ-ψει κάποια ενδιαφέρουσα είδηση, αλλά ποτέ δενμπορούμε να αποκλείσουμε και τις εκπλήξεις!!!

Ν.Μ.

Αντικρουόμενες εκτιμήσειςΑνάκαμψη της τουριστικής κίνησης προς τη χώ-

ρα μας βλέπουν οι παράγοντες της τουριστικής α-γοράς από την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλαν-δία. Μείωση της τουριστικής κίνησης εκτιμούν ότιθα έχουμε στη Λέσβο οι εκπρόσωποι των τουριστι-κών επιχειρήσεων. Αν αληθεύουν κι οι δύο εκτιμή-σεις, τότε θα σημαίνει πως οδεύουμε σε «Βατερ-λώ» των προσπαθειών τουριστικής προβολής. Αςελπίσουμε ότι απλώς είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοιοι εν Λέσβω επιχειρηματίες του τουρισμού.

Ν.Μ.

Αύξηση των εξαγωγών λαδιούΑυξημένη κατά 29,88% ήταν η αξία των εξαγω-

γών παρθένου ελαιολάδου της χώρας μας το 2012.Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν προς Ισπα-νία, Ρουμανία, Αυστρία και Κίνα.Το χύμα ελαιόλαδο που εξήχθη προς Ιταλία, ανήλ-θε στους 85.000 τόνους. Η μέση τιμή αυξήθηκε κα-τά 0,12 ευρώ (4,5%). Για το σύνολο όλων των ελαι-ολάδων, με το πυρηνέλαιο, οι ποσότητες αυξήθη-καν κατά 570 τόνους (0,4%), ενώ οι τιμές αυξήθη-καν κατά 0,53 ευρώ (28%). Φέτος αναμένεται θεαματική αύξηση των εξαγω-γών, λόγω της μειωμένης παραγωγής της Ισπανίας.

Ν.Μ.

Καιρός ήταν!Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου επιτέλους θα πάρουν με-

τά από αρκετό διάστημα οι δικαιούχοι των προνοι-ακών επιδομάτων τα χρήματα που αντιστοιχούνστους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο. Τόσο μεγάληκαθυστέρηση παρατηρήθηκε για πρώτη φορά. Μά-λιστα δεν ήταν λίγοι οι δικαιούχοι που έπαιρναντους αρμοδίους τηλέφωνα, ή άλλοι που πήγαινανστην αρμόδια υπηρεσία για να πληροφορηθούν τοπότε θα έχουν τα χρήματα στα χέρια τους.

Α.Κου

Σφίξε κι άλλο το ζωνάρι…Θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο

Δήμος θα εξοικονομήσει 40.000 ευρώ από χώροπου δε θα νοικιάζει. Βέβαια κάτι τέτοιο δε θα μπο-ρούσε να επιτευχθεί αν η στρατιωτική ηγεσία δενπαραχωρούσε το φυλάκιο στο Κλιτς. Τέτοιου εί-δους συνεργασίες πρέπει να διατηρούνται και να ε-πεκτείνονται σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, ό-πως είναι αυτοί που διανύουμε τώρα.

Α.Κου

ΑπώλειεςΔυστυχώς άλλος ένας νέος άνθρωπος έχασε τη

ζωή του στην άσφαλτο, σε σημείο που χαρακτηρί-ζεται καρμανιόλα από πολλούς, στη στροφή στο ύ-ψους του πεδίου βολής στον Καρά Τεπέ. Βέβαια,παρά τις όποιες επισημάνσεις από τη διεύθυνσητης Τροχαίας, κανείς ποτέ δε νοιάστηκε να κάνειτις απαραίτητες παρεμβάσεις στο σημείο εκείνοτου οδικού δικτύου.Προφανώς, θα πρέπει να θρηνήσουμε ακόμη πολ-λές ανθρώπινες ζωές για να δεήσουν οι αρμόδιοινα κάνουν κάτι προκειμένου να πάψει το συγκεκρι-μένο σημείο να είναι καρμανιόλα.

Α.Κου

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό ΑρχείοΑιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», του Σαββάτου 10 Μαρτίου 1945.

Τα νεώτερα τηλεγραφήματα από το εξωτερικό, σχετικά με την κατάληψη του Βερολίνου

από τις συμμαχικές δυνάμεις.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ:Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

NIKOΣ MANABHΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

Page 3: Εμπρός 3769

3ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

ΚΑΚουργήµατα

Παίρνουν τον ΕΟΤ;Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τον υπουρ-

γό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να έχει ειση-γηθεί - για λόγους οικονομίας και περιστολήςτων δαπανών του δημόσιου τομέα - την κα-τάργηση των παραρτημάτων τού ΕΟΤ σε Μυ-τιλήνη και Ρόδο. Ήδη η διαρροή της είδησηςέχει προκαλέσει την αντίδραση των περιφε-ρειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ΝάσουΓιακαλή και Γιάννη Μαχαιρίδη αντιστοίχως,που ζητούν απ’ τον Αντώνη Μανιτάκη να δεικαι σ’ αυτό το θέμα τη διάσταση της νησιωτι-κότητας και οι υπηρεσίες τουρισμού να περά-σουν στις περιφέρειες.Επί της ουσίας δε, οφείλει κάποιος να εξηγή-σει σε όλους όσοι έχουν την ευθύνη των ό-ποιων διοικητικών σχεδιασμών, πως κάποτεσ’ αυτήν τη χώρα οφείλουμε να λάβουμε υ-πόψη μας και την κοινή λογική. Γιατί αν τανησιά του Αιγαίου, ο «νούμερο ένα» τουρι-στικός προορισμός, δε διαθέτουν υπηρεσίεςτουρισμού, τότε πού πρέπει να έχουμε ΕΟΤ,στα Σάλωνα ή στην Αγουλινίτσα;

ΜΑΡ.ΠΛ.

Παρα...θέσεις

Το αρνητικό στερεότυπο των τελευταίωνπέντε - επτά ετών είναι γνωστό: τα ελληνι-κά πανεπιστήμια είναι για τα μπάζα! Γνω-

στός ο μηχανισμός κατασκευής του και διά-φανη η σύνδεσή του με τον ά-λογο και α-γράμματο «μιμητισμό» του ευρωπαϊκού εκ-

συγχρονισμού στην Ανατολίτικη καθ’ Ημάς εκδοχή του. Βα-θυστόχαστες πολιτικές φιγούρες, περιπαθώς προσπαθούννα δώσουν απάντηση στο ερώτημα «μα πώς γίνεται κι οιΈλληνες απόφοιτοι να διαπρέπουν στο εξωτερικό;». Μπρο-στά στην καταφανή έλλειψη ειλικρίνειάς τους για την ανά-λυση της κολοσσιαίας απόστασης μεταξύ της καθημερινό-τητας στο ελληνικό ΑΕΙ και τις ακαδημαϊκές δυνατότητεςκαι το δυναμικό κάποιων/αρκετών εκ των αποφοίτων του,η καταφυγή είναι η χρήση των δεικτών και συστημάτων α-ξιολόγησης των πανεπιστημίων διεθνώς: τα ελληνικά ΑΕΙδεν ευρίσκονται στα 200 ή 500 πρώτα στον κόσμο, στη λί-στα των «Times» ή του Πανεπιστημίου της Σαγκάης!Ποιο ψεύτικο επιχείρημα, ποιο ασύγγνωστο και ποιο ευτε-λές, δεν υπάρχει! Γιατί; Διότι στηρίζεται σε προσανατολι-σμένους δείκτες επίδοσης, διότι είναι α-ιστορικό, διότι εί-ναι α-κοινωνικό! Η Παιδεία είναι θεσμός μιας κοινωνίας, ά-γεται από τις αρχές και επιλογές της, ρυθμίζεται από τις α-ποφάσεις της, καθορίζεται από τη στρατηγική της. Πάντατα λαμπρά μυαλά θα κάνουν τη διαφορά. Πάντα, όμως, η ε-πίπτωσή τους θα συναρτάται από τη δεκτικότητα ενός συ-στήματος να τα χρησιμοποιήσει.Επιτρέψατέ μου να κάνω ένα «εικονικό πείραμα», σε μιαμεταφορά που εύκολα γίνεται αντιληπτή από τον καθένα:την 70άρα πορεία των ΛΟΚατζήδων. Πάρτε μια μοίρα τωνΛΟΚ και ένα συνονθύλευμα «μαμάκηδων-βυσμάτων» διαβι-βαστών. Φορτώστε επιπλέον τους δεύτερους με ένα σακί-διο, έμφορτο με πέτρες πολλών κιλών, και μετρήστε ποιοςθα φτάσει πρώτος στο τέλος της πορείας. Αν είστε σοβα-ρός, δε θα κάνετε καν το πείραμα! Αν είστε λιγότερο σοβα-ρός πλην επιμελής, θα καταγράψετε το αποτέλεσμα, έστωκαι προδιαγεγραμμένο. Αν είστε βλαξ, θα ενθουσιαστείτεστο τέλος του πειράματος με την απόδειξη ότι ο ελεύθεροςβάρους και εκπαιδευμένος ΛΟΚατζής προηγήθηκε κατάπολύ του βαρυφορτωμένου κι ανεκπαίδευτου άλλου.Όσον κι αν είναι γελοίο το «πείραμά» μου, οι δείκτες και μέ-θοδοι σύγκρισης θα είναι πάντα ψυχρά νούμερα κι αριθμοί.Εκτός από τη μεθοδολογική στρέβλωσή τους, αντικατοπτρί-ζουν ιδεολογίες. Πώς θα συγκρίνεις το πασίγνωστο και ση-μαντικό ΜΙΤ των ΗΠΑ με το Mytilini Institute ofTechnology, που ως ακρωνύμιο είναι, θεωρητικά, τα ίδια;Μήπως υπάρχει Στρατηγική παιδείας στη Χώρα μας, ανά-λογη με αυτήν των ΗΠΑ, της οικονομίας τους - δημόσιαςκαι ιδιωτικής -, της αξιολόγησης, της αξιοκρατίας και τουσυστήματος διασύνδεσης επιστήμης/κοινωνίας;Μήπως άραγε η «κόλαση» της γραφειοκρατίας, των τετριμ-μένων της νοοτροπίας, της σύμφυτης με την ακαδημαϊκήπράξη ευελιξίας και κινητικότητας, της χρηματοδοτικής υ-ποστήριξης, της κοινωνικής δικτύωσης, του σεβασμούκ.ο.κ. είναι ανάλογα, ώστε η σύγκριση να έχει νόημα;Μήπως άραγε τα υπό σύγκριση πανεπιστήμια δεν είναι χώ-ροι κομματικής επιδρομής και κατάκτησης, ως τα δικά μας;Μήπως τα πανεπιστήμια στον Κόσμο δεν είναι τόποι φόβουως εδώ, αλλά χώροι αυθεντικής ελευθερίας;Μήπως άραγε τα πανεπιστήμια παράγουν το σχέδιο ανά-πτυξής τους και το αντίστοιχο υπουργείο το χειρίζεται, α-κριβώς αντίθετα από ό,τι πράττουμε εδώ;Μήπως…;Το σύστημα αξιολόγησης των πανεπιστημίων του Κόσμου,σύμφωνα με στεγνά και στυγνά κριτήρια «φήμης», όπως υ-ποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ισπανίας,αναδεικνύει πέντε ελληνικά πανεπιστήμια στο άνω 5% ό-λων των ΑΕΙ του Κόσμου. Μεταξύ αυτών, το ΠανεπιστήμιοΑιγαίου, με ισχυρότατη συμμετοχή προς τούτο της ΣχολήςΠεριβάλλοντος. Άλλωστε, το πιο αυστηρό σύστημα συγκρι-τικής ερευνητικής αξιολόγησης έχει αναδείξει τη Σχολή Πε-ριβάλλοντός μας - το εντόπιο ΜΙΤ - ως έχουσα 20% μεγα-λύτερη επίδοση του παγκόσμιου μέσου όρου και περίπου70% του δεύτερου ελληνικού ιδρύματος, του Α.Π.Θ.. Ση-μαίνουν τίποτα όλα αυτά για τους πολιτικούς θρήνους περίτης κατάντιας μας; ΟΧΙ! Επί έτη, το Υπουργείο παρακολου-θεί την αιμορραγία στελεχιακού δυναμικού στο Τμήμα μου(από 24 διδάσκοντες, μείναμε 14) και… αναρωτιέται γιατίδεν τα πάμε καλά. Εφέτος, το Τμήμα μου έχει μηδενικόπροϋπολογισμό για τις εκπαιδευτικές και λειτουργικές τουδαπάνες. Και το ψευδές και ύπουλο ερώτημα, ως παρου-σιάζεται στην ελληνική κοινωνία, είναι γιατί δεν υπερτερού-με όσων πήραν Nobel στο Harvard και στο Caltech!Το Πανεπιστήμιο και η Σχολή μου θα πάει καλά - με τα μέ-τρα τους - όταν πάρουν Αυτοί το πρώτο «Νοbel» σε κάτι. Έ-στω το «Master Chef»! Μέχρι τότε, καλό θα ήταν να υιοθε-τηθεί από όλους τουλάχιστον αιδήμων σιωπή!

* Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγητής, πρώην πρύτανης Πανεπιστη-μίου Αιγαίου.

MIT, ή σα να λέμε Mytilini Institute of Technology!

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ*

Κανείς δε θέλειΔύο επώνυμοι της Μυτιλήνης, από διαφορε-

τικούς χώρους, απ’ τη Ν.Δ. ο ένας, απ’ το ΠΑ-ΣΟΚ ο άλλος, χθες μας είπαν ακριβώς την ίδιαφράση στο ερώτημα τι γίνεται με το Νοσοκο-μείο: «Ψάχνουν να βρουν διοικητή και δεν α-ναλαμβάνει κανείς.»Ποιος θα πάρει στα χέρια του τέτοια βόμβα με-γατόνων, αν πρώτα δε διασφαλίσει εγγυήσειςγια τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, αλλάκαι για την πληρωμή των προστίμων; Πάντως,υπήρξε και πρόσωπο που «παίζει» εδώ και και-ρό το όνομά του για τη θέση του διοικητή, ο ο-ποίος δηλώνει ότι ακόμη δεν του έγινε επισή-μως πρόταση από κανέναν.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Μακριά από στικάκιαΑντιγραφή σε CDs κι όχι σε φλασάκι/στικά-

κι/USB, ή όπως αλλιώς λέγεται, επέλεξε τοκλιμάκιο του ΣΔΟΕ για να πάρει αντίγραφα αρ-χείων απ’ τους σκληρούς δίσκους των υπολο-γιστών στην Ακαδημία Πολιτών.Μετά τα όσα έχουν ακουστεί για τα στικάκια, ησυγκεκριμένη εφαρμογή έγινε πλέον γραφικήκαι κυρίως εύκολα αμφισβητήσιμη στη μετα-φορά δεδομένων.Για αυτό και των φρονίμων τα παιδιά, δουλεύ-ουν μόνο με CD, όπως, όχι μόνο στο ΣΔΟΕ αλ-λά και αλλού, συνηθίζεται τον τελευταίο καιρό.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ακόμη νερά…Ακόμη είχε χτες νερά ο αρχαιολογικός χώ-

ρος της οδού Νικομηδείας. Φαίνεται ότι μέχρινα σταματήσουν οι βροχές, δεν πρόκειται να α-δειάσουν τα αρχαία από τα νερά και πως η μό-νη λύση θα είναι η πλήρης αποκατάσταση, κά-ποια στιγμή, του αποστραγγιστικού συστήμα-τος.

Β.Χρ.

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…»Αφού αποφάσισε, μέσω του Σχεδίου «Αθη-

νά», τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήματων ΑΕΙ, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε μό-λις χτες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έγγραφο μετο οποίο ζητά από το ίδρυμα να ορίσει τον α-ριθμό εισακτέων που επιθυμεί να λάβει τουχρόνου. «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ», λένε, ανκαι δεν είναι σίγουρο το τι ισχύ θα έχει το ό-ποιο αίτημα του ιδρύματος, παρ’ όλο που τοΣχέδιο «Αθηνά» θεωρείται από το ίδιο ως μια«πρόταση» και όχι ως «απόφαση». Το Πανεπι-στήμιο Αιγαίου θα υποβάλει πάντως τις προτά-σεις του, και από εκεί και πέρα το τι θα γίνειτου χρόνου, θα φανεί…

Β.Χρ

Παραλίγο…Παραλίγο, εκτός από την απλή συγκέντρωση των δι-

καιολογητικών για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα,το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να είχε και την αρμοδιότητατου ελέγχου των δικαιολογητικών. Τελικά, μετά από α-ντιδράσεις που υπήρχαν, σύμφωνα με τον αντιπρύτα-νη Φοιτητικής Μέριμνας, Νίκο Σουλακέλλη, ως προςτη δυνατότητα αυτή εκ μέρους του ιδρύματος, η ευθύ-νη περιορίζεται στο πρώτο κομμάτι.

Β.Χρ.

Page 4: Εμπρός 3769

4ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aπό το λάκκο των...Λεόντων

Μονόδρομος, η επιστροφή... στο μέλλον

Γνωρίζουμε από την Ιστορία ότι κάθε κράτος, μόλις ι-δρύεται, καθιερώνει δύο θεσμούς πάνω στους οποίουςέχει αποκλειστικό δικαίωμα: σημαία και νόμισμα. Ένα

κράτος για να εκχωρήσει την εξουσία του πάνω σε κάποιοδικαίωμά του, επιβάλλεται να... κερδίζει περισσότερα απότην εκχώρηση αυτή και μάλιστα με όρους ευημερίας τωνπολιτών. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για την εκχώρησητης νομισματικής και δημοσιονομικής αυτεξουσίας, την ο-ποία κάποια ευρωπαϊκά κράτη εκχώρησαν σε ευρωπαϊκάκεντρικά όργανα αποφάσεων, με την καθιέρωση του Ευρώκαι τη Συνθήκη τού Μάαστριχτ. Η ύπαρξη και ομαλή λει-τουργία κοινού νομίσματος προαπαιτεί, σύμφωνα με τηντρέχουσα οικονομική γνώση, αφενός μεν ένα κέντρο απο-φάσεων, που θα διαχειρίζεται ομοσπονδιακά την οικονομι-κή πολιτική, αφετέρου δε, αυτά που τεχνικά χρειάζονται γιαμία «Περιοχή Ιδεώδους Νομίσματος»! Η ίδια η Ευρωζώνη,όπως είναι δομημένη, δεν επιτρέπει ουσιαστικά τις περισ-σότερες από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ο-μαλή λειτουργία μίας τέτοιας Περιοχής. Με λίγα λόγια, α-κόμη και με όλες τις καλοπροαίρετες προθέσεις, η Ευρω-ζώνη είναι στημένη με τρόπο που δε συνάδει με αυτά πουη ίδια υποτίθεται ότι είναι!Η Συνθήκη τού Μάαστριχτ περιορίζει τις δημοσιονομικέςπολιτικές των κρατών-μελών: α) ετήσιο έλλειμμα σε ανώτε-ρο 3% τού ΑΕΠ, β) συνολικό δημόσιο χρέος σε ανώτερο60% τού ΑΕΠ. Οι αριθμοί αυτοί δε στηρίζονται σε καμμία ε-πιστημονική ανάλυση. Αποτελούν προϊόν διαπραγματεύσε-ων... πανηγυρική έκφραση της άποψης που εκφράζεται α-πό τις μονεταριστικές Σχολές του Σικάγου, της λεγόμενηςαυστριακής παράδοσης, κ.λπ.... Το χαρακτηριστικό τους εί-ναι ότι βλέπουν τα κρατικά οικονομικά όπως βλέπουμε ε-μείς τα οικονομικά του σπιτιού μας ή της επιχείρησής μας.Αυτού του είδους όμως η μακροοικονομία έχει προ πολλούξεπεραστεί, ήδη από την εποχή τού Κέυνς. Μετά την κα-τάργηση, το 1971, της ανταλλαξιμότητας των νομισμάτωνσε χρυσό, όλες οι εθνικές οικονομίες πέρασαν οριστικά σενέα εποχή! Σύμφωνα με την κεϋνσιανή ανάλυση, η μονετα-ριστική και δημοσιονομική πολιτική του κράτους αποτελούνεργαλεία για την επίτευξη κάποιων σκοπών και δεν αποτε-λούν αυτοσκοπό! Δεν έχει δηλαδή νόημα να λέμε ότι έναέλλειμμα 5% τού ΑΕΠ είναι «μικρό» ή «μεγάλο», διότι δεν ε-ξετάζουμε ποτέ τα μεγέθη αυτά στο κενό. Έχει νόημα ναρωτάμε σε τι ύψος βρίσκεται η ανεργία, εάν είναι καλυμμέ-νοι από πλευράς υγείας όλοι οι πολίτες, εάν οι τιμές ανε-βαίνουν κ.τ.λ..Ο πρωταρχικός στόχος που έχει τεθεί από την εποχή τούΚέυνς για τα οικονομικά, είναι σε γενικές γραμμές η κοι-νωνική ευημερία! Όσο ευρύτερη και βαθύτερη, τόσο πιο ε-πιτυχημένη πρέπει να θεωρείται η κοινωνία. Οι επιμέρουςστόχοι οι οποίοι τίθενται, στη συνέχεια, για την επίτευξητου πρωταρχικού αυτού στόχου, είναι η απασχόληση, η υ-γεία κ.τ.λ.. Τα εργαλεία (και όχι αυτοσκοπός) στη διάθεσητης εκάστοτε κυβέρνησης για την επίτευξη αυτών των επι-μέρους στόχων, είναι η νομισματική και δημοσιονομική πο-λιτική της. Η Συνθήκη τού Μάαστριχτ, λοιπόν, είναι μία α-νόητη και κοντόφθαλμη συνθήκη, που αυθαίρετα και αντιε-πιστημονικά περιορίζει τα εργαλεία που έχει κάθε κράτοςστη διάθεσή του, γιατί θεωρεί ότι τα ίδια αυτά είναι κάποι-ος «στόχος»...Η εμπειρία από τη λειτουργία της Ευρωζώνης σε συνδυα-σμό με την... αφροσύνη τού Μάαστριχτ, έχει ήδη καταδεί-ξει ότι το Ευρώ είναι επικίνδυνο - για την οικονομική ευμά-ρεια των πολιτών της Ευρώπης, αλλά και για την ίδια την υ-γεία τους. Συχνά και για τη ζωή τους! Η επιστροφή σε εθνι-κό νόμισμα αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα, σχεδόν από ό-λους, κάτι σαν την Αποκάλυψη του Ιωάννη ή την επιστροφήτης Ελλάδας στην προπολεμική κατάστασή της. Η Δραχμήξορκίζεται σα δαίμονας! Πολλοί μιλάνε για κατοχική δραχ-μή, αγνοώντας την ειρωνεία του όρου, αφού σήμερα το Ευ-ρώ έχει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός κατοχικού νο-μίσματος... ακόμη και την αναγκαστική απαλλοτρίωση φυ-σικών πόρων για χρήση από τον κατακτητή!Η υποτίθεται «σοβαρή» επιχειρηματολογία υπέρ του Ευρώεξαντλείται σε προσωπικές κατηγορίες κατά των... «δραχ-μολάγνων» και σε προειδοποιήσεις για το τι θα γίνει εάν ε-πιστρέψει η Δραχμή. Δηλαδή απουσιάζει πλήρως από αυτήτην επιχειρηματολογία οποιαδήποτε αναφορά στα πλεονε-κτήματα που υποτίθεται έχει αυτό το... ρημάδι το Ευρώ πουυπερασπίζονται! Η περαιτέρω παραμονή στο Ευρώ δε δι-καιολογείται. Μέσα από τον πτωχευμένο λάκκο των λεό-ντων, σκεφτόμαστε, μήπως έπρεπε να συζητάμε σε επιστη-μονική πλέον βάση για την επιστροφή της Δραχμής;

Ο Δανιήλ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Μέχρι και τις 22Μαρτίου - και όχιμέχρι στις 31 του

μήνα, όπως είχε ανακοι-νωθεί αρχικά - θα μπο-ρούν να υποβάλλουν τιςαιτήσεις τους όσοι φοι-τητές του ΠανεπιστημίουΑιγαίου ενδιαφέρονταινα λάβουν το φοιτητικόστεγαστικό επίδομα ενοι-κίου των 1.000 ευρώ γιατο 2013. Ειδικά για φέ-τος, μετά από νέα αλλαγήπου έχει γίνει, η υποβο-λή των αιτήσεων θα γίνε-ται στο Πανεπιστήμιο Αι-γαίου και συγκεκριμέναστο Κέντρο Εξυπηρέτη-σης Φοιτητών στο ΚτήριοΔιοίκησης, ενώ για τηδιαδικασία έχει δημιουρ-γηθεί και ειδική ιστοσε-λίδα, που παρέχει όλεςτις απαραίτητες διευκρι-νίσεις.Όπως γράφαμε πριν απόλίγο καιρό, για τη χορή-γηση του επιδόματος θαπρέπει το ετήσιο οικογε-νειακό εισόδημα τουπροηγούμενου οικονομι-κού έτους να μην υπερ-βαίνει το ποσό των 30χιλ. ευρώ, προσαυξανό-μενο κατά τρεις χιλιάδεςευρώ για κάθε προστα-τευόμενο παιδί πέραν τουενός. Αν ο φοιτητής είναιυπόχρεος σε υποβολήδήλωσης και ταυτόχροναείναι και προστατευόμενομέλος του γονέα, τότε τοσυνολικό οικογενειακόεισόδημα, καθώς και τατετραγωνικά μέτρα, θα υ-πολογίζονται αθροιστικάκαι στην περίπτωση αυτήδικαιούχος είναι ο γονέ-ας.Το επίδομα καταβάλλεταιγια τους προπτυχιακούςφοιτητές του Πανεπιστη-μίου Αιγαίου εφόσον ηΜυτιλήνη δεν είναι ο τό-πος κατοικίας τους καιχορηγείται για τόσα έτη,

όσα είναι και τα έτησπουδών της σχολής τουτμήματός του. Δε δικαι-ούνται το επίδομα όσοιφοιτητές βρίσκονται «επίπτυχίω» ή φοιτούν γιατην απόκτηση δεύτερουπτυχίου, ανεξάρτητα απότον τρόπο εισαγωγήςτους στη σχολή ή το τμή-μα τους ή για την απόκτη-ση μεταπτυχιακού τίτλουσπουδών.

Ποια είναι η διαδικασίαΟι φοιτητές του Πανεπι-στημίου Αιγαίου που επι-θυμούν να λάβουν το επί-δομα στέγασης, θα πρέ-πει να προσκομίσουν τααπαιτούμενα δικαιολογη-τικά στο Κέντρο Εξυπηρέ-τησης Φοιτητών (ΚΕΦ),που βρίσκεται στο ΚτήριοΔιοίκησης, το αργότερομέχρι και τις 22 Μαρτίου.Για τη διευκόλυνσή τους,μάλιστα, έχει δημιουργη-θεί σχετική ιστοσελίδα(merimna.aegean.gr), ό-που βρίσκονται ανηρτη-μένες όλες οι πληροφο-ρίες σχετικά με τα απαι-τούμενα δικαιολογητικάκαι τη διαδικασία που θαπρέπει να ακολουθηθεί.Στη συνέχεια, το Πανεπι-στήμιο Αιγαίου θα προω-

θήσει όλα τα δικαιολογη-τικά που θα συγκεντρω-θούν, στην Υπηρεσία Δη-μοσιονομικού Ελέγχουκάθε πόλης, όπου διαμέ-νει ο κηδεμόνας των φοι-τητών, προς έλεγχο καιπληρωμή του επιδόματος.Σημειώνεται ότι το ίδρυ-μα δε φέρει ευθύνη γιατην ελλιπή προσκόμισηδικαιολογητικών εκ μέ-ρους των φοιτητών, η ο-ποία και μπορεί να έχει ε-πίπτωση στην καταβολή ήμη του επιδόματος.

Περιπτώσεις διαμονήςΑξίζει να αναφερθεί ότιτο επίδομα χορηγείταιστο πρόσωπο που θεω-ρείται ότι βαρύνει ο φοι-τητής, ενώ κατ’ εξαίρεσηδικαιούχος θα είναι ο ί-διος ο φοιτητής εφόσονείναι ορφανός και απότους δύο γονείς ή οι τε-λευταίοι διαμένουν στο ε-ξωτερικό. Επίσης, δενμπορεί να χορηγηθεί τοεπίδομα με υπεύθυνη δή-λωση και αποδείξεις σεαντικατάσταση μη υπάρ-χοντος μισθωτηρίου συμ-βολαίου, ενώ εάν υπάρχεισυγκατοίκηση φοιτητών,θα πρέπει να εμφανίζο-νται ως μισθωτές όλοι οι

φοιτητές ή οι γονείςτους.Τέλος, ως μίσθωση θεω-ρείται και η διαμονή σεξενοδοχείο ή πανσιόν, ε-φόσον ο φοιτητής προ-σκομίσει βεβαίωση του-λάχιστον δίμηνης συνε-χόμενης διαμονής σε αυ-τό και απόδειξη παροχήςυπηρεσιών σε επικυρω-μένο αντίγραφο, για το ί-διο διάστημα, ενώ θα γί-νονται δεκτά και μισθω-τήρια συμβόλαια και μέ-χρι 40 χλμ. από το κέντροτης Μυτιλήνης. Το επίδο-μα δεν καταβάλλεται σεόσους διαμένουν σε φοι-τητικές εστίες και οικο-τροφεία.Σύμφωνα με τον αντιπρύ-τανη Φοιτητικής Μέρι-μνας, Νίκο Σουλακέλλη,η διαδικασία αφορά πλέ-ον και τους φοιτητές μεκαταγωγή από τη Λέσβοπου σπουδάζουν σε άλ-λες περιοχές της χώρας,οι οποίοι επίσης είναι υ-ποχρεωμένοι να καταθέ-σουν τα δικαιολογητικάτους στο ΑΕΙ φοίτησήςτους και όχι στην Υπηρε-σία Δημοσιονομικού Ε-λέγχου Μυτιλήνης, όπωςπροβλεπόταν μέχρι προ-σφάτως.

Μέχρι και τις 22 Μαρτίου οι αιτήσεις για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ενοικίουΣτο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα δικαιολογητικά

«Στήριξη» ύψους1.000 ευρώ

Page 5: Εμπρός 3769

Οι Γονείς του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης για την επιτυχία της Ελένης Κέμπσον

«Υπερήφανο όλο το Μουσικό Σχολείο»

5ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκάδες μαθητές και γο-νείς της βόρειας Λέσβου,που βρέθηκαν στη Μυτι-λήνη ερχόμενοι από τηνΆντισσα, την Πέτρα, τοΜόλυβο, το Μανταμάδο,την Άγρα και το Μεσότο-πο, είχαν συγκεντρωθείχτες το πρωί στον αύλειοχώρο του Δικαστικού Με-γάρου Μυτιλήνης, αλλάκι έξω από το γραφείοτου εισαγγελέα, περιμέ-νοντας να τους κάνει δε-κτούς.Όπως είχαν πει στο «Ε»ήδη από προχτές, στόχοςτους ήταν το να εκθέσουντα προβλήματα που αντι-μετωπίζουν για πολλοστήφορά μέσα στον τελευ-ταίο χρόνο, από τη διακο-

πή των σχολικών δρομο-λογίων από τα Υπεραστι-κά ΚΤΕΛ Νομού Λέσβου,λόγω του ότι τα τελευταίαδεν έχουν ακόμη λάβει α-πό την Περιφέρεια Βορεί-ου Αιγαίου τα χρωστού-μενα για τα δρομολόγιαόλης της χρονιάς.Λίγο μετά τις 10:30, ο ει-σαγγελέας δέχθηκε αντι-προσωπεία γονέων καιμαθητών, οι οποίοι εξέθε-σαν αναλυτικά τα προ-βλήματα που έχουν προ-κύψει και ζήτησαν τηνπαρέμβασή του για την ε-πίλυση του θέματος. Αμέ-σως μετά, γονείς και μα-θητές μεταφέρθηκαν α-κριβώς απέναντι, στο κτή-ριο της Γενικής Γραμμα-

τείας Αιγαίου και Νησιω-τικής Πολιτικής, όπου,λόγω του ότι απουσίαζεαπό το γραφείο του ο γε-νικός γραμματέας, Γιάν-νης Σπιλάνης, συναντή-θηκαν με τον προϊστάμε-νο της Διεύθυνσης Διοι-κητικού - ΟικονομικούΤμήματος, Παύλο Μιχα-λακέλλη, ζητώντας καιπάλι στήριξη στα αιτήμα-τά τους.«Ο εισαγγελέας μάς υπο-σχέθηκε ότι θα επιληφθείτου θέματος λίαν συντό-μως», δήλωσε χτες στο«Ε» ο πρόεδρος του Συλ-λόγου Γονέων και Κηδε-μόνων του Λυκείου Ά-ντισσας, Κώστας Λουκα-δέλλης. «Θεωρούμε ότιείναι η τελευταία μας ελ-πίδα. Το θέμα πρέπει επι-τέλους να λυθεί, αφού ταπαιδιά μας χάνουν μαθή-ματα και αντιμετωπίζουνσοβαρά προβλήματα α-σφάλειας και γι’ αυτό θε-ωρούμε ότι αδικούνταικατάφωρα. Από εκεί καιπέρα, ανάλογα και με τιςεξελίξεις, θα ξανασυνα-ντηθούμε οι γονείς μετα-

ξύ μας για να συντονί-σουμε τον αγώνα μας.»

Τι λένε τα ΚΤΕΛΑκλόνητοι παραμένουνστην απόφασή τους να«παγώσουν» τα σχολικάδρομολόγια οι οδηγοίτων Υπεραστικών ΚΤΕΛΝομού Λέσβου.«Εμείς δεν έχουμε ναπροσθέσουμε τίποτα», έ-λεγε χτες ο πρόεδρος τηςεταιρείας, Χρήστος Παρά-σχου. «Έχουμε “μπει μέ-σα” και αν δεν πάρουμε150 χιλ. ευρώ από τις480 χιλ. ευρώ που μαςχρωστάνε, είναι αδύνατονα επιστρέψουμε στηδουλειά. Θα πρέπει ναδούμε επιταγή και όχι ναακούμε άλλες υποσχέ-σεις. Έχουμε επενδύσειόλα μας τα λεφτά στασχολικά δρομολόγια καιαν συνεχιστεί και την άλ-λη εβδομάδα αυτό, πολύφοβάμαι ότι δε θα μπορέ-σουμε να εκτελέσουμεκαι τα δρομολόγια τηςκανονικής συγκοινωνίας,αφού δε θα έχουμε άλλοπετρέλαιο.»

Tη μαθήτρια της Γ΄ τάξης τουΣχολείου, Ελένη Κέμπσον,

συγχαίρει ολόψυχα για την πρω-τιά της στο διεθνή διαδικτυακόμουσικό διαγωνισμό «Beat 100»,ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμό-νων του Μουσικού Σχολείου.Όπως τονίζει ο Σύλλογος, με τηδιάκρισή της για το τραγούδι της«Το ροζ δεν είναι χρώμα, είναιχαρακτήρας» («Pink is Not aColor, it’s an Attitude») στο δια-γωνισμό «Beat 100», η Ελένη Κέ-μπσον κάνει υπερήφανο όλο το

Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης καιαποδεικνύει για ακόμα μια φοράπόσο «λάθος» είναι η αντιμετώ-πιση του Μουσικού Σχολείου α-πό τους τοπικούς φορείς.«Ενός Μουσικού Σχολείου, απότα πρώτα της χώρας, που παρα-μένει χωρίς δικό του κτήριο, επι-τελώντας τις λειτουργίες του καιτην υψηλή εκπαιδευτική του α-ποστολή σε άθλιες συνθήκες, κα-ταφέρνοντας όμως να αναδει-κνύει, έστω και έτσι, “διαμά-ντια”, όπως την Ελένη μας», α-

ναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλ-λογος. «Ίσως η διεθνή αυτή πρω-τιά της Ελένης κάνει επιτέλουςκάποιους να δουν και να αντιμε-τωπίσουν το οξύ στεγαστικόπρόβλημα του Μουσικού Σχολεί-ου Μυτιλήνης και να ικανοποιή-σουν με αυτό τον τρόπο και τηνεπιθυμία της ίδιας της Ελένης,αλλά και όλων των μαθητών τουΜουσικού Σχολείου, να αποκτή-σουν μια στέγη που θα τους επι-τρέψει να αναδείξουν το ταλέντοτους.»

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα πουαντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά με τη διακοπήτων σχολικών δρομολογίων, πραγματοποίησαν

χτες στην Εισαγγελία Μυτιλήνης, αλλά και στη ΓενικήΓραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μαθη-τές και γονείς των σχολείων του βόρειου τμήματοςτου νησιού. Την ίδια στιγμή, οι οδηγοί παραμένουν α-κλόνητοι στην απόφασή τους για «χειρόφρενο» στημεταφορά μαθητών.

Μαθητές των σχολείων της βόρειας Λέσβου, στην αυλή του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης…

Και αντιπροσωπεία γονέων, περιμένοντας να δει τον εισαγγελέα

Άρθρο

Ησυνταγή δυστυχώς ήταν γνωστή. Δεν εφαρ-μοζόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είχεεφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Λατινικής

Αμερικής, σε χώρες του πρώην ΑνατολικούΜπλοκ, σε αφρικανικές χώρες και σε όλες τιςπεριπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ί-δια.

Αυτή η οικονομική πολιτική που είναι πλέον ευρέως γνωστή ως«Δόγμα τού Σοκ», είχε εμπνευστεί ο κορυφαίος Αμερικανός οι-κονομολόγος George Freedman και στη βάση της είναι απλή.Χώρα που χρεωκοπεί, μειώνει τις δημόσιες δαπάνες, μειώνειμισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα για να γίνει ανταγωνιστικήκαι ανεβάζει τους φόρους όλων των κατηγοριών για να αποκτή-σει όσο γίνεται και με οποιονδήποτε τρόπο περισσότερα έσοδα.Οι συντάξεις πέφτουν στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, θεωρώ-ντας ότι πρόκειται για ηλικιακές ομάδες οι οποίες δεν έχουν ναπροσφέρουν τίποτα στην παραγωγική διαδικασία, αντιμετωπίζο-νται δηλαδή ως ένα είδος βάρους που το κράτος πρέπει να ση-κώσει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.Στην περίπτωση της Ελλάδας, η εφαρμογή αυτής της οικονομι-κής συνταγής έπρεπε να λάβει υπόψη και μια ακόμη παράμε-τρο: η χώρα χρεωκόπησε τη στιγμή που είχε για νόμισμα το πιοισχυρό νόμισμα του πλανήτη, επομένως νομισματικές πολιτικέςδεν μπορούσαν να εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα μια υ-ποτίμηση. Έπρεπε, επομένως, να προχωρήσει η λύση της βίαι-ης μονοδιάστατης δημοσιονομικής προσαρμογής και της εσωτε-ρικής υποτίμησης, προκειμένου η χώρα να γίνει ανταγωνιστικήκαι χώρα ελκυστική για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.Αυτό οδήγησε με πρωτοφανείς ρυθμούς στην εξαθλίωση της χα-μηλότερης εισοδηματικής τάξης και ταυτόχρονα καταβαράθρω-σε τα μεσαία εισοδήματα, φορολογώντας τα ως «πλούσια» την ί-δια ώρα που οι απολαβές τους μειώνονταν δραστικά.Και όσοι σήμερα διατηρούν ένα εισόδημα, μπορούν να θεωρη-θούν και ως «τυχεροί», διότι προφανώς άτυχοι είναι όσοι βρέ-θηκαν άνεργοι, προερχόμενοι κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα,που είδε ξαφνικά τις τράπεζες να κλείνουν τις στρόφιγγες χρη-ματοδότησης, ακόμα και εξυπηρέτησης, επειδή ακριβώς γέμι-σαν «σκελετούς», δηλαδή δάνεια που δεν πρόκειται να εισπρά-ξουν ποτέ· αποτέλεσμα μιας χωρίς λογική πολιτικής που εφαρ-μόστηκε από όλες τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και με την ευ-θύνη της Τράπεζας της Ελλάδος που τις είχε αφήσει ανεξέλε-γκτες.Σήμερα οι τράπεζες έχουν πάρει ήδη αρκετά δισεκατομμύριαγια την ανακεφαλαιοποίησή τους, χρήματα που βαρύνουν τονπροϋπολογισμό του κράτους. Συνεχίζουν, όμως, να έχουν τιςστρόφιγγες κλειστές, συνεχίζουν να έχουν υψηλά επιτόκια καικουβέντα δε γίνεται από κανένα για τον τρόπο με το οποίο τοκράτος θα κατοχυρωθεί ώστε τα χρήματα που έδωσε στους τρα-πεζίτες, με κάποιον τρόπο, έστω και σε βάθος χρόνου, να επι-στραφούν. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες σχεδιάζουν να πουλή-σουν τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους σε ξένα επενδυτικά σχή-ματα. Αυτό απλά σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένα στεγαστικόδάνειο που το πήρε κάποιος από μια ελληνική τράπεζα, μπορείνα βρεθεί σε μια αγγλική ή γερμανική, με ό,τι αυτό μπορεί νασημαίνει για τα επιτόκια, τις ρυθμίσεις, τις κατασχέσεις.Αλλά και η συνταγή ανάκαμψης που σήμερα εφαρμόζεται απότην κυβέρνηση και την Τρόικα, δεν ευνοεί την ελληνική μεσαίατάξη και συνολικά τους εργαζομένους, διότι το πρότυπο για τηδημιουργία αυτού του οικονομικού μοντέλου που θα λειτουργείσε περιβάλλον διεθνούς ανταγωνιστικότητας, θα έχει μόνιμεςαρνητικές συνέπειες, όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις και σταεπίπεδα των μισθών, αλλά και σε ολόκληρο το πλέγμα μικροϊ-διοκτησίας και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο οποίο συ-γκεντρώνεται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικήςδραστηριότητας στην Ελλάδα.Πώς διαμορφώνεται επομένως σήμερα η οικονομική κατάστα-ση στη χώρα, μετά από τρία χρόνια μνημονίου; Η κυβέρνηση ε-πιδιώκει ανάπτυξη και πιστεύει ότι η παρατεταμένη ύφεση πρέ-πει - όπως λέει - να ανακοπεί, και αυτό πιστεύει ότι μπορεί να τοπετύχει σε ένα βαθμό με τις ιδιωτικοποιήσεις και με την προ-σέλκυση ξένων επενδύσεων. Ας δεχτούμε την επιχειρηματολο-γία αυτή. Στην πράξη, όμως, οι συνεχείς μειώσεις μισθών καισυντάξεων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, πέρααπό τον ανθρώπινο πόνο που προκαλούν, επιτείνουν την ύφεση,μειώνουν τα έσοδα του κράτους και αυξάνουν το χρέος. Παράλ-ληλα, δημιουργείται μια στρατιά μακροχρόνια ανέργων, ανθρώ-πων απεγνωσμένων, που μπροστά στην απελπισία τους θα δε-χτούν να δουλέψουν με μισθούς πείνας, κάτω ακόμη και από τοσημερινό κατώτατο μισθό, που είναι ήδη εξευτελιστικός. Επί τηςουσίας, δηλαδή, το κίνητρο για να επενδύσει κάποιος στην Ελ-λάδα τού 2013 θα είναι το φτηνό εργατικό κόστος. Κάτι παρό-μοιο που έγινε δηλαδή και στη Βουλγαρία.Τώρα, αν αυτή είναι ανάπτυξη, είναι ένα θέμα, γιατί αν θέλουννα ευημερήσουν οι αριθμοί και να εξοντωθούν οι εργαζόμενοι,τότε ας συνεχίσουν έτσι. Αν όμως θέλουν οι Έλληνες να ζουν μεαξιοπρέπεια και να δημιουργηθεί μια παραγωγική βάση στη χώ-ρα, που να στηρίζεται σε υγιείς βάσεις, τότε η πολιτική που σή-μερα εφαρμόζεται, πρέπει να αλλάξει ριζικά, πρέπει να επανα-καθοριστεί η σχέση με την Τρόικα και να σταματήσουν οι εκβια-σμοί. Και οι δήθεν σημερινές κόκκινες γραμμές, να επανατε-θούν, χωρίς παραμύθια στα οποία πρωταγωνιστούν κάτι δήθεναντιστασιακοί.

Εξαφανίζουν τη μεσαία τάξηΕξαθλιώνουν τους εργαζομένους

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΑΡΑΣ

Μαθητές και γονείς της βόρειας Λέσβου ζήτησαν διαμεσολάβηση για τα σχολικά δρομολόγια

Έφτασαν στον εισαγγελέα

Page 6: Εμπρός 3769

6ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Σύμφωνα με ασφαλείς πλη-ροφορίες, προ ημερών έ-φτασε στη Μυτιλήνη υπη-ρεσιακός, ευμεγέθης φάκε-λος απ’ το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας(χαρακτηρίστηκε «πακέτοστοιχείων»), με πάρα πολ-λές σελίδες ονομάτων-μα-θητών που είχαν παρακο-λουθήσει μαθήματα, σεμι-νάρια, προγράμματα, έναντιαμοιβής στο παράρτημαΒόλου της Ακαδημίας Πο-λιτών. Όμως δε βρέθηκανστο εκεί παράρτημα τα αντί-στοιχα βιβλία προκειμένουνα γίνει διασταύρωση τωνστοιχείων που υπήρχανστον κατάλογο και έτσι ναακολουθήσει ο έλεγχος τηςυπηρεσίας.

Με εισαγγελέα…Σε συνέχεια του «πακέτου»στην έδρα της ΑκαδημίαςΠολιτών, στη Μυτιλήνη,

κλιμάκιο του ΣΔΟΕ μετέβητο απόγευμα της Πέμπτηςλίγο μετά τις 4 στην αίθου-σα της Γενικής ΓραμματείαςΑιγαίου και ΝησιωτικήςΠολιτικής, που έχει παρα-χωρηθεί δωρεάν για τη διε-ξαγωγή μαθημάτων, για ναβρει τους υπευθύνους τηςΑκαδημίας. Επειδή, όπως ε-νημερώθηκαν, οι υπηρεσίεςτης στεγάζονται αλλού κι ε-κεί βρίσκονταν μόνο διδά-σκοντες και μαθητές, τοκλιμάκιο μετέβη στο κέντροτης Μυτιλήνης, ενώ ταυτό-χρονα ειδοποιήθηκε ο λογι-στής και υπάλληλοι της Α-καδημίας για να ανοίξουνστο ΣΔΟΕ.Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, ό-πως και ο προϊστάμενος τηςυπηρεσίας, Δημήτρης Βαρ-δαξής, που έσπευσε επί τό-που όταν ενημερώθηκε για

τα προβλήματα τα οποία α-ντιμετώπιζε το κλιμάκιο ώ-στε να ξεκινήσει τη διαδι-κασία ελέγχου, περίμεναν -όπως μαρτυρούν γείτονεςαυτόπτες μάρτυρες - κοντάτέσσερις ώρες. Πιο συγκε-κριμένα, ήταν έξω απ’ τηνΑκαδημία Πολιτών απ’ τις16.30΄ έως τις 20.15΄, γιανα φτάσει αρχικά ο λογι-στής και στη συνέχεια οιδύο κυρίες υπάλληλοι, καινα ανοίξουν τα γραφεία της

Ακαδημίας Πολιτών.Μάλιστα, όπως μας μετα-φέρθηκε, μεσολάβησε λίγοπριν τις 8 μ.μ. προειδοποί-ηση μέλους του διοικητι-κού συμβουλίου της Ακα-δημίας ότι αν δεν ανοίξουντα γραφεία, θα ενημερω-θούν οι Αρχές για να υπάρ-ξει εισαγγελική εντολή πουθα εξασφάλιζε πρόσβασηστα βιβλία τής ΑΜΚΕ.Τα στελέχη τού ΣΔΟΕ παρέ-μειναν τουλάχιστον για δύο

ώρες στα γραφεία της Ακα-δημίας, έφυγαν λίγο πριντις 11 το βράδυ, διάστημακατά το οποίο αντέγραψανσε CDs αρχεία απ’ τους υ-πολογιστές, που πήρανπρος εξέταση, όπως και ταβιβλία του φορέα, τα οποία- όπως μας είπαν μάρτυρες- «φούλαραν» το πορτμπα-γκάζ του υπηρεσιακού αυ-τοκινήτου τού ΣΔΟΕ, το ο-ποίο και μετέφερε το υλικόστην υπηρεσία.

Σε απουσίεςεκτός Λέσβουμελών της διοίκησης της Ακαδημίας,αποδίδει ο ΣτρατήςΠαπάνης την όληκαθυστέρηση

«Συνήθης έλεγχος»!Oπρόεδρος του διοι-

κητικού συμβουλί-ου της Ακαδημίας Πο-λιτών, Στρατής Παπά-νης, χαρακτήρισε χθεςτον έλεγχο που ξεκί-νησε απ’ το ΣΔΟΕ, συ-νήθη, ενώ υποστήριξεπως η καθυστέρησηστο άνοιγμα των γρα-φείων στη Μυτιλήνηοφείλεται στο γεγονόςότι τόσο ο ίδιος, όσοκαι άλλα μέλη της δι-οίκησης, έλειπαν ε-κτός νησιού.«Εγώ ήμουν στην Κρή-τη, ενώ η δικηγόροςμας, η Αγγελική Σα-ντή, έλειπε ομοίως ε-κτός νησιού», ανέφε-ρε ο κ. Παπάνης, τονί-ζοντας πως τα γραφείατης Ακαδημίας δε λει-τουργούν το απόγευμακαι έπρεπε να αναζη-τηθεί υπάλληλος, μέ-λος της διοίκησης, ήόποιος άλλος θα μπο-ρούσε να τα ανοίξει.Ο ίδιος χαρακτηρίζο-ντας τον έλεγχο τουΣΔΟΕ ως συνήθη, απα-ντώντας στο ερώτημααν όντως δεν υπήρχανβιβλία στο παράρτηματου Βόλου, είπε: «Βι-βλία τηρούμε στα κε-ντρικά της Μυτιλήνης,δεν μπορούμε να τη-ρούμε σ’ όλες, και τις64 Ακαδημίες που λει-τουργούν.»

Μόνο απ’ τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και ΝησιωτικήςΠολιτικής, ενισχύθηκε με 15.000 ευρώ

Και επιχορηγήσεις…

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

«Τσίκνισαν» στα γραφεία της Ακαδημίας Πολιτών ταστελέχη και ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Βορείου Αι-γαίου, την Πέμπτη, αφού χρειάστηκε για πολλές ώ-

ρες, από νωρίς το απόγευμα έως και αργά το βράδυ, να ε-πιχειρούν ώστε να πάρουν τελικά από τα γραφεία της ε-ταιρείας στην οδό Σαπφούς, προς έλεγχο - και μετά τηνπροειδοποίηση πως θα κληθεί η εισαγγελική αρχή - τα βι-βλία, καθώς και CDs με αντίγραφα εγγράφων απ’ τουςσκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών. Ο έλεγχοςπροέκυψε μετά από έγγραφο του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας για τηλειτουργία παραρτήματος της Ακαδημίας στο Βόλο χωρίςτην ύπαρξη των απαραίτητων φορολογικών βιβλίων. Οιαρχικές εκτιμήσεις των στελεχών της οικονομικής υπηρε-σίας έκαναν λόγο για περίπου 80 παραρτήματα, ενώ χθεςο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας,Στρατής Παπάνης, μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε σε 64συνολικά. Για όλα αυτά τα παραρτήματα θα αναζητηθούνστοιχεία στα βιβλία που πήρε το ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίουαπ’ τα γραφεία της εταιρείας. Ο έλεγχος αναμένεται να ε-πεκταθεί στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας τηςαστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜΚΕ), στη ροήτων επιχορηγήσεων που έχει λάβει από κρατικούς φορείςκαι προγράμματα, καθώς και στους τραπεζικούς λογαρια-σμούς όλων των εμπλεκομένων.

Η πρώτη σελίδα του «Οδηγού Σπουδών» Και η σελ. 57, με τον τιμοκατάλογο

Ελέγχονται 64 (!!!) παραρτήματα της γνωστής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δεν τηρούσαν βιβλία,καθώς και οι επιχορηγήσεις που λάμβανεΕπεισοδιακή επιχείρηση στο κέντρο της Μυτιλήνης το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση σε βιβλία και υπολογιστές

ΜΠΛΟΚΟ ΣΔΟΕστην Ακαδημία Πολιτών

Λόγω της μορφής που έχει η εταιρεία, α-στική μη κερδοσκοπική (ΑΜΚΕ), στην

πράξη λειτουργεί ως Μ.Κ.Ο., και μάλισταμπορεί να λαμβάνει κρατικές χρηματοδο-τήσεις και να συμμετέχει σε επιδοτούμεναπρογράμματα.Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τις πλη-ροφορίες μας, θα είναι ιδιαίτερα ενδελεχήςστη ροή των χρηματοδοτήσεων, ώστε να ε-ξεταστεί τι ποσά και από ποιους φορείς καιιδρύματα έχουν εισρεύσει στην ΑκαδημίαΠολιτών. Αυτό που ήδη είναι γνωστό, αφο-ρά στο γεγονός ότι τόσο στη Μυτιλήνη, ό-σο και σε άλλες περιοχές, τα μαθήματα διε-ξάγονται σε χώρους που παραχωρούνταιδωρεάν από φορείς του Δημοσίου ή τηςαυτοδιοίκησης, χωρίς να επιβαρύνεται μεενοίκια η εταιρεία. Είναι ενδεικτικό πωςστις περισσότερες περιοχές, τα παραρτή-ματα της Ακαδημίας φιλοξενούνται σε δη-

μοτικές αίθουσες ή ακόμη και σε σχολεία.Για παράδειγμα στη Μυτιλήνη, χρησιμο-ποιείται η αίθουσα της Γενικής Γραμματεί-ας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, φο-ρέας που έθεσε υπό την αιγίδα του εξ αρ-χής την όλη δραστηριότητα της ΑκαδημίαςΠολιτών, ενώ ομοίως δωρεάν έχει κατάκαιρούς παραχωρηθεί και το Δημοτικό Θέ-ατρο Μυτιλήνης, όπως και το ΣυνεδριακόΚέντρο Μήθυμνας, όπου και εκεί υλοποι-ούνται προγράμματα της Ακαδημίας απ’ τοπαράρτημα Μολύβου.Σε ό,τι αφορά στις επιχορηγήσεις, σημειώ-νουμε ότι κατ’ αρχάς η Ακαδημία επιχορη-γήθηκε το 2010 απ’ τον τότε γενικό γραμ-ματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,Δημήτρη Χαλκιώτη, και μέσω της ΕταιρείαςΛεσβιακών Μελετών, με 10.000 ευρώ. Τονεπόμενο χρόνο υπήρξε απ’ τη Γραμματείακαι νέα, απευθείας ενίσχυση, ύψους 5.000ευρώ.

Page 7: Εμπρός 3769

7ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ισχύουσα νομοθεσίαπροβλέπει ότι κάθε εταιρείαοφείλει να τηρεί βιβλία σεκάθε παράρτημά της, εκτόςαν πάρει σχετική απαλλαγή.Απαλλαγή όμως δεν μπορείνα δοθεί απ’ την Εφορία γιαπαραρτήματα που έχουν οι-κονομική δραστηριότητα. Ηαναφορά απ’ το ΣΔΟΕ Θεσ-σαλίας, που προκάλεσε καιτον έλεγχο, εντοπιζότανστο γεγονός ότι υπήρχε ά-τυπο «μαθητολόγιο» με α-μοιβές για τις υπηρεσίεςπου παρείχε η Ακαδημία α-νά μαθητή, δίχως όμως καινα υπάρχουν βιβλία όπουνα εμφανίζονται τα αντί-στοιχα παραστατικά και ναέχουν εγγραφεί οι αμοιβές.

Σα φροντιστήριο…Σε ό,τι αφορά στο καθεστώςφορολογικά που ισχύει γιατην Ακαδημία, δόθηκε τοπαράδειγμα του φροντιστη-ρίου. Ουσιαστικά η λει-τουργία τέτοιων παραρτη-μάτων είναι σα να έχει α-νοίξει ένας εκπαιδευτικόςόμιλος φροντιστήρια-πα-ραρτήματα σε διάφορες πε-ριοχές.Για τα παραρτήματα αυτά,

οφείλει να διατηρεί - έστωκαι αν έχει το ίδιο Α.Φ.Μ. ηδραστηριότητά του σε όλεςτις εκμεταλλεύσεις - ξεχω-ριστά βιβλία. Πόσο μάλλονόταν η έδρα είναι σε περιο-χή όπου ισχύει διαφορετι-κός Φ.Π.Α. απ’ ό,τι σε άλ-λες, όπως εν προκειμένωμε την Ακαδημία Πολιτώνπου εδρεύει στη Μυτιλήνη.Δε διευκρινίστηκε δε, τι ι-σχύει με την έκδοση απο-δείξεων είσπραξης διδά-κτρων απ’ την Ακαδημία,στα παραρτήματα όπου δεντηρούνταν βιβλία. Δε δίνο-νταν αποδείξεις, ή στέλνο-νταν απ’ τη Μυτιλήνη;Ακόμη ασαφές παραμένει τισχέση εργασίας είχε η ΑΜ-ΚΕ με το προσωπικό πουεμφανιζόταν σε όλα τα πα-ραρτήματα - με εξαίρεσητου Χαϊδαρίου, για το οποίοοι αιτήσεις υποβάλλοντανστη Μυτιλήνη - ως αρμόδιογια τη λειτουργία της Ακα-δημίας.Γνώστης της νομοθεσίαςμάς ενημέρωσε ότι η μη τή-ρηση βιβλίων συνεπάγεταιπρόστιμο 600 ευρώ για κά-θε παράβαση-παράλειψηεγγραφής. Για τον πρώτο

χρόνο μη τήρησης βιβλίων,υπολογίζεται ως μίνιμουμπαραβάσεων οι 15, δηλαδήτο πρόστιμο που θα επιφέ-ρει ο έλεγχος θα είναι 600x 15. Για τη δεύτερη χρονιά,το πρόστιμο αυξάνεται στις30 παραβάσεις, 600 x 30,ενώ για την τρίτη χρονιάχρήσης χωρίς τήρηση βι-βλίων θα υπολογιστεί ωςπαράβαση ο κάθε μαθητήςπου πλήρωσε για τις υπηρε-σίες της Ακαδημίας. Δηλα-δή το πρόστιμο θα είναι600 ευρώ επί τον αριθμότων μαθητών.

Τι, πού, πόσαΟ έλεγχος, όμως, δε θα πε-ριοριστεί στην έλλειψη βι-βλίων στα 64 παραρτήματατης Ακαδημίας Πολιτών. ΤοΣΔΟΕ κατ’ αρχάς θα ελέγξειτο «ισοζύγιο» εσόδων - ε-

ξόδων της εταιρείας, δηλα-δή πόσα χρήματα έχει ει-σπράξει, τι αμοιβές και άλ-λα έξοδα των διδασκόντωνκαι του προσωπικού κάλυ-πτε (σημειωτέον, υπάρχουνκαι εθελοντικές διδασκα-λίες δωρεάν), τι αμοιβές α-φορούν στα μέλη του διοι-κητικού συμβουλίου, τι πο-σά έχουν κατατεθεί σε τρά-πεζες, είτε στους μετό-χους-φυσικά πρόσωπα είτεγια λογαριασμό της εταιρεί-ας. Συνήθως οι τράπεζεςστις οποίες απευθύνονταιοι οικονομικές υπηρεσίεςζητώντας πληροφορίες, κα-θυστερούν να απαντήσουνή και δεν απαντούν ποτέ, ανδεν κινηθεί διαδικασία α-νοίγματος λογαριασμών.Για αυτό και τέτοιοι έλεγχοικαθυστερούν ιδιαίτερα χρο-

νικά, και μάλιστα καλούνταιοι εμπλεκόμενοι μετά απόμήνες να δώσουν εξηγή-σεις.Η συγκεκριμένη υπόθεσηθα είναι ιδιαίτερα δύσκολη,γιατί αφορά σε πολύ μεγά-λο αριθμό παραρτημάτων,που σημειωτέον ξεκίνησανσταδιακά να λειτουργούν.Πέραν του διάσπαρτου τηςδραστηριότητας, ποικίλλεικαι το αντικείμενο του κάθεπαραρτήματος. Σε άλλα γί-νονταν μόνο μαθήματα, αλ-λού υπήρχε συμβουλευτι-κή, αλλού υλοποιούντανσεμινάρια ή προγράμματα,ενώ υπήρχαν και προγράμ-ματα διαδικτυακού χαρα-κτήρα με παροχή υπηρε-σιών μέσω internet, που ο-μοίως όμως ήταν επ’ αμοι-βή.

Τιμοκατάλογος…Ένας ακόμη παράγονταςπου θα δυσχεράνει περαιτέ-ρω τον έλεγχο, αφορά στοδιαφορετικό «τιμοκατάλο-γο» που ισχύει για διαφο-ρετικές υπηρεσίες. Για πα-ράδειγμα, υπάρχουν υπη-ρεσίες της Ακαδημίας πουκοστίζουν ετησίως 80 ευ-ρώ, αλλά υπάρχουν και σε-μινάρια που ξεπερνούν σεκόστος για τους μαθητές τα1.000 ευρώ το καθένα. Υ-πάρχουν ακόμη μειωμένεςτιμές για ειδικές κατηγο-ρίες, π.χ. άνεργοι και φοι-τητές, υπάρχουν σεμινάρια

που η καταβολή των διδά-κτρων γίνεται σταδιακά, ε-νώ σε άλλα προκαταβάλλε-ται εφάπαξ το σύνολο τωνδιδάκτρων.Όλες αυτές οι παράμετροιαφορούν σε μια εταιρείαπου σημειωτέον φορολογι-κά το οικονομικό έτος2011, για τη χρήση τού2010, υπέβαλε μηδενικήφορολογική δήλωση (σημ.:παρ’ ότι, σύμφωνα με δη-μοσιεύματα εκείνης της πε-ριόδου, γράφτηκαν στηΜυτιλήνη τον Οκτώβριοτου 2010 συνολικά 240 μα-θητές και εκφράζοντανπροβλέψεις πως θα ξεπερά-σουν τους 300), ενώ γιατην επόμενη χρονιά, το οι-κονομικό έτος 2012, σύμ-φωνα με πληροφορίες τα έ-σοδά της δεν ξεπέρασαν τις90.000 ευρώ, εκ των οποί-ων περίπου οι 52.000 ευρώδιατέθηκαν για τους σκο-πούς της εταιρείας.Είναι προς διερεύνηση καιεξακρίβωση και η πληρο-φορία που μας δόθηκε ότι,ενώ στην ιστοσελίδα της ε-ταιρείας και εν γένει στα ε-νημερωτικά έντυπα για τηνΑκαδημία Πολιτών εκθειά-ζεται η πολύ μεγάλη επέ-κτασή της σε παραρτήματα,«φορολογικά δεν έχει δη-λωθεί κανένα υποκατάστη-μα και εμφανίζεται μόνο ε-πιχειρηματική δραστηριό-τητα στη Μυτιλήνη».

Όταν τον Οκτώβριο του 2010 γι-νόταν η έναρξη του πρώτου

κύκλου μαθημάτων της Ακαδη-μίας Πολιτών, κανείς δεν μπο-ρούσε να προβλέψει ότι μέσα σεπολύ μικρό χρονικό διάστημα η ε-ταιρεία θα άνοιγε ακόμη 64 πα-ραρτήματα, εκ των οποίων τα δύοστην Κύπρο και το ένα στη Γερμα-νία.Η αρχή έγινε απ’ τη Λέσβο, όπουμετά τη Μυτιλήνη, άνοιξαν πα-ραρτήματα στην Καλλονή και τοΜόλυβο. Ακολούθησαν μεγάλεςπόλεις της χώρας, όπως ο Βόλος,η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη (Ωραι-όκαστρο), διάφορες περιοχές τηςΠελοποννήσου (ακόμη και στο Ά-στρος Κυνουρίας λειτουργεί πα-ράρτημα), φυσικά η Αθήνα, αλλάκαι άλλες περιοχές της Αττικής,όπως η Ελευσίνα και η Μαγούλα,τρία παραρτήματα στην Κρήτη

(Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Άγιος Νι-κόλαος), η βόρεια Ελλάδα (Καβά-λα, Δράμα), αλλά και η Άρτα στηνΉπειρο, και πάρα πολλές ακόμηπεριοχές και νησιά, όπως η Χίος,η Ρόδος, η Κέρκυρα και αλλού.

Τα… άλλα πανεπιστήμιαΜάλιστα στην «Προκήρυξη» τηςΑκαδημίας Πολιτών που είχε τίτ-λο «Ανοιχτά Λαϊκά Πανεπιστήμιασε όλη την Ελλάδα», προπαγανδι-ζόταν αυτή η επέκταση, όπως καιη μορφή των εκπαιδευτικών προ-γραμμάτων, που εμφανίζονταν -ανακριβώς - ως μαθήματα ΛαϊκούΠανεπιστημίου.«Αν κάποτε το εκπαιδευτικό σύ-στημα ή οι συγκυρίες σάς αρνή-θηκαν την είσοδο στην Τριτοβάθ-μια Εκπαίδευση, αν η διά βίου μά-θηση επικαιροποιεί τις γνώσειςσας και ανανεώνει τις τεχνικέςσας, αν είστε φοιτητής και επιζη-

τείτε μια εναλλακτική βιωματικήμάθηση, αν επιδιώκετε να εξειδι-κευθείτε επαγγελματικά με στοχο-ποιημένα ταχύρρυθμα σεμινάρια,αν ψάχνετε παρέα, νέες γνωριμίεςκαι κοινωνικά δίκτυα, αν κάνετεμεταπτυχιακές σπουδές και εν-διαφέρεστε να έρθετε σε επαφήμε Πανεπιστημιακούς από όλητην Ελλάδα, αν οι ανθρωπιστικέςκαι κοινωνικές επιστήμες σάς έλ-κουν, αν θέλετε να πορευθείτε τοδρόμο προς την αυτογνωσία καιτην αυτοανάλυση, τότε η Ακαδη-μία των Πολιτών είναι η μόνη σουποιοτική διέξοδος και η πιο ελπι-δοφόρα εναλλακτική. Δήλωσεσυμμετοχή ΤΩΡΑ σε μια από τιςπόλεις ανά την Ελλάδα», αναφέ-ρεται στην τελευταία ανηρτημένηστην ιστοσελίδα της προκήρυξητης Ακαδημίας, που συνεχίζει με-ταξύ άλλων και με τα εξής: «Η Α-

καδημία των Πολιτών (ΑνοιχτόΛαϊκό Πανεπιστήμιο με ISO9001) καταβάλλει φέτος μια τε-ράστια προσπάθεια επέκτασης σεόποιο μέρος της Πατρίδας μαςθεωρεί πως μέσω της Παιδείαςμπορούν να αντιμετωπιστούν ταδεινά και η μιζέρια, που ενέσκη-ψαν στον τόπο μας. Είναι πολύσημαντικό για την κατάρτιση τωντμημάτων οι εγγραφές να απευ-θυνθούν σε όσο μεγαλύτερο κομ-μάτι του πληθυσμού, αλλά να ενι-σχυθούν και οι παράλληλες εξει-δικευμένες δράσεις (στοχοποιη-μένα σεμινάρια σε άμεση σχέσημε τη ζήτηση της αγοράς εργα-σίας, δεξιότητες ανέργων, μετεκ-παιδεύσεις κ.λπ.).»

Όχι πανεπιστημιακόςΜία ακόμη επισήμανση που οφεί-λουμε να κάνουμε, και έγινε γνω-στή κατά τη διάρκεια της έρευνας

του θέματος, είναι πως ο πρόε-δρος της Ακαδημίας Πολιτών, οΣτρατής Παπάνης, απ’ τα τέλη τού2012 δεν είναι πλέον επίκουροςκαθηγητής του ΠανεπιστημίουΑιγαίου, αφού δε μονιμοποιήθη-κε και απολύθηκε με πράξη τουπρύτανη πέρυσι τον Οκτώβριο.Η ιδιότητα του κ. Παπάνη ως πα-νεπιστημιακού, αλλά και η συμ-βολή του σε θεσμούς όπως οΣυμβουλευτικός Σταθμός του Πα-νεπιστημίου Αιγαίου, αποτέλεσανβασικά ερείσματα για να εκδηλω-θεί η αμέριστη στήριξη της τοπι-κής κοινωνίας και των φορέωντης στην Ακαδημία Πολιτών. Στή-ριξη που απ’ τον έλεγχο του ΣΔΟΕπου ξεκίνησε χθες, θα αποδειχθείαν καλώς ή κακώς δόθηκε, γιατίάλλο είναι να υπηρετείς ανιδιοτε-λώς την εκπαίδευση, κι άλλο νακάνεις προσωπικές μπίζνες.

Αξιοποιήσιμα σε μια δύσκολη διαδικασία οικονομικούελέγχου που ξεκίνησε ήδη από χθες, είναι τα βιβλίακαι τα CDs που πήρε το ΣΔΟΕ απ’ τα γραφεία της ο-

δού Σαπφούς. Κι αυτό γιατί αφορούν στο σύνολο τωνδραστηριοτήτων της Ακαδημίας Πολιτών, που, όπως ανέ-φερε και ο πρόεδρός της, εκτείνεται σε 64 συνολικά πα-ραρτήματα.

Στο 3 της οδούΣαπφούς, ταγραφεία τηςαστικής μηκερδοσκοπικήςεταιρείας με τουςτεράστιουςτζίρους

Βαριά πρόστιμα απ’ τη μη τήρηση βιβλίων στα παραρτήματα

Πολυδαίδαλη, διάσπαρτη δραστηριότητα

Πώς η εταιρεία επεκτάθηκε σε μικρό διάστημα

Απ’ τη Μυτιλήνη… παντού

Page 8: Εμπρός 3769

8ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

HΜυτιλήνη αύριο Κυρια-κή, στις 11 το πρωί, φι-

λοξενεί στην αίθουσα συ-νεδρίων του Επιμελητηρί-ου Λέσβου προσυνεδριακήεκδήλωση με θέμα «Νη-σιωτική πολιτική και τοπι-κή ανάπτυξη», που διοργα-

νώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο πλαί-σιο του 1ου Τακτικού Συνεδρίου τους, που

θα πραγματοποιηθεί 26 - 28 Απριλίου.Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, οπρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος,που θα είναι και ο βασικός ομιλητής, θαπαραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπι-κά μέσα ενημέρωσης.Εισηγήσεις θα υπάρξουν, ακόμη, απ’ τουςΣπύρο Γαληνό και Γιάννη Γιαννέλλη, ενώαναμένεται να συμμετάσχουν και αρκετοίβουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σήμερα Σάββατο στις4:30 το απόγευμα θα

φθάσει στη Μυτιλήνη οκοινοβουλευτικός εκπρό-σωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ.,Παναγιώτης Κουρου-μπλής. Αύριο Κυριακή θασυμμετάσχει στις εργασίες

της συνέλευσης του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου πουπραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο «Η-λιοτρόπιο» και το απόγευμα θα επισκε-φθεί τη Γέρα, όπου θα έχει συνάντηση μετο Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου στο Πέρα-μα.Τη Δευτέρα στις 8:30 το πρωί θα επισκε-φθεί το ΙΚΑ Μυτιλήνης, όπου θα συναντη-

θεί με το διευθυντή του, Μαΐστρο Κλαδο-γένη, και το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομέ-νων Διοικητικών Υπαλλήλων ΙΚΑ Μυτιλή-νης. Στις 9:45 θα επισκεφθεί το Νοσοκο-μείο Μυτιλήνης και θα έχει συνάντηση μετη διοίκηση, το Σύλλογο Εργαζομένων καιτην Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Στις12:00 το μεσημέρι, σύμφωνα με το πρό-γραμμα, θα έχει συνάντηση με το ΣύλλογοΕργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» καιτο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου.Στη 1 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέ-ντευξη Τύπου για θέματα Υγείας και στις2 θα συναντηθεί με τους Συλλόγους Εθε-λοντών Αιμοδοτών, Καρκινοπαθών καιΠασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

τoυ NIKOY MANABH

Στο μικροσκόπιο των νομικών συμ-βούλων της Συνεταιριστικής Τράπε-ζας Λέσβου - Λήμνου βρίσκεται η

προσπάθεια της ΝΕΛ να προχωρήσει σεαύξηση κεφαλαίου. Η υπό εκκαθάρισηΤράπεζα είναι ένας από τους πιστωτέςτής ΝΕΛ που δεν έχουν αποδεχθεί τοπρόγραμμα εξυγίανσης που παρουσία-σε η εταιρεία.Η Συνεταιριστική για ταδάνεια που έχει δώσει στη ΝΕΛ, έχειλάβει πολύ ικανοποιητικές καλύψεις.Πρόκειται για το ακίνητο όπου στεγά-ζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρεί-ας στη Μυτιλήνη. Προτιμά, λοιπόν, ηΤράπεζα να πάρει στον έλεγχό της τοακίνητο, από το να αποδεχθεί την πρό-ταση της ΝΕΛ. Σύμφωνα με το σχέδιοεξυγίανσης, το ύψος του δανείου μαζίμε τους δεδουλευμένους τόκους στις31 Ιουλίου τού 2012 ανερχόταν στα562.288,49 ευρώ. Η πρόταση της ΝΕΛπροβλέπει πως η Συνεταιριστική θα λά-βει το ποσό των 270.000 ευρώ σε 36 ι-σόποσες μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή θα έ-χει μια απώλεια 300.000 ευρώ από τοδάνειο. Η Τράπεζα πιστεύει ότι μπορείνα πάρει περισσότερα χρήματα και σεσυντομότερο χρονικό διάστημα αν πά-ρει στον έλεγχό της το ακίνητο και στη

συνέχεια το εκποιήσει.Η πρόταση της ΝΕΛ δεν ικανοποιεί τηνπλευρά της Τράπεζας και γι’ αυτό τονπερασμένο Οκτώβριο είχε ταχθεί κατάτου σχεδίου εξυγίανσης. Για τον ίδιολόγο προσπαθεί να αξιοποιήσει νομικάτην ανακοίνωση της εταιρείας πως προ-τίθεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφα-λαίου με καταβολή μετρητών.Συγκεκριμένα, θα προσπαθήσει να δεί-ξει ότι η κίνηση αυτή συνιστά μεταβολήτης περιουσιακής κατάστασης της εται-ρείας πριν ακόμη γίνει δεκτή η αίτησηγια την εξυγίανσή της, κάτι που κατάτην άποψη της Τράπεζας δεν επιτρέπε-ται.Βέβαια η ΝΕΛ, μέχρι σήμερα, το μόνοπου έχει κάνει είναι να ανακοινώσει τηνπρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξησηκεφαλαίου. Σχετική απόφαση δεν έχειληφθεί και πολύ περισσότερο δεν έχειπραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου. Ηπρώτη έκτακτη επαναληπτική γενικήσυνέλευση της ΝΕΛ που θα εξετάσειτην πρόταση για την αύξηση κεφαλαί-ου, θα προγραμματισθεί να γίνει την ερ-χόμενη Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 10 τοπρωί, στα γραφεία της εταιρείας στηΜυτιλήνη. Αν αναβληθεί, η δεύτερη ε-παναληπτική θα πραγματοποιηθεί στις28 Μαρτίου.Tο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης μαζί με

αυτά της Ρόδου, της Σκιάθου, της Σά-μου, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, τηςΚω και της Ρόδου αποτελούν τη δεύτερηομάδα αεροδρομίων η διαχείριση των ο-ποίων θα ανατεθεί σε ιδιώτες για 30 έως35 χρόνια. Σε αυτή την ομάδα είναι πιθανόνα ενταχθούν και τα αεροδρόμια της Λή-μνου, της Καρπάθου και της Χίου.Ο χρόνος που θα δοθούν σε ιδιώτες, δεν έ-χει γίνει μέχρι τώρα γνωστός. Προχθές ο υ-πουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης,ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την πα-ραχώρηση της διαχείρισης της πρώτης ο-μάδας αεροδρομίων σε ιδιώτες θα ξεκινή-σει το Μάρτιο.Ωστόσο, ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδρά-σεις από την πλευρά των φορέων της Λή-μνου.

«Σε τιμή ευκαιρίας»Σκληρός στις δηλώσεις του, ο δήμαρχοςΛήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, τονίζειστο «Ε»: «Η χώρα πωλείται σε τιμή ευκαι-ρίας. Χωρίς διαδικασίες, χωρίς ολοκληρω-μένο σχέδιο για την εξυπηρέτηση των ανα-γκών των νησιών, η Ελληνική Πολιτεία αντίνα ασχοληθεί με το πώς θα αξιοποιήσει ταπλεονεκτήματα της υπάρχουσας υποδομήςτην οποία έχει πληρώσει ο Έλληνας φορο-λογούμενος για να δώσει μια νέα αναπτυ-ξιακή πνοή, ειδικά στον τουρισμό, κοιτάζει

να μπαλώσει δημοσιονομικές τρύπες υπο-θηκεύοντας το μέλλον των νησιών και τηςχώρας μας.»Για το αεροδρόμιο της Λήμνου, ο δήμαρ-χος αναφέρει ότι «είναι ένα από τα μεγαλύ-τερα και τα πιο ασφαλή και σύγχρονα στοΑιγαίο και αντί να εκπονηθεί ένα σχέδιοπλήρους αξιοποίησής του, δίνεται μικρό“δώρο” προκειμένου να κάνει πιο ελκυστι-κό το συνολικό πακέτο ξεπουλήματος τωνελληνικών αεροδρομίων. Κανείς δε θα είχεαντίρρηση για την εκπόνηση και εφαρμογήενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησηςτων υποδομών με τη συμμετοχή και ιδιωτι-κών κεφαλαίων, στην προοπτική μάλισταανάπτυξης της κρουαζιέρας με προορι-σμούς άφιξης - αναχώρησης με τη Λήμνοως προορισμό ή στη λογική των συνδυα-σμένων μεταφορών. Αυτό όμως που επιχει-ρείται να γίνει, απέχει κατά πολύ από έναnτέτοιο σχεδιασμό.». Ο εντεταλμένος περι-φερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζήςδηλώνει: «Ξεπουλιέται ο εθνικός μαςπλούτος. Ήταν από τους ελάχιστους φο-ρείς που λειτουργούσε άψογα, ένα σύγχρο-νο αεροδρόμιο, από τα μεγαλύτερα στο Αι-γαίο. Ξεπουλιούνται τα πάντα χωρίς κανέ-να σχέδιο. Δε λήφθηκαν υπόψη ούτε οι λό-γοι εθνικής ασφάλειας. Έχουμε ένα μεγάλοαεροδρόμιο και ακόμη μεγαλύτερο διάδρο-μο, και όλα αυτά απεμπολούνται χάριν τωνιδιωτικοποιήσεων.»

Προχθές Πέμπτη, στο γρα-φείο του δημάρχου Λέ-

σβου, Δημήτρη Βουνάτσου,πραγματοποιήθηκε σύσκε-ψη με τη συμμετοχή τού Δ.Σ.του Συνδέσμου Ποτοποιών -Αποσταγματοποιών Λέσβου,του δημάρχου, του αναπλη-ρωτή υπουργού Εσωτερικών,Χαράλαμπου Αθανασίου, καιτων εντεταλμένων συμβού-λων Χρήστου Κορδώνη καιΓιάννη Τσακίρη. Αντικείμενοτης συνάντησης ήταν ταπροβλήματα που αντιμετω-πίζει ο κλάδος.

Οι Ποτοποιοί εξέθεσανστον αναπληρωτή υπουργότη δυναμική των τοπικών ε-πιχειρήσεων παραγωγήςούζου και των προβλημά-των τους.Εξήγησαν, επίσης, ότι προ-τίθενται να πραγματοποιή-σουν διεθνές φεστιβάλ ού-ζου φέτος το καλοκαίρι, ώ-στε να καθιερωθεί ως μόνι-μος θεσμός με ποιοτικέςπροϋποθέσεις (όπως γίνε-ται με το Φεστιβάλ Μπύραςστο Μόναχο Γερμανίας), γιανα καταστεί η Λέσβος διε-

θνές κέντρο αναφοράς τουπροϊόντος αυτού, σε συν-δυασμό με τη λεσβιακήκουζίνα. Αναφέρθηκαν επί-σης στον αθέμιτο ανταγωνι-σμό από τη λαθρεμπορία,ουσιαστικά, που διενεργεί-ται από το χύμα τσίπουρο,με συνέπεια να χάνει το Δη-μόσιο σημαντικά έσοδα, καιστην ανάγκη λήψης συγκε-κριμένων μέτρων από τοκράτος. Ο κ. Αθανασίου δε-σμεύθηκε να προωθήσει τααιτήματα των Ποτοποιώνστην κυβέρνηση.

Προς ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων Λέσβου και Λήμνου

Έρχονται αντιδράσεις…

Οι κινήσεις τής ΝΕΛ, στο μικροσκόπιο

της Συνεταιριστικής

Συνάντηση Ποτοποιών με Αθανασίου και Βουνάτσο

Αύριο η προσυνεδριακή εκδήλωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Ο Πάνος Καμμένος στη Μυτιλήνη

Επίσκεψη Κουρουμπλή στη Μυτιλήνη

Page 9: Εμπρός 3769

9ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Άλλος ένας νεκρός σετροχαίο, και αυτόςστη στροφή του πε-

δίου βολής στον ΚαράΤεπέ. Αυτήν τη φορά θύ-μα του πολυκαταγγελλό-μενου αυτού δρόμου μετις «περίεργες» κλίσεις,ο 32χρονος από τη ΓέραΠροκόπης Καραγιάννης,που έχασε τη ζωή του σεσφοδρή μετωπική σύ-γκρουση με αυτοκίνητοτις πρώτες πρωινές ώρεςχθες Παρασκευή.Ο 32χρονος καταγόμενοςαπό τη Γέρα ΠροκόπηςΚαραγιάννης τραυματί-στηκε σοβαρά όταν αυτο-κίνητο που οδηγούσε32χρονη κατευθυνόμενηπρος τη Θερμή όπου έμε-νε, συγκρούστηκε μετω-πικά με τη μοτοσυκλέτατου με κατεύθυνση τηΜυτιλήνη.Στο σημείο του δυστυχή-ματος βρέθηκε το κράνοςτου δικυκλιστή, ωστόσοδεν έχει εξακριβωθεί αντο φορούσε. Σε βάροςτης 32χρονης, που δεντραυματίστηκε, έχει σχη-ματιστεί δικογραφία, μιαδιαδικασία που ακολου-θείται σε θανατηφόρατροχαία.Ο Καραγιάννης μεταφέρ-θηκε με ασθενοφόρο τούΕΚΑΒ στο ΝοσοκομείοΜυτιλήνης, όπου όμωςεξέπνευσε λόγω των πολ-λαπλών του σοβαρώντραυμάτων.Όσοι ήξεραν τον 32χρο-νο, δήλωναν χθες συ-γκλονισμένοι από τηντραγική απώλειά του. Πα-τέρας δύο παιδιών, έμενεστον Παπάδο και όλοι έ-λεγαν τα καλύτερα λόγια

για αυτόν. Ήταν εποχικόςπυροσβέστης και πέρυσιυπέγραψε σύμβαση πε-νταετούς υπηρεσίας. Οδιευθυντής της Πυρο-σβεστικής ΥπηρεσίαςΜυτιλήνης, ΕλευθέριοςΕλευθεριάδης, μίλησεστο «Ε» χθες για τον ε-κλιπόντα. Όπως είπε, «ή-ταν πολύ καλό παιδί, υ-ποδειγματικός υπάλλη-λος, δεν είχε δημιουργή-σει ουδέποτε πρόβλημαστην Υπηρεσία και άρι-στος συνεργάτης».

ΚαρμανιόλαΑπό τα πιο επικίνδυνασημεία του οδικού δικτύ-ου της Μυτιλήνης θεω-ρείται, σύμφωνα με τοναστυνομικό υποδιευθυ-ντή, αναπληρωτή διοικη-τή Τροχαίας, ΔημήτρηΜαϊστρέλλη, ο δρόμος α-πό τη ΔΕΗ έως την Πανα-γιούδα, καθώς έχει κατα-γραφεί πλήθος ατυχημά-

των στο παρελθόν.Το τελευταίο θανατηφό-ρο στο ίδιο σημείο, ήταντο Δεκέμβριο του 2011,όταν είχε χάσει τη ζωήτης η 29χρονη ΒασιλικήΣεφερλή. Τότε το αυτοκί-νητο που οδηγούσε η29χρονη, η οποία είχεξεκινήσει από τα Πάμφι-λα με προορισμό τη Μυ-τιλήνη για να μεταφέρειτο παιδί της στο σχολείο,

λόγω της βροχής και τηςολισθηρότητας του οδο-στρώματος μπήκε στο α-ντίθετο ρεύμα και προσέ-κρουσε με δύναμη σετοιχίο στην άκρη τουδρόμου. Στη συνέχειασυγκρούσθηκε με ένα α-γροτικό αυτοκίνητο πουκινούταν κανονικά στηλωρίδα κυκλοφορίας του,με κατεύθυνση προς τηνΠαναγιούδα.

Ο κ. Μαϊστρέλλης τόνισεότι στο συγκεκριμένοκομμάτι του δρόμου δενείναι δύσκολο να γίνουνατυχήματα. Σε αυτό συ-νηγορούν πολλοί παρά-γοντες, όπως είναι η κλί-ση του δρόμου, η ολι-σθηρότητα, η απροσεξίατου οδηγού κ.ά.. Τόσο οκ. Μαϊστρέλλης, όσο καιο αστυνομικός διευθυ-ντής Λέσβου, Δημήτρης

Κουρσουμπάς, τόνισανότι έχουν εντοπιστεί καικαταγραφεί όλα τα επι-κίνδυνα σημεία του οδι-κού δικτύου του νησιούκαι μνημονεύονται σε ει-δική ημερίδα που γίνεται.Μάλιστα, σχετικά έγγρα-φα έχουν σταλεί αρμο-δίως, χωρίς ωστόσο να έ-χει γίνει κάτι, ειδικά ό-σον αφορά στο συγκεκρι-μένο σημείο.

Τη Δευτέρα στον ανακριτή οι συλληφθέντες των συμμοριών

Δηλώνουν… αθώοι!

32χρονος νεκρός το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στη στροφή του πεδίου βολής στον Καρά Τεπέ

Καταραμένη στροφή

Το σημείο όπου έγινε το θανατηφόρο τροχαίο

Τα απομεινάρια της μηχανής του άτυχου 32χρονου

Φεύγουν αρχεία και οχήματα από μισθωμένο χώρο και πάνε στο «Κλιτς»

Μειώνουν τα έξοδα στο Δήμο

Ενίσχυση της τιμής έως και 0,18 ευρώ

Επιδοτείται γάλα που θα διατίθεται σε σχολεία

Σαράντα χιλιάδες ευρώ πρόκειται να εξοικονομήσει ο Δήμος Λέ-σβου μετά τη μεταφορά των αρχείων του Δήμου, διαφόρων υ-

λικών και οχημάτων, από μισθωμένο κτήριο και τον περιβάλλο-ντα χώρο από την περιοχή «Νταμάρι» στο φυλάκιο «Κλιτς». Τοφυλάκιο παραχωρήθηκε, για πέντε χρόνια, από τον ΕλληνικόΣτρατό και τη στρατιωτική διοίκηση Λέσβου, στο Δήμο, μετά απόαίτημα του τελευταίου.Μάλιστα στο φυλάκιο πρόκειται να δημιουργηθεί και οργανωμέ-νος χώρος στάθμευσης οχημάτων.Η επίσημη παραχώρηση πραγματοποιήθηκε χτες, με την παρου-σία στο φυλάκιο του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, τουταξίαρχου υποδιοικητή τής 98 ΑΔΤΕ, Θεόδωρου Δαγκόπουλου,και των αντιδημάρχων Νίκου Κατράνη και Ηλία Κουνιαρέλλη.

Aιτήσεις στη Διεύθυνση Ζωικής Παρα-γωγής μπορούν να υποβάλλουν όλοι

όσοι ενδιαφέρονται για τη διάθεση επι-δοτούμενου παστεριωμένου γάλακτος σεμαθητές σχολείων.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν περι-λαμβάνει τη δωρεάν διανομή, αλλά την ε-νίσχυση επί της τιμής της διάθεσης τουγάλακτος κατά περίπου 0,18 ευρώ στηντιμή του λίτρου. Το ποσό αυτό μπορεί νασυμπληρωθεί από άλλους πόρους πουενδεχομένως μπορούν να διαθέσουν άλ-λοι φορείς, όπως είναι οι σχολικές μονά-

δες, σχολικές επιτροπές, προμηθευτέςτων προϊόντων κ.ά..Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδια-φερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στοΤμήμα Αγροτικής Οικονομίας Καλλονήςστο τηλέφωνο 22530 22565, στο ΤμήμαΑγροτικής Οικονομίας Λήμνου στα τηλέ-φωνα 22540 29108 και 22543 51245 καιστην υπεύθυνη του Τμήματος Αξιοποίη-σης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊ-όντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανά-πτυξης και Τροφίμων, Ιωάννα Παππά,στο τηλέφωνο 210 2125744.

Aρνούνται κάθε κατηγορία γιασυμμετοχή σε εγκληματική

οργάνωση όλοι όσοι συνελή-φθησαν πριν από λίγες ημέρεςγια εισαγωγή και διακίνηση ναρ-κωτικών στο νησί.Όπως είπε η υπεράσπιση τωνκατηγορουμένων στο «Ε», όλατα στοιχεία βασίστηκαν στις τη-

λεφωνικές συνομιλίες, οι οποίεςέχουν καταγραφεί.Η απολογία τους στον ανακριτήεπρόκειτο να γίνει χτες, αλλάλόγω του όγκου της δικογρα-φίας, η οποία φτάνει τις 800 σε-λίδες και περιέχει τις τηλεφωνι-κές συνδιαλέξεις, οι δικηγόροιτων κατηγορουμένων Ευστρά-

τιος Ηλιογραμμένος, Αναστά-σιος Χατζηγιάννης και Νίκος Α-λεξανδρής ζήτησαν η απολογίανα γίνει τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.Την ίδια στιγμή, ακόμα αναζη-τούνται τα υπόλοιπα άτομα σεβάρος των οποίων έχει σχηματι-στεί δικογραφία για την εμπλο-κή τους στην υπόθεση.

Page 10: Εμπρός 3769

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Tην ανάγκη για άμεση υλοποίηση εργασιών, πουστόχο θα έχουν την προστασία και την ανάδειξητου Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης, τονίζει το

Σωματείο «Διάζωμα» και ο πρόεδρός του, ΣταύροςΜπένος. Με την προγραμματική σύμβαση μεταξύτοπικών φορέων και του Υπουργείου Πολιτισμούνα εκκρεμεί ακόμη, το μνημείο περιμένει την απο-κατάστασή του, ως ένα από τα σημαντικότερα τηςεποχής του που σώζεται μέχρι και σήμερα στην πό-λη της Μυτιλήνης.Το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης είναι χτισμένοστις δυτικές παρυφές της αρχαίας πόλης, στο λόφοτης Αγίας Κυριακής. Τα παλαιότερα σωζόμενα αρχι-τεκτονικά μέλη υποδεικνύουν ότι το μνημείο κτί-σθηκε στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικάδημιουργήματα του αρχαίου κόσμου, αφού, σύμφω-να με τον Πλούταρχο, ο Πομπήιος αντέγραψε τοσχέδιό του στο θέατρο που έχτισε στη Ρώμη το 55π.Χ. και αποτέλεσε έτσι το πρότυπο των ρωμαϊκώνθεάτρων. Το κοίλο του θεάτρου της Μυτιλήνης είναιπλέον κατεστραμμένο, ελάχιστα σώζονται από τησκηνή και τις παρόδους και αυτά από την τελευταίαοικοδομική φάση του μνημείου, την υστερορρωμαϊ-κή.Για το λόγο αυτό, απαιτούνται άμεσα μέτρα διάσω-σης του μνημείου, το οποίο κινδυνεύει με αφανι-σμό εξ αιτίας της απογύμνωσης του κοίλου απ’ όλατα μαρμάρινα στοιχεία του. Πέρα από αυτό, επειδήτο θέατρο βρίσκεται σήμερα, όπως και στην αρχαιό-τητα, σε άμεση συνάφεια προς την πόλη της Μυτι-λήνης αλλά σε μια αδόμητη νησίδα, που έχει χαρα-κτηρισθεί ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας και απο-τελεί έναν από τους τρεις θύλακες πρασίνου της πό-λης, προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Μελέτη και πρόσληψη προσωπικούΓια τους παραπάνω λόγους, η πρώην νομαρχιακήαυτοδιοίκηση Λέσβου είχε διαθέσει με Προγραμμα-τική Σύμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού χρηματο-δότηση, ύψους 50 χιλ. ευρώ, για την αποκάλυψηκαι συντήρηση του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης. Ω-στόσο, λόγω αντικατάστασης της νομαρχιακής αυ-τοδιοίκησης Λέσβου από την Περιφέρεια ΒορείουΑιγαίου, η ενεργοποίηση της Προγραμματικής αυ-τής Σύμβασης δεν έγινε ποτέ.Εφόσον υπογραφεί κάποια στιγμή η προγραμματικήσύμβαση μεταξύ του «Διαζώματος», της Κ΄ Εφορεί-ας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων καιτης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα αφορά στησύνταξη αρχιτεκτονικής μελέτης, που θα περιλαμ-βάνει την ταξινόμηση, αποτύπωση και μελέτη όλωντων αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται διάσπαρ-τα, συσσωρευμένα ή τακτοποιημένα στο χώρο τουθεάτρου, με στόχο την αποκάλυψη της γεωμετρίαςτου θεάτρου και την πιθανή αποκατάστασή του, κα-θώς και την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού γιατη διενέργεια μικρής έκτασης δοκιμαστικών τομώνσε επιλεγμένα σημεία του μνημείου, προκειμένουνα διαπιστωθούν οι διαστάσεις του, η ύπαρξη δια-ζωμάτων, κλιμάκων, το μέγεθος της σκηνής κ.ά..Αρωγός σε όλη την προσπάθεια ανάδειξης του μνη-μείου αυτού είναι και το Ίδρυμα «Ν. Παπαδημητρί-ου», το οποίο συμβάλλει με ποικίλους τρόπουςστην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικήςκοινωνίας, αλλά και οι πολίτες της περιοχής, οι ο-ποίοι ενισχύουν τον «κουμπαρά» που έχει ανοίξειτο «Διάζωμα» για τις ανάγκες του Αρχαίου Θεάτρουτης Μυτιλήνης.«Το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης αποτελεί αδιάσπα-στη ενότητα με τη σπουδαία ιστορική διαδρομή πουξεκινά από το κάστρο και είναι σε εξέλιξη, και χρει-άζεται μόλις ένα ποσό 50 χιλ. ευρώ για να “απογει-ωθεί” κυριολεκτικά ως έργο», δήλωσε μιλώντας στο

«Ε» ο κ. Μπένος. «Αυτό το ποσό θα είναι μια“σπίθα” που θα ξεκινήσει μια “πυρκαγιά”, ό-πως γίνεται σε όλα τα θέατρα της χώρας τα ο-ποία αναδεικνύουμε. Το “Διάζωμα” κάνει έκ-κληση στις τοπικές δυνάμεις και κυρίως στοΔήμο Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αι-γαίου, να μας προσφέρουν αυτή την πρώτη κί-νηση, για να μας δώσουν τη δυνατότητα να εκ-πονήσουμε τις απαραίτητες μελέτες, να ολο-κληρώσουμε την ανασκαφική έρευνα και νασυνδέσουμε όλη αυτή την προσπάθεια με τηδυναμική των πολιτών και τις ευρωπαϊκές χρη-ματοδοτήσεις (ΕΣΠΑ).»Σύμφωνα πάντως με την αναπληρώτρια προϊ-σταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ, Χριστιάνα Λούπου, οιεργασίες που υλοποιούνται αυτήν τη στιγμήστο Αρχαίο Θέατρο είναι πολύ πιο δαπανηρέςαπό το κονδύλι που έχει εγκριθεί και αυτό πουχρειάζεται, είναι το να γίνει η σχετική μελέτη.

Το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης

ΓPAMMATA & TEXNEΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»Έως αύριο Κυριακή 10 Μαρτίου«Barbie: Η μπαλαρίνα με τις μαγικές πουέντ» (κινούμενασχέδια μεταγλωττισμένα)*Ακούγονται οι: Γιάννης Στεφόπουλος, Ηλίας Ζερβός, ΒίναΠαπαδοπούλουΏρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο και Κυριακή στις 17:15

Έως Τετάρτη 13 Μαρτίου«Οι Άθλιοι», του Τομ Χούπερ (μιούζικαλ)Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Ράσελ Κρόου, Αν Χάθαγου-εϊ, Αμάντα Σέιφριντ, Σάσα Μπάρον Κοέν, Έλενα ΜπόναμΚάρτερΏρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα 3, Τρίτηκαι Τετάρτη στις 20:30

Έως Τετάρτη 20 Μαρτίου«Οζ: Μέγας & Παντοδύναμος», του Σαμ Ράιμι (περιπέτεια,σε παγκόσμια πρεμιέρα - 3D προβολή)**Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Φράνκο, Ρέιτσελ Βάις, Μισέλ Γουί-λιαμς, Μίλα ΚούνιςΏρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο 9/3, Κυριακή 10/3, Δευτέ-ρα 11/3, Τρίτη 12/3 και Τετάρτη 13/3 στις 19:15 και στις22:00, Πέμπτη στις 22:00, Παρασκευή, Σάββατο 16/3, Κυ-ριακή 17/3 και Δευτέρα 18/3 στις 19:15 και στις 22:00, Τρί-τη 19/3 και Τετάρτη 20/3 στις 22:00

* Ισχύει ειδική προσφορά έξι ευρώ.** Ισχύει ειδική προσφορά οκτώ ευρώ.

Σήμερα Σάββατο 9 Μαρτίου

στις 18:30 στο ΣυνεδριακόΚέντρο του ΜολύβουΣεμινάριο με θέμα «Ο σχο-λικός εκφοβισμός: διαστά-σεις του φαινομένου καιπρόληψη»στις 19:30 στο ΠνευματικόΚέντρο Αγίας Τριάδας Μύρι-ναςΟμιλία με θέμα «Ψάχνονταςτο κρυμμένο πρόσωπο τηςμουσικής που ακούμε»στις 21:00 στην αίθουσα εκ-δηλώσεων «Μαγγίνας» σταΜελίσσιαΑποκριάτικη χοροεσπερίδααπό το Σύλλογο ΝεοχωριτώνΛέσβου Αττικήςστις 21:00 στο θέατρο των«Αστέγων»Η παράσταση «Στην αγκαλιάτής Σεχραζάτ», από την Αν-θή Θάνου και τον Παναγιώ-τη Κούλελη

Έως Κυριακή 9 Μαρτίουστο θέατρο των «Αστέγων»«Παραμύθι Μύθαρος». Βιω-ματικό σεμινάριο για τις Τε-χνικές Αφήγησης και Μυθο-πλασίας, με την Ανθή Θάνουκαι τον Παναγιώτη Κούλελη

Έως 16 Μαρτίουστο καφέ-ουζερί «Δίαυλος»Έκθεση φωτογραφίας του Η-λία Μεφίρη με τίτλο «Άν-θρωποι και Φίλοι»

Έως Τετάρτη 20 Μαρτίουστο φουαγέ του ΔημοτικούΘεάτρου ΜυτιλήνηςΈκθεση ζωγραφικής του Κώ-στα Μανιατόπουλου με τίτλο«Στιγμές»

Έως 29 Μαρτίουστο Ίδρυμα Μιχελή της Αθή-νας«Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι».Εικαστική έκθεση, με συμμε-τοχή της Νίκης Ελευθεριάδη

Έως 30 Μαΐουστο Κέντρο Διάδοσης Επι-στημών και Μουσείο Τεχνο-λογίας της Θεσσαλονίκης«Αιγαίον - Η γέννηση ενός

Αρχιπελάγους», από τοΜουσείο Φυσικής ΙστορίαςΑπολιθωμένου Δάσους Λέ-σβου

Έως 31 Μαΐουστο Μουσείο ΒιομηχανικήςΕλαιουργίας Λέσβου, στηνΑγία ΠαρασκευήΈκθεση με τίτλο «Ο κόσμοςτων μουσείων: μια χιουμορι-στική ματιά»

Αύριο Κυριακή 10 Μαρτίου

στις 11:00 στο μπαρ«Monkey»Αποκριάτικο πάρτυ από τοΣώμα Ελληνικού Οδηγισμούστις 12:00 στην ΑίθουσαΠολλαπλών Χρήσεων ΕΠΑΛΜούδρουΟμιλία με θέμα «Ψάχνονταςτο κρυμμένο πρόσωπο τηςμουσικής που ακούμε»στις 18:00 στο ΠολύκεντροΠλωμαρίουΑποκριάτικο πάρτυ από τονΠολιτιστικό Σύλλογο Πλω-μαρίου «Το Πόλιον»

Από Δευτέρα 11 έως Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου

στη Φωτογραφική ΕταιρείαΜυτιλήνηςΈκθεση φωτογραφίας τουΓιάννη Καρατζά με θέμα«Τυχαιότητα και Φύση καλ-λιτεχνούν στη Λέσβο»

Τρίτη 12 Μαρτίουστις 21:30 στο ΕΠΑΛ Καλ-λονήςΠαρουσίαση του «I LoveLesvos» από την ομάδα μα-θητών του Σχολείου

Από Σάββατο 16 έως Δευτέρα 18 Μαρτίουστην Επάνω Σκάλα και τηνΕρμούΤριήμερο αποκριάτικων εκ-δηλώσεων από το Σύλλογο«Η Επάνω Σκάλα»

Κυριακή 17 Μαρτίουαπό τις 11:00 στην πλατείατης ΆντισσαςΚαρναβαλικές εκδηλώσεις

Έκκληση του «Διαζώματος» προς τους τοπικούς φορείς, για την προώθηση της διάσωσης του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης

«Να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση»

Page 11: Εμπρός 3769

Ενοικιάζεται διαμέρισματριάρι 80 τ.μ., στο κέντροτης πόλης, επί της οδούΑγίας Ειρήνης, 3ου ορό-φου, πλήρως ανακαινισμέ-νο (καινούργια κουφώμα-τα, κουζίνα, μπάνιο, ντου-λάπες κ.λπ.), βαμμένο, μεμεγάλο μπαλκόνι, κλιματι-στικό και ηλιακό θερμοσί-φωνα. Κατάλληλο και γιαεπαγγελματική στέγη.Πληρ. τηλ. 6974-355472,22510 26331.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα33 τ.μ., ανεξάρτητη, μεαυλή, φουλ επιπλωμένη ήμη, χωρίς κοινόχρηστα, μεκλιματιστικό, στη Ζωοδό-χου Πηγής 82. Πληρ. τηλ.6978-980846, 2251048967.

Ενοικιάζονται στη Χρυσο-μαλλούσα: Α) Ισόγεια κα-τοικία 90 τ.μ., με αυλή, 2Υ/Δ, WC, σαλόνι, τραπεζα-ρία, αποθήκη, με αυτόνο-μη θέρμανση, ανεξάρτητηείσοδο, χωρίς κοινόχρη-στα. Τιμή 380 ευρώ. Β)Γκαρσονιέρα 45 τ.μ., επι-πλωμένη, ημιυπόγεια, μεανεξάρτητη είσοδο και αυ-τόνομη θέρμανση. Τιμή180 ευρώ. Πληρ. τηλ.6974-104739.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδυάρι 48 τ.μ., στο κέντροτης Μυτιλήνης. Μεγάλοσαλόνι, ενιαίος χώρος μεκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο,μπάνιο, μπαλκόνι με θέαστο λιμάνι, αυτόνομη θέρ-μανση με θερμοσυσσω-ρευτές, κλιματιστικό, χω-ρίς κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζονται γκαρσονιέ-ρες πλήρως επιπλωμένες,προσεγμένες, με υπέροχηθέα χωρίς κοινόχρηστα,στις Καμάρες, με χώρο γιαπάρκινγκ. Πληρ. τηλ.6946-334198.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, 20 τ.μ. στο Γήπεδοκαι 22 τ.μ. στη Βαρειά.Και οι δυο πλήρως επιπλω-μένες, η μία και με πλυντή-ριο. Πληρ. τηλ. 2251027512 & 28306, 6973-076611.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. μεαυτονομία χωρίς κοινόχρη-στα με μεγάλη βεράνταστο Βουναράκι. Πληρ. τηλ.22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα 2ου ορόφου, 75τ.μ., στην οδό Ασκληπιούκαι Πρωτοπάτση 6Α, διαμ-περές, καινούργιο. Αυτό-νομη θέρμανση, Α/C, με-γάλες βεράντες περιμετρι-κά. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6977-073936,22530 23378, 2253023911.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα γκαρσονιέρα δί-χωρη 2ου ορόφου, με ανε-ξάρτητη θέρμανση και air-condition, χωρίς κοινόχρη-στα, επιπλωμένη ή όχι.Πληρ. τηλ. 22510 24051,6930-966796.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραμονόχωρη, επιπλωμένη,χωρίς κοινόχρηστα, με κλι-ματισμό. Τιμή 190 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 28294,6937-248623.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηδίχωρη γκαρσονιέρα σεόροφο, στη Χρυσομαλλού-σα, με τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στη Χρυσομαλλού-σα, έναντι φούρνου «Γενι-τσαριώτη», προσφάτωςανακαινισμένο, σε τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 6946-326374.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαγκαρσονιέρα επιπλωμένη,ημιυπόγεια, 30 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 130 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα γκαρσονιέρα,επιπλωμένη, με 1 θέσηπάρκινγκ, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 200 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα δυάρι 1ου ορό-φου, 62 τ.μ., επιπλωμένο,με 1 υπνοδωμάτιο, κουζί-να, καθιστικό, αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 320 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι 52 τ.μ., 2ου ορό-φου, στην περιοχή Γκύζη,όπισθεν Αρείου Πάγου. Τι-μή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6972-251465.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοτριάρι στο κέντρο, 4ουορόφου, με θέρμανση κεν-τρική και κλιματισμό, μεγά-λες βεράντες. Θέα στη θά-λασσα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται επιπλωμέναstudios και διαμερίσματαλουξ, με air-condition, αυ-τόνομη θέρμανση, πλυντή-ριο ρούχων, πάρκινγκ καιίντερνετ, στη Βαρειά Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 6947-037997 (What’s Up),6944-646034, 2251044985, www.sapphostudios.gr

Ενοικιάζεται καινούργιαμονοκατοικία 2 υπνοδωμα-τίων, με πλήρη επίπλωσηκαι χωρίς έπιπλα, στις Κα-μάρες. Έχει αυλή, θέρμαν-ση με καλοριφέρ, 1 κλιμα-τιστικό, διπλά τζάμια, ηλια-κό, θέα στο λιμάνι. Τιμή320 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στα Τρία Κυ-παρίσσια γκαρσονιέρα,επιπλωμένη, υπερυψωμέ-νη, 25 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 210 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται καινούργιοτριάρι διαμέρισμα στην πε-ριοχή Ακλειδιού. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, διαμπερές, θέσηστάθμευσης με πολύ μεγά-λο βοηθητικό χώρο. Το κυ-ρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. καιο βοηθητικός χώρος 85τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοτεσσάρρι οροφοδιαμέρι-σμα στο κέντρο. Αυτόνομηθέρμανση, ηλιακός. Τιμή480 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονοκατοικία 2 υπνοδωμα-τίων στο Ακρωτήρι Μυτιλή-νης. Διαθέτει γκαράζ καιαυλή. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον Λόφου Πανεπιστη-μίου. Ατομική θέρμανσημε δικό της λέβητα. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστηςκατάστασης, στη Χρυσο-μαλλούσα. Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαμε μεγάλη αυλή, στο Συνοι-κισμό. Διαθέτει 2 υπνοδω-μάτια. Θέρμανση με κλιμα-τισμό. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 4υπνοδωματίων στη Σουρά-δα. Διαθέτει τζάκι. Τιμή600 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάριοροφοδιαμέρισμα, με αυ-λή, στις Καμάρες, πλησίον2ου Δημοτικού Σχολείου.Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή350 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται δίχωρη και-νούργια γκαρσονιέρα, επι-πλωμένη, με αυτόνομηθέρμανση, στην περιοχήΑκλειδιού. Τιμή 220 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα 2 υπνοδωματίων σταΠάμφιλα. Αυτόνομη θέρ-μανση. Αρίστη κατάσταση.Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριστη Χρυσομαλλούσα, αρί-στης κατάστασης, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 250ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδυάρι με τζάκι, στο κέντροτης Μυτιλήνης, 4ου ορό-φου, με πανοραμική θέατης πόλης. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στο κέντρο.Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσά-ρι διαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, διαμπερές, μεαυτόνομη θέρμανση, απο-θήκη. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο μικρό τριάρι διαμέρι-σμα στον Άνω Χάλικα Μυτι-λήνης. Τιμή 350 ευρώ.Δεν έχει κατοικηθεί ακό-μα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται καινούργια μι-κρή μονοκατοικία με 2υπνοδωμάτια, στο Βουνα-ράκι. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέ-ρες από 180 ευρώ, δυά-ρια από 250 ευρώ, τριάριααπό 280 ευρώ και μονοκα-τοικίες από 300 ευρώ.ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙ-ΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251045181 (υπεύθυνος: Λου-κιανός Ραλλίδης).

Ενοικιάζεται τεσσάρι δια-μέρισμα στη Χρυσομαλλού-σα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέραστην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόραςτου Νοσοκομείου και δε-ξιά). Αυτόνομη θέρμανσημε καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι διαμέρισμα στηνΚαλλιθέα (χαμηλά, στηναρχή της ανηφόρας τουΝοσοκομείου και δεξιά).Διαθέτει 2 μπάνια, αυτόνο-μη θέρμανση με καλορι-φέρ και κλιματισμό. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στην Καλλιθέα (χα-μηλά, στην αρχή της ανη-φόρας του Νοσοκομείουκαι δεξιά). Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία50 τ.μ. (2 δωμάτια, κουζί-να, μπάνιο), με μικρή αυ-λή, αυτονομία θέρμανσης,πίσω από την εκκλησία τηςΖωοδόχου Πηγής, σε πολύκαλή τιμή. Πληρ. τηλ.6976-634053.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά.Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται νέοκτιστηγκαρσονιέρα 45 τ.μ., επι-πλωμένη, σε μονοκατοικίαστη Βαρειά, με 1 υπνοδω-μάτιο, ενιαίο χώρο κουζίνα- καθιστικό, χωρίς κοινό-χρηστα, με αυτόνομη θέρ-μανση, μεγάλη αυλή καιθέση πάρκινγκ. Κατάλληληκαι για φοιτητές-στρατιωτι-κούς. Πληρ. τηλ. 2251071121, 6979-228312.

Δίπλα στον ΟΤΕ μισθώνον-ται δύο άριστες ανεξάρτη-τες κατοικίες, 40 τ.μ. και110 τ.μ., με αυτονομίαθέρμανσης, επιπλωμένεςή μη. Πληρ. τηλ. 6946-280702.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα διαμέρισμα 100τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια,αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό και πιλοτήγια ένα αμάξι. Τιμή 500ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δίχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέραστην προκυμαία Μυτιλή-νης. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αγία Μα-ρίνα διαμέρισμα 110 τ.μ.,με 2 υπνοδωμάτια, αυτό-νομη θέρμανση από λέβη-τα πυρήνας, κουζίνα, καθι-στικό και αυλή με θέα. Τι-μή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται ανακαινισμέ-νο τριάρι 70 τ.μ., ισογείου,με αυλή, στην Καλλιθέα.Σαλόνι, ενιαίος χώρος μεκουζίνα, 2 υπνοδωμάτια,άνετο μπάνιο, αυτόνομηθέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251040074, 6936-440105,6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμαανακαινισμένο, ρετιρέ,διαμπερές, με θέα, 120τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251041186, 46141, 6947-842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται στη Νεάποληδυάρι ισόγειο, 40 τ.μ., μεέπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο,αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό. Τιμή 230ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρ-σονιέρα 4ου ορόφου, 34τ.μ., επιπλωμένη και μεηλεκτρικό εξοπλισμό. Ακό-μη διαθέτει μπαλκόνι μετέντα, διπλά τζάμια και air-condition, στην Ε. Βοστά-νη. Πληρ. τηλ. 6989-860098.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι διαμέρισμα, επιπλω-μένο, στον Άνω Χάλικα. Αυ-τόνομη θέρμανση, θέα στηθάλασσα. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμαρετιρέ πάνω από το γήπε-δο, 105 τ.μ. με αυτόνομηθέρμανση και τζάκι, 2Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα καικαθιστικό, αποθήκη, διαμ-περές, με θέα και δύομπαλκόνια, σε προνομιακήτιμή. Πληρ. τηλ. 6932-580508.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστη Ζωοδόχου Πηγής, 26τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα,επιπλωμένη. Τιμή 180 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα δυάρι ισόγειο,35 τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνο-δωμάτιο, αυτόνομη θέρ-μανση, κουζίνα, καθιστικό.Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

11ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Page 12: Εμπρός 3769

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 12Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα δυάρι ισόγειο,35 τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνο-δωμάτιο, αυτόνομη θέρ-μανση με λέβητα πυρήνα,κουζίνα, καθιστικό. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στη Χρυσομαλλού-σα, σε αρίστη κατάσταση.Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι με αυ-τόνομη θέρμανση και ηλια-κό, στην Αγία Φωτεινή.Πληρ. τηλ. 6932-454642.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα γκαρσονιέραεπιπλωμένη, με 1 θέσηπάρκινγκ, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 230 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στον ΕπάνωΧάλικα δυάρι ισόγειο, 45τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδω-μάτιο, αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα, καθιστικό. Τι-μή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα, 3ου ορόφουδιαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό και μπαλκόνια. Τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζονται δίχωρα δια-μερίσματα, επιπλωμένα,εξοπλισμένα ή όχι, στο 2οκαι 3ο όροφο νεόδμητουτριώροφου κτηρίου, δίπλαστο «Καραμπόλα», μεμπαλκόνι, κεντρική θέρ-μανση, κλιματισμό, ψυ-γείο, κουζινάκι, φουρνάκι,TV και αυτονομία στο ρεύ-μα, νερό και πετρέλαιο.Πληρ. τηλ. 6976-974600.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγ-γελματική στέγη). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μονοκατοικία45 τ.μ. (κατασκευής2005) πλήρως επιπλωμέ-νη, με κλιματισμό, στηνΠαναγιούδα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα85 τ.μ. σε διπλοκατοικία,καινούργιο με ενεργειακάκουφώματα. Ανεξάρτητο,αυτόνομη θέρμανση, κλι-ματισμός, boiler, χωρίςκοινόχρηστα, άνετο παρ-κινγκ, κοντά στην Αστυνο-μία και τα Σχολεία της Καλ-λιθέας. Πληρ. τηλ. 2251027583, 6938-532092.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα, 1ου ορόφουδιαμέρισμα, 100 τ.μ., με3 υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση από σόμπα μεpellet, κουζίνα, καθιστικόκαι μπαλκόνι με θέα. Τιμή400 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται σε άριστη κα-τάσταση, πλήρως επιπλω-μένο ή ανεπίπλωτο γωνια-κό διαμπερές τριάρι ορο-φοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., μεωραία θέα και πολύ καλήδυνατότητα σταθμεύσεως,στην οδό Μαρκοπούλου 4(Μαύρα Σίδερα, γήπεδο).Πληρ. τηλ. 22510 24690,6946-011338.

Ενοικιάζονται δύο άνετεςεπιπλωμένες γκαρσονιέ-ρες στην Επάνω Σκάλα.Ανακαινισμένες, αυτόνομηθέρμανση, βολική συγκοι-νωνία, οικονομικό ενοίκιοκαι χαμηλά κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 25929και 6977-302879.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονόχωρη γκαρσονιέρα32 τ.μ. (κατασκευής2011), 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη, με κλι-ματισμό και αυτονομίαθέρμανσης, στην Παναγι-ούδα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται τριώροφο(ισόγειο, 1ος, 2ος) παρα-δοσιακό κτήριο, σε άριστηκατάσταση, 140 τ.μ. ο κά-θε όροφος, με εγκατεστη-μένο δίκτυο ίντερνετ, γιαοποιαδήποτε επαγγελματι-κή χρήση, στην κεντρικήαγορά Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζονται α) δυάρι ανε-ξάρτητο χωρίς κοινόχρη-στα και β) τριάρι 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα.Πληρ. τηλ. 22510 45771,6971-573639, 6996-536690.

Ενοικιάζονται διαμερίσμα-τα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνο-δωματίων, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251022196, 6951-796634και 6972-844003.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα μεζονέτα 147τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια,αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό και τζάκι +20 τ.μ. υπόγειο. Τιμή 550ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου αεροδρομίου ισόγειοδιαμέρισμα 200 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό και τζάκι. Τιμή 650ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται υπερυψωμέ-νο ισόγειο διαμέρισμα120 τ.μ., ανακαινισμένο,διαμπερές, σε διώροφη οι-κία, παραδίπλα από το«Καραμπόλα», με αυλή,κεντρική θέρμανση (θερ-μοσυσσωρευτές ανά δω-μάτιο), κλιματιστικά, πιάνο,ψυγείο, πλυντήριο, δίχωςκοινόχρηστα, χαμηλό τιμο-λόγιο ΔΕΗ (Τ3). Πληρ. τηλ.6976-974600.

Ενοικιάζεται δυάρι 45 τ.μ.στη Χρυσομαλλούσα, μεαυτόνομη θέρμανση καικλιματισμό, τιμή 250 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6985-688177.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαγκαρσονιέρα επιπλωμένη,υπερυψωμένη, 25 τ.μ.,χωρίς κοινόχρηστα, με αυ-τόνομη θέρμανση. Τιμή230 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται καινούριοδυάρι, 45 τ.μ., στο Κουμ-κό (πλησίον Πανεπιστήμι-ου). Κουζίνα, ενιαίος χώ-ρος με καθιστικό, μεγάλο,φωτεινό υπνοδωμάτιο μεθέα στη θάλασσα, αυτόνο-μη θέρμανση, βόθρος γιααποχέτευση. Τιμή 200 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251040074, 6936-440105,6938 - 477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής2011), με κλιματισμό καιαυτονομία θέρμανσης,στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στις περιοχήΚαμάρες επιπλωμένηγκαρσονιέρα, χωρίς κοινό-χρηστα, σε ισόγειο 40τ.μ., με αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα. Τιμή 180 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργιαγκαρσονιέρα 33 τ.μ., μεαυτόνομη θέρμανση καιair condition, μεγάλομπαλκόνι με θέα, στην πε-ριοχή Κιόσκι, πλησίον αγο-ράς. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συ-νοικισμό, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη. Ηλιακός,αυτονομία και πολλά άλλαέξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται καινούργιο τριάριστην περιοχή Ακλειδιού,με θέα στη θάλασσα. Εμ-βαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτεικαι θέση στάθμευσης. Τι-μή 240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο τριά-ρι, πολυτελές διαμέρισμα,στο Βουναράκι. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, τριπλός ηλιακός,ηλεκτρικές τέντες, πολλέςντουλάπες. Δίχωρη ημιυ-πόγεια αποθήκη, διαμορ-φωμένη με ράφια. Τιμή150.000. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο μι-κρό τριάρι διαμέρισμα,στον Άνω Χάλικα. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιοδιαμέρισμα 3 υπνοδωμα-τίων, στο Πυργί. Θέα στηθάλασσα, αποθήκη, 2 μπά-νια, μεγάλη βεράντα. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται δίχωρη γκαρσο-νιέρα στη Χρυσομαλλούσα.Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πολύ μεγάλο τεσ-σάρι διαμέρισμα 3 υπνο-δωματίων στην περιοχήτου γηπέδου. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στη Νεάπολη. Τιμή175.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οροφοδιαμέρι-σμα 2 υπνοδωματίων, μεδική του αυλή, στην ΕπάνωΣκάλα. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεγάλο κτήριοστο κέντρο της πόλης. Εί-ναι μισθωμένο. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στην περιοχή της Ακα-δημίας, με 3 Υ/Δ, αποθή-κη, γκαράζ. Τιμή 290.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ. με επιπλέον βοηθητι-κούς χώρους 80 τ.μ., στηνΑγία Μαρίνα. Καταπληκτι-κή θέα. Τιμή 250.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται στα Βατερά ολο-καίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέ-δου 1.200 τ.μ.. Χτίζονταιάλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείταιαπό υπόγειο 107 τ.μ., ισό-γειο 107 τ.μ. (δυάρι καιένα γκαράζ), όροφο 107τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρι-σμα). Τιμή 270.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 360 τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης. Μεγάλη αυ-λή. Αποτελείται από 12 κύ-ρια δωμάτια και 4 μπάνια.Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στην Αθήνα (Πα-τησίων, Αγίου Μελετίου)δυομισάρι 2ου ορόφουδιαμέρισμα, εσωτερικό,πολύ φωτεινό, με ξύλιναπατώματα, καλή κατα-σκευή, ανακαινισμένο τε-λευταία, σε ήσυχη πολυκα-τοικία, με αυτόνομη θέρ-μανση με φωταέριο καιμπαλκόνι. Τιμή πολύ συμ-φέρουσα. Πληρ. τηλ.22510 23219, 2102019154.

Πωλείται στο κέντρο τηςαγοράς παλιά μονοκατοι-κία 70 τ.μ., σε 2 πατώμα-τα. Τιμή 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται ημιτελές διαμέρι-σμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξωαπό την πόλη, με θέα στηθάλασσα, με 1 αποθήκη100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικό-πεδο. Σε πολύ χαμηλή τι-μή. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται καινούργια, προ-νομιούχα, πολυτελής μεζο-νέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ.ισόγειο/βοηθητικό χώρο,θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοοροφοδιαμέρισμα 150τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλήκαι 2 χώρους στάθμευσης,στη Βαρειά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοδιαμπερές διαμέρισμα, ρε-τιρέ, 105 τ.μ., στα ΜαύραΣίδερα. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 2251042528.

Πωλείται προνομιούχα μι-κρή μεζονέτα 45 τ.μ., με25 τ.μ. υπερυψωμένο ισό-γειο-βοηθ. χώρο, στη Βα-ρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα υπό κατασκευή,1ου ορόφου, 50τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα100τ.μ., νεόδμητη, σε οι-κόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δπανοραμική θέα, κήπος,200μ. από τη θάλασσα.Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητι-κός χώρος στο ισόγειο, τι-μή προσιτή, στο Δ. Λουτρο-πολέως Θερμής. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορό-φου, σε άριστη κατάστα-ση, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, πα-ραθαλάσσια, πολυτελήςμεζονέτα 100τ.μ., στηνπαραλία Βατερών. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυ-τοτελές, διώροφο αρχοντι-κό-παραδοσιακό, με 150τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικόχώρο αποθήκη, με αυλή,στο Κιόσκι, πλησίον Δικα-στηρίων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές, καινούργιο διαμέ-ρισμα 55 τ.μ., 1ου ορό-φου, με θέα, περιοχή Παι-δικού Σταθμού. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προ-νομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., 1ου ορόφου, με απε-ριόριστη θέα, στην περιο-χή Βουναράκι. Τιμή ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα δευτέρου ορόφου,125 τ.μ., στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον εκκλησίας.Υπάρχει και χώρος στάθ-μευσης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεν-τρικό οροφοδιαμέρισμαστην Καλλονή, 160 τ.μ..Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245και 42528.

Πωλείται διαμπερές προ-νομιούχο οροφοδιαμέρι-σμα 180 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, πλησίον Νοσοκο-μείου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. πρώτου ορόφου, πλη-σίον Καβέτσου, κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέ-γη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο και-νούργιο διαμέρισμα80τ.μ., α´ ορόφου, στοΑκρωτήρι. Υπάρχει και δυ-νατότητα γκαράζ 40τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευήτριάρι 85 τ.μ., με απεριό-ριστη θέα, στην περιοχήΚουμκό. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 13: Εμπρός 3769

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 13Πωλείται μεγάλο τεσσάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με ωραία θέα στηθάλασσα. Τιμή 180.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχα,ανακαινισμένη μονοκατοι-κία 150 τ.μ., σε 1.000τ.μ. οικόπεδο, εντός οικι-σμού και με απεριόριστηθέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 2 υπνοδωματίων,στην Καλλιθέα Μυτιλήνης.Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ,αποθηκευτικούς χώρουςκαι θέα προς τη θάλασσακαι την πόλη. Τιμή240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στηνπεριοχή του ΠαιδικούΣταθμού, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη, ηλιακό, αυ-τονομία και πολλά άλλα έξ-τρα. Τιμή 80.000. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται loft στον Άνω Χά-λικα, με κήπο, εκπληκτικήθέα, εξαιρετική κατα-σκευή. Τιμή πολύ καλή.Πληρ. τηλ. 6947-118650.

Πωλείται διαμέρισμα στηΣουράδα, 1ου ορόφου,117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίοχώρο κουζίνα - καθιστικό,τραπεζαρία, σε άριστη κα-τάσταση. Τιμή 135.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νε-όδμητη, πολυτελή μεζονέ-τα 110 τ.μ., με 57 τ.μ.βοηθητικό χώρο, 3 υπνο-δωμάτια, WC και μπάνιο,σε πολύ καλό σημείο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία250 τ.μ. στο Κιόσκι (125τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ.πρώτος όροφος), με αυλή.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές διαμέρισμα, 1ουορόφου, 115 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, μεγάλη βε-ράντα, στη Χρυσομαλλού-σα (πλησίον εκκλησίας).Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγειο διαμέρι-σμα 50 τ.μ., στο Ακρωτή-ρι. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλήρως ανακαινισμέ-νο, σε άριστη κατάσταση,στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα με-ζονέτα υπό κατασκευή,140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισό-γειο γκαράζ και μικρή αυ-λή, στο Ακλειδιού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται διαμέρισμα υπε-ρυψωμένου ισογείου, σεάριστη κατάσταση, 90 τ.μ.,στη Χρυσομαλλούσα (μαζίμε τα έπιπλα). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται προνομιούχεςμεζονέτες 105 τ.μ. εκά-στη, με 52 τ.μ. γκαράζ,αυλή και πανοραμική θέα,στην ευρύτερη περιοχήΣουράδας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 95 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέ-ρισμα 45τ.μ. στην Παναγι-ούδα, με μικρή αυλή.45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στη Μυτιλήνη, 110τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπε-ρές, προσόψεως. Διαθέτειμεγάλο σαλόνι, τραπεζα-ρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WCκαι ένα κυρίως μπάνιο, βε-ράντα, μικρή αυλή, αυτό-νομη θέρμανση, τζάκι,ηλιακό θερμοσίφωνα, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στηθάλασσα, ήσυχη περιοχή.Έτος κατασκευής 2009.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διπλοκατοικία με2 οροφοδιαμερίσματα (70τ.μ. το καθένα), στο Βου-ναράκι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ. (υπό κατασκευή),πρώτου ορόφου, στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στο Νέο ΚόσμοΑθήνας ολοκαίνουργιοδυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλογια επένδυση, κοντά σεμετρό, τραμ και πανεπιστή-μιο. Εξαιρετική κατα-σκευή, προσιτή τιμή.Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Πωλείται γκαρσονιέρα34τ.μ., 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη στην Πα-ναγιούδα. 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια προ-νομιούχα μεζονέτα140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισό-γειο και 600τ.μ. αυλή, μεαπεριόριστη θέα, στηνΑγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένοδυάρι στην περιοχή τουΝαυτικού Ομίλου. Τιμή65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 75 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα,πλησίον εκκλησίας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα στηΣουράδα, 100 τ.μ., με αυ-τόνομη θέρμανση, 2 μπά-νια, 2 υπνοδωμάτια, τζάκι.Τιμή 155.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων, με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα στηΧρυσομαλλούσα. Είναι μι-σθωμένο με ενοίκιο 450ευρώ. Τιμή πώλησης100.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επαγγελματικόςχώρος 900 τ.μ., επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής,πλησίον ξενοδοχείου «Μυ-τιλάνα». Έκταση οικοπέ-δου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνι-κό κτήριο και κατάστημα,στην Παγανή Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο κατάστη-μα στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης (οδός Ερμού).Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται εμπορικά κατα-στήματα στο 5ο χλμ. Μυτι-λήνης - Καλλονής, 170τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλησίον Καβέτσου,κατάλληλο για επαγγελμα-τική στέγη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένογραφείο 3ου ορόφου, 35τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μικρό κατάστημαεπί της προκυμαίας Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται κατάστημα-γρα-φείο 30 τ.μ. περίπου, επίτης Καβέτσου. Τιμή85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο κα-τάστημα 52 τ.μ. πλησίονΚαβέτσου. Είναι μισθωμέ-νο και προσφέρεται ωςεπενδυτική λύση. πληρ.τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα σεαρίστη κατάσταση, 100τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα,πλησίον γηπέδου. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημαυγειονομικού ενδιαφέρον-τος 1ου ορόφου, 73,29τ.μ. και πατάρι 35,70 τ.μ.,στην Π. Κουντουριώτη 83(πρώην ΕΦΑΜ). Πληρ. τηλ.22510 40653, 6948-584455.

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 160 τ.μ., στο6ο χλμ. επαρχιακής οδούΜυτιλήνης - Καλλονής, μειδιωτικό πάρκινγκ και γεώ-τρηση. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος, Υακίνθου καιΧρυσομαλλούσης, κατάλ-ληλος για φαρμακείο, 90τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκηκαι εσωτερική επικοινωνίαστο ισόγειο. Διαθέτει έναχώρο στάθμευσης και 15μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο κατάστημα σε πολύκεντρικό σημείο της Χρυ-σομαλλούσας, 90 τ.μ., με40 τ.μ. αποθήκη στο υπό-γειο. Διαθέτει κλιματισμό,ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευ-σης και 15 μέτρα πρόσω-πο. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται υπερυψωμέ-νο κατάστημα κατάλληλοκαι για γραφείο, 50 τ.μ.,σε διώροφο κτήριο στη Ζα-κύνθου και ΑεροπόρουΓιανναρέλλη (γωνία), δίπλαστη «Γενική Ταχυδρομική».Δίχως κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 6976-974600.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος (κατάστημα)στην αγορά του Μολύβου,σε πολύ καλή θέση, κατάλ-ληλο για οποιαδήποτε χρή-ση, πρώην χρυσοχοείο Κο-μνηνού. Πληρ. τηλ. 2253071858, 22530 71857.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος στην Πέτρα, κα-τάλληλος για καφετέρια,εμπορικό κατάστημα, σού-περ μάρκετ κ.λπ.. Πάνωστον κεντρικό δρόμο, ισό-γειο, 400 τετραγωνικά,επιπλέον βεράντες, δυνα-τότητα παραχώρησης επι-πλέον ορόφου 200 τετρα-γωνικά, περιβάλλων χώ-ρος κατάλληλος και γιαπάρκινγκ 3.000 τετραγω-νικά. Πληρ. τηλ. 6974-723454.

Πωλείται επιχείρηση ενοι-κιαζόμενων δωματίων στοκέντρο της Μυτιλήνης,στην οδό Αλκαίου. Σε τιμήευκαιρίας, με δυνατότηταένταξης στο ΕΣΠΑ. Πληρ.τηλ. 22510 41771.

Πωλείται επιχείρηση εστία-σης επί της προκυμαίας.Περισσότερες πληροφο-ρίες, μόνο με ραντεβού.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση fast-food πλησίον κεντρικήςαγοράς Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιοκατάστημα 190 τ.μ. σταΠάμφιλα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Επώνυμο, υγιές και κερδο-φόρο κέντρο ξένων γλωσ-σών στη Μυτιλήνη πωλεί-ται με τον εξοπλισμό και τομαθητολόγιο. Η επιχείρη-ση προσφέρει αποδεδειγ-μένα σταθερά κέρδη. Ηαξιολόγηση των προσφο-ρών θα βασιστεί σε δύοπαραμέτρους: α) το ποσόπροσφοράς και β) τα εκ-παιδευτικά προσόντα αγο-ραστή. Σοβαρές προτάσειςμόνο. Παρακαλούνται οιενδιαφερόμενοι να επικοι-νωνήσουν με την κ. Αντω-νίου. Πληρ. τηλ. 6949-301477.

Πωλείται επιχείρηση κομ-μωτηρίου με 32ετή συνε-χή λειτουργία και διαμορ-φωμένη σταθερή πελα-τεία, σε κεντρικό σημείοτης πόλης, πλησίον τηςαγοράς. Η επιχείρηση δί-νεται με όλο τον απαραίτη-το επαγγελματικό εξοπλι-σμό και τα έπιπλα. Τιμή συ-ζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6930-842100.

Πωλούνται στην Πέτρα 5ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεαυτόνομη θέρμανση, σε 4στρέμ. οικόπεδο. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο 216τ.μ. εντός του οποίουυπάρχει παλιά μονοκατοι-κία εμβαδού 86 τ.μ., στοΠλακάδο Λέσβου. Κτίζει200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα.Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού, στην Αγία Μαρί-να. Τιμή 70.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεντός οικισμού, στουςΠύργους Θερμής. Κατα-πληκτική θέα. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 126τ.μ. στις Καμάρες, με κα-ταπληκτική θέα. Κτίζει126 τ.μ. κύρια κατοικίακαι 70 περίπου τ.μ. βοη-θητικούς χώρους, ήτοι συ-νολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στην περιο-χή της Λάρσου, κατάλληλογια επαγγελματική χρήση ήκαι για ανέγερση κατοι-κίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, ευρισκόμενο εν-τός οικισμού στη ΣκάλαΝέων Κυδωνιών, έκτασης1 στρέμ. περίπου. Κτίζει400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή των Τα-ξιαρχών, πλησίον ΔύοΑγίων. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, επί της Ε.Ο. Μόριας -Μυτιλήνης, κατάλληλο γιαανέγερση κατοικίας ήεπαγγελματικής στέγης. Τι-μή 65.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ., με πανοραμικήθέα, στο Γαϊδαρανήφορο.Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιοπρονομιούχο οικόπεδο 3στρεμ., στην παραλία Θερ-μής, πλησίον Άι-Γιώργη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 10 στρεμ., πλη-σίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδούΜυτιλήνης - Μόριας), κα-τάλληλο για κάθε χρήση.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπε-δο, άρτιο και οικοδομήσι-μο, πλησίον θέσης «Γαϊδα-ρανήφορος». Τιμή135.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στονΚάτω Χάλικα, 100 τ.μ., μεοικοδομική άδεια. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

Page 14: Εμπρός 3769

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 14Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγι-ούδας, κατάλληλο τόσο γιαανέγερση κατοικίας, όσοκαι για ανέγερση επαγγελ-ματικών χώρων. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλή-νης. Κτίζει περίπου 100τ.μ. σε δύο επίπεδα (50τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού Περάματος Γέ-ρας, άρτιο και οικοδομήσι-μο. Διαθέτει γεώτρηση.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο στον Άγ. ΙσίδωροΠλωμαρίου, μεταξύ εκκλη-σίας και γηπέδου, με πρό-σωπο επί της πλαζ 50 μ.και επί της εθνικής οδούΑγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου.Είναι 1.500 τ.μ., εντός πα-λαιού οικισμού Αγ. Ισιδώ-ρου. Πληρ. τηλ. 2251024690 & 6946-011338.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 4 στρεμ. (250 μ.από παραλία Μιστεγνών),στα Μιστεγνά. Τιμή προσι-τή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στο Λα-ζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιοκαι οικοδομήσιμο. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 250 τ.μ., κοντάστο Κιόσκι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στιςΚαμάρες Μυτιλήνης, 88τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, με δυνατότητα δόμη-σης 100 τ.μ. σε 2 ορό-φους, πρόσωπο σε δημοτι-κό δρόμο, με θέα. Τιμή ευ-καιρίας 40.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 2.000τ.μ., μεθέα, άρτιο και οικοδομήσι-μο, εντός οικισμού, περιο-χή Παμφίλων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50μ.) στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μικρό οικόπεδοστο Βουναράκι Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού Πληγωνίου, μεθέα στη θάλασσα. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 140.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, στονΑφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ..Καταπληκτική θέα. Τιμή70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4 στρεμ., στουςΠύργους Θερμής, εκτόςοικισμού (χτίζει 200 μ.).Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 7.500 τ.μ. επί τηςΕθνικής Οδού Μυτιλήνης -Καλλονής (πλησίον διακλά-δωσης Αγίας Παρα-σκευής). Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4.000 τ.μ., εκτόςοικισμού, στη Θερμή. Χτί-ζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο με πανοραμικήθέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200μ.), εντός οικισμού, στοΚαγιάνι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται εξοπλισμόςεστιατορίου-ταβέρνας εξολοκλήρου ή μεμονωμένα.Ψυγείο τρίπορτο, λάντζεςδιπλές ανοξείδωτες, απορ-ροφητήρας 2,5 μ., μαζί μεμοτέρ εξαερισμού. Πληρ.τηλ. 6988-907798, κ. Ντί-να.

Ενοικιάζεται αποθήκη-γκα-ράζ, υπόγειο, 35 τ.μ. στηΧρυσομαλλούσα, πλησίονσούπερ μάρκετ «Μυτιλή-νη». Πληρ. τηλ. 2251061408, 6978-763772.

Πωλείται ενσίρωμα τριφύλ-λι σε στρογγυλή μπάλα.Μεγάλη απόδοση στα ζώασας. Τώρα έρχεται στο νη-σί σας με 18 λεπτά το κι-λό. Γεωργική Κτηνοτροφι-κή Μονάδα «Τσιάρας», Λά-ρισα. Πληρ. τηλ. 6988-343685.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στογραφείο, οικοδομικές ερ-γασίες, ελαιοχρωματισμοί,ηλεκτροσυγκολλήσεις,υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ.τηλ. 6996-791925 (Σάβ-βας).

Πωλείται αντίκα τραπεζα-ρία με 6 καρέκλες καιμπουφέ, χειροποίητη του1948, καρυδιά ψημένη,

σε άριστη κατάσταση.Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Πωλείται Opel CorsaSport, 1.400 cc,10/2001, μεταλλικό χρώ-μα, 75.000 χλμ., air-con-dition, ραδιο-CD-mp3 Pio-neer, συναγερμός, GPS,σχάρες Opel, μπαγκαζιέραοροφής Thule, σε άριστηκατάσταση, φυλασσόμενοσε κλειστό γκαράζ, 1ο χέ-ρι, service σε εξουσιοδο-τημένο Opel, πληρωμένοΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ.6973-403114.

Πωλείται αυτοκίνητο Mi-tsubishi Colt, μοντέλο1999, 1.300 cc, με air-condition, υδραυλικό τιμό-νι, ηλεκτρικά παράθυρα,ηλεκτρικούς καθρέπτες,ζάντες αλουμινίου, ράδιο-CD. Πληρ. τηλ. 6978-406968.

Πωλείται Opel CorsaSport, 1.400 cc,10/2001, με μεταλλικόχρώμα, 75.000 χλμ., air-condition, ραδιο-cd-mp3Pioneer, συναγερμό, GPS,σε άριστη κατάσταση, φυ-λασσόμενο σε κλειστό γκα-ράζ. 1ο χέρι, με serviceσε εξουσιοδοτημένο συ-νεργείο Opel, πληρωμένατέλη κυκλοφορίας καιΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή3.100 ευρώ. Πληρ. τηλ.6973-403114.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATEΑθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36ισόγειο

Πληρ. τηλ. 6947-949150

ΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΠΑΡΚΙΝΓΚ

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣΤηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19,

Μυτιλήνητηλ. 22510 40188

www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝWWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας ΣτέργοςΝ. Αποστόλη 1,

Μυτιλήνητηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑΗλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Γηροκόμος, πεπειραμένησε γηροκομεία, ειδική σεκατακλίσεις, ενέσεις, φάρ-μακα, ζητά εργασία μέρα ήνύχτα. Πληρ. τηλ. 6970-885809.

Οικοδόμος πολυτεχνίτηςαναλαμβάνει οποιαδήποτεοικοδομική εργασία ή επι-σκευή σε στέγες, λιθοδο-μές, τοιχοποιία, πλακο-στρώσεις πλακιδίων μπάνι-ου, επιχρίσματα και χρω-ματισμούς κτηρίων, μεαπόλυτη συνέπεια, ευσυ-νειδησία και λογικές τιμές.Πληρ. τηλ. 6937-963462(κ. Σταύρος).

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νο-σηλευτική φροντίδα (ενέ-σεις, καθετήρες κ.λπ.).Επίσης αναλαμβάνει τη φύ-λαξη παιδιών, αλλά και τοδιάβασμά τους για μαθή-ματα δημοτικού. Πληρ.τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύ-λαξη ηλικιωμένων, καθώςκαι οικιακές εργασίες κα-τόπιν συνεννόησης. Πληρ.

τηλ. 22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία,με προϋπηρεσία, ζητάαπασχόληση για φύλαξηπαιδιών και ηλικιωμένων,όλες τις ώρες (πρωί καιβράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπήή Ελληνίδα, μικρής ηλι-κίας, άνευ υποχρεώσεων,φιλόζωη, για οικιακές ερ-γασίες σε άριστες συνθή-κες διαμονής και διατρο-φής και δυνατότητα παράλ-ληλης εργασίας εφόσον τοεπιθυμεί. Μισθός, αναλό-γως οικιακών προσόντων.Πληρ. τηλ. 6972-927888,What’s Up 6975-978580(ώρες επικοινωνίας: πρωί12:00 - 14:00, απόγευμα20:00 - 22:00).

Ζητείται νέα για να εργα-στεί ως καμαριέρα σε παν-σιόν, στο κέντρο της Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 6987-181001.

Η Akzo Nobel CoatingsΑ.Ε. - Χρώματα Αυτοκινή-των Sikkens, Lesonal, Dy-

nacoat, ενδιαφέρεται, στοπλαίσιο της διεύρυνσηςτου δικτύου διανομής, γιακατάστημα-αντιπρόσωπολιανικής στο Νομό Λέ-σβου. Στοιχεία επικοινω-νίας e-mail: [email protected]και τηλ. 210 6220620.

Ζητείται πωλητής από εται-ρεία εμπορίου αντιπροσω-πειών, με όρεξη για δου-λειά. Προϋπηρεσία στιςπωλήσεις θα ληφθεί σοβα-ρά υπ' όψιν. Αποστολή βιο-γραφικού στο [email protected] Πληρ. τηλ.6975-861260.

Ζητείται συνεργάτης-συνέ-ταιρος για επιχείρηση μίνιμάρκετ στη Νεάπολη Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251063170.

Από μεγάλη εμπορική επι-χείρηση με έδρα τη Μυτι-λήνη, ζητείται λογιστής γιαπλήρες ωράριο απασχόλη-σης. Θα ληφθούν υπ’ όψινπτυχίο, προϋπηρεσία καιγνώση λογιστικών προ-γραμμάτων. Αποστείλατεβιογραφικό στη διεύθυνση«Μυριτζής & Συνεργάτες»,

Ερεσού 5, Μυτιλήνη -81100, ή ηλεκτρονικώςστη διεύθυνση: [email protected]

Εμπορική εταιρεία τροφί-μων διανομών ζητά για μό-νιμη εργασία οδηγό, ηλι-κίας έως 30 ετών, με ερα-σιτεχνικό δίπλωμα αυτοκι-νήτου. Απαραίτητη η προ-ϋπηρεσία και η εμπειρίατης διανομής στο χώροτων super markets-παντο-πωλείων κ.λπ., σε ολόκλη-ρο το νησί. Οι υποψήφιοιπαρακαλούνται να αποστεί-λουν το βιογραφικό τουςσημείωμα στην ηλεκτρονι-κή διεύθυνση: [email protected]

Ζητείται νέα για εργασίασε γραφείο Αντιπροσωπει-ών Διανομών Τροφίμων.Απαραίτητη η γνώση χειρι-σμού Η/Υ, επιθυμητή ηπροϋπηρεσία, ωράριο αγο-ράς. Πληρ. τηλ. 2251021596.

Ζητείται βοηθός λογιστή,απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεσχετική εμπειρία σε βιβλίαΓ´ κατηγορίας και γνώσηαγγλικών, για μόνιμη απα-

σχόληση σε ξενοδοχείοστην Ερεσό Λέσβου. Βιο-γραφικά στο: [email protected]

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Φιλόλογος με πολυετή εμ-πειρία παραδίδει μαθήμα-τα γυμνασίου - λυκείου -ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά,Λατινικά, Νέα Ελληνικά,Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-ρία). Προετοιμασία για πα-νελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051& 6974-478717.

Μαθηματικά - Φυσική - Χη-μεία. Ιδιαίτερα μαθήματακατ' οίκον, από έμπειροκαθηγητή, σε μαθητές δη-μοτικού, γυμνασίου και λυ-κείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίουμε μεταπτυχιακό παραδί-δει μαθήματα σε παιδιάδημοτικού, καθώς αναλαμ-βάνει και τη φύλαξή τους(εάν χρειάζεται). Τιμέςπροσιτές. Πληρ. τηλ.6937-657223.

Page 15: Εμπρός 3769

15ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΓPAMMATA & TEXNEΣ

1η Καρναβαλική Παρέλαση στη Μύρινα

Ένας νέος θεσμός ξεκινά από σήμερα Σάββατο 9 Μαρτίουστη Λήμνο, που φιλοδοξεί να αποτελέσει την αρχή για

τη διοργάνωση σημαντικών καρναβαλικών εκδηλώσεωνστη Μύρινα. Πρόκειται για την 1η Παρέλαση Καρναβαλι-στών, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την πλα-τεία τού ΚΤΕΛ και θα καταλήξει στο λιμάνι της Μύρινας.Η παρέλαση των αρμάτων και των εκατοντάδων καρναβαλι-στών, που σύμφωνα με τις έως τώρα συμμετοχές φτάνουντους 600, θα γίνει στην κεντρική αγορά της Μύρινας, την ώ-ρα που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, ενώ στη συνέχειαδιοργανώνεται μεγάλο γλέντι στο λιμάνι.Η ιδέα ξεκίνησε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνωντου 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας και στη συνέχεια τηναγκάλιασαν το σύνολο των σχολείων και νηπιαγωγείων τηςΛήμνου, αλλά και φορείς και σύλλογοι του νησιού, ενώδιοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτι-σμού του Δήμου Λήμνου και τον Εμπορικό Σύλλογο. Χορη-γός επικοινωνίας είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΛήμνοςFM 100».Η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, Αθη-νά Τζανέτου, η οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τηνιδέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, δήλωσε: «Υ-πήρξε τόσο μεγάλη ανταπόκριση, που ούτε και εμείς το πε-ριμέναμε. Πιστεύουμε ότι θα παρουσιάσουμε κάτι πολύ ό-μορφο στη Μύρινα, καθώς τα παιδιά που συμμετέχουν, αλ-λά και οι μεγάλοι, θα δώσουν ένα γιορτινό αποκριάτικοχρώμα στην αγορά. Η διοργάνωση είναι πολύ καλή σε συ-νεργασία με το Δήμο και τον Εμπορικό Σύλλογο και τους άλ-λους φορείς. Πιστεύουμε ότι θα δώσουμε ένα όμορφο γιορ-τινό κλίμα στην αγορά και την πόλη μας, ξεφεύγοντας απόόλο αυτό το αρνητικό κλίμα που βιώνουμε λόγω της κρί-σης.»Στην παρέλαση, εκτός των παιδιών κάθε ηλικίας από τασχολεία του νησιού με τη συνδρομή των εκπαιδευτικώντους, θα συμμετέχουν το Σώμα Ελλήνων Οδηγών, χορευτικάσυγκροτήματα με το Σύλλογο «Κεχαγιάδες» Τσιμάνδρια καιτα δύο τμήματα του ΓΑΣ Μύρινας.Η παρέλαση των καρναβαλιστών που θα περάσει μέσα απόόλη την αγορά, θα καταλήξει στο λιμάνι της Μύρινας, όπουθα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό γλέντι, με παραδοσιακάπαιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Οι διοργανωτές θαπροσφέρουν κρασί και παραδοσιακά εδέσματα, ενώ σε όλητην πόλη θα ακούγονται αποκριάτικα τραγούδια.Στη Λήμνο κάθε χρόνο διοργανώνονται μόνο παραδοσιακάκαρναβάλια, στον Κάσπακα, τον Άγιο Δημήτριο, την Πανα-γιά και την Πλάκα. Η 1η Καρναβαλική Παρέλαση είναι μιανέα ιδέα, η οποία ενισχύθηκε και από τις πετυχημένες χρι-στουγεννιάτικες εκδηλώσεις, που πλέον γίνεται πράξη καιοι διοργανωτές της φιλοδοξούν να συνεχιστεί και τα επόμε-να χρόνια.

Τριήμερο πεζοποριών από τον «Ορειάς»Με άρωμα… καρναβαλιού

Mπήκε η άνοιξη και ο Πεζοπορικός Σύλλογος «Ορειάς»έχει προγραμματίσει μια σειρά από διαδρομές σε διά-

φορους προορισμούς του νησιού, φιλοξενώντας από τοΣάββατο 16 έως τη Δευτέρα 18 Μαρτίου μέλη του Ελληνι-κού Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου.Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Μαρτίου θα γίνει πεζο-

πορία στον Καρυώνα, με αναχώρηση από τη Μυτιλήνη στις9:30 το πρωί. Την Κυριακή 17 του μήνα θα γίνει πεζοπορίααπό την Πελόπη μέχρι τον Προφήτη Ηλία και στη συνέχειαθα γίνει κάποια στάση για φαγητό στη Στύψη, όπου οι συμ-μετέχοντες θα παρακολουθήσουν το τοπικό καρναβάλι. Ηδιαδρομή θα καταλήξει στο Μόλυβο για καφέ, ενώ η ανα-χώρηση από Μυτιλήνη θα γίνει στις 6:30 το πρωί.Τέλος, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου ο «Ορειάς» θα περπατήσειτη διαδρομή Αγιάσος - Όλυμπος, θα παρακολουθήσει το το-πικό καρναβάλι της Αγιάσου και θα καταλήξει για φαγητόστα Πηγαδάκια. Η αναχώρηση από τη Μυτιλήνη εκείνη τηνημέρα θα γίνει στις 8 το πρωί.

Και Στυψιανό ΚαρναβάλιTο καθιερωμένο Στυψιανό Καρναβάλι διοργανώνει την Κυ-

ριακή 17 Μαρτίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στύψης.Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία του χωριού και τοπρόγραμμα θα είναι δίωρης διάρκειας και θα περιλαμβάνειεπίκαιρη σάτιρα τεσσάρων θεμάτων.Στους παρευρισκομένους θα προσφερθούν παραδοσιακά ε-δέσματα.

Tο Μουσικό Σχολείο Μυτιλή-νης και ο Εξωραϊστικός Πολι-

τιστικός Σύλλογος «Η ΕπάνωΣκάλα» διοργανώνουν στις 16και 17 Απριλίου τους 3ουςΠαλλεσβιακούς Μαθητικούς Α-γώνες Μουσικής.Οι συμμετέχοντες στους αγώνεςθα πρέπει να είναι μαθητές τηςΕ΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού καιμπορούν να λάβουν μέρος με έ-να μουσικό κομμάτι ελεύθερηςκαι δικής τους επιλογής, σε μίαή περισσότερες κατηγορίες (α-τομικό μουσικό όργανο, ατομικότραγούδι, μουσικά σύνολα σχο-λείου - χορωδία και ορχήστρα).Οι αιτήσεις συμμετοχής θαστέλνονται με ηλεκτρονικό τρό-πο από τους κηδεμόνες των υ-ποψηφίων, στην ηλεκτρονική

διεύθυνση [email protected] ή στην ιστοσελίδαh t t p : / / g y m - m o u s -mytil.les.sch.gr ή με φαξ στο22510 25797, μέχρι την 1η Α-πριλίου.Όσοι ενδιαφέρονται για περισ-σότερες πληροφορίες, μπορούννα επικοινωνούν με τα δημοτικάσχολεία του νησιού και στηνπαραπάνω ηλεκτρονική διεύ-θυνση.Η τελετή λήξης και η απονομήτων βραβείων θα γίνει στις 17Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στοΔημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμόςδιοργανώνεται σε συνεργασίαμε το Σύλλογο Γονέων και Κη-δεμόνων του Μουσικού Σχολεί-ου Μυτιλήνης.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Έναν τελείως διαφορετικό χώ-ρο έχει αποκτήσει εδώ κι έ-να χρόνο για τις πρόβες και

τις άλλες δραστηριότητές του τοΘεατρικό Εργαστήρι του ΔήμουΛέσβου. Μέσω ένταξης στο Ε-ΣΠΑ, ο παλιός χώρος της ομά-δας έχει αλλάξει τελείως όψη κιέχει μετατραπεί σε μια αίθουσαμε πλήρη εξοπλισμό, ενώ η ιδι-αίτερη σκηνή του επιτρέπει τηθέαση από τρεις διαφορετικέςπλευρές.Μπαίνοντας κανείς στο χώρο τουΘεατρικού Εργαστηρίου του Δή-μου Λέσβου, στη γωνία των ο-δών Ασκληπιού και ΟικονόμουΤάξη στη Χρυσομαλλούσα, βλέ-πει μια εικόνα τελείως διαφορε-τική από αυτήν που υπήρχε μέ-χρι και μερικούς μήνες πριν.Ένα ζεστό και καλαίσθητο φουα-γέ, με αφίσες και φωτογραφίεςπαλιότερων παραστάσεων της ο-μάδας, καρέκλες και τραπεζάκια,υποδέχεται τον επισκέπτη. Μιακουρτίνα χωρίζει το φουαγέ απότο χώρο της σκηνής, που είναι κιαυτός που έχει αλλάξει ριζικά.Οι καναπέδες και οι πολυθρόνεςπου κοσμούσαν παλιότερα τοχώρο, αλλά και ο χώρος της σκη-νής που βρισκόταν στο βάθος, έ-χουν αντικατασταθεί από ένα ο-λόμαυρο σκηνικό, που περιλαμ-βάνει τρεις πλευρές με εξέδρεςκαι καθίσματα, ενώ η ιδιαίτεραδιαμορφωμένη σκηνή βρίσκεταιστο κέντρο και είναι ορατή απόόλες τις πλευρές.Ο νέος χώρος της ομάδας έχειχωρητικότητα από 80 έως 100 ά-τομα, κάτι που δίνει πλέον σταμέλη του Θεατρικού Εργαστηρί-ου του Δήμου τη δυνατότητα ναανεβάζουν τις παραστάσεις τους

στο δικό τους χώρο, ενώ το θέα-τρο έχει εξοπλιστεί πλήρως μεφωτισμό, ήχο και κονσόλες. Κά-τω από τις εξέδρες βρίσκονταικαι τα παρασκήνια.Το έργο, συνολικού προϋπολογι-σμού 50 χιλιάδων ευρώ, εντά-χθηκε στο ΕΣΠΑ και ικανοποιείπλέον τη βασική ανάγκη που εί-χε η ομάδα για έναν πλήρως δια-μορφωμένο κι εξοπλισμένο χώ-ρο.«Ο χώρος έχει γίνει πλέον πιολειτουργικός και μπορεί να φι-λοξενήσει και κάποιες εκδηλώ-σεις, κάτι που είναι πολύ σημα-ντικό για εμάς», λέει ο ΣτρατήςΒλαστάρης. «Κατά καιρούς τονδίνουμε δωρεάν σε θεατρικές ο-μάδες σχολείων και άλλες ομά-δες που μας τον έχουν ζητήσεικαι σύντομα ελπίζουμε να κά-νουμε και τα επίσημα εγκαίνιατου χώρου, αφού οι υποχρεώ-σεις όλης της χρονιάς δεν επέ-

τρεψαν ακόμη να γίνει κάτι τέ-τοιο.»

Πρόβες… πυρετωδώςΤο διάστημα αυτό γίνονται πυρε-τωδώς πρόβες. Προχτές, με τησκηνοθετική επιμέλεια του Στρα-τή Βλαστάρη, έγινε άλλη μιαπρόβα για την παράσταση «Ντε-μπραγιάζ», που θα ανεβάσουνγια την Παγκόσμια Ημέρα Θεά-τρου οι θεατρικές ομάδες τούΦΟΜ, του Θεατρικού Εργαστηρί-ου, των «Αστέγων» και του Ανα-γνωστηρίου Αγιάσου, στις 23Μαρτίου στο Αναγνωστήριο καιστις 27 στο Δημοτικό ΘέατροΜυτιλήνης.Όταν δε γίνονται πρόβες για το«Ντεμπραγιάζ», ο ΠαναγιώτηςΜανωλάκας σκηνοθετεί τη νέαπαράσταση της ομάδας, τους«Ηλίθιους» του Νηλ Σάιμον,που αναμένεται να ανέβει στα τέ-λη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Ο Στρατής Βλαστάρης από το Θεατρικό Εργαστήρι, ο Μάριος Σπανός από το ΦΟΜ και η ΜαρίαΑϊβαλιώτου από το Αναγνωστήριο Αγιάσου, κατά την προχτεσινή πρόβα για το «Ντεμπραγιάζ».

Η σκηνή του θεάτρου βρίσκεται στο κέντρο του χώρου

Από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Επάνω Σκάλα»

3οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Ριζικά αλλαγμένος ο χώρος του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου

Ένα θέατρο με τα… όλα του!

Page 16: Εμπρός 3769

Ένα νέο ξεκίνημα για ταενήλικα στελέχη τηςλεσβιακής Προσκοπι-

κής Κίνησης έγινε πριν λί-γες μέρες. Αυτήν τη φορά,όχι σε κάποιο μέρος τουνησιού, αλλά στο κέντροτης Αθήνας. Το πρωί τηςπερασμένης Κυριακής 3Μαρτίου έγινε η ιδρυτικήσυνάντηση της ΈνωσηςΠαλαιών Προσκόπων Λέ-σβου στην Αθήνα.Στα γραφεία της «Λεσβια-κής Παροικίας», περισσό-τεροι από 30 ενήλικες μεμυτιληνιά καταγωγή, συνο-δευμένοι σε πολλές περι-πτώσεις από τις οικογένει-ές τους, συγκεντρώθηκανγια να θυμηθούν τα χρόνιαπου πέρασαν μαζί στονΠροσκοπισμό ως παιδιά ήβαθμοφόροι. Η ιδρυτικήσυνάντηση, όμως, πέρα α-πό νοσταλγία και συγκίνη-ση μέσα από την προβολή

παλαιών προσκοπικών φω-τογραφιών, περιείχε καιδεσμεύσεις για τη νέα προ-σπάθεια.Ο έφορος Περιοχής Νή-σων Αιγαίου, ΔημήτρηςΚούτσιας, χαιρέτισε τηνπρωτοβουλία των παρευρι-

σκομένων και ενημέρωσεγια το καταστατικό και τηλειτουργία των ενώσεωνΠαλαιών Προσκόπων. Ωςεκπρόσωπος της Περιφε-ρειακής Εφορείας Προσκό-πων Λέσβου, παρευρέθηκεστη συνάντηση η υπαρχη-

γός της 3ης Αγέλης Ναυ-τοπροσκόπων Μυτιλήνης,Μαρία Μπαλάσκα, η οποίαμετέφερε το χαιρετισμότου περιφερειακού εφόρουΛέσβου και έκανε μία σύ-ντομη αναφορά στην ίδρυ-ση του Προσκοπισμού στη

Λέσβου μέσα από τις επι-στολές του ΚωνσταντίνουΜελά.

Και η μπάντα!Η νεοσυσταθείσα Ένωσητίμησε τον Παναγιώτη Ψα-ριανό για την εθελοντικήεκπαίδευση που παρείχεστα μέλη της προσκοπικήςμπάντας της Μυτιλήνηςστο παρελθόν, αλλά καιπροσφάτως, καθώς βοήθη-σε ενεργά στις πρόβες πουπραγματοποιήθηκαν γιατην προετοιμασία της μπά-ντας με τη συμμετοχή πα-λαιών προσκόπων στην εκ-δήλωση.Τέλος, η συνάντηση έκλει-σε με μία αναπαράστασηπυράς, όπου οι παρευρι-σκόμενοι έκαναν πράξητους στίχους του τραγου-διού, «όχι, δε χωριζόμαστεγια πάντοτε παιδιά, μα θαξαναβλεπόμαστε, αδέλφιαμου, συχνά».

10o τεύχος του περιοδικού «Ο Μπουρός»Kυκλοφορεί το 10ο τεύχος της ε-

ξάμηνης έκδοσης του περιοδι-κού «Μπουρός», του Συλλόγου Νε-οχωριτών Λέσβου Αττικής «Ο Μπο-ρός».Με λογοτεχνικά και άλλα κείμενα,αλλά και ειδήσεις που αφορούν στοχωριό και πολιτιστικές δράσεις τωνΝεοχωριτών, το τεύχος συμπληρώ-νουν παλιές φωτογραφίες κατοίκωντου Μπορού και κείμενα για το μάζεμα της ελιάς, αλλάκαι το «μποριανό αντάμωμα».

Περιοδικό «Αγιάσος»Κυκλοφορεί

το τελευταίο τεύχοςKυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος

του περιοδικού «Αγιάσος», τουΦιλοπρόοδου Συλλόγου ΑγιασωτώνΑθήνας.Το τεύχος περιλαμβάνει αφιέρωμαστα 100χρονα της απελευθέρωσηςτης Λέσβου και στη σχέση του Ελευ-θέριου Βενιζέλου με το νησί, όπωςαυτή αποτυπώνεται μέσα από το βι-βλίο «Ο Βενιζέλος στη Λέσβο» τουΔημήτρη Νικορέτζου.Περιλαμβάνει ακόμη ποιήματα, αφιέρωμα στη δράσητου Αναγνωστηρίου Αγιάσου και διάφορα νέα του χω-ριού, καθώς και αγιασώτικες εύθυμες ιστορίες.

Σύλλογος Νεοχωριτών Λέσβου Αττικής «Ο Μπορός»Αποκριάτικη χοροεσπερίδαOΣύλλογος Νεοχωριτών Λέσβου Αττικής «Ο Μπο-

ρός», σε συνεργασία με το Σύλλογο Απανταχού Α-κρασιωτών «Ο Πλάτανος» διοργανώνουν σήμερα Σάβ-βατο 9 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ, μια αποκριάτικη χο-ροεσπερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μαγγίνας»,στα Μελίσσια.Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πλούσιο μενού και απε-ριόριστη κατανάλωση κρασιού και αναψυκτικών, ενώ ηορχήστρα του «Μπορού» θα συνοδέψει τη βραδιά μετο «Έρι πάλι» και με παραδοσιακό, νησιώτικο, ρεμπέ-τικο και λαϊκό πρόγραμμα.Η τιμή πρόσκλησης ανέρχεται στα 15 ευρώ.

Mε τη συμμετοχή εκατο-ντάδων μελών και φί-

λων της Παλλεσβιακής Έ-νωσης Θεσσαλονίκης,πραγματοποιήθηκε την πε-ρασμένη Κυριακή ο απο-κριάτικος χορός του Συλ-λόγου στο κοσμικό κέντρο«Απόλλων» της συμπρω-τεύουσας.Η αίθουσα ήταν ασφυκτικάγεμάτη, ενώ ήταν χαρακτη-ριστική η μεγάλη συμμετο-χή νέων ανθρώπων. Τη βρα-διά συνόδεψε με ζωντανήμουσική ορχήστρα με αρ-μόνιο, βιολί, ούτι, μπου-ζούκι, κλαρίνο και τη φωνή,που ερμήνευσε νησιώτι-κους και μικρασιάτικουςσκοπούς. Παράλληλα, εμ-φανίστηκε και το πολυμε-λές χορευτικό τμήμα τουΣυλλόγου, αποτελούμενο

από φοιτητές και σπουδα-στές, αλλά και εργαζομέ-νους, με τις παραδοσιακέςλεσβιακές στολές, που ε-ντυπωσίασε.Χαιρετίζοντας την εκδήλω-ση, ο πρόεδρος της Παλλε-σβιακής Ένωσης Θεσσαλο-

νίκης, Παναγιώτης Κουτ-λής, ευχαρίστησε τα μέληκαι τους φίλους του Συλλό-γου για τη συμμετοχή τουςπου, όπως σημείωσε, δίνειστα μέλη του σωματείουδύναμη και κουράγιο για νασυνεχίσει το έργο του.

Mε ένα γλέντι με ζωντανή μουσική, πουδιοργάνωσε χτες Παρασκευή σε ταβέρ-

να του Χαλανδρίου, γιόρτασε τις Απόκριεςη «Λεσβιακή Παροικία». Οι επόμενες εκ-δηλώσεις του σωματείου θα περιλαμβά-νουν μια εκδήλωση για το Γεωπάρκο Λέ-σβου την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11 τοπρωί, καθώς και μονοήμερη εκδρομή στηναρχαία Κόρινθο το Σάββατο 6 Απριλίου.Θέλοντας να αναδείξει και να προβάλειστην Αθήνα το σημαντικό για τη Λέσβο καιτη χώρα γεγονός της ένταξης του νησιούστο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τήςUNESCO, η «Λεσβιακή Παροικία» θα διορ-γανώσει τη σχετική εκδήλωση στο Πνευμα-τικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας, στο Αμ-φιθέατρο «Τρίτσης», με ομιλητή τον καθη-γητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευ-θυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Α-πολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκο Ζούρο.Κατά την εκδήλωση, θα προβληθεί σχετικόβίντεο, ενώ η «Λεσβιακή Παροικία» θα τι-

μήσει τον κ. Ζούρο.Η εκδήλωση θα κλείσει με προσφορά μυτι-ληνιού ούζου και λεσβιακών μεζέδων.

Και η εκδρομήΜονοήμερη εκδρομή στην αρχαία Κόρινθοδιοργανώνει το σωματείο το Σάββατο 6 Α-πριλίου. Η εκδρομή θα περιλαμβάνει ξενά-γηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μου-σείο από ειδικευμένο ξεναγό, επίσκεψηστην Ακροκόρινθο και στη συνεχεία μετά-βαση στο Λουτράκι για επίσκεψη στα φημι-σμένα spa, όπου όσοι επιθυμούν μπορούννα κολυμπήσουν στις πισίνες με τα υδρο-μασάζ. Θα ακολουθήσει μεσημεριανό φα-γητό, απογευματινός καφές και περίπατοςστην υπέροχη παραλία του Λουτρακίου καιη επιστροφή στην Αθήνα θα γίνει αργά το α-πόγευμα. Η τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο α-νέρχεται στα 20 ευρώ. Η αναχώρηση θα γί-νει από την Ομόνοια και Γ΄ Σεπτεμβρίου,στις 8 το πρωί.

Παλιοί πρόσκοποιαπό τη Λέσβο που ζουν στην πρωτεύουσακαι οι οποίοιδημιούργησαν την Ένωση ΠαλαιώνΠροσκόπων Λέσβου στην Αθήνα

με

τους Συντο

πίτες

Tη σ

ελίδ

αεπ

ιµελ

είτα

ι η

ΒΑΓΓ

ΕΛΙΩ

ΧΡΗ

ΣΤΙΔ

ΟΥ

16ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013ΓPAMMATA & TEXNEΣ

Ξεκίνησε η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Λέσβου στην Αθήνα

Κοινή πράξη με κοινές μνήμες

Από τον αποκριάτικο χορό της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης

Ανοιξιάτικες εκδηλώσεις από τη «Λεσβιακή Παροικία»

Από την Παλλεσβιακή Ένωση ΘεσσαλονίκηςΑποκριάτικο λεσβιακό γλέντι

Page 17: Εμπρός 3769

17ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΓPAMMATA & TEXNEΣ

Κυρία Σκιά, πότε και πούγεννηθήκατε;«Γεννήθηκα στη Βρίσα το1922, τη χρονιά της Μικρα-σιατικής Καταστροφής. Ή-μουν το πέμπτο παιδί τηςοικογένειας. Οι γονείς μουήταν ορφανοί από πατέρα,από μικρά παιδιά και οιδυο. Μπήκαν στη βιοπάληπολύ νωρίς, για να βοηθή-σουν τις οικογένειές τους.Ερωτεύτηκαν και παντρεύ-τηκαν σε μικρή ηλικία καικράτησαν την αγάπη τουςκαι τη φροντίδα ο ένας γιατον άλλον ως το τέλος τηςζωής τους. Ο πατέρας μου,ο Στέλιος Αβαγιάννης, ήτανγεωργός, αλλά είχε μάθεικαι την τέχνη του πελεκητήκαι το καλοκαίρι, όταν τε-λείωναν τα θέρτα (ο θερι-σμός), πελεκούσε σουβελί-κια για τις πόρτες, τα παρά-θυρα, τις γωνίες και τα τζά-κια των σπιτιών. Πελεκούσεκαι τις μυλόπετρες στο ε-λαιοτριβείο του χωριού, ό-ταν ήθελαν “φρεσκάρισμα”.Του άρεσε αυτή η τέχνη,αλλά όταν δεν είχε πελεκη-τά το καλοκαίρι, πήγαινεκαι στα καμίνια κι έριχνεκαλούπι για κεραμίδια καιτούβλα. Δε θυμάμαι ούτετον πατέρα, ούτε τη μητέραμου να κάθονται ποτέ. Ήτανπολύ εργατικοί. Ήμασταν έ-ξι αδέλφια, τέσσερα κορί-τσια και δυο αγόρια. Οι γο-νείς μου με τη δουλειά τουςπροίκισαν εμάς τα κορίτσιαμε σπίτια, ένα για την καθε-μιά, όπως είναι το έθιμοτου χωριού, κι όλοι μας, α-γόρια και κορίτσια, πήραμεκαι το ανάλογό μας σε κτή-ματα.»Τι αναμνήσεις έχετε απότους πρόσφυγες και απότην Κατοχή;«Δεν έχω αναμνήσεις απότο Μικρασιατικό Πόλεμο,παρά μόνο ό,τι άκουγα αρ-γότερα από διηγήσεις προ-σφύγων που παρέμεινανστο χωριό και περισσότεροστην πρωτεύουσα, όπουπήγα αργότερα. Έζησα ό-μως τον πόλεμο του ‘40, τηΓερμανική Κατοχή και τονΕμφύλιο, όπως όλοι οι νέοιτης ηλικίας μου. Μας άφη-σαν τις χειρότερες αναμνή-σεις. Στη Μυτιλήνη πήγα ό-ταν τελείωσα το δημοτικό,γιατί η αδελφή της γιαγιάςμου, που είχε έρθει από τη

Σμύρνη πριν το διωγμό,ζούσε εκεί. Είχε έναν ανι-ψιό λοχαγό στη Σμύρνη, τοΣπύρο το Γιαννάκα, που τηνπαρότρυνε να φύγει λέγο-ντάς της πως θα γίνει μεγά-λο κακό. Εκείνη δεν έφευγεμε τίποτα, αλλά εν τω μετα-ξύ πήραν τον άνδρα της στατάγματα εργασίας και δεγύρισε ποτέ. Ευτυχώς πουέφυγε εκείνη και γλύτωσε.Παιδιά δεν είχε και παρα-κάλεσε τους γονείς μου ναμε πάρει μαζί της για συ-ντροφιά. Εγώ πρέπει να πή-γα το ‘34 στη Μυτιλήνη. Ό-ταν πήγαμε για πρώτη φοράστον κινηματογράφο, θυμά-μαι ήταν θερινός, πάνω στηγωνία Καβέτσου, κι έπαιζε“Ταρζάν”, πήδαγα πάνωστην καρέκλα, μου φαίνο-νταν απίστευτα όλα αυτάπου έβλεπα στο πανί. Στο“Σαπφώ” είδα και την Κο-τοπούλη, αργότερα όμως,στο “Η κυρία με τις καμέ-λιες”, και τον Αττίκ σε θερι-νό. Το “Πάνθεον” και το“Σαπφώ” ήταν χειμερινοίκινηματογράφοι. Κι αν έχωδει ταινίες εκεί! Θυμάμαικαι το Μακρύ Γιαλό τα κα-λοκαίρια, με τον κόσμο ναπηγαινοέρχεται. Το ίδιο ή-ταν και στην προκυμαία,σωστό νυφοπάζαρο. Ωραίαήταν η Μυτιλήνη, με το βα-πόρι να δένει απέναντι απ’του Βαλάκη. Μετά ήρθε οπόλεμος με όλα τα επακό-λουθά του κι έφερε τα πάνωκάτω. Η συνέχεια είναιγνωστή. Κατοχή, έλλειψητροφίμων, πείνα και τότεπίσω στο χωριό. Στο σπίτιμας περνούσαμε όμορφαμε τους καλούς μου γονείς.Ήμαστε μεγάλη φαμίλια. Οπατέρας μου έβαζε πάνταπολλά σπαρτά κι έτσι είχα-με και στην Κατοχή καρ-πούς, αλλά έλειπαν όλα ταάλλα και τα λεφτά δεν είχανκαμμιά αξία. Αλλά, όπως ό-λος ο κόσμος, κουτσά -στραβά την βγάλαμε κι ε-μείς, ώσπου έφυγαν οι Γερ-μανοί κάποτε και η ζωήτράβηξε την ανηφόρα…»Πότε φύγατε στην Αθήνακαι πότε παντρευτήκατε;«Έφτασα σε ηλικία γάμου κιεμένα η τύχη μου ήταν ναπαντρευτώ και να μείνωστην Αθήνα. Ο άντρας μου,ο Στρατής Σκιάς, ήταν κι ε-κείνος από τη Βρίσα, αλλάέμενε στην Αθήνα. Έφυγε α-πό το χωριό στο Β΄ Παγκό-σμιο Πόλεμο και πέρασε α-πέναντι για να πολεμήσει

στη Μέση Ανατολή. Πάνταδιατηρούσαμε σχέσεις μετους χωριανούς μας και μι-λούσαμε για το χωριό. Έ-χουμε μια κόρη, που έγινεφιλόλογος. Τώρα ζω με τηνοικογένεια της κόρης μου.Ο γαμπρός μου είναι απότην Αγγλία, αλλά αγαπάει κιεκείνος το νησί μας. Έρχο-νται οι δικοί του τα καλο-καίρια και περνάμε πολύ ό-μορφα, κι ας μην ξέρω τηγλώσσα τους. Έχω δυο εγ-γονούς. Ο μεγάλος μου εγ-γονός σπούδασε στο Πανε-πιστήμιο Αιγαίου.»

Στο Σύλλογο Βρισαγωτών

Πότε αρχίσατε να γράφετεκαι με ποια αφορμή;«Άρχισα να γράφω το 1985.Είχε φύγει από τη ζωή ο ά-ντρας μου εκείνη τη χρονιά.Η κόρη μου, ως καθηγήτριαπου είναι, είδε τυχαία κά-ποια λαογραφικά κείμεναπου είχα γράψει και μεσυμβούλεψε να συνεχίσωκαι να τα δώσω στον “Αντί-λαλο της Βρίσας” να τα δη-μοσιεύσουν. Έτσι κι έγινε.Τότε ο “Αντίλαλος” ήταν έ-να μικρό περιοδικό που έ-βγαζε ο Σύλλογος Βρισαγω-τών Αθήνας.»Είστε και μέλος του τελευ-ταίου;«Ναι. Για μας, που ήμαστανσαν ξένοι τότε στην Αθήνα,ο Σύλλογος είχε μεγάλησημασία. Είμαι μέλος του α-πό τότε που ιδρύθηκε και ή-

μουν κάπου 18 χρόνια μέ-λος στο διοικητικό τουσυμβούλιο. Ο “Αντίλαλοςτης Βρίσας” είναι τώρα έναωραίο περιοδικό, με πολλέςσελίδες κι ενδιαφέρονταθέματα. Γράφουν πολλοίχωριανοί μας. Όλα τα χρό-νια δημοσιεύει τα κείμενάμου. Με τίμησαν δυο φορέςγια το έργο μου. Πολλέςφορές ο σημερινός πρόε-δρος του Συλλόγου μας, οΒασίλης Ψαριανός, δεν έ-κλεινε το περιοδικό μέχρινα στείλω και τα δικά μουγραπτά. Θέλω να τον ευχα-ριστήσω, όπως και τους α-ναγνώστες των κειμένωνμου για την ενθάρρυνσήτους όλα τα χρόνια.»Τι είναι αυτό που σας ε-μπνέει στα γραπτά σας; Έ-χουν αλλάξει τα θέματα αυ-τά από παλιά μέχρι σήμερα;«Είναι αλήθεια πως ξεκίνη-σα να γράφω γιατί δεν ήθε-λα να ξεχαστούν όσα ζήσα-με. Ήταν δύσκολα, αλλάχαιρόμαστε με απλά πράγ-ματα και ήμαστε μονοια-σμένοι. Γνώρισα όμορφουςανθρώπους, με καρδιά πε-ριβόλι. Όταν τα καλοκαίριαπήγαινα στο χωριό, οι αλ-λαγές που έβλεπα με έκα-ναν να σκέπτομαι το παρελ-θόν και να το συγκρίνω μετο “σήμερα”. Γράφοντας,ήταν σα να μιλούσα με τουςχωριανούς μου, αλλά και μεάλλους ανθρώπους, για τιςσκέψεις μου. Η ανταπόκρι-ση που είχα από τον κόσμο,

ήταν ακόμα ένα κίνητρο γιανα γράφω. Έχω μια ευχέρειαστο γράψιμο, φτάνει ναστρωθώ και να πιάσω στυ-λό. Τότε οι λέξεις και οιπροτάσεις ακολουθούν ημια την άλλη αρκετά εύκο-λα. Τι με εμπνέει; Πολλά,αλλά μέχρι εκεί που φτάνειτο χέρι μου, κι εμένα φτάνειως τη λαογραφία. Μου αρέ-σει να διηγούμαι αληθινέςιστορίες και να γράφω στοχαρτί τα γεγονότα με δικάμου λόγια. Ο δάσκαλόςμου, ο Παναγιώτης Παπά-νης, είχε πει στον πατέραμου να με σπουδάσει, αλλάεκείνα τα χρόνια είχαν άλλαμυαλά για τα κορίτσια. Στηζωή μου έχω διαβάσει πάραπολλά βιβλία, από παιδίπου ήμουν στη Μυτιλήνη,και συνέχεια διαβάζω. Μουαρέσει πολύ το διάβασμα.»

Για το βιβλίοΜιλήστε μας λίγο για το βι-βλίο. Τι κείμενα περιλαμβά-νει;«Δεν είχα σκοπό να εκδώ-σω βιβλίο, αν και είχε γίνεικάποια σχετική συζήτησηστο Σύλλογο. Η σκέψη αυτήήλθε αργότερα. Ήταν ιδέατης κόρης μου και είναι ω-ραίο που εκδόθηκε από την“Αιολίδα”, στη Μυτιλήνη.Στο βιβλίο περιλαμβάνονταικείμενα που είχα δημοσιεύ-σει στον “Αντίλαλο της Βρί-σας”. Έχουν γίνει βέβαιακαι αλλαγές. Δεν έχουμε α-κολουθήσει τη χρονολογικήσειρά της δημοσίευσήςτους. Τότε έγραφα ανάλογαμε την έμπνευση της στιγ-μής, για ιστορίες που ήτανζωντανές στη μνήμη μου ήγια να μιλήσω για όσα χά-νονταν, παίρνοντας μαζίτους έναν ολόκληρο κόσμο.Τώρα οι διηγήσεις αυτές έ-χουν μπει σε ενότητες, γιανα συμπληρώνουν τα κείμε-να το ένα το άλλο. Υπάρ-χουν θέματα για τη βιοπά-λη, τις Κυριακές και τιςσχόλες, τη γέννηση και τομεγάλωμα των παιδιών, τασχολικά χρόνια, τις αγάπες,τους χωρισμούς, τα συνοι-κέσια, τους γάμους. Ακόμα,υπάρχουν ιστορίες από τιςεποχές που στο νησί υπήρ-χαν κατακτητές και μια με-γάλη ενότητα για την ξενι-τειά. Συνολικά είναι 121κείμενα. Γράφω για τουςανθρώπους του μόχθου.Σκεπτόμουν, ξαναδιαβάζο-ντας το βιβλίο με αυτήν τησειρά, πόσο άλλαξε η ζωήμας σε τόσο λίγα χρόνια.Δεν ήταν όλα ρόδινα παλιά.Αλλά υπήρχε μια ομορφιάστις μικροχαρές της ζωήςκαι ένα δέσιμο ανάμεσαστους ανθρώπους. Υπήρχεόμως και πολλή σκληρότη-τα κι η καθημερινότητα ή-ταν δύσκολη.»Γιατί... «Όταν δεν είχαν ρο-

λόγια»;«Το βιβλίο έχει τίτλο “Ότανδεν είχαν ρολόγια” γιατί οχρόνος υπολογιζόταν τότεμε άλλα μέτρα: με τη δια-δρομή του ήλιου στον ου-ρανό, με την μπουρού τηςμηχανής, με την καμπάνατου σχολείου. Το μεγάλορολόι των ανθρώπων ήταν ηφύση.»Ποιο είναι το αγαπημένοσας κείμενο από αυτά πουπεριλαμβάνονται στο βι-βλίο;«Δεν μπορώ να ξεχωρίσωκάποιο κείμενο που προτι-μώ από τα άλλα. Είναι όλασαν παιδιά μου. Μου κάνειεντύπωση πως το βιβλίο α-ρέσει και σε ανθρώπουςπου δεν έζησαν στο χωριό.Ξεχωρίζει διαφορετικάπράγματα ο καθένας, ανά-λογα με τις δικές του εμπει-ρίες. Με άλλα συγκινού-νται, με άλλα γελάνε καιμερικοί μού λένε πως παίρ-νουν το βιβλίο μαζί τους σεεπισκέψεις και το διαβά-ζουν με τους φίλους τους.Χαίρομαι πολύ που περνά-νε καλά οι άνθρωποι διαβά-ζοντας τις ιστορίες μου καιπερισσότερο γιατί αυτά πουγράφω είναι αληθινά γεγο-νότα και γίνονται αφορμήνα σκεφτούμε για το “σή-μερα” όταν το συγκρίνουμεμε το “χτες”.»Συνεχίζετε να γράφετε ακό-μη και σήμερα;«Συνεχίζω ακόμα να γρά-φω. Κάθε φορά λέω: “αυτόθα είναι το τελευταίο”, γιατίνομίζω πως δε θα έχω ναπω τίποτα άλλο. Αλλά η ζωήείναι ανεξάντλητη. Δυο ι-στορίες που δημοσίευσατελευταία, για το πώς ο πα-τέρας μου έχασε τα δυο τουβόδια, άρεσαν σε πολύ κό-σμο, ενώ εγώ θεωρούσα ότιδεν ήταν και τόσο ενδιαφέ-ρουσες. Με βοηθάει πουμπορώ να συζητάω τις σκέ-ψεις μου με την κόρη μου.Αλλά πάντα τής διαβάζωό,τι έχω γράψει αφού το ο-λοκληρώσω. Είναι πολύ αυ-στηρή στην κρίση της κι ό-ταν δεν της αρέσει κάτι,μου λέει ξεκάθαρα τη γνώ-μη της.»Στη Βρίσα έρχεστε τώρα;«Στη Βρίσα πηγαίνω κάθεκαλοκαίρι. Είναι ο τόποςμου, με τους δικούς μουανθρώπους και με συγκινείπάντα. Είναι όμορφο χωριό,αλλά έχει αλλάξει πολύ.Θλίβομαι που βλέπω τα ε-λαιοτριβεία μας κλειστά καιτα χωράφια σε εγκατάλει-ψη. Κάποτε έσφυζαν όλα α-πό ζωή. Αλλά είμαι κι εγώαπό εκείνους που έφυγανγια την Αθήνα και δεν έχωδικαίωμα να λέω σε όσουςέμειναν τι να κάνουν. Μπο-ρώ μόνο να εύχομαι να κα-λυτερεύσουν τα πράγματακαι να ελπίζω.»

Tο «Ε» φιλοξενεί σήμερα τη Βρισαγώτισσα ΒαρβάραΣκιά, το βιβλίο της οποίας «Όταν δεν είχαν ρολόγια»κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα». Σε ηλικία

91 ετών, μας μιλά για το πώς άρχισε να γράφει, για τησυνεργασία που έχει εδώ και χρόνια με το περιοδικό «Α-ντίλαλος της Βρίσας» του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθή-νας. του οποίου είναι μέλος, αλλά και για τις αναμνήσειςπου έχει από τα χρόνια που ζούσε στο χωριό της, ευχά-ριστες και μη, εν μέσω της Κατοχής.

Το «Ε» με τη Βρισαγώτισσα συγγραφέα του βιβλίου «Όταν δεν είχαν ρολόγια», Βαρβάρα Σκιά

«Μου αρέσει να διηγούμαι αληθινές ιστορίες…»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στηΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Page 18: Εμπρός 3769

18ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013ΓPAMMATA & TEXNEΣ

Οι εξερευνητές της ζούγκλας (1954) Οι μαύροι (1964)

Με υπογραφή

Hνεοελληνική αγροτι-κή Αποκριά είναι ημόνη καθαρά εξωεκ-

κλησιαστική λατρευτικήψυχαγωγική γιορτή, μιακορυφαία στιγμή χαράςκαι ανανέωσης, ένα πρό-σκαιρο σταμάτημα της α-μείλικτα γοργής περιστρο-

φής του χρόνου. Στο τυπικό της περιλαμ-βάνει, σταθερά και εναλλακτικά, μια πλού-σια σειρά από τελετουργικά θεατρικά στοι-χεία με καθαρά μαγικό χαρακτήρα: φαγο-πότια και μεθύσια, οργιαστικούς χορούς,μεταμφιέσεις και αλλαγές φύλων, μιμικέςπαραστάσεις με παρωδίες γάμου ή νεκρα-νάστασης, καθαρτήριες φωτιές, πρόκλησηεκκωφαντικών θορύβων με κουδούνια ήάλλα ηχηρά όργανα, αισχρολογίες, χρήσηγονιμικών ομοιωμάτων, αναπαραστάσειςτης γενετήσιας πράξης κ.λπ.. Μέσα στο γε-νικά χαοτικό κλίμα που επικρατεί στα απο-κριάτικα ανταμώματα, τα «αλλιώτικα» αντι-καθιστούν τα καθημερινά «δεδομένα»: ηκατάχρηση αντικαθιστά τη λιτότητα, η ελα-φρότητα τη σοβαρότητα, ο αισθησιασμόςτην εγκράτεια, η προκλητική τολμηρότητα

τη σεμνοτυφία, η αταξία την τάξη. Σαν ητροπή του χρόνου σε επίπεδο κοσμικό ναφέρνει και την ανατροπή του κόσμου σε ε-πίπεδο κοινωνικό.Δεν είναι χωρίς σημασία ότι η ανοιξιάτικηαυτή γιορτή των υλικών απολαύσεων συ-μπίπτει χρονικά με μια περίοδο μνήμης καιτιμής των νεκρών, νεκρολατρεία που πάνταεντεινόταν τη μεταβατική αυτή εποχή, συν-δεδεμένη με το μύθο της αιώνιας επιστρο-φής. Τα εκχριστιανισμένα Ψυχοσάββαταπου διαπλέκονται με το καρναβάλι και τηνεπακολουθούσα Σαρακοστή, μπορεί να α-φορούν οικείους νεκρούς, δεν είναι όμωςίσως άσχετα με τις παραδοσιακές αποκριά-τικες μεταμφιέσεις των κτηνοτρόφων-α-γροτών, με τις προβιές, με τα κουδούνιακαι με τα μουτζαλωμένα τρομακτικά πρό-σωπα που θεωρούνται ότι αναπαριστάνουνδαιμονοποιημένες ψυχές νεκρών. Αλλά καιμε τις κωμικές παραστάσεις που δίνουν οιαποκριάτικοι θίασοι και παρά την αυτοσχε-διαστική ελευθερία τους, κρατούν σταθεράστο επίκεντρο και αναπλάθουν συνεχώς σεπολλές παραλλαγές το θέμα «θάνατος - α-νάσταση». Η ιδέα του θανάτου που υπο-φώσκει σ’ όλη την αποκριάτικη λατρευτική

δράση, της οποίας μάλιστα οι περισσότε-ρες εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την έξο-δο της Καθαροδευτέρας διεξάγονταν στούπαιθρο πάνω στο νωπό χώμα, αναδεικνύεισυμβολικά τη διπλή ιδιότητα της ίδιας τηςγης, ως υποδοχέα των νεκρών σωμάτων,αλλά και ως μήτρας και τροφοδότριας κάθεμορφής ζωής.Πίσω απ’ τις μάσκες των μεταμφιεσμένωνκαι με το πρόσχημα της διακωμώδησης, οιφαλλοφόροι ευωχούμενοι, με θεοποιημένατα σύμβολα της ζωοποιού τους δύναμης,και οι θιασώτες τους διατυμπανίζουν τιςκρυμμένες αλήθειες της ζωής στην αλογό-κριτη γλώσσα του σώματος, μέσα από τοναποκαλυπτικό, τολμηρό λόγο των αποκριά-τικων τραγουδιών. Ο αγέραστος εφήμεροςνόμος του καρναβαλιού τα ορίζει όλα απ’την αρχή: ανάποδα.Σε επίπεδο «εικόνας», η ανατροπή συντε-λείται μέσα από την αλλαγή των μορφών,τους αήθεις τρόπους των μασκαρεμένωνκαι τις αναπάντεχες συμπεριφορές τους, α-κόμη και στο πιο αυστηρό τελεστικό πλαί-σιο. Τα άτομα δεν μπορούν να καθοριστούνούτε από το φύλο, ούτε από την ηλικία, ού-τε καν από το ζωικό είδος τους. Οι άντρες

γίνονται γυναίκες, οι γυναίκες άντρες, οινέοι γέροι, οι λιπόσαρκοι χοντροί, οι φτω-χοί βασιλιάδες, οι άνθρωποι ζώα, οι παπά-δες σάτυροι και οι ιερουργίες φάρσες. Σ’αυτό τον αναστραμμένο κόσμο νομιμοποι-είται η ελευθεροστομία, η ιερή βωμολοχία,η παραβίαση των πιο ισχυρών ταμπού, ηβεβήλωση της ιεροσύνης, η επίδειξη της α-παγορευμένης σεξουαλικότητας. Τα παρά-λογα εμφανίζονται ως λογικά, το ψέμα κα-ταργεί την αλήθεια, τα αντίθετα συμβιβάζο-νται, οι κοινωνικοί κανόνες υποτάσσονταισε αγνοημένους φυσικούς νόμους. Άνθρω-ποι που δεν είναι αυτό που δείχνουν, τρα-γουδούν τραγούδια που δεν εννοούν αυτόπου λένε. Γιατί μέσα από το παραπλανητικόμπέρδεμα του εύθυμου, ανάλαφρου, περι-παιχτικού, θυμοσοφικού, αθυρόστομου λό-γου, αναζητούν το διφορούμενο τρόπο μετον οποίο θα εκφράσουν εύστοχα την κριτι-κή και τη διαμαρτυρία τους για τα κακώςκείμενα, θα δηλώσουν την εφήμερη έστωεξέγερσή τους ενάντια σε κάθε καταπίεση,θα ξεσκεπάσουν και θα ομολογήσουν όλαεκείνα μπροστά στα οποία η καθημερινή η-θική εθελοτυφλεί.

Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής

Τα αποκριάτικα «ανίερα» ιερά

Νικόλαος Αθ. ΠαπαθεοδώρουΟ ζωγράφος Θεόφιλος στις Μηλιές του Πηλίου.Νέα άγνωστα έργα του

Εκδόσεις ΘετταλόςΛάρισα 2012, σελ. 138

Όπως είναι γνωστό από τη βιο-γραφία του, ο Θεόφιλος, ο με-

γάλος αυτός Λέσβιος ζωγράφος,πέρασε σχεδόν 30 χρόνια της ζω-ής του στο Βόλο και στο Πήλιο. Ηπερίοδος μάλιστα αυτή, 1897 -1926, θεωρείται από τους ειδικούςη πιο ώριμη καλλιτεχνικά. Ο Νικό-λαος Αθ. Παπαθεοδώρου, γιατρόςχειρουργός-γυναικολόγος, ερεύ-νησε διεξοδικά την παρουσία τουΘεόφιλου σ’ ένα ξακουστό χωριό

του Πηλίου, τις Μηλιές, και μας παρέδωσε ένα πολύ ω-ραίο και ενδιαφέρον βιβλίο, που καλύπτει ένα κενό στηβιβλιογραφία. Ο Θεόφιλος βρέθηκε στις Μηλιές το 1897,όταν εγκατέλειψε τη Σμύρνη και αφού είχε περάσει απότην Αθήνα και τη Σμύρνη. Έμεινε περίπου τρία χρόνια ζω-γραφίζοντας σε σπίτια και μαγαζιά και φτιάχνοντας θρη-σκευτικές εικόνες. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στονπρόλογό του, «μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστες οι αναφορές

όσων μελέτησαν την περίοδο αυτή της ζωής του και αφο-ρούσαν κυρίως τα έργα που ήταν ήδη γνωστά από καιρόστους ιστορικούς της τέχνης. Όμως πρόσφατα εντοπί-σθηκαν αρκετές δημιουργίες του και έγιναν γνωστά πολ-λά γεγονότα από τη ζωή του στο γραφικό χωριό του Πη-λίου. Επιτακτική λοιπόν είχε καταστεί η ανάγκη να κατα-γραφούν, ώστε να μην περιπέσουν στη λήθη του χρόνου,όσα νέα στοιχεία και λεπτομέρειες από τη διαμονή τουστις Μηλιές έχουν εντοπισθεί και να περιγραφούν τα νέακαι άγνωστα μέχρι σήμερα έργα του που έχουν αποκαλυ-φθεί στην περιοχή.»Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Η χώρα τωνΜηλέων, Βιογραφικά του Θεόφιλου (Χρονολογία γέννη-σης, Το ονοματεπώνυμο και οι υπογραφές του Θεόφι-λου, Η οικογένειά του, Η παιδική του ηλικία, Στη Σμύρ-νη, Στην Ελλάδα, Στο Βόλο και το Πήλιο, Στη Σμύρνη καιτη Μυτιλήνη, Επάνοδος στο Βόλο και το Πήλιο, Ο Θεόφι-λος στη Λάρισα;, Με τους πρόσφυγες, Οριστική επιστρο-φή στη Μυτιλήνη, Ο θάνατος, Ζωγραφικοί περίοδοι τηςζωής του), Στις Μηλιές, Τα έργα του Θεόφιλου στις Μη-λιές και την περιοχή.Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο περιγράφονται και παρου-σιάζονται με έγχρωμες φωτογραφίες 18 άγνωστα μέχρισήμερα έργα του Θεόφιλου και έξι που ήταν γνωστάστους ερευνητές. Στα 18 αυτά έργα υπάρχουν 23 παρα-στάσεις, εκ των οποίων οι 10 εικόνες αγίων. «Πιστεύεται

ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί με το χρόνο, γιατί από τηνπροσωπική έρευνα που έγινε στην περιοχή για τους σκο-πούς του βιβλίου, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αρ-κετές λανθάνουν, ιδίως σε εικόνες. Η θρησκευτική πίστηδεν επέτρεπε ούτε στις ευσεβείς γυναίκες του χωριού,ούτε και στους αγαθούς λευίτες των ναών, να τις παραμε-λήσουν ή να τις καταστρέψουν», γράφει ο Νικόλαος Αθ.Παπαθεοδώρου στον επίλογο.

Αρχιμ. Χρυσόστομος ΜαϊδώνηςΜάμα Σταυρίτσα.Μία γυναίκα ιεραπόστολος στην Αφρική

Έκδοση Ιεράς Μονής Κοσμά Αιτωλού Αρναίας2012

Tο συγκεκριμένο βιβλίο ανήκειστο συγγραφικό έργο του πολυ-

γραφότατου Λέσβιου αρχιμανδρί-τη Χρυσόστομου Μαϊδώνη, ο ο-ποίος γεννήθηκε στο Πλωμάρι το1956 και υπηρετεί ως πρωτοσύ-γκελος στη Μητρόπολη Ιερισσού.Το βιβλίο αναφέρεται στη βιογρα-φία της Μάμα Σταυρίτσας (1916 -2000), μιας από τις γυναίκες ιερα-ποστόλους στην Αφρική. Προλογί-

ζει ο μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος.

Page 19: Εμπρός 3769

19ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Tο ότι δεν μπορούν νασηκώσουν όλο το βά-ρος της ευθύνης των

αδέσποτων ζώων του νη-σιού τονίζουν επανειλημ-μένως οι φιλοζωικοίσύλλογοι της Λέσβου.Την ίδια στιγμή, καλούνσε άμεση εφαρμογή τουνόμου για τα δεσποζόμε-να ζώα.Κουρασμένοι από την κα-τάσταση που επικρατεί μετις εγκαταλείψεις ζώωνσε όλο το νησί, δηλώνουνοι φιλοζωικοί σύλλογοιτης Λέσβου. Όπως τονί-

ζουν, δε γίνεται να συνε-χιστεί να πέφτει στις πλά-τες τους όλο το βάρος τηςδιαχείρισης, των στειρώ-σεων και της προστασίαςτων αδέσποτων και γι’αυτό καλούν τους ιδιο-κτήτες ζώων να αναλά-βουν τις ευθύνες τους.«Είμαστε λίγοι εθελοντές,που κάνουμε ό,τι καλύτε-ρο μπορούμε», τονίζουν.«Καθημερινά παίρνουμεδεκάδες μηνύματα πουμας ζητούν βοήθεια, ζη-τώντας μας από το νατρέξουμε σε κάποιο επεί-

γον περιστατικό, μέχρι α-πλώς να συμβουλέψουμεκαι να υποστηρίξουμε κά-ποιον ή να προωθήσουμεκάποια αγγελία. Δεν μπο-ρούμε όμως πάντα να α-νταποκριθούμε.»Για τους παραπάνω λό-γους, τα φιλοζωικά σω-ματεία ζητούν να εφαρ-μοστεί άμεσα ο νόμος γιατα δεσποζόμενα ζώα, πουπεριλαμβάνει και τις σχε-τικές διατάξεις για τα όσααφορούν στις ευθύνεςτων ιδιοκτητών τους.

Μήπως χρειάζεστε βοήθεια

από ειδικούς;

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

- Ιατρείο μικρών ζώων

Λίνα Τεντόµα - Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6τηλ. 22510 25200

- Κτηνιατρικό Κέντρο Ερεσού 11, τηλ 22510 28250Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250,6944 790131www.ktiniatrikokentro.com

- Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου∆. Μαλάκης - Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510 46488e-mail:[email protected]

- Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510 28838

ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

- Πόλυ ΒουλγαρέληGrooming - pet shop«Γιατάκι»Θ. Χατζηµιχαήλ 21,τηλ. 22510 22765

- Βίλλα ΣίμπαΣιμούλη ΕύαΚαλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλείαΠαγανή ΜυτιλήνηςΤηλ. 22510 44471 & 6932 549955

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑMανταµάδου 22530 61032Kαλλονής 22530 22317Ιππείου (Μυτιλήνης) 22510 47428

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - Σύλλογος Μέριμνας ΑπροστάτευτωνΖώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ» [email protected]

- Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο ΠΑΝ»22510 47710

- Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή22530 32006e-mail:[email protected]

ΚΑΛΕΣΤΕ...

ΖΩΟ...λογίεςΤη σελίδα επιμελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ([email protected])

Χαρίζονται

Δερματοφυτίαση (τριχοφυτίαση)(μέρος α´)

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΡΟΥ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ*

Αιτιολογία

Hδερματοφυτίαση αποτελεί τη σπουδαιότερη επιφανει-ακή μυκητίαση του δέρματος στα ζώα και στον άν-θρωπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νόσος οφείλεται σε

μύκητες γνωστούς με το όνομα δερματόφυτα, τα οποίαπροσβάλλουν την κεράτινη στοιβάδα από την επιδερμίδακαι τα κεράτινα προσαρτήματα που έχει το δέρμα.Αυτά ανήκουν σε τρία γένη, το Microsporum, τοTrichophyton και το Epidermophyton.Α) Γένος Microsporum: Χαρακτηρίζεται από άφθονα επι-μήκη μακροκονίδια με παχιά τοιχώματα, που χωρίζονταισε έξι έως 12 κύτταρα. Μικροκονίδια ωοειδή βρίσκονταιστις πλευρές από τις υφές. (π.χ. M. canis).Β) Γένος Trichophyton: Έχει ελάχιστα ατρακτοειδή μακρο-κονίδια, με λεπτά τοιχώματα και άφθονα σφαιρικά ή ωο-ειδή μικροκονίδια. (π.χ. Τ. gallinae)Γ) Γένος Epidermophyton: Έχει μακροκονίδια άφθονα καιωοειδή με λεία και παχιά τοιχώματα. Μικροκονίδια υπάρ-χουν μόνο στο είδος Ε. fluccosum, που προσβάλλει μόνοτον άνθρωπο.Μερικά είδη προσβάλλουν τα ζώα και μπορούν να μετα-δοθούν και στον άνθρωπο (ζωόφιλα). Άλλα διαβιούν σα-προφυτικά στο έδαφος, από όπου μολύνουν τα ζώα καιτον άνθρωπο (γεώφιλα), ενώ ορισμένα προσβάλλουν μό-νο τον άνθρωπο.Η μόλυνση του ανθρώπου από τα ζώα γίνεται συνήθως μεεπαφή του με μολυσμένους σκύλους και γάτες.

ΠαθογένειαΗ εμφάνιση της νόσου ευνοείται όταν στο περιβάλλον πουδιαβιούν τα ζώα, επικρατούν θερμές ή υγρές συνθήκες.Τα νεαρά ζώα είναι περισσότερο ευαίσθητα στις μολύν-σεις από ό,τι τα ενήλικα. Αυτό εξηγείται: α) από τις μετα-βολές που παρατηρούνται στη φυσιολογία που έχει τοδέρμα στα ζώα με διαφορετική ηλικία και β) από την πι-θανή απουσία ειδικής ανοσίας ανάμεσα σε ζώα-ξενιστέςμε διαφορετική ηλικία.Η μόλυνση στα ζώα πραγματοποιείται με την άμεση ή έμ-μεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. εξαρτήματαπου χρησιμοποιούνται για την περιποίηση του τριχώμα-τος). Η μόλυνση προϋποθέτει μεταβολή στη διαπερατότη-τα που έχει η κεράτινη στοιβάδα στην επιδερμίδα από λύ-σεις στη συνέχειά της από τραυματισμούς ή από τη συνε-χή έκθεσή της σε περιβάλλον με υψηλό ποσοστό υγρα-σίας.Όταν η μόλυνση εγκατασταθεί πάνω στην κεράτινη στοι-βάδα της επιδερμίδας, στο βολβό και στο στέλεχος απότην τρίχα, παρατηρούνται αποικίες από δερματόφυτα μετη μορφή υφών. Οι παραπάνω υφές τεμαχίζονται σεστρογγυλά ή ωοειδή αρθροσπόρια, που εντοπίζονται τόσοστο εσωτερικό, όσο και στην εξωτερική επιφάνεια από τιςτρίχες.Η τρίχα, καθώς αναπτύσσεται, παρασύρει παθητικά και τομικροοργανισμό προς την επιφάνεια του δέρματος, όπουκόβεται και τα αρθροσπόρια διασκορπίζονται.Πιστεύεται ότι μόλις στο σημείο που εισέβαλε το δερμα-τόφυτο εμφανιστεί φλεγμονή, μεταφέρεται προς την περι-φέρεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλική αλλοίω-ση, της οποίας το κέντρο αρχίζει να θεραπεύεται ενώστην περιφέρεια εμφανίζεται φλεγμονή.

Κλινικά συμπτώματα σκύλουΣτο σκύλο το συχνότερο αίτιο των δερματόφυτων είναι τοΜ. canis.Οι αλλοιώσεις εντοπίζονται κυρίως στο κεφάλι, στα μπρο-στινά πόδια και στην πλάτη. Σπανιότερα τις συναντούμεκαι στη βάση της ουράς, στα πίσω πόδια και στην κοιλια-κή χώρα.Οι αλλοιώσεις στην αρχή χαρακτηρίζονται από μια ελαφράτριχόπτωση, στη συνέχεια εμφανίζεται ερύθημα και αργό-τερα καλύπτονται από λεπτά λευκά λέπια.Το σχήμα τους είναι συνήθως κυκλικό με περιφέρεια πουπαρουσιάζει έντονη φλεγμονώδη αντίδραση και μπορείνα συνοδεύεται από φυσαλίδες, εφελκίδες ή από απλή α-πολέπιση του δέρματος. Οι τρίχες είναι σπασμένες καιμπορούν να αποσπαστούν εύκολα.Μερικές φορές συνοδεύονται από ελαφρό κνησμό.Οι αλλοιώσεις άλλοτε εμφανίζονται σαν πλάκες που συνο-δεύονται από μικρή απολέπιση και σπασμένες τρίχες, χω-ρίς φλεγμονή.Η αλλοίωση μπορεί να επιμολυνθεί και να εξελιχθεί σεπυώδη συλλογή ή μολυσματικό κηρίο.Τα νεαρά ζώα είναι πιο ευπαθή από τα ενήλικα.

Πηγή: www. diagnovet.gr

* Η Μαρία Πέρρου και ο Γιώργος Παλαιολόγος είναι κτηνίατροιτου Κτηνιατρικού Κέντρου.

Έκκληση από τους φιλοζωικούς συλλόγους της Λέσβου,να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι ιδιοκτήτες ζώων

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο βάρος…»

Το σκυλάκιτης φωτο-γραφίας. Εί-ναι επείγοννα βρει υιο-θεσία ή φιλο-ξενία. Πληρ.τηλ. 6932-605074.

Η Κουκούνα, πουείναι 4 κιλά και 3μηνών. Θα γίνει με-σαίου μεγέθους καιείναι πολύ χαρού-μενη και παιχνιδιά-ρα. Βρέθηκε όταν ή-

ταν 40 ημερών στην άσφαλτο των Αλυφα-ντών και την ανέλαβε η «Κιβωτός». Πληρ.τηλ. 6946-494007.

Ο Αμόρε, οσκυλούκοςτης φωτογρα-φίας. Πληρ.τηλ. 6946-404007.

Η Μαριάν-να. Πληρ.τηλ. 6946-404007.

Ο Μπλάκι. Είναι περίπου1 έτους και ζυγίζει περί-που 12 κιλά. Πληρ. τηλ.

6946-404007.

Τα ημίαιμα κουταβάκιατης φωτογραφίας. Πληρ.

τηλ. 6973-519195.

Το θηλυκόσέτερ τηςφωτογρα-φίας. Πληρ.τηλ. 6984-1166965.

Τα δύο γκριφο-νάκια της φωτο-γραφίας. Πληρ.τηλ. 2251028838.

Ο Απόλλο. Πληρ. τηλ.6946-404007.

Page 20: Εμπρός 3769

ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται ο ΗρακλήςΘεσσαλονίκης μετά την αποχώρηση του ΓιάννηΧατζηνικολάου από την τεχνική ηγεσία.

Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

AΘΛHTIΣMOΣ!0

αγώνας με τη Νίκη Βόλου το α-πόγευμα της Κυριακής σημαί-νει πάρα πολλά για τους παί-

κτες και την τεχνική ηγεσία τηςΚαλλονής, που πηγαίνει να συνεχί-σει αυτό που έχτισε με το Θρασύ-βουλο πριν από λίγες μέρες. Ναπαραμείνει αήττητη για πέμπτο συ-νεχόμενο παιχνίδι, διατηρώντας α-νέπαφη την εστία της προκειμένουνα επιτύχει το αποτέλεσμα που θατην κρατήσει ψηλά και μέσα στοστόχο της.Παράλληλα, θα κοιτάξει με άλλον α-έρα τους δύσκολους αγώνες πουτην περιμένουν με Εργοτέλη και ενσυνεχεία, μετά από ρεπό, με τον εκ-πληκτικό για φέτος Ηρακλή Ψαχνών

του Γιώργου Βαζάκα.Το πρώτο σοβαρό εμπόδιο για τουςπαίκτες του Τεννέ δεν είναι άλλο α-πό τη Νίκη. Στο Βόλο η Καλλονήπηγαίνει με ανεβασμένο το ηθικόκαι με αέρα, όπως είχε κάνει με τονΟλυμπιακό πριν από μερικές αγωνι-στικές, επιθυμώντας το ίδιο να πρά-ξει και τώρα. Μέσα τους οι Λέσβιοιβλέπουν την αναμέτρηση αυτή ωςμια ρεβάνς από την εντός έδραςτους ήττα στον α΄ γύρο, όταν δεν εί-χαν παρουσιάσει καλή εικόνα και υ-πέστησαν την εντός έδρας ήττα επίεποχής Καβακά. Τώρα τα δεδομέναέχουν αλλάξει, η ομάδα του Λεκα-νοπεδίου χτυπά δυνατά στα ματς, ανκαι σε ορισμένα διάφοροι παράγο-

ντες της είχαν στερήσει βαθμούς. Ω-στόσο προσπαθούν να ξεχάσουν ταγεγονότα αυτά και όλοι κοιτάζουνμπροστά. Άλλωστε, όπως είχε πεικαι ο συνεργάτης του Τεννέ, Γιώρ-γος Κόλτσης, «η Καλλονή δείχνειδιαφορετική εικόνα με δυνατούς α-ντίπαλους και σε δύσκολα παιχνί-δια, και αυτό θα γίνει και τώρα».Στο αγωνιστικό κομμάτι, Σερφά καιΚριπιντίρης επανέρχονται από τιμω-ρία, όπως και ο Σιλιγαρδάκης, ο ο-ποίος είχε ξεκουραστεί με το Θρα-σύβουλο και θέτει κι αυτός υποψη-φιότητα για μια θέση στην 11άδα. Ηαναμέτρηση θα αρχίσει στις 15:00,με διαιτητή τον Παπαγεωργίου απότην Αθήνα.

ΑΙΟΛΙΚΟΣ

Παίζει πλέον για την ιστορία του και μόνοΊσως η χρονιά να μην έχει εξελιχθεί

με τον καλύτερο τρόπο για τον Αι-ολικό, ο οποίος περιμένει να τελειώ-σει το Πρωτάθλημα και να πέσει στοΤοπικό αξιοπρεπώς.Ο σύλλογος με τη δεδομένη δυναμι-κή, τη σπουδαία ιστορία και με μερι-κές εξαιρετικές μονάδες, κατάφερενα τεθεί εκτός στόχου μετά τα ανεπι-τυχή αποτελέσματα με το Περιστέρικαι τη Νέα Ιωνία και να σκορπίσειθλίψη και στεναχώρια στους φίλουςτου.Μετά τον Αιολικό, όμως, υπάρχουντρεις ακόμη ομάδες που ανυπομο-νούν και κάθονται σε αναμμένα κάρ-βουνα, αφού ακόμη η άνοδος στηνέα Γ΄ Εθνική δεν έχει εξασφαλιστείκαι η ομάδα της Μυτιλήνης είναι ορυθμιστής των παιχνιδιών, ο ρυθμι-στής αν προτιμάτε του στόχου αυτού.Το ερώτημα που τίθεται, είναι το ε-ξής: Μπορεί με την υπάρχουσα κατά-σταση να το πετύχει;Αύριο θα είναι η Πεύκη, η οποία επί-σης δε νιώθει ασφαλής. Θα έρθουνκαι οι Τράχωνες, που καίγονται καιεκεί. Οι παίκτες - όσοι απέμειναν -θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότιοι διάφορες συγκυρίες, ο κακός σχε-διασμός, οι λάθος επιλογές έφεραντην ομάδα στον υποβιβασμό.Ο Φώτης Κοκκινέλης θα στερηθεί τιςυπηρεσίες του Μάκη Μουτζούρη, οοποίος αποβλήθηκε στο παιχνίδι πουπέρασε στην Κηφισιά, ενώ δεν υπο-λογίζονται πλέον οι Μίχος, Σουτζό-γλου και Δούμπλατζης, που αποχώ-ρησαν από την ομάδα. Ερωτηματικόαποτελεί ο τραυματισμός του Παπα-δόπουλου, αλλά πιστεύεται ότι θα α-γωνιστεί. Το παιχνίδι θα ξεκινήσειστις 15:00, με διαιτητή το Βλάχο απότην Ανατολική Αττική.Να σημειώσουμε πως η ΠειθαρχικήΕπιτροπή τής ΕΠΟ τιμώρησε την ο-μάδα αφενός με το χρηματικό πρό-στιμο των 1.000 ευρώ, αφετέρου μετη διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένωντων θυρών για τα όσα συνέβησαν στοπαιχνίδι με το Περιστέρι.

Σπουδαία νίκη πήραν οι γυναί-κες του Παγγεραγωτικού για

την 4η Αγωνιστική του οικείουΠρωταθλήματος, κατά τη διάρ-κεια του παιχνιδιού που έγινετο βράδυ της Πέμπτης στοΚλειστό Γυμναστήριο Νεάπο-λης.Το λεσβιακό σωματείο, χωρίς ναπιάσει μεγάλη απόδοση, επι-κράτησε με 3-1 της ομάδας Λή-μνος Sports Club και πήρε κε-φάλι στο βαθμολογικό πίνακα.Ωστόσο, το παιχνίδι ήταν συ-ναρπαστικό, αλλά οι παίκτριεςτου Παγγεραγωτικού παρουσιά-στηκαν κατώτερες του αναμενο-μένου, κάνοντας μέτρια εμφάνι-ση.Από την άλλη, το μεγαλούργηματου αείμνηστου Νίκου Σαμαρά,η Λήμνος, έδειξε πιο ορεξάτηκαι μάλιστα ξεκίνησε αρκετά κα-λά το παιχνίδι, αλλά αυτό δενείχε συνέχεια. Η πίεση των Λη-μνιών ήταν έντονη. Μάλιστα πή-ραν το πρώτο σετ, αλλά υπέκυ-ψαν στη συνέχεια. Τα σετ ήταν22-25, 25-15, 25-22, 25-23. Το παιχνίδι έγινε υπό την πα-ρουσία αρκετού κόσμου παρά τημια ώρα καθυστέρησης που είχε

λόγω αργοπορημένης άφιξηςτων Λημνιών εξ αιτίας του πλοί-ου που τους μετέφερε. Το ματςπαρακολούθησε και η σύζυγοςτου Νίκου Σαμαρά, η οποία έχειρίζες από τη Λέσβο. Μάλιστακάθισε στον πάγκο της ομάδαςπαρατηρώντας τη συναρπαστικήαυτή αναμέτρηση.

Αποτελέσματα4η Αγωνιστική

Λήμνος Sports Club - ΓΑΣ Λ.3-2 (24-26, 25-16, 25-23, 23-25, 15-13 τάι μπρέικ)Λήμνος Sports Club - ΑΟΜ 3-1*ΑΟΜ - ΓΑΣ Λ.3-0 (25-14, 25-18, 25-18)ΓΑΣ Λ. - Παπάδος Γέρας3-0 (25-18, 25-10,25-18)Παπάδος Γέρας - Παγγεραγωτικός0-3 (25-6,25-7, 25-16 )ΓΑΣ Λ. - Παγγεραγωτικός0-3 (12-25, 19-25,20-25 )ΑΟΜ - Παπάδος Γέρας3-0 (25-13, 25-4, 25-13)

* Ο ΑΟΜ μηδενίστηκε, αφού τρεις αθλήτριεςδεν είχαν δελτία.

Κατάταξησε 4 αγώνες

1. Παγγεραγωτικός2. Λήμνος Sports Club3. ΓΑΣ Λ.4. ΑΟΜ 5. Παπάδος Γέρας

ΜΠΑΣΚΕΤ

Με προσοχή και προσπάθεια, θα πάρει τη νίκη

Mε ανεβασμένο το ηθικό, ο Παπάδος Γέρας, με-τά το θρίαμβό του με τη Λιβαδειά, εξορμά στη

Χαλκίδα για να αντιμετωπίσει την Παναγίτσα, πουδε φαίνεται ικανή να τον σταματήσει αν η ομάδατου Καραμβάλη είναι αυτή που πρέπει μέσα στογήπεδο. Βέβαια, τέτοια παιχνίδια χρειάζονταιπροσοχή, ώστε να μη βρεθεί κανείς προ εκπλήξε-ως.Σημειώνεται ότι η διαφορά δυναμικότητας σαφώςκαι είναι πολύ μεγάλη. Στη Χαλκίδα η Γέρα θαπαίξει με την ίδια συνταγή, όπως και στο ντέρμπυμε τη Λιβαδειά, για να πάρει το ροζ φύλλο το ο-ποίο έχει ανάγκη, ενώ περιμένει το άλλο ντέρμπυμε τον Ιωνικό, το οποίο θα είναι και το καθοριστι-κό για την κατάκτηση του στόχου της. Ενδιάμεσαφυσικά υπάρχει το ρεπό που πρέπει να κάνει.Αγωνιστικά προβλήματα για τον κόουτς δεν υπάρ-χουν και μαζί του θα είναι όλοι οι παίκτες. Το παι-χνίδι θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι.

Δυνατές μάχες στο φιλέ από τα κορίτσια Γέρας και Λήμνου στο Πρωτάθλημα Γυναικών

Τον αγώνα τωνγυναικών

παρακολούθησε καιη σύζυγος του

αδικοχαμένου ΝίκουΣαμαρά, Έλενα, η οποία μάλιστα

κάθισε και στον πάγκο της

λημνιακής ομάδας

Η ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑFootball League

26η Αγωνιστική (Κυριακή 10/3, 15:00)Βύζας - ΠαναχαϊκήΕργοτέλης - Πιερικός (Σάββατο)Καλλιθέα - Ολυμπιακός ΒόλουΘρασύβουλος - ΚαβάλαΑναγέννηση Επανομής - Δόξα ΔράμαςΗρακλής Ψ. - Απόλλων Σμ. (Σάββατο, 18:30)Νίκη Β. - ΑΕΛΚΠανσερραϊκός - Αναγέννηση ΓιαννιτσώνΦωκικός - Εθνικός Γ.ΑΕΛ - Παναιτωλικός (18:00)Ρεπό: Ηρακλής Θ.

Περιφερειακό18η Αγωνιστική (Κυριακή 10/3, 15:00)

Ηλυσιακός - ΠΑΟ ΡουφΑιολικός - ΠεύκηΆγιαξ - ΑιγάλεωΠεριστέρι - ΙάσωνΤράχωνες - Νέα ΙωνίαΡεπό: Κηφισιά

Α´ Κατηγορία24η Αγωνιστική (Σάββατο 9/ 3, 15:30)

Όλυμπος - Διαγόρας (γήπ. Αγιάσου, διαιτ. Μποντάκης)Αλκιβιάδης - Αετός (γήπ. Κάτω Τρίτους, διαιτ. Δουκάκης)Λιονταράκια - Προοδευτική (γήπ. Θερμής, διαιτ. Βουρανής)Ατρόμητος - Αναγέννηση Γέρας (γήπ. Αγ. Μαρίνας, διαιτ. Πούλος)Παπανικολής - Αιγέας (γήπ. Ερεσού, διαιτ. Κάντας)Βύρων - Θύελλα (γήπ. Μόριας, διαιτ. Βουλγαρέλλης)Άναξος - Κεραυνός (γήπ. Πέτρας, διαιτ. Κουλουδής)

Β´ Κατηγορία19η Αγωνιστική (Κυριακή 10/3, 15:30)

Ατρόμητος - Ορφέας (γήπ. Ανεμότιας, διαιτ. Τατάς)Αχιλλέας - Καραβαγγέλης (αναβλήθηκε)Ερμής - Αρίων Παλ. (γήπ. Παμφίλων, διαιτ. Δουκάκης)Παλλεσβιακός - Πολιχνίτος (γήπ. Θερμής, διαιτ. Λέκκας)Δόξα - Αρίων Μηθ. (γήπ. Πλωμαρίου, διαιτ. Κολαμπάς)Αστέρας Ιππ. - Οδ Ελύτης (γήπ. Ιππείου, διαιτ. Βουρανής)

ΛΗΜΝΟΣ25η Αγωνιστική (Σάββατο 9/3, 15:00)

Φιλοκτήτης - Διαγόρας (γήπ. Κοντιά - Κυριακή)Αργοναύτες - ΑΕΛ (γήπ. Ατσικής - Κυριακή, 11:00)Άγ. Γεώργιος - Θάνος (γήπ. Μύρινας)Κάσπακας - Αητός (γήπ. Μύρινας - Κυριακή)Ηρακλής - Ηφαιστία (γήπ. Ατσικής)Κεραυνός - Προποντίδα (Στάδιο)Αστραπή - Άρης (γήπ. Ρωμανού) Ρεπό: Κορνός

ΜΠΑΣΚΕΤΓ´ Εθνική

17η Αγωνιστική (Κυριακή 3/3, 12:00)Κορωπί - ΠολυκράτηςΠαπάγου - Ιεράπετρα (20-0)Μίλωνας - ΠεντέληΛιβαδειά - ΙωνικόςΠαναγίτσα Χαλκ. - Παπάδος Γέρας

ΑΕΛΚ

Επικίνδυνη έξοδος στο Βόλο

ΒΟΛΛΕΫ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Επικράτηση του Παγγεραγωτικού3-1 επί της Λήμνου

Page 21: Εμπρός 3769

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης

KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ

Γεωργικές - ΠεριβαλλοντικέςΜελέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτρο-φία, Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοίχώρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

e-mail: [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώσεις,μυοκτονίες

Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη

τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 21EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Κουκόση - Κατσαβέλλη ΧρυσάνθηΑγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος)Υπερηχοκαρδιογράφημα &ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκοντηλ. 22510 54024κιν. 6973-822661

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

Χατζησάββας Αντ. ΣπυρίδωνΑγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος(Εμπορικό Κέντρο «Π»)τηλ. 22511 045710κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

Τσουνάς Ι. ΠαναγιώτηςΙατρός ενδοκρινολόγος-διαβητολόγοςΚαλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού)τηλ./φαξ 22530 24590κιν. 6946-008966Δέχεται:Δευτέρα - Παρασκευή πρωί καιΤρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία ΛέσβουΣίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτι-κός ιατρός)

Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιούτηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη ΈλσαΑκτινολογικό Υπερηχοδιαγνω-στικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17 (κάθε-τος της Καβέτσου 22 - 24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ζαμπάκος Ι. ΓεώργιοςΠλαστικός χειρουργόςΣκουφά 27, Κολωνάκιτηλ. 210 3612681κιν. 6974-117070fax 210 3600543

Μπλιθικιώτης ΠαύλοςΛαπαροσκοπική χειρουργική,Χειρουργική πεπτικού & ενδο-κρινών αδένων, ΟγκολογικήχειρουργικήΒουρνάζων 17, Μυτιλήνητηλ. 6977-266001, e-mail:[email protected]

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής Εταιρείας Σπον-δυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής ΣχολήςΚαποδιστριακού ΠανεπιστημίουΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκο-πελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304

Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Αθανασέλης ΣτρατήςΔιδάκτωρ Πανεπιστημίου ΠατρώνΚουντουριώτη 47Γ, Πλατεία ΣαπφούςΒ´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρούτηλ. 22510 55570κιν. 6972-5557289

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ

Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτηςτ. Διευθυντής ΝοσοκομείουΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥ-ΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣΔ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλητηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880e-mail: [email protected]

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

ΑΘΗΝΑ

Ρουμελιώτης ΔημήτρηςΧειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής ΣχολήςΘεσσαλονίκηςΥποψήφιος διδάκτωρ Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΠράσινου Λόφου 13 & Πολυτε-χνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής.Συνεργάζεται με όλα τα ταμείατηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI

Ανδριώτης ΝικόλαοςΚαβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Καβέτσου 32ιατρείο: 22510 43377κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Βεκρή ΒαλεντίναΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ &ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ(Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.)

Διαταραχές αυτιστικού φάσμα-τος, Μαθησιακές δυσκολίες,Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργο-θεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγικήπαρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικάτεστ, Συμβουλευτική γονέων

Αγ. Ειρήνης 11τηλ. 22511 02215κιν. 6936-649439

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΞενοφώντος 6 (α´ όροφος)τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογικήυποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσεις παι-διών, εφήβων και ενηλίκων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος ΨυχολόγοςΜπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκωνΔέχεται με ραντεβούτηλ. 22510 41803κιν. 6971-736667

Σαμιώτου ΚατερίναΨυχολόγος - ΨυχοθεραπεύτριαΨυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, ΕνηλίκωνΒίγλα - Νεάπολητηλ. 2251041285, 6937-294235e-mail: [email protected]

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος ψυχολόγος M.Sc.Ατομική Συμβουλευτική και Ψυ-χοθεραπείαΔέχεται κατόπιν ραντεβούΘεοδώρου Αλκαίου 6κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντιΑγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail: [email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΕρεσού 13τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Θαλασσέλλη ΜαρίαΦυσικοθεραπεία - Χειροθεραπεία

Μυοσκελετικές παθήσεις / κα-κώσεις, αθλητικές κακώσειςΚαβέτσου 29τηλ. 22513 00320κιν. 6946-564929

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& ΑποκατάστασηςMSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου ΤσεχίαςLaser - ΥδρομασάζΤζακούζι - ΜαγνητοθεραπείαΘουκυδίδου & Κανάρητηλ. 22510 41868κιν. 6938802270

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & ΑποκατάστασηςΧατζηδημητρίου Αντώνης

Αγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

PhisiocareΕργαστήριο ΦυσικοθεραπείαςΣταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -M.T.

ΦυσικοθεραπεύτριαΕπισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσατηλ. 22510 54898κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

Page 22: Εμπρός 3769

22ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για νανικήσετε το άγχος σας είναι η χαλά-

ρωση. Επειδή, όμως, υπάρχει μια πολύχρήσιμη σχέση ανάμεσα στην αναπνοήκαι τη χαλάρωση, δοκιμάστε την παρα-κάτω άσκηση:Σφίξτε όλους τους μύες σας όσο πιοδυνατά μπορείτε. Μετά χαλαρώστε. Θαδιαπιστώσετε πως καθώς σφίγγατετους μύες, κρατήσατε την αναπνοή καικαθώς χαλαρώνατε, την αφήσατε. Αυτήη σχέση ανάμεσα στην εκπνοή και τηχαλάρωση είναι πολύ χρήσιμη καιμπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στιςασκήσεις χαλάρωσης που ακολου-θούν.Τεχνικές χαλάρωσηςΥπάρχουν πολλές τεχνικές χαλάρω-σης. Η πιο γνωστή είναι η προοδευτι-κή μυϊκή χαλάρωση. Προσπαθήστε νακάνετε μόνοι σας τα βασικά βήματα,παρ’ όλο που προτιμότερο είναι αυτήντη μορφή χαλάρωσης να σας την διδά-ξει κάποιος ειδικός.Ξαπλώστε στο κρεβάτι όσο πιο ανα-παυτικά μπορείτε. Σιγά - σιγά τεντώστετους μύες των διάφορων τμημάτωντου σώματος, μετρώντας έως το πέντε.Ξεκινήστε με τους ώμους σας, συνεχί-στε με το σβέρκο, το πρόσωπο, τα χέ-ρια, τα πόδια, την κοιλιά και την πλά-τη. Σιγά - σιγά χαλαρώστε την κάθεμυϊκή ομάδα με την ίδια σειρά, μετρώ-ντας πάλι ως το πέντε σε καθεμία.

Προσοχή Ξανακάντε την άσκηση για όποιουςμύες νιώθετε σφιγμένους ή πονεμέ-νους, μέχρι να τους αισθάνεστε όλουςχαλαρούς.Για έμπειρουςΗ χαλάρωση χρειάζεται χρόνο και εξά-σκηση. Όταν αποκτήσετε πείρα, μπο-ρείτε να χρησιμοποιείτε τον παρακάτωτρόπο για να χαλαρώνετε γρήγορα:Καθίστε σε μια οποιαδήποτε καρέκλα.Αφήστε τα χέρια σας να πέσουν σταπλευρά σας. Τα πόδια σας δεν πρέπεινα είναι σταυρωμένα. Η πλάτη σας ναείναι ίσια. Τώρα σφίξτε όλους τουςμύες μαζί. Σφίξτε τις γροθιές σας. Λυ-γίστε τα χέρια σας στους αγκώνες προ-σπαθώντας να αγγίζετε τους ώμουςσας με τους καρπούς. Πάρτε βαθιά ει-σπνοή. Κλείστε τα μάτια σας σφιχτά.Σφίξτε τα δόντια. Σφίξτε το στομάχικαι τους μύες της κοιλιάς σας. Σφίξτετους γλουτούς σας. Σφίξτε και τεντώ-στε τα πόδια σας. Μείνετε σε αυτήν τηθέση μετρώντας αργά μέχρι το πέντε.Τώρα χαλαρώστε. Αφεθείτε εντελώς...ΠροσοχήΠαρατηρήστε τη διαφορά ανάμεσαστην ένταση και τη χαλάρωση. Εξασκη-θείτε στη χαλάρωση με αυτόν τον τρό-πο όσο πιο συχνά μπορείτε. Λίγα λεπτάή ακόμα και 30 δευτερόλεπτα γρήγο-ρης χαλάρωσης αρκούν για να διατη-ρήσετε αυτή την ικανότητα στο χρόνο.

Πηγή: belife.gr

τoυ Ε.Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ*

Στένωση ή και πλήρηςαπόφραξη της διόδουτου αέρα στους πνεύ-

μονες αποτελεί για μια ο-μάδα ατόμων ένα σημα-ντικό πρόβλημα κατά τηδιάρκεια του ύπνου.Αποτέλεσμα της στένω-σης ή της απόφραξης, εί-ναι οι άπνοιες. Άπνοιαμεγαλύτερη ή ίση των 10δευτερολέπτων θεωρείταιπαθολογική.Άπνοιες περισσότερεςτων πέντε ανά ώρα δημι-ουργούν διαταραχές τηςαρχιτεκτονικής του ύπνουκαι Απνοϊκό Σύνδρομοκατά τον ύπνο.Ένας διαταραγμένος ύ-πνος έχει πολλαπλούςκινδύνους, όπως ο αιφνί-διος θάνατος κατά τον ύ-πνο, η αρτηριακή υπέρτα-ση, η υπερινσουλιναιμία,ο σακχαρώδης διαβήτης,η δυσλιπιδαιμία, η παχυ-σαρκία και μάλιστα ησπλαχνική παχυσαρκία, οπολλαπλάσιος κίνδυνοςγια καρδιαγγειακά νοσή-ματα και αγγειακό εγκε-φαλικό επεισόδιο, η γα-στροοισοφαγική παλιν-δρόμηση κ.ά..Ένας διαταραγμένος ύ-πνος επηρεάζει σημαντι-κά την ποιότητα ζωής σεόλα τα επίπεδά της, οικο-

γένεια, κοινωνικές σχέ-σεις, εργασία, ενώ δενπρέπει να ξεχνάμε ότι εί-ναι ένα από τα κύρια αίτιαατυχήματος.Πόσο συχνό είναι; Το25% - 27% του ενεργούανδρικού πληθυσμού καιτο 9% - 11% του γυναι-κείου πληθυσμού πάσχειαπό το Σύνδρομο. ΈναΣύνδρομο που δεν «ξε-χνά» και τα παιδιά, όπουη συχνότητα είναι 1% -3%. Πώς κάποιος ή το πε-ριβάλλον του θα καταλά-βει ότι πιθανόν έχει Α-πνοϊκό Σύνδρομο;Το ροχαλητό, οι άπνοιεςή η πνιγμονή κατά τον ύ-πνο, οι βραδινές ανάρ-ροιες, η χωρίς άλλη πα-θολογική αιτία συχνή α-φύπνιση για ούρηση, τοπρωινό ξύπνημα με αί-σθηση κόπωσης ή «βα-ρύ» κεφάλι ή κεφαλαλ-γία, η ξηρότητα του στό-ματος, η δυσθυμία, ο ε-πηρεασμός της σεξουαλι-κής συμπεριφοράς κ.ά. α-ποτελούν μερικά από τασυνήθη σημεία εύκολουεντοπισμού.Με ποιον τρόπο προσεγ-γίζουμε το Σύνδρομο; Ηπολυυπνογραφία είναι ημέθοδος εκτίμησης τουΣυνδρόμου που πραγμα-τοποιείται σε εξειδικευ-μένα εργαστήρια από ε-

ξειδικευμένο προσωπικό.Πριν τη μελέτη του ύ-πνου, προηγείται αξιολό-γηση της ποιότητάς τουαπό εξειδικευμένο προ-σωπικό, με τη βοήθεια πι-στοποιημένων ερωτημα-τολογίων. Ο τρόπος αυ-τός αποτελεί και το μονα-δικό εργαλείο μελέτηςμεγάλων ομάδων πληθυ-σμού σε μικρό χρονικόδιάστημα.Η έγκαιρη διάγνωση οδη-γεί πολλές φορές στηνπλήρη θεραπεία και συνί-σταται από έλεγχο τουσωματικού βάρους, τουκαπνίσματος, της χρήσηςαλκοολούχων ποτών, απόπιθανή οδοντιατρική ή ω-τορρινολαρυγγολογικήπαρέμβαση και από το μηεπεμβατικό μηχανικό αε-ρισμό.Αντιμετώπιση του Συν-δρόμου και συνεργασίατου ασθενούς σημαίνεισημαντικότατη ελάττωσητης νοσηρότητας και θνη-τότητας, σημαντικότατηβελτίωση της ποιότηταςζωής και σημαντικότατοεπηρεασμό της οικονο-μίας της υγείας και όχιμόνο.

* Ο Εμμανουήλ Γρ. Βλαχο-γιάννης είναι πρόεδρος τουΙΑΣΥΝ και τέως συντονι-στής διευθυντής Παθολογι-κής Κλινικής και Εργαστηρί-ου Ύπνου.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί παγκο-σμίως μια διαρκής ανησυχία γύρω απότην αυξανόμενη εμφάνιση διαφόρων ψυ-

χικών ασθενειών. Ένα από τα μεγαλύτεραπροβλήματα υγείας αφορά στις διαταραχέςτης διάθεσης, με πιο κοινό από όλα την κα-τάθλιψη.Σήμερα, η κατάθλιψη αποτελεί τη δεύτερη

μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας των ατόμων που βρίσκονταιστην αναπαραγωγική ηλικία (15 έως 44 ετών). Οι γυναί-κες παρουσιάζουν δύο έως τρεις φορές περισσότερεςπιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από ό,τι οι άν-δρες.Οι συνέπειες αυτής της νόσου στο γυναικείο φύλο έχουνμεγαλύτερο αντίκτυπο κατά τη διάρκεια ή μετέπειτα απόμια εγκυμοσύνη. Η γέννηση ενός παιδιού μπορεί επίσηςνα επισπεύσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο σε πιο ευάλω-τες γυναίκες.Η κατάθλιψη η οποία εμφανίζεται μετά από τη γέννηση ε-νός παιδιού, ονομάζεται επιλόχεια και σχετίζεται με τημειωμένη υγεία της μητέρας, καθώς και με την εμφάνισηαναπτυξιακών προβλημάτων στους απογόνους.Σύμφωνα με μια μελέτη, εκτιμάται ότι το 19% των νέωνμητέρων μπορεί να υποφέρει από κατάθλιψη μέσα στουςπρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Η επιλόχεια κατά-θλιψη εμφανίζεται πιο συχνά μέσα σε έξι έως 12 εβδο-μάδες μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να συμβεί οποιαδή-ποτε στιγμή μέχρι και ένα χρόνο μετά τη γέννηση. Δια-χρονικές μελέτες έχουν δείξει επιπλέον ότι η κατάθλιψηκατά την περίοδο μετά τον τοκετό μπορεί να διαρκέσειγια μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά τον τοκετό.Οι παράγοντες κινδύνου της ασθένειας αυτής περιλαμβά-νουν τόσο τη γενετική προδιάθεση και κάποιους περι-βαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και μια σειρά κοινωνι-κών, ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.Ένας βιολογικός παράγοντας στον οποίο δίνεται ιδιαίτε-ρη προσοχή, είναι η ανεπαρκής διατροφή. Έχουν ανα-φερθεί αξιόπιστες συνδέσεις μεταξύ της διάθεσης καιτης ανεπάρκειας διαφόρων θρεπτικών συστατικών, ό-πως του φυλλικού οξέως, της βιταμίνης Β12, του ασβε-στίου, του σίδηρου, του σεληνίου, του ψευδάργυρου, καιτων ω-3 λιπαρών οξέων. Όσον αφορά τη μητρική κατά-θλιψη, εκείνο που έχει λάβει την περισσότερη προσοχήείναι τα ω-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα.Πρόκειται για πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσί-δας, τα οποία προέρχονται από το λινολενικό, λινολεϊκόκαι ελαϊκό οξύ. Ονομάζονται απαραίτητα διότι ο ανθρώ-πινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνοςτου, αλλά απαιτείται η πρόσληψή τους από την τροφή,και υπάρχουν οι οικογένειες των ω-3 και των ω-6.Από την οικογένεια των ω-3 λιπαρών οξέων, τα σημαντι-κότερα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφά-λου είναι το εικοσαπεντανοϊκό (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξαε-νοϊκό οξύ (DHA), εκ των οποίων το τελευταίο είναι το πιοσημαντικό στον εγκέφαλο.Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες που εξετά-ζουν τη σύνδεση αυτών με την κατάθλιψη. Σε πολλές τααποτελέσματα ήταν αντιφατικά ή και μικτά. Ωστόσο, η ε-πανεξέταση διαφόρων επιδημιολογικών στοιχείων έδειξεθετική συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής πρόσληψης ω-3και της κατάθλιψης.Όσον αφορά τη μητρική κατάθλιψη, φάνηκε ότι οι γυναί-κες που βρίσκονται σε κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρ-κεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, θα μπορούσαννα είναι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αν τα επίπεδα τωνω-3 τους ήταν μειωμένα.Η ανάλυση κάποιων οικολογικών μελετών από 23 χώ-ρες, αποκάλυψε ότι τόσο η χαμηλότερη περιεκτικότητασε δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) στο μητρικό γάλα, όσοκαι η χαμηλότερη κατανάλωση θαλασσινών (πλούσια πη-γή ω-3), σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά επιλόχειαςκατάθλιψης.Η βιβλιογραφία αιτιολογεί το γεγονός αυτό στο ενδεχό-μενο να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ εγκυμοσύνης, ω-3λιπαρών οξέων και της χημικής αντίδρασης που επιτρέ-πει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, ενός νευροδια-βιβαστή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση. Επειδήτα ω-3 λιπαρά οξέα μεταφέρονται από τη μητέρα στο έμ-βρυο και αργότερα στο βρέφος που θηλάζει, τα επίπεδατων ω-3 της μητέρας μειώνονται κατά τη διάρκεια της ε-γκυμοσύνης και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για του-λάχιστον έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση.Γι’ αυτόν το λόγο, χωρίς επαρκή πρόσληψη ω-3, τα επί-πεδα στον οργανισμό της μητέρας θα μειωθούν σημαντι-κά και ενδέχεται να παρουσιαστεί υψηλότερος κίνδυνοςεμφάνισης της επιλόχειας κατάθλιψης.Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η επαρκής πρόσληψη των ω-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική καιαποτελεί σύμμαχο για τη συνολική υγεία, τόσο της μητέ-ρας όσο και του εμβρύου ή του βρέφους που θηλάζει.

* Η Νίκα Κάσδαγλη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Ιατρικό ΒήμαΓράφει η ΝΙΚΑ ΚΑΣΔΑΓΛΗ*

Επιλόχεια κατάθλιψη και ωμέγα-3

Απνοϊκό σύνδρομο ή σύνδρομο απνοιών

κατά τον ύπνο

Για να καταπολεμήσετε το άγχος

Page 23: Εμπρός 3769

23ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι ΑΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΒΑΛΤΑ-ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑΚωνσταντινουπόλεως 5 ΚΤΕΛ ΥΠΕΡ

Τηλ. 22510 2031007.45 - 20.30

ΟΥΖΟΥΝΕΛΛΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΕρμού 45

Τηλ. 22510 2853507.45 - 14.00

ΠΑΝΤΑΖΗ ΕΛΕΝΗΕ. Βοστάνη 2

Τηλ. 22510 2726707.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ17.30 - 07.45

ΟΥΖΟΥΝΕΛΛΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΕρμού 45

Τηλ. 22510 28535

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΕρμού 203

Τηλ. 22510 2488807.45 - 20.30

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑΠ. Βοστάνη 10, ΓήπεδοΤηλ. 22510 27561

20.30 - 07.45ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776Αστυνομία 22510 41911Πυροσβεστική 199Περιφέρεια Β. Αιγαίου 22510 37080Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200Δημαρχείο 22510 27777Τελωνείο 22510 28311Λιμεναρχείο 22510 24115Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700Δημ. Θέατρο 22510 37194Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161Δικαστήριο 22510 45489ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση)

Ραδιοταξί 22510 25900Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000Νοσοκομείο 22540 82000Πυροσβεστική 22540 22199Αστυνομία 22540 22200Λιμεναρχείο 22540 22225Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1Ο.Α. 22540 22214, -5ΚΤΕΛ 22540 22464Ταχυδρομείο 22540 22462Περιφερειακή Ενότητα 22540 22996Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖAΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

000432850013

MARFIN EGNATIA BANK0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΥΜΙΔΗΣ

«Ζώντας εις γην Χαναάν, η Αίγυπτος εξόριστη

στη λήθη. Πέρα απ’ τον Ιορδάνη τον τρανό, με τη

χαρά στα στήθη.»Αμερικανός ύμνος

Εξόριστο στη Λέσβο τοΠλωμάρι. Τούτο ας έ-

χει υπόψη ο νέος αντιδή-μαρχος Πλωμαρίου, ο κ.Φραγκόπουλος.Έχουμε διαβάσει πολλάκαι έχουμε ακούσει πε-ρισσότερα για τον κ. Φρα-γκόπουλο. Θεωρείται επι-τυχημένος στους τομείς

που αναλαμβάνει. Περι-μένουμε να έχουμε τη χα-ρά, και ημείς, να τον χει-ροκροτήσουμε στο τέλος.Διαβάσαμε ότι ο δήμαρ-χος Λέσβου εκχώρησεστον αντιδήμαρχο μεταξύάλλων την ευθύνη τηςλειτουργίας των δημοτι-κών υπηρεσιών και τηνπαρακολούθηση της εξέ-λιξης των έργων. Όμωςδιερωτόμεθα, ποιανώνδημοτικών υπηρεσιών,δεδομένου ότι εκτός απότρεις - τέσσερις υπαλλή-λους που έχουν αφήσειγια εισπράξεις και μόνο,

καμμιά άλλη υπηρεσίαδεν υπάρχει; Και ποιωνέργων, αφού ούτε «κα-σμάς» δε φαίνεται στονορίζοντα;Ο νέος αντιδήμαρχος υ-ποσχέθηκε ότι «προσωπι-κά θα ενδιαφερθεί για τηνκαθαριότητα, το βιολογι-κό και την αποκατάστασητων ζημιών στην αγροτι-κή οδοποιία και την υ-δροδότηση από τη θεο-μηνία». Χαιρόμαστε, γιατίελπίζουμε οι υποσχέσειςτου κ. Αντιδημάρχου ναγίνουν πράξη.Θεωρώ υποχρέωσή μουνα πληροφορήσω τον κ.Αντιδήμαρχο ότι βασικόπρόβλημα του Πλωμαρί-ου είναι ο παλιός υπόνο-μος του ποταμού, που χύ-νεται ακριβώς έξω από τολιμάνι και όχι μέσα στοβιολογικό. Η βρόμα τοκαλοκαίρι σε όλη τηνπροκυμαία και στο μόλο,που είναι για περίπατο,είναι απερίγραπτη. Αδύ-νατο να απολαύσει κά-ποιος τη μυρωδιά της θά-λασσας ή τη δύση του ή-λιου ή το φεγγάρι. Μικρόέργο χρειάζεται για ναπέσει ο παλιός υπόνομοςμέσα στο βιολογικό. Ευ-καιρία να το πραγματο-ποιήσει ο αντιδήμαρχοςΈργων.Βέβαια, ο ίδιος ο αντιδή-μαρχος δήλωσε ότι «δέ-χτηκε την Αντιδημαρχίαστο Πλωμάρι παρά τον τε-ράστιο όγκο των ευθυνώνπου έχει αναλάβει καισαν αντιδήμαρχος Τεχνι-κών Έργων». Τούτο πράγ-ματι μας φοβίζει. Άραγεθα έχει καιρό, θα μπορείνα ανταποκριθεί επιτυχώςκαι στις πράγματι δύο με-γάλες υποχρεώσεις πουέχει αναλάβει; Εκείνοςδέχτηκε, θεωρείται ικα-νός. Ελπίζουμε να επιτύ-χει. Μακριά από μένα η

σκέψη να είναι τούτο κά-ποια δικαιολογία για τυ-χόν αδυναμία ή και απο-τυχία στην ανταπόκρισητων υποχρεώσεών του.Και έρχομαι στο σπουδαι-ότερο θέμα που θέλω ναθίξω με το παρόν σημείω-μα. Θέλω να ζητήσω απότο νέο αντιδήμαρχο Πλω-μαρίου να φροντίσει καινα παρακολουθεί από κο-ντά το άνοιγμα της Πύλης7 (Schengen) στο Πλωμά-ρι. Είναι θέμα βασικό καιζωτικό για όλη την περι-φέρεια Πλωμαρίου. Είναιο μόνος δρόμος για να‘ρθει το Πλωμάρι σε επα-φή με τον έξω κόσμο.Ακούμε συνέχεια να ανα-φέρεται για το θέμα αυτόη Πέτρα. Βέβαια, προςΘεού, δεν έχουμε καμμιάαντιπαλότητα με την Πέ-τρα. Απλά θέλουμε ναπροωθούνται και οι δύοπεριπτώσεις από κοινού.Ακριβώς αυτό τούτο τονί-σαμε από την αρχή στησύσκεψη που έγινε στοΠλωμάρι με τον πρόεδρο

του Λιμενικού Ταμείου,τον κ. Κορδώνη (έναν άν-θρωπο συνεννοήσιμο,πρακτικό, υπεύθυνο, εναντιθέσει με προκατό-χους του στη θέση αυτή),και το γενικό γραμματέαΛιμένων τον κ. Κωνστα-ντίνο Μουτζούρη. Ακρι-βώς τότε υποδείξαμε καιέγινε αποδεκτό ότι κατάένα στάδιο το Πλωμάριείναι έτοιμο, γιατί ήδηδιαθέτει χώρο κατάλληλογια την περίπτωση. Δηλα-δή, μία αίθουσα πολλώντετραγωνικών, με πύλεςαπό τη θάλασσα και προςτην προκυμαία, ακριβώςαυτό που χρειάζεται γιατην εγκατάσταση εκεί τε-λωνείου, λιμεναρχείουκαι ακόμη καταστημάτωνμε αφορολόγητα είδη.Συμπερασματικά, πολλάμπορούν να γίνουν για ό-σους ανακατεύονται στακοινά και φιλοδοξούν ναπροσφέρουν κάτι στοντόπο. Ιδού πεδίον δόξηςλαμπρόν.Αναμένομεν.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝΣΑΒΒΑΤΟ: 9.3.2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ: 10.3.2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“B. STAR PATMOS” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“ΝΗΣ. ΜΥΚΟΝΟΣ” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ: 11.3.2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“ΝΗΣ. ΜΥΚΟΝΟΣ” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“B. STAR PATMOS” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Συγχαρητήριο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΤΙΣΣΑΣΆντισσα 4/3/13Αρ. πρωτ. 2

Με αφορμή την κατάκτηση των πρώτων θέσεωνσε παλλεσβιακό διαγωνισμό ζωγραφικής, μεθέμα το φασισμό και υπεύθυνη καθηγήτρια τηνκ. Λιτσαρδοπούλου Αικατερίνη, και σε Πανελ-λήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας με υπεύθυνηκαθηγήτρια την κ. Καλύβα Άννα, καθώς και γιατη συμμετοχή του Σχολείου σε πολλά εκπαι-δευτικά προγράμματα και διαγωνισμούς, νιώ-θουμε την ανάγκη να συγχαρούμε το Σύλλογοτων Εκπαιδευτικών και τους μαθητές του Γυ-μνασίου Άντισσας για αυτές τους τις επιτυχίες,εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή μας ό-τι το φάρμακο σε αυτή την πολυμέτωπη κρίσηπου αντιμετωπίζουμε, είναι η παιδεία.Μέσα από αυτές τις επιτυχίες σας, και με τηνπρόοδό σας γενικότερα, παίρνουμε και εμείςσα γονείς δύναμη και κουράγιο για να συνεχί-σουμε να σας στηρίζουμε στο δύσκολο έργοσας.Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μιαφορά προς την κεντρική εξουσία ότι υπάρχουνκαι τα περιφερειακά σχολεία, ότι γίνεται πολλήδουλειά μέσα σε πολύ δυσμενέστερες συνθή-κες από αυτές των πόλεων, και για αυτόν το λό-γο χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Με τιμήΤο Δ.Σ.

Φραγκόπουλος, αντιδήμαρχος ΠλωμαρίουΒήµα ∆ιαλόγου

Page 24: Εμπρός 3769

24ΣABBATO 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013XPONOΓPAΦHMA

Ζωολογία

Aπό όλα τα είδη τουπλανήτη, μόνο οι άν-

θρωποι και οι κάλτσεςδυσκολεύονται να βρουνταίρι.

J

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

22510 44242

w Επισκεφθείτε το café-bar «Fishey», στην ΕπάνωΣκάλα. Κάντε μια στάσηγια να απολαύσετε τονκαφέ ή το ποτό σας. Οχώρος, ζεστός καιιδιαίτερα αγαπητός. Σαςπροτείνουμε ναδοκιμάσετε τα εξαιρετικάκοκτέιλ του.

w ΤελευταίοΣαββατόβραδο που τοcafé-εστιατόριο «Πάρκο(το)» φιλοξενεί στιςκονσόλες του τη γνωστήραδιοφωνική παραγωγόΝατάσσα Λούππου.Διασκεδάστε σε ρυθμούςελληνικούς και όχι μόνο,και απολαύστε το φαγητόή το ρόφημά σας.

w Tres Moutzes Partyδιοργανώνει το café-bar«Hott Spott», στηνΚουντουριώτη. Μιαάκρως αποκριάτικηφιέστα… Φορέστε τηνκαλύτερή σας στολή καιχορέψτε σε ξέφρενουςρυθμούς.

w Η μπάντα από τους«The Vour SP» θαεμφανιστεί live απόψεστο café-bar «Ναυάγιο»,στην Πλατεία Σαπφούς.Έντεχνη και ροκ ελληνικήμουσική θα παίξει γιαεσάς. Η διασκέδαση είναιδεδομένη...

w Ελληνική βραδιάαπόψε στο café-bar«Envy», στην προκυμαία.Τα decks τουκαταστήματος για σήμεραφιλοξενούν τις γνωστέςμουσικές παραγωγούςτού «Astra FM»,Αφροδίτη Σταυράκη καιΜαρία Λημναίου. Καλήσας διασκέδαση.

w Πολύ καλό φαγητό καιορχήστρα που ανεβάζειτο κέφι θα βρείτε στοεστιατόριο-ξενοδοχείο«Κουντουρουδιά», στηνΚουντουρουδιά. Τοπεριβάλλον εξαιρετικόκαι η εξυπηρέτησηευγενική. Δοκιμάστε τοκοντοσούβλι του.

w Γρήγορη εξυπηρέτησηκαι καλοψημένασουβλάκια απολαύστεστο ψητοπωλείο «ΠίταΜάκης», στην ΠλατείαΑλυσίδας. Χρόνιαβρίσκεται κοντά σας καιαρέσει η πολύ καλήποιότητά του. Τομπιφτέκι του,ασυναγώνιστο. Γρήγοροdelivery.

Φάντασμα…Ω

χ! Ωχ! Ωχ! Πώςνα κάνουμε τώ-ρα; Άντε να μι-λήσω σε πρώτο

πρόσωπο, να μη σας βά-λω στο πρόβλημά μου. Τινα κάνω τώρα; Νιώθω τοκακό να έρχεται και έχωψιλό-π...πανικοβληθεί. Ε-πειδή το νιώθω και δεντο βλέπω ακόμη. Μόλιςτο δω… τρέμω και μόνοστην ιδέα. Πώς είναι ότανζεις το τρακάρισμα πουδεν μπορείς να αποφύ-γεις; Όχι αυτό. Εκείνη τηστιγμή κάτι προσπαθείςνα κάνεις, έστω και ασυ-ναίσθητα.Πιο πριν. Όταν ζεις με τοφόβο ενός πιθανού τρα-καρίσματος. Ή όταν κά-νεις μπάνιο στη θάλασσαμε το σωσίβιο «παπάκι»περασμένο στο λαιμό καιτην μπουκάλα οξυγόνουστο βρακί, για την περί-πτωση που ίσως πάθειςκράμπα ή οποιαδήποτεάλλη αδιαθεσία! Ή πάλι,όπως όταν γεμίζεις ταντουλάπια του σπιτιού μεόλων των ειδών τα φάρ-μακα, ικανά να θεραπεύ-σουν πάσα νόσο και πά-σα μαλακία.Έτσι νιώθω. Υποχόν-δριος; Ξέρω κι εγώ; Μπο-ρεί. Πάντως μόλις άκου-σα την είδηση πως θα α-ναβαθμιστεί η συμμετοχήτού ΠΑΣΟΚ στην κυβέρ-νηση, με πιο ενεργό τρό-πο και με τα δυνατά τουστελέχη… ίδρωσα!Ξυπνήσανε μέσα μου ταφαντάσματα του παρελ-θόντος. Ένα για την ακρί-βεια! Και δεν ξέρω πώςνα το απωθήσω. Σκόρδακαι μαντζούνια δεν τοτρομάζουν…Ας κρατήσω τα προσχή-ματα και να μη μιλήσω

για τα όρνια και τις ύαι-νες, που μυρίζουν το ψο-φίμι από τα χιλιόμετρα.Να πω για τη γάτα, πουόταν αποφασίσεις να τηνταΐσεις, την βρίσκεις νασε περιμένει πάνω από τοπιατάκι της. Έχει διαβά-σει τη σκέψη σου πριντην κάνεις…Γυρίζει, σκέφτηκα. Επι-στρέφει στον τόπο του ε-γκλήματος. Θα βρεθεί καιπάλι μπροστά μας ωςμπάστακας, ο Νο 1 πω-λητής, ο άνθρωπος τωνειδικών αποστολών, ο«δολοφόνος με το αγγε-λικό πρόσωπο». Τώρα θαΡΙΚΣΣΥ τους τωρινούςτου συντρόφους και θατρέξει πίσω στο μαντρί.Υπουργικός θώκος είναιαυτός, δεν είναι αστεία…Μακάρι να βγω ψεύτης,αλλά αν βγω αληθινός,να το ξέρετε πως το μα-γκάλι θα είναι πταίσμα.Χολέρα, ελονοσία, φυμα-τίωση, τέτανος, λύσσα

και όλα τα είδη των «ξε-χασμένων ασθενειών» θαμας δώσουν τη χαριστικήβολή!Δε μου φτάνει που απέ-ναντι στους ευτραφείς,ηλιοκαμμένους, μουστα-καλήδες κυρίους από τοΚατάρ, στέλνουμε ως υ-πεύθυνο για τις διαπραγ-ματεύσεις τον… Μητα-ράκη…Αυτούς μόλις τους δεις,σε πιάνει μια διάθεση νατους τα δώσεις όλα. ΠιοΕλληνικό; Πάρτε και τοΓερμανικό και το Βουλγά-ρικο και το Αλβανικό!!!Μια στιγμή να βγάλω νασας δώσω και τις κάλτσεςμου…Και εμείς με τον … Μη-ταράκη…Δε μου φτάνει που όλα τακάνουμε μισά και κακορί-ζικα, προσπαθώντας δή-θεν να φτάσουμε στηνπηγή του κακού και να ε-πανιδρύσουμε το μικρο-σύμπαν μας, βάζοντας

για παράδειγμα τους δη-μοσίους υπαλλήλους σεκινητικότητα, αλάgangnam style ή Harlemshake, χωρίς να πειρά-ξουμε όμως αυτούς πουδιόριζαν σωρηδόν τονκόσμο. Πώς το λέγανε ε-κείνο το διάταγμα; Κόλ-λησε το μυαλό μου…Δε μου φτάνει που στηΧαλκιδική έχουμε μάχεςκανονικές. Που ο «τσε-κουράτος», αντί να συνο-μιλεί με τον κόσμο στηνΚαβάλα, έβαλε τις πυτζα-μούλες του και κλειδώ-θηκε στο δωμάτιο του ξε-νοδοχείου.Δε μου φτάνει που κάθεμέρα έχω να αντιμετωπί-σω τις εφτά πληγές τουΦαραώ, θα ζήσω και μετο φόβο της επιστροφήςτου φαντάσματος;Ωχ! Ωχ! Ωχ! Και είναι α-κριβά των παιδιών τα…διαβατήρια…

Αλέξης Β. Τζιμογιάννης