10 11 Curs Pt Studenti Obligatiile Anul III 2013

  • Published on
    14-Feb-2016

  • View
    223

  • Download
    7

Embed Size (px)

Transcript

Garantarea obligaiilor

Garantarea obligaiilor

Aspecte preliminare. Potrivit art. 2324 alin 1 Cel care este obligat personal rspunde cu toate bunurile sale mobile i imobile, prezente i viitoare. Ele servesc drept garanie comun a creditorilor si. Aadar, orice debitor rspunde cu toate bunurile din patrimoniul su pentru obligaiile asumate; n cazul n care debitorul nu execut de bunvoie obligaiile care-i revin, creditorii au dreptul s urmreasc orice bun din patrimoniul debitorului. Dreptul creditorilor asupra tuturor bunurilor din patrimoniul debitorului este denumit de doctrin dreptul de gaj general al creditorilor, creditorii care nu au alt garanie pentru satisfacerea creanelor lor sunt numii creditori obinuii sau chirografari, iar creanele acestor creditori sunt denumite creane chirografare.

Activul patrimonial al debitorului, numit de doctrin gajul general al creditorilor chirografari, iar de vechiul Cod civil asigurarea comun a creditorilor (art. 1719), a fost numit de noul Cod civil garania comun a creditorilor (art. 2324). Aceast garanie cuprinde att bunurile aflate n patrimoniul debitorului n momentul naterii obligaiei, ct i pe cele din momentul plii acesteia, adic bunurile viitoare.

Gajul general al creditorilor chirografari sau garania comun a creditorilor se caracterizeaz prin urmtoarele:

a) creditorii nu pot mpiedica, n temeiul dreptului de gaj general asupra patrimoniului debitorului, nstrinarea de ctre debitor a bunurilor din patrimoniul su; totui, creditorii chirografari au la ndemn posibilitatea de a utiliza unele mijloace legale pentru protejarea drepturilor creditorului; cu titlu de exemplu, sunt enumerate de legiuitor n categoria msurilor conservatorii: asigurarea dovezilor, ndeplinirea unor formaliti de publicitate i informare pe contul debitorului, exercitarea aciunii oblice sau luarea unor msuri asiguratorii (sechestrul i poprirea asiguratorie), iar din categoria msurilor de protejare a creanei face parte aciunea revocatorie;

b) toi creditorii unui debitor au drepturi egale asupra bunurilor ce alctuiesc activul patrimonial n momentul urmririi, n sensul c, n cazul n care pasivul patrimoniului este mai mare dect activul, toi creditorii care intr n concurs vor fi despgubii proporional cu creanele lor (art. 2326).

Pe lng garania comun sau general a creditorilor, legea reglementeaz i aa-numitele garanii speciale.

Garaniile speciale

Aspecte preliminare. Prin garanii speciale sau garanii propriu-zise doctrina desemneaz att garaniile personale (fideiusiunea, scrisoarea de garanie i scrisoarea de confort), ct i privilegiile i garaniile reale (gajul, ipoteca i dreptul de retenie, care se aseamn cu garaniile reale). Totui, doar garaniile reale fac ca un bun s fie afectat special plii (res, non persona debet), el urmnd a fi valorificat cu prioritate la executarea creanei pe care o garanteaz, pe cnd garaniile personale adaug la gajul general al debitorului gajurile generale ale altor persoane, sporind astfel ansele creditorului chirografar de executare a creanei. Garaniile speciale constituie o excepie de la regula general a egalitii creditorilor chirografari.

Temeiul constituirii unei garanii pot fi: convenia prilor, legea sau hotrrea judectoreasc; odat cu instituirea obligaiei debitorului de a constitui o garanie sunt determinate, de regul, modalitatea i forma garaniei ce urmeaz a fi constituit. Dac elementele necesare pentru constituirea garaniei nu au fost determinate, cel ce este obligat s constituie garania (debitorul sau un ter) are facultatea de a oferi, la alegerea sa, o garanie real sau personal sau o alt garanie suficient (art. 1487 i art. 2286); aadar, libertatea constituitorului garaniei este rmurit numai de condiia ca garania oferit s fie suficient pentru realizarea finalitii sale, stabilit n funcie de particularitile raportului juridic de obligaie principal. Dup alegerea garaniei, debitorul va ndeplini formalitile cerute de lege pentru constituirea garaniei respective.

Garaniile speciale sunt de drept strict, n sensul c au acest caracter doar cele reglementate prin lege, prile unui raport juridic obligaional neputnd s creeze alte garanii reale dect cele prevzute de lege, deoarece n materie de garanii speciale, dreptul devine, n regul general, imperativ i de strict interpretare.

Garaniile personale

Fideiusiunea

Noiune. Codul civil din 2009 cuprinde o definiie legal a fideiusiunii; astfel, potrivit art. 2280, Fideiusiunea este contractul prin care o parte, fideiusorul, se oblig fa de cealalt parte, care are ntr-un alt raport obligaional calitatea de creditor, s execute, cu titlu gratuit sau n schimbul unei remuneraii, obligaia debitorului dac acesta din urm nu o execut. Aadar, prile contractului de fideiusiune sunt doar creditorul i fideiusorul (numit de doctrin i garant personal sau cauionator), nefiind necesar consimmntul debitorului principal pentru ncheierea acestui contract; mai mult, potrivit art. 2283, Fideiusiunea poate fi contractat fr tiina i chiar mpotriva voinei debitorului principal.

Dar fideiusiunea poate fi constituit nu doar pentru a garanta obligaia unui debitor, ci i pentru a garanta, n favoarea creditorului obligaiei principale, obligaia unui alt fideiusor (art. 2284). n acest caz, contractul de fideiusiune se ncheie ntre creditor i fideiusorul care garanteaz pentru alt fideiusor; totui, al doilea fideiusor nu garanteaz obligaia debitorului principal, ci obligaia (de garantare) a primului fideiusor; din acest motiv, obligaia celui de-al doilea fideiusor (care este un garant de gradul II) are caracter subsidiar, adic se nate numai dac debitorul principal i primul fideiusor sunt insolvabili sau liberai prin efectul unor excepii personale, precum o incapacitate special a debitorului principal sau a fideiusorului; creditorul trebuie s dovedeasc, n prealabil, ndeplinirea acestor condiii pentru a putea urmri pe fideiusorul care garanteaz pentru alt fideiusor (art. 2304). Tipuri de fideiusiune. Avnd n vedere temeiul juridic, doctrina distinge ntre trei feluri de fideiusiune: convenional, legal i judiciar.

a) fideiusiunea este convenional cnd obligaia debitorului de a constitui o garanie pentru ndeplinirea ndatoririlor sale are ca temei voina prilor contractante;

b) fideiusiunea este legal cnd obligaia debitorului de a constitui o garanie rezult dintr-o dispoziie legal (de exemplu, potrivit art. 726, uzufructuarul este obligat s depun o garanie pentru ndeplinirea obligaiilor sale, exceptnd cazul n care exist o stipulaie care l scutete de garanie; de asemenea, potrivit art. 1722 Cumprtorul care afl de existena unei cauze de eviciune este ndreptit s suspende plata preului pn la ncetarea tulburrii sau pn cnd vnztorul ofer o garanie corespunztoare);

c) fideiusiunea este judiciar sau judectoreasc cnd obligaia debitorului de a constitui o garanie este impus de instana judectoreasc care a fost nvestit cu soluionarea unui litigiu.

De regul, cauiunea judectoreasc se depune n numerar (art. 1057 alin 1 C. pr. civ.), dar la cererea debitorului i cu acordul beneficiarului cauiunii, se pot oferi drept cauiune i instrumente financiare care pot servi ca instrumente de plat (art. 1057 alin 2 C. pr. civ.) sau un drept de ipotec imobiliar sau mobiliar ori o crean ipotecar (art. 1058 C. pr. civ.) sau, n temeiul principiului echivalenei garaniilor, instana poate ncuviina s fie adus un fideiusor (art. 1059 C. pr. civ.). De asemenea, cauiunea depus n numerar poate fi nlocuit de instan, cu acceptul beneficiarului cauiunii, cu alte bunuri sau prin aducerea unui garant (art. 1062 C. pr. civ.).

Doctrina a scos n eviden faptul c n cazul fideiusiunii judectoreti, instana impune debitorului obligaia de a aduce un fideiusor, dar acesta trebuie s ncheie un contract de fideiusiune cu creditorul pentru a garanta obligaia stabilit prin hotrrea instanei.

Natura juridic. Indiferent de temeiul obligaiei de fideiusiune (legea, hotrrea judectoreasc sau voina prilor), fideiusiunea este de natur convenional; legea sau hotrrea judectoreasc oblig doar la aducerea unei garanii personale, dar fideiusiunea ia natere prin convenia dintre fideiusor i creditor. De altfel, toate celelalte garanii, cu excepia privilegiilor, au o surs convenional.

Spre deosebire de celelalte garanii, fideiusiunea are ca efect o garantare personal a creanei, ntruct fideiusorul rspunde cu ntregul patrimoniu (mai exact cu tot activul su patrimonial) pentru plata datoriei garantate, asemenea unui debitor obinuit; fideiusiunea se aseamn cu solidaritatea i indivizibilitatea pasiv, pentru c i n cazul acestora creditorul are un debitor n plus; dar fideiusorul se deosebete de debitorul principal pentru c el este un debitor subsidiar (art. 2280), fiind inut s execute obligaia debitorului dac acesta nu o execut i pentru c fideiusiunea are o cauz juridic (intenia de a garanta obligaia altuia) diferit de cea a obligaiei principale.

Caractere juridice. Contractul de fideiusiune are urmtoarele caractere juridice: este un contract accesoriu, solemn, unilateral sau bilateral, gratuit sau oneros.

a) Este un contract accesoriu n raport cu obligaia principal pe care o are debitorul fa de creditorul su.

Din caracterul accesoriu al fideiusiunii decurg urmtoarele consecine:

a1) prin fideiusiune se pot garanta numai obligaii valabile (art. 2288 alin 1); fiind contract accesoriu, contractului de fideiusiune i se aplic regula accesorium sequitur principalem; n consecin, nulitatea relativ sau absolut a obligaiei principale determin i nulitatea contractului de fideiusiune; prin excepie, pot fi garantate prin fideiusiune i obligaii anulabile, de care debitorul principal se poate libera invocnd incapacitatea sa, cu condiia ca fideiusorul s cunoasc aceast mprejurare (art. 2288 alin 2); din momentul confirmrii actului anulabil, fideiusiunea i produce toate efectele;

a2) avnd caracter accesoriu, fideiusiunea nu poate fi extins peste limitele n care a fost contractat (art. 2289 alin 1); cu alte cuvinte, se instituie principiul c ntinderea fideiusiunii nu poate fi mai mare dect obligaia garantat i rspunderea fideiusorului nu poate fi mai oneroas dect cea a debitorului principal; dac fideiusiunea depete limitele obligaiei principale, nu va fi lovit de nulitate, ci va fi valabil numai n limita obligaiei principale (art. 2289 alin 2).

a3) regula este c fideiusiunea cuprinde ntreaga obligaie principal, inclusiv accesoriile acesteia, chiar i cheltuielile ulterioare notificrii fcute fideiusorului i cheltuielile aferente cererii de chemare n judecat a acestuia; face excepie de la aceast regul situaia n care exist o prevedere contrar n contractul de fideiusiune (art. 2290 alin 1), n sensul c fideiusiunea poate fi contractat pentru o parte din obligaia principal sau n condiii mai puin oneroase, ca de exemplu, limitarea obligaiei fideiusorului numai la plata capitalului (art.2291); cheltuielile de judecat i de executare silit avansate de creditor n cadrul procedurilor ndreptate mpotriva debitorului principal sunt datorate de fideiusor numai n cazul n care creditorul l-a ntiinat din timp pe fideiusor (art. 2290 alin 2);

a4) fideiusorul nu este liberat prin simpla prelungire a termenului acordat de creditor debitorului principal (art. 2301 teza iniial); totui, prorogarea termenului obligaiei principale produce urmtoarele consecine: i) pe de o parte, fideiusorul se poate opune unei eventuale urmriri pornite de creditor mpotriva sa, invocnd beneficiul prorogrii obligaiei principale; ii) pe de alt parte, dac creditorul i-a acordat debitorului un nou termen de plat, fr consimmntul fideiusorului, fideiusorul care s-a obligat cu acordul debitorului, se poate ndrepta cu aciune n regres mpotriva debitorului, chiar nainte de a plti, atunci cnd datoria a ajuns la termenul iniial, dac consider c prorogarea termenului obligaiei principale l face s suporte riscuri semnificativ mai mari dect n momentul n care s-a obligat (datorit, de exemplu, posibilei insolvabiliti a debitorului, caz n care exercitarea dreptului de regres de ctre fideiusor ar fi inutil) (art. 2312 alin 2);

a5) decderea din termen a debitorului principal produce efecte cu privire la fideiusor (art. 2301 teza final); decderea din termenul suspensiv stipulat n favoarea debitorului are drept consecin exigibilitatea imediat a obligaiei sale; datorit caracterului accesoriu al fideiusiunii, aceast sanciune este opozabil i fideiusorului.

b) Este un contract solemn pentru c legea cere ca nscrisul constatator al contractului de fideiusiune s fie autentic sau sub semntur privat, sub sanciunea nulitii absolute; fideiusiunea nu se prezum, ci trebuie s fie asumat n mod expres (art. 1282).

c) Este un contract unilateral, pentru c numai una dintre prile raportului juridic se oblig, i anume fideiusorul se oblig fa de creditor s garanteze obligaia debitorului.

d) Prin natura sa contractul de fideiusiune este gratuit, deoarece, de regul, fideiusorul nu urmrete s obin o contraprestaie cnd ncheie contractul de fideiusiune. Totui, noul Cod civil prevede posibilitatea ca fideiusorul s-i asume obligaia de garantare n schimbul unei remuneraii (art. 2280). ntruct debitorul este cel care are interes s aduc un garant, remuneraia va fi pltit de debitor, ceea ce presupune ca el s fie parte n contractul de fideiusiune.

Fideiusiunea gratuit poate fi un act dezinteresat (fideiusorul care pltete datoria debitorului se subrog de drept n toate drepturile creditorului i are drept de regres mpotriva debitorului) sau o liberalitate ce are efectele unei donaii indirecte, opinndu-se c, n lipsa inteniei de a regresa mpotriva debitorului principal, nu mai este vorba de fideiusiune, ci de un constitut, adic de un angajament de a plti pur i simplu datoria altuia.

Condiiile juridice ale fideiusiunii. Ca orice contract i contractul de fideiusiune trebuie s ndeplineasc condiiile eseniale de validitate ale contractelor (art. 1179). n ce privete condiiile de form, legea cere ca fideiusiunea s fie asumat printr-un nscris, autentic sau sub semntur privat, sub sanciunea nulitii absolute (art. 2282).

Pe lng condiiile generale, contractul de fideiusiune trebuie s ndeplineasc i anumite condiii speciale, care se refer la persoana fideiusorului i la obligaia garantat.

a) Condiiile speciale referitoare la persoana fideiusorului vizeaz solvabilitatea i domiciliul acestuia. Potrivit art. 2285, debitorul care este obligat s constituie o fideiusiune trebuie s prezinte o persoan care are capacitate de exerciiu, care este solvabil, adic are i menine n Romnia bunuri suficiente pentru a satisface creana i care domiciliaz n Romnia. Dac vreuna dintre aceste condiii nu este ndeplinit, debitorul trebuie s prezinte un alt fideiusor. Dac sunt mai muli fideiusori, fiecare dintre ei trebuie s ndeplineasc cerinele prevzute de lege. Aceste reguli nu se aplic atunci cnd creditorul a cerut ca fideiusor o anumit persoan.

De remarcat faptul c fideiusorul trebuie s ndeplineasc condiiile speciale priv...