10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

Embed Size (px)

Text of 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  1/15

  10 Cele mai incredibile Orase Fantoma

  1 KOLMANSKOP (Namibia): ngropate n nisipKolmanskop este un ora-fantom n Namibia de sud. n 1908, Luederitz a fost cufundatde febra cautarilor de diamante i oamenii s-au grabit n deertul Namib spernd sa seimbogateasca usor. n termen de doi ani, un ora, completat cu o coal, spital i cldirirezideniale, a fost nfiinat n deertul sterp de nisip. Dar, la scurt timp dup scdereavnzrilor de diamante, dup primul rzboi mondial, nceputul sfritului a nceput. Peparcursul anului 1950, oraul a fost parasit si dunele au nceput s acopere orasul.

  n curnd cladirile s-au prbuit i grdinile ordonate i strzile au fost ngropate subnisip. Usi si ferestre s-au spart.Un ora nou fantoma s-au nscut.

  http://topcelemai.blogspot.com/2010/01/10-cele-mai-incredibile-orase-fantoma.htmlhttp://topcelemai.blogspot.com/2010/01/10-cele-mai-incredibile-orase-fantoma.html
 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  2/15

  Un cuplu de cldiri vechi sunt nc n picioare, iar unele interioare,ca teatrul,sunt nc nstare foarte buna, dar restul sunt demolate,surpate,ruine de la grandoare la casefantom.

  2 PRYPIAT (Ucraina): Orasul muncitorilor Cernobl

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  3/15

  Prypiat este un ora prsit n Zona de alienare n Ucraina de nord. Acesta a fost casamuncitorilor de la centrala nuclear de la Cernobl , abandonat n 1986, dup dezastrulde la Cernobl. Populaia sa a fost in jur de 50.000 de oameni nainte de accident.

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  4/15

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  5/15

  Cldiri,apartamente (dintre care patru au fost construcii recente care nu au fostniciodata ocupate), piscine, spitale i alte cldiri au fost abandonate, i totul dininteriorul cldirilor a fost lsat n urm, inclusiv nregistrri, documente, televizoare,jucarii pentru copii, mobilier, obiecte de valoare, i de mbrcminte , etc.Cu toate acestea, multe dintre blocuri au fost aproape complet jefuite la nceputulsecolului al 21-lea. "Nimic de valoare n-a fost lsate n urm;s-au luat chiar si scaune detoalet . Unele cladiri au rmas neatinse. Multe dintre interioarele cldirilor au fostvandalizate i jefuite de-a lungul anilor. Deoarece cladirile nu sunt ntreinute,acoperisurile s-au crapat, iar in primavara camerele sunt inundate cu ap. Nu esteneobinuit sa gasim arbori pe acoperisuri si chiar n interiorul cldirilor. Aceast grbeteprocesul de deteriorare, i din cauza aceasta, o coal parial s-a prbuit n luna iulie a

  anului 2005.

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  6/15

  3 SAN ZHI (Taiwan): o statiune futuristica

  In nordul Taiwan-ului, acest sat futurist a fost iniial construit ca o statiune de vacanta delux pentru cei bogai. Cu toate acestea, dup numeroase accidente mortale n timpulconstruciei,produciea a fost oprit. O combinaie de lipsa de bani i de lipsa de voin a nsemnat c lucrarea sa fie oprita permanent. ntr-adevr, n zona circula zvonuri corasul este acum bntuit de fantomele celor care au murit.

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  7/15

  4 CRACO (Italia): un oras medieval fascinant

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  8/15

  Craco este situat n regiunea Basilicata i provincia Matera. Acest oras medieval este tipiccelor din zona, construit cu mult timp in urma pe dealurile din jurul care s permitculturi agricole de gru i alte culturi. Craco poate fi datat din anul 1060 cand terenul afost n proprietatea arhiepiscopul Arnaldo, Episcop de Tricarico.

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  9/15

  n 1891, populaia de Craco sa ridicat la mai bine de 2000 de oameni. ntre 1892 i 1922peste 1300 de persoane sau mutat din ora in America de Nord. Slaba agricultura a fostcompletata de cutremure, alunecri de teren, i de rzboi - toate acestea au contribuit laaceasta migraiei n mas. ntre 1959 i 1972 Craco a fost afectate de ample alunecri deteren i cutremure. n 1963 restul de 1800 de locuitori au fost transferati ntr-o vale dinapropiere numita Craco Peschiera, i Craco a rmnas pustiu si a inceput sa se degradeze.

  5 ORADOUR-SUR-GLANE (Franta): groza de la al doilea razboi mondial

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  10/15

  Un sat mic din Oradour-sur-Glane, Frana,a trait o groaza. In timpul celui de al doilearzboi mondial, 642 de rezideni au fost masacrai de ctre soldaii germani ca pedeapspentru Rezistenta franceza. Oamenii au fost nghesuii n hambare, unde au fost mpucai n picioare pentru muri mai lent. Satul a fost distrus de germani dup aceea.Ruinele sale inca stau astzi ca un memorial pentru moartea oamenilor i ca o reamintirea evenimentelor care au avut loc.

  6 GUNKANJIMA (Japonia): insula interzisa

  Aceasta insula este una dintre cele 505 insule nelocuite. De asemenea, este cunoscut subnumele de "Gunkan-jima" sau Battleship Island datorit zidurile sale. Ea s-a intemeiat n1890 atunci cnd o companie numita Mitsubishi a cumparat insula si a inceput un proiectpentru a extrage crbune de pe fundul mrii.

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  11/15

  n 1959, populaia a fost umflata, i s-a declarat o densitate de 835 de persoane pehectar pentru ntreaga insul (1391 pe hectar pentru cartierul rezidential) - una din celemai mari densitati a populaiei nregistrate vreodat n ntreaga lume. Aa cum petrolul a nlocuit crbunele n Japonia, n anii 1960, minele de crbune au nceput sa se nchide n

  toat ara, i minele de la Hashima nu au supravietuit. n 1974, Mitsubishi a anunatoficial nchiderea minei, iar astazi insula este goala, iar cltoriile pe ea sunt interzise.Insul a fost locaie pentru filmul "Battle Royale II" din 2003 i inspiratie pentru finalul de

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  12/15

  joc video "Killer7",foarte popular in Asia.

  7 KADYKCHAN (Rusia): amintiri ale Uniunii Sovietice

  Kadykchan a fost unul din multe orae mici, din Rusia care a czut n ruin atunci cndUniunea Sovietic sa prbuit. Rezidenti au fost obligai s se mute pentru a avea acces laservicii cum ar fi ap curent, coli i ngrijire medical. Odat a foat un ora minier de12.000 de oameni, acum este pustiu. n graba lor de a prsi orasul, oamenii au lsatbunurile lor n urm n case, astfel nct putem gsi acum jucrii, cri, mbrcminte ialte obiecte pe ntreg teritoriul oraului gol.

  8 KOWLOON WALLED CITY (China): Un ora fr de lege

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  13/15

  Kowloon Walled City a fost situat n afara Hong Kong-ul,in China n timpul dominaieibritanice. Un oras faut pentru a proteja zona mpotriva pirailor, a fost ocupat de Japonia n timpul celui de-al doilea rzboi mondial i, ulterior, preluat de ctre intrui, dupcapitularea Japoniei. Nici Marea Britanie, nici China nu si-au asupat responsabilitateapentru el, aa c a devenit un ora cu propria lege.

  Populaia s-a inmultit in zecile de ani, cu rezidenii,astfel s-au construitcoridoare,labirinturi mai sus decat nivelul strazii, care era plina de gunoi. Cldirile nalteau crescut, astfel c lumina solar nu a putut ajunge la nivelurile de jos i ntreg oraul atrebuit s fie iluminat cu lumina fluorescenta. A fost un loc n care bordelurile,cazinourile, opiul, saloanele de cocain, i de fabricile secrete s-au ascuns de autoriti.Acesta a fost n cele din urm dramat n 1993, dup o decizie reciproc a autoritilorbritanice i chineze.

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  14/15

  9 FAMAGUSTA (Cipru): o dat o destinaie turistic de top, acum un ora-fantom

  Varosha este o localitate n Republica nerecunoscut a Ciprului de Nord. nainte de

  invazia turca din 1974 din Cipru, a fost o zona moderna turistica a oraului dinFamagusta. Pentru ultimele trei decenii, a fost lsat ca un ora-fantom. n anii 1970, oraul a fost numrul unu ca destinaie turistic n Cipru. Pentru a rspundela creterea numrului de turiti, au luat natere multe cldire inalte i hoteluri.Atunci cnd armata turc a obinut controlul asupra zonei n timpul rzboiului, a inpeputsa se transforme intr-un oras fantoma.Deoarece nu s-au efectuat reparaii timp de 34 de ani, toate cldirile sunt degradate.

  10 AGDAM (Azerbaidjan): o dat un ora cu 150000 de oameni, acum pierdut

 • 8/8/2019 10 Cele Mai Incredibile Orase Fantoma

  15/15

  Oraul din Azerbaidjan a fost cndva un ora nfloritor de 150.000 de persoane. Acesta afost parasit, n 1993, n timpul rzboiului Nagorno Karabah; dei oraul nu a fost niciodatun camp de lupt, acesta a czut victim vandalismului n timp. Cladirile sunt e goale, cugraffiti-acoperite moschee sunt rmase intacte. Oamenii din Adam s-au mutat n altezone din Azerbaidjan, precum i n Iran.