8 Curs Pt Studenti Obligatiile Anul III 2013

  • Published on
    14-Feb-2016

  • View
    219

  • Download
    7

Embed Size (px)

Transcript

Din cursul nr 7 ---Cesiunea contractului

Din cursul nr 7 ---Cesiunea contractului1.Noiune. Avnd ca premis dispoziiile art. 1315, doctrina a definit cesiunea de contract convenional ca fiind operaiunea juridic prin care o parte a unui contract, care nc nu s-a executat, (numit contractant cedent) convine cu un ter fa de acel contrat (numit contractant cesionar), ca acesta s se substituie n drepturile i obligaiile celeilalte pri din contractul iniial (numit contractantul cedat), iar aceast parte i d consimmntul pentru realizarea substituirii sale.2. Reglementare. Dei este considerat de doctrin o modalitate de transmisiune a drepturilor i obligaiilor ce rezult dintr-un contract, cesiunea de contract convenional (art. 1513-1520), ca operaiune juridic sui generis, a fost reglementat de legiuitor cu ocazia reglementrii generale a contractului.

Pe lng cesiunea de contract convenional, legiuitorul a reglementat i ceea ce doctrina numete cesiuni de contract legale: cesiunea de contract din materia locaiunii (art. 1811 i urm.), cesiunea de contract din materia asigurrii de bunuri (art. 2220), cesiunea de contract din materia dreptului de preemiune (art. 1733 alin 1).

3. Natura juridic. Cesiunea de contract, sub aspectul naturii juridice, este un act juridic, un contract de substituire de persoane, prin care se asigur continuitatea vechiului contract, dar cu pri noi. Asemenea altor contracte (vnzare, locaiune etc.), cesiunea de contract nu este o instituie juridic (precum contractul), ci o aplicaie a libertii contractuale, o tehnic juridic. Cesiunea de contract este o figur juridic distinct de operaiunile care o compun, avnd trsturi juridice proprii care o deosebesc de alte mecanisme prin care se poate realiza transmisiunea sau transformarea obligaiilor (cesiunea de crean, subrogaia personal, preluarea de datorie, novaia).

4. Tipuri de cesiune de contract. n doctrin se face distincie ntre urmtoarele tipuri de cesiune de contract: a) avnd n vedere temeiul cesiunii de contract, aceasta poate fi convenional (avnd ca temei acordul de voin al prilor) sau legal (temeiul ei fiind dispoziia legii); b) avnd n vedere modul de realizare, cesiunea de contract poate fi: b1) cu titlu principal (care presupune convenia cedentului cu cesionarul i acordul cedatului), b2) cu titlu accesoriu (care se produce ca urmare a nstrinrii unui bun sau cesiunii unui fond de comer) sau b3) realizat prin exprimarea unei prerogative recunoscut legal (cazul dreptului de preemiune).

5. Condiiile cesiunii de contract. Condiiile de fond sunt cele cerute de lege pentru validitatea oricrui contract (art. 1179 i urm.).

Condiia de form este rezumat de legiuitor n urmtoarea regul: forma cerut de lege pentru validitatea contractului cedat trebuie respectat att pentru ncheierea contractului de cesiune, ct i pentru acceptarea cesiunii de ctre contractantul cedat (art. 1316);

Atunci cnd prin intermediul cesiunii de contract este realizat o alt operaiune juridic (vnzare, schimb, donaie etc.), cesiunea de contract trebuie s ndeplineasc i condiiile de fond i de form specifice acelor operaiuni juridice. Prin urmare, dac pentru validitatea contractului cedat a fost necesar forma autentic, cesiunea contractului respectiv trebuie ncheiat n form autentic.

Formele de publicitate necesare pentru contractul cedat trebuie ndeplinite i pentru actul de cesiune a contractului. n acest sens, art. 1317 alin 3 prevede c dispoziiile n materie de carte funciar, precum i dispoziiile referitoare la transferul ori publicitatea anumitor categorii de bunuri mobile rmn aplicabile i n cazul cesiunii de contract.

Obiectul cesiunii de contract poate fi orice convenie; asemenea cesiuni sunt ntlnite att n cazul contractelor cu executare succesiv, ct i n cazul celor cu executare imediat care sunt afectate de un termen suspensiv sau de o condiie suspensiv (de exemplu, cesiunea unei promisiuni bilaterale de vnzare).

n ce privete contractele cu executare intuitu personae, opiniile sunt divergente; astfel, ntr-o opinie se susine c aceste contracte pot fi obiect al cesiunii, ntruct contractantul cedat este ndreptit s-i dea consimmntul dac apreciaz c terul cesionar ntrunete calitile cedentului din contractul originar, n considerarea calitilor cruia a ncheiat contractul; ntr-o alt opinie, se susine categoric c aceste contracte nu pot fi obiectul cesiunii de contract; de asemenea, se susine n doctrin, nu pot fi obiect al cesiunii contractele a cror natur nu permite o cesionare, ntruct drepturile i obligaiile generate de act sunt incesibile sau insesizabile (de pild, contractul de donaie), precum i contractele pentru care legea exclude cesiunea (de exemplu, potrivit art. 2258 drepturile creditorului ntreinerii nu pot fi cedate sau supuse urmririi, deci persoana ntreinutului nu poate fi substituit prin cesiune).

De regul, cesiunea de contract se realizeaz n dou etape interdependente: ncheierea contractului dintre cedent i cesionar i darea declaraiei de consimmnt de ctre contractantul cedat.

Contractul dintre cedent i cesionar este un contract distinct, care, n lipsa declaraiei de acord la cesiune, produce efecte proprii (n temeiul principiului forei obligatorii a contractului - art. 1270) i fiecare parte trebuie s execute prestaiile care-i revin. n lipsa acordului contractantului cedat convenia dintre cedent i terul cesionar poate fi calificat ca fiind o alt operaiune juridic dect cesiune de contract, dac ndeplinete condiiile legale n acest sens. Fa de contractantul cedat contractul de cesiune nu produce nici un efect pn cnd acesta i d consimmntul.

n raport cu momentul ncheierii conveniei dintre contractantul cedent i terul cesionar, consimmntul contractantului cedat poate fi dat anterior (consimmntul anticipat este dat n temeiul unor clauze care au ca scop s permit circulaia contractului prin cesiune) sau ulterior acestui moment. De asemenea, acordul contractantului cedat poate fi dat i concomitent cu convenia dintre cedent i cesionar, chiar prin convenia respectiv (situaie n care suntem n prezena unei convenii tripartite) sau printr-o declaraie separat.

Regula consacrat de legiuitor este c momentul producerii efectelor cesiunii de contract este cel n care contractantul cedat accept cesiunea. Prin excepie de la aceast regul, cnd contractantul cedat a consimit n mod anticipat ca cedentul s i poat substitui un ter n raporturile nscute din contract, cesiunea produce efecte fa de el (contractantul cedat) n momentul n care substituirea i este notificat ori, dup caz, din momentul n care o accept (art. 1317 alin1) .

n cazul n care prile au inserat ntr-un contract clauza la ordin sau o alt meniune echivalent, care permite transmiterea contractului prin gir, aceast clauz, pe de o parte, are semnificaia unui consimmnt anticipat al cedatului la cesiunea contractului respectiv, iar, pe de alt parte, scutete pe cedent de obligaia de a-i notifica cesiunea contractantului cedat, ntruct cesiunea produce efecte fa de cedat prin simpla girare a nscrisului (art.1317 alin 2).

n doctrin s-a pus ntrebarea dac este posibil existena unui consimmnt tacit la cesiunea de contract, n situaia n care nu este necesar ca cesiunea contractului i acceptarea acesteia s mbrace o anumit form pentru validitatea contractului de cesiune i rspunsul a fost pozitiv, cu condiia ca acordul contractantului cedat s fie nendoielnic.

6. Efectele cesiunii de contract. Potrivit Codului civil, efectele cesiunii de contract sunt urmtoarele:

a) de regul, cedentul este liberat de obligaiile sale fa de contractantul cedat din momentul n care substituirea i produce efectele fa de acesta (art. 1318 alin 1); prin urmare, toate drepturile i obligaiile contractantul cedat vor fi transmise terului cesionar. Prin excepie de la aceast regul, n cazul n care contractantul cedat a declarat c nu l libereaz pe cedent, el se va putea ndrepta mpotriva acestuia n cazul n care cesionarul nu i execut obligaiile, cu condiia s i notifice cedentului neexecutarea obligaiilor de ctre cesionar, n termen de 15 zile de la data neexecutrii (sau, dup caz, de la data la care a cunoscut faptul neexecutrii); nerespectarea termenului de decdere de 15 zile se sancioneaz cu pierderea dreptului de regres mpotriva cedentului (art. 1318 alin 2), contractantul cedat putnd urmri n continuare numai pe debitorul principal (terul cesionar);

b) cedentul garanteaz cesionarului validitatea contractului care a fcut obiectul cesiunii, n sensul c pn n momentul cesiunii de contract nu a intervenit nici o cauz de desfiinare a contractului. n doctrin s-a exprimat opinia c cedentul nu rspunde pentru validitatea contractului dac cesionarul avea cunotin despre cauza de invaliditate n momentul cesiunii. De asemenea s-a opinat c garania pentru validitatea contractului este datorat de cedent numai n cazul cesiunilor cu titlu oneros, urmnd ca n cazul celor cu titlu gratuit cedentul s rspund potrivit regulii generale n materia rspunderii pentru eviciune n contractele de donaie .

Prile pot conveni ca cedentul s garanteze i executarea contractului, situaie n care cedentul va fi inut ca fideiusor pentru obligaiile contractantului cedat (art. 1320); garaniile reale sau personale constituite de teri anterior cesiunii de contract se sting, exceptnd cazul n care constituitorii sau fideiusorul au acceptat n mod expres meninerea acestora.

c) de regul, contractantul cedat poate opune cesionarului toate excepiile care rezult din contractul cedat, excepii pe care le-ar fi putut opune i cedentului (cauze de stingere a obligaiei, cauze de decdere din drepturi, excepia de neexecutare, prescripia dreptului la executare, excepia de neexecutare etc.); prin excepie, contractantul cedat nu poate invoca fa de cesionar vicii de consimmnt care ar fi afectat valabilitatea contractului iniial, precum i orice aprri sau excepii nscute din raporturile sale cu cedentul (de pild, compensaia pentru o crean pe care o avea fa de cedent), dect dac i-a rezervat acest drept atunci cnd a consimit la substituire (art. 1319 teza final), adic cedentul nu poate invoca fa de cesionar alte cauze de stingere a obligaiei dect plata.

Cursul nr. 8Stingerea obligaiilor.1. Moduri de stingere a obligaiilor. Noul Cod civil prevede c sunt moduri de stingere a obligaiilor urmtoarele: plata, compensaia, confuziunea, remiterea de datorie, imposibilitatea fortuit de executare, precum i alte moduri expres prevzute de lege (art. 1615).

Dei enumer plata alturi de celelalte moduri de stingere a obligailor, legiuitorul o reglementeaz n titlul destinat executrii obligaiilor, avnd prevalen n aceast opiune modul de stingere (prin executare de bunvoie a prestaiei) i nu efectul de stingere a obligaiei.

Modurile de stingere a obligaiilor au fost clasificate de doctrin dup dou criterii: a) dup rolul voinei prilor n stingerea raportului de obligaie i b) dup faptul c stingerea obligaiei a dus sau nu la realizarea creanei creditorului.

a) Dup rolul voinei prilor n stingerea raportului de obligaie se face distincie ntre: a 1) moduri de stingere a obligaiilor care presupun voina prilor, cum sunt: plata, remiterea de datorie, compensaia convenional, darea n plat i a 2) moduri de stingere a obligaiilor care exclud voina prilor, cum sunt: imposibilitatea fortuit de executare, confuziunea, compensaia legal i compensaia judiciar.

b) Dup faptul c stingerea obligaiei a dus sau nu la realizarea creanei creditorului se face distincie ntre: b1) moduri de stingere care duc la realizarea creanei creditorului, cum sunt: compensaia, confuziunea, darea n plat; b2) moduri de stingere care nu duc la realizarea creanei creditorului, cum sunt: remiterea de datorie, imposibilitatea fortuit de executare.

2. Compensaia.

2.1. Definiie. Compensaia este definit de lege ca fiind acel mod de stingere a obligaiilor care const n faptul c datoriile reciproce se sting simultan pn la concurena celei mai mici dintre ele (art. 1616).

Deci, compensaia presupune existena a dou raporturi de obligaie distincte, n cadrul crora aceleai persoane sunt concomitent creditor i debitor, una fa de cealalt, avnd obligaii reciproce. Dac obligaiile sunt de valoare egal ele se sting n ntregime, n caz contrar, se sting pn la concurena celei mai mici dintre ele, adic debitorul obligaiei care are valoare mai mare rmne obligat, ca urmare a compensaiei, s plteasc celuilalt debitor diferena dintre valoarea celor dou creane.

Compensaia are urmtoarele avantaje n practic:

a) simplific executarea obligaiilor, prin evitarea a dou pli efective, care presupun costuri, timp i riscuri;

b) sporete ansele de realizare a creanei creditorului: este nlturat riscul insolvabilitii debitorului care ar exista n cazul efecturii a dou pli efective (nu este exclus ipoteza ca, dup ce unul din debitori pltete datoria sa, cellalt debitor s devin insolvabil nainte de a-i plti datoria) i riscul concursului celorlali creditori chirografari cu care altfel ar trebui s intre n concurs (sub acest aspect, compensaia se prezint ca o cauz de preferin a unui creditor chirografar fa de ceilali).

2.2. Domeniul de aplicare a compensaiei legale. Compensaia este un mod de stingere a tuturor obligaiilor, contractuale sau extracontractuale, care au ca obiect o sum de bani sau o anumit cantitate de bunuri fungibile de aceeai natur (art. 1617 alin 1).

Compensaia nu opereaz n urmtoarele cazuri (1618):

a) cnd creana rezult dintr-un act fcut cu intenia de a pgubi; (de exemplu, victimei unei fapte ilicite nu i se poate opune compensaia unei datorii pe care o are fa de autorul acelei fapte; mai concret, dac Y datoreaz lui X o sum de bani, iar X incendiaz autoturismul lui Y i trebuie s-i plteasc o despgubire, nu poate s opereze compensaia ntre creanele reciproce ale celor doi);

b) cnd datoria are ca obiect restituirea bunului dat n depozit (art 2103) sau cu titlu de comodat (art. 2146); de exemplu, dac deponentul a dat n pstrare depozitarului bunuri fungibile, care au fost consumate de depozitar, la expirarea termenului contractual depozitarul va trebui s predea deponentului bunuri de aceeai natur i cantitate, neputnd s refuze restituirea acestora invocnd compensaia, chiar dac depozitarul este, la rndul lui, creditorul deponentului;

c) cnd compensaia are ca obiect un bun insesizabil; de exemplu creana privind pensia de ntreinere nu poate fi destinat plii creditorilor nici prin compensaie, pentru c este afectat nevoilor de ntreinere a titularului;

d) cnd ar avea loc n detrimentul drepturilor dobndite de un ter (art. 1622). Astfel, debitorul care, fiind ter poprit, dobndete o crean asupra creditorului su iniial nu poate opune compensaia fa de creditorul popritor. Efectul popririi fiind indisponibilizarea sumelor i bunurilor poprite, compensaia nu se poate face ntre o crean care a fcut obiectul popririi i o crean nscut ulterior acesteia; exemplul dat de doctrin este urmtorul: dac Primus este creditorul lui Secundus i debitorul lui Tertius care face poprire n minile lui Secundus...