8.Cursul 8 - Inventii-Continut-drepturi Si Obligatii

  • Published on
    11-Aug-2015

  • View
    27

  • Download
    2

Embed Size (px)

Transcript

8. DREPTUL DE PROPRIETATE INDUSTRIAL: Drepturile i obligaiile izvorte din brevetul de invenie

A. DREPTURILE I OBLIGAIILE NSCUTE N LEGTUR CU INVENIA Crearea i brevetarea inveniei d natere la drepturi i obligaii att pentru persoana creatorului (inventator) i a titularului dreptului de invenie. Aceste drepturi se mpart n trei categorii: 1. drepturile titularului de brevet; 2. drepturile inventatorului care nu este titular de brevet; 3. drepturile unitii care nu este titular de brevet. Trebuie menionat c deinerea unui brevet de invenie confer nu doar drepturi ci i obligaii titularului, obligaii ce vor fi analizate ntr-o seciune separat. A.1. Drepturile titularului de brevet Drepturile titularului de brevet sunt urmtoarele: a) dreptul de exploatare exclusiv (art.32); b) dreptul la despgubiri materiale, n cazul nclcrii dreptului proprietii industriale (art. 59, alin.3); c) dreptul de prioritate (art.17); d) dreptul unitii titulare de brevet la asisten tehnic (art.42, alin. 2); i e) dreptul unitii de a fi informat (art.5, alin.3 i 4). A.1.a. Dreptul de exploatare exclusiv Denumit i drept de proprietate industrial asupra inveniei, el reprezint posibilitatea juridic recunoscut titularului de brevet de a exploata singur invenia, pstrnd pentru sine toate beneficiile acestei exploatri. Dreptul este prevzut expres de art.32, alin.1 din lege i este conferit titularului de brevet (fie cel iniial, fie subsecvent, cruia dreptul i-a fost transmis). Inventatorul care nu a obinut un brevet nu are acest drept.

-

Caractere juridice: este un drept patrimonial - pentru c are un coninut economic, evaluabil n bani; este un drept absolut opozabil erga omnes; este un drept transmisibil; este un drept temporar; i este un drept teritorial.

Coninutul dreptului

-

Dreptul de proprietate se examineaz sub dou aspecte: coninutul exploatrii pe care titularul este ndreptit s o exercite asupra inveniei (latura pozitiv); i coninutul i limitele exclusivitii recunoscute titularului (latura negativ).

Latura pozitiv confer titularului dreptul de a face ceva. Latura negativ confer dreptul de a cere altcuiva s nu fac ceva. Ambele laturi rezult din dispoziiile art.32, alin.2, potrivit cruia este interzis efectuarea fr consimmntul titularului a urmtoarelor acte: a) fabricarea, folosirea, oferirea spre vnzare, vnzarea sau importul n vederea folosirii, oferirii spre vnzare ori vnzrii, n cazul n care obiectul brevetului este un produs; i b) utilizarea procedeului, precum i folosirea, oferirea spre vnzare, vnzarea sau importul n aceste scopuri al produsului obinut direct prin procedeul brevetat, n cazul n care obiectul brevetului este un procedeu. Privit generic, dreptul confer titularului posibilitatea de a folosi invenia, de a-i culege fructele i de a dispune de ea (jus utendi, jus fruendi i jus abutendi). Art.32, alin.3 arat c ntinderea proteciei conferite prin brevet este determinat de coninutul revendicrilor care se interpreteaz n legtur cu descrierea i desenele inveniei. Dac se ncalc latura negativ exist o sanciune special, aciunea de contrafacere. Dreptul provizoriu de exploatare exclusiv Este reglementat prin art.33 care prevede c, n cazul cererii de brevet publicat n conformitate cu art.23 (adic n procedura obinuit), persoana ndreptit la brevet beneficiaz de drepturile conferite prin brevet, chiar mai nainte de eliberarea acestuia, i anume de la data depozitului reglementar i pn la eliberarea brevetului. Dac n cursul procedurii de examinare cererea de brevet se respinge pentru indiferent care cauz, dreptul provizoriu dispare cu efect retroactiv. Limitele exclusivitii exploatrii inveniei (limitele laturii negative) Exist dou categorii de limite cele generale i cele speciale. Limitele generale se aplic oricrui titular de brevet i indiferent de felul inveniei. Acestea se clasific n: - temporaritatea exclusivitatea exploatrii nu poate fi opus terilor dect atta vreme ct brevetul este n vigoare; i - teritorialitatea rezult din art.1 din lege (aplicabil doar pe un anumit teritoriu; exclusivitatea exploatrii nu poate fi opus dect n privina actelor svrite pe teritoriul statului care a eliberat acel brevet). Limitele speciale se aplic numai anumitor categorii de invenii sau titulari. Astfel, nu constituie nclcarea drepturilor titularului de brevet: a) folosirea inveniilor n construcia i n funcionarea vehiculelor terestre, aeriene, precum i la bordul navelor sau la dispozitivele pentru funcionarea acestora, aparinnd statelor membre ale tratatelor i conveniilor internaionale privind inveniile, la care Romnia este parte, cnd aceste vehicule sau nave ptrund pe teritoriul Romniei, temporar sau accidental, cu condiia ca aceast folosire s se fac exclusiv pentru nevoile vehiculelor sau navelor;

2

b) efectuarea oricruia dintre actele prevzute la art.32, alin.(2) de ctre opersoan care a aplicat obiectul brevetului de invenie sau cel al cererii de brevet, aa cum a fost publicat, ori a luat msuri efective i serioase n vederea producerii sau folosirii lui cu bun-credin pe teritoriul Romniei, independent de titularul acesteia, ct i nainte de constituirea unui depozit naional reglementar privind invenia sau nainte de data de la care curge termenul de prioritate recunoscut; n acest caz invenia poate fi folosit n continuare de acea persoan, n volumul existent la data de depozit sau a prioritii recunoscute, i dreptul la folosire nu poate fi transmis dect cu patrimoniul persoanei ori cu o fraciune din patrimoniul afectat exploatrii inveniei; efectuarea oricruia dintre actele prevzute la art.32, alin.(2) exclusiv n cadru privat i n scop necomercial; producerea sau, dup caz, folosirea inveniei exclusiv n cadru privat i n scop necomercial; comercializarea sau oferirea spre vnzare pe teritoriul Uniunii Europene a acelor exemplare de produs, obiect al inveniei, care au fost vndute anterior de titularul de brevet ori cu acordul su expres; folosirea n scopuri experimentale, exclusiv cu caracter necomercial, a obiectului inveniei brevetate; folosirea cu bun-credin sau luarea msurilor efective i serioase de folosire a inveniei de ctre teri n intervalul de timp dintre decderea din drepturi a titularului de brevet i revalidarea brevetului. n acest caz invenia poate fi folosit n continuare de acea persoan, n volumul existent la data publicrii meniunii revalidrii, i dreptul la folosire nu poate fi transmis dect cu patrimoniul persoanei care utilizeaz invenia ori cu o fraciune din patrimoniul care este afectat exploatrii inveniei; exploatarea de ctre teri a inveniei sau a unei pri a acesteia la a crei protecie s-a renunat.

c)d) e) f)

g)

Licenele obligatorii. Dreptul de proprietate industrial este nu numai un drept ci i o obligaie. Brevetul se acord n vederea crerii unor avantaje temporare pentru titulari dar i n vederea crerii unor avantaje pentru societate, ca urmare a exploatrii inveniei. n conformitate cu art.46, la cererea oricrei persoane interesate, Tribunalul Bucureti poate acorda o aa numit licen obligatorie, la expirarea unui termen de 4 ani de la nregistrarea cererii de brevet sau a unui termen de 3 ani, de la eliberarea brevetului, socotindu-se termenul expirat mai trziu, dac petentul face dovada c acea invenie nu a fost aplicat, sau a fost insuficient aplicat n Romnia, iar titularul brevetului nu poate justifica n faa tribunalului inaciunea sa. n plus este necesar s se probeze i c anterior petentul l-a contactat pe titularul brevetului n vederea ncheierii unui contract de licen sau de cesiune ns nu s-a ajuns la nici o nelegere. Dac tribunalul admite cererea, petentul capt dreptul de folosin acelei invenii, fr acordul titularului. Folosirea de ctre teri se realizeaz n condiii anume determinate prin hotrre cu privire la durat, nivelul redevenelor pentru titularul brevetului i cel al drepturilor bneti pentru inventator. Licena obligatorie nu este exclusiv, n dublu neles: titularul brevetului poate contracta licene i cu alte persoane i ali teri pot cere i obine licene obligatorii pe calea aceleiai proceduri. Instana judectoreasc trebuie s analizeze dac nu cumva prin acordarea mai multor licene nu se ajunge la lipsirea obiectului dreptului de exploatare exclusiv. n cuprinsul hotrrii de acordare a licenei, instana trebuie s stabileasc nu numai preul ci i dac este cazul, drepturile bneti cuvenite inventatorului, atunci cnd acesta este titularul brevetului de invenie.

3

4

A.1.b. Dreptul la despgubiri materiale n cazul nclcrii dreptului Este reglementat de art.59, alin.3 din lege, care se refer i la latura civil a infraciunii de contrafacere, precum i la recuperarea prejudiciilor cauzate titularului brevetului sau brevetului provizoriu. Aliniatul penultim al art. 59 arat, referindu-se la infraciunea de contrafacere c pentru prejudicii cauzate titularului, acesta are dreptul la despgubiri patrimoniale, potrivit dreptului comun (art. 998-999 din vechiul Cod civil, art.1349 i urmtoarele din Noul Cod civil), iar produsele contrafcute pot fi confiscate. A.1.c. Dreptul de prioritate al titularului de brevet Art.17 din lege arat c depozitul naional reglementar asigur un drept de prioritate, cu ncepere de la data constituirii acestuia sau de la data prioritii excepionale, fa de orice depozit, privind aceeai invenie, cu o dat de prioritate (de depozit excepional) ulterioar. A.1.d. Dreptul titularului de brevet la asistena tehnic din partea inventatorului n art.42, alin.2 se arat c inventatorul are obligaia s acorde, la cererea titularului de brevet, asistena tehnic pe baz de contract pentru punerea n aplicare a inveniei. Aceast asisten tehnic se acord cu titlu oneros. Izvorul obligaiei de acordare a asistenei tehnice nu este nsi legea, ci contractul pe care inventatorul, dac este solicitat, este obligat s-l ncheie cu unitatea. De aceea asistena se acord n condiiile rezultate din contract. Dac negocierea eueaz, consimmntul prilor va fi suplinit de ctre hotrrea instanei de drept comun. A.2. Drepturile inventatorului care nu este titularul brevetului Foarte dese sunt situaiile cnd unitatea devine titularul de brevet, iar inventatorul pstreaz doar unele drepturi, dintre care menionm: a) dreptul la o remuneraie suplimentar, n cazul inveniei de serviciu stricto sensu (art.5, alin.1, lit. a); b) dreptul la o remuneraie suplimentar, n cazul inveniei de comand (art.5, alin.2); c) dreptul de a fi recompensat conform contractului pentru asisten tehnic (art.42, alin.2); d) dreptul la eliberarea unui duplicat al brevetului (art.35, alin. 2); e) dreptul la o compensaie material, n cazul instituirii caracterului secret pentru invenia brevetat (art.40, alin.2). A.3. Drepturile unitii viitoare titular de brevet Aceste drepturi, ce aparin unitii care nc nu este dar va fi titular de brevet, sunt stabilit de art.5, alin.3 i 4 din lege: a) dreptul unitii de a pretinde inventatorului s fie informat n scris asupra crerii inveniei de serviciu ori de comand, chiar i n ipotezele cnd potrivit legii, titularul de brevet ar deveni inventatorul i nu unitatea; i

5

b) dreptul unitii de a pretinde inventatorului s se abin de la orice divulgare ainveniei de serviciu ori de comand fr acordul unitii, pn n momentul publicrii inveniei conform legii. nclcarea acestor drepturi atrage rspunderea inventatorului. A.4. Obligaiile nscute n legtur cu invenia Obligaiile nscute n legtur cu invenia, n funcie de persoana care este titularul brevetului, sunt: a) obligaiile titularului de brevet b) obligaiile inventatorului care nu este titularul brevetului. a) Obligaiile principale ale titularului de brevet sunt urmtoarele:

- obligaia de plat a taxelor (art.43); cele mai importante taxe sunt cele demeninere n vigoare a brevetelor de invenie. Ele se pltesc anual i sunt cu att mai mari cu ct se pltesc pentru ani mai ndeprtai fa de momentul eliberrii brevetului. Aceste taxe anuale se numesc anuiti;

- obligaia de exploatare a inveniei; aceasta rezult indirect din textele caresancioneaz inaciunea titularului de brevet prin eliberarea unor licene obligatorii, pentru a se realiza valorificarea inveniilor n mod suficient, n funcie de interesele economiei naionale i a societii publice. b) Obligaiile inventatorului care nu este titularul brevetului:

- obligaia de acordare asistenei tehnice; aceasta exist la cererea titularului debrevet, n baza unui contract, n vederea aplicrii inveniei, i nu se nate din lege, ci din contractul ncheiat ntre pri;

- obligaia de a informa unitatea asupra crerii i realizrii inveniei de serviciu saude comand i de a se abine de la divulgare (art.5, alin.3 i 4).

6

B.

TRANSMISIUNEA INVENIA

DREPTURILOR

NSCUTE

N

LEGTUR

CU

Sediul materiei se afl n art.45, alin.1, care reglementeaz, n general, transmiterea drepturilor titularului de brevet. B.1.Transmisiunea drepturilor titularului de brevet Toate drepturile decurgnd din brevetul de invenie sunt transmisibile, dar n cele ce urmeaz vom examina numai transmisiunea privind exploatarea inveniei, singurul drept la care face referire legea. B.2. Modurile de transmitere

-

Dup momentul producerii efectelor, transmisiunile sunt: ntre vii (inter vivos);i pentru cauz de moarte (mortis causa). Dup izvorul transmisiunii avem de a face cu tranmisiuni: legale; voluntare; i mixte. Dup obiectul transmisiunii, exist: cesiunea; licena. B.3. Transmisiunea dreptului titularului de brevet prin cesiune

-

Cesiunea este operaiunea juridic prin care se transmite dreptul la brevetul de invenie, implicit, dreptul de exploatare exclusiv asupra inveniei de la titularul de brevet ctre o alt persoan. Transmisiunea se face n virtutea i n condiiile legii, de la titularul brevetului ctre alt persoan, desemnat de lege. n aceast situaie cesiunea poate purta asupra sa: - dreptul privind brevetul; - dreptul la eliberarea brevetului. Cesiunea voluntar de brevet Este un act juridic unilateral sau bilateral, cu titlu gratuit (mai rar) sau cu titlu oneros, prin care cedentul titular de brevet transmite cesionarului, n tot sau n parte, dreptul la brevet, i prin aceasta, dreptul la exploatarea exclusiv a inveniei. Cesiunea voluntar poate fi: - special (pentru c exist reglementri speciale n Legea nr. 64 / 1991); i - de drept comun. B.4. Transmiterea prin licen

7

Licena de brevet este operaiune juridic prin care se transmite, n ntregime sau (numai) n anumite limite, dreptul de folosin asupra unei invenii brevetate de la titularul de brevet ctre o alt persoan. Nu se transmite dreptul de proprietate industrial, ci numai folosina inveniei. Prin licen, beneficiarul ei nu devine ca n cazul cesiunii titularul de brevet. Clasificare:

a) dup ntinderea dreptului la care dau natere sunt: i. licene simple, cnd titularul de brevet pstreaz att dreptul de a folosinsui invenia, ct i dreptul de a concede i altor persoane dreptul de a folosi respectiva invenie; beneficiarul nu poate aciona n contrafacere, dar are posibilitatea s-l ntiineze pe transmitor. Titularul licenei nu poate acorda nici sub-licen. Ca regul, licenele se prezum a fi s...