Aer Comprimat

  • View
    30

  • Download
    2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Norme specifice de SSM Aer comprimat

Text of Aer Comprimat

Norme specifice de securitate a muncii pentru activitatea de producere a aerului comprimat

Cuprins

Preambul

1.Prevederi generale

2.Prevederi de securitate a muncii pentru activitatea de producere a aerului comprimat n instalaii fixe

2.1.Captarea i filtrarea aerului

2.2.Comprimarea aerului

2.3.Transportul i distribuia aerului comprimat

2.4.Stocarea aerului comprimat

3.Prevederi de securitate a muncii pentru activitatea de producere a aerului comprimat n instalaii mobile

4.Dispozitive de siguran, aparate de msur i control

5.ntreinere, reparaii, revizii

6.Prevederi de proiectare pentru activitatea de producere a aerului comprimat

Anexa 1Norme de securitate a muncii complementare prezentei norme

Anexa 2Standarde de referin prescripii tehnice Colecia iscir

Anexa 3Ghid de terminologie de securitate a muncii privind activitatea de producere a aerului comprimat

Anexa 4Registrul unic de eviden al instalaiei de producere a aerului comprimat

Preambul

Normele specifice de securitate a muncii sunt reglementri cu aplicabilitate naional, care cuprind prevederi minimal obligatorii pentru desfurarea principalelor activiti din economia naional n condiii de securitate a muncii.

Respectarea coninutului acestor prevederi nu absolv persoanele juridice sau fizice de rspunderea ce le revine pentru prevenirea i asigurarea oricror altor msuri de securitate a muncii, adecvate condiiilor concrete de desfurare a activitii respective.

Normele specifice de securitate a muncii fac parte dintr-un sistem unitar de reglementri privind asigurarea securitii i sntii n munc, sistem compus din:

-Norme generale de protecie a muncii, care cuprind prevederi de securitate i medicin a muncii general valabile pentru orice activitate;

-Norme specifice de securitate a muncii, care cuprind prevederi de securitate a muncii specifice unor anumite activiti sau grupe de activiti detaliind prin acestea prevederile normelor generale de protecie a muncii.

Prevederile tuturor acestor norme specifice se aplic cumulativ i au valabilitate naional indiferent de forma de organizare sau proprietate n care se desfoar activitatea pe care o reglementeaz.

Structura sistemului naional de norme specifice de securitate a muncii urmrete corelarea prevederilor normative cu pericolele specifice uneia sau mai multor activiti i reglementarea unitar a msurilor de securitate a muncii pentru activiti caracterizate prin pericole comune.

Structura fiecrei norme specifice de securitate a muncii are la baz abordarea sistemic a aspectelor de securitate a muncii, practicat n cadrul Normelor generale pentru orice proces de munc

Conform acestei abordri, procesul de munc este tratat ca un sistem compus din urmtoarele elemente ce interacioneaz:

Executantul: omul implicat nemijlocit n executarea unei sarcini de munc.

Sarcina de munc: totalitatea aciunilor ce trebuie efectuate, prin intermediul mijloacelor de producie i n anumite condiii de mediu, pentru realizarea scopului procesului de munc.

Mijloacele de producie: totalitatea mijloacelor de munc (instalaii, utilaje, maini, aparate, dispozitive, unelte etc.) i a obiectelor muncii (materii prime, materiale etc.) care se utilizeaz n procesul de munc.

Mediul de munc: ansamblul condiiilor fizice,chimice, biologice i psiho-sociale n care unul sau mai muli executani i realizeaz sarcina de munc.

Reglementarea msurilor de securitate a muncii n cadrul normelor specifice de securitate a muncii, viznd global desfurarea uneia sau a mai multor activiti n condiii de securitate a muncii, se realizeaz prin tratarea tuturor aspectelor de asigurare a securitii muncii la nivelul fiecrui element al sistemului : executant - sarcin de munc - mijloace de producie - mediu de munc, propriu proceselor de munc din cadrul activitii care face obiect de reglementare.

Prevederile sistemului naional de reglementri normative pentru asigurarea securitii muncii constituie, alturi de celelalte reglementri juridice referitoare la securitatea i sntatea n munc, baza pentru:

-activitatea de concepie a echipamentelor de munc i a tehnologiilor;

-autorizarea funcionrii unitilor;

-instruirea salariailor cu privire la securitatea muncii;

-cercetarea accidentelor de munc i la stabilirea cauzelor i a responsabilitilor;

-controlul realizrii msurilor de securitate a muncii;

-fundamentarea programului de protecie a muncii.

Aplicarea Normelor specifice de securitate a muncii pentru activitatea de producere a aerului comprimat trebuie s se fac complementar cu alte norme specifice, cu standardele i instruciunile de securitate a muncii, de referin.

n contextul general pe care l-am prezentat, n "Normele specifice de securitate a muncii pentru activitatea de producere a aerului comprimat" au fost elaborate prevederile de securitate, innd cont de reglementrile existente n domeniul securitii muncii pentru aceast activitate, precum i pe baza studierii proceselor de munc i stabilirii riscurilor specifice, astfel nct, pentru fiecare risc, s existe cel puin o msur de prevenire la nivelul fiecrui element al procesului de munc.

Structura acestor prevederi este fcut astfel nct s aib o succesiune logic, corespunztoare modului de aciune a executantului n procesul de munc.

Pe lng prevederile specifice privind activitatea de producere a aerului comprimat, structurate pe elementele sistemului de munc,normele mai cuprind un capitol de prevederi pentru proiectarea mijloacelor de producie i amplasarea acestora n ncperi, prevederi care rmn valabile pn la acoperirea problematicii tratate prin standarde n domeniu de referin.

n acelai timp, pentru terminologia de securitate a muncii utilizat la elaborarea normelor specifice, acestea cuprind o anex n care sunt explicitai o serie de termeni uzuali.

Pentru ca normele specifice s rspund cerinelor actuale nu numai n ceea ce privete coninutul, dar i forma, s-a procedat la utilizarea unor subtitluri care precizeaz coninutul articolelor care se refer la aceeai problematic, facilitnd astfel, pentru utilizatori, nelegerea i gsirea rapid a textelor necesare.

1. Prevederi generale

Coninut

Art.1

Prezentele Norme specifice de securitate a muncii pentru activitatea de producere a aerului comprimat cuprind msuri de prevenire a accidentelor de munc i mbolnvirilor profesionale, specifice acestei activiti.

Scop

Art.2

Scopul prezentelor norme specifice este eliminarea sau diminuarea factorilor de risc existeni n sistemul de munc (executant-sarcin de munc-mijloace de producie-mediu de munc).

Domeniu de aplicare

Art.3

Prevederile prezentelor norme se aplic tuturor persoanelor fizice sau juridice care desfoar activiti de producere a aerului comprimat, indiferent de forma de proprietate asupra capitalului social i/sau de modul de organizare a activitii acestora.

Art.4

(1)Prevederile prezentelor norme specifice se aplic cumulativ cu prevederile "Normelor generale de protecie a muncii".

(2)Pentru activitile nespecifice sau auxiliare producerii aerului comprimat se vor aplica prevederile normelor specifice din Anexa 1.

Revizuirea normelor

Art.5

Prezentele norme se vor revizui periodic i vor fi modificate, ori de cte ori este necesar, ca urmare a schimbrilor de natur legislativ, tehnic etc. survenite la nivel naional, la nivelul persoanelor juridice i fizice sau la nivelul proceselor de munc.

ncadrarea i repartizarea personalului pe locuri de munc.

Art.6

Vrsta persoanelor admise la exploatarea instalaiilor pentru producerea aerului comprimat va fi de minimum 18 ani, n conformitate cu "Normele generale de protecie a muncii".

Art.7

Personalul (operatorul) admis la exploatarea instalaiilor pentru producerea aerului comprimat va fi numit prin decizie de ctre conducerea persoanelor fizice sau juridice, dup ce a fost instruit asupra proprietilor aerului comprimat i pericolelor generate de acesta, particularitilor fluxului tehnologic i a normelor specifice de securitate a muncii n vigoare, prezentate n Anexa 1.

Instruirea personalului

Art.8

Instructajul de protecie a muncii se va face pe faze, n conformitate cu prevederile "Normelor generale de protecie a muncii", n vigoare.

Art.9

Persoanele fizice sau juridice au obligaia de a elabora, prin efort propriu sau prin colaborare cu instituii de specialitate, instruciuni proprii de securitate a muncii, innd seama de particularitile instalaiilor pentru producerea aerului comprimat.

Art.10

(1)La instalaiile de producere a aerului comprimat se vor afia, la loc vizibil, instruciuni specifice de securitate a muncii privind exploatarea acestora.

(2)La agregatele de comprimare din import se vor respecta i msurile de securitate a muncii prevzute n Cartea tehnic a utilajului.

Dotarea cu echipament individual de protecie

Art.11

Dotarea operatorilor cu echipament individual de protecie se va face conform "Normativului-cadru de acordare i utilizare a echipamentului individual de protecie", aprobat de Ministrul Muncii i Proteciei Sociale prin Ordinul 225/21.08.95.

Organizarea locului de munc

Art.12

(1)Exploatarea agregatelor de comprimare va fi ncredinat numai operatorilor calificai n acest scop.

(2)Pentru exploatarea i ntreinerea agregatelor de comprimare trebuie s se foloseasc numai mecanici de utilaje i electricieni care au fost instruii n conformitate cu prevederile "Normelor specifice de securitate a muncii pentru transportul i distribuia energiei electrice" i autorizai conform "Prescripiilor tehnice

CR 5" - Colecia ISCIR.