Afectiuni ale sistemului digestiv

 • Published on
  05-Jan-2016

 • View
  90

 • Download
  0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Afectiuni ale sistemului digestiv. Cuprins articol. Generalitati Borborisme ale intestinului Eructatia - ragaitul Flatulenta Meteorismul - balonarile si ascita Scaunele. Generalitati. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript

 • Afectiuni ale sistemului digestiv

 • Cuprins articol

  Generalitati

  Borborisme ale intestinului

  Eructatia - ragaitul

  Flatulenta

  Meteorismul - balonarile si ascita

  Scaunele

 • GeneralitatiTractul gastrointestinal este format dintr-un tub muscular care incepe la nivelul cavitatii bucale si se continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul, rectul si anusul. In sistemul digestiv sunt cuprinse o serie de organe auxiliare pentru ca acesta sa isi poate indeplini activitatile zilnice; astfel, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara detin functii importante in desfasurarea digestiei.

  Componentele individuale ale sistemului gastrointestinal sunt: cavitatea bucala, faringele, glandele salivare (parotide, sublinguale si submandibulare), esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, ficat, vezica biliara si pancreas.

  Principala activitate a tractului gastrointestinal este transformarea alimentelor in nutrienti, care pot fi absorbiti de catre organism pentru a produce energie - atat de necesara in fiecare zi. Digestia propriu zisa a alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde proteinele, grasimile si carbohidratii sunt transformate chimic in molecule, care sunt absorbite prin epiteliul intestinului subtire si intra in circulatie. Intestinul gros joaca un rol important in reabsorbtia excesului de apa.

  In cele din urma, materiile nedigerate si reziduurile sunt transformate in materii fecale si sunt eliminate din organism.

  In cazul unei afectiuni gastrointestinale, aceste activitati nu mai sunt indeplinite corespunzator iar pacientii pot prezenta simptome precum: greturi, stari de voma, diaree, constipatie sau ocluzie intestinala. Afectiunile gastrointestinale sunt din cele mai frecvente si este imposibil ca o persoana sa nu sufere de o asemenea afectiune macar o data in viata.

 • Borborisme ale intestinuluiZgomotele hidroaerice produse de stomac si de intestin sunt cunoscute medical prin termenul onomatopeic borborisme sau garguiment intestinal, si acestea nu ar trebuie sa fie un motiv de ingrijorare deoarece indica faptul ca sistemul digestiv lucreaza la standarde normale.

  De regula, aceste zgomote sunt cauzate de peristaltism miscare de contractie, urmata de o relaxare periodica a musculaturii stomacului si intestinului, care se propaga sub forma de unde si care face ca alimentele sa fie impinse de-a lungul tubului digestiv. Deci, aceste contractii ajuta la eliminarea alimentelor, lichidelor si gazelor din intreg tubul digestiv.

  Stomacul si intestinul produc zgomote hidroaerice in permanenta, dar trebuie stiut ca dupa masa acestea sunt mult mai intense.

  Cu toate ca borborismele sunt absolut normale, uneori acestea pot da nastere unui moment rusinos, si de asemenea, pot semnala existenta unui afectiuni gastrointestinale, mai ales daca sunt insotite de balonari, flatulenta (gaze), crampe si diaree.

  Cateva afectiuni posibile: - parazitoza intestinala, - ocluzii intestinale, - gastrita (inflamare a mucoasei stomacului), - sindromul de colon iritabil sau sindromul de intestin iritabil afectiune care reuneste colitele si boala Crohn.

  Sindromul de colon iritabil este cea mai comuna afectiune a tubului digestiv. Printre simptomele acestei afectiuni se regasesc: meteorsimul (balonarile), durerile abdominale dar si schimbarile legate de frecventa scaunelor si de caracteristicile mucusului din scaun.

 • Eructatia - ragaitulPentru majoritatea persoanelor, eructatia este primul fenomen care indica prezenta gazelor intestinale. In realitate ragaitul sau eructatia este absolut normala, chiar daca are loc si de 3-4 ori dupa masa.

  Cu toate ca eructatia poate fi provocata si de persoana insasi din dorinta de a capta atentia si de a arata cat sunt de needucati si de brutali unii, exista si posibilitatea ca acest fenomen sa fie cauzat de consumul ridicat de bauturi carbogazoase, de guma de mestecat sau daca masa este servita in graba.

  Atat eructatia, cat si gazele intestinale sunt rezultatul unui regim alimentar bogat in fibre, produse lactate, indulcitori artificiali si/sau carbohidrati, mai ales zahar si amidon.

  Eructatia violenta poate fi unul din simptomele intolerantei la lactoza. Lactaza este enzima necesara eliberarii lactozei in tractul digestiv; daca aceasta enzima lipseste alimentele care contin lactoza nu pot fi digerate adecvat si astfel, apar gazele intestinale. Mai exista posibilitatea ca eructatia sa apara si in urma unor alergii alimentare, sau sa fie unul din simptomele bolii de reflux gastrointestinal afectiune destul de grava care presupune trecerea alimentelor si a acidului gastrointestinal inapoi in esofag.

  Alte afectiuni care pot fi ascunse in spatele eructatiei: sindromul de colon iritabil, ulcer gastric, afectiuni ale vezicii biliare, litiaza biliara, hernie hiatala sau cancer de colon.

  Simptome care insotesc eructatiile:- starile de voma, - greturile, - durerea abdominala si schimbari ale frecventei scaunelor, - meteorism (balonari), - pierdere in greutate, - hematemeza (voma cu sange), - hematochezie.

  Trebuie mentionat si ca eructatia excesiva insotita de stari de greturi severe si voma pot constitui simptomele premergatoare unui infarct.

 • FlatulentaO persoana intr-o singura zi poate acumula aproximativ 1,7 l de gaze intestinale. Eliminarea frecventa a acestor gaze intestinale este cunoscuta sub denumirea de flatulenta. De regula, gazele intestinale contin: bioxid de carbon, oxigen, nitrogen, hidrogen si uneori metan. Ultimele doua gaze sunt inflamabile si inodore.

  Din fericire pentru noi, gazele intestinale mirositoare sunt mai mult o exceptie decat o regula. Mirosul greu al gazelor este dat de sulfura, provenita de la alimentele care au un continut ridicat de sulf.Cateva din alimentele care contin o cantitate ridicata de sulf: broccoli, conopida, varza, ouale, usturoiul, ceapa si produsele lactate. Deoarece aceste alimente au un continut ridicat in fibre sau nutrienti nu pot fi eliminate din regimul alimentar zilnic.

  De asemenea, la formarea gazelor urat mirositoare contribuie si sulfitii adaugati in alimente ca si conservanti. Alimente cu continut ridicat de sulfiti: prune, alimentele coapte, berea, vinul, sucul de mere etc. Gazele intestinale urmate de scaune diareice pot semnala si existenta unei parazitoze intestinale, alergia alimentara sau intoleranta la lactoza. Insa, tot gazele intestinale pot semnala si afectiuni mai grave: litiaza biliara, sindrom de colon iritabil sau de intestin iritabil, cancer esofagian, de colon sau rect.

 • Meteorismul - balonarile si ascitaCresterea in volum a abdomenului descrisa ca si balonare este cel mai frecvent cauzata de excesul de gaz intestinal (termenul medical este meteorism). Acest fenomen poate fi simptomul unor afectiuni, precum: intoleranta la lactoza, constipatie, ocluzia intestinala, sindromul de colon iritabil sau cancer de colon sau stomac.

  Totodata, trebuie mentionat ca modificarea volumului abdominal poate indica si retinerea de lichid in organism semn cunoscut sub denumirea de edem. Cand lichidul se acumuleaza in cavitatea abdominala - se foloseste termenul de ascita.

  Edemul este cauzat de consumul ridicat de sare sau de administrarea unor medicamente, precum: anticonceptionalele. Edemul, poate fi simptomul hipertensiunii si poate indica existenta unor dereglari hormonale asociate menstruatiei sau sarcinii.

  De asemenea, ascita poate constitui simptomul unei afectiuni tiroidiene, afectiuni ale rinichilor sau ciroza. De multe ori se intampla, ca ascita sa fie singurul semn al cancerului ovarian.

 • ScauneleO serie de termeni sunt folositi pentru a descrie reziduurile eliminate de catre organismul uman. Iata numai cativa termeni: materii fecale, excremente sau scaune.

  Cu toate ca nu este placut sa vorbesti despre materiile fecale, despre cum arata, cum miros, daca plutesc sau nu, ce culoare au, acestea ne pot furniza informatii esentiale legate de starea generala de sanatate.

  Caracteristicile scaunelor legate de culoare, textura, marine, forma sau cantitate sunt afectate de mai multi factori, printre care si regimul alimentar.

 • Afectiuni ale sistemului digestivBrais Sebastian Constantin Colegiul National De Informatica Piatra-Neamt2011-2012