of 8 /8

Afstudeeropdracht Derk Bruger - 1548733

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Het tweede deel van mijn afstudeeropdracht 1b.

Text of Afstudeeropdracht Derk Bruger - 1548733

 • InhoudJe geld verdienen met ga-men. Het is iets waar veel mensen van dromen. Voor sommigen wordt die droom ook werkelijkheid. Gamer als beroep kan op twee ver-schillende manieren. Als je heel goed bent kun je profes-sional worden bij een van de beste teams in Europa om je vervolgens te meten met de absolute wereldtop.Als je stiekem helemaal niet zo goed bent, kan je altijd nog streamer worden. Dit zijn mensen die videos maken van spellen die zij spelen. Des te meer mensen die vi-deos bekijken, des te meer geld de streamers verdienen. Maar het is niet voor ieder-een weggelegd. Gamen op hoog niveau is een genadeloze sport. Voor elke succesvolle eSporter zijn er misschien wel duizenden gamers die vaak aan de verliezende kant van het spel zitten en voor elke streamer met meer dan tienduizend abonnees, zijn er wel honderden wiens videos nooit bekeken worden.Mocht je toch eens willen kijken hoever jij kan komen in de wereld van de pro-gamers, dan heeft 7Days voor jou een startergids ontwikkeld vol met tips van ervaren gamers zodat je meteen aan de slag kunt.

  2

  Interview met Pro-gamer Chris de Jong Hoe begin ik met streamen?3

  Welke game verdient het beste?Welke games zijn het populairst?4

  Gametaal: Leer de begrippen van AAA-games tot XP.

  5Games, games, games: Een korte samenvatting van de populairste spellen.6

 • Beginnen met streamenBeginnen met streamen is heel simpel. Het enige wat je nodig hebt is een computer, een streamprogramma en een twitch-account.

  Er zijn een heleboel program-mas waarmee je kan stre-amen beschikbaar. Twitch raadt je aan om OBS, XSplit of FFSplit te gebruiken. Vraag eventueel een van je ouders om dit voor je te doen.

  De eerste stap in het pro-ces is jezelf registreren op Twitch. Dit kan je doen door in te loggen met je Faceboo-kaccount. Maar je kan je ook per mail registreren. Dat kan je hier doen.

  Vervolgens log je in op Twitch en ga je naar je Dashboard. Daar kan je je uitzending een naam geven en kun je je eer-stre stream starten. Houd er rekening mee dan je eerst niet veel kijkers zal trekken.

  Om je goed op weg te helpen kun je een kijkje nemen bij een paar van de meest bekeken strea-mers zoals: Syndicate, CapainSparklez, PhantomL0rd of Nightblue3. Klik op de naam voor hun kanaal

  Als je wilt kun je je Video on Demand optie aanzetten. Twitch slaat dan al jouw streams op, zodat je fans ze later terug kunnen kijken.

  1 2 34 5

  Zorg dat je plezier hebtChris de Jong, online bekend als ChrisJ, is een van de beste gamer van ons land. Momenteel speelt hij Counter Strike: Global Offensive bij MouseSports, een van de beste teams in Europa. 7Days sprak met hem over zijn overgang van Gymna-siast tot beroepsgamer.

  ,,Ik begon in 2001 of 2002 met een oudere versie van Counter Strike. Ik speelde graag schietspellen, maar was er niet serieus mee bezig. Pas in 2010 toen ik moeite had met het kiezen van een studie, begon ik er meer tijd in te steken, totdat ik zeker wist wat ik wilde studeren. Ik wist dat ik wel wat talent had voor schietspellen en ik hoopte dan ook met genoeg motivatie de top van de Ne-derlandse scene te bereiken en dat lukte.

  Wanneer ben je be-gonnen met Counter Strike?

  Wat vinden je ouders er van?

  ,,Ik heb vroeger op het gym-nasium een periode gehad waarin ik heel veel gamede. Ik bleef toen ook zitten. Daar waren ze niet zo blij mee. Te-genwoordig staan ze er volle-dig achter. Ze zien nu ook dat ik er serieus mee bezig ben en dat het spel ook erg groeit in populariteit.

  Hoeveel uur train je per week?,,We spelen vijf zes dagen in de week. We beginnen dan rond 5 uur s middags en gaan door tot 12 uur s nachts. Als

  we binnekort een toernooi hebben, dan trainen we in de weekenden vaak door en bespreken we overdag vaak tactieken met het team.

  Wat voor tips heb je voor beginners?,,Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt in het spelen van het spel. Dat heb ik ook nog steeds. Als je echt met eSports wilt beginnen, moet je weten wat je krachten zijn en je moet niet bang zijn om je eigen fouten te erkennen, want als je dat doet, kan je al-leen maar beter worden.

  3

 • 6.005.310,80

  9.812.134,97

  14.714.188,87

  18.997.318,66

  26.434.451,40

  Starcraft: Broodwar

  Counter-strike

  Starcraft II League of Legends

  DOTA 2

  Welke game verdient het best?

  League of Legends

  DOTA 2 Hearthstone Counter-Strike World of Warcraft

  417,7 miljoen

  195,5 miljoen148,2 miljoen 138,9 miljoen

  80,5 miljoen

  Wie trekt de meeste kijkers?

  OpTwitch waren de volgende spellen aan het eind van 2015 de populairste. League of Le-gends ging aan kop met ruim 417 miljoen kijkers. Het lijkt dan ook het ideale spel om te spelen. De bedenkers van

  LoL, Riotgames, hebben ook hun eigen Twitch-kanaal. Hierop zenden zij zelf alle grote toernooien en belang-rijke wedstrijden uit. Op dat kanaal kan je dus ook alle handige truukjes leren van de

  professionals.Andere populaire games op Twitch zijn DOTA2 en het kaartspel Hearthstone: Heroes of Warcraft. Als schietspellen meer je ding zijn, dan is Counter-

  Strike het beste spel voor jou. Vooral de nieuwste versie Global Offensive doet het met bijna 140 miljoen kijkers ook heel goed. Met zoveel fans kun je bijna tien keer Neder-land vullen.

  Als je nog niet weet in welk spel je de beste wilt zijn, staat hiernaast de top 5 spellen waarmee het meeste geld te verdienen valt. Het meeste valt er te verdie-nen met DOTA 2 en League

  of Legends. Het voordeel aan die spellen is dat ze allebei gratis te spelen zijn. DOTA 2 kan je hier downloaden. Le-ague of Legends kan je hier spelen.Behalve Counter-Strike zijn

  de spellen in de top 5 allemaal strategische spellen. Als dat niet helemaal je ding is, zijn ook spellen als Halo 3, World of Warcraft of Hearthstone goede opties om te spelen.Denk er wel om dat spellen

  als League of Legends en Counter-Strike heel populair zijn. De concurrentie om het prijzengeld is daar dus heel groot.

  4

 • Leer de taal van de gamersWie online spelletjes speelt, hoort vaak allerlei ingewikkelde termen als n00b, 1337 en h4xx. In de loop van de jaren heeft de taal van de gamers een heleboel nieuwe termen erbij gekregen. Wij zetten voor jou de belangrijkste en meestvoorkomende termen op een rijtje, zodat je weet waar iedereen over praat.

  AAA-games

  BotsBuffsCamper

  ClanDLCDOTADPSEaster EggsFPS

  FTW!GlitchingGrindingHealer

  LagLolMMORPG

  n00b

  Nerf

  NPC

  PvP

  PvEPwndSpammerSupportTank

  WoWXP

  Spellen die gemaakt zijn op een enorm budget. Voorbeelden hiervan zijn World of Warcraft of Call of Duty.Computergestuurde tegenstanders, worden meestal gebruikt om tegen te oefnen.Spreuken die jouw vaardigheden en die van je teamgenoten beter maken.Iemand die in schietspelletjes constant op dezelfde plek blijft zitten om anderen, vaak met een sni-per rifle, neer te schieten.Een team of groep vrienden die vaak samen gamen of questen. Ook wel guild genoemd.Een afkorting voor Downloadable Content. Extra missies en levels die je kan downloaden.Defense of the Ancients. Een van de populairste gratis games van die moment.Damage per second of: Schade per seconde. Dit zijn karakters die veel schade toebrengen.Grapjes en verwijzingen die in een spel verstopt zitten, zoals een tovenaar genaamd Harry.1. First Person Shooter, een genre binnen de schietspellen. 2. Frames per second, hoe snel of hoe langzaam het spel zich op jouw scherm afspeelt. Afkorting voor For The Win!, een veelgebruikte strijdkreet in spellen.Een glitch is een foutje in het spel waardoor je bijvoorbeeld ineens door de grond zakt.Aan een stuk door dezelfde monsters doden op zoek naar een zeldzaam voorwerp of XP.Een speler wiens enige taak is het genezen van de medespelers. In schietspellen vaak medic ge-noemd.Wanneer je spel hapert omdat je internetverbinding zwak is. Levert vaak frustrerende moment op.1. Lol, een uitroep wanneer iemand iets grappigs zegt. 2. Afkorting van League of Legends.Afkorting van Massive Multiple Online Role Playing Game. Een spel waarbij iedere speler een ka-rakter is in een enorme open wereld zoals World of Warcraft of The Old Republic.Een beginnende speler, wordt ook gebruikt als belediging voor minder goede spelers. Wordt ook wel geschreven als newbie, newb , noob of naab.Veelvoorkomende term in Online Role Playing Games. Wanneer blijkt dat een bepaalde klasse veel te sterk is geworden, brengen de ontwikkelaarsvaak een patch uit waarin die klasse wat meer uit-gebalanceerd wordt.Afkorting voor Non Playable Character. Een personage in het spel wat niet bestuurd kan worden. Doet vaak dienst als winkeleigenaar of kok.Player versus Player. Servers op spellen waarbij tegenstanders elkaar zonder waarschuwing aan kunnen vallen.Player versus Environment. Servers waarbij tegenstanders elkaar niet zomaar aan kunnen vallenWanneer je iemand dik verslaat (ge-owned heb). Werkwoordsvorm is Pwnen.Iemand die in schietspellen constant schiet en zo meer op geluk steunt dan op vaardigheden.Een speler wiens taak is om de andere spelers te ondersteunen door middel van buffs en debuffs.Een speler met hoge verdedigingswaarden wiens taak het is om de aandacht van de monsters op zich te houden zodat zijn teamgenoten niet aangevallen worden.World of Warcraft.Afkorting van experience. Wanneer je er genoeg haalt gaat het level van je karakter omhoog.

  5

 • League of Legends is een spel dat al sinds 2009 bestaat en nog altijd zeer populair is. Het doel van het spel is simpel, je zit in een team met vijf helden (je hebt keuze uit 124 verschillende karakters) en samen moeten jullie de Nexus van de tegenstanders vernietigen. De Nexus is een gebouw dat in het hart van het vijandelijke gebied staat.Dat klinkt inderdaad redelijk simpel. De aantrekkings-kracht van het spel ligt dan ook bij het feit dat je geen supercomputer nodig heb om het te spelen en dat het spel gratis is werkt ook mee. Ten-minste, door geld te gebruiken

  kan je meer voorwerpen en helden vrijspelen, maar dat hoeft natuurlijk niet.Inmiddels bestaat het spel

  meer dan vijf jaar, maar de populairteit stijgt nog steeds. Volgens ontwikkelaar Riot-Games heeft ongeveer 5%

  van de hele wereldbevolking wel eens een potje LoL ge-speeld.

  Protip: Kills maken is minder belangrijk dan monsters doden. Het levert meer goud op.

  Warcraft III was aan het be-gin van die millenium een van de populairste games. Mis-schien nog populairder was de Defense of the Ancients-mod, gemaakt door spelers die het spel al hadden uitge-speeld en dat het hele spel veranderde in een compleet nieuw spel. Inmiddels zijn we aanbeland bij deel 2 in de reeks, kortweg DOTA2 ge-noemd.Het spel toont veel gelijkenis-sen met League of Legends. Dat komt ook omdat een aantal van de makers van het spel fervente fans waren van DOTA.Net als de concurrent is ook

  DOTA 2 gratis te spelen via Steam. Dagelijks loggen er ongeveer 800.000 mensen in om te spelen.

  Natuurlijk zijn beide spellen niet helemaal hetzelfde, zo heeft DOTA iets minder hel-den (110 om 124) en is het een

  iets moeilijker spel om onder de knie te krijgen dan League of Legends.

  Protip: Speel eerst een aantal keer tegen de computer zodat je je favoriete karakter leert kennen.

  6

 • Hearthstone: Heroes of War-craft is een online kaartspel gebaseerd op het populaire spel World of Warcraft. Het

  doel van het spel is om de levenspunten van je tegen-stander op nul te krijgen. Dit doe je door hem aan te vallen

  met jouw minions. Dit zijn kaarten met een aanvals- en verdedigingswaarde. Behal-ve minions zijn er ook kaarten

  die jouw aanvalspunten en minions kunnen genezen.Je kunt Hearthstone gratis spelen op je pc, tablet of telefoon. Wel bestaat er de optie om te betalen voor ex-tra avonturen en pakketjes met nieuwe kaarten, maar dat hoeft niet. Sterker nog, door potjes te winnen kun je goud verdienen waarmee je die beloningen gratis vrij kunt spelen.Net als in World of Warcraft zijn de helden in Hearthstone ook opgedeeld in klassen, zo is er de Hunter Rexxar, de Magir Jaina, de Sjamaan Thrall en de Paladin Uther.

  Protip: Elke held heeft zijn eigen speciale vaardigheid. Leer het effect van elke heldenkracht uit je hoofd!

  Counter-Strike Global Of-fensive is een van de popu-lairste schietspellen van dit moment. De reeks bestaat al

  vele jaren en GO is het vierde deel.Aan het begin van het spel word je ingedeeld bij de ter-

  roristen of de counter-terro-risten. Als terrorist moet je een aantal taken uitvoeren, als counter-terrorist moet je

  voorkomen dat de terroristen die taken uitvoeren. Het spel eindigt als de terroristen hun missie voltooid hebben, of als een van de teams helemaal is uitgeschakeld.Populaire missies in het spel zijn De Bom en De Gijze-ling. Bij de eerste is het de bedoeling dat de terroristen twee bommen af laten gaan. Bij de gijzeling moeten de counter-terroristen gijze-laars uit de handen van de terroristen redden. Counter-Strike Global Offen-sive is speelbaar op de Play-station 3, de Xbox 360 en via Steam en kost 13,99.

  7

  Protip: Als je last heb met mik-ken, zet dan bij de instellingen de gevoeligheid van je muis omhoog.

 • Starcraft, en opvolger Star-craft II is een reeks die al bestaat sinds 1998. Het origi-neel was ontzettend populair en wordt nog steeds heel veel gespeeld. Pas in 2010, twaalf jaar na het origineel kwam deel 2 op de markt, simpel-weg Starcraft II genoemd.Het spel speelt zich af in een toekomst waarin de mens-heid (Terrans genoemd) een ruimteoorlog voert tegen de Protoss (een zeer geavan-ceerd volk van blauwe man-netjes) en de Zerg (een volk bestaand uit slijmerige in-sectachtige wezens).Online kan er met acht men-sen tegelijk gespeeld worden.

  Deze wedstrijden gaan niet alleen maar om vernietigen. Er kunnen ook heuse voet-balwedstrijden en motorra-

  ces gehouden worden in het Starcraft-universum.Het spel is vooral populair in Zuid-Korea. Op de we-

  reldranglijst staat maar n niet-Koreaanse speler in de top 20, een Deense Terran-speler genamd Bunny.

  World of Warcraft is mis-schien wel het populairste online spel ooit. Het spel heeft meer dan tien miljoen abbonnees die vaak dagelijks inloggen om hun karakters sterker te maken.WoW is een MMORPG, dat betekent dat spelers en hun karakters ondergedompeld worden in een enorme open wereld waarin zij kunnen vechten tegen elkaar demo-nen, monsters en gigantische draken.Voor het maken van je karak-ter heb je de keuze uit dertien verschillende rassen en elf klassen.Warcraft bestaat inmiddels

  alweer elf jaar en onlangs kwam de vijfde uitbreidings-set, Warlords of Draenor uit.Omdat het spel constant in

  ontwikkeling is, betaal je maandelijks 12 euro om het spel te spelen. Maar met een trial-account kan je gratis

  spelen tot en met level 20. Dat houdt in dat je meer dan 600 verschillende quests gratis kan uitspelen.

  Protip: Gebruik de gratis trial om uit te zoeken welke klasse het beste bij jou past. Er is voor ieder wat wils.

  Protip: De campagne voor n speler is de perfecte manier om de sterke en zwkake punten van alle rassen te leren kennen.

  8