AKTIVITI KARNIVAL SAINS

  • View
    103

  • Download
    3

Embed Size (px)

Text of AKTIVITI KARNIVAL SAINS

AKTIVITI KARNIVAL SAINSDEMONSTRASI SAINS Bebola api

Memasukkan telur dlm kelalang kon.1. gunakan kertas yg dibakar- spy kurang oksigen jd telur ditarik masuk2. atau tuang air panas kedlm kelalang kon spy kelalang panas dan buang air panas.Cepat2 letak telur atas kelalang. Telur akan ditarik kedlm.(proses pengembangan dan pengecutan udara)3. utk keluarkan telur dr kelalang, panaskan semula kelalang spy udara di dlm kelalang panas dan mengembang. Telur akan tertolak keluar.MENCERAP MATAHARI- Jemput Mr Lim dari Pembekal Teleskop dari Bukit Jambul, Penang.

KUIZ PETI POS

Cara perlaksanaan

1. Guru menyediakan 10 soalan mengikut tahap dan dipamerkan di papan kenyataan yang mudah dilihat oleh murid.2. Murid perlu menjawab 10 soalan pada kertas jawapan yang dibeli dengan harga 10 sen (guna untuk beli hadiah).3. Setelah murid mencari jawapan dan mengisi jawapan di dalam kertas jawapan, murid memasukkan kertas jawapan di dalam peti pos.4. Pada akhir tempoh masa di beri, guru mengutip kertas jawapan dan menilai serta mencari pemenang.

SOALAN KUIZ PETI POS

TAHUN 4, 5 dan 6

1. _________________merupakan kepingan batuan atau logam yang terapung di ruang angkasa.

2. Bintang yang paling hampir dengan Bumi.

3. Faktor yang menyebabkan pengaratan ialah kehadiran _____________ dan ____________.

4. Planet yang berputar secara sisi.

5. Sumber elektrik yang terdapat pada basikal yang digunakan untuk menyalakan mentol.

6. Bumi beredar mengelilingi Matahari mengambil masa _____________ hari.

7. Fasa Bulan yang tidak kelihatan di langit.

8. Miligram(mg) ialah unit yang digunakan untuk mengukur _________________.

9. Cara pembiakan bagi pokok setawar.

10.Organ pernafasan bagi rama-rama.

JAWAPAN SOALAN KUIZ PETI POS

NAMA: _____________________________ TAHUN: __________

No.JawapanNoJawapan

1.

6.

2.

7.

3.

8.

4.

9.

5.

10.

JAWAPAN SOALAN KUIZ PETI POS

NAMA: _____________________________ TAHUN: __________

No.JawapanNoJawapan

1.

6.

2.

7.

3.

8.

4.

9.

5.

10.

KENALI DINASOURSELAMATKAN TELUR

Telur dapat diselamatkan jika1. Dibalut dengan alatan yg dpt menggurangkan hentakan.2. alatan guru blh sediakan ttp jgn beritahu caranya, biar murid yg merancang bgmana nak elak telur drp pecah.3. telur yg tak pecah ketika mendarat dikira pemenang.

KERETAKU LAJU

JUALAN JUMPING BEAN

Cantumkan di bahagian dasar dengan double sided putih

Lipat mengikut garisan dengan double sided putih

Setelah masukkan gulitutup di bahagian atas dengan lekatkan dengan double sided putihDOMINOSCara pelaksanaan1. Setiap kumpulan disediakan 10 keratan ayat(cikgu potong satu2 dulu dan masukkan dlm sampul surat terpakai baru bg murid), kertas sebak(mahjung), gam.2. Setiap kumpulan menyusun 10 keratan untuk membentuk ayat sains. Ayat tersebut hendaklah bersambung dan tidak terputus.3. Murid boleh mereka bentuk daripada binaan ayat sains tersebut seperti bentuk kapal, kereta, rumah dll.contoh (Cuma bg gambaran)Ialah gas yang dibebaskan semasa proses pernafasan. Proses ini melibatkan organKarbon dioksidaproses tumbuhan membuat makanan dan memerlukan gas

fotosintesispeparu

P/s : xnmpk gambaran blh Tanya ye..

SAINS DAN MAGIK / MAGIC SCIENCE / KEAJAIBAN SAINSCara perlaksanaan :1. guru arahkan murid cari apa2 magik sains samada dr internet atau buku.2. tunjukkan pada guru, magik yg menarik dan tak memerlukan belanja yg banyak blh diterima.3. pada hari yg ditetapkan, biasanya saya buat khas satu hari tanpa aktiviti lain.4. guru menyediakan beberapa stesen mengikut bilangan penyertaan.5. pada hari tersebut murid-murid yg handle aktiviti. Guru hanya mengawal keadaan aje.AKTIVITI YANG DICADANGKAN : -sumbangan dr Puan The Maliha (harap2 kak the halalkan ye)STESEN 1AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

TELUR TENGGELAM DAN TIMBUL

ALAT DAN BAHAN2 bikar2 biji telurAir paipAir garam

KAEDAHBikar pertama diisi air paip dan masukkan telur.Bikar kedua diisi air garam dan masukkan telur.Perhatikan apa yang berlaku.

STESEN 2AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

TELEFON MAKLUMAT

ALAT DAN BAHAN2 cawan kertasbenang2 anak mancis

KAEDAH1. Ikatkan hujung benang dengan anak mancis.2. Masukkan ke lubang bahagian bawah cawan kertas.3. Gunakan benang yang panjang dan hujung benang yang satu lagi diikatkan dengan anak mancis.4. Tegangkan benang dan pegang cawan kertas oleh dua orang. 5. Seorang boleh bercakap melalui mulut cawan kertas menghantar maklumat dan seorang lagi mendengar maklumat yang disampaikan.

STESEN 3AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

CERMIN MATA X-RAY

ALAT DAN BAHANKad manilaBulu ayamMasking tapeGunting

KAEDAH1. Bina satu lubang di bahagian tengah kad manila.2. Letakkan sehelai bulu ayam dan tampal dengan masking tape pada pangkal dan hujung bulu ayam.3. Pegang kad manila dan lihat melalui lubang yang dipasang dengan bulu ayam itu ke arah cahaya.4. Letakkan tangan di hadapan dan perhatikan apa yang berlaku.

STESEN 4AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

MENARA KAD

ALAT DAN BAHANSatu set kadPermukaan lantai atau meja yang rata

KAEDAH1. Sediakan satu pasukan seramai 3 orang.2. Gunakan satu set kad bagi membina satu menara yang paling tinggi dan kukuh dalam masa 3 minit sahaja.3. Lakukan pemerhatian terhadap hasil binaan tersebut.

STESEN 5AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

CUCUK BELON TAK PECAH

ALAT DAN BAHANBelonLidi satay

KAEDAH1. Tiupkan belon sehingga ia besar dan ikatkan bahagian hujungnya supaya udara tidak keluar2. Cucukkan belon itu dengan lidi satay pada bahagian yang tajam dan seterusnya cucuk hingga menembusi permukaan sebelahnya.3. Perhatikan apa yang berlaku.

STESEN 6AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

ALAT PENGGANDA AIR

ALAT DAN BAHANBekas/botol air minuman yang besarPenyumbat getahSalur getah/plastikTiub kacaBikar

KAEDAH1. Sediakan radas dengan memasang penyumbat getah bersama salur kaca di bahagian bawah bekas.2. Bahagian hujung salur kaca dalam bekas disambungkan salur getah dan lengkungkan salur getah dengan hujungnya menghala ke bawah.3. Isikan air ke dalam bekas dengan meninggalkan sebahagian atas salur getah.4. Seterusnya tuangkan air sehingga seluruh salur getah tenggelam.5. Perhatikan apa yang berlaku.

STESEN 7AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

MEMANCING KIUB AIS

ALAT DAN BAHANBatang pancing/kayu/plastikBenangKiub aisBekas aisSerbuk garam

KAEDAH1. Ikatkan benang pada bahagian hujung batang pancing.2. Sediakan kiub ais di dalam bekasnya.3. Pancing ketul ais itu hingga ia melekat pada hujung benang.4. Jika tidak boleh, gunakan sedikit serbuk garam.5. Perhatikan apa yang berlaku.

STESEN 8AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

GELAS TERBALIK AIR TAK TUMPAH

ALAT DAN BAHANGelasAirKad manila

KAEDAH1. Isikan air ke dalam gelas hampir penuh.2. Letakkan kad manila menutupi aaamulut gelas itu.3. Pegang kad manila itu dan terbalikkan gelas yang berisi air itu.4. Pastikan air tidak keluar dan lepaskan kad manila.5. Perhatikan apa yang berlaku.6. Edarkan gelas yang terbalik itu kepada rakan anda.

STESEN 9AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

KAPAL SELAM

ALAT DAN BAHANTutup penPlastisinAirBotol air dan tutup

KAEDAH1. Isikan air ke dalam botol.2. Masukkan tutup pen yang telah dilekatkan plastisisn di bahagian hujung bawahnya. Pastikan tutup pen itu terapung.3. Pegang botol itu dan tekan dengan perlahan.4. Perhatikan apa yang berlaku.

STESEN 10AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

AIR MENDIDIH PADA SUHU 60C

ALAT DAN BAHANKelalang konTermometerPenyumbat getahKiub aisAir panas

KAEDAH1. Pasangkan penyumbat getah dengan termometer pada mulut kelalang kun yang berisi air panas.2. Perhatikan termometer sehingga suhu turun ke 60C. Pada masa ini terbalikkan kelalang kon.3. Letakkan beberapa ketul ais di atas kelalang kon itu.4. Perhatikan apa yang berlaku.

STESEN 21AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

PENSEL BERAYUN

ALAT DAN BAHANPenselPlastisinDawai

KAEDAH1. Bengkokkan dawai supaya berbentuk C2. Lilitkan dawai pada kepada pensel dengan ketat3. Letakkan plastisin di hujung dawai.4. Diirikan pendel di tepi meja5. Perhatikan apa yang berlaku.

STESEN 22AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

MEMBUAT SUSU

ALAT DAN BAHANMinyak masakAir sabunBikar kecil atau tabung ujiPenitis

KAEDAH1. Masukkan sedikit minyak masak ke dalam bikar atau tabung uji. Perhatikan warna minyak tersebut.2. Titiskan sedikit air sabun dan kacau.3. Perhatikan apa yang berlaku.

STESEN 23AKTIVITI SAINS YANG MENYERONOKKAN

TRUMPET STADIUM

ALAT DAN BAHANBekas filem gambarBelon getahSalur paip airPisau pemotong

KAEDAH1. Binakan satu lubang pada dasar bekas filem gambar sebesar salur paip air.2. Bina satu lubang kecil pada bahagian dinding bekas filem itu untuk tempat meniup trumpet tersebut.3. Biba satu lubang pada bahagian tutup bekas filem itu.4. Letakkan lapisan getah belon pada mulut bekas filem itu dan tutup dengan penutupnya.5. Masukkan salur paip air melalui lubang bahagian bawah bekas filem sehingga ia menyentuk permukaan belon.6. Tiup dan buat pemerhatian apa yang berlaku.

MIX AND MATCHmmcmmkmcm/s

mmcmmkmm/s

mmcmmmlm/min

lsminjamkm/j

kggmgmgmm/s

mmcmmkmcm/s

mmcmmkmm/s

mmcmmmlm/min

JisimPanjang

LuasIsipadu

KelajuanMasa

Cara perlaksanaan1. gunting setiap satu perkataan.2. beri pada setiap murid satu kad.3. Kad