Amenajari (curs 5 + curs 6)

Embed Size (px)

DESCRIPTION

am

Text of Amenajari (curs 5 + curs 6)

 • AMENAJAREA TURISTIC A SPAIULUI MONTAN

 • Argumente ce stau la baza necesitii amenajrii zonelor montane:- intensificarea practicrii sporturilor de iarn; -creterea cererii turistice pentru staiunile montane; - zona montan prezint avantajul unei destinaii turistice care ndeplinete funcii complexe; - cele mai vechi i cunoscute staiuni montane ofer, pe lng activitile de odihn, recreere i agrement i condiii pentru cura balnear (Cele mai cunoscute n acest sens sunt staiunile: Saint Moritz, Davos, Crans-Montana n Elveia, Saint-Gervais n Frana etc.);

 • Anumite institute de profil din Frana au stabilit c peste jumtate din vizitatorii staiunilor montane din cele rile alpine consacrate (Frana, Italia, Elveia, Austria i Germania) prefer muntele n sezonul de iarn. n funcie de activitile desfurate s-a constatat c:-vara, aproximativ 65% din turiti practic drumeia, alpinismul sau sedentarismul i 35% practic diferite sporturi (tir, golf, clrie etc);-iarna, 80% din turiti practic schiul, 6% patinajul, 4% alte sporturi de iarn.

 • ANALIZA SEGMENTELOR DE PIAn identificarea segmentelor de turiti care aleg ca destinaii turistice zonele montane se utilizeaz o serie de criterii:- segmentarea n funcie de vrst: Cea mai mare parte a turitilor care vin n staiunile montane sunt tineri din grupa de vrst 15-24 de ani; n Frana de ex., 35% dintre turiti au pn n 24 de ani, 25% au 25-35 de ani. In SUA peste 60% din schiori au sub 30 de ani.

  - segmentarea n funcie de categoria socio-profesional: La nivel internaional, s-a constatat c schiorii provin din rndul celor cu pregtire superioar (peste 50% din clientela staiunilor montane este alctuit din intelectuali);

  - segmentarea n funcie de venituri: Turismul montan implic costuri ridicate, turitii care practic aceast form de turism fac parte din categoria celor cu venituri peste medie i foarte mari. Aceti clieni manifest i o exigen mai mare fa de calitatea serviciilor i echipamentelor turistice.

 • Metodologia amenajrii zonelor montaneAmenajarea turistic a unei staiuni montane implic: -amenajarea domeniului schiabil; -realizarea instalaiilor mecanice de urcat; -organizarea colilor de schi;-crearea de uniti de cazare i alimentaie public adecvate; -dezvoltarea formelor de agrement etc.

 • DETERMINAREA DOMENIULUI SCHIABILCaracteristicile domeniului schiabil sunt foarte importante n momentul stabilirii strategiilor de amenajare. Factorii de care trebuie s se in seama vizeaz:- condiiile climatice (regimul temperaturii aerului, cantitile de precipitaii, nebulozitatea; durata de strlucire a soarelui, regimul vnturilor);- condiiile topografice (relieful), n funcie de care se vor stabili lungimea, diferena de nivel, gradul de dificultate al prtiilor; -accesibilitatea n zon.Ali factori: varietatea florei i faunei;prezena izvoarelor i a cderilor de ap etc.

 • Capacitatea optim a prtiei

  l. n modul de calcul propus de Serviciul francez de studii pentru amenajarea turistic a zonei montane se urmrete determinarea numrului optim de schiori care ocup prtiile de schi la un moment dat, fr a se deranja reciproc.Q=D*L/Z/H

  Unde: Q este capacitatea optim a prtiei; D este debitul mediu orar; L este coeficientul de corecie a debitului mediu n funcie de limea prtiei; Z este diferena de nivel pe care o coboar un schior ntr-o zi n funcie de performanele sale tehnice; H este diferena de nivel a prtiei care se ia n calcul.

 • D i Z se stabilesc pe baza unor observaii i msurtori efectuate de Federaia Internaional de Schi, astfel: D (debitul mediu orar) se calculeaz ca raport ntre viteza medie de coborre a schiorului pe prtie (v) i distana minim de siguran dintre 2 schiori care coboar o prtie astfel nct ei s nu se deranjeze reciproc. Viteza medie se apreciaz astfel:

 • 2. Un alt mod de calcul ia n considerare numrul schiorilor care particip la trafic, capacitatea instalaiilor de transport pe cablu i caracteristicile suprafeei schiabile.

  Capacitatea instalaiilor de transport pe cablu reflect raportul dintre debitul orar specific unei prtii de schi i randamentul de transport al telefericului ce deservete acea prtie. Acest indicator se calculeaz dup formula:Ct = g * l/aUnde: Ct este capacitatea orar a telefericului; g este debitul orar/metri lime prtie ; l este limea prtiei; a este randamentul telefericului.

 • 3. Raportul optim dintre capacitile de cazare i suprafaa total destinat schiului:Exemple: 6 m.p. de prtie pentru un loc de cazare; n cazul staiunilor cu circulaia turistic mai intens - 8 m.p. prtie pentru un loc de cazare.Indicatorul Capacitate de cazare necesar domeniului schiabil prezint raportul dintre numrul de turiti ce folosesc dotrile unei uniti de cazare ce deservete o prtie de schi i ponderea schiorilor n numrul turitilor ce folosesc unitatea respectiv. Se calculeaz cu formula:NP=NS/K0-KS

  Unde: Np este capacitatea de cazare a staiunii; Ns numrul de turiti K0 este coeficientul de influen a week-endului (pentru zilele lucrtoare Ka = 1); Ks este ponderea schiorilor n numrul total de turiti.

 • Fiecare mod de calcul prezint avantaje i dezavantaje.

  Se recomand luarea n calcul a unui numr ct mai mare de indicatori precum:

  -lungimea prtiilor i calitatea acestora;-raportul metri prtie/loc de cazare;-numrul i calitatea tehnic a mijloacelor mecanice de transport;-structura i diversitatea amenajrilor pentru practicarea altor sporturi, de iarn i var;-confortul oferit de capacitile de cazare;-calitatea prestaiilor etc.

 • TIPURI DE AMENAJARE TURISTIC A ZONELOR MONTANETipurile de amenajare a zonelor montane se difereniaz n funcie de condiiile naturale existente (peisaj, clim, flor, faun, forme de relief, prezena i persistena stratului de zpad etc).Posibilitile de acces vor fi n general limitate de condiiile topografice, zona montan fiind un spaiu de circulaie mai greu accesibil. Amenajarea unei staiuni montane ar trebui sa fie conceput n funcie de mijloacele cu care se urmrete accesul: cale ferat, osea, mijloace mecanice de urcare, poteci, marcaje corespunztoare.

 • Tipologia amenajrilor montaneI. Criteriul raportului concentrare /dispersie:-amenajri n form de puncte izolate; Exemple: centrele de recepie turistic sunt de dimensiuni mici, distribuite n jurul masivului montan, de-a lungul vilor sau n interiorul masivului;

  -amenajri sub forma staiunilor; Exemple: n localizri concentrate i cu funcionalitate complex, ce au capacitate de primire destul de ridicat.

  II. Criteriul amplasrii echipamentelor turistice fa de masivul montan:- amenajarea periferic - la marginea masivelor montane i n imediata vecintate a unor localiti. Amenajrile se dezvolt sub forma unui centru economic i social important, prin integrarea unor localiti existente, beneficiind de infrastructura acestora.

 • Acest tip de amenajare poate avea urmtoarele forme:-localizare periferic liniar exterioar, n care staiunile sunt amplasate la civa kilometri de munte, pe marile axe de circulaie;

  -localizare periferic de contact;

  -localizare periferic interioar, centrele turistice fiind amplasate n interiorul muntelui;

  -localizarea liniar de-a lungul culoarelor naturale de ptrundere n masiv;

  -localizarea terminal n zonele nalte sau adnci, dincolo de limita aezrilor umane.

 • III. n funcie de evoluia n timp a strategiilor de amenajare a unei staiuni montane, se deosebesc mai multe generaii de staiuni:1) Staiunile din prima generaie precum Saint-Moritz n Elveia, Cervinia n Italia, La Molina n Spania, Val d'Isere n Frana .a. au fost realizate n mare parte n anii 1920-1930 i se caracterizeaz printr-o funcionare bisezonier, un suport urban solid deservit de infrastructura rutier i feroviar bine dezvoltat, echipamente diversificate (staiunile cele mai cutate avnd cazino i teatru, multe fiind destinate turismului de lux).

  2) A doua generaie apare dup al doilea rzboi mondial. Aceste staiuni corespund unor modele noi de amenajare i se caracterizeaz prin dotri turistice complexe, amplasare mai raional i mai funcional a echipamentelor etc).

 • Exemple: Alpii francezi:Strategia de amenajare montan folosit n Frana a fost determinat i de cerinele segmentului de pia care era interesat de practicarea sporturilor de iarn. n consecin staiunile au fost implantate la altitudini din ce n ce mai mari (foarte des la 1500 m i chiar la peste 1800 m).

  Alpii elveieni i austrieciAmenajrile turistice din zonele montane din Elveia i Austria au avut efecte mult mai benefice, pentru c strategiile de amenajare s-au bazat pe cteva principii simple:

  -refuzul de a crea staiuni noi, n zone nelocuite;-adoptarea unor formule de cazare banale" care s se integreze n peisajul montan, cu predominarea pensiunilor tradiionale familiale i extinderea formulei de cazare la proprietari (camer de oaspei").-existena unui consens general pentru a limita dezvoltarea reedinelor secundare i a menine activitile agricole. -existena unui sistem politic i administrativ care ncuraja iniiativa local;

 • -organizarea turismului local n cadrul unor asociaii turistice care asigurau astfel participarea colectivitii la luarea deciziilor (cei care obineau venituri din activiti turistice fiind obligai s devin membri ai asociaiilor i s participe la dezbateri) i continuitatea n aciune i gestiune;

  -crearea unei simbioze ntre turism i agricultur : turitii cumpr produse agricole locale i agricultura de munte asigur la rndul ei ntreinerea i nealterarea peisajelor montane;

  -peisajele i pstreaz atractivitatea datorit conservrii lor i prezenei unei populaii l