Asistenta Curs 14 - Cancere Cutanate (1)

  • Published on
    27-Sep-2015

  • View
    215

  • Download
    1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

ASISTENTA CURS 14 - CANCERE CUTANATE

Transcript

PAGE Carcinoame cutanate CUM3

TUMORI MALIGNE CUTANATECARCINOMUL BAZOCELULAR

Carcinomul bazocelular (CBC) i are originea n celulele bazale ale pielii i ale anexelor pielii. Este o tumor care nu metastazeaz niciodat, dar se caracterizeaz printr-o malignitate in situ, prin caracterul invalidant i potenialul recidivant.

Carcinomul bazocelular este cea mai frecvent dintre tumorile maligne ale pielii reprezentnd 30% din totalul cancerelor de piele i 60-80% din totalul carcinoamelor cutanate, raportul CBC/CSC fiind de 3/1-4/1. Etiopatogenia CBC este multifactorial:

a. Factori fizici radiaiile solare, radiaiile ionizante atmosferice sau artificiale;b. Factori climatici - regiunile nsorite, cu vnt i umezeal;c. Profesii ce presupun o expunere ndelungat la soare: agricultori, pescari, constructori, marinari;d. Factori individuali rasa alb i ndeosebi fototipurile clare I, II;e. Vrsta incidena crete o dat cu vrsta, cu un maxim ntre 60-80 ani, datorit rolului cumulativ al efectului fotocarcinogenetic al radiaiilor UV;f. Imunodepresia;g. CBC apare de obicei pe piele aparent sntoas i numai rareori pe leziuni precanceroase: xeroderma pigmentosum, keratozele solare, nevul bazocelular.Manifestri clinice:

Debutul este insidios i se poate face sub forma:

-unui mic grunte emisferic, translucid, ct o gmlie de ac, denumit perl epitelial; n evoluie vor aprea noi leziuni formnd un grup de perle care va ulcera central.

-un mic nodul semidur, roz-roiatic, acoperit de telangiectazii i uor pigmentat;

-o mic eroziune rotund sau ovalar, fr chenar perlat, n zgrietur de unghie.

Carcinomul bazocelular se localizeaz pe zonele fotoexpuse n special n superioare ale feei, n vecintatea unui orificiu natural: anul nazolabial, unghiurile intern i extern ale orbitei, periauricular, dar i pe frunte, piramida nazal. Carcinomul bazocelular este localizat strict pe tegument i niciodat pe semimucoase i mucoase (pentru c are o structur legat de foliculul pilo-sebaceu).

Forme clinice:1. Carcinomul bazocelular nodular este localizat ndeosebi pe extremitatea cefalic i gtul persoanelor n vrst. Se prezint ca o papul sau nodul cu suprafaa neted, translucid, cu telangiectazii pe suprafa. Leziunea crete progresiv prin apariia de noi perle dispuse n buchet sau liniar care se extind prin periferie. Apariia unei ulceraii centrale d leziunii un aspect ombilicat cu posibilitatea apariiei de hemoragii recidivante.

Carcinomul bazocelular nodular poate fi intens pigmentat punnd probleme de diagnostic diferenial cu melanomul malign.

2. Carcinomul bazocelular plan cicatricial se prezint ca o plac rotunjit sau oval cu contururi neregulate, cu aspect geografic. Zona central este atrofo-cicatricial acoperit de scuame aderente. Caracteristic periferia este alctuit din perle translucide. Localizrile de elecie sunt regiunea temporo-frontal i scalpul.

3. Carcinomul bazocelular superficial este localizat ndeosebi pe trunchi paravertebral sau pe membre. Este o plac roie, bine delimitat, cu extindere centrifug foarte lent, mrginit de un chenar format din mici perle, uneori pigmentate. Poate fi acoperit de scuame i cruste, uneori n evoluie ulcerndu-se.

4. Carcinomul bazocelular sclerodermiform este localizat adesea pe frunte. Se prezint ca o plac dur, alb-glbuie, lucioas, slab delimitat, aseamntoare unei cicatrice albe.

5. Carcinomul bazocelular ulcerativ. Ulcerarea poate surveni de la nceput sau s apar secundar n cursul evoluiei tumorii. Toate formele de carcinom bazocelular pot s se ulcereze.

Ulceraia poate avea o evoluie extensiv cu distrugere tisular profund a planurilor moi tegumentare, musculare, cartilaginoase. Evoluia terebrant (distructiv) este favorizat de localizrile periorificiale: peribucal, perinazal, unghiul intern al orbitei, periauricular.6. Carcinoamele bazocelulare multiple sau carcinomatoza bazocelular reprezint o form clinic aparte n care leziunile multiple sunt concomitente, noile leziune aprnd la interval scurt de timp.

Diagnosticul de carcinom bazocelular trebuie susinut de citodiagnosticul extemporaneu i obligatoriu de examenul histopatologic. Evoluia difer de la o form clinic la alta. CBC are o evoluie lent, de obicei de ani sau zeci de ani. Odat un CBC aprut riscul de recidiv este mare. Apariia recidivelor ine de vechimea tumorii, de tratamentul incomplet, de particularitile anatomice, de vrsta. Metastazele carcinomului bazocelular sunt excepionale.Diagnostic diferenial: Veruca seboreic, CSC nodular, Melanom malign acromic, Keratoacantom, Moluscum contagiosum.

Tratament: Tratamentul chirurgical rmne tratamentul de elecie al carcinomului bazocelular, cu cele mai puine recidive. Se efectueaz biopsia excizional cu o marj de siguran >1 cm n suprafa, n jurul formaiunii tumorale i n profunzime pn n hipoderm. Examenul histopatologic permite confirmarea diagnosticului i stabilirea siguranei exciziei n totalitate. Electrocauterizarea plan cu plan a formaiunii tumorale, poate fi folosit n caz de CBC mic i superficial. Este o metod oarb ce nu poate permite verificarea histologic! Crioterapia cu azot lichid pentru leziunile superficiale.

Radioterapia d rezultate bune n numeroase forme clinice. Se folosete pentru tumori mici (