Bali Dreamers - Bali Merülőhelyei

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Kedves Olvasó! Ez a kis - napról napra bővülő - kiadványunk igyekszik neked megmutatni azt, hogy mi is vár rád Balin, ha merülni vágysz! Reméljük hasznosnak bizonyul majd munkánk. Lapozgasd, töltsd le, oszd meg barátaiddal, vagy csak kattints a facebook ikonra, ha úgy gondolod másnak is jól jönne, ha láthatná. Legyen szép a napod! Várunk Balin!

Text of Bali Dreamers - Bali Merülőhelyei

 • Bali Merlhelyei

  Informcik, rdekessgek, tudnivalk Balirl

 • Kedves Bvr!

  Kszntnk Balin az Istenek s az 1000 templom szigetn! Br taln tged jobban rdekel az, ha azt mondjuk Kszntnk a Korallhromszg egyik szegletben. Igen Bali ennek a lenygz vilgnak IS a rsze itt, az Indiai-cenon, kzel Ausztrlihoz, Ppua j-Guinehoz, s a Flp-szigetekhez. Ez azrt sokat elrul az itteni lehetsgekrl Bali idelis kiindul hely a krnyk hresebb helyeihez is. Sokan innen indulnak Komodra, Raja Ampatra, Bornera, Sipadanra s mg sok helyre, miutn megmerltk Balit.

  1

 • 2

 • Ez a kis kiadvny most mg nem egy pontos Diving Guide, de hamarosan azz fejlesztjk. Clunk inkbb az, hogy megismerd a lnyesebb lehetsgeket, irnyokat, szoksokat s legyen nhny alapinformcid a Balival kapcsolatban, hogy megfelelen dnthess.

  Inkbb egy rvidke betekintst prblunk neked nyjtani, hogy hozzsegtsnk a dntshez, melynek vgeredmnyekppen egytt ldglnk a naplementt nzve a haj fedlzetn.

  3

 • 4

 • Bali egy 80 x 120 km-es sziget, melynek mrete akkora, hogy hajval ppen nem gazdasgos krbeutazni, viszont olyan sok ltnival van rajta, hogy kihagyni sem clszer ket. ppen ezrt ltalban a bvrok 90%-val a bvrbzisok bejrjk az egsz szigetet. Szval gyakorlatilag mindenki utazik Persze vannak nhnyan, akik kivlasztanak egy helyet s vgig ott merlnek, de gy hamar unalmass vlik Bali.

  Nzzk, hogy mkdik ez!

  5

 • 6

 • Balin a merlsek tbbsge ltalban a ngy legnagyobb kiindulpontbl indul: Sanur, Padang Bai, Amed - Tulamben s Menjangan. Sok kisebb falu van a krnykkn, ahonnan szintn lehet merlni vagy ott lakni, de igazbl ez a ngy rgi a bvrkods kzpontja. A bvrok tbbsge ezek kzl vlaszt egy bzispontot magnak s onnan jrja vgig a tbbi merlhelyet.

  Ebben prblunk mi is segteni neked! Teht mg egyszer: ez a ngy rgi nem (csak) merlhely, hanem kiindulsi pont is, amihez a loklis merlsi lehetsgeken kvl s egyb utazsi s szabadids programlehetsgek is kapcsoldnak.

  7

 • 8Sanur

  MenjanganTulamben - Amed

  Padang Bai

  95 $

  95 $125/145 $

 • Sanur ha visszanzel a trkpre - az egyik legknyelmesebb kiindulpont brmit szeretnl megnzni, bejrni vagy megmerlni. Lthat, hogy Sanurtl dlre a nagyvrosi zsufi tallhat.Itt van Kuta a buli negyed, a reptr s rengeteg aprbb vagy nagyobb helyi vllalkozs. Szval itt reggel s dlutn komoly tmeg gylik ssze, mg komolyabb dugkkal, ltnival pedig nem sok akad. Ha Kutban laksz, akkor ahhoz, hogy brmilyen ltvnyossghoz eljuss, minden alkalommal t kell verekedned magad a vkony kis fldnyelven vagy a tengerre ptett autplyn, ami sokszor legalbb egy ra... Ezt a terletet ezrt azoknak ajnljuk inkbb, akik a merlsek s a kulturlis programok helyett a bulizst, a shopingolst vagy a szrfzst rszestik elnyben.

  9

 • 10

  Sanur

 • Sanur egy idelis kiindul pont brmerre utazol akr merlni, akr Bali felfedez krtra. ltalban innen hamar le tudunk lpni reggel, ha Bali trra indulunk a templomokhoz, rizsfldekhez vagy vzessekhez s innen indulnak a gyorshajk is a dlkeleti irnyban fekv Nusa Penida szigethez s. Ez a hely ez egyik leghresebb merlhely csoport Balin. Itt van tbbek kzt a hres Manta Point s a Crystal Bay s itt szoktak MolaMola-t ltni. Sanur kisebb, csendesebb mint a dli helyek de mgsem egy falu, ahol a harmadik nap unni fogod magad s ha bulizni akarsz este, akkor belefr beugrani Kutra.

  11

 • 12

  Sanur

 • Sanurban van pr hely ahol a partrl vagy a parttl pr szz mterre lehet merlni. Ezek a helyek ezek inkbb gyakorlsra szolglnak de itt is tallunk kisebb korall kerteket. Kifejezetten j egy kis bemelegtsre, gyakorlsra, tanfolyamhoz.

  Sanur, a Nusa Penida gynyr merlhelyeihezkzel es fekvse miatt vlt a bvrkods egyik kzpontjv: itt tallhat a legtbb bvrbzis s innen indul a legtbb tra.

  13

 • 14

  Sanur

  95 $

 • A Nusa Penida Az ezen a nven illetett terlet, igazbl hrom rszbl, hrom szigetbl ll: Nusa Lembongan s Nusa Ceningan a kt kzelebbi kisebb sziget, a tvolabbi harmadik nagy, pedig Nusa Penida. A hajsok ennek ellenre, ha merlhelyekrl beszlnek a kt kisebb kzelebbi szigetet s Nusa Penida Balihoz kzelebbi rszt szoktk Nusa Penida-kntemlegetni. Nusa Penida sziget tvolabbi merlhelyeit pedig Manta Point-nakhvjk. Ez nha megtveszti az ide ltogatt, mert rakban, merlsi djakban is van klnbsg, gy rdemes erre odafigyelni. Az itteni merlhelyekmindegyike nagyon szp, gy brhol merlnk, nem rhet bennnket csalds.

  15

 • 16

  Manta Point Area

  Nusa Penida Area

  125/145 $

 • Az itteni merlsek mindig gyorsjrat motorcsnakokkal trtnnek. Ezek a 6-12 fs hajk ltalban kt darab 150-300 lers motorral vannak felszerelve s padl gzon kzlekednek. Kell is, hiszen a tvolsg nagy s gy is 30-40 perc, mg trnk. A merlhelyeken is gyakran kell a teljestmny, mert nha nagyon komoly ramlatok vannak s viszik a hajt is rendesen Bali leggazdagabb lvilg, leglmnydsabb, de sajnos legdrgbb merlsei ezeken a helyeken vannak.

  17

 • 18

  Nusa Penida Area

 • 19 Nemcsak a ltvny, de a haj relatv magas kltsgei miatt is itt rdemes naponta hrmat merlni, mert mg a 2 merlses napok 120-135$ kztt mozognak, addig egy plusz merlsrt kb. 35$-t krnek mindenhol. Szval messze jobban jrunk kt darab hrom merlses nappal, mint hrom kt merlsessel ltalban a terletre hrom t napot szoktak ldozni a bvrok id s pnztrca fggvnyben.

 • 20

  Nusa Penida Area

 • 21 Crystal BayEz a hely egy igazn gynyr korallkert. A hely tulajdonkppen egy bl, melyben ltalban felramls van, gy sokszor hidegebb, mint ms helyek, ennek ksznheten viszont csodlatos a lttvolsg. Az bl gyrjben kis mlysgben fantasztikus korallkerteket tallunk, de aki akar, itt merlhet mlyet is. ltalban nincs jelents ramls, ami egybknt Balin nagyon gyakori s ers tud lenni. Az bl egybknt festi. Plmafs part, egy kis sziklaztonyra plt templom Szval kihagyhatatlan. Itt tbb merls is lmny ds lehet.

 • 22

  Crystal Bay

 • 23 Gamat BayEz a hely egy kis bl a szigetek kztti csatornban, ami elg hamar megnzhet. Merls ltalban egy intenzv ramlsos zrakkorddal vgzdik. A vz gyakran nagyon hideg, olyan is volt mr, hogy 18 fokos vizet hozott az ramls, ppen ezrt annyira gyakran nem is merlik. Amgy gyakran lehet itt hatalmas homrokkal tallkozni. A kezdbbek s a kzphaladk gyakran megszeppennek az itteni ramls lttn. A helyzet hasonl a kzeli Ceningan Wall s a Ceningan Chanel nev helyeken is. Gyakorlottabbaknak ajnljuk!

 • 24

  Gamat Bay

 • ToyapakehEnnl a sziget saroknl kezdnk kirni a Nusa Ceningan s Nusa Penida kztti csatornbl. Az lvilg buja s itt kezddnek a korallkertek. Az ramls ltalban kisebb, de nha szeszlyes, mivel itt addik ssze a csatorna hatsa a nylt tengervel. Gyakori, hogy hol elre, hol visszafel visz bennnket. ltalban inkbb hagyjuk, vigyen amerre akar, nincs rtelme grcssen kapaszkodni a tervbe, a haj gyis felettnk van s kvet minket. Szp hely, rdemes megmerlni!

  25

 • 26

  Toyapakeh

 • SDItt kezddik egy hossz egyenes fal a Nusa Penida sziget szaki oldaln. Innen gyakorlatilag az egsz szaki s keleti oldal egy nagy hossz ramlsos merls tele csodkkal. A part mellett vgigrobog ramls korallkertek, risi szivacsok, teknsk s cpk sokasgt hozza elnk. ppen ezrt flsleges kelet, dl-kelet fel tovbb hajzni, mert csak az idt, az zemanyagot s a kltsgeket viszi, mg a ltvny ugyanaz. Nha Pet vagy Tugu vonalig hajzunk vagy vitetjk magunkat, de az SD pont is bven elg. Az ramls ltalban akkora, hogy eslytelen brmilyen meglls, csak akkor, ha megkapaszkodunk. Fontos, hogy a csapat j szinkronban legyen! Gyakorlottabbaknak ajnljuk!

  27

 • 28

  SD

 • MangroveA mangrove nev merlhelyenszintn szp ramlsos merlsben lehet rsznk. Hol knyelmesen, hol kicsit gyorsabban hzzk alattunk a sznyeget s korallok, teknsk, szivacsok szeglyezik az utat. A merlhely szintn a legkedveltebb helyek kz tartozik. A part mellett haladva szinte semmi dolgunk, csak lvezni a ltvnyt. Ezen a helyen hajzni is lvezet. A part ltvnya s a kisebb mlysgek sok csodja a csaldtagokat is gyakran csbtja ki sznorizni erre a krnykre. Btran lehet jnni, lvezetes lesz a felszni szkls.

  29

 • 30

  Mangrove

 • Blue CornerEz a merlhely szintn hres a ltvnyossgairl, de ha megnzed a trkpet, lthatod, hogy itt a legkls sarokponton vagyunk, ahol szinte semmi nem fkezi az ramlst. A hely sokszor egy igazi gyorsvonati utazsra emlkeztet. Amgy egyszeren merlhet, hiszen csak be kell ugranod s a korallsznyeg mr szalad is alattad. Gyakran tallkozunk a fenk lpcsi mgtt megbv alv cpkkal is, akik itt pihennek nappal. Igazi vides hely! Ha szeretnl egy olyan vides rszt, ahol azt mondjk majd az ismerseid H, ez komoly! akkor itt merlnd kell!

  31

 • 32

  Blue Corner

 • Manta PointSanurbl ltalban ez a legmesszebbi pont, ahov el szoktak hajzni. Maga a merlhely nem annyira szp, de itt valahogy ltalban ll a vz. A kls ramlatok itt sszeforognak s sok-sok plankton lebeg a vzben. Ez elny s htrny is. A lttvolsg nem olyan szp, ellenben a mantk ide jtnak reggelizni. Persze garantlni nem lehet, de tz merlsbl kilencszer biztosan ltunk mantkat. Azokon a ritka napokon, mikor a mantk pp nincsenek itt, a hajsok ezt sokszor jelzik is egymsnak. Ilyenkor msfel vesszk az irnyt s a Cristal Bay s Manta Pont kztti hasonl helyeken keressk ket, mivel ltalban ilyenkor ott tanyznak.

  33

 • 34

  Manta Point

 • Tulamben s AmedKrzeteAmed s Tulamben egy-egy kis falu kzel egymshoz. Jellemzjk ezeknek a parti falvaknak, hogy nem nagyon van tmen forgalmuk St semmilyen sincs. Igazbl nem is olyan rg mgy csak egyszer halszfalvak voltak. Ide ltalban azok jnnek, akik szeretnnek kicsit elvonulni a vilg ell s nem nagyon akarnak mszklni sehov. Az utazsabbak ltalban kt napot szoktak rsznni a kt terletre.

  35