Boli Albine

  • View
    422

  • Download
    1

Embed Size (px)

Transcript

Boli bacterieneLOCA AMERICAN

Este produs de Paenibacillus larvae larvae i afecteaz puietul n stadiul de puiet cpcit. Boala evolueaz n tot sezonul activ i ocup primul loc n patologia puietului i a pierderilor pe care le produce coloniei de albine. Principalele semne clinice manifestate i modificrile anatomopatologice pe care le produce coloniei de albine sunt :

puiet diseminat (mprtiat sau pestri) pe fagure ; celule cpcite alternnd cu cele cpcite sntoase ; celule necpcite cu resturi de larve bolnave, precum i celule goale ; cpcelele celulelor care conin larve bolnave sunt umede, nchise la culoare, excavate, perforate ; dup moartea larvei, coninutul celulei devine filant, aderent la pereii celulelor, are culoare crem- maronie i apoi maro nchis i prezint miros fetid specific (de putrefacie sau de clei tmplrie) ; cojie uscate i butoni cefalici n celule n cazurile vechi.

Fagure cu puiet afectat de loc american

Detaliu larv afectat

Contaminarea se face prin spori , forma de rezisten a agentului patogen. Diseminarea acestora se face n principal de ctre albine de la o familie la alta i ntre stupine, precum i de apicultor n timpul lucrrilor din stupi prin schimbul de material biologic provenit din stupine a cror stare de sntate nu este cunoscut, roi, furtiag, stuprit pastoral,etc.

Proba bului de chibrit Msurile de combatere cuprind de fapt un complex de msuri de igien i tratament medicamentos : coloniile puternic afectate se ndeprteaz la cel puin 5 km de stupin i se distrug prin ardere ; se elimin toi fagurii afectai se efectueaz tratamentul medicamentos cu Locamicin, obligatoriu la toate coloniile din stupin, cte 100 g preparat/colonie, 5 administrri, primele 3 la interval de 3 zile i nc 2 administrri la 5-7 zile, inventarul de rezerv i apoi seriat ntreg inventarul stupinei se cur riguros mecanic, se flambeaz i se dezinfecteaz chimic cu soluie fierbinte de sod caustic 4% sau sod calcinat 5-6% prin imersare n soluia dezinfectant ; dup 4-5 ore de la dezinfecie, acesta se spal cu ap curent pentru neutralizarea dezinfectantului, se usuc la soare i se folosete la transvazarea seriat a coloniilor trecute prin boal ; vatra stupinei, dup curirea mecanic, se dezinfecteaz cu oxid de calciu (var nestins) 0,5 kg/m2 prin prfuire i ntoarcerea unei brazde de pmnt ; reziduurile din stupi i stupin se distrug obligatoriu prin ardere.

-

-

-

LOCA EUROPEAN

Loca european, este o boal infectocontagioas produs n principal de Mellissococcus pluton i alte specii bacteriene de asociatie care afecteaz puietul tnr larvar nainte de cpcire. Evolueaz de obicei primvara, mai-iunie pn toamna trziu. 1. Semnele clinice i modificrile anatomopatologice se caracterizeaz prin : aspect diseminat (pestri) pe fagure alternnd celule cu ou i larve zone compacte cu larve cpcite ; necpcite n

larvele bolnave i schimb poziia n celule, capt aspect, flasc, se observ o cretere n volum a larvei, segmentele corporale dispar, tegumentul devine transparent ; prin transparen se pot observa traheele ; pe tegumentul larvelor apar pete de culoare galben intens care treptat devine maroniu mat, larvele ii schimb consistena transformndu-se ntr-o mas semilichid neaderent la pereii celulei ; prezint miros acru sau uor aromat.

-

Dup moartea larvelor, (10 -12 zile) corpul acestora se deshidrateaz treptat, se muleaz pe fundul celulei, au aspectul unor solzi neadereni la peretii celulelor, de culoare maronie de constistena cauciucului ce pot fi extrai uor din celule.

Fagure cu puiet afectat de loc european

Detaliu larv afectat

2. Contaminare Ptrunderea florei bacteriene patogene n organismul larvei se face odat cu hrana, prin albinele doici. nmulirea bacteriilor n intestinul larvei duce la slbirea acesteia. Toxinele produse de flora bacterian ptrund prin peretele intestinal n tot organismul larvei, produc grave perturbri fiziologice finalizate cu moartea larvei. Transmiterea bolii n stupin se face prin furtiag (familii slbite de boal), albine rtcite, trntori, diferii parazii, molia cerii, de cte apicultori prin schimb de material biologic, stuprit pastoral, lucrri n stupin, etc. 3. Msuri de combatere Coloniile bolnave nu se ndeprteaz din stupin. Msurile de dezinfecie i tratament sunt comune cu cele aplicate n Loca american. SALMONELOZA (PARATIFOZA) ALBINELOR

Boal infecioas specific albinelor adulte. Este produs de Salmonella schotmulleri alvei. Evolueaz n tot sezonul activ. Semne clinice: incapacitate de zbor; abdomen balonat, diaree; paralizie, urmat de moarte.

Msuri de combatere: albinele moarte se vor arde; tratament cu oxitetraciclin (dac evoluia este alarmant) ca i n cazul septicemiei; dezinfecie de necesitate. SEPTICEMIA

Este o boal infectocontagioas specific albinelor adulte, produs de Pseudomonas apiseptica. Poate evolua sub form acut i cronic n tot sezonul activ. Este favorizat de condiii deficitare de ntreinere, ploi reci de lung durat, lips de cules. Agentul infecios se gsete n natur i n stupi. Semnele clinice i modificrile anatomopatologice sunt caracteristice:

-

incapacitate de zbor, prsirea stupului, semne nervoase; mortalitate n faa stupului; descompunerea rapid la simpla atingere a cadavrelor albinelor n prile componente ale corpului (cap, torace, abdomen, aripi); hemolimfa devine alb-lptoas semn patognomonic.

Contaminarea se face pe cale digestiv, agentul patogen ajunge n hemolimf, se multiplic i provoac moartea prin septicemie. Msuri de combatere: albinele moarte de pe fundul stupilor i din faa urdinielor se ard; se efectueaz tratament cu oxitetraciclin (dac evolueaz grav) 0,5 g / l sirop, cte 250-500 ml / familie, n funcie de puterea acesteia, 3-5 administrri la interval de 4-5 zile; dezinfecia de necesitate.

Boli parazitare interneACARIOZA ENDOPARAZITOZ A ALBINELOR

Acarioza este o boal parazitar care afecteaz albinele adulte. Pn n prezent boala nu a fost diagnosticat pe teritoriul Romniei. Fiind o boal deosebit de grav care produce pierderi masive n familiile de albine, face parte din lista bolilor supuse msurilor obligatorii de supraveghere, declarare i carantinare, n conformitate cu legislaia sanitar veterinar. Agentul etiologic este acarianul Acarapis woodi, care se localizeaz, se dezvolt i se reproduce n traheele protoracice ale albinei. A fost identificat deasemenea n cap, torace i n sacii aeriferi abdominali ai albinei. Afecteaz albinele tinere, mai mici de 10 zile, pentru c parazitul poate ptrunde mai uor prin stigmele acestora fa de cele ale albinelor btrne care se micoreaz odat cu vrsta. Contaminarea se face n stup de la o albin la alta i de la o stupin la alta prin albinele hoae, rtcite, trntori sau roiuri.

Dup fecundare, femela intr n prima pereche a traheelor toracice unde depune 8-20 de ou. Ciclul de dezvoltare a acarianului de la ou, larv, nimf, adult, dureaz ntre 11 16 zile. Efectele grave produse de parazit asupra albinei sunt datorate aciunii mecanice la nivelul peretelui traheal pe care l neap i i produce leziuni prin care se scurg cantiti mari de hemolimf cu care parazitul se hrnete, perturbrilor fiziologice consecutive obstrurii canalelor aerifere urmat de moartea albinei prin sufocare. Acarioza poate evolua n form acut i cronic. Evoluia bolii este influenat de vrsta albinelor, de sezon, deoarece n perioada de hibernare parazitul trece mai uor de la o albin la alta, iar durata mai lung de via a albinelor permite acestuia depunerea mai multor serii de ou la aceeai gazd. Deasemeni evoluia bolii este influenat de puterea familiei i de capacitatea de nlocuire a albinelor care mor datorit bolii. Semnele clinice: nu sunt specifice, fiind comune i altor boli. Apar cnd gradul de infestare este mare. Acestea se manifest primvara timpuriu prin: depopularea familiei ca urmare a efectului spoliator al parazitului; mortalitate masiv, tendin exagerat la roire; albinele parazitate au abdomenul dilatat, prezint tulburri digestive, diaree datorit unui consum exagerat de hran pentru asigurarea cldurii necesare; incapacitate de zbor, albinele nnainteaz n salturi, apar tremurturi ale corpului; aripi destinse asimetric, n K; albinele bolnave prsesc stupul, se adun n grupuri mici i mor.

Pierderile cauzate de acarioz sunt foarte mari iar capacitatea productiv a albinelor bolnave este mult diminuat. Diagnosticul bolii se stabilete numai n laboratoarele sanitar-veterinare de specialitate, pe probe de albine vii sau moarte de cel mult 1-2 zile. Probele individualizate vor fi prelevate din familiile slbite, depopulate sau moarte n celule, pe hran. Msuri de prevenire i combatere evitarea cumprrii sau schimbului de material bilogic fr documentele sanitar-veterinare care atest starea de sntate a acestuia; eliminarea albinelor btrne cu semne clinice de boal posibil infestate, la sfritul sezonului activ; stimularea depunerii de puiet pentru nlocuirea albinelor moarte;

-

pstrarea n stupin numai a familiilor de albine puternice; distrugerea familiilor slabe, cu semne clinice de boal;

Combaterea bolii se bazeaz pe substane acaricide sub form de fumigaii de tipul Varachet Forte i uleiuri eterice volatile. PARAZITARE EXTERNE BRAULOZA

Brauloza este o parazitoz care afecteaz populaia adult a familiei de albine, mtcile avnd cel mai mult de suferit de pe urma ei. Boala este produs de dipterul Braula coeca. Primvara dup mperechere, femela parazitului depune ou pe faa intern a cpcelelor fagurilor cu miere. Larvele dup ecloziune sap n cear o reea de canale n care se dezvolt, se hrnesc cu un amestec de cear i polen, trec prin stadiile de matamorfoz, transformndu-se n nimf i apoi n adult. Ciclul evolutiv dureaz 21 zile . Braula coeca are corpul aproape sferic de 1,5 / 0,9 mm de culoare brun rocat acoperit cu periori negri. Parazitul adult se alimenteaz cu hran din gua albinelor, avnd aparat bucal adaptat pentru supt i lins. Se conce