Boli Ale Sangelui Final

 • Published on
  07-Apr-2018

 • View
  215

 • Download
  0

Embed Size (px)

Transcript

 • 8/4/2019 Boli Ale Sangelui Final

  1/20

  BOLI ALE SNGELUI

  Simbol al vietii, dar si purtator de boli, sangele ne poate insanatosi sau ne poaterapune, el fiind un tesut de sine statator, singurul tesut lichid din organism. El continehematii sau globule rosii, leucocite sau globule albe si trombocite sau plachete sangvine,

  responsabile de coagulare.Cel mai adesea, diagnosticul bolilor legate de acest tesut este pus abia dupa

  analize ale sangelui, i asta deoarece bolile sangelui sunt de fapt afeciuni ale celulelorsale.

  ANEMIA

  Anemia se caracterizeaza prin scaderea numarului de globule rosii sau a niveluluide hemoglobina din sange. Exista mai multe tipuri de anemie, fiecare avand propria sacauza. Anemia poate fi o afectiune temporara sau de lunga durata, iar formele sale pot fimai mult sau mai putin severe.

  Anemia este o boala frecventa de sange, al carei principal simptom este oboseala

  datorata numarului redus de globule rosii ce nu reusesc sa transporte suficient oxigen latesuturi.

  Globulele rosii traiesc aproximativ 100 zile, iar organismul incearca inpermanenta sa le inlocuiasca. La adulti, globulele rosii sunt produse in maduva osoasa.Numarul scazut de globule rosii poate fi pus pe seama hemoragiilor sau a produceriideficitare de globule rosii in maduva osoasa. Punerea in evidenta a unei eventualemodificari in numarul de globule albe este de asemenea utila in depistarea cauzeloranemiei.

  Femeile sunt de doua ori mai expuse la riscul aparitiei anemiei decat barbatii.Anemia survine atat la pacientii tineri cat si la varstnici, dar la acestia din urma existariscul unor alte afectiuni asociate. De asemenea, pacientii cu boli cronice prezinta un risc

  crescut de aparitie a anemiei. Tratamentul consta in administrarea de suplimente nutritivesau in unele proceduri medicale. Unele tipuri de anemie pot fi prevenite printr-oalimentatia variata si sanatoasa. Nutrientii cel mai des implicati in anemie sunt fierul,vitamina B9 si vitamina B12.

  Principalele tipuri de anemie: Anemia prin carenta de fier, numita anemie feripriva Anemia prin carenta de vitamina B9 Anemia prin carenta de vitamina B12, numita anemie pernicioasa

  In totalitate au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie, multe dintre ele clasificatedrept rare. O persoana anemica poate aparea adesea palida si slabita, poate simti ca numai poate respira sau ca lesina, sau o resimtire a batailor inimii in tot organismul.

  Cauzele anemiei

  Anemia se caracterizeaza prin scaderea numarului de globule rosii sau ahemoglobinei din sange. La pacientii cu anemie, globulele rosii sunt produse in numarsuficient, se pierd in mod excesiv sau sunt distruse prematur. Prin urmare, numarul deglobule rosii necesare pentru transportarea oxigenului la tesuturi scade, determinand staride oboseala. Printre tipurile frecvente de anemie si cauzele lor se numara:

 • 8/4/2019 Boli Ale Sangelui Final

  2/20

  Anemia feripriva

  Anemia feripriva este cea mai obisnuita forma de anemie si afecteaza aproximativuna din 5 femei, jumatate din femeile insarcinate si 3% din barbatii din SUA. Cauza estereprezentata de carenta de fier din organism. Maduva osoasa necesita fier pentru a

  produce hemoglobina. In lipsa unei cantitati suficiente de fier, organismul nu poateproduce suficienta hemoglobina pentru globulele rosii. Astfel apare anemia feripriva.Corpul isi procura fierul necesar atunci cand celulele sangvine sunt distruse fierulcontinut in ele este reciclat si utilizat pentru fabricarea unor noi celule. Prin urmare,prin pierderea de sange se pierde si fierul. Femeile cu un flux menstrual abundent, carepierd o cantitate mare de sange in fiecare luna, prezinta un risc crescut de aparitie aanemiei. Pierderea lenta, cronica de sange din cauza unui ulcer sau chiar a unui cancerde colon poate de asemenea sa duca la pierderea de fier si la anemia feripriva.Organismul isi procura fierul si prin alimentatie. O dieta saraca in fier poate fi o cauza aanemiei. La femeile insarcinate, cresterea fetusului poate determina golirea rezervelor defier ale mamei, ducand la anemia feripriva.

  Anemiile prin deficit de vitamine

  Pe langa fier, organismul are nevoie de vitamina B9 (acid folic) si vitamina B12 pentru a produce o cantitate suficienta de globule rosii sanatoase. Absenta acestorvitamine, precum si a altor nutrienti esentiali din dieta, este o cauza a produceriiinsuficiente de globule rosii. Persoanele cu afectiuni intestinale ce afecteaza absorbtianutrientilor prezinta un risc crescut de survenire a acestui tip de anemie.Unele persoane nu pot asimila vitamina B12 si dezvolta anemie prin deficit de vitamina

  B12, numita si anemie pernicioasa.Anemiile prin deficit de vitamine sunt incluse ingrupul de anemii megaloblastice, in care maduva osoasa produce globule rosii mari,anormale.

  Anemia secundara bolilor cronice

  Anumite boli cronice cancer, artrita reumatoida, boala lui Crohn si alte bolicronice inflamatorii pot impiedica producerea de globule rosii, rezultatul fiind anemiacronica. Insuficienta renala poate fi o alta cauza a anemiei. Rinichii produc un hormonnumit eritropoietina, care stimuleaza producerea de globule rosii de catre maduva osoasa.Deficitul de eritropoietina, ca urmare a insuficientei renale sau ca efect secundar al

  chemoterapiei, poate avea drept rezultat scaderea numarului de globule rosii.

  Anemia aplastica

  Acest tip de anemie potential fatal este cauzat de scaderea capacitatii maduveiosoase de a produce toate cele trei tipuri de celule sangvine eritrocite, leucocite si

 • 8/4/2019 Boli Ale Sangelui Final

  3/20

  plachete sangvine. Deseori, cauza anemiei aplastice este necunoscuta, dar se crede ca estevorba despre o boala autoimuna. Unii factori pot fi responsabili pentru acest tip deanemie: chimioterapia, radioterapia, toxinele din mediu, sarcina sau lupus.

  Anemiile asociate cu boli ale maduvei osoase

  O varietate de boli, printre care leucemia si mielodisplazia, pot fi cauze aleanemiei, deoarece afecteaza producerea de sange de catre maduva osoasa. Efecteleacestor boli pot varia de la o usoara deteriorare a producerii de sange pana la ointrerupere completa, potential fatala a procesului de producere a sangelui. In plus, altetipuri de cancer al sangelui, precum mielomul multiplu, tulburarile mieloproliferative saulimfomul, pot fi cauze ale anemiei.

  Anemia hemolitica

  Anemia hemolitica se manifesta prin distrugerea prematura a globulelor rosii.

  Unele boli ale sangelui pot provoca distrugerea globulelor rosii mai repede decat pot fiele produse de maduva osoasa. Bolile autoimune pot antrena producerea de anticorpi caredistrug prematur globulele rosii. Unele medicamente, precum antibioticele utilizate intratamentul infectiilor, pot de asemenea distruge eritrocitele. Anemia hemolitica semanifesta prin icter (ingalbenirea pielii) si prin cresterea in volum a splinei.

  Drepanocitoza

  Aceasta boala ereditara a sangelui, ce poate avea forme grave, afecteaza cuprecadere persoanele de origine africana sau araba si este cauzata de o forma defectuoasaa hemoglobinei, ce deformeaza globulele rosii, fortandu-le sa ia forma de secera.

  Globulele rosii de forma neregulata se distrug prematur, rezultatul fiind lipsa cronica aacestor celule sangvine. De asemenea, globulele rosii in forma de secera pot bloca fluxulsangvin prin vasele mici ale corpului, dand nastere altor simptome suparatoare.

  Talasemia

  Talasemia este o anomalie ereditara a sintezei de hemoglobina, constituind oforma rara, dar grava de anemie.Estecaracterizat prin reducerea sintezei lanturilor deglobina din structura hemoglobinei si reducerea cantitativa a acesteia. Hematiile sunt maimici decat normal si mai palide la examinarea pe lama. Talasemiile pot fi alfasau betatalasemii, in functie de tipul globinei care este deficitar. Formele grave de boala apar dela varsta de sase luni si se manifesta prin stoparea cresterii, malformatii osoase,hepatosplenomegalie si icter. Terapia transfuzionala poate aduce hematiile necesare, darpoate si incarca organismul cu fier, cu consecinte dintre cele mai grave. Doi parinti cuforme minore de talasemie au risc crescut de a avea un copil cu o forma majora, motivpentru care se recomanda analize genetice si diagnosticare prenatala.

 • 8/4/2019 Boli Ale Sangelui Final

  4/20

  Semne si simptomeIntrucat scaderea numarului de globule rosii duce la diminuarea oxigenarii

  tesuturilor, anemia este raspunzatoare pentru numeroase semne si simptome.Semnele anemiei sunt:

  scaune negre, cu aspect de pacura

  scaune sanguinolente frecventa cardiaca accelerata respiratie accelerata paloarea pielii si a mucoaselor icter ingalbenirea pielii hipotensiune arteriala murmur cardiac cresterea volumului splinei

  Simptomele anemiei sunt: oboseala dificultati respiratorii dureri toracice dureri abdominale pierdere in greutate stare de slabiciune lipotimie (lesin) in special in ortostatism (pozitia in picioare)

  Factori de risc

  Deficiente nutritionale. Toate persoanele, indiferent de varsta, prezinta un risccrescut de anemie atunci cand dieta lor este deficitara in fier si vitamine, inspecial acid folic (vitamina B9). Corpul are nevoie de fier, proteine si vitaminepentru a produce o cantitate suficienta de globule rosii.

  Afectiuni intestinale. Boala lui Crohn, boala celiaca sau alte afectiuni ceimpiedica absorbtia nutrientilor la nivelul intestinului subtire, reprezinta un factorde risc pentru anemie. Indepartarea pe cale chirugicala a unui segment alintestinului subtire poate duce la deficiente nutritionale si anemie.

  Menstruatia. In general, femeile prezinta un risc mai mare decat barbatii deaparitie a anemiei, deoarece pierd lunar sange (si fier) prin menstruatie.Sarcina. Femeile insarcinate sunt mai predispuse la aparitia anemiei deoarece

  rezervele lor de fier sunt utilizate ca sursa de hemoglobina pentru fetus, dar si involumul crescut de sange al mamei.

  Bolile cronice. Cancerul, insuficienta renala sau hepatica sau oricare alta boalacronica reprezinta un factor de risc pentru anemie. Aceste boli pot duce lascaderea numarului de globule rosii din sange. Pierderea treptata, cronica desange din cauza unui ulcer, de exemplu, poate goli rezervele de fier aleorganismului, ducand la anemia prin carenta de fier (feripriva).

 • 8/4/2019 Boli Ale Sangelui Final

  5/20

  Antecedentele familiale cazurile de anemie ereditara reprezinta un factor de riscpentru aparitia bolii.

  Unele infectii, boli ale sangelui, boli autoimune, expunerea la substante toxice sauutilizarea unor medicamente pot afecta producerea de globule rosii, ducand laanemie.

  Alte categorii de risc sunt pacientii cu diabet, persoanele dependente de alcool(acesta impiedica absorbtia acidului folic) si persoanele care adopta un regimvegetarian strict, ce poate fi deficitar in fier si vitamina B12.

  DiagnosticAnemia este diagnosticata cu ajutorul unui examen clinic si a examenelor de

  laborator, printre care hemoleucograma. Acest test de sange masoara nivelul de globulerosii si de hemoglobina din sange. O proba de sange este analizata la microscop pentru aobserva marimea, forma si culoarea eritrocitelor. In cazul unei anemii prin carenta de fier(feripriva), globulele rosii sunt mai mici si mai deschise la culoare decat in mod normal.In schimb, in cazul anemiilor prin carenta de vitamine, globulele rosii apar marite si intr-

  un numar redus.Dupa stabilirea diagnosticului de anemie, se trece la identificarea cauzei acesteia,cu ajutorul unor teste suplimentare. De exemplu, anemia feripriva poate fi urmarea uneihemoragii cronice, datorata unui ulcer, polipi benigni ai colonului, cancer de colon,tumori sau insuficienta renala.

  In unele cazuri, este necesara prelevarea unei probe de maduva osoasa pentrudiagnosticarea anemiei.

  TratamentExista o varietate de masuri pentru a preveni si combate anemia datorata

  deficientei de fier. Acestea includ imbunatatirea alimentatiei, consumul de mancaruri

  bogate in fier, suplimente de vitamine s.a.m.d.Numeroase studii au aratat ca frecventa suplimentelor de fier poate fi redusa de lazilnic la saptamanal fara a compromite eficienta tratamentului. Totusi la copii mici si lafemeile gravide se pastreaza recomandarea de a lua suplimente zilnic.

  Sunt multe strategii pentru fortifierea cu fier la nivel national. Una dintre ele ar fisuplimentarea unei mancari de baza, consumata in cantitati mari de catre toata populatia.In Caraibe, America de Sud, America de Nord si Regatul Unit, aceasta abordare a avutsucces prin folosirea fainii de grau. O a doua abordare de succes a fost folosireacondimentelor, uleiului de peste si a zaharului.

  Mancaruri bogate in fier care sunt rapid absorbite in organism includ carnea (inspecial ficatul), pestele, carnea de pasare, ouale, molustele, fasolea si mazarea, fructele

  uscate, faina de soia s.a.m.d. Aceste mancaruri, impreuna cu cele bogate in vitamina C,sustin absorbtia de fier in organism. Totodata exista mancaruri care reduc abilitateacorpului de a absorbi fier prin blocarea intrarii lui in sistemul digestiv: painea graham,calciul, ceaiul, zincul in cantitati excesive s.a.m.d. Barbatii au nevoie de aproximativ ungram de fier in fiecare zi. Femeile care alapteaza sau sunt insarcinate si copii in cresterele trebuie aproximativ 1,5 pana la 2 grame zilnic. Cu toate acestea doar 10% din fierul pecare il mancam este absorbit in organism asa ca, un barbat normal ar trebui sa consume10 grame de fier pe zi.

 • 8/4/2019 Boli Ale Sangelui Final

  6/20

  MIELODISPLAZIAMielodisplazia sau sindromul mielodisplazic (SMD) se refera la un grup de

  afectiuni ale maduvei osoase sau ale celulelor stem hematopoietice (care se afla la

  originea celulelor sangvine). Mielodisplazia se caracterizeaza prin producereainsuficienta a unuia sau mai multor tipuri de celule sagvine, datorita unei disfunctii amaduvei osoase.

  Mielodisplazia poate fi primara (in absenta unei expuneri) sau secundara unuitratament agresiv de chimioterapie sau radioterapie. Mielodisplazia primara are unprognostic mai favorabil decat cea secundara.

  Mielodisplazia se caracterizeaza prin numarul scazut de globule rosii (anemie), deglobule albe (leucopenie) cu predispozitie spre infectii si de trombocite(trombocitopenie).

  Este considerata o afectiune premaligna, la un grup de pacienti evoluand frecventspre leucemie acuta mieloida (LAM).

  Mielodisplazia afecteaza cu precadere subiectii varstnici, media de varsta inmomentul diagnosticarii fiind de 70 ani. La adulti, intre 8 si 10% din cazuri survin pestevarsta de 50 ani.

  Tipuri de SMD: anemie refractara se caracterizeaza prin numarul scazut de globule rosii, in timp

  ce numarul de globule albe si de trombocite este normal anemie refractara cu sideroblasti inelari se deosebeste de anemia refractara prin

  faptul ca globulele rosii existente contin o cantitate excesiva de fier (sideroblastiinelari)

  anemie refractara cu exces de blasti toate cele trei tipuri de celule sangvine

  (globule rosii, globule albe si trombocite) sunt deficitare si au un aspect anormalatunci cand sunt examinate la microscop

  anemie refractara cu exces de blasti in transformare leucemie mielomonocitara cr...