Buletin informativ 3/2013

 • View
  222

 • Download
  4

Embed Size (px)

Text of Buletin informativ 3/2013

 • 1. ASPECTE REFERITOARE LA CALCULUL DOBNZILOR AFERENTE SUMELOR NCASATE I RESTITUITE DE ADMINISTRAIILE FINANELOR PUBLICE DIN AR CU TITLU DE TAX PE POLUARE, TAX DE PRIM NMATRICULARE I TAX PENTRU EMISIILE POLUANTE 2. SUFERINA PERSOANELOR CU HANDICAP SURS DE VENIT PENTRU FAMILIE 3. LEGISLAIA ROMANEASC ANTI-DISCRIMINARE (materialul prezentat de delegaia instituiei Avocatul Poporului la Forumul de dialog privind discriminarea, Cappadocia, 9-11 septembrie 2013) 4. ACCESUL LA PROPRIUL DOSAR I DECONSPIRAREA POLIIEI POLITICE COMUNISTE 5. CONSIDERAII ASUPRA NECONSTITUIONALITII PRIVIND UNELE DISPOZIII DIN LEGEA NR. 165/2013 PRIVIND MSURILE PENTRU FINALIZAREA PROCESULUI DE RESTITUIRE, N NATUR SAU PRIN ECHIVALENT, A IMOBILELOR PRELUATE N MOD ABUZIV N PERIOADA REGIMULUI COMUNIST N ROMNIA 6. COMUNICAT DE PRES PE TRIMESTRUL al III-lea AL ANULUI 2013 7. FIE DE CAZ cazuri soluionate prin intervenia Avocatului Poporului

  8. IMPLICAREA AVOCATULUI POPORULUI N MANIFESTRI INTERNAIONALE I INTERNE N PERIOADA IULIE SEPTEMBRIE 2013

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2013 /2013 /2013 /2013

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI

  1

  ASPECTE REFERITOARE LA CALCULUL DOBNZILOR AFERENTE SUMELOR NCASATE I RESTITUITE DE ADMINISTRAIILE

  FINANELOR PUBLICE DIN AR CU TITLU DE TAX PE POLUARE, TAX DE PRIM NMATRICULARE I TAX PENTRU EMISIILE

  POLUANTE

  n materia calculului dobnzilor aferente sumelor ncasate i restituite de administraiile finanelor publice din ar cu titlu de tax pe poluare, tax de prim nmatriculare i tax pentru emisiile poluante, instanele de judecat s-au pronunat n mod diferit asupra temeiului legal n baza cruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului. Astfel, instanele de judecat au reinut ca temei legal urmtoarele texte: art. 3 alin. (3) din Ordonana Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobnzii legale pentru obligaii bneti, art. 1 din Ordonana Guvernului nr. 13/2011 privind dobnda legal remuneratorie i penalizatoare pentru obligaii bneti, precum i pentru reglementarea unor msuri financiar-fiscale n domeniul bancar, art. 994 din vechiul Cod civil, art. 1535 din Legea nr. 287/2009 (Codul civil), art. 124 i art. 70 alin. (1) din Ordonana Guvernului nr. 92/2003 - Codul de procedur fiscal.

  Dispoziiile legale incidente n spe: Ordonana de urgen a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe

  poluare pentru autovehicule, aprobat prin Legea nr. 140/2011. Potrivit art. 1, ordonana de urgen menionat, stabilete cadrul legal pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, denumit n continuare tax, care constituie venit la bugetul Fondului pentru mediu i se gestioneaz de Administraia Fondului pentru Mediu, n vederea finanrii programelor i proiectelor pentru protecia mediului. Ordonana de urgen a Guvernului nr. 50/2008 a fost abrogat prin Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, abrogat ulterior prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

  Ordonana Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobnzii legale pentru obligaii bneti a fost abrogat prin art. 11 din Ordonana Guvernului nr. 13/2011 privind dobnda legal remuneratorie i penalizatoare pentru obligaii bneti, precum i pentru reglementarea unor msuri financiar-fiscale n domeniul bancar.

  Conform art. 1 alin. (5) din Ordonana Guvernului nr. 13/2011 prin dobnd se nelege nu numai sumele socotite n bani cu acest titlu, ci i alte prestaii, sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se oblig drept echivalent al folosinei capitalului.

  Potrivit art. 994 din vechiul Cod civil, Cnd cel ce a primit plata a fost de rea-credin, este dator a restitui att capitalul, ct i interesele sau fructele din ziua plii.

  Art. 1535 din Legea nr. 287/2009 (Codul civil), reglementeaz modul de acordare a daunelor moratorii n cazul obligaiilor bneti.

  Art. 124 din Codul de procedur fiscal stabilete c pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobnd din ziua

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2013 /2013 /2013 /2013

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI

  2

  urmtoare expirrii termenului prevzut la art. 117 alin. (2) i (21) sau la art. 70, dup caz, pn la data stingerii prin oricare dintre modalitile prevzute de lege. Acordarea dobnzilor se face la cererea contribuabililor. Nivelul dobnzii este cel prevzut la art. 120 alin. (7) i se suport din acelai buget din care se restituie ori se ramburseaz, dup caz, sumele solicitate de pltitori.

  Potrivit art. 70 din actul normativ menionat, Cererile depuse de ctre contribuabil potrivit prezentului cod se soluioneaz de ctre organul fiscal n termen de 45 de zile de la nregistrare.

  Opinia Avocatului Poporului Fa de cele expuse, apreciem ca fiind ntemeiat opinia potrivit creia se

  acord dobnda legal calculat n temeiul art. 3 alin. (3) din Ordonana Guvernului nr. 9/2000 (n prezent abrogat), respectiv art. 1 din Ordonana Guvernului nr. 13/2011 privind dobnda legal, art. 994 din vechiul Cod civil sau art. 1535 din Legea nr. 287/2009.

  a) Considerentele Avocatului Poporului n susinerea opiniei formulate, sunt urmtoarele:

  Prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 50/2008, abrogat, aa cum am artat mai sus, s-a instituit taxa de poluare, tax care s-a constituit venit la bugetul Fondului pentru mediu i s-a gestionat de Administraia Fondului pentru Mediu, n vederea finanrii programelor i proiectelor pentru protecia mediului.

  Guvernul a motivat necesitatea instituirii prin ordonan de urgen a taxei pe poluare pentru autovehicule i, implicit, abrogarea dispoziiilor din Codul fiscal - prin care s-a stabilit taxa special pentru autoturisme i autovehicule - prin aceea c trebuie s se in cont de necesitatea adoptrii de msuri pentru a asigura respectarea normelor de drept comunitar aplicabile, inclusiv a jurisprudenei Curii de Justiie a Comunitilor Europene - cu luarea n considerare a faptului c aceste msuri trebuie adoptate n regim de urgen, pentru evitarea oricror consecine juridice negative ale situaiei actuale.

  Conform dispoziiilor art. 11 din actul normativ menionat, taxa rezultat ca diferen ntre suma achitat de contribuabil n perioada 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008, cu titlu de tax special pentru autoturisme i autovehicule, i cuantumul rezultat din aplicarea acestor prevederi privind taxa pe poluare pentru autovehicule se restituie pe baza procedurii stabilite n normele metodologice de aplicare a Ordonanei de urgen nr. 50/2008. Aceste norme au fost aprobate prin Hotrrea de Guvern nr. 686/2008.

  n opinia Avocatului Poporului, dreptul contribuabilului implic n mod necesar plata de dobnzi ncepnd de la data plii sumelor ncasate de administraiile finanelor publice din ar cu titlu de tax de poluare, tax de prim nmatriculare i tax pentru emisiile poluante. Aceast opinie este justificat de faptul c, ncepnd de la aceast dat, iar nu de la o alt dat ulterioar, contribuabilul suport pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor n cauz.

  n plus, este cunoscut faptul c, n situaia n care nu pltesc obligaiile fiscale, contribuabilii sunt n principiu, exceptnd situaiile prevzute de lege, obligai s plteasc la bugetul statelor membre impozitele nepltite, dobnzile aferente acestor impozite ncepnd cu data scadenei acestora, precum i penaliti de ntrziere i/sau amenzi.

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2013 /2013 /2013 /2013

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI

  3

  n acest context, dreptul contribuabilului de a beneficia de reparaia integral a prejudiciului nu poate fi restrns numai pe considerentul c acesta are doar dreptul s i se restituie suma pltit fr baz legal iar dobnda se poate acorda condiionat de modul n care administraia soluioneaz cererea de restituire n termenul prevzut de lege. ntr-un asemenea caz, dobnda ar curge de la data refuzului administraiei de a dispune restituirea sumelor solicitate, or, un drept stabilit de lege nu poate fi determinat, aa cum s-a precizat anterior, de comportamentul administraiei.

  Dac s-ar admite aceast ipotez, conform creia indiferent de situaie i de perioada de folosire a unei sume de bani achitat la bugetul de stat fr temei legal statul este inut s restituie doar suma pltit la bugetul de stat de ctre contribuabil fr o alt reparaie n ipoteza n c