Buletin Peladang EDISI 2 2015

  • View
    18

  • Download
    6

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Buletin Peladang EDISI 2 2015

Text of Buletin Peladang EDISI 2 2015

2/2015JUNE 2015

MAJLIS PERPISAHAN PUAN NORMA BT ISMAIL

JUN 2015 PPK CHETOKSatu majlis perpisahan telah diadakan untuk meraikan Puan Norma bt Ismail iaitu Pengurus Akaun di PPK Chetok yang bertukar ke PPK Tanah Merah. Jamuan ini dihadiri oleh kakitangan PPK Chetok, Ahli Jemaah Pengarah dan Ketua-ketua Unit. Segala jasa dan budi yang dicurahkan oleh Pn. Norma sepanjang bertugas di sini diucapkan ribuan terima kasih dan kami di PPK Chetok mendoakan semoga beliau dapat terus menabur bakti di tempat kerja baru. Tidak lupa juga kepada Pengurus Akaun yang baru, Cik Nur Aishah bt Che Azman, kami mengalu-alukan kedatangan ke sini dan mengucapkan selamat menjalani tugas.

GOTONG-ROYONG STAF PPK CHETOK

MEI 2015 PPK CHETOKAktiviti gotong-royong membersihkan kawasan pejabat dan persekitaran di peringkat PPK Chetok diadakan pada 21 Mei 2015. Semua staf PPK Chetok terlibat iaitu seramai 11 orang dalam aktiviti ini. Aktiviti yang dijalankan dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim dalam kalangan kakitangan dan pada masa yang sama memupuk semangat berpasukan, tolong-menolong antara satu sama lain dan menjimatkan belanja.

MESYUARAT AGUNG TAHUNAN KALI KE-37

MEI 2015 PPK CHETOKProgram kemuncak yang dinanti-nantikan pada setiap tahun iaitu Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke 37 pada tahun ini telah diadakan pada 25 Mei 2015, hari Isnin. Mesyuarat Agung telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Pengarah Pembangunan Lembaga Pertubuhan Peladang Malaysia, Dato' Haji Mohd Salim bin Haji Taha. Ketika mesyuarat ini, tiada pemilihan Ahli Jemaah Pengarah(AJP) diadakan. Seramai 7 orang telah menerima anugerah mengikut kategori dan turut membawa pulang wang saguhati bernilai RM 100.00 setiap seorang daripada PPK Chetok.

Lawatan ke tempat tanaman kelapa sawit bersama dengan Pengurus Besar PPK Chetok dan Pegawai-pegawai MPOBPegawai MPOB sedang memberi penerangan mengenai tanaman kelapa sawitTaklimat diadakan di Bilik Gerakan PPK ChetokPerangkap Feromon : Pemburu Senyap Kumbang Badak

Perangkap feromon lebih berkesan terhadap kumbang badak yang sudah kenyang makan dan sedang mencari tapak pembiakan. Bagi kumbang badak yang baru keluar dari sarang pupa, oleh kerana naluri mereka lebih mendesak untuk mencari makanan, maka perangkap feromon kurang dapat menarik perhatian mereka.Kaedah perangkap feromon merupakan strategi kawalan masa jangka panjang yang baik. Ia dikategorikan sebagai komponen di dalam kaedah Pengurusan Perosak Bersepadu (Integrated Pests Management, IPM) dan bukan kaedah yang dapat mengurangkan populasi kumbang badak secara mendadak di ladang yang tinggi populasi. Dalam keadaan tertentu, kaedah kawalan biologi dan kawalan racun kimia boleh diintegrasikan untuk memberi kesan yang lebih baik dan menyeluruh.Populasi kumbang badak di ladang sawit boleh dikawal dengan menggunakan perangkap feromon. Ianya bertujuan untuk mengumpan kumbang badak melalui sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai feromon (Pheromone), ethyl 4 methyloctanoate.Bahan kimia ini akan bertindak sebagai isyarat tarikan untuk mengumpul kumbang badak sesama spesis di tempat bahan feromon diletakkan. Apabila kumbang badak menerima isyarat ini dan menerbang ke tempat perangkap feromon yang dipasang, akan terperangkap di situ dan tidak dapat keluar lagi. Perangkap feromon terdiri daripada satu tiang kayu setinggi 3-4 meter yang dipacak pada tanah. Di atas tiang itu digantung satu tong atau baldi plastik yang juga dipasang kepingan logam bercat hitam serta dipautkan satu bungkusan feromon yang boleh dipakai untuk purata 8 minggu. Perangkap ini juga boleh bertindak sebagai pengukur populasi kumbang badak di ladang

Pemakanan Untuk Mengatasi Masalah Sembelit

1. BetikBuah betik yang ranum kaya dengan vitamin C dan mempunyai kandungan serat yang tinggi. Ia sesuai dimakan untuk melawaskan perut bagi sesiapa yang mempunyai masalah sembelit. Elok lebihkan serat dalam pemakanan harian bagi individu yang mengalami sembelit. Cuba ini: Punch buah-buahan perdana.2.StrawberiBuah berwarna merah yang berasal dari negara bercuaca sejuk ini bukan sahaja cantik dan enak dimakan. Malah, ia berkesan mengatasi masalah sembelit di samping bertindak sebagai astringen bagi meredakan demam dan juga membersihkan gigi. Ia juga kaya dengan vitamin C yang baik untuk kesihatan kulit.

3.CincauCincau mempunyai serat yang tinggi dan rendah kalori dipercayai mampu meredakan panas di dalam tubuh, demam, kembung perut, sembelit dan cirit birit. Selain itu cincau juga mampu membersihkan organ pencernaan dari zat karsinogen yang menjadi punca penyakit kanser.

4.CikuIndividu yang mengalami masalah sembelit juga boleh amalkan makan buah ciku yang dihancur sehingga lumat. Amalan ini boleh disertakan bersama pengambilan sedikit air suam yang dicampur dengan sedikit garam sebelum sarapan pagi.

5. Lobak MerahLobak merah atau nama saintifiknya Daucus carota L boleh membantu menyembuhkan sembelit, mengubati sakit ketika buang air kecil, meningkatkan aliran ketika menstruasi dan menjaga kulit supaya sentiasa sihat. Cara terbaik menikmati manfaat lobak merah adalah dengan memakannya secara mentah.

JOM KENALI LEBAH KELULUT

Lebah kelulut merupakan lebah yang bersaiz kecil berbanding lebah madu yang biasa kita lihat. Lebah kelulut juga mempunyai habitat yang agak pelik iaitu dalam tunggul-tunggul kayu. Maka tidak hairanlah kenapa para pengusaha menggunakanrumahkotak yang diperbuat daripada kayu sebagai pelindung koloni lebah kelulut. Lebah jenis ini tidak menyengat seperti lebah biasa. Maka, tidak perlu risau untuk risiko terkena sengatan berbahaya. Madu yang dihasilkan oleh lebah kelulut ini tidaklah sepekat madu tualang yang banyak di pasaran sekarang. Ia dapat dilihat daripada tesktur warnanya. Namun begitu, khasiat madu kelulut ini masih ajaib seperti yang dijangka. Madu lebah kelulut merupakan madu yang tinggi khasiatnya kerana saiz lebah yang begitu kecil membolehkan ia menyedut madu daripada bunga jauh lebih dalam. Menyedari akan potensi dan khasiat-khasat madu kelulut, pihak Pertubuhan Peladang Kawasan Chetok mengambil inisiatif untuk memasarkan madu kelulut asli di bawah nama PPK ini sendiri.

KHASIAT MADU KELULUT

4

PENAUNGEn. Che Kamarul Wzaman bin Che HaronPengerusi Ahli Jemaah PengarahPENASIHATEn. Jamsari bin OsmanPengurus BesarEDITORTn. Haji Zainal bin HashimEDITOR PENYELARASCik Siti Madihah bt DzulkifliJURUFOTOEn. Zahri bin Che AmatEn. Mohamed Hazwan bin HanafiPENGIKLANANEn. Kahar bin Ikhsan En. Laudin bin SaidCik Nur Aishah bt Che AzmanDITERBITKAN DAN DICETAK OLEH :Pertubuhan Peladang Kawasan Chetok,Km 16 Jalan Tanah Merah,17060 Pasir Mas, Kelantan.No. Tel : 09-7941388 No. Fax : 09-7943470

Payah kami menabur padiNenas juga ditanam orangPayah kami menabur budiEmas juga dipandang orangTinggi bukit gilang-gemilangAir laut tenang-tenanganBudi sedikit tidakkan hilangItu menjadi kenang-kenanganJentayu burung jentayuHinggap dibalik pokok mayangBunga kembang akan layuBudi baik bilakan hilangBiarlah orang bertanam buluhMari kita bertanam padiBiarlah orang bertanam musuhMarilah kita bertanam budiAyam jantan siayam jalakJaguh Siantan nama diberiRezeki tidak saya tolakMusuh tidak saya cariKalau keladi sudah ditanamJangan lagi meminta talasKalau budi sudah ditanamJangan lagi meminta balas