61
CAM tankönyv – Példatár / CAD/CAM Szó- és kifejezés-tár – TÁMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029 CAM TANKÖNYVHÖZ CAD/CAM S- ÉS KIFEJEZÉS-TÁR A A , , Á Á Adat Az ismeret emberi vagy számítógépes kapcsolattartásra, értelmezésre vagy végrehajtásra alkalmas formában történő megjelenítése. Azaz ismeretelem, mely rendszerint egyszerű eszközökkel betűkkel, számjegyekkel illetve egyéb jelekkel ábrázolható. Adat(át-)fordítás PDM adatok átfordítása egy adott formátumról egy másikra olyan átalakítókon keresztül, mint az IGES vagy egy szolgáltató illetve felhasználó által nyújtott fordító. Adatátvitel A tevékenység, amelyben PDM kezelt (menedzselt) ismereteket mozgatnak, hogy egy elosztott környezet szükségleteit kielégítsék. Az ismeretet továbbíthatják, vagy másolhatják. Adatfordítás nélküli adatközvetítés; egyúttal egy következetes és egységes adatformátumot is feltételez. Adatbázis Egy adatszerkezet, amely igény szerint fogad, tárol és szolgáltat adatokat több független felhasználó számára (azaz rendezett adatsorozat, amelyben adatbázis kezelési tevékenységeket lehet végrehajtani, mint töltés, törlés, szerkesztés – azaz módosítás – keresés, rendezés – azaz áthelyezés, másolás, ... –, algoritmizálás – adatokkal kapcsolatos logikai műveletek –, programozás – azaz automatizálás –, …, stb. alkalmazási területe : számítógépes kapcsolattartó, ismeretközlő, tervező, gyártó, irányító, ... rendszerek, alkalmazások Adatcsatorna (Vault) A PDM rendszer számítógépes adattár mezeje és adatbázisai. A PDM adatcsatornákban tárolt ismeretek rendszerszabályok és -folyamatok által vezéreltek. Adatcsere Adatok tárolása, elérése, átadása és archiválása. Adatfolyam (Vault) és dokumentum menedzsment Szerkezettervezési (konstrukciós tervezési) adatok ellenőrzésének, irányításának folyamata. Az összetevők (komponensek) a be- és kiléptetést, engedélyezési szintet, elérési biztonság és hozzáférési jogosultság intézését is magukban foglalják. Adatleíró nyelv Egy szabálykészlet, amely számítógépes kapcsolattartásra, értelmezésre és eljárásokra alkalmas adatok és adatok közötti kapcsolatok meghatározására szolgál. Adatspecifikációs nyelv Szinonima, lásd: Adatleíró nyelv! Adminisztrátor Szinonima, lásd: Rendszergazda AIM Application Interpreted Model Alkalmazás kifejezett minta (~modell)

Cad/Cam Szótar

Embed Size (px)

DESCRIPTION

CAD/CAM kifejezések értelmező szótára

Citation preview

 • CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  CCAAMM TTAANNKKNNYYVVHHZZ

  CAD/CAM SZ- S KIFEJEZS-TR

  AAA,,,

  Adat Az ismeret emberi vagy szmtgpes kapcsolattartsra, rtelmezsre vagy vgrehajtsra alkalmas formban trtn megjelentse. Azaz ismeretelem, mely rendszerint egyszer eszkzkkel betkkel, szmjegyekkel illetve egyb jelekkel brzolhat.

  Adat(t-)fordts PDM adatok tfordtsa egy adott formtumrl egy msikra olyan talaktkon keresztl, mint az IGES vagy egy szolgltat illetve felhasznl ltal nyjtott fordt.

  Adattvitel A tevkenysg, amelyben PDM kezelt (menedzselt) ismereteket mozgatnak, hogy egy elosztott krnyezet szksgleteit kielgtsk. Az ismeretet tovbbthatjk, vagy msolhatjk. Adatfordts nlkli adatkzvetts; egyttal egy kvetkezetes s egysges adatformtumot is felttelez.

  Adatbzis Egy adatszerkezet, amely igny szerint fogad, trol s szolgltat adatokat tbb fggetlen felhasznl szmra (azaz rendezett adatsorozat, amelyben adatbzis kezelsi tevkenysgeket lehet vgrehajtani, mint tlts, trls, szerkeszts azaz mdosts keress, rendezs azaz thelyezs, msols, ... , algoritmizls adatokkal kapcsolatos logikai mveletek , programozs azaz automatizls , , stb. F alkalmazsi terlete: szmtgpes kapcsolattart, ismeretkzl, tervez, gyrt, irnyt, ... rendszerek, alkalmazsok

  Adatcsatorna (Vault) A PDM rendszer szmtgpes adattr mezeje s adatbzisai. A PDM adatcsatornkban trolt ismeretek rendszerszablyok s -folyamatok ltal vezreltek.

  Adatcsere Adatok trolsa, elrse, tadsa s archivlsa.

  Adatfolyam (Vault) s dokumentum menedzsment Szerkezettervezsi (konstrukcis tervezsi) adatok ellenrzsnek, irnytsnak folyamata. Az sszetevk (komponensek) a be- s kilptetst, engedlyezsi szintet, elrsi biztonsg s hozzfrsi jogosultsg intzst is magukban foglaljk.

  Adatler nyelv Egy szablykszlet, amely szmtgpes kapcsolattartsra, rtelmezsre s eljrsokra alkalmas adatok s adatok kztti kapcsolatok meghatrozsra szolgl.

  Adatspecifikcis nyelv Szinonima, lsd: Adatler nyelv!

  Adminisztrtor Szinonima, lsd: Rendszergazda

  AIM Application Interpreted Model

  Alkalmazs kifejezett minta (~modell)

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  2

  Albeszrs (i)

  Szinonima, lsd: Alszrs (i);

  Al-beszrs (ii)

  Szinonima, lsd: Alszrs (ii).

  Alakzat (feature) Egy elemi rdekeltsgi/rdekldsi terlet a (konstrukcis) szerkezettervezsben (illetve jabban mr a gyrtstervezsben), melyet valamely clbl, mint egy egysget rtak le. Egy alakzat egy szerkezeti (konstrukcis) elem valamely rszletre vonatkoz esetleg csatolt jellemzkre irnyul figyelem felkelts eszkzeknt szolgl. Az elemek, amelyekre egy alakzatot alkalmazhatnak, lehetnek alkatrszek, anyagok vagy egyb sszetevk. Megjegyzs: az alakzat egy rszlet, a szerkezeti szerkezettervezs (konstrukcis tervezs) elemeinek vagy a teljes (konstrukcis) szerkezetterv egy rszhalmaza. Egy alakzat csatolt alakzat sajtossgok (sajtos alakzatjellemzk) nlkl is ltezhet, mint az az alakzat, amely megjellhet, mint olyan (konstrukcis) szerkezettervezsi elemek rszhalmaza, mely rendszeresen ms (konstrukcis) szerkezettervezsekben is szerepel.

  Alakzattechnolgia A csoporttechnolgia egy vltozata, melynek kzppontjban alakzat sajtossgokra alapozott kdols s osztlyozs ll.

  Alapstratgik Alapvet (itt mozgsplya ellltsi, generlsi) sajtossgok, amelyek a vlaszts alapjt kpez legfontosabb tulajdonsgok, jellemzk meghatrozst alternatv a gyakorlatban leginkbb alkalmazott alapmegoldsok, alapsajtossgok szerint teszik lehetv.

  Alszrs (i)

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; az elbbi szempontbl: egy a (szimmetria-) tkrtengellyel nem prhuzamos s arra nem is merleges irnybl nyitott (rtsd: lland vagy bvl keresztmetszet) krszimmetrikus horony, mg az utbbi nzpontbl azon felletek gyjtneve, melyek kifejezetten alszrs megmunklsi technikval munklhatk meg.

  Alszrs (ii)

  Esztergl jelleg megmunklsi ciklus; mikor az egy esetleg ktl szerszm a forg fmozgssal hatrozott szget bezr egyenes rhagys levlasztsi mozgsokkal alakt ki egy krszimmetrikus hornyot. Megjegyzs: szabvnyos nem alszrs azonos profil szerszmmal trtn bonyolult profilos alszrsok esetn a ciklus utols (simt) mozgsplyja mr nem kifejezetten alszr jelleg, n. kontresztergl, avagy profiloz mozgs.

  Alkalmazs Meghatrozott cl rdekben ltrehozott erforrsok, meghajtk, eljrsok, rendszerelemek, -szerepek, -mdok (metdusok) rendezett kiptse, teleptse s/vagy letre hvsa (aktivlsa). Szmtgpes rtelemben; egy mkdkpes kipts, teleptettsg llapot, rendszer s/vagy annak hasznlatba vtele (aktivlsa).

  Alkalmazs alapminta (~modell) Egy egyedi alkalmazs kvetelmnyeit s szablyait ler ismeretminta.

  Alkalmazs erforrs sszevont (integrlt) erforrs, amelynek tartalma egy alkalmazs tpuscsoportra vonatkozik.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  3

  Alkalmazs interfsz Egy kls alkalmazsbl szrmaz kzs csatlakoz fellet (interfsz), amely hozzfrst biztost a PDM rendszer mkdsbeli feladatterleteihez (funkciihoz) s adatbzishoz. Az interfsz ltalban ms alkalmazsokbl, programokbl szrmaz hv rutinok knyvtra, amely rutinok hvjk a PDM tisztsgeket (funkcikat) s rik el, illetve adaptljk a PDM adatbzisokat.

  Alkalmazs kifejezett minta (~modell) Egy sszevont (integrlt) erforrsokat felhasznl ismeretkzl modell, amely erforrsok egy alkalmazs szablyrendszeren (protokollon) belli ARM (alkalmazs referenciamodell) ismeretkzlsi kvetelmnyeinek, szablyainak kielgtshez szksgesek.

  Alkalmazs krnyezet Az a krnyezet, amelyben egy megadott alkalmazson belli termkadatok felhasznlst tmogat sszevont (integrlt) erforrsok rtelmezettek

  Alkalmazs objektum (trgy) Egy ARM (alkalmazs referenciamodell) legkisebb elemi rsze, amely az alkalmazs egyedi koncepcijt hatrozza meg, s tartalmazza az ezen objektum elemi adatait meghatroz paramtereket, jellemzket, sajtossgokat.

  Alkalmazs Protokoll Szinonima, lsd: Alkalmazs szablyrendszer

  Alkalmazs referenciamodell Szinonima, lsd: Alkalmazs alapminta

  Alkalmazs szablyrendszer Amely meghatroz egy egyedi alkalmazsi terletet s ismeret(kzlsi) szksgleteit/kvetelmnyeit kielgt alkalmazs irny mintt

  Alkalmi (alkalomszer) tervezs Tervezs, mely a fejleszts sorn alkalmas s alkalmi problma megoldsi akcikat is a tervben foglal.

  Alkatrsz (darab) minta (~modell)

  Adott alkatrsz (darab) teljes megjelentse, mely felhasznlja az alkatrsztervezs nzpontjait, magban foglalva minden elemet s azok sszefggseit, melyek az alkatrszt (darabot) hatrozzk meg.

  Alkatrsz (Part)

  Egy a szerkezeti (konstrukcis) s mozgstervezs egsznek vagy vizsglt szakasznak vgs (eredmny) llapott kpez munkadarab.

  Alkatrsz folyamatterv Az alkatrszgyrts rszletes terve. Magban foglalja a vgrehajtand lpsek sorrendjt, mely kifejezi a kivlasztott gpeket, eljrsokat, mveleti lpseket, belltsokat, temezst s folyamat kzbeni felgyeleti kvetelmnyeket; mindazokat, melyeket bevonnak az alkatrsz ellltsba.

  Alkatrsz orig Az alkatrszminta (~modell) (alkatrszprogramban meghatrozott) koordintarendszernek nullpontja

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  4

  Alkatrsz osztlyozs Mdszerek (algoritmusok s mechanizmusok), hogy osztlyozzk az alkatrszeket, illetve ms termkelemeket mkdsbeli szerepeik (funkciik), gyrtsi folyamataik alapjn (lsd: Csoporttechnolgia). Az alkatrsz osztlyozs a termktervezsben vagy PDM menedzselt folyamatokban hasznland PDM vezrelt sszetevk (komponensek) keressre/kivlasztsra/kezelsre szolgl a szerkezettervetsben (konstrukcis tervezsben) vagy hasonl folyamatokban.

  Alkatrszlista (szerkezet) Egy termk rendszerezett (strukturlt) lersa minden, a legklnbzkppen felhasznlt alkotelem rtegzdsnek (hierarchijnak) kifejezse rdekben.

  Alkatrszprogram Alkatrszkzpont (objektumorientlt) szmtgpes rendszerek bemen adatainak a szerkezet-(konstrukcis) s gyrtstervezsi feladatoknak szmtgpi elfeldolgoz avagy dekdol egysgek szmra feldolgozhat formtum lersa. Szerkezet-(konstrukcis) s gyrtstervez, -tmogat rendszerek bemen programja. Clszeren a szerkezet- (konstrukcis) s gyrtstervezsi feladatok szmtgppel segtett megoldsnak trolsra s megismtlsre szolgl szabvnyos vagy rendszerspecifikus formban trolt bemen adatllomny.

  Alkatrszprogram feldolgozs Alkatrszprogram beolvassa, dekdolsa, rtelmezse, elemzse s kifejtse szmtgpes feldolgoz egysgek (processzorok) ltal. A szmtgpes rendszer automatizltsgi szintjtl s alkalmazsi terlettl fggen a feldolgozs geometriai, technolgiai s krnyezeti modellezsi, elemzsi s szemlltets (szimulcis) feladatokra is kiterjedhet. Clszeren; a szerkezet-(konstrukcis)- s gyrtstervezsi feladatok megoldsa a szmtgpes rendszerben.

  llapotvltozs Mozgs egy bels (folyamat- vagy tevkenysg-) llapotbl egy msikba egy munkafolyamaton bell annak sttusban trtn vltozs hatsra. Az llapot megvltozsa vlasz lehet egy kls esemnyre, egy felhasznli API hvsra, munkafolyam meghajt erforrs ltal hozott (tvonalterv) dntsre, stb.

  ltalnos erforrs Egy (formlis rtelemben vett) sszevont (integrlt) erforrs, melynek tartalma rtelmezstl (hivatkozsi krnyezettl) fggetlen

  ltalnos hrtranszlcis fellet Szinonima, lsd: Hrtranszlcis felletminta (~modell).

  ltalnos hrtranszlcis felletminta (~modell) Szinonima, lsd: Hrtranszlcis felletminta (~modell).

  ltalnos transzlcis fellet Szinonima, lsd: Transzlcis felletminta (~modell)

  ltalnos transzlcis felletminta (~modell) Szinonima, lsd: Transzlcis felletminta (~modell)

  Anyaglevlasztsi stratgik Szinonima, lsd: Megmunklsi stratgik

  AP Application Protocol Alkalmazs szablyrendszer

  APT Automatically Programmed Tools Automatikusan programozott eszkzk (rtsd: automatikus feldolgozsra szolgl ISO szabvnyos feladatler /processzor bemen/ nyelv)

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  5

  Archivls A szmtgpes feldolgozs bemen, kzbens s eredmny ismereteinek rendezett, katalogizlt trolsa egy szmtgpes rendszerben.

  ARM Application Reference Model Alkalmazs referenciamodell

  Attributum (attribute) Szinonima, lsd: Sajtossg

  tvezetett fellet (Swept surface) Szinonima, lsd: tvezetett felletminta (~modell)

  tvezetett felletminta (~modell) Szinonima, lsd: Sprt fellet (felfoghat, mint adott vezrgrbs formafellet)

  tviteli szerkezet (Exchange Structure) Egy adattrolsra, -elrsre, -talaktsra s -archivlsra hasznlt szmtgpes (technikval feldolgozhat) formtum.

  Automatikus ciklus Egy lncolt folyamat, esemnysorozat, mveleti krfolyamat (ciklus), amely egyszer elindtva addig ismtldik, mg le nem lltjk.

  Automatikus tanuls Szinonima, lsd: Gpi tanuls (aut. gp betants)

  Automatizlt aktivits Szinonima, lsd: Automatizlt tevkenysg

  Automatizlt tevkenysg Egy szmtgpes automatizlsra alkalmas tevkenysg, amely munkafolyamat menedzsment rendszert hasznl a tevkenysg kezelsre azon (szkebb rtelemben: zleti) folyamat vgrehajtsa kzben, amelynek rsze.

  BBB

  Barzda

  Megmunkls utn a szerszm nyoma; a szerszmplya (mint vezrgrbe) s lprofil (mint lergrbe) ltal generlt ltalban ciklikusan ismtld (transzlcis) felleti minta.

  Barzdamagassg (Cusp height)

  A barzda burkol felletnek s a mozgsplya ltal ellltott clfellet normlis irny legnagyobb eltrse.

  Barzdaszlessg A barzdk vezrgrbinek (plyagrbk) a burkol felleten, avagy egy meghatrozott skban vett tvolsga. Szinonima, lsd: Plyaeltols (i)!

  Befog (kszlk)

  A kszlkek azon fajtja, mely kifejezetten (munkadarab, szerszm, ) rgztsre szolgl. Lsd mg: Kszlk!

  Bekezds Szinonima, lsd: Fogsvtel.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  6

  Bemutat ismeret (Prezentcis informci) Az ismeretek, melyek ahhoz szksgesek, hogy a termkismeretekrl egy megjelentett bemutatt (prezentcit) ksztsenek. A bemutat csupn akkor rtelmezhet, ha a vonatkoz termkismeretekhez rendelt.

  Beszrs (i)

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; az elbbi szempontbl: egy krszimmetrikus (egyszer vagy bonyolult profilos) forgstengellyel prhuzamos (homlokbeszrs) vagy arra merleges (radilis beszrs) irnybl nyitott (rtsd: lland vagy bvl keresztmetszet) horony, mg az utbbi nzpontbl azon felletek gyjtneve, melyek kifejezetten beszrs megmunklsi technikval munklhatk meg.

  Beszrs (ii)

  Esztergl jelleg megmunklsi ciklus; mikor az egy esetleg ktl szerszm a forg fmozgsra merleges (radilis palst beszrs) vagy azzal prhuzamos (homlok beszrs) egyenes rhagys-levlasztsi mozgsokkal alakt ki egy krszimmetrikus hornyot. Megjegyzs: szabvnyos nem beszrs azonos profil szerszmmal trtn bonyolult beszrsok esetn a ciklus utols (simt) mozgsplyja mr nem kifejezetten beszr jelleg, hanem n. kontresztergl, avagy profiloz mozgs.

  Bettks

  Alapveten eszterga s fr-mar kzpontokon alkalmazott szerelt kivitel szerszmok szabvnyos szraiba rgzthet, cserlhet szerszmbettek, melyek segtsgvel a szerszm egyetemes, avagy a gpi szeszmtart ltal meghatrozott, szrral, azonban alkalmazs orientlt kivitelben ll el.

  Biztonsgi sk (Clearance)

  Egy egybefgg mozgsplya ciklus trbeli s sk vagy egytengely megkzeltsi s befejez mozgsainak hatrt meghatroz sk. Az a szint (i), amelytl kezdve cskken Z paramter megkzeltsi s befejez mozgsok csakis egytengelyek (fors irnyak) lehetnek.

  BMP Best Manufacturing Practice Legjobb gyrtsi gyakorlat

  BOM Bill of Material Darab-/ Anyagjegyzk

  Borda

  Szerkezeti (konstrukcis) alakzat; kt egymsra mintegy merleges fellet alakzat kztt thidal (azokra merleges) vkonyfal alakzat, melynek szerepe ltalban az ugyancsak vkonyfal alakzatok merevtse.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  7

  Bordzat

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; az elbbi szempontbl: egy hordoz felleten ismtld viszonylag vkony keresztmetszet alakzatok sorozata, mg az utbbi nzpontbl azon felletek sszessge, melyek n. borda megmunklsi technikval munklhatk meg. Megjegyzs: a bordzat modellezsi s megmunklsi szempontbl felfoghat gy, mint rendezett hornyok (bordarkok) ltal kialakul

  alakzatminta.

  BREP minta (Boundary Representation modell) Egy legkevesebb elemszm, a modellezett felletek meghatroz hatrvonalait mg ppen kielgten kpvisel s megjelent (szabvnyos) drtvz minta (~modell).

  CCC

  CAA (i) Computer Aided Automation Szmtgppel segtett automatizls

  CAA (ii) Computer Aided Assembly Szmtgppel segtett szerels

  CAA (iii) Computer Aided Analysis

  Szmtgppel segtett elemzs (analzis)

  CAD Computer Aided Design Szmtgppel segtett (forma- s/vagy) szerkezettervezs (konstrukcis tervezs)

  CAD keretrendszer iniciatva Szabvny az elektronikus tervezsautomatizlsi (electronic design automation - EDA) eszkzk alkalmas integrcijhoz, amely a legjobb eszkzk integrcis problmktl mentes kivlasztst teszi lehetv.

  CAE Computer Aided Engineering Szmtgppel segtett mrnki (technolgiai) tervezs

  CAI Computer Aided Industry Szmtgppel segtett ipar

  CAM Computer Aided Manufacturing Szmtgppel segtett gyrts

  CAP (i) Computer Aided Planning Szmtgppel segtett (objektumorientlt folyamat-) tervezs (pl. alkatrszfolyamat tervezs)

  CAP (ii) Computer Aided Processing Szmtgppel segtett folyamatirnyts s/vagy -vezrls

  CAR Computer Aided Research Szmtgppel segtett kutats

  CAS Computer Aided Simulation

  Szmtgppel segtett szemlltets (szimulci)

  CAT Computer Aided Testing Szmtgppel segtett tesztels

  CATS Computer Aided Testing and Simulation

  Szmtgppel segtett tesztels s szemlltets (szimulci)

  CE Concurrent Engineering Konkurens (versenykpes) mrnki tervezs

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  8

  CFI CAD Framework Initiative CAD keretrendszer iniciatva

  Cikk-cakk megmunklsi stratgia Szinonima, lsd: Ktirny megmunklsi stratgia

  Cikk-cakk rzs (Zig-Zag ramp)

  Megkzeltsi alapstratgia, melynek sorn a szerszm ktirny megkzelt mozgsokkal megadott szgben vagy mlysgi lpsekkel kzelti meg a soron kvetkez megmunklsi szintet, rteget. A ktirny rzs sorn a szerszm a szerszmtengely irnybl nzve egyenes plyn vgzett oda-vissza mozgssal merl a megmunkland munkadarab felleti rtegbe. Jellegzetes alkalmazsi terlete a zseb- vagy regmars homlokirnyban korltozottan terhelhet szerszmmal.

  CIM Computer Integrated Manufacturing Szmtgppel integrlt gyrts

  Cirkulris megmunklsi stratgia Szinonima, lsd: Csigavonalas (cirkulris) avagy Vltakoz irny megmunklsi stratgia

  CLDATA Cutter Location DATA Vgl elhelyezsi adatok (ISO szabvnyos kzbens /poszt-processzor bemen/ nyelv)

  CM Configuration Management Konfigurci menedzsment

  CNC Computer(ised) Numerical Control Szmtgpes szmjegy-vezrls

  COONS-fellet Szinonima, lsd: COONS-felletminta (~modell).

  COONS-felletminta (~modell)

  Szinonima, lsd: Hrtranszlcis felletminta (~modell). Egyedi hrtranszlcis felletminta (~modell); ltalban 4-generl (2 ler- s 2 vezr-) grbs hrtranszlcis fellet, mely 2-2 grbe a fellet szemben lv hatrleit, azaz a fellet hatrokon vett alakjt hatrozza meg. A fellet egyes egyedi esetektl eltekintve torztott hrtranszlcis fellet, melynek tmeneti (lergrbe torztsi) fggvnye a felletminta (~modell) meghatroz sajtossga.

  CPD Concurrent Product Development Konkurens (versenykpes) termkfejleszts

  CPU Central Process Unit Kzponti (szmtgpes) vgrehajt egysg

  Csavarvonal rzs (Helical ramp)

  Megkzeltsi alapstratgia, melynek sorn a szerszm csavarvonal alak megkzelt mozgssal jut a soron kvetkez megmunklsi szintre. A csavarvonal vagy heliklis rzs sorn a szerszm a szerszmtengely irnybl nzve krplyn vgzett mozgssal merl fokozatosan mlyebbre s mlyebbre a megmunkland munkadarab felleti rtegbe. Jellegzetes alkalmazsi terlete a zseb- vagy regmars homlokirnyban korltozottan terhelhet szerszmmal.

  Csigasllyeszts

  Megmunklsi md, melyben csigasllyeszt szerszm tengelyvonal eltol mozgssal bvti fel kpos fellett (sllyesztss) egy krhenger furat bekezd szakaszt.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  9

  Csigavonalas (cirkulris) megmunklsi stratgia

  Szinonima, lsd: Vltakoz irny megmunklsi stratgia. Megjegyzs: a csigavonalas (cirkulris) megnevezs a folytonos trsmentes hatrol grbktl kiindul egyre szkl, avagy abba vgl belesimulva bvl, a hatrgrbkig terjed rhagysalakzatot (nagyol) avagy a ciklus trgyt kpez geometriai elemet (simt) teljes egszben generl vltakoz illetve folyamatosan vltoz irny, egybefgg munkameneti mozgsok asszociatv megfogalmazsa.

  Csoporttechnolgia Egy kdol s osztlyoz rendszer annak rdekben, hogy alkatrsz geometriai, alakzatbeli, tulajdonsgbeli vagy folyamatokban megnyilvnul hasonlatossgokat trjunk fel. Ez a technolgia az ismtld szerkezettervezsben (konstrukcis tervezsben), az alkatrsz szabvnyostsban, a gyrtcella tervezsben s termelstemezsben hasznlatos.

  Cscssugr

  Szerszmparamter; a tmbszerszm vagy szerszmlapka leinek tallkozsi pontjaiban kialaktott lekerekts vagy gmblyts sugara.

  Cscssllyeszts (i)

  A sllyeszts egy fajtja; szerkezeti (konstrukcis) szempontbl: egy furat kpos bekezd szakasza, mg megmunklsi nzpontbl azon fellet, mely kifejezetten cscssllyeszts jelleg megmunklsi technikval munklhat meg. Megjegyzs: a letrstl gyakorlatilag a hozzrendelt megmunkls klnbzteti meg csupn.

  Cscssllyeszts (ii)

  Megmunklsi md, melyben cscssllyeszt szerszm tengelyvonal eltol mozgssal bvti fel kpos fellett (kpsllyesztss) egy krhenger furat bekezd szakaszt.

  Cscsszg

  Szerszmparamter; a tmbszerszm vagy szerszmlapka egymst metsz vglei ltal bezrt szg. Pl. fr vagy kpos mintz mar kpszge.

  DDD

  Darabjegyzk A termket jellemz alkatrszek, szerelvnyek s nyersanyagok rendezett listja (ltalban tartalmazva azok azonostjt, mennyisgt s esetleg ms jellemz sajtossgait)

  DBMS Data Base Management System Adatbzis menedzsment rendszer

  Dedukci Szinonima, lsd: Levezetses (deduktv) kvetkeztets

  Deduktv kvetkeztets Szinonima, lsd: Levezetses (deduktv) kvetkeztets

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  10

  De-Facto szabvny Szinonima, lsd: Nyilvnosan elrhet specifikci (elrs)

  Deklaratv tuds (AI) Tnyek, szablyok s elmletek. Kpviselt tuds. Megjegyzs: ltalban a deklaratv tuds nem dolgozhat fel kzvetlenl, vgrehajthat eljrs tpus formba trtn fordts nlkl.

  Dmon Egy eljrs, ami a nlkl indul el, hogy kezdemnyeztk volna, jellemzen mikor egy vltozs, hozzads vagy trls fordul el.

  DFA Design for Assembly

  Szerelsorientlt szerkezettervezs (konstrukcis tervezs)

  DFM Design for Manufacture

  Gyrtsorientlt szerkezettervezs (konstrukcis tervezs)

  DFMA Design for Manufacture/Assembly

  Gyrts- s szerelsorientlt szerkezettervezs (konstrukcis tervezs)

  DFT Design for Test

  Tesztorientlt szerkezettervezs (konstrukcis tervezs)

  Digitlis el-szerels CAD modellezssel trtn elektronikus manipulci folyamata

  DNC Direct Numerical Control Direkt szmjegy-vezrls

  DNC zemmd Szerszmgpek DNC kzvetlen (C)NC vezrlse a szmtgpes utfeldolgoz egysg (posztprocesszor) avagy NC genertor ltal.

  Dokumentls

  Szmtgpes rendszerek alapvet mkdsbeli feladatterlete (alapfunkcija); a szmtgpes feldolgozs bemen, kzbens s eredmny ismereteinek megadott formtum trolsa, megjelentse egy szmtgpes rendszerben (pl. CAD minta (~modell)-fa)

  Domn (AI) A tuds vagy tapasztalat egy meghatrozott terlete.

  Drzsls

  Megmunklsi md; sajtos szerszmmal, n. drzsrral vgzett fr jelleg furatsimts, avagy kszremunkls.

  DPA Digital Pre-Assembly Digitlis el-szerels

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  11

  Drtvz minta (~modell)

  Egy geometriai mintavltozat (modelltpus). A szerkezeti (konstrukcis) s mozgstervezs geometriai elemeit hatrol egybefgg felletek hatrait (hatrvonalait, leit) s maghatroz keresztmetszeteit reprezentl (ltalban 3-5 szabadsgfok) minta (~modell). A munkadarab felletek alaksajtossgainak, homogenitsnak ill. sszefggseinek, egyszerstett megjelentse.

  DTC Design to Cost

  Kltsgorientlt szerkezettervezs (konstrukcis tervezs)

  EEE,,,

  EDIF Electronic Design Interchange Format

  Elektronikus szerkezeti (konstrukcis) adattviteli formtum

  Egyen*- illetve Ellenirny** forgcsols (Climb - Conventional)

  Fors forgsirnyt meghatroz forgcsolsi alapstratgia, mely esetben a fors forgsirny a szerint meghatrozott, hogy a vglek tbbnyire az eltol mozgssal ellenttes* (azonos**) teht a munkadarab ramlssal azonos* (ellenttes**) irnyban haladnak a munkadarab felleti rtegben; azaz a relatv vgsebessg kisebb* (nagyobb**), mint a szerszml kerleti sebessge. Megjegyzs: magasabb kvetelmny kszre munklskor* (nagyobb teljestmny nagyolskor**) kerl eltrbe. Psztzs mozgsstratgikon bell jellemzen az egyirny munkameneti alapstratgia hvsra szolgl belltsok, ti. e megktssel a ktirny ciklusok plyavltsi mozgsai fors forgsirny vltssal jrnnak, ami nagyobb idvesztesget jelentene, mint a szerszm visszafuttatsval jr gyorsmeneti mozgstbblet (lsd mg egy- illetve ktirny megmunklsi alapstratgik).

  Egyirny megmunklsi stratgia (meghatrozott Lace)

  Egy munkameneti alapstratgia, melynek sorn a szerszmplyk mintegy prhuzamosak, mely szerszmplyk munkameneti szakaszai a megmunklt kzbens vagy vgs felletet csak egy kijellt irnyban s rtelemben vett munkameneti mozgsokkal generljk (rjk le, sroljk, kpezik). Megjegyzs: egynem (homogn) megmunklsi mintzata miatt klns jelentsge van a simtsi stratgikban.

  Egyirny rzs (Fixed ramp)

  Megkzeltsi alapstratgia, melynek sorn a szerszm egyirny megkzelt mozgssal megadott szgben s irnyban kzelti meg a soron kvetkez megmunklsi szintet, rteget. Az egyirny rzs sorn a szerszm a szerszmtengely irnybl nzve egyenes plyn vgzett mozgssal merl a megmunkland munkadarab felleti rtegbe. Jellegzetes alkalmazsi terlete a zseb- vagy regmars homlokirnyban korltozottan terhelhet szerszmmal.

  Elektronikus adattvitel Szmtgppel feldolgozhat adatok szervezeti egysgek kztti szabvnyos formban trtn adatcserje

  Elektronikus szerkezeti (konstrukcis) adattviteli formtum EDIF: EIA/ANSI szabvny, mely az adattviteli kteg formtumot hatrozza meg 2D-s grafikus kapcsolattartshoz s ismeretkzl kapcsolatokhoz (kzvetlen nyomtathat felletek kialaktshoz).

  Elemi alakzat (entits) Egyedi sajtossgokkal rendelkez fggetlen elemi egysg megnevezse a tervezsben (jellemzen a szerkezettervezsben /konstrukcis tervezsben/).

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  12

  letciklus A hatrozottan klnbz esemny szakaszok lersa, amelyeken keresztl minden egyes termk sajt termklte (ltezse) sorn keresztlhalad. Ez olyan szakaszokat foglal magban, mint a kvetelmnyek meghatrozsa, elzetes kpzeletbeli (koncepcionlis) tervezs, termels, mveletek, karbantarts s termkjvhagys, kibocsts.

  lhossz

  Szerszmparamter; a vgl hossza (csavarvonal vgl esetn fr-, marszerszmok a szerszmtengely irnyban rtelmezett vgl hossz).

  Elfeldolgoz egysg Szinonima, lsd: preprocesszor; a felhasznl vagy ms szmtgpes rendszer segtsgvel ellltott egyedi vagy szabvnyos formtum megmunklsi programot adott feldolgoz egysg (processzor) ltal feldolgozhat programm (pl. alkatrszprogram) alakt szmtgpes erforrs (programrendszer). Megjegyzs: szkebb rtelemben vve egyszer fordtegysg, tgabb, avagy ltalnosabb rtelemben vve a feldolgozst tmogat erforrsknt foghat fel.

  Elfelttel (AI) Ismert tnyre alapozott elfelttel, felttelezs, avagy szably.

  Elgyrtmny (Stock)

  Egy, a megmunkls s mozgstervezs kiindul llapott kpez, munkadarab.

  Elgyrtmny minta (~modell)

  Egy a mozgstervezs kiindul llapott jellemz munkadarab minta (~modell), klns tekintettel a gyrts nzpontjaira, sszefggseire, jellemz sajtossgaira. Megjegyzs: egyszer (primitv) elgyrtmny mintk (~modellek) (tglatest, krhenger test) automatikus a munkadarab geometrijt figyelembe vev ellltst (generlst) a legtbb CAM rendszer lehetv teszi.

  Elgyrtmnykvet stratgik

  Szinonima, lsd: Nagyols~; Bizonyos nagyol mozgsstratgik a rhagysalakzat rtegeit kzvetett (indirekt) ton nem kzvetlenl a rhagys metszetgrbkbl, avagy rhagys felleti rtegek geometriai alakjbl, hanem az elgyrtmny s az alkatrsz felleteinek lekpezseibl (mintegy ltalnos transzlcis avagy COONS-felletekknt) generljk. Megjegyzs: ennek kvetkeztben az elfeldolgoz egysg ott is generlhat plyt, ahol valjban nincs ill. res v. nulla tartomny a rhagys!

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  13

  Eltervezs A technolgiai (mrnki) tervezs legmagasabb (stratgiai) szintje, melynek sorn meghatrozzk a munkadarab kiindul s vgllapott, a kztes folyamat f sajtossgait, erforrs ignyt. Jellegzetes feladatterletei (funkcii): szerkezeti (konstrukcis)- s gyrthatsg elemzs, el- s kszgyrtmnytervezs, gyrt/termel rendszer (-cella, -sor vagy -zem) vlasztsa vagy felptsi, kialaktsi terve.

  Eltols (i) A munkameneti mozgs sebessge.

  Eltols (ii) Szinonima; lsd: Munkamenet, mint eltol mozgs.

  lpsztzs (Fillet lace)

  Kiegszt megmunklsi stratgia; a lekerektsek psztz simtsa; a megmunklsi plyk az egybefgg felleteknek kizrlag csak a lekerektssel kpzett terleteit (rgiit) generljk.

  Eltols (Offset)

  Geometriai (ltalban felleteket modellez) alakzatok (minden pontban normlis irny) kpos avagy (adott irny) hengeres transzlcijval (eltolsval) szrmaztatott kpnek jellemz tvolsg paramtere.

  Eltolt (Offset) fellet, ~ alakzat

  Egy mr meglv fellet, alakzat mindenhol azonos rtk eltolsval (offset) kpzett fellet. Megjegyzs: az azonos eltols lehet az eredeti fellet normlisaival azonos irnyban (kpos transzlci) avagy egy rgztett irnyban (hengeres transzlci) rtelmezett.

  Emberi feladat Szinonima, lsd: Kzi tevkenysg

  Entits Szinonima, lsd: Elemi alakzat

  rdessg

  Egy felleti minsgi (n. integrits) paramter, mely a felleti (gyrtsbl szrmaz) mintzat normlis irny kiterjedsnek tlagos rtke.

  Erforrs Dolgok, melyek a folyamathoz ppen helynvalk, s viselkedskkel, mkdsbeli s/vagy teljest kpessgeikkel rhatk el.

  ES Expert System Szakrt rendszer

  Eszkalci Szinonima, lsd: Felfggeszts

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  14

  Esztergaks

  Alapveten eszterga szerszmgpeken alkalmazott szablyos hasb vagy krhenger szrral rendelkez szerelt vagy tmr kivitel egyl szerszm. F sajtossgai a fl s mellkl elhelyezs irnya (balos, jobbos ks), az lek s az leket alkot skok (homloklap, htlap, terellap) a megmunklsra jellemz skokban vett szgei, az lhossz s cscssugr, furatmegmunkl szerszmok esetn a befogsi helyzetben rgztett szerszm krl elfordul legkisebb tmr.

  Esztergls

  Gpi megmunklsi md, melyet kifejezetten eszterga gpeken, vagy eszterglsi mozgsviszonyokkal valstanak meg. Az eszterglsi mozgsviszonyok f jellemzi: a munkadarab rgztett tengely mentn trtn nagysebessg forgatsa, a vgl eltol mozgatsa tengelyskban (vagy kzeli prhuzamos skban). Megjegyzs: az esztergls kptranszlcis felleteket generl.

  EXAPT EXtended subset of APT APT kiterjesztett alrendszere (egy rendszer/szoftver csald neve)

  EXPRESS Egy formlis ismeret szksglet specifikcis nyelv, melyet eredenden az ISO 10303-as szabvny (Ipari automatizlsi rendszerek s integrcijuk Termkadat megjelents s csere Industrial automation systems and integration - Product data representation and exchange) meghatrozs (specifikcis) kvetelmnyei rdekben fejlesztettek.

  FFF

  Falpsztzs (Scallop lace)

  Kiegszt megmunklsi stratgia; a szerszmtengellyel kzel prhuzamos felletek (meredek falak) terletenknti (rginknti) 3D-s simt profiloz psztzsa; a megmunklsi plyk az egybefgg felleteknek kizrlag csak azon rgiit generljk, melyek a szerszmtengelytl egy elre megadott legnagyobb szgn bell trnek el csupn.

  FEA Finite Element Analysis Vges elemes analzis

  FEDIS Finite Element Data Interchange System Vges elemes adattviteli rendszer

  Feldolgoz egysg Adott alkalmazsi terleten belli modellezst, elemzst, szmtst s szemlltetst (szimulcit) (azaz tervezst) vgz, avagy tmogat szmtgpes erforrs.

  Felfggeszts Egy eljrs (automatizlt vagy kzi), amely akkor hvott/kapcsolt, ha egy megfelel szably vagy felttel nem teljesl, avagy nincs kielgtve.

  Fellet Szinonima, lsd: Felletminta, ~modell; szerkezeti, felptsi (szerkezeti [konstrukcis]), avagy gyrtsi alakzatok 2D5D-s geometriai sajtossgait magban foglal geometriai minta (~modell)

  Felleti integrits Munkadarab felleti minsgt meghatroz paramterek s jellemzk sszessge (pl. rdessg, mintzat, barzdltsg, tfog illetve helyi alak- vagy helyzettrs, )

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  15

  Felletkvet stratgik Szinonima, lsd: Simts~.

  Felletminta (~modell

  Egy geometriai mintavltozat (~ modelltpus). A szerkezeti (konstrukcis) s mozgstervezs fizikai elemeinek sszefgg tartomnyait megjelent (ltalban 3-5 szabadsgfok) minta (~modell). A munkadarab llapot kifejezetten gyrtsorientlt geometriai jellemzinek, sajtossgainak megjelentse.

  Fellvizsglat (i) (Review) Egy folyamat, amelyben egy vagy tbb szemly ellenrzi a dokumentumok s adatok vltozst annak rdekben, hogy meghatrozzk, hogy a vltozsok megfelelen lettek-e vgrehajtva.

  Fellvizsglat (ii) (Revzi) Brmely termkadat mdostsa az utn, hogy az adatot felhasznlsra bocstottk.

  FEM Finite Element Method Vges elemes mdszer

  FMC Flexible Manufacturing Cell Rugalmas gyrtcella

  FMEA Failure Modes and Effects Analysis Hiba md- s hatselemzs

  FMS Flexible Manufacturing System Rugalmas gyrtrendszer

  Fogs (i) Szinonima; lsd: Fogsmlysg.

  Fogs (ii) Szinonima; lsd: Fogsvtel.

  Fogsmlysg (cut increment)

  Egy meghatroz forgcsolsi paramter; a munkameneti mozgssal levlasztand felleti rteg munkameneti mozgsra vagy skra merleges irny aktulis kiterjedse.

  Mintegy szerszmtengely irny rtegvastagsg; jellemzen a teraszol (2.5D-s) megmunklsi ciklusok szintjei kztti tvolsg.

  Fogsvtel

  Egy sajtos szerszmmozgs (jellemz ciklus elem), melynek sorn a szerszm egy kivlasztott rhagysalakzat egyetlen sszefgg rtegt levlaszt ciklus kezdpontjba mozog.

  Fogsszlessg

  Egy meghatroz forgcsolsi paramter; ltalban egyetlen munkamenetben egy szerszmplya ltal levlasztott rteg a generlt fellet rint skjban vett, mozgsplyra merleges kiterjedse (mrete). Lsd: Plyaeltols (i) rtke.

  Folyamatterv (i) Egy folyamat megvalstshoz szksges teljes ismeretcsomag megjelentse.

  Folyamatterv (ii) Egy adott termk megvalstshoz vagy ellltshoz szksges folyamatok sorrendi sorozatai (szekvencii).

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  16

  Folyamattervezs Termkek s szolgltatsok ellltshoz szksges folyamatok, erforrs szksgletek sorozatnak elemzse s tervezse. Ez a meghatrozs diszkrt alkatrszgyrtsra s lland folyamatokra is kiterjed.

  Forgcsolsi paramter Megmunklsi mozgsciklusok forgcsol fmozgsainak s munkameneti mellkmozgsainak jellemz paramtere; egyedi, a forgcsolsi minta (~modell)alkots szempontjbl meghatroz s vltoztathat mennyisgi adat, mely alapveten befolysolja a mindenkori forgcsolsi viszonyokat. Lsd: fors fordulatszm vagy vgsebessg, fors forgsirny, eltols, fogsmlysg!

  Forgcsolsi stratgik A mozgsciklusok munkameneti szakaszaiban az n. forgcsolsi fmozgs jellemzit fors forgsirnyt vagy -rtelmet meghatroz sajtossgok. Lsd: egyen- vagy ellenirny mars!

  Forgsfellet (Rotational surface) Szinonima, lsd: Forgsfellet minta (~modell)

  Forgsfellet minta (~modell)

  Egyedi analitikus transzlcis felletminta (~modell), a kptranszlcis felletminta (~modell) egyedi esete. A forgs- avagy tengelyszimmetrikus felletminta (~modell), mint kr vezrgrbs (torztatlan) kptranszlcis fellet elllthat (generlhat).

  Forgstest (Rotation)

  Szinonima, lsd: Forgstest minta (~modell)

  Forgstest minta (~modell)

  Egyedi alaptest minta (~modell); tengelyszimmetrikus alakzat, mely a paramteres testmodellezsben, mint alapalakzat hasznlhat bonyolultabb testek modellezsre. Megjegyzs: a forgstest modellek sajtos kp(transzlcis) felletek, melyeknek vezrgrbje a forgstengely krl hzott brmely kivlasztott kr s lergrbje pedig brmely felletben fekv, azt teljes terjedelmben ler grbje (pl. tengelysk-metszet).

  Formafellet (Blue surface) Szinonima, lsd: Formafellet minta (~modell)

  Formafellet minta (~modell) Alternatv transzlcis felletminta (~modell); ltalban nyitott felletminta (~modell), mely esetben a megadott keresztmetszetek (lergrbk) alakjai s az tmeneti fggvny vezrgrbk mentn vagy szabadon hatrozzk meg a fellet kzbens alakjait s hatrleit.

  Fors fordulatszm A vgsebessget (a forgcsol fmozgs sebessgt) meghatroz forgcsolsi paramter.

  FRACAS Failure Reporting and Corrective Action System Hibajelz s -elhrt (akci-) rendszer

  Front-End (konstrukci-) tervelemzs Korai alapoz folyamat, egy rendszer lleszkzeinek a koncepcionlis tervezs igen korai szakaszban felmerl klnbz (alternatv) kiszolglsi tervezeteire alapozott tervezsre s tmogathatsgra vonatkoz fontos dntsek folyamata.

  Front-End Alkalmazs Szinonima, lsd: Kliens-alkalmazs

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  17

  FT Features Technology Alakzattechnolgia

  FTA Fault Tree Analysis Hiba-fa elemzs

  Frs

  Alapvet megmunklsi md, mikor a fr, frrd vagy mar szerszm szerszmtengely irny munkameneti mozgssal vagy mozgsokkal alakt ki egy krszimmetrikus reget. Megjegyzs: Klasszikus eredmnye furat, azonban jabban alkalmazzk, mintegy 1.5-2.5D-s, sszetett rhagysalakzat levlaszt technikaknt is. Nem csupn szkebben vett forgcsolsi technikk megnevezseknt hasznlatos (lsd: skmars megjegyzst is).

  Frs-Merts-Sllyeszts (iii) (Plunge, Predrill)

  Megkzeltsi alapstratgia, melynek sorn a szerszm szerszmtengely irny megkzelt mozgssal kzelti meg a soron kvetkez megmunklsi szintet, rteget. Az egyirny frs jelleg mozgs sorn a szerszm a szerszmtengely irnybl nzve egyetlen pontban vgzett sllyeszt mozgssal merl a megmunkland munkadarab felleti rtegbe. Jellegzetes alkalmazsi terlete a zseb- vagy regmars homlokirnyban jl terhelhet szerszmmal.

  Furat

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; az elbbi szempontbl: egy krszimmetrikus egyszer vagy bonyolult profilos tmen vagy zsk jelleg (sk vagy kpos fenek) reg; mg az utbbi nzpontbl azon felletek gyjtneve, melyek kifejezetten frs jelleg megmunklsi technikval munklhatk meg.

  Furatesztergls

  Megmunklsi md; furatjelleg, n. bels felletek eszterga szerszmmal, avagy frrdba fogott bettlapkval, eszterga bettkssel trtn megmunklsa

  Furatks

  Egyedi esztergaks; mely kifejezetten bels felletek eszterglsra alkalmas. Meghatroz sajtossga az elfordul tmr, mely a szerszmmal megmunklhat legkisebb tengelyfurat tmrjt hatrozza meg. Tovbbi paramterei az l hossz- ill. keresztkinylsa.

  Furatminta

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; rendszerint skfelleten rendezett formban elhelyezett azonos geometrij furatok sorozata.

  Furatnagyols

  Furatokban elhelyezked rhagysalakzat levlasztsa

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  18

  Furatsimts

  Furatok kszre munklsa

  Fr-nagyols (Rough-drill)

  Sajtos dimenzicskkent stratgia; bonyolultabb felletek feletti rhagysalakzatot fr vagy homloksllyeszt szerszmmal vgzett szerszmtengely irny munkameneti mozgssal vagy mozgsokkal tvoltjk el. Megjegyzs: a rhagyst egy kivlasztott (Z) gpi tengellyel prhuzamos egyenesekkel generlja. Klasszikus szerszma csigafr, azonban egyedi homlokmarval is alkalmazzk, mint nagy teljestmny elnagyol technikt.

  Fggetlen PDM rendszerek PDM rendszerek, melyek brmely ms alkalmazsbl elrhet termkszolgltatsok. Ezek a rendszerek akrmilyen s brmely szmossg ms alkalmazssal integrlhatk. A korltozott PDM rendszerek ellentteiknt foghatk fel, azok kontrasztjai.

  Fzr (Lace) Szinonima, lsd: Egy- illetve Ktirny megmunklsi stratgia

  GGG

  Generlt fellet Szinonima, lsd: Generlt felletminta (~modell)

  Generlt felletminta (~modell) Egyedi felletminta (~modell) csald, amely fggetlen elemi geometriai elemekbl (entitsokbl), azok felhasznlsval egy meghatrozott ellltsi (generlsi) md szerint pthet fel (generlhat). Sajtossga, hogy a generl elemek s md meghatrozsval maga a fellet is adott. Elterjedtebb tpusai: szorzatfelletek, transzlcis felletek, logikai (boolean) felletek.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  19

  Geometriai dimenzi Geometriai sajtossgokat meghatroz fggetlen paramterek szma; azaz egy geometriai bonyolultsgi fokmr szm. ltalban egsz, esetenknt egsz s mg fl dimenzis geometriai alakzatokat jellemez. A fl dimenzi nem folytonos, diszkrt fggetlen paramterek alkalmazst jelzi, melyek szmossga mr nem nveli tovbb a dimenzi mrszmot (pl. egy alapveten 2D-s geogrfiai trkpen alkalmazott szint- avagy magassgvonalak avagy sznkdokkal kifejezett merleges kiterjeds mr nem

  minsl egsz dimenzinak).

  (i) szkebb rtelmezse szerint a geometriai alakzat alakjt meghatroz fggetlen kiterjedsek szma, amely esetben legnagyobb rtke gyakorlatilag (praktikusan) 3D lehet.

  (ii) tgabb rtelmezs szerint szabadsgfok, azaz az alakzat helyzett s alakjt, illetve azok pillanatnyi llapott meghatroz a geometriai koordintarendszerben meghatrozott egyenes s forg mozgsokkal sszefggsbe hozhat fggetlen (vezrl-, ler-) paramterek szma, amely esetben rtke elvileg hatrtalan (azaz az alkalmazs nzpontjai szerint szablyozott). Pl. irnytott merev fellet: 3-5D-s alakzat; merev test: 6D-s alakzat, egynem (homogn) deformld test: 12D-s alakzat, avagy klnnem (inhomogn) deformld, avagy amorf trrsz: >12D-s alakzat, stb.

  Geometriai minta (~modell) A szerkezeti (konstrukcis) s mozgstervezs elemeinek formai, avagy szerkezeti megjelentse, mely felhasznlja az alaksajtossgok nzpontjait, magban foglalva minden elemet s azok sszefggseit, mely az ptelemek mrett, tjolst s helyzetjellemzit hatrozza meg, mikzben clbeli tartalmnak megfelel vonatkozsait fogalmazza meg csupn.

  Gp (Machine)

  Egy megmunkl berendezs, mely a gyrts alapvet eszkze; egy, a munkadarabbal kapcsolatos mozgstervezs krnyezeti vonatkozsaiban meghatroz, lland jellemzkkel br eszkz, mely klnsen meghatroz a mozgstervezs sorn. F mkdsbeli sajtossgai a koordinta- s mozgsrendszerek, a mozgsvezrls szemantikai s szintaktikai jellemzi, korltai s lehetsgei. Megjegyzs: f krnyezeti jellemzk behatrolst nyjtja az eltervezstl az illesztsig.

  Gpi mozgs A gp egyes elemeinek, illetve a szerszmorsba, vagy hordoz eszkzeibe rgztett eszkzk (szerszm, munkadarab, kszlk) egymshoz kpesti elmozdulsa.

  Gpi nullpont/-pozci A gpi (gphez rgztett, n. abszolt) koordintarendszer nullpontja

  Gpi orig Szinonima, lsd: Gpi nullpont

  Gpi tanuls (aut. gp betants) A folyamat, amely ltal egy mkdsbeli egysg nveli a teljestmnyt j tuds vagy tapasztalat megszerzsvel, avagy ltez tuds/ismeret vagy tapasztalat jraszervezsvel.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  20

  Gpminta (~modell)

  A megmunkl gp mintja (modellje), egy a mozgstervezs krnyezetre jellemz alapvet minta (~modell), klns tekintettel a gyrts s vezrls nzpontjaira, sszefggseire, jellemz sajtossgaira. A gp modellje foglalja magban a mozgsplyk geometriai s technolgiai tervezsben s megjelentsben nlklzhetetlen gpi koordintarendszert, mozgstengelyeket, vezrls ismereteket, meghatroz megmunklsi irnyokat (mint fors tengely), pozcikat (gpi orig s szerszmcsere pozci), a szerszm s munkadarab klcsns pillanatnyi helyzett meghatroz minden jellemzt.

  Gpvltozat (Gptpus)

  A gpminta (~modell) meghatroz sajtossga, a megmunkl berendezs jellemz osztlyba sorolsnak klasszikus eszkze; meghatrozhatja a gpi koordintarendszer, a mozgstengelyek szmnak, elhelyezsnek s felhasznlsi mdjnak legfbb sajtossgait, a vezrls automatizltsg szintjt, a meghatroz megmunklsi mdokat. Pl. Esztergakzpont.

  Gmb(vg )mar

  Marszerszm, melynek dolgoz rsze egy krhenger palst felletet s azt lezr homloksk felletet alkot, forgcsol lei alapveten a homloklapon tbb-kevsb sugrirnyban fekszenek, de a tervezett levlaszthat homlokrteget meghalad mrtkben a hengerpalst felletre is kiterjednek. Ltezik szras illetve szrnlkli kivitelben is.

  GT Group Technology Csoporttechnolgia

  Gyrts Azon mkdsbeli feladatterlet, tevkenysg, mely anyagot alakt t vagy tovbbt nyersanyag avagy flksz llapotbl egy magasabb kszenlti llapotba.

  Gyrts-/Szerelsorientlt szerkezettervezs (konstrukcis tervezs)

  A termkek ellltsnak egy versenykpesebb megkzeltse, amelyben a szerkezettervezsi (konstrukcis tervezsi) folyamatot sszevonjk (integrljk) az anyagvlasztsi s -megmunklsi mdszerekkel, a folyamattervezssel, szerelssel, tesztelssel s minsgellenrzssel.

  Gyrtsi szakasz A termk elllts egy gyrt cellhoz, zemhez, sorhoz kthet, rendelhet szakasza. A munkadarab llapotban meghatrozott azonossgot mutat, llapotvltozsokat okoz folyamatok, eljrsok, mveletek sszessge.

  Gyrtsorientlt szerkezettervezs (konstrukcis tervezs)

  Szinonima, lsd: Gyrts-/Szerelsorientlt szerkezettervezs (konstrukcis tervezs)

  Gyrtsprogramozs Szinonima, lsd: Illeszts (adott vezrlsi, programozsi krnyezetben).

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  21

  Gyrtstervezs Azon feladatterlet/tisztsg/szerep (funkci), amely belltja a klnbz jvbeni (elkvetkez) gyrtsi mveletek szintjeit vagy hatrait, figyelembe vve a piaci elrejelzseket, gazdasgi knyszereket, erforrs szksgleteket s lehetsgeket (kapacitsokat).

  Gyorsmenet ltalnos rvny s lland sebessg gpi mozgs (pl. gyors visszafuts, kiemels, stb.).

  HHH

  Hatrfelletek Szinonima, lsd: Megmunklsi hatrskok, Hatrgrbe.

  Hatrgrbe (Boundary)

  (i) Szerkezettervezsben (konstrukcis tervezsben); a felletminta (~modell) kls s bels hatrol leit jell zrt grbe.

  (ii) Mozgstervezs sorn; a mozgsplyk hatrai, azaz kzvetett ton az azok ltal generlt felletek hatrait kijell grbe.

  Szinonima, lsd: Megmunklsi hatrskok (ii) avagy -felletek; a megmunkls orientlt geometriai minta (~modell) egyik nlklzhetetlen eleme. Fors irnyra merleges (Z=lland) skban meghatrozott rendszerint zrt skgrbk, melyeknek vonaln a szerszm tengelye (R vezrls - ON pozci), vagy skbeli kontrja (rtsd: dolgoz rsznek tmr krve; IG vezrls - TO pozci) nem lphet t, vagy tl (TL vezrls - PAST pozci).

  Hatrgrbs fellet (Boundary surface) Szinonima, lsd: Hatrgrbs felletmodell.

  Hatrgrbs felletminta (~modell) Szinonima, lsd: COONS-fellet. CAD/CAM rendszerekben ltalban abban az rtelemben vett COONS fellet, melyek sorn ltalban az tmeneti fggvnyek a grbk szerepnek felcserlse esetn ugyanazt a felletet eredmnyezik.

  Hatrskok Szinonima, lsd: Megmunklsi hatrskok, Hatrgrbe.

  Hatkonysgi mutat Egy mutat egy termkszerkezetben, amely meghatrozza a vltozatokat, amelyekben egy sszetevt felhasznlnak. Ezek a mutatk ltalban keltezsek, sorozatszmok vagy darabszmok listi.

  Heliklis rzs (Helical ramp) Szinonima, lsd: Csavarvonal rzs

  Hengerfellet Szinonima, lsd: Hengertranszlcis felletminta (~modell)

  Hengertranszlci

  D vezrgrbe

  G lergrbe

  Egyedi rendszerint az analitikus hengerek ellltsra (generlsra) szolgl eltolsi (transzlcis) md. A hengertranszlcis md sorn a lergrbe eltolt kpei megrzik eredeti egy fggetlen (abszolt) koordinta rendszerben vett irnytottsgukat. Ms megnevezsei: Rgztett vagy Fix orientcis eltols

  Hengertranszlcis fellet Szinonima, lsd: Hengertranszlcis felletminta (~modell)

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  22

  Hengertranszlcis felletminta (~modell)

  Egyedi rendszerint az analitikus hengerek ellltsra (generlsra) szolgl transzlcis felletminta (~modell), mely hengeres transzlcis mdszerrel elllthat (generlhat). A hengertranszlcis md sorn a lergrbe eltolt kpei megrzik eredeti egy fggetlen (abszolt) koordinta rendszerben vett irnytottsgukat. A hengertranszlcis felletminta (~modell) f sajtossga, hogy ler- s vezrgrbinek szerepe felcserlhet, azaz a felletminta (~modell) azok szereptl fggetlen. Egy (torztatlan) hengertranszlcis felletminta (~modell) teht nmagban a generlgrbk jellemzivel s a hengertranszlcis md vlasztsval mr egyrtelmen meghatrozott.

  Hiba-fa elemzs Egy fellrl-lefel halad egymsra pl hibaelemzs ahhoz, hogy a klnbz hibamechanizmusokat s azok okait beazonostsa.

  Hibajelz s elhrt rendszer (FRACAS) A tervezs s fejleszts sorn fellelhet problmk feldertsre s megoldsra szolgl szoftver. Jellemzen teljes adatbzis menedzsert, az ellenrzs dokumentlsra szolgl nyomkvet rendszert, felhasznl ltal meghatrozhat szakrti keressekbl ll jelentst s a gyors segtsghez szksges forrkulcsokat is magban foglal. A menvezrelt adatbzis menedzsment teszi lehetv az adat elemek kivlasztst, brmilyen termszet adatok s sszest jelentsek sztvlogatst. Egyarnt kezel kdolt vagy kdolatlan ismereteket, fordt brmely felhasznli nyelvrl.

  Hibamd s -hatselemzs Egy eljrs, amelyben egy egysg minden alegysgben potencilisan lehetsges sszes hibamd elemzsre kerl, hogy meghatrozzuk azoknak ms alegysgekre s az egysgek megkvetelt mkdsre (funkciira) gyakorolt sszes hatst.

  Hierarchikus tervezs Az a tervezs, mikor egy vzlatos tervrszletet a terv egy egymsra pl megjelentse ltal finomtunk, azaz rsztervekkel tesszk rszletesebb.

  Homlok- vagy skmenet

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; skon fekv menet.

  Homlokbeszrs (i)

  A beszrs egy fajtja; szerkezeti (konstrukcis) szempontbl egy alkatrsz tengelyre merleges homlokskon fekv krszimmetrikus beszrs, mg megmunklsi nzpontbl azon felletek gyjtneve, melyek kifejezetten homlokbeszrs megmunklsi technikval munklhatk meg.

  Homlokbeszrs (ii)

  Hosszirny, azaz forgstengely irnyban vgzett beszr ciklus homlokbeszr szerszmmal. Megjegyzs: szabvnyos nem beszrs azonos profil szerszmmal trtn bonyolult profilos beszrsok esetn a ciklus utols (simt) mozgsplyja mr nem kifejezetten beszr jelleg, n. kontresztergl, avagy profiloz mozgs, de homlokbeszr szerszmmal.

  Homlokesztergls Szinonima, lsd: keresztesztergls.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  23

  Homlokmars (pl. Face mill)

  Szkebb rtelemben egy skmarsi ciklus, mikor a szerszmplyk egy skba es grbk s a szerszmtengely a megmunkland (generland) felleti kontaktpontokban mindenhol a munkameneti szerszmplya egsz vonaln (mintegy) felleti normlis irny. Megjegyzs: CAM rendszerekben rendszerint elgyrtmny-, rhagysalakzat- s munkadarab-modelltl fggetlen, direkt vezrelt mozgsstratgia.

  Homlokmar

  Marszerszm, melynek dolgoz rsze egy krhenger palst felletet s azt lezr homloksk felletet alkot, forgcsol lei alapveten a homloklapon tbb-kevsb sugrirnyban fekszenek, de a tervezett levlaszthat homlokrteget meghalad mrtkben a hengerpalst felletre is kiterjednek. Ltezik szras illetve szrnlkli kivitelben is.

  Homloknagyols

  Nagyol eszterglsi ciklus; melynek clja egy skfellethez (homlokhoz) tartoz rhagysalakzat levlasztsa hossz- vagy keresztirny eltol mozgssal.

  Homlok-palstmars

  Szinonima, lsd: Kontrmars, Homlokmars; alapveten az a marsi eljrs, mikor a szerszm homloka (homlok grbe, mint lergrbe) generlja a mozgsplya (mint vezrgrbe) mentn a megmunklt felletet. Minthogy homlokmars nem vgezhet el anlkl, hogy a szerszmpalst is tbb-kevsb dolgozzk, a homlok-palstmars kifejezs a palstmarsi jelleg kihangslyozott rszarnyt jelli, azaz a vgs alakzat (pl. kontrmenti lpcss teraszok, vllak) generlsban mind a homlok, mind a palst burkolgrbje (teljes lergrbe) rszt vesz.

  Homlokpsztzs (Flat lace)

  Kiegszt megmunklsi stratgia; a szerszmtengelyre merleges skhoz kzeli felletek terletenknti (rginknti) 3D-s simt psztzsa; azaz a megmunklsi plyk az egybefgg felletek azon rgiit generljk csupn, melyek a szerszmtengelyre merleges (horizontlis) sktl egy elre megadott legnagyobb szgrtken bell hajlanak el csupn.

  Homloksimts

  Simt eszterglsi ciklus; melynek clja egy skfellet (homlok) kszre munklsa kereszteszterglssal.

  Homloksllyeszts (i)

  A sllyeszts egy fajtja; szerkezeti (konstrukcis) szempontbl: egy sk fenek zskfurat vagy egy furat nagyobb tmrj bekezd kzpontos krhenger szakasza; mg megmunklsi nzpontbl azon fellet, mely kifejezetten homloksllyeszts megmunklsi technikval munklhat meg.

  Homloksllyeszts (ii)

  Megmunklsi md, melyben egy homloksllyeszt szerszm tengelyvonal eltol mozgssal bvti fel egy krhenger furat bekezd tmrszakaszt ugyancsak krhenger palstfellet zskfuratt.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  24

  Horony

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; az elbbi szempontbl: egy irnybl nyitott konkv trbeli (nem vagy nem csak sk) felletekkel hatrolt trrsz megnevezse, melynek egy jellemz grbt (horonygrbe) kvet kiterjedse nagysgrendekkel meghaladja az ezen grbvel meghatrozott szget bezr (ltalban merleges) vltozatlan profilgrbvel (horony keresztmetszet) jellemezett kiterjedst; az utbbi, megmunklsi nzpontbl viszont azon felletek gyjtneve, melyek kifejezetten horony megmunklsi technikval munklhatk meg. Megjegyzs: a horony nyitott konkv profilos (lergrbs) transzlcis fellet ltal hatrolt alakzat.

  Horonymars (Slot mill)

  Egy a szerszm tengelyvel sehol nem prhuzamos sk vagy trbeli grbe mentn vgzett egy vagy tbb ciklusban (fogsban) vgrehajtott palst- illetve homlokpalst-mars jelleg megmunkls. Megjegyzs: a szerszm profilja (homlok- s palskontrja) ltal meghatrozott felletek jellemzen horony alakzatot alkotnak (lsd mg: horony)

  Hosszbeszrs

  Szinonima, lsd: Homlokbeszrs (ii)

  Hosszesztergls

  Eszterglsi md; mely esetben az eltol mozgs prhuzamos a fors, azaz munkadarab forgstengellyel. Megjegyzs: az eltol mozgsok menetes mintzat krhenger (palst-) felleteket hoznak ltre.

  Hossznagyols

  Nagyol hosszeszterglsi stratgia; melynek clja adott rhagysalakzat levlasztsa hosszirny eltol mozgsokkal.

  Hosszsimts

  Szinonima, lsd: Palstsimts.

  Hozzfrhetsgi jogosultsg kezels Adott felhasznlhoz rendelt magas szint mkdsbeli feladatterlet (funkci) a PDM kezels ismeretek elrsben. Esetenknt az elrsi jogosultsg kezels a felhasznlok hozzadsra, elemek fellvizsglatnak vagy tovbbtsnak, vagy egy alkalmazs belltsnak kpessgre is kiterjed.

  Hrfellet Szinonima, lsd: Hrtranszlcis felletminta (~modell).

  Hurok Szinonima, lsd: Iterci

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  25

  Hrtranszlci

  Transzlcis md, mely esetben a lergrbe az eltols sorn mindenhol, mint kt vezrgrbe kztt tvel (nem felttlenl egyenes) hr viselkedik. A hrtranszlcis md magban foglalja a lergrbe eltols paramterfggvnyeit (vhossz- vagy osztsszm arnyos, avagy egyedi osztsfggvnnyel meghatrozott) s a lergrbe eltols paramtertl fgg alaktorzuls fggvnyeit.

  Hrtranszlcis fellet Szinonima, lsd: Hrtranszlcis felletminta (~modell).

  Hrtranszlcis felletminta (~modell)

  Kt vezrgrbs transzlcis fellet, melynek ellltsakor (generlsakor) a lergrbe, mint kt vezrgrbe kztt kifeszl hr viselkedik. A fellet egyes egyedi esetektl eltekintve torztott hrtranszlcis fellet, melynek tmeneti (lergrbe torztsi) fggvnye a felletminta (~modell) meghatroz rsze. Megjegyzs: itt a hr nem felttlenl, mint egyenes rtend. Egyedi esetekben a hrtranszlci akr ms kp- vagy hengertranszlcis, st, akr analitikus felleteket is eredmnyezhet.

  III

  IC Integrated Circuit

  sszevont (integrlt) kr(-folyamat)

  IGES Initial Graphics Exchange Specification Kiindul grafikus tviteli meghatrozsok szabvnyos grafikus/geometriai tviteli (interfsz) formtum

  Illeszts A technolgiai tervezs legals szintje, utols szakasza (fzisa); a ksz gyrtsterv utfeldolgozsa, azaz gyrtsi krnyezetnek megfelel vgrehajtsi programjnak (gyrtprogram) ellltsa, mely a gyrtprogram hordozjnak, szintaktikai (formai) jellemzinek tervezsre is kiterjed. Adott (kttt) vezrlsi felttelek kztt, egyszerbb kifejezssel: gyrtsprogramozs.

  Indukci (kvetkeztets) Szinonima, lsd: Induktv kvetkeztets

  Induktv kvetkeztets Egy adott tnyekbl kiindul s ltalnos felttelezsekben vgzd kvetkeztets.

  Informcismodell Szinonma, lsd: Ismeretminta (~modell)

  Interfsz (i) ltalnosan Mkdsbeli s fizikai tulajdonsgok, amelyek egy kzs hatron kell, hogy ltezzenek. A (konstrukcis) szerkezetfejlesztsben kt vagy tbb elem (entits) kztti kapcsolat, amelyeken az elemek (entitsok) adatokat szolglnak, cserlnek, avagy adatokon osztoznak.

  Interfsz (ii) mint eszkz (hw) Egy kls alkalmazsbl szrmaz kzs csatlakoz fellet (interfsz), amely hozzfrst biztost a rendszer egyes mkdsbeli feladatterleteihez (funkciihoz) s annak adatbzishoz. Az interfsz ltalban ms alkalmazsokbl, programokbl szrmaz hv rutinok knyvtra, amely rutinok hvjk az egyes rendszerterleteket (funkcikat) s rik el, illetve adaptljk a rendszer adatbzisokat.

  Interfsz (iii) mint nyelv (sw) Egy nyelvi szably kszlet s formtum, mely fggetlen rendszerek kztti szmtgpes kapcsolattartsra, rtelmezsre s eljrsokra alkalmas adatok s adatok kztti kapcsolatok meghatrozsra szolgl.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  26

  Ipari folyamat Egy folyamat azzal a cllal, hogy kzvetlen egyttmkdst hozzon ltre termkek gyrtshoz s kapcsold szolgltatsokhoz.

  IPD Integrated Product Development

  sszevont (integrlt) termkfejleszts

  Ismeretminta (~modell, ismeretkzl modell) Tnyek, fogalmak vagy ismeretek egy krlhatrolt halmaznak formlis mintja (~modellje).

  Iterci Egy munkafolyamat aktivits-ciklus, amely egy vagy tbb munkafolyamat tevkenysg vgrehajtsnak ismtlst eredmnyezi mindaddig, mg egy felttel nem teljesl.

  JJJ

  Jrhat (vgrehajthat) tuds (AI) Ismeret, amely kifejtett/kifejezett (explicit) mdon jelzi egy nehzsg/gond megoldsa, avagy egy cl elrse rdekben kvetend lpseket.

  Jellemz (property) Adat, egyedi elemi jellegzetessg; itt egy elem teljes szerkezettervezsvel (konstrukcis tervezsvel), vagy annak egy rszletvel kapcsolatos jellegzetes adat. Megjegyzs: egyedi jellemzk sajtossgokat alkotnak, melyek szerkezettervezsi (konstrukcis tervezsi) cl-, stlus-, anyagsszettel-, gyrtsmd-, mkdsbeli (funkcionlis), vagy fizikai, sajtossgok lehetnek.

  Jsgelemzs (Bench-marking) Egy fejlesztsi folyamat, amelyben egy vllalat sajt termkeinek illetve folyamatainak teljestkpessgt ms, a maga nemben legjobb termkekhez illetve vllalatokhoz mri.

  KKK

  Karbantarts orientlt tervezs Szinonima, lsd: Gyrts-/Szerelsorientlt szerkezettervezs (konstrukcis tervezs)

  KB (AI) Szinonima, lsd: Knowledge-Base Szinonima, lsd: Tudsbzis

  K-Base (AI) Szinonima, lsd: Knowledge-Base Szinonima, lsd: Tudsbzis

  KBS Knowledge-Based System Tudsalap rendszer

  Knyszer Egy felttel (ltalban tevkenysg-/munkamegosztsi s teljestsi szablyokra), amelynek a munka vgrehajtsakor meg kell felelni; egy knyszer kielgtsnek kudarca kivteles felttelt vagy ms meghatrozott eljrst eredmnyezhet.

  Keresztbeszrs

  Szinonima, lsd: Palstbeszrs (ii)

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  27

  Keresztesztergls

  Eszterglsi md; mely esetben az eltol mozgs merleges a fors, azaz munkadarab forgstengelyre. Megjegyzs: az eltol mozgsok (homlok-) menetes mintzat skfelleteket generlnak.

  Keresztnagyols

  Nagyol kereszteszterglsi stratgia; melynek clja adott rhagysalakzat levlasztsa keresztirny eltol mozgsokkal.

  Keresztsimts

  Szinonima, lsd: Homloksimts.

  Kszlk (Fixture, device)

  A gyrts kiegszt eszkze; egy, a munkadarabbal kapcsolatos mozgstervezs krnyezeti vonatkozsaiban meghatroz eszkz (objektum), mely meghatrozott jelentsggel br az alkatrsz s krnyezetnek modellezsben, egy gpi eszkz, amely gpi alkatrszek (munkadarab, szerszm, ) gyrts s ellenrzs kzbeni tartsra, helyezsre szolgl. (pl. befog, tjol, hordoz kszlkek). F mkdsbeli sajtossgai a helyzet-meghatrozs, tjols, pozicionls, rgzts, szablyozs.

  Kszlkminta (~modell)

  A kszlk modellje, egy a mozgstervezs krnyezetre jellemz kiegszt minta (~modell), klns tekintettel a mozgs hatrols nzpontjaira, sszefggseire, jellemz sajtossgaira. A kszlkminta (~modell) foglalja magban a mozgsplyk geometriai s technolgiai korltozsaival kapcsolatos jellemzket.

  Ktirny megmunklsi stratgia (meghatrozott Lace)

  Egy munkameneti alapstratgia, melynek sorn a szerszmplyk mintegy prhuzamosak, mely szerszmplyk munkameneti szakaszai a megmunklt kzbens vagy vgs felletet egy kijellt irnyban, de a megelzvel mindig ppen ellenttes rtelemben vett mozgsokkal generljk (rjk le, sroljk, kpezik).

  Ktirny rzs (Zig-Zag ramp) Szinonima, lsd: Cikk-cakk rzs

  Kzi lps Szinonima, lsd: Kzi tevkenysg

  Kzi meghatrozs (definci) A folyamat maghatrozs (definci) azon rsze, amely csak kzi, vezrelt megkzeltseket foglal magban automatikusak ellenben/helyett (workflow terminus).

  Kzi munka Szinonima, lsd: Kzi tevkenysg

  Kzi tevkenysg Sajtos tevkenysg (WF); eredenden zleti, kiterjesztett rtelemben brmilyen, az adott szervezethez tartoz munkafolyamaton belli, automatizlsra nem alkalmas, kvetkezskppen a munkafolyamat menedzsment rendszer alkalmazsi terletn kvl es tevkenysg. Az ilyen tevkenysgek a folyamat meghatrozst is magukban foglalhatjk, pl. a folyamatmodellezs tmogatsa rdekben, azonban nem rszeknt egy eredmny munkafolyamatnak.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  28

  Kiegszt stratgik Nem alapstratgik (rtsd: alapstratgiai belltsokkal meg nem valsthat mozgsplyk, -ciklusok, -sorozatok).

  Kiemels Egy sajtos szerszmmozgs (jellemz ciklus elem), melynek sorn a szerszm egy kivlasztott geometriai elem meghatrozott kzelsg krnyezetn kvlre kerl.

  Kiemelsi sk (Retract)

  Egy egybefgg mozgsplya ciklus gyorsmeneti s munkameneti mozgsainak tvlt hatrt meghatroz sk.

  (i) Az a plyavltsi szint (i), amelyre egy szablyozott ciklus egy munkameneti mozgsplyt befejezve gyorsmeneti egytengely mozgssal fut (kiemels), hogy skbeli gyorsmeneti plyavltsi mozgssal a soron kvetkez plya fogsvteli pontja al/fl kerljn.

  (ii) Az a szint (i), amelytl kezdve a cskken Z paramter megkzeltsek mr munkamenetben trtnnek (pl. fogsvtel).

  Kipts (~vltozat, konfigurci) Egy ltez vagy tervezett termk vagy termkkombinci mkdsbeli (funkcionlis) s fizikai sajtossgai (attributumai).

  Kifuts Szinonima, lsd: Tlfuts

  Kihzs (Extrude)

  Szinonima, lsd: Hengertranszlci. Megjegyzs: ltalban egyenes vezrgrbe mentn, a legjabb CAD/CAM rendszerek mr ltalnos vezrgrbk mentn is rtelmezik, mikor a fellet- vagy testminta (~modell), mint egyedi sprt torztott transzlcis minta (~modell) rtelmezhet.

  Kihzott fellet (Extruded surface) Szinonima, lsd: Kihzott felletminta (~modell)

  Kihzott felletminta (~modell)

  Egyedi transzlcis felletminta (~modell). Egyszer esetben egyenes vezrgrbvel s egyetlen lergrbvel generlt torztatlan (kvetkezskppen analitikus henger-) transzlcis felletminta (~modell). Megjegyzs: Nhny CAD/CAM rendszerben a kihzott felletminta (~modell)t nem egyenes vezrgrbs felletmintra (~modellre) is kiterjesztik, mikor mintegy az ltalnos transzlcis fellet alternatv mintjaknt (~modelljeknt) szolgl.

  Kilps Egy sajtos szerszmmozgs, melynek sorn a szerszm egy kivlasztott rhagysalakzatbl tvozik. ltalban egyedi mozgs-tervekben elfordul kifejezs.

  Kliens-alkalmazs (i) Egy alkalmazs, amely interaktv kapcsolatban ll egy munkafolyamat meghajt erforrssal (WFE), lehetsgeket s szolgltatsokat krve a meghajttl.

  Kliens-program Szinonima, lsd: Kliens-alkalmazs

  Komponens Szinonima, lsd: sszetev.

  Koncentrikus (gmbi) megmunkls (4-5D centric~, radial contouring)

  Egy 4-5D-s kiegszt simt stratgia; melynek sorn a szerszmtengely aszerint vezrelt, hogy a szerszmplyk munkameneti szakaszainak minden egyes pontjban egyazon pontba irnyuljon; gmbfelletekhez kzeli felletek (kls pont vezrelt) illetve bels (konkv), nehezen hozzfrhet alakzatok (bels pont vezrelt) simtsi stratgija.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  29

  Konfigurci Szinonima, lsd: Kipts(vltozat)

  Konfigurci menedzsment Egy termkszerkezetet s arra vonatkoz dokumentcit meghatroz s ellenrz folyamat. Konfigurci menedzsment magban foglalja egy termkre vagy dokumentumra vonatkoz sszes vltozs trtneti s fellvizsglati, ellenrzsi ismereteinek karbantartst.

  Konformancia igny Egy jellemz pontos szveges meghatrozsa, amely jellemznek meg kell jelennie egy megvalstsban (megfelelsgi implementciban).

  Konformancia osztly Egy alkalmazs szablyrendszer (protokoll) alapkszlet ahhoz, hogy milyen megfelelsgi elrsokat lltsanak fel.

  Konformancia teszt Egy kijellt termk tesztelse, hogy egy szabvny ltal elrt egyedi jellemzk megjelennek-e a termkben, s hogy elrik-e azt a mennyisget, ami egy megfelelsgi implementcinak megfelel.

  Konkurens folyamatirnyts (-szablyozs) Szinonima, lsd: Prhuzamos kapcsolattarts (Prhuzamos tvonaltervezs)

  Konkurens mrnki tervezs (i) Egy munkaszervezsi megkzelts, amely a termkek tervezst, ellltst, kezelst s karbantartst a lehetsgek (hardver s szoftver eszkzk) lland fejlesztsn keresztl korszer mdon, szertegaz terletekrt felels szemlyek (konstrukcis avagy szerkezet-tervezs), termels s gyrts, marketing, folyamattervezs, kiszolgls, ) egyttmkdsvel s a termkadatok teljes letciklusra kiterjed folyamatos megosztsval teszi lehetv.

  Konkurens mrnki tervezs (ii) A termktervezs s minden kapcsolatos folyamat egy rendszerezetten (szisztematikusan) sszevont (integrlt), egyidej avagy prhuzamos (szimultn) megkzeltse, a gyrtst s kiszolglst is belertve. Ez a megkzelts arra kszteti a fejlesztket, hogy a termk letciklus minden elemt vegyk figyelembe az ignyek felvetstl az elgondols teljes rszletezsig minsgellenrzsi, kltsgelemzsi, temezsi s felhasznli kvetelmnyeket belertve.

  Konkurens termkfejleszts Szinonima, lsd: Konkurens (versenykpes) mrnki tervezs

  Kontrolok (vezrlk) Szinonima, lsd: Knyszer

  Kontr

  Szinonima, lsd: Krvonal!

  Kontrmegmunkls (~mars, ~esztergls)

  Szerszm avagy fors tengelyre (Z) merleges prhuzamos skokkal kimetszett felleti avagy azokkal prhuzamos (n. eltolt, offset~) grbk mentn vgzett megmunkls. Ez esetben a munkameneti mozgsok (szerszmplyk) a felletet e prhuzamos skokban kvetik. Jellegzetes 2.5D-s simts. Lsd mg: homlok-palstmars!

  Kontrnagyols

  Eszterglsi ciklus; egy programozott kontrhoz tartoz rhagysalakzat levlasztsa nem felttlenl csak hossz- vagy keresztirny mozgsciklusokkal

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  30

  Kontrozs (pl. Z-level finishing) Szinonima, lsd: Kontrmegmunkls

  Kontrsimts

  Eszterglsi ciklus; egy programozott kontrt kvet, srol mozgssorozat, melynek clja a kontr ltal lert forgsfellet kszre munklsa.

  Korltozott PDM rendszerek PDM rendszerek, melyek, mint egy msik szoftver alkalmazs (integrlt) rsze rhetk csak el (pl. nhny PDM rendszer csak CAD/CAM rendszer opciknt rhet el).

  Kltsghelyes tervezs Egy fejlesztsi mdszer, mely a kltsggel, mint szerkezettervezsi (konstrukcis tervezsi) paramterrel trdik. Egy vsrli ignyekre alapozott valsgos kltsg clkitzst hatroznak meg, kltsg modelleket hasznlnak arra, hogy a kltsgeket mr a korai fejlesztsi ciklusokban elrevettsk, s olyan technikkat alkalmaznak a kltsg clkitzs teljestsre, mint rtkelemzs s DFM.

  Krasztal

  Szerszmgp beptett vagy kiegszt asztala, amely lehetv teszi a hozzrgztett munkadarab szgvezrelt forgatst.

  Krmars (i)

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; kifejezetten marsi eljrssal ltrehozott ltalban egyszer homogn egyenes vagy krv profilos krszimmetrikus fellet. Megjegyzs: sokszor csupn a megmunklsi eljrs s/vagy mrete klnbzteti meg a letrs, lekerekts, illetve sllyeszts alakzattl (lsd: letrs, lekerekts, sllyeszts)

  Krmars (ii)

  Marsi ciklus; mikor a mar szerszm egy krszimmetrikus felletet egyszer szerszmtengelyre merleges krplyk mentn vgzett krmozgsokkal generl.

  Krvonal (kontr)

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi elem (entits); felttelezett vagy vals szerkezeti (konstrukcis pl. szimmetria tengely, forgstengely) vagy szerszmtengelyre merleges (pl. margpeken) skmetszetben vett alakzat- vagy felletjellemz grbe.

  Kvetkeztets (AI) Kvetkeztets ismert felttelezsekbl (premisszkbl) szrmaztatott kvetkezmnyekbl. Megjegyzs: mestersges intelligencia terleten egy felttelezs (premissza) az egy tny vagy egy szably. A kvetkeztets a folyamatra s annak eredmnyeire is vonatkozik egyidejleg.

  Kzbens nyelv Egy szably kszlet, mely sszefgg rendszerek, avagy egyazon rendszer moduljai kztti szmtgpes kapcsolattartsra, rtelmezsre s eljrsokra alkalmas adatok s adatok kztti kapcsolatok meghatrozsra szolgl.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  31

  Kzpontfrs

  Fr jelleg megmunklsi ciklus; melynek clja egy bzisfurat kialaktsa kzpontfr szerszmmal.

  Kzpontfurat

  Megmunklsi alakzat; megmunklsi bzisknt, avagy frszerszm kzpontostsra szolgl alakzat, mely kifejezetten kzpontfr szerszmmal s kzpontfrs technolgival valsthat meg.

  Kp(os)menet

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; kpon fekv menet

  Kpesztergls

  Eszterglsi md; mely esetben az egyenes vonal eltol mozgs elre meghatrozott szget (kpszg) zr be a fors-, azaz munkadarab forgstengellyel. ltalban csupn akkor hasznlatos kifejezs, ha a kpfellet nem programozott plya, hanem kszlkezs, avagy gpbellts eredmnye. Megjegyzs: az eltol mozgs eredmnye menetes mintzat kpfellet.

  Kpfellet Szinonima, lsd: Kptranszlcis felletminta (~modell)

  Kpmar

  Marszerszm, melynek dolgoz rsze kpfellet, forgcsol lei krszimmetrikus s ltalban egyenes alkots kppalston fekszenek. Egyes kiviteleiben az lek csavarvonalban futnak a kppalston illetve a homlokfelletre is kiterjednek. Ltezik szras illetve szrnlkli kivitelben is.

  Kptranszlci

  G lergrbe

  D vezrgrbe

  Egyedi az analitikus kpok ellltsra (generlsra) szolgl transzlcis md, mikor a lergrbe eltolt kpei egy a vezrgrbe alakjtl fgg (relatv) koordinta rendszerben vett eredeti irnytottsgukat rzik meg. A kptranszlci egy sajtos esete a forgats, mely kr vezrgrbs kptranszlciknt foghat fel. Ms megnevezsei: Vezrgrbhez rgztett orientcij eltols.

  Kptranszlcis fellet Szinonima, lsd: Kptranszlcis felletminta (~modell)

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  32

  Kptranszlcis felletminta (~modell)

  Egyedi az analitikus kpok ellltsra (generlsra) szolgl transzlcis felletminta (~modell), mely kpos transzlcis mdszerrel elllthat (generlhat). A kptranszlcis md sorn a lergrbe eltolt kpei egy a vezrgrbe alakjtl fgg (relatv) koordintarendszerben vett eredeti irnytottsgukat rzik meg. A kptranszlcis felletminta (~modell) egyedi esete a forgs-, avagy tengelyszimmetrikus felletminta (~modell), mely kr vezrgrbs kptranszlcis felletknt elllthat (generlhat). Egy (torztatlan) kptranszlcis felletminta (~modell) teht a generlgrbk jellemzivel s szerepvel egytt (a kptranszlcis md mr adott) egyrtelmen meghatrozott.

  Kszmenet Egy sajtos munkamenet, melynek sorn a szerszm a plyakvetsi pontossg nvelse rdekben folyamatosan lassul, vagy alacsonyabb sebessg mozgssal kzelti meg a vghelyzetet (jellemzen irnyvltsok eltt).

  LLL

  Lapka

  Szerszmszrba (lapkatartba) oldhat vagy oldhatatlan ktssel rgzthet, cserlhet, a forgcsolshoz szksges kemny vglekkel s -felletekkel rendelkez, a forgcsolsban kzvetlenl rsztvev (a munkadarabbal rintkez) aktv szerszmelem.

  Lapkatart

  Szerszmlapka rgztsre szolgl szerszmelemek sszessge.

  Ltszlagos (virtulis) szerszmtmr Nem vals programozott szerszmtmr; a CAM rendszerben, a posztprocesszorban, avagy kzvetlenl a vezrlsben a vals szerszmtrba befogott szerszmtmrtl klnbz rtket adnak meg, ezltal a szmolt illetve vgrehajtott szerszmplya igazts (korrekci) hatsra a szerszm az tmr eltrssel azonos tvolsg prhuzamos plyn mozog. Elterjedt alkalmazsa a vals rtkig fokozatosan cskken ltszlagos szerszmttmr rtkekkel vezrelt offset mars.

  Lefordtott (algoritmizlt) tuds (AI) Deklaratv tuds, melyet eljrs tpus rtsd: egy szmtgp ltal azonnal vgrehajthat tudsra fordtottak t.

  Lergrbe (generatrix)

  A transzlcis felletet ler grbe, azaz a felletminta (~modell) azon generlgrbje, amely kzvetlenl rja le a fellet alakjt (pl. egy megfelelen vlasztott metszetgrbe). A lergrbe eltolt (torztott, avagy torztatlan) kpei klnbz helyeken vett felleti grbket alkotnak (pl. ferde fogazat homlokprofilja brmely fogpalst irnyvonal mentn vgzett

  hengertranszlcihoz -> ua. a fogpalst fellet).

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  33

  Lekerekts (i)

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; az elbbi szempontbl: kt elzleg ltrehozott fellet metszetgrbjt (lt) helyettest, azzal mintegy prhuzamos viszonylag kis mret (a felletekre rintleges) trusz fellet, mg az utbbi nzpontbl azon fellet, mely kifejezetten lekerekts jelleg megmunklsi technikval munklhat meg.

  Lekerekts (ii)

  Megmunklsi ciklus; mikor a szerszm kt elzleg kialaktott felletnek metszetgrbjeknt elll let helyettest, egy a metsz felletekre rintlegesen csatlakoz trusz felletet munkl meg, avagy az let arra bvti fel. Megjegyzs: a megmunklsi eljrs a legklnbzbb (jellemzen fr-sllyeszt, mar, esztergl, kszrl, ) lehet, mikzben az lszalagot a szerszm lprofilja, burkolfellete vagy plyja alakthatja ki.

  Leltr ellenrzs (kontrol) Azon akci vagy mkdsbeli feladatterlet (funkci), melynek sorn az egysgcsomagokat egy megkvnt szinten karbantartjk s ellenrzik.

  Lemars (i)

  Megmunklsi alakzat; grblt vagy alakos felletre munklt, mart skfellet. Megjegyzs: rendszerint fr mveletek kezd ciklusa; nem csupn akkor, mikor valamely szerkezeti (konstrukcis) szempontbl (pl. altthez) szksges a meghatrozott tmrj skfellet, hanem magasabb pontossgi kvetelmnyek esetn, az ahhoz megfelelbb merleges sk

  kialaktsa rdekben is.

  Lemars (ii)

  Megmunklsi ciklus; mikor grblt vagy alakos felletre skfellet hozunk ltre marssal, mar szerszmmal. Megjegyzs: rendszerint fr mveleteket megelz ciklus; nem csupn akkor, mikor valamely szerkezeti (konstrukcis) szempontbl (pl. altthez) szksges a meghatrozott tmrj skfellet, hanem magasabb pontossgi kvetelmnyek esetn, a furathoz

  megfelelbb merleges sk kialaktsa rdekben is.

  Leszrs

  Esztergn beszr technikval vgzett vgs, melynek clja a munkadarab levlasztsa az elgyrtmny rdrl.

  Leszrks

  Az elgyrtmny rdrl munkadarab levlasztsra alkalmas, azaz leszr eljrshoz kifejlesztett egyedi kialakts esztergaks. F sajtossgai; lapkaszlessgnl keskenyebb szrkeresztmetszet illetve a lapka rgzts krnyezetben vesen elkeskenytett szr kvetkeztben korltos tmr korlt.

  Letrs (i)

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; az elbbi szempontbl: kt elzleg ltrehozott fellet metszetgrbjt (lt) helyettest, azzal prhuzamos lek kztt fut azonos szlessg lszalag, mg az utbbi nzpontbl azon fellet, mely kifejezetten letrs jelleg megmunklsi technikval munklhat meg.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  34

  Letrs (ii)

  Megmunklsi ciklus; mikor a szerszm kt elzleg kialaktott fellet metszetgrbjeknt kialaktott lt egy azzal prhuzamos azonos szlessg lszalagra bvti fel. Megjegyzs: a megmunklsi eljrs a legklnbzbb (jellemzen fr-sllyeszt, mar, esztergl, kszrl, ) lehet, mikzben az lszalagot a szerszm lprofilja, burkolfellete vagy generlt plyja alakthatja ki.

  Levezetses (deduktv) kvetkeztets Egy kvetkeztets, amely elfelttelek (premisszk) meghatrozott halmaznak logikai sszefggseihez (kvetkeztetseire) vezet. Megjegyzs: A levezets (dedukci) az egyetlen igazsg megrz kvetkeztets.

  MMM

  Manulis tevkenysg Szinonima, lsd: Kzi tevkenysg

  MAP Manufacturing Automation Protocol

  Gyrtsautomatizls elrs (protokoll)

  Marad anyaglevlaszts

  Alapstratgik ltal el nem rt, rhet illetve le nem vlasztott rhagysalakzatok levlasztsra szolgl alapveten rhagyskvet mozgsstratgia; nagyolsi s simtsi verzija is kifejlesztett (maradanyag nagyols, ~simts)

  Marfej

  Nagymret homlokmar szerszmelem, melynek dolgoz rszt egy viszonylag nagy tmrj kerleten elhelyezett vglek (bettlapkk) alkotjk. A forgcsol lek a marfej homlokskjnak peremn tbb-kevsb sugrirnyban s arra merlegesen (pontosabban; meghatrozott szgben elfordtva) fekszenek.

  Meander technika Szinonima, lsd: Csigavonalas (cirkulris), avagy Vltakoz irny, megmunklsi stratgia

  Megkzelts

  Egy sajtos szerszmmozgs (jellemz mozgsciklus elem), melynek sorn a szerszm egy kivlasztott geometriai elem meghatrozott kzelsg krnyezetbe kerl. Megjegyzs: a fogsvteli mozgs is a megkzeltsi mozgsrendszer krbe tartozik, mikor mr az is megmunklssal anyagban trtnik, azaz a fogsvtel az ppen rvnyes megmunklsi szint anyagban trtn megkzeltse.

  Megkzeltsi stratgik (i)

  A mozgsciklusoknak a munkadarab ppen meghatroz fellett alapveten levegben azaz nem anyagban megkzelt szakaszainak (mozgsplyinak) f jellemzit (irnytottsgukat s alakjukat) meghatroz sajtossgai. Megjegyzs: Ez esetben is az egy-, kt- illetve vltoz irny azonban most nem felletgenerl, hanem annak kezd helyzett megkzelt mozgsokat eredmnyez alapsajtossgok, mint sllyeszt, avagy fr, ktirny rzs illetve vltoz irny, csavarvonal plyk jelentik a megkzeltsi alapstratgikat.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  35

  Megkzeltsi stratgik (ii)

  A mozgsciklusoknak a munkadarab ppen meghatroz kzbens fellett alapveten anyagban azaz megmunklssal megkzelt szakaszainak (mozgsplyinak) f jellemzit (irnytottsgukat s alakjukat) meghatroz sajtossgai. Megjegyzs: Ez esetben is az egy-, kt- illetve vltoz irny azonban most nem felletgenerl, hanem annak kezd helyzett megkzelt mozgsokat eredmnyez alapsajtossgok, mint sllyeszt, avagy fr, ktirny rzs illetve vltoz irny, csavarvonal plyk jelentik a megkzeltsi alapstratgikat.

  Megmunkls irnyultsg (orientlt) (geometriai) minta (~modell)

  Egy a megmunkls s mozgstervezs sajtossgainak megfelelen kiterjesztett geometria minta (~modell), amely a ksz alkatrsz modelljn kvl tartalmazza a mozgsplyk ellltshoz (generlshoz) szksges elgyrtmny, gp, kszlk modelljeit (tgabb rtelemben mg a szerszm s vezrls egyes szkebb geometria (specifikus) jellemzit is), a mozgsplyk minden lnyeges geometriai korltait s hatrait.

  Megmunklsi (hatr)skok (i)

  A megmunklsi ciklusok hatrol skjainak, rendszerint a ciklus kezd- s befejezsi skjnak (szint s mlysg), a skbeli s trbeli mozgsok (biztonsgi~) s a gyorsmeneti s munkameneti mozgsok kztti hatrskoknak, avagy a szablyozott ciklusok plyavltsi (kiemelsi~) skjnak azonostsra szolgl fors irnyra merleges (Z lland) skok.

  Megmunklsi (hatr)skok (ii) Szinonima: Hatrgrbe; a megmunklsi ciklusok fors irny (Z alkots) hatrol skjainak illetve hengerfelleteinek azonostsra szolglnak. Rendszerint, mint zrt grbk hatrozhatk meg, amelyek az elgyrtmny s/vagy alkatrsz felletei mellett, azokat tovbb korltozva vagy kiegsztve a szerszm megmunklsi ciklusain belli elhelyezkedsnek hatrait jellik ki.

  Megmunklsi dimenzi

  2,5D 3D 5D

  Egy egsz s fl paramter fokozat megmunkls technolgiai bonyolultsgi fokmr szm, amelynek egsz rtke az egyidejleg szinkronizlt mdon vezrelt gpi mozgstengelyek szmt hatrozza meg, mg fl rtke tovbbi egy vagy tbb egyidejleg nem csupn kln-kln vezrelt mozgstengelyek alkalmazst jelenti (pl. teraszols, kontrozs).

  Megmunklsi geometriai kpessg (kapacits) Egy egsz s fl paramter fokozat megmunkl kpessg mrszm, amelynek egsz rtke az egyidejleg s szinkronizlt mdon vezrelhet gpi mozgstengelyek szmt adja meg, mg fl rtke tovbbi egy vagy tbb egyidejleg vagy sszehangoltan (szinkronizltan) mr nem vezrelhet mozgstengelyek alkalmazhatsgt jelenti (pl. egy eredenden 3D-s gp, akrmennyi kln-kln vezrelhet tengellyel vagy krasztallal is kiegsztve legfeljebb 3,5D-re

  bvthet).

  Megmunklsi mlysg (Depth)

  A megmunklsi ciklusok befejez skjt meghatroz szint (i). Rendszerint a megmunklsi sktl mrt viszonylagos tvolsg.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  36

  Megmunklsi md

  Egy alapveten meghatroz megmunklsi sajtossg; a megmunklsi md fejezi ki s hatrolja be a megmunkls gpi (kinematikai), eszkzvlasztsi (pl. szerszmtpus), alakkpzsi (pl. forgcsolsi), ennek kvetkeztben f mozgsi (mozgsplya generlsi) lehetsgeit, jellemzit. Pldul: huzal- vagy tmbelektrds szikrcsols, sk-, palst-, vagy furatkszrls, homlok s/vagy palstmars, menetesztergls, -frs, -mars, -metszs, -vgs, -hengerls vagy -mngorls.

  Megmunklsi modul Szinonima, lsd: CAM rendszer.

  Megmunklsi stratgia Egy mozgsstratgia, amely kifejezetten rhagys levlasztst illetve alakkpzst cloz.

  Menet

  Szerkezeti (konstrukcis) s megmunklsi alakzat; elbbi szempontbl egy egyedi (menetprofilos) csavarvonal vezrgrbs kptranszlcis fellet, mg utbbi nzpontbl azon felletek gyjtneve, melyek kifejezetten menet-megmunklsi technikval munklhatk meg.

  Menetesztergls

  Megmunklsi ciklus; bels vagy kls menetek esztergagpen esztergakssel vgzett megmunklsa. Az esztergaks a munkadarab fforgcsol forgmozgsval sszhangba hozott; azaz ppen a menetemelkedssel egyenl sebessgarny egyenletes s halad eltol mozgsa alaktja ki a menetks profiljnak megfelel menetalakzatot. Bekezdsi vagy visszafutsi mozgsa sorn a menetks a szerszmprofilbl kiemelkedve fors fordulattl fggetlen gyorsmeneti halad mozgssal fut vissza. Ez a sajtossg teszi lehetv, hogy a menet akr tbb fogsban is elllthat (generlhat).

  Menetfrs

  Megmunklsi ciklus; kifejezetten bels menetek egy illetve tbbl fr jelleg szerszmmal vgzett megmunklsra. E ciklus esetn az alkalmazsi krnyezettl (gptl, eljrstl) fggetlenl a szerszm elemi vagy teljes szerszmprofiljnak a furattengely krli s a mentn vgzett viszonylagos a menetemelkedssel sszhangba hozott forg fforgcsol- s halad eltol mozgsa generlja az alakzatot (rtsd: mint az lprofil csavarvonal mentn vgzett kpos transzlcija). A meneteszterglstl bizton megklnbzteti, hogy mindig egyetlen fogsban generlja az alakzatot s a bekezdsi s visszafutsi mozgs csupn a sebessgben s irnyban klnbzik az eltol mozgstl.

  Menetks

  Egyedi esztergaks; mely kifejezetten menetek eszterglsra alkalmas. Meghatroz sajtossga az elrt menettpusnak s -profilnak megfelel egy vagy tbb menetrok egyidej megmunklsra alkalmas lkialakts.

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  37

  Menetmars

  Megmunklsi ciklus; ltalban bels menetek frrdba fogott esztergakssel, avagy menetmar szerszmmal vgzett megmunklsa fr-margpeken. A szerszm csavarvonal plynak megfelel eltol s egyenletesen forg fforgcsol mozgsa alaktja ki a menetks profiljnak megfelel menetalakzatot. A menetfrstl s -eszterglstl ppen ez a nem egyenesvonal hanem a menetemelkedsnek megfelel csigavonal fors fordulattl fggetlen eltol mozgsa klnbzteti meg egyrtelmen. Ennek a sajtossgnak ksznheten a menet akr tbb fogsban is elllthat (generlhat). Lsd mg: Menetesztergls!

  Menetprofil

  Menet alaksajtossg, -jellemz; a menet tengelyskban vett llandan ismtld keresztmetszete. Megjegyzs: megmunklsi szempontbl a csavarvonal felletnek, mint generlt (transzlcis) felletnek a lergrbje.

  Mrnki menedzsment Szinonima, lsd: Technolgiai menedzsment.

  Mrtk A fejlds (elrehalads), avagy elrend eredmny gerjesztsre hasznlt mrtk vagy mrtkek rendszere.

  Metatuds (AI) A tuds ellenrzsre, felhasznlsra s szerkezetre vonatkoz ismeret tuds ez is. Megjegyzs: A metatuds hatkony irnyt alapszerkezet (mechanizmus) lehet a szakrt rendszerekben s ms tudsbzis alap rendszerekben.

  Metrika Szinonma, lsd: Mrtk

  Metszetgrbe ltalban 2.5D-s megmunklsi ciklusokban az egyes szinteken az elfeldolgoz egysg ltal szmtott alkatrsz, elgyrtmny, rhagysalakzat krvonal (felleti grbe).

  MI Module Interface Modul Interfsz

  Minta (~modell) alap (szakrt-) rendszer Egy szakrt rendszer, mely a meghatroz (domain) minta (~modell) szerkezett s mkdsbeli feladatterlett (funkcijt) integrlja.

  Minta (modell) Egy fggetlen elemi egysg (entits) avagy rendszer lersa vagy megjelentse, mely annak clbeli tartalmnak megfelel jellemzit, sajtossgait fogalmazza meg csupn.

  Mintzs, mintaalkots (modellezs, modellpts)

  Tervezsi alapterlet (alapfunkci); a CAxx rendszerek elemi rendszerint a tervezsi folyamatot kezd tevkenysge (funkcija); eredmnye egy trgy vagy folyamat meghatrozott cl szerinti sajtossgainak sszelltsa, kiemelse, megjelentse.

  Modell Szinonima, lsd: Minta!

  Modellezs, modellpts

  Szinonima, lsd: Mintzs, mintaalkots

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  38

  Mozgs Szinonima, lsd: Gpi mozgs.

  Mozgsciklus Ciklikusan ismtld mozgsplya sorozat, melynek sajtossgait az ismtld f (meghatroz, megmunkl, eltol) mozgsok s az azokat sszekt mellkmozgsok minsge s mennyisge hatrozza meg.

  Mozgsciklus ellltsi (generlsi) alapstratgik

  A mozgsciklusok egyes (funkcionlisan, avagy technolgiailag elklnthet) szakaszait meghatroz, azokra jellemz sajtossgok alapvet (rtsd: legelterjedtebben alkalmazott, kidolgozott, alternatv vlasztkot kpez) megoldsai. Az egybefgg mozgsciklusok ltalban megkzeltsi, munkameneti, megmunklsi, anyaglevlasztsi (forgcsolsi), plyavltsi s kiemelsi szakaszokbl llnak, amelyekhez a megmunklsok mennyisgi s minsgi jellemzit alapveten befolysol kt vagy tbb alternatv alapsajtossgok, n. alapstratgik rendelhetk. Lsd: megkzeltsi, munkameneti, forgcsolsi alapstratgik!

  Mozgsfolyamat, -sorozat Tbb nem egynem (homogn) lncolt mozgs sszessge.

  Mozgsplya Egybefgg mozgs sorozat, a gpi mozgs geometriai megjelentse. Megjegyzs: ltalban a szerszm egy jellemz, alkalmasan megvlasztott pontjnak elmletbeni mozgsvonala, -grbje a munkadarab koordinta rendszerben.

  Mozgsplya ellltsi (generlsi) skok

  Szinonima, lsd: Megmunklsi hatrskok; a geometriai minta (~modell) megmunkls orientlt kiterjesztsre szolgl skok. A megmunklsi ciklusok fors irny (Z alkots) illetve arra merleges (Z lland) hatrol illetve meghatroz skjai (pl. ciklus kezd-, befejez, illetve mozgsvlt skok).

  Mozgsstratgik A CAD/CAM rendszerek elfeldolgoz egysgei ltal generlt meghatrozott sajtossg mozgsplyk, avagy mozgsplya sorozatok, avagy azok belltsi, ellltsi (generlsi) mdjai. Lehetnek megkzeltsi s kiemelsi, megmunklsi vagy plyavltsi stratgik illetve egyedi forgcsolsi, technolgiai jelentsggel br kiegszt stratgik. Pl. marad anyaglevlasztsi, plyafzsi, -optimlsi, avagy szerszmors vezrlsi, stb. stratgik. Lsd mg: Alapstratgik, Mozgsciklus generlsi alapstratgik!

  Mozgsszemlltets (szimulci)

  Egy gyrtsprogramozsi (CAM) alterlet, melynek sorn a megmunklsi mozgsok, a rhagysalakzat vltozsok, szerszmtengely helyzetek, a szerszm meghatrozott pontja ltal lert plyk valsgkzeli megjelentsvel a megmunklsi folyamat elzetesen lejtszhat.

  Munkaasztal

  Szerszmgp munkatert meghatroz tartozk (paletta), avagy arra szerelhet kiegszt kszlk, amely lehetv teszi a munkadarab befog kszlk tjolst s rgztst (pl. marszekrny, -asztal, L-asztal, krasztal)

 • CAM CAD/CAM Sz- s kifejezs-tr

  CAM tanknyv Pldatr / CAD/CAM Sz- s kifejezstr TMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029

  39

  Munkadarab (Part) A szerkezeti (konstrukcis) s mozgstervezs trgya. Adott alkatrsz valamely megelz, kzbens, vagy ksz llapota.

  Munkadarab minta (~modell)

  A megmunkland trgy (objektum) lersa, adott alkatrsz (darab) egy meghatrozott megelz, kztes illetve vgs llapotnak teljes megjelentse, mely felhasznlja az alkatrsztervezs s -gyrts nzpontjait, magban foglalva minden elemet s azok sszefggseit, mely az alkatrszt vagy annak megelz llapotait hatrozza meg, s clbeli tartalmnak megfelel jellemzit fogalmazza meg csupn.

  Munkamenet Egyedileg vezrelt sebessg mozgs (pl. eltol mozgs). rtsd: alapveten alakkpz megmunkl (forgcskpz) mozgs!

  Munkameneti stratgik

  A mozgsciklusok munkameneti szakaszainak f jellemzit irnytottsgukat s rtelmket meghatroz sajtossgok: egy-, kt- illetve vltoz irny munkameneti mozgsokat eredmnyez alap-sajtossgok kpezik a munkameneti alapstratgikat.

  Munkask (Level)

  A megmunklsi ciklusok kezdskjt meghatroz szint (i).

  Munkavgz (-vgrehajt eszkz) Szinonima, lsd: Hvott/kapcsolt alkalmazs

  Mvelet (i) Szinonima, lsd: Aktivits

  Mvelet (ii) Egy azonosthat objektum, mely ignyelhet szolgltatsra utal.

  Mvelet (iii - Sequence) Meghatrozott gyrtsi tevkenysg (aktivits) gyrtsi mvelet; a gyrtsi folyamat hatrozottan elklnlt rsze; a folyamat egyetlen gphez, gpi berendezshez, avagy gyrthelyhez rendelhet sszefgg (megszakts nlkli) szakasza. Hatrait a megelz llapotban lv termk (munkadarab) felfogsa, gpbe helyezse illetve lefogsa, eltvoltsa a berendezsbl, gyrthelyzetbl jelli ki.

  Mveletelem A mvelet rsze; a gyrtsi mveletelem a folyamat egyetlen szerszmhoz s sszefgg rhagysalakzathoz illetve gpi mozgsrendszerhez rendelhet egybefgg (megszakts nlkli) szakasza. Hatrait a szerszm aktivls