Călătorie în Bazinul Hidrografic al Tisei, în echilibru/armonie

 • Published on
  05-Feb-2017

 • View
  217

 • Download
  3

Embed Size (px)

Transcript

 • Introducere n Planul de Management Integrat al Bazinului Hidrografic Tisa

  Cltorie n Bazinul Hidrografic al Tisei, n echilibru/armonie

 • 2

  Un bazin hidrografic n echilibru/armonie

  Aa cum rul Tisa a oferit baza existenei oamenilor care locuiesc n zon de secole, cele cinci ri din bazinul rului Tisa - Ucraina, Romnia, Slovacia, Ungaria i Serbia - au acum responsabilitatea comun de a proteja mediul. Apa nu respect graniele politice. Numai o cooperare strns ntre toate rile din bazinul hidrografic poate duce la o realizare comun i de succes n protejarea i gestionarea bazinului hidrografic Tisa pentru generaiile viitoare.

  Colaborarea dintre rile prin care trece Tisa privind problemele de mediu ale bazinului hidrografic Tisa din ultimii ani a pus bazele pentru dezvoltarea unui Plan de Management Integrat al Bazinului Hidro-grafic Tisa.

  Planul de Management Integrat al Bazinului Hidrografic Tisa este un pas important spre satisfac-erea cerinelor Directivei Cadru pentru Ap a UE. Planul promoveaz participarea publicului ca unul dintre principiile de baz n gestionarea durabil a apei i permite n cele din urm gestionarea corect a resurselor tuturor persoanelor care locuiesc n bazin.

  Scopul su este de a aduce un echili-bru n bazinul rului Tisa, echilibru creat ntre nevoile rului, ecosisteme i necesitile oamenilor care locui-esc n regiune.

  Viziunile i obiectivele de management ale Planului de Management Integrat al Bazinului Hidrografic Tisa reflect abordarea extrem de solidar a tuturor rilor din bazinul rului Tisa. n acelai timp, ele sprijin realizarea obiectivelor Directivei Cadru pentru Ap a UE n acest bazin hidrografic european foarte mare, unic i eterogen.

  Peisajul pitoresc de lacuri vechi provenite din albii de ru, de pduri seculare riverane i mlatini idilice din bazinul hidrografic al Tisei este la fel de unic pe ct este de valoros din punct de vedere social, al mediului, economiei i istoriei. n acelai timp ns, bazinul hidrografic este supus la presiuni crescnde i la polu-are grav ce provine din agricultur, industrie i localiti.

  Cuvnt nainte

 • Bazinul Tisei este o zon bogat n biodiversitate, furniznd habitate pentru multe specii care nu se mai gsesc n alte pri ale Europei. Multe zone din regiune, inclusiv rezervaii naturale i parcuri naionale, sunt bunuri ecologice importante.

  Din pcate, regiunea se confrunt cu ameninri provenite din poluare i din lucrri hidrotehnice precum i de la inundaii i secete.

  Cele cinci ri strbtute de Tisa au conlucrat cu succes la Analiza Bazinului Rului Tisa din 2007, iar acum aceleai ri s-au reunit pentru a crea Planul de Management Integrat al Bazinului Hidrografic Tisa - un plan care ia n considerare att aspectele legate de calitatea apei, ct i de cantitatea de ap i ofer un raport detaliat despre ameninri. Acesta identific, de asemenea, viziu-nea i obiectivele de management i stabilete un Program de Msuri pentru a atinge obiectivele propuse. Abordarea Planului de Management este armonizata pentru toate rile din bazin.

  Planul de Management Integrat al Bazinului Hidrografic Tisa este un reper major pe drumul ctre un bazin hidrografic al Tisei n echilibru. Nu numai c activitatea desfurat de ctre rile participante servete drept model pentru proiecte similare, dar n plus, Planul de Management schieaz modul cum s protejm viitorul bazinului Tisa.

  Rul Tisa este cel mai lung afluent al Dunrii. Bazinul su este cel mai mare sub-bazin al bazinului Dunrii i n el triesc 14 milioane de oameni de-a lungul celor cinci ri: Ucraina, Romnia, Slovacia, Ungaria i Serbia.

  3

  Bazinul Hidrografic al Tisei

 • Scurt prezentare a bazinului hidrografic Tisa

  4

  Suprafaa Bazinului Hidrografic al Tisei 157,186 km2

  Lungimea rului Tisa 966 kmProcent din bazinul Tisei pe ri Ucraina 8.1%,

  Romnia 46.2%,Slovacia 9.7%, Ungaria 29.4% i Serbia 6.6%

  Procent din bazinul Tisei n bazinul Dunrii 19.5%Debit mediu anual 830 m3/s

  contribuind cu 5.6% la debitul total al Bazinului Dunrii

  Bazinul Hidrografic Tisa -Distribuia suprafeei bazinului pe ri % din bazinul Tisei pentru fiecare ar

  Distribuia suprafeei bazinului ntre rile din bazinul Tisei

  UcrainaRomniaSlovaciaUngariaSerbia

 • 5

  PIB pe locuitor n Bazinul Hidrografic al Tisei

  5,459

  4,058

  2,250

  4,790

  857

  0

  1,000

  2,000

  3,000

  4,000

  5,000

  6,000

  Hungary Romania Serbia SlovakRepublic

  Ukraine(Zakarpattia

  Oblast)

  Euro

  PIB pe locuitor n Bazinul Hidrografic al Dunrii

  0

  5000

  10000

  15000

  20000

  25000

  30000

  35000

  40000

  DE AT CZ SK HU HR SI BA RS RO BG MD UA

  Euro

  Cifrele ilustreaz diferenele privind PIB /locuitor ntre rile din bazinul Dunrii i din bazinul Tisei

  Informaii de baz privind Districtul bazinului hidrografic al Dunrii i cele mai mari sub bazine, Tisa i Sava.

  Bazin hidrografic

  Lungime(km)

  Suprafta bazinului (km2)

  Populatie(Locuitori)

  Debitul mediu la intrare (m3/s)

  Siruri temporale de valori de debit

  Bazinul Dunarii

  2,857 807,827 80.5 6,500 (1914-2003)

  Baziunul raului Tisa

  966 157,186 14 825 (1946-2006)

  Bazinul raului Sava

  945 97,713 8.51 1,559 (1946-2006)

  1. Dat aproximativ2. Date bazate pe datele din Szab, J. A. (2007): Decision Supporting Hydrological Model for River Basin Flood Control. in R. J. Peckham and G. Jordan (eds) Digital Terrain Modelling: Development and Applications in a Policy Support Environment, Springer-Verlag, Berlin (In Press). ISBN: 978-3-540-36730-7 (1991-2002) i pe baza calculelor efectuate cu modulul de atenuare viituri VITUKI NFHS

  Profil longitudinal al rului Tisa i contribuia pe ri n % la debitul total al Tisei n (m3/s)2

 • Construirea unui parteneriat

  Toate cele cinci ri strbtute de Tisa sunt pri contractante ale Conveniei pentru Protecia Fluviului Dunrea, semnat n 1994. n 2004, rile au stabilit Grupul Tisa, n cadrul Comisiei Internaionale pentru Protecia Fluviului Dunrea (ICPDR), o platform angajat s pun n aplicare Convenia pentru Protecia Fluviului Dunrea i s consolideze coordonarea i schimbul de informaii referitoare la activitile internaionale, naionale i regionale.

  Apele rului Tisa curg din Chornohora (Carpaii Pduroi) i Munii Gorgany ai Ucrainei pn la Dunre n Serbia, fr s in cont de graniele politice din regi-une. Pentru a rspunde nevoilor rurilor i ale persoanelor care triesc pe lng acestea, rile strbtute de Tisa au renunat s desfoare activiti separate i n schimb au lucrat mpreun n ntregul bazin.

  Rurile nu recunosc frontierele6

  ICPDRICPDR este alctuit din 15 pri contractante (Austria, Bosnia i Heregovina, Bulgaria, Croaia, Republica Ceh, Germania, Ungaria, Moldova, Muntenegru, Romnia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina i Uniunea European) care s-au angajat la punerea n aplicare a Conveniei pentru Protecia Fluviului Dunrea. ICPDR este un forum pentru coordonare i cooperare n probleme fundamen-tale de gospodrire a apelor i ia toate msurile corespunztoare legale, administrative i tehnice pentru a menine i mbunti calitatea bazinul Dunrii i a afluenilor si.

  Grupul Tisan cadrul primei reuniuni ministeriale a ICPDR n anul 2004, reprezentanii a cinci ri Tisa au semnat un Memorandum de nelegere, fiind de acord s pregteasc un Plan de Management al Bazinului Hidrografic pentru bazinul rului Tisa. Grupul Tisa a fost creat pentru a pregti i a coordona toate activitile de pregtire a Planului de Management al Bazinului Hidro-grafic Tisa. Grupul Tisa servete de asemenea ca o platform pentru consolidarea coordonrii i schimbului de informaii ntre organismele internaionale, regionale i naionale relevante i proiecte n bazinul hidrografic al Tisei.

  n 2011, rile au actualizat Memorandumul de nelegere pentru a-i exprima angajamentul lor fa de Planul de Management Integrat al Bazinului Hidrografic Tisa i obligaia de a continua eforturile necesare pentru atingerea obiectivelor sale.

 • Un plan de management pentru Tisa

  Planul de Management Integrat al Bazinului Hidrografic Tisa (ITRBMP) include o analiz actualizat, care detaliaz presiunile provenite din poluare, lucrri hidrotehnice pe ruri, inundaii i secete. n plus, ofer o privire de ansamblu asupra strii apelor Bazinului Rului Tisa i identific msurile necesare pentru a fi puse n aplicare cu scopul de a ajunge la o stare bun a apelor pn n 2015, n conformitate cu obiectivele Directivei Cadru pentru Ap a UE.

  Principiile de Management Integrat al Resurselor de Ap promoveaz dezvoltarea coordonat i gestion-area apei, terenurilor i a resurselor aferente, pentru a maximiza bunstarea economic i social fr a compromite durabilitatea ecosistemelor vitale.

  Managementul cantitii apei, cum ar fi protecia mpotriva inundaiilor i secetei sau strategiile de adaptare la schimbrile climatice i procesele de dezvoltare cum ar fi managementul utilizrii terenului, au un rol crucial n atingerea calitii bune a apei. Concentrarea pe nivelul local

  Primul pas n elaborarea Planului de Management pentru Bazinul Rului Tisa a fost de a reduce la scar rezultatele recente ale Proiectului Regional al Dunrii PNUD / GEF la sub-bazinul Tisei, pentru a se asigura c Planul ITRBM va fi dezvoltat att din perspectiva top-down ct i bottom-up. Adaptarea la scara a Programului Bazinului Dunrii la sub-bazinul su, Bazinul Tisei, a fost un pas important n diseminarea rezultatelor Proiectului Regional al Dunrii la nivel de comunitate i asigurarea c planul de management pentru bazinul rului Tisa va fi dezvoltat att din perspectiv top-down ct i bottom-up.

  7

  Directiva Cadru pentru Ap a UECa rspuns la pericolul tot mai mare de poluare i la necesitatea de a avea ruri i lacuri mai curate, Uniunea European a introdus Directiva Cadru pentru Ap a UE n anul 2000. Aceast parte important a legislaiei UE stabilete, pentru prima dat, un cadru pentru protecia tuturor apelor i vieii slbatice care depinde de ele. Directiva are drept scop protectia i mbunirea tuturor corpurilor de ap de suprafa, subteran, a apelor tranzitorii i costiere i stabilete cerinele pentru toate corpurile de ap cu scopul obinerii unei stri bune pn n 2015.

  Directiva impune ca bazinele s fie gestionate cu ajutorul Planurilor de Management ale Bazinelor Hidrografice, care constau n politici i strategii pentru a reduce riscul asupra corpurilor de ap i de a le permite s ajung la o stare bun. n timp ce fiecare ar rmne responsabil pentru partea sa naional a zonei internaionale, Planurile de Management al Bazinelor Hidrografice Internaionale reprezint suma tuturor planurilor care se refer la aspecte la nivel de bazin i furnizeaz o strategie coordonat i formal pentru bazin ca un ntreg.

  Bazinul hidrografic al Tisei este situat pe teritoriul a trei state membre ale UE; alte dou ri din bazinul Tisa, care nu sunt state membre ale UE, nu sunt obligate s ndeplineasc cerinele Directivei. Cu toate acestea, n anul 2000, toate rile din bazinul hidrografic al Tisei au convenit s conlucreze (ca un bazin hidro-grafic ntreg) i s pun n aplicare Directiva n cadrul ICPDR.

 • Proiectul urmtor susinut de PNUD / GEF este concentrat pe dezvoltarea beneficiilor de mediu ale zonelor umede de a atenua efectele inundaiilor / secetelor i a contribui la reducerea polurii cu nutrieni n bazinul rului Tisa. Obiectivele acestui proiect, denumit Integrarea Beneficiilor Multiple ale Zonelor Umede i Luncilor Inundabile n mbuntirea Managementului Transfrontier al Bazinului Hidrografic Tisa sau Proiectul Tisa pe scurt, au fost de a integra calitatea apei, canti-tatea de ap, utilizarea terenurilor i obiectivele biodiversitii sub umbrela juridic a UE i ICPDR i pentru a testa noi abordri privind gestionarea zonelor umede i de lunc inundabil prin demonstraii bazate pe comunitate.

  Demonstrarea noilor strategii n scopul obinerii unei perspective de jos n sus, au fost iniiate proiecte demonstrative-pilot pentru restaurarea luncilor inundabile. Aceste proiecte demonstrative se axeaz pe dezvoltarea de strategii pentru a testa beneficiile de mediu ale zonelor umede de a atenua efectele inundaiilor / secetelor i a contribui la reducerea polurii cu nutrieni.

  Proiectele demonstrative au furnizat rezultate specifice privind aciunile benefice pentru mediu, cum ar fi ameliorarea/mbuntirea zonelor umede prin reducerea nutrienilor, mbuntirea biodiversitii, atenuarea inundaiilor i reducerea impactului secetei.

  Sprijin de la o comunitate mai mare Activitatea Grupului Tisa a avut sprijin semnificativ prin granturi i proiecte din UE i de la guvernele rilor participante, precum i de la PNUD / GEF i Programul Naiunilor Unite pentru Mediu - Secretariatul Interimar Viena al Conveniei Carpatice. n plus, Comisia European / DG Mediu au furnizat att suport tehnic i direcional, precum i co-finanarea de activiti legate de proiect.

  Grupul Tisa a avut iniiative de promovare a participrii publicului ca unul dintre principiile de baz n gestionarea durabil a apei. Aceast cooperare activ s-a dovedit a fi de succes n asigurarea faptului c diferite aspecte i abordri ajut la influenarea i realizarea gospodririi actuale a apelor.

  8

  Sprijinul PNUD/GEF n bazinProiectul Regional al Dunrii a fost unul dintre cele trei componente nsumnd 100 milioane dolari ale Parteneriatului Strategic GEF pentru Reducerea nutrienilor n Dunre / bazinul Mrii Negre - cel mai mare i, probabil, cel mai ambiios proiect legat de ap din lume. Proiectul a sprijinit obiectivul intermediar al Comisiilor pentru Dunre i Marea Neagr de a reduce cantitile de nutrieni i cele toxice care ajung n Marea Neagr, la nivelul celor de la jumtatea anilor 90 i a celui pe termen lung de a reduce nutrienii i substanele toxice la nivelul necesar pentru a permite ecosistemelor Mrii Negre s revin la condiiile din anii 1960.

 • n munii din bazinul rului Tisa triesc carnivore mari, inclusiv ursul brun, rsul, lupul i alte carnivore precum vidra. Varietatea de habitate din regiune protejeaz multe specii vulnerabile, ameninate i critic periclitate, cum ar fi crsteiul de balt, liliacul Geoffroy, popndul european i nisetrul.

  Bazinul superior al Tisei este o cale de migrare important pentru peti, n special pentru scobar, mrean i ceg. n zon exist o bogat faun de libelule i psri acvatice, caracteristic zonei umede inclusiv toate cele opt specii europene de strc. Bazinul adpostete de asemenea, plante rare, cum ar fi Galium bailloni, Fumaria jankae i Thero-Salicornietea.

  Protejarea biodiversitii

  Regiunea are valori ecologice remarcabile, cum ar fi ecosistemele de ap dulce unice din 167 de lacuri mari i mai mult de 300 de zone umede. Mai mult, rile din bazinul rului au desemnat un numr semnificativ de arii protejate i parcuri naionale. Din cele 346 arii protejate, 276 au fost desemnate ca urmare a Directivei Habitate a UE i 60 sunt zone protejate n conformitate cu Directiva UE pentru Psri. Alte dou zone sunt protejate n cadrul ambelor directive. Opt sunt tipuri de zon protejate ale statelor non membre UE.

  Suprafaa total a ariilor protejate n bazinul hidrografic al Tisei se ridic la 38,223 km2 i corespunde cu aproximativ un sfert din suprafaa pentru zonele protejate din Districtul Hidrografic al Dunrii.

  Bazinul Tisei este printre cele mai pitoreti regiuni din Europa. Izvoare de munte i ruri erpuite curg nestingherit n multe zone. Chiar rul Tisa, n partea superioar a bazinului, cu...

Recommended

View more >