of 64 /64

Celsona 520

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Celsona 520 desde les dates: 1/6/07 a 7/6/07

Text of Celsona 520

Page 1: Celsona 520
Page 2: Celsona 520

Apunts Gràfics, SL., no es fa res-ponsable de l'opinió personal dels col·laboradors a Celsona ni de les er-rades en que aquests puguin incórrer. I es limitarà a publicar la correcció en una fe d'errades a la següent edició de la revista. Apunts no cobrirà els danys o perjudicis que qualsevol error pugui ocasionar.Queda reservat tot el contingut, i no se’n pot duplicar per mitjans físics, òptics ni informàtics cap part sense ordre expressa de l'empresa editora.

Celsona Informació és pos-sible, setmana rera setmana gràcies a l’aportació de molts col.laboradors que, de manera totalment desinte-ressada, ens ajuden a complementar tota la informació que aquí veieu publicada.A tots ells, moltes gràcies.

Formen part de l’equipde suport de Celsona:Pep MiaCandi PujolLluís CornetJ. ClavéMarcel RiberaMontserrat RiuEnric SerraF. TorresJ.H.Ramon Gualdo

Agraïments especials a:

973 481719Telèfon

Mòbil: 617 01 29 51

Foto Llàtzer

Direcció: Josep M. BorésRedacció: Ramon Estany Josep M. Montaner Dolors PujolsEdició: Francesc Xavier

Montilla Marta Cases Textos: Eva JanéPublicitat: Manoli OrtigosaOficina: Ctra. de Torà, 25 25280 [email protected]. Legal: L-267-19971.350 exemplars

El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

Solsona Josep M. Montaner i Reig

El pacte d'esquerres es perfila a SolsonaERC, El Comú i PSC ultimen un acord per formar el futur govern de la ciutat, amb Xavier Jounou com a alcalde de Solsona i ja només falta el vist-i-plau

dels òrgans de direcció de cada partit

Setmana de negociacions, reunions i rumors a Solsona. Després de les eleccions de diumenge, que van deixar la porta oberta a la formació d'un nou govern municipal amb majoria d'esquerres i amb la possibilitat que CiU -tot i ser la força més votada- sigui des-bancada del govern, els moviments del partits polítics solsonins no s'han fet esperar.

De moment l'opció que pren més força és la del pacte entre ERC (4 regidors), El Comú (2 regidors) i el PSC (2 regidors), que sumarien un total de 8 regidors, tres per sobre de CiU, que n'ha aconseguit 5.

Des de dilluns i fins ahir els candidats dels partits amb representació municipal es van anar reunint entre ells per mirar de conèixer les posicions de cada formació i establir futurs pactes de govern. En aquests moments, però, el més probable és que el candidat d'ERC, Xavier Jounou, sigui el futur alcalde de Solsona, després que en els últims dies hagi pres força l'opció de pacte entre ERC, El Comú i el PSC.

Xavier Jounou, ERCSegons ha explicat Xavier Jounou,

"encara és aviat per avançar res però sí que és cert que la voluntat és d'anar junts amb la resta de forces d'esquerra". Tot i això, la decisió final no es prendrà fins la setmana vinent, ja que "abans cal que la direcció i les bases dels partits coneguin i valorin les propostes que es plantegen", ha subratllat el candidat republicà.

Per altra banda, Jounou ha explicat que van demanar al candidat de CiU, Jordi Riart, la seva disponibilitat a l'hora de par-ticipar d'alguna regidoria en el futur govern municipal. "Ens ha semblat més ètic plan-tejar aquesta opció a CiU abans de decidir la futura composició de l'executiu local", ha assegurat Jounou, que a més ha subratllat que "tots estem al mateix carro i, encara que ERC, El Comú i PSC sumem més vots i més regidors, no podem ni volem arraconar la llista més votada a les eleccions" ha afegit el candidat d'ERC.

La barra del Mia

2 520- Divendres, 1-6-2007

Page 3: Celsona 520

CARNISSERIA L'ESPETECCARNISSERIA L'ESPETECNova obertura, a partir d'avui

divendres dia 1 de juny

Vine a provar la nostrallonganissa!!!

Ens trobaràs ala Plaça Sant Joan núm. 14

Solsona Josep M. Montaner i Reig

Imatge del col.legi electoral diumenge passat durant les eleccions municipals Un moment del recompte de vots en una de les taules del col.legi electoral

La resposta de Riart podria arribar la setmana vinent, ja que a partir de dilluns es rependran altre cop les negociacions. En el moment de tancar aquesta edició no s'havia pogut parlar amb el candidat de CiU, Jordi Riart.

Martí Abella, El ComúPer la seva banda el candidat d'El Comú, Martí Abella,

ha asegurat que "hi ha un principi d'acord", entre ERC, El Comú i el PSC, per tal d'avançar "conjuntament". Abella ha explicat que des d'El Comú "no hem dubtat mai que l'acord havia d'anar per aquí", i a més, ha apuntat que "vistos els resultats creiem que amb aquesta opció intrepretem el desig dels ciutadans que volen un canvi en la manera i l'estil de governar Solsona".

Abella ha reconegut també que "és bo i democràtic" plantejar a CiU la possibilitat de gestionar alguna regidoria en el futur ajuntament. "Ho hem dit durant la campanya, ho vo-lem complir i èticament creiem que s'ha de fer", ha subratllat Abella. El candidat d'El Comú ha avançat que de cara el proper dilluns es podria concretar definitivament l'acord i començar a estudiar la futura composició del govern munipal.

Josep Caelles, PSCFinalment, el candidat socialista, Josep Caelles, ha re-

conegut per la seva part que "tractem de perfilar" un govern

d'esquerres, ja que "per afinitats ideològiques, però sobretot personals, ens hem entès ràpidament". Caelles considera que això "no ha de ser cap sorpresa per a ningú" ja que "la majoria de votants es van decantar per aquesta opció".

El secretari general dels socialistes del Solsonès ha explicat, també, que "tot i que ens vam reunir amb Riart, la seva proposta no va ser gens enriquidora", en tant que no plantejava, segons comenta Caelles, "la voluntat de canviar l'estil ni la manera de governar que s'ha dut a terme els darrers anys a la ciutat". "Pensem que aquesta etapa s'ha acabat" ha assegurat Caelles que també ha volgut deixar clar que no hi haurà res decidit fins que l'assembea comarcal del partit hagi valorat i aprovat l'acord definitiu sobre la qüestió.

3520 - Divendres, 1-6-2007

Page 4: Celsona 520

Solsona Josep M. Montaner i Reig

Impulsen la creació d'un patronat per gestionar el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

El Conseller de Cultura de la Generalitat i el Bisbe de Solsona defensen la fórmula del patronat per potenciar l'equipament

El Conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, i el Bisbe de Solsona, Jaume Tra-serra, es van renunir dijous passat a la seu episcopal solsonina amb la intenció de començar a posar fil a l'agulla per la creació d'un patronat per gestionar el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

L'objectiu de la proposta és potenciar l'equipament per augmentar el nombre de visitants, millorar-ne la difusió i garantir una gestió més efi-cient. A tal efecte els responsables del Departament de Cultura i del Bisbat de Solsona -que gestiona el museu- van anunciar, al terme de la seva reunió i durant la posterior visita pel museu, la intenció d'apostar per la fórmula del patronat per gestionar l'equipament.

El patronat estaria format per la Generalitat, la Diputació de Lleida, el Bisbat de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès i l'ajuntament de Solsona, i de moment, tant des del bisbat com des de la direcció general de patrimoni, s'estan seguint els passos administratius i legals necessaris per la seva creació. Segons Tresserras "aquesta serà la millor manera de garantir una gestió més eficient de l'equipament i potenciar una presència més gran de gent al museu".

Tot i que el Museu Diocesà va rebre durant l'any passat un total de 4.124 visites, els responsables de Cultura consideren que aquesta xifra "hauria de ser més alta" degut a les possibi-litats de l'equipament. A més, Tresserras va destacar també que l'existència d'altres elements patrimonials importants, com el pou de gel o la futura illa cultural "poden generar una oferta cultural molt més atractiva per Solsona i comarca".

Així va apuntar que el desenvolupament de l'illa cultu-ral, amb la creació de la biblioteca comarcal i el futur centre d'interpretació del món geganter "han de permetre, a més de millorar l'estat del patrimoni, dinamitzar la ciutat i la co-marca des del punt de vista social, econòmic i cultural". El conseller de Cultura va assegurar que la Generalitat complirà els seus compromisos i que els diners que es destinin a aquests equipaments seran veritables inversions. A més, es va compro-metre a que l'administració autonòmica assumeixi el 50% de la subvenció de la biblioteca i que aquesta passi a formar part de la xarxa de biblioteques de la Generalitat.

Apunt

El conseller Tresserras va assegurar també que la Ge-neralitat aportarà recursos per restaurar les façanes del palau episcopal. "És un compromís adquirit per la Generalitat", va recordar Tresserras, que no va concretar, però, cap xifra.

El conseller de Cultura va explicar que el conveni marc entre l'administració autonòmica i el bisbat obliga les dues parts a fer l'aportació de recursos necessaris per finançar les inver-

El conseller Tresserras, a l'esquerra de la imatge, juntament amb Xavier Jounou, el bisbe Jaume Traserra i el director del museu Jaume Bernades

sions que es realitzen al palau espiscopal i va apuntar també la necessitat "de protegir algunes peces valuoses del bisbat a les quals s'ha d'estar amatent".

4 520- Divendres, 1-6-2007

Page 5: Celsona 520

Solsona Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Solsona ha aprovat aquesta setmana l’adjudicació de les obres d’urbanització del carrer de Sant Pau i la travessia de Sant Roc, el primer dels eixos en què s’actuarà d’acord amb els objectius del Pla d’intervenció integral del nucli antic.

Els treballs, que s’executaran en un ter-mini de nou mesos, s’han adjudicat a l’empresa Construccions Mangas i fills, l’única oferta pre-sentada, per un import de 340.557 euros, que es finançaran amb fons provinents a parts iguals de l’Ajuntament i la Generalitat. El consistori preveu poder començar les obres el mes que ve. Tot i que el calendari previst inicialment fixava l’inici dels treballs uns mesos enrere, la presentació d’una al•legació al projecte per part d’una empresa de serveis, que ha estat estimada, ha retardat el procés.

L’actuació sobre aquest eix viari, que enllaça el carrer del Castell amb el de Sant Llorenç, consistirà, d’una banda, en la seva adequació a la circulació de vianants amb la supressió de barreres arquitectòniques. S’alliberarà de voreres i vorades i es pavimentarà amb lloses de pedra sorrenca del país, que es

L’Ajuntament de Solsona adjudica les obres d’urbanització del carrer de Sant Pau i la travessia de Sant Roc

És el primer dels eixos que es remodelaran dins el Pla del nucli antic

Fotomuntatge que recrea el carrer un cop enllestida l’actuació

considera la més indicada per donar un aspecte medieval al carrer.

Prèviament, s’actualitzaran els serveis d’aquesta zona, soterrant aquells que actual-ment són aeris i instal.lant-ne de nous. Així, es renovarà el sistema d’enllumenat, el clavegue-ram i la xarxa d’aigua i s’implantaran xarxes de telecomunicacions i de gas.

Tal com es va exposar en la presentació pú-blica del projecte, l’octubre passat, aquesta obra s’estendrà des de l’extrem que toca al carrer del Castell i fins a la plaça de Sant Roc i el tram de la travessia de Sant Roc, tot deixant per a una fase posterior el condicionament de l’entorn de la plaça, que rebrà un tractament diferenciat.

L’objectiu d’aquestes obres, tal com destaca el projecte, és realçar la importància d’aquest eix del nucli antic, ja que “serà la manera més directa d’arribar a l’illa cultural” des del nord de la ciutat, i convertir-lo en un “itinerari atractiu i engrescador” tant per als veïns de la zona com per a la resta d’habitants de la ciutat i, consegüentment, contribuir a poten-ciar-ne l’augment del comerç.

5520 - Divendres, 1-6-2007

Page 6: Celsona 520

Solsona Departament de Salut - Generalitat de Catalunya

El Banc de Sang i Teixits promou diverses actuacions dirigides a fomentar les donacions de sang per aconseguir l’autosu-ficiència. Una de les activitats, que es va iniciar l’abril del 2002, ha estat la realització d’una campanya itinerant de Maratons de Donació de Sang, que es va començar fent en 12 poblacions catalanes durant el primer any, i a dia d’avui cada vegada són més les poblacions de tot Catalunya que se sumen a aquesta iniciativa.

Conjuntament amb l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès, s’ha previst que el proper dissabte 16 de juny, de 10 del matí a 10 de la nit, ininterrompudament, es puguin realitzar donacions de sang al Club Sant Jordi. Per pri-mera vegada Solsona acollirà la Marató de Donació de Sang. La Marató persegueix com a objectiu principal sensibilitzar sobre els greus problemes que s’originen quan manca sang i captar nous donants.

La comissió organitzadora treballa per compaginar la donació de sang amb una jornada festiva. D’ençà bastant temps i, seguint experiències anteriors que han resultat molt positives, s’han mantingut contactes amb entitats, institucions, empreses i particulars per demanar el seu suport i col·laboració en la difusió i en la possibilitat de realitzar un seguit d’activitats lúdiques mentre duri l’esdeveniment.

Es durà a terme un ampli desplegament de facilitats (activitats i regals, guarderia gratuïta, ampli desplegament de mitjans, flexibilitat horària, espai atractiu i cèntric, refrigeri apetitós, ambient agradable...) per donar l’oportunitat als ciu-tadans de fer aquest gest solidari. Cal recordar que per donar sang a la Marató només cal tenir més de 18 anys i pesar 50 kg o més, i no cal anar en dejú.

Els responsables d’aquesta marató fan una crida a la participació de tothom en la preparació de l’esdeveniment, ja sigui aportant idees, ajudant a la difusió amb qualsevol iniciativa o preparant activitats. Si esteu interessats a participar-hi podeu posar-vos en contacte amb el telèfon 902 170 257 (Josep Maria Planella / Cristina Velasco).

Igualment, s’està treballant amb l’objectiu de batre un rècord de participació, la qual cosa només es pot aconseguir amb la implicació de tota la societat de Solsona. S’espera acon-seguir novament les reserves necessàries per aportar al banc de sang, assegurant així el subministrament en els moments més necessaris.

Municipis amb MaratonsLa flota d’equips mòbils realitza unes 80 campanyes a la

setmana i periòdicament es realitza una campanya de Maratons arreu de Catalunya, com és el cas de la que se celebrarà en aquesta població. Durant l’any 2005 es van dur a terme un total de 4163 sessions a la majoria de municipis, empreses i entitats socials catalanes. L’any 2005 es van recollir 156.619 unitats de sang en les campanyes amb unitat mòbil, xifra que representa un 71 per cent del total de donacions. També s’organitzen mara-

tons per promoure la donació de sang des d’una gran flexibilitat horària i un important desplegament de serveis.

Diàriament, el Banc de Sang i Teixits distribueix 1000 productes sanguinis als hospitals públics i privats de Catalunya. L’any 2005 es van subministrar 325.381 productes sanguinis dis-tribuïts de la forma següent: més de 28.000 unitats a plasma fresc, 3900 litres de plasma conservat, 200.000 concentrats d’hematies (CH) i més de 92.000 a concentrats de plaquetes (PQ).

Cada any, gràcies a la transfusió sanguínia, se salven moltes vides. Les donacions fan que els bancs de sang puguin obtenir els components necessaris (glòbuls vermells, plaquetes, plasma, etc) per al tractament de moltes malalties.

La sang no es pot fabricar.

Qui pot donar sangEs pot donar sang si es té entre els 18 i 65 anysSi el pes corporal supera el 50 kgSi no s’ha patit hepatitis després dels 12 anysPer donar sang no fa falta anar dejú

Primera Marató de donació de sang de Solsona

Dissabte 16 de juny de 2007 De 10h del matí a 10h del vespre,

ininterrompudament - Club Sant Jordi

6 520- Divendres, 1-6-2007

Page 7: Celsona 520

7520 - Divendres, 1-6-2007

Page 8: Celsona 520

Sortida: 02 d’agost de 2007. Durada: 11 dies / 10 nitsPRAGA – BRATISLAVA- BUDAPEST - VENÈCIA

02 D’AGOST: LLEIDA – MULHOUSE (M.P.):d

Sortida a l’ hora indicada en direcció a Mulhouse, ciutat fronterera entre França i Alemanya. Parada pel camí a dinar per compte del client. Arribada a Mulhouse sopar i allotjament.

03 D’AGOST: MULHOUSE – PRAGA (M.P.):

Esmorzar i sortida cap a Praga. Dinar per compte del client. Arribada a Praga sopar i allotjament.

04 D’AGOST: PRAGA (P.C.):

Esmorzar i tot seguit començarem la visita d’aquesta bella ciutat.

Aquesta visita guiada comença per un dels districtes més bonics de Praga, el Castell de Praga. Farem un viatge pel passat visitant el palau de l’Arquebisbe d’estil renaixentista amb una façana rococó i conti-nuarem pel passadís de Hradcany, entrada al castell, on visitarem la catedral del St.Vitus de construcció gòtica començada a l’any 1344. A la cripta hi ha els sarcòfags de Carlos IV i les seves quatre esposes.

La visita continua dins del palau reial que era el seient dels prínceps i dels reis. Després d’una passejada pels patis del Castell entrarem a la Basílica de St.George, fundada per Bratislav; i tot seguit arribarem al “Gol-den Lane”, el carrerany d’or, amb les seves petites cases on van habitar orfebres i sastres. Sortin del carrerany d’or anirem al carrer de Jioska on hi ha el Palau de Lobkowicz. Dinar en un restaurant típic de Praga (begudes incloses).

Per la tarda, visitarem amb guia local la Ciutat Vella i el Barri Jueu. Començant per la “Torre de polvo”, una entrada monumental a la ciutat vella. Continu-arem endavant pel carrer de Celetná, amb diferents edificis barrocs interessants; L’església barroca de St.Nicholas, el palau barroc de Goltz-Kinsky, l’esglé-sia gòtica i l’antiga ciutat de Tyn amb el seu rellotge astronòmic. Passejant pel llarg del carrer de Pariska entrarem al Barri Jueu Josefov, amb sis sinagogues, el cementiri i la ciutat Hall, que fa aquest complex únic a Europa.

Tot seguit, continuant pel carrer Karlova, on a tots dos costats hi ha cases medievals, aquest carrer ens portarà al famós Pont de Carlos, el pont més conegut de Praga, on admirarem el conjunt d’estàtues i les dues torres.

Preu per

persona:

1330euros

Per la nit, sopar folklòric amb espectacle en un res-taurant típic. Allotjament a l’ hotel.

05 D’AGOST: PRAGA (KARLOVY VARY) (P.C):

Esmorzar i sortida cap a Karlovy Vary. Aquesta és la ciutat balneari més famosa de la República Txeca, fundada per l’emperador Txec, Carlos IV. Dotze fonts minerals on l’aigua flueix a una temperatura de 30 a 72 graus. Visita guiada d’aquesta ciutat romàntica amb una agradable passejada pels parcs i jardins, a més del riu Tepla (riu d’aigua calenta), i el palau de caça de Carlos IV. Passejant visitarem exposicions amb els nombrosos vidres del famós estil de Moser.

Dinar en un restaurant típic, i temps lliure per acabar de disfrutar d’aquesta ciutat i tornada cap a Praga.

Per la nit, soparem a bord del creuer pel riu Vltava. Durant la travessia, el sopar serà servit acompanyat de la música i admirant les vistes il.luminades de Praga.

Allotjament a l’hotel.

06 D’AGOST: PRAGA (KONOPISTE / KARLSTEJN) (P.C.):

Esmorzar i sortida per visitar dos dels castells més importants dels voltants de Praga.

Pel matí visitarem Konopiste, d’estil gòtic reconstru-ït en un palau romàntic de caça del príncep Franz Ferdinand.

Dinar en un restaurant típic de la zona.

Tot seguit continuarem cap al castell de Karlstejn, aquesta fortalessa medieval va ser fundada per l’Emperador Carlos IV. Finalitzada la visita tornarem cap a Praga.

Sopar i allotjament a l’ hotel.

07 D’AGOST: PRAGA – BRATISLAVA – BUDAPEST (P.C.)

Esmorzar i sortida cap a Bratislava, capital de la Re-pública de Eslovàquia, a la riba del Danubi.

Farem una visita panoràmica amb guia d’aquesta

8 520- Divendres, 1-6-2007

Page 9: Celsona 520

ciutat dominada pel seu castell, destaca la catedral gótica de San Martin, escenari durant 3 segles de les coronacions dels Reis d’Hongria. Dinar en un restaurant típic. Per la tarda, creuarem la frontera hongaresa, i arribada a Budapest. Sopar i allotjament a l’ hotel.

08 D’AGOST: BUDAPEST (P.C.)

Esmorzar i visita guiada d’aquesta ciutat, amb dinar inclòs en un restaurant típic.

Començarem la visita creuant el Danubi i anirem cap al Castell de Budapest, farem una parada i anirem tot passejant a l’església de Matthias, visitant l’interior i continuarem cap a la bastion “Fishermen”.

Després de disfrutar de les meravelloses vistes de la ciutat anirem a la Citadel, creuant el pont d’Elisabeth i passant pels carrers més importants de la ciutat arribarem a la plaça Heroes. Aquí podrem admirar les estàtues de la història hongaresa. Continuarem per l’avinguda Andrassy passant per l’Òpera i la Basílica de St.Stephens. Al final de la nostra visita creuarem la plaça Liberty, trobant el Parlament i el pont Margaret, i finalment passarem pels banys Turcs.

Sopar i allotjament a l’hotel.

09 D’AGOST: BUDAPEST (P.C.)

Esmorzar i excursió pel Danubi. Visitant la corba del Danubi, ens endinsarem en la història hongaresa. Pri-mer visitarem Esztergom, residència “archiepiscopal”, centre de l’església Catòlica. Tot seguit, continuarem cap al pintoresc Visegrada on podrem veure les fan-tàstiques vistes del “Danube Bend”.

El preu inclou:Autocar d’anada i tornada des de Lleida. Hotels de 3 i 4 estels: 1 nit a Mulhouse o pròxim a la població. 4 nits a Praga. 3 nits a Budapest. 1 nit a Venècia (Lido/Marghera). 1 nit a Grenoble o pròxim a la població. Pensió complerta, excepte 2 dinars. Visita amb guia local de Praga històrica. Visita amb guia local de “Vieja ciudad-cuarta judia”. Sopar en restaurant típic amb espectacle folklòric i begudes il·limitades. Visita guiada de la fàbrica del licor Becherovka. Sopar amb creuer de nit. Guia nocturna de Praga. Visita amb guia local dels castells de Konopiste i Karlstejn. Visita panoràmica amb guia local de Bratislava. Visita amb guia local de Budapest. Visita amb guia local per fer l’excursió Viratge del Danubi. Sopar al restaurant típic amb espectacle folklòric amb begudes incloses. Guia nocturna de Budapest. Visita panoràmica de Venècia. 8 dinars en restaurants típics, 3 d’ells amb begudes incloses. Assegurança de viatge. IVA.

Entrades incloses:Castell de Praga.

Palau Reial.

Carrerany d’Or.

Basílica de San Jorge.

Catedral.

Barri Jueu (Sinagoga, cementiri).

Entrada Castell Karlstejn.

Entrada Castell Konopiste.

Bastió de Pescadors.

Església de Matias.

Parlament (El Parlament es reserva el dret de donar de baixa la visita sense compensació).

Museu Kovacs Margit.

Viatge subjecte a un mínim de 25 persones.

Dinarem en un restaurant panoràmic de Visegrada (begudes incloses), i continuarem la visita cap al pintoresc poble Szentendre, després de visitar el centre barroc de la ciutat anirem a veure una de les esglésies Ortodoxes Gregues més famoses i el museu Kovacs Margit. Finalment, tindreu temps lliure per poder fer algunes compres o gaudir d’un cafè amb pastís artesanal.

10 D’AGOST: BUDAPEST – GRAZ – VENÈCIA (P.C.).

Esmorzar i sortida en direcció a Graz. Parada a dinar i continuació fins a Venècia. Sopar i allotjament a l’hotel.

11 D’AGOST: VENÈCIA – GRENOBLE (P.C.)

Esmorzar i visita de Venècia (per compte del client), la famosa Plaça de San Marcos, pont dels Sospirs i un romàntic passeig amb les gòndoles.

Dinar i tot seguit, anirem cap a Grenoble, bonica po-blació situada al peu dels Alps Francesos on podem aprofitar per fer una passejada pels seus carreranys amb tant d’encant.

Sopar i allotjament a l’hotel.

12 D’AGOST: GRENOBLE – FIGUERES – LLEIDA (M.P.)

Esmorzar i sortida cap a Figueres, dinar de despedida (begudes incloses) i continuació fins a Lleida.

Arribada i fi dels nostres serveis.

email: [email protected]

9520 - Divendres, 1-6-2007

Page 10: Celsona 520

Tots aquells que no van poder acostar-se a Torelló quan s’hi va celebrar el 24è Festival de Cinema de Muntanya tenen ara una 2a oportunitat per gaudir de les 2 pel.lícules guanyadores, gràcies al cicle de projeccions itinerant que organitza L’Obra Social de la Caixa Sabadell. La cita, el proper 9 de juny a les 10 de la nit al Teatre Comarcal de Solsona, amb la col·laboració del Centre Excursionista del Solsonès.

El cicle, en què també està implicada la Fundació Cinema de Muntanya de Torelló, visitarà 18 ciutats catalanes més: Girona, Granollers, Valls, Barcelona, Balaguer, Sabadell, Mataró, Reus, Montcada i Reixac, Lleida, Terrassa, Manresa, Vilanova i la Geltrú, l’Hospitalet de Llobregat, Mollet, Igualada i Olot.

Dos premis de gran qualitatLes dues pel.lícules que es projectaran són treballs des-

tacables tant per la seva qualitat en el muntatge i l’elecció de les imatges com per la naturalesa mateixa de les activitats que s’hi mostren. En ambdós casos es tracta de projectes originals i no exempts de risc, i amb un element d’autosuperació i recerca dels propis límits que els han valgut el reconeixement de la crítica especialitzada.

Un dels films és “Asiemut”, dels francesos Olivier Hig-gins i Mélanie Carrier, una cinta de 54 minuts de durada que va ser guardonada amb el Premi Grandvalira al millor film d’Es-ports de Muntanya 2006 i que explica la travessa en bicicleta de Carrier i Higgins pel desert Taklamakan, els altiplans tibetans i la jungla nepalesa. Després de sis mesos de lluita els dos autors van recórrer 8.000 quilòmetres entre Mongòlia i l’Índia.

L’altra pel·lícula que es projectarà serà “Amazonian Vertigo”, del francès Evrard Wendenbaum, que va rebre el Premi Caixa Sabadell al millor film de Muntanya 2006. La cinta, també de 54 minuts de durada, s’ambienta en la cascada més alta del món, el Salto del Ángel, amb una caiguda de 1.000 metres fins a la base.

Un equip internacional –format pels excampions mun-dials d’escalada, Stéphanie Bodet i Arnaud Petit, i pel català Toni Arbonès, entre d’altres– obren una difícil via propera a la cascada que els exigeix 15 dies d’esforços, sempre suspesos en el buit.

Un referent mundialEl Festival Internacional de Cinema de Muntanya i

Aventura de Torelló, un dels més importants del món en el seu

Les guanyadores del 24è Festival de Cinema de Torelló, a Solsona

Solsona - 9 de juny, 22 h - Teatre Comarcal de Solsona. C/ Vallfred, s/n - Centre Excursionista del Solsonès

gènere, exhibeix i posa en competició anualment els millors films a nivell mundial sobre activitats relacionades amb la mun-tanya i la natura. El ressò i la consolidació del festival permet concentrar en pocs dies les millors produccions de les empreses productores del sector: televisions i productores independents. Aquestes característiques fan del Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló l’única trobada de l’estat espanyol d’aquestes característiques i una de les primeres del món que reuneix milers d’espectadors any rere any.

Solsona Ramon Estany

L'Espieta

Cal tornar a explicar que els contenidors de recollida selectiva serveixen per alguna cosa més que fer bonic? Creiem que no, però a la vista d'aquesta imatge n'hi ha per repensar-s'ho...

C. Bisbe Lasala, 7 - Tel. 973 48 13 26 - SolsonaVOSALTRES POSEU-HI EL NEN,TATIANA HI POSARÀ LA RESTA

Llistes de naixençaPuericultura Roba 0-2 anys

Pre-mamà

10 520- Divendres, 1-6-2007

Page 11: Celsona 520

Solsona Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

S’obre el període d’inscripció per a les activitats de les piscines municipals de Solsona

A partir d’aquest dissabte ja es poden començar a inscriure les famílies interessades en els cursets de natació o bé en les activitats multiesportives que s’organitzaran a les piscines municipals de Solsona la propera temporada de bany. Del 2 al 23 de juny, les inscripcions es formalitzaran a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament. A partir de l’obertura de les instal·lacions, el dia 25, caldrà adreçar-se directament a la recepció de les piscines.

Els cursets de natació es duran a terme, com cada temporada, en cinc horaris diferents en funció dels grups d’edat –quatre classes al matí, per als grups infantils i juvenils, i una a la tarda, per a adults. A banda d’aquesta oferta, els usuaris infantils i joves opten a una àmplia gamma d’activitats els matins de 9 a 1.

Així, per als més petits, de 3 a 5 anys, s’organitzen jocs, manualitats, exercicis de psicomotricitat i activitats aquàtiques, entre d’altres. Per als nens de 6 a 11 anys, repartits en dos grups d’edat, es proposa la pràctica d’esports com el tennis, el beisbol,

Les instal•lacions ofereixen un ampli ventall d’activitats a l’abast de totes les edats

el bàsquet o les bitlles catalanes, a més del futbol sala, l’atletisme i altres esports. Igualment, també s’organitzen activitats diverses d’aquest tipus per als nois i noies de 12 a 14 anys.

En tots els casos, els participants fan ús de les instal•lacions esportives municipals. Les activitats comencen el dilluns 2 de juliol, però les places són limitades. L’horari d’inscripció és de dilluns a divendres del 2 al 23 de juny, de 9 a 2/4 de 12 del matí, a l’OAC, i els dissabtes fins al dia 23, al mateix punt, de 9 a 1 del migdia. El director tècnic de l’oferta multiesportiva de les piscines municipals és Marc Sala.

11520 - Divendres, 1-6-2007

Page 12: Celsona 520

Comarca Josep M. Montaner i Reig

Els resultats de les eleccions municipals han definit també la composició del Consell Comarcal del Solsonès on CiU continua mantenint la majoria absoluta però la incògnita ara és saber el nom del futur president de l'ens.

La voluntat dels dirigents comarcals de CiU és realitzar una consulta entre les bases del partit per designar la persona que presidirà el Consell, una fórmula que CiU assaja per primer cop al Solsonès. Avui divendres s'acaba el termini perquè qualsevol regidor de CiU al Solsonès presenti la seva candidatura. Per fer-ho necessita només un mínim de 15 firmes de suport entre regidors i militants del partit.

A partir d'aquí començarà un procés de debat intern per designar el substitut de Jon Serra. La voluntat del partit és que l'elecció es pugui fer buscant el consens però en cas que aquest no sigui possible s'optarà per celebrar unes eleccions primàries el dia15 de juny entre militants i regidors de CiU al Solsonès de les quals sortirà el nom del futur president del consell.

El president de CDC, Antoni Màrquez, ha explicat que "és positiu fomentar aquest procés democràtic entre les bases del partit". A més, ha apuntat que "permetrà que la persona que surti escollida ho faci amb el major nombre de suports possibles". Màrquez no ha volgut avançar si es presentaria a la

cursa per la presidència del consell "per respecte a les normes i als companys" i perquè "no em toca pronunciar-me fins que sigui el moment i el lloc adequats".

Els qui ja han assegurat que optaran a la presidència del consell són Marià Chaure, alcalde de Guixers, Albert Bajona, alcalde de Clariana de Cardener i LLuís Civit, alcalde de Riner. Chaure, que ha estat el primer a manifestar-se en aquest sentit, ha valorat "molt positivament" el procés inciat per CiU, ja que "hem de fer un acte de contricció i tornar a recuperar la confiança de la gent".

Chaure ha avançat que si acaba presidint l'ens comarcal revisarà el sou del president que, segons ha manifestat, ha de tenir una retribució digna i consensuada amb la resta de membres del Consell, ja que "no es tracta d'assegurar-se un sou o una

Els candidats a la cursa per la presidència del Consell presenten avui les seves candidatures i l'elecció es farà abans de 15 dies

CiU designarà el nou president del Consell a través d'unes eleccions internes

Consell Comarcal del Solsonès

... jocs de pati!!!La barra del Mia

12 520- Divendres, 1-6-2007

Page 13: Celsona 520

Antoni Màrquez, president de CDC Marià Chaure, alcalde de Guixers Albert Bajona, alcalde de ClarianaLluís Civit, alcalde de Riner

cadira sinó de treballar per la comarca i la seva gent". A més, ha apuntat que "els polítics hi som per voluntat pròpia i per tant hem d'estar per tothom i a totes hores". En aquest sentit, ha assegurat que, en cas de presidir l'ens comarcal, "caldrà ampliar la participació de tots els municipis i de totes les forces representades al Consell en la presa de decisions".

Per la seva banda, Albert Bajona ha explicat que es pre-senta "amb la intenció d'aprofitar l'oportunitat democràtica que ofereix el partit". Bajona ha explicat que durant els darrers anys ha estat molt vinculat al consell i ha assegurat que "de feina se n'ha fet molta tot i de protagonisme no n'he volgut". Finalment ha destacat "que el procés no s'ha de prendre com una lluita interna, ja que tots som companys, sinó que ha de servir únicament per donar més representativitat a qui surti escollit".

Lluís Civit també presentarà la seva candidatura "amb la

intenció de ser una opció més per CiU". "Crec que puc aglu-tinar un bon equip per liderar el consell i que ho podem fer bé", ha explicat Civit, que amb tot, ha reconegut que "recolzarà en tot moment al president que surti escollit".

Per la seva banda el president d'Unió Democràtica al Solsonès, Albert Muntada, ha assegurat que "no prendrem part directament en la cursa per la presidència del Consell" però ha reconegut que donaran suport "a qui plantegi de manera clara un canvi d'orientació política que aposti pel diàleg i el consens". Muntada ha explicat que el nou president ha de ser capaç de treballar amb tots els grups representats al Consell, "fins i tot donant-los capacitat de gestió". "El projecte comar-cal ens ha d'unir més que no pas separar i per això cal evitar els personalismes excessius i oferir participació a tothom", ha reconegut Muntada, que considera també "del tot necessari" fomentar les bones relacions amb l'ajuntament de Solsona.

Comarca Josep M. Montaner i Reig

Comarca Servei de Premsa del Consell Comarcal del Solsonès

El Consell Comarcal i el Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) han renovat el conveni, signat per primera vegada l’any passat, que regula el contingut i l’abast de la col•laboració entre les parts en la prestació de serveis d’assistència tècnica en matèria de tecnologies de la informació i de les comunicacions als ajuntaments de la comarca, especialment als de menor capacitat econòmica.

Amb aquest conveni, l’AOC fa una aportació al Consell Comarcal de 40.500 euros per tal que aquest pugui desenvolupar tasques de suport “de proximitat” als ajun-taments de la comarca en temes de gestió de tecnologies

El Consell i l’Administració Oberta de Catalunya renoven el conveni per implantar

les noves tecnologies al SolsonèsEl Consell preveu destinar 40.000 euros per a donar suport als ajuntaments

en les relacions telemàtiques amb els ciutadans

de la informació i les comunicacions, així com perquè vetlli per la implantació d’aplicatius com eTRAM, IDEC, Cercador, l’idCAT, entitat de registre CATCert, PECAP o CONSENSUS.

Amb l’anterior conveni es va realitzar la implantació del mòdul e-TRAM, tràmits telemàtics mitjançant la pàgina web dels ajuntaments, a Castellar de la Ribera, Clariana del Cardener, Guixers, Olius, Llobera, Pinell, Riner, Odèn, Navès i la Molsosa. Així com també la confecció de les pàgines web dels ajuntaments d’Olius i de La Coma com la del propi Consell Comarcal.

13520 - Divendres, 1-6-2007

Page 14: Celsona 520

Comarca Ramon Estany

Aprovar atorgar a l’Agrupació Defensa Fo-restal Sol Verd, la subvenció per import de 8.000 euros, per vigilància i lluita contra

incendis forestals.

Aprovar certificació d’obra DL-2005/799 i disposar que es transfereixi a l’ajuntament corresponent la quantitat que a continuació es relaciona, relativa a la part proporcional de la subvenció de l’esmentada certificació, corresponent a l’Ajuntament d’Odèn l’im-port de 46.891,31 euros.

Aprovar certificació d’obra DL-2005/390 i disposar que es transfereixi a l’ajuntament corresponent la quantitat que a continuació es relaciona, relativa a la part proporcional de la subvenció de l’esmentada certifica-ció, corresponent a l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys l’import de 9.368,48

Aprovar certificació d’obra DL-2006/911 i disposar que es transfereixi a l’ajuntament corresponent la quantitat que a continuació es relaciona, relativa a la part proporcional de la subvenció de l’esmentada certificació, corresponent a l’Ajuntament de Pinós l’im-port de 6.744,09 euros.

Aprovar considerar definitivament aprovat el “Projecte condicionament, eixample, millora i pavimentació asfàltica ctra. LV-

DIPUTACIÓ DE LLEIDA

RELACIÓ DE DECRETS dictats pel President de la Diputació durant el mes de març i abril

4011 de la C-26 a Hostal de Cirera”, amb un pressupost d’execució per contracta d’1.070.875,41 euros.

Aprovar inici d’expedient per a dur a terme la contractació del “Projecte condi-cionament, eixample, millora i pavimen-tació asfàltica ctra. LV-4011 de la C-26 a Hostals de Cirera”, amb un pressupost d’1.070.875,41 euros.

Aprovar atorgar subvenció per import de 700 euros a Ajuntament de la Molsosa, per despeses tram enduro.

Aprovar atorgar subvenció per import de 5.000 euros a Ajuntament de Lladurs, per edició llibre d’història local.

Aprovar atorgar subvenció per import de 1.100 euros a Bisbat de Solsona-Església Parroquial de Montpol-, per renovació de la teulada.

Aprovar atorgar subvenció per import de 525 euros a Gogistes Solsonis, per edició goigs.

Aprovar atorgar subvenció per import de 900 euros a Associació de Comerciants de Solsona, per ludoteca i activitats in-fantils.

Aprovar justificació tramesa subvenció a favor Ajuntament la Coma i la Pedra, per import de 12.000 euros, per neteja neu de les vies de comunicació.

Aprovar atorgar a l’Associació Cultural de Pares els Piteuets, una subvenció per import de 1.500 euros.

Aprovar certificació núm. 15 semi integral xarxa viària zona 2: Alt Urgell, Cerdanya i Solsonès, per import de 108.919,07 euros.

Aprovar certificació núm. 14 semi integral xarxa viària zona 2: Alt Urgell, Cerdanya i Solsonès, per import de 8.650,12 euros

Aprovar certificació núm. 16 conservació semi integral xarxa viària zona 2: Alt Urgell, Cerdanya i Solsonès, per import de 20.303,51 euros.

Aprovar reconèixer al Consell Comarcal del Solsonès, el dret a percebre 14.782,02 euros, en concepte de creació de 2 places de SAT.

Aprovar reconèixer al Consell Comarcal del Solsonès, el dret a percebre 36.278,50 euros, en concepte d’assistència i coope-ració municipal.

Es demana: Persona dinàmica i responsable Coneixements d’informàtica

Per informació trucar a:Tel. 973 481 900 (demanar per Rosa) - (Horari. 08.00 a 13.00 i de 15.00 a 18.00)

Necessita:

ADMINISTRATIU/IVAper a tasques administratives i jornada de 8 hores

Empresa de la construcció de la zona necessita:

1 Peó de fontaneria1 Gruista amb carnet

I n t e r e s s a t s t e l e f o n e u a l n ú m .

637 524 134 14 520- Divendres, 1-6-2007

Page 15: Celsona 520

Comarca Josep M. Montaner i Reig

Les obres tenen un termini d'execució de 6 mesos

Comencen les obres d'acondiciament de la C-26 entre Solsona i NavèsLa direcció general de Carreteres inicia també la redacció del projecte constructiu del tram Navès-Montmajor

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha iniciat les obres d’acondiciament de la carretera C-26 en el tram comprès entre els municipis de Solsona i Navès.

Segons fonts d'aquest departament les obres han de servir per arreglar l'actual estat de la via, força deteriorat, i millorar-ne les condicions de seguretat. Entre les actuacions previstes es reforçarà el ferm de tota la calçada, es millorarà el drenatge, la senyalització i els elements de seguretat viària de la via. A més, se suavitazaran al-guns revolts i girs, i es netejaran i es construiran noves cunetes.

Les obres abasten uns 7 quilòmetres de carretera entre els punts quilomètrics 107 i 117 i tenen un termini d'execució de 6 mesos. L’empresa Àrids Romà és l'adjudicatària de les obres, el cost de les quals ascendeix a 1,7 milions d’euros (uns 280 milions de pessetes).

A banda d'aquestes actua-cions, el mes de febrer pas-sat van finalitzar els treballs d’estabilització de talussos en dos trams de 9 quilòmetres ca-dascun, situats en els termes de Castellar de la Ribera i Navès. Aquestes obres van comptar amb una inversió de 980.000 euros (uns 160 milions de pessetes).

En projecte el tram Navès-Montmajor

La Direcció General de Ca-rreteres ha avançat també que ja s'ha aprovat l'estudi informatiu necessari per tirar endavant el projecte de reforma de la C-26, en el tram que uneix els mu-nicipis de Navès i Montmajor. L'obra preveu una inversió de 10,7 milions d'euros (1.600 milions de pesstes) i està pen-dent que en els propers mesos s'aprovi el projecte constructiu.

15520 - Divendres, 1-6-2007

Page 16: Celsona 520

Vall de Lord Dolors Pujols

L'Espurna del Mia

La comunitat equatoriana de la Vall de Lord participa activament en el primer intercanvi cultural organitzat per l’Estaca

El passat dissabte, 26 de maig la seu del Casal l’Estaca acollia una trobada amb la comunitat equatoriana de la Vall de Lord, iniciativa pionera que, segons la pròpia entitat organitzadora tenia l’objectiu d’”aprofundir en la coneixença mútua i així vertebrar una cohesió social molt més forta”. L’acte va començar amb un sopar amb plats típics equatorians, elaborats per membres de la comunitat equatoriana de la vall i va culminar amb una festa amb balls i música tradicional de l’Equador. Portaveus de l’Estaca han volgut remarcar “l’èxit inesperat d’aquesta primera trobada, la comunitat equatoriana ha respost molt bé i s’hi ha bolcat amb entusiasme i a més ha vingut força gent del poble”.

Intercanvi Cultural Països Catalans-Equador

16 520- Divendres, 1-6-2007

Page 17: Celsona 520

Vall de Lord Dolors Pujols

El centre històric de Vic, sisena meravella catalanaLa catedral de Solsona i el santuari del Miracle han quedat fora del reconeixement

El centre històric de Vic (Osona), de gran rique-sa arquitectònica i cultural, és la sisena meravella de Catalunya. El conjunt monumental ha estat escollit, per votació popular, entre les 14 propostes de la Catalunya central que optaven a ser una de les meravelles cata-lanes i se suma a la resta d’edificacions o conjunts monumentals ja triats en les últimes setmanes com a meravella de Catalunya: La Seu Vella de Lleida, el conjunt arqueològic de Tàrraco, el monestir de Sant Miquel de Cuixà, la Sagrada Família de Barcelona i el Celler Cooperatiu de Gandesa. Ara només falta saber quina serà la setena meravella per completar la llista monumental d’aquesta iniciativa impulsada per l’organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio.

Comarca Redacció

L’obra “Mascles” arribà a Sant Llorenç

En una de les representacions que periòdica-ment organitza “El Perxe Teatre”, el passat dissabte 26 de maig a partir de les 10 de la nit el grup de teatre “Grup Escènic de Navàs” va presentar l’obra “Mascles”, d’Albert Llorens al centre cultural de Sant Llorenç de Morunys, que presentava un aspecte força ple. L’opinió majoritària del públic va ser una valoració molt positiva de la representació esmentada.

Exhibició de dansa del ventre

Fira de PrimaveraEl passat dissabte 27 de maig i coincidint amb la jornada

electoral, va tenir lloc la Fira de Primavera a Sant Llorenç de Morunys. Un any més la novetat li va posar el gimnàs Sticsà, enguany amb diferents exhibicions de ballet, dansa del ventre i altres on, a més de socis del gimnàs de Sant Llorenç hi va participar l’escola de dansa Mª Alba. Paral.lelament, la plaça del Mur s’omplia de firaires i gent.

Les més petites ballant

17520 - Divendres, 1-6-2007

Page 18: Celsona 520

Pinós

Des de principis de gener, el municipi de Pinós partici-pa al programa PLA-INTEGRAL + PLUS VIDA, programa d’exercicis i activitats per a la gent gran, organitzat per la Fe-deració d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, FACTEC. Formar part d’aquest programa ha estat possible gràcies a la petició realitzada pel Sr. Josep Bertran, representant de la gent gran al nostre municipi. Aquesta activitat es realitza a les de-pendències de l’ajuntament.

Aquest programa té una durada de 4 anys. La FACTEC proporciona material i impulsa amb especial atenció l’activitat física treballada de forma complementària, així com d’altres temes com les xerrades previstes a partir de l’octubre: “Com exercitar la memòria” i “Es pot envellir satisfactòriament?”

Així mateix, durant el mes de maig va començar un curs d’informàtica, que es fa tots els dilluns a l’Ajuntament de Pinós. Més d’una vintena de persones participen en aquest curs sub-vencionat per l’Ajuntament i gràcies a la cessió de 10 ordinadors del Consell Comarcal, durant un període de temps.

Pinós amb la gent gran

Pinós celebra un cap de setmana de FiraEls actes s’iniciaran el dissabte, 2 de juny, Dia del Municipi, a 2/4 de 7 de la tarda amb la Inauguració de les exposicions “Aula d’Aprenentatge Rural”. Patrimoni comarcal i “Fet a la Fornal”. Treballs en ferroA les 7 de la tarda tindrà lloc la presentació del “Full de Ruta del Solsonès” Cultura i Natura al bell mig de Catalunya a càrrec del Centre d’Estudis Lacetans. Tot seguit hi haurà una Taula rodona: “Pinós, memòria de la terra?”El primer dia es clourà a 2/4 de 10 de la nit amb un Sopar de Germanor:El Diumenge, 3 de juny. Dia de Fira. A les 10 del matí s’inaugurarà la Fira amb un repic de campanes, mentre a l’Era de la canalla tindrà lloc el concurs de dibuix, jocs, dinar i tallers. Durant el dia hi haurà servei infantil a càrrec de l’AMPA d’ArdèvolA les 12 del matí se celebrarà la Missa Solemne acompanya-da per la Coral Romança de Callús seguit de la benedicció i repartiment del pa de CorpusA les 2 del migdia se servirà el Dinar de Fira, a base de Paella d’arròs i tall a la brasa amb guarnició, postres, cafè, aigua, vi i cava. Tiquets anticipats a: “Cal Bosch” i “Hostal de Pinós”. (places limitades) Preu 15 euros. Inclou participació pel sorteig de Productes Artesans.A 2/4 de 5 de la tarda serà el moment de l’Estronc de so-bretaula amb el Sorteig de lots de productes de la Fira i el Concurs de botifarra i Tirada local de bitlles. I a les 6 de la tarda, un Espectacle de dansa tradicional A càrrec del Cos de dansa i Grup musical De soca-relA les 7 de la tarda tindrà lloc la Cloenda de la Fira amb un Berenar popular de comiat i les Sorts de la Fira.Paral.lelament es podran visitar diferents exposicions, tallers i Jocs per a la mainada i el Concurs de dibuix infantil (matí) i de botifarra (tarda).

18 520- Divendres, 1-6-2007

Page 19: Celsona 520

Fi del programa Seguretat i Formació Forestal

Les accions del programa han permès crear una guia de pràctiques útil per als formadors de centres de formació forestal i coma eina d'avaluació de riscos laborals pels formadors i pels alumnes. Aquest serà el resultat d’una associació europea que va començar fa uns 2 anys entre centres de formació forestal, organitzacions socials, professionals d’Europa i centres de re-cerca forestal. Les diverses eines estaran disponibles a internet en diverses llengües europees, a partir de l’octubre.

La qualitat de les eines serà el resultat de la suma de les millors experiències a França, Espanya, Alemanya, Finlàndia, Eslovènia, Suïssa i Bèlgica. La guia de bones pràctiques per a formadors, així com les eines d’avaluació de riscos es presenta-ran per primera vegada a la Conferència Internacional de Salut i Seguretat Forestal que tindrà lloc a Annecy (França) del 23 al 25 de maig de 2007.Més informació del programa de Seguretat i Formació Forestal: www.eduforest.eu (en “seguretat i formació forestal”).

Més informació sobre la Conferència Internacional: www.forestry-safety-2007.net

Comarca Centre Tecnològic Forestal de Catalunya Comarca Servei de Premsa Delegació Territorial a la Catalunya Central

El Solsonès planteja al delegat del Govern a la Catalunya Central les seves necessitats

En el decurs de les visites periòdiques que manté el delegat territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega, amb els diferents municipis i consells comarcals, els alcaldes i alcaldesses del Solsonès i el Consell Comarcal del Solsonès li van plantejar dies enrere les seves principals necessitats. Concretament, en les reunions que ha mantingut Jordi Fàbrega amb els alcaldes i alcaldesses de la co-marca del Solsonès, una de les principals qüestions plantejades ha estat la necessitat d’oferir suport tècnic per a la delimitació i ordenació de les finques públiques. Per la seva banda, el Consell Comarcal del Solsonès va fer avinent al delegat la seva preocupació per temes relacionats amb la pagesia, en especial sobre els camins rurals, i l’accés a les noves tecnologies de les masies de la comarca.

En tots els casos, el delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega, es va comprometre a ajudar en tot el que estigui al seu abast per respondre eficaçment a les peticions dels ajuntaments i del Consell Comarcal del Solsonès, expressades pels alcaldes i per les alcaldesses i pels responsables del Consell en les reunions mantingudes.

El CTFC ha participat des del 2005 en el projecte inclòs en el Programa Leonardo da Vinci

19520 - Divendres, 1-6-2007

Page 20: Celsona 520

Necessita incorporar:

Pintoramb

experiència609808959

F. Navarro

Oliana Marcel Ribera - Arxiu fotogràfic Marcel Ribera

Primera ComunióEn aquestes fotografies podem veure el grup de

joves que el passat diumenge dia 20 de maig de 2007 feren la primera comunió

En Jordi Pasques, Carles Pont, Àngel Madrià i altres col.laboradors

EnllumenatEl 25 de maig es van col.locar les tres primeres

noves “faroles” a la plaça de la Reguereta, cal dir que el canvi es fa evident, especialment en la claror.

CADÍpedraforcaEl dissabte dia 26 de maig a les 6 de la tarda es va

portar a terme la presentació del número 2 de la revista “CA-DÍpedraforca”. Vam assistir a l’esmentat esdeveniment unes 25 persones. Els participants van ser : En Jordi Pasques, escriptor; Carles Pont, director de Cadí-Pedraforca: la presentació la va fer l’editor de Cadí-Pedraforca, Àngel Madrià.

Un dels moments de la col.locació de l’enllumenat.

Ajuntament d’Oliana

Eleccions locals 2007Candidats electes ANTONIO VILAGINES VILA PSC Partit polític: PPP-PM

PILAR QUINGLES TAPIES PSC Partit polític: PPP-PM

MÁXIMO DOMÍNGUEZ CARBONELL Partit polític: PPP-PM

MÓNICA SAINZ CUENCA Partit polític: PPP-PM

JOSÉ PERELLA COSCONERA Partit polític: PPP-PM

VENTURA ROCA MARTÍ Partit polític: CIU

MARIA VICTÒRIA BETRIU SOLÉ Partit polític: CIU

JOSEP APOLINAR FIGUERAS GOICOECHEA Partit polític: CIU

JOAN ORRIT ARMENGOL Partit polític: CIU

Envieu-nos els vostres articles, opinions,

cròniques...abans de

DIMECRES al migdia a la nostra bústia de

correu electrònic o porteu-los a la nostra oficina.

[email protected]. de Torà, 25

SOLSONA

20 520- Divendres, 1-6-2007

Page 21: Celsona 520

Comarca CTFC

El CTFC crea un observatori ambiental

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha creat dins el projecte MAS3: Medi Ambient i Sensibilització per a zones Objectiu 3, l’Observatori Ambiental, un espai virtual per tal de facilitar la gestió actualitzada i el seguiment en el temps de les necessitats d’adaptació medi ambientals de les petites i mitjanes empreses de les zones Objectiu 3: Aragó, Balears, Catalunya, Madrid, Navarra, País Basc i La Rioja.

A través d’aquest observatori es pretén desenvolupar una estructura dinàmica per promoure la informació mediambiental en tots els sectors socioeconòmics, a més, també vol promoure la gestió ambiental responsable en les empreses mitjançant la implantació d’eines i sistemes de gestió ambiental. L’observatori consta de quatre parts fonamentals: Empresa i Medi Ambient, que conté informació sobre sistemes de gestió ambiental i legislació ambiental; Sensibilització, on s’hi troba informació sobre el medi ambient, ressaltant els problemes, impactes i efectes que produeix l’activitat humana i industrial; Recursos, que inclou webs d’in-terès ambiental, i la de Publicacions, que engloba els butlletins mensuals i altres publicacions d’interès mediambiental.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Social Europeu i per la Fundació Biodiversitat en el marc dels Programes Ope-ratius d’Iniciativa Empresarial i Formació Contínua.L’Observatori està accessible a: wwww.observatori.mas3.info

El Govern ha aprovat la modificació dels estatuts del consorci Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), dotant així a aquest ens d’un perfil més rural i amb capacitat de projectar les seves actuacions a nivell internacional. Actualment, la Generalitat forma part d’aquest consorci i té dos representants, un del departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural i un altre del departament de Medi Ambient i Habitatge.

Després de 10 anys de funcionament, el creixement i l’abast d’actuació del CTFC ha motivat aquest canvi d’estatuts, per tal d’ampliar el seu àmbit d’actuació, ja que fins ara els estatuts establien que era Catalunya, així com les àrees de treball, donat que ara només se centraven en el sector forestal.

Aquests àmbits temàtics en els quals s’aplicaran les fi-nalitats citades són àmbits que afecten a ambdós departaments de la Generalitat que hi tenen representació. Els nous àmbits vinculats al Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural són la planificació i la gestió del territori rural, així com el suport a les indústries del món agrari. La resta d’àmbits més directament relacionats amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge són el forestal i agroforestal, el mediambiental i la conservació i gestió de la fauna.

Canvi d'estatuts al CTFC La Institució adopta un perfil més rural i aposta

per la projecció internacional

21520 - Divendres, 1-6-2007

Page 22: Celsona 520

Associacions i Entitats Grup de Natura del Solsonès

El Grup de Natura del Solsonès (GNS) va revisar el cap de setmana passat prop de 50 caixes-niu per a ocells i unes 20 per a ratpenats que té repartides en diferents indrets propers a Solsona. El control es duu a terme en aquesta època per tal de controlar el número de nius de cada espècie i el nombre d’ous per posta. D'aquesta forma es pot comparar l’ocupació de les caixes amb els altres anys, reflectint la productivitat de l’any i per tant la qualitat ambiental.

En total es va trobar 21 nius ocupats de 42 (50%:11 de mallerenga carbonera, 4 de mallerenga blava, 1 de mallerenga emplomallada i 1 de raspinell) amb una mitjana de 5,6 ous per posta (n=102 ous). Val a dir que la major part de nius estaven en fase de començament de la posta amb 2 i 3 ous i en cap no hi havia nascut cap poll. Tenint en compte les postes complertes, la mitjana d’ous va ser de 6,7 ous.

Al Riu Negre: 11 caixes amb niu (78,5% d’ocupació) de 3 espècies diferents, de mallerenga carbonera (Parus ma-jor), mallerenga blava (Parus caeruleus) i raspinell (Certhia brachidactyla), amb 9 ous de màxima. A les Basses de Brics: 2 caixes amb niu (25% d’ocupació) de 2 espècies diferents, de mallerenga carbonera (Parus major) i mallerenga blava (Parus caeruleus), amb 11 ous de màxima. A l'Alzina de Brics: 11 caixes amb niu (58 % d’ocupació) de 3 espècies diferents, de mallerenga carbonera (Parus major), mallerenga blava (Parus caeruleus) i mallerenga emplomallada (Parus cristatus), amb 8 ous de màxima.

El Projecte Rius avalua la qualitat ecològica del riu Aigua d'Ora

Imatge del riu Aigua d'Ora

Com cada any a la primavera, el Grup de Natura del Solsonès (GNS) ha realitzat els controls de qualitat ecològica al riu Aigua d’Ora, una inciativa emmarcada dins el Projecte Rius que es porta a terme per diferents rius de Catalunya.

Les dades recollides en les inspeccions fetes pel GNS a l'Aigua d'Ora han permès determinar el bon estat ecològic del riu, que es manté successivament al llarg dels anys en què s'han realitzat els estudis. Tot i això, els responsables del Grup de Natura apunten que "cal seguir vetllant perquè aquesta situació es mantingui al llarg del temps".

El riu Aigua d'Ora és un curs fluvial representa-tiu de la muntanya mitjana en bon estat de salut i ben estructurat, tot i que la presència de certes espècies d'invertebrats aquàtics fa pensar en un petit increment en l’eutrofització de l’aigua. Un altre aspecte negatiu és la presència puntual de deixalles a la llera del riu i a l’interior del curs.

Els estudis duts a terme avaluen la qualitat físi-co-química de l’aigua del riu, així com les condicions ambientals de l’entorn. Es calcula l’índex biològic del riu a través dels macroinvertebrats i la qualitat del bosc de ribera en un tram de riu prop de Corbera, a 600 me-tres d’altitud. La temperatura, el ph, la conductivitat de l’aigua, la terbolesa, la comunitat d’invertebrats, el bosc de ribera, la flora i la fauna del tram de riu, són altres paràmetres inclosos en els estudis.

Cal dir que la combinació de bona part d’aquests indicadors ens acaba definint quin és l’estat ecològic del tram de riu que s’estudia, alhora que es pot veure qualsevol alteració que pugui haver a l’hàbitat fluvial del tram estudiat, buscant-ne les causes, per després posar-hi solució. Per a més informació es pot consultar la pàgina web: http://www.projecterius.org

Revisió de caixes-niu a Brics i al riu Negre

Despenjant una caixa-niu

22 520- Divendres, 1-6-2007

Page 23: Celsona 520

Institucions CTFC

El grup d’Ecologia Funcional i canvi global del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, dirigit per la doctora M. Teresa Sebastià, va participar en el Primer Congrés Nacional sobre Canvi Global celebrat a Madrid aquesta setmana, i en el qual va presentar quatre treballs diferents realitzats pel seu equip del CTFC (Rosa LLurba i Emma Soy), amb la col·laboració d'altres institucions nacionals i estrangeres, com el Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid-CSIC (Aurora M. Castilla) i la Universitat d'Irlanda.

La doctora Sebastià va impartir una conferència plenària i a més va presentar altres treballs on s'examina l’efecte que té el pastoreig sobre la qualitat de la matèria orgànica del sòl i la composició dels grups funcionals de plantes en els prats de Ca-talunya. També ha estudiat l’efecte que té l’equitativitat vegetal sobre la riquesa de les comunitats d’artròpodes. Per últim, els treballs dirigits per Sebastià han explorat les possibles respostes de les sargantanes davant el Canvi Global. Per dur-ho a terme s’han analitzat dades existents a la literatura sobre l’ecologia de l’espècie endèmica del Parc Natural de les Illes Columbretes (Podarcis atrata) durant els últims 20 anys. Els resultats han indicat que s’ha produit un increment del tamany corporal, probablement associat amb un període d’activitat annual més prolongat. També s’ha detectat una disminució en el número d’ous produïts per les femelles, potser per reduir les despeses energètiques; i un canvi en el comportament alimentici dirigit a adquirir preses d’origen marí, potser per contrarrestar la poca disponibilitat d’insectes terrestres.

L’equip d’investigadors de l’Àrea de Defensa del Bosc del Centre tecnològic Forestal de Catalunya format per Dani Oliach, Carlos Colinas, J.M. Capdevilla, C.R. Fisher i José An-tonio Bonet, també van participar al congrès on van presentar un treball sobre la influència que tindrà el canvi climàtic en el cultiu de la trufa negra a Catalunya. A partir de dades climàti-ques i d’analítiques de sòls, els autors han previst que el canvi global originarà un descens de la superfície apte per al cultiu de la trufa negra per l’any 2040 de 555.904 ha (un 14%). No obstant, a meitat d’aquest segle, encara hi haurà més d’un milió d’hectàrees aptes pel cultiu de la trufa negra a Catalunya.

El Primer Congrés Nacional sobre Canvi Global ha nas-cut de la inciativa del Comitè Espanyol d'Investigació en Canvi Global davant les conseqüències ecològiques i econòmiques que el Canvi Global està originant sobre los ecosistemes i societats. Al congrés hi han participat científics de tot Espanya i diverses personalitats polítiques, que han intercanviat informació relle-vant amb la finalitat de millorar la present i alarmant situació relacionada amb el Canvi Global.

Text: Aurora Martínez de Castilla, Museu Nacional de Cièn-cies Naturals de Madrid (CSIC-MEC). Traducció: Emma Soy (Centre Tecnològic Forestal de Catalunya). Fotos: CTFC

El CTFC participa activament en el Primer Congrés Nacional sobre Canvi Climàtic Global

Rosa LLurba i Emma Soy davant de la porta principal de la Universitat Carlos III de Madrid on es va celebrar el congrés

Sargantana endèmica del Parc Natural de les illes Columbretes, Podarcis atrata

Plantació per al cultiu de la tòfona negra

23520 - Divendres, 1-6-2007

Page 24: Celsona 520

Associacions i Entitats Sol del Solsonès

Visita la nostra web:www.soldelsolsones.org

Ets un sol!

FORMACIÓ EN L’ÀMBIT DE SALUT MENTAL

Canvi de dia de la xerrada:Les drogues d'abús avui: “Hi ha una vida després de les drogues” Aproximació al món de les toxicomanies i els danys per a la salut.Se celebrarà el dia: 7 de juny - Hora: 20:00hA càrrec de: ELOISA ROMAN psiquiatra adjunta d'Alt-haia. Lloc: SOL DEL SOLSONÈS, C/ Josep Maria de Sagarra, 3 baixos

El Sol del Solsonès ha rebut una donació del Club de Golf Ribera Salada

Aquest dimarts una representació del Sol del Solsonès que ha anat a La Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona del carrer Llobera de Solsona , ha rebut una donació de 600 euros del primer torneig de golf del Club de Golf Ribera Salada.

La donació l’ha entregada el secretari del club, Francesc Irla, al president del Sol del Solsonès, Enric Serra, en presència del director de “La Caixa”, Sr. Albert Requena, i dels repre-sentants del Sol del Solsonès Ramona Barrera, mossèn Clos, Antoni Babià i Lluís Closa. El Sol agraeix emotivament a la junta del Club de Golf Ribera Salada, al seu president, Victor Tàpies, i a tots els participants, que amb la seva generositat han fet possible aquesta aportació econòmica, que ens ajudarà a tirar endavant el projecte del Sol del Solsonès.

Associacions i Entitats Club Estel del Solsonès

Excursió a la vall de CamprodonDiumenge dia 24 de juny, excursió a la vall de Camprodon. Mercat setmanal. Comerç obert per tothom. Dinar a Setcases al restaurant Músiques

Menú: Amanida a la catalana. - Botifarra amb mongetes de Santa Pau i rostes de cansalada a l’all i oli - Espatlla de xai rostida al forn amb guarnició de jardinera i peres cuites - Pijama can Músiques. - Cava brut - Pa, aigua, vi blanc i vi negre - Coca de la casa i porrons de moscatell - Cafè exprès i licors

Viatge amb autocar: Preu del tiquet amb tot in-clòs: socis 36 euros, no socis 38 euros.

CamprodonPoblació de 2.500 habitants. És una vila que ha

estat present en turisme des de l’any 1.400. Festival de música d’ Albeniz. Actualment la font de riquesa és el turisme, la fabricació d’embotits, galetes i massapans. Els diumenges es gaudeix d’un gran mercat comarcal.

Llocs d’interès: Monestir de Sant Pere d’ordre benedictina - El pont nou, del segle XII - Església romà-nica de Santa Maria (parròquia) - Museu d’Isaac Albéniz - Passeig de la Font Nova i passeig Maristany. Camprodon està envoltat de moltes fonts.

Setcases té una llegenda que una família de rama-ders, uns pares amb set fills, no havien pujat mai a una muntanya. Originaris d’Hospitalets, però varen arribar a Setcases amb un ramadet d’ovelles i allà varen trobar un saüc i allà es varen quedar. El pare va construir una cabana per cada fill i per això es va originar el nom de Setcases. El riu Ter neix a Ulldeter a 2.390 m. Setcases segueix sent un bonic paratge del Pirineu oriental. La seva església de Sant Miquel Arcàngel és el retaule barroc de 1.692, i que presideix el conjunt del temple.

BuscaOperari973 48 16 [email protected] - Ctra. de Torà, 25 - SOLSONA

24 520- Divendres, 1-6-2007

Page 25: Celsona 520

El 19 de maig es va celebrar a Tàrrega la II Jornada d’Innovació Educativa de les Terres de Lleida amb l’objectiu de compartir experiències, materials i punts de vista de treballs innovadors que permeten fer més efectiva i engrescadora la tasca educativa dels professionals de l’educació. Són molts els centres educatius que estan portant a terme experiències i bones pràctiques que sovint esdevenen innovació i resten en l’anonimat. L’intercanvi de les experiències professionals és un dels puntals fonamentals per avançar en la millora de la qualitat educativa.

A la jornada es van presentar quaranta ponències sobre temàtiques educatives: ús de les TIC, introducció de les llengües estrangeres, noves metodologies didàctiques, projectes globals de centre,... També es podia visitar l’exposició dels materials elaborats pels mestres i professors.

Del Solsonès, es van seleccionar tres experiències que van contribuir a enriquir la diversitat de les ponències de la jornada amb un notable èxit. La UEC l’Afrau va explicar l’ex-periència Jocs del món. Els alumnes de la UEC construeixen jocs de diversos països i cultures del món a partir de materials de rebuig. Estudien la seva procedència, el seu funcionament i la seva història i en fan una fitxa descriptiva de cadascun. Completen el treball anant als centres de la comarca presentant aquests jocs als alumnes i ensenyant-los-hi a jugar. La UEC és una unitat d’es-colarització compartida formada per alumnes de l’IES Francesc

A la nostra comarca fem innovació educativa

Ribalta i Arrels II. Un bon exemple de combinació d’educació mediambiental, interculturalitat i integració social.

El CEIP Setelsis, per la seva part, va presentar el projecte Ens convertim en petits Hundertwassers, guanyador del premi Josep Pallach 2007. Es tracta d’un projecte per treballar l’àrea de visual i plàstica, la descoberta de l’entorn i d’un mateix a patir d’un centre d’interès, l’artista austríac Hundertwasser. El treball s’ha estructurat en blocs i cadascun d’ells s’ha treballat per sessions d’una hora de durada. Els blocs són: activitats prèvies, presentació de l’artista i visualització d’algunes obres seves, cercles i quadrats concèntrics, pintura del cos humà, auto-retrat, continuar el quadre, collage, els transports, la primavera, dossier dels alumnes.

Finalment el Servei Educatiu del Solsonès va explicar el projecte que s’està portant a terme conjuntament amb la Universitat de Vic, El treball cooperatiu a l’aula i el pla edu-catiu individualitzat: eines que faciliten la inclusió escolar. Consisteix a dissenyar, aplicar i avaluar estratègies per facilitar l’atenció als alumnes amb discapacitats, escolaritzats en centres ordinaris.

Sens dubte són moltes les bones pràctiques que encara queden per divulgar i que per falta de temps, per la limitació del nombre de ponències, per la manca de disponibilitat no han tingut cabuda en aquesta jornada. En qualsevol cas cal entendre-ho com un estímul per a la propera jornada. Finalment dir que estem convençuts que els nostres centres caminen vers l’excel.lència educativa, els nostres alumnes s’ho mereixen!.

Educació Servei Educatiu del Solsonès

Conserges- Formació a càrrec de l'empresa

- Contracte / Alta a la Seg. Soc..

- Possibilitat d'escollir torn (mati, tarda, nit, cap de setmana)

- Compatible amb estudis i prestacions per minusvalia

Empresa de la zonaNECESSITA

Interessats truqueu al

649 09 40 99

Transports Especials

Necessita:Conductor amb

experiència en tràiler

Interessats truqueu:

647 62 60 25

Ferran Moreno

1 Oficial mecànic amb experiència en hidràulicai muntatges de màquines.

Empresa dedicada al disseny i fabricació d’equipaments d’elevació per l’accés i manteniment de façanes necessita incorporar

Interessats envieu C.V. a Mutecna Gondolas S.L., P.I. Els Ametllers, 21, 25280 Solsona o truqueu per informació al telèfon 973 48 42 05

25520 - Divendres, 1-6-2007

Page 26: Celsona 520

Educació IES Francesc Ribalta

Què és ser assertiu?Durant aquest mes de maig, els alumnes de 2n i de 3r

d’ESO de l’IES “Francesc Ribalta” han realitzat uns tallers sobre assertivitat. Es tracta d’una de les moltes activitats dins el programa d’Educació per a la salut a l’escola, adreçada tant a alumnes com a docents.

Assertivitat significa afirmació de la pròpia personalitat, confiança en si mateix, comunicació segura i eficient. L’asserti-vitat és una eina de comunicació i de relació interpersonal, una manera d’entendre la vida.

Ser assertiu vol dir respectar-se a un mateix i als altres, ser honest, tenir control emocional, saber dir no, saber escoltar, ser positiu, manejar el llenguatge verbal i el no verbal. Una persona assertiva és una persona socialment hàbil.

Heus aquí la visió dels nostres alumnesEls tallers d’assertivitat han resultat molt interessants

ja que ens han fet reflexionar sobre qui som i com ens veiem, a més d’ensenyar-nos tècniques per a concentrar-nos, i tot d’una manera divertida i original.

El professor que ha impartit les sessions ha estat en Di-ego Murciano. Hem fet moltes activitats diferents i instructives: hem treballat diferents formes de veure una mateixa imatge, hem fet relaxació, tot deixant la ment en blanc. Després ens

vam gravar amb una càmera de vídeo dient-nos com creiem que érem i com ens veiem; vam aprendre a conèixer-nos a nosaltres mateixos i a saber dependre de la nostra opinió, però també a fer cas d’allò que ens diuen els altres. A més, ens va dir que una persona que es coneix, que sap relacionar-se amb els altres, que és capaç d’estimar-se, té més capacitat de concentració i, en definitiva, té un millor rendiment en els estudis.

Vam passar una bona estona i ens agradaria tornar a fer tallers com aquests. Per últim, només volem donar les grà-cies al centre per donar-nos l’oportunitat de fer aquests tipus d’activitats i també agrair-li a en Diego per fer-nos passar una estona tan agradable.

Laura Bardés, David Canal, Miquel Sala i Carla Serra

Educació Formació d'adults

El Centre de Formació d’Adults del Solsonès (ubicat al Consell Comarcal), que depèn de la Direcció General d’Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats del Departament d’Educació, us informa que el període de preinscripció per al proper curs 2007-2008 serà del 13 al 22 de juny.

L’oferta educativa, adreçada a totes les persones majors de 18 anys o que els facin durant el curs, va des del Cicle de Formació Instrumental (alfabetització, neolectors i certificat) fins arribar al Graduat en Educació Secundària (equivalent a l’ESO).

Dins dels ensenyaments inicials hi ha els Cursos d’Iniciació a la Llengua Catalana (curs d’acolliment lingüístic, curs de nivell bàsic i curs de nivell llindar), el d’Iniciació a una altra Llengua (anglès i/o castellà) i el d’Informàtica Inicial.

Com a competències per a la societat de la informació hi ha el Curs d’Informàtica a nivell d’usuari i el Curs d’Anglès a nivell funcional.

El Centre també ofereix la possibilitat de preparar-se per a les Proves d’Accés a Cicles Formatius de Grau

El centre de formació d’adults del Solsonès prepara el nou curs 2007-2008

Mitjà. Excepcionalment els alumnes interessats han de tenir 16 anys complerts en el moment de la inscripció.

Pel que fa al Graduat en Educació Secundària, som un centre de suport de l’IESOC que possibilita als alumnes poder obtenir aquesta titulació sense haver-se de desplaçar en cap moment.

Com a centre de suport tenim a l’abast dels apre-nents materials i mitjans que faciliten l’aprenentatge, basant-nos sobretot amb el suport d’un entorn telemàtic. Els alumnes també poden participar en activitats de suport de forma individual o en grup i tenir un contacte directe amb el professorat. A l’acabament de cada trimestre es fa l’avaluació dels mòduls que s’hagin treballat (al mateix Centre).

Qui vulgui, també té la possibilitat d’adquirir, mantenir o reforçar els coneixements bàsics de matemà-tiques, ciències naturals, ciències socials, català, castellà i anglès.

Per informar-se o preinscriure’s cal adreçar-se al mateix Centre durant aquest mes de juny; l’accés es troba a la plaça del Consell Comarcal.

26 520- Divendres, 1-6-2007

Page 27: Celsona 520

El Teatre dels més petits Els més petits de l’escola han fet el seu debut teatral amb

un muntatge de cançons, cantarelles i danses que van representar per a la resta de companys d’Educació Infantil, els familiars que ens van acompanyar i els companys de l’Escola Bressol. Van ser uns moments molt intensos per a tots.

I al cap de dos dies, la colla de P5 va fer una represen-tació de la història “Carlet el Cargol”, que volia canviar la seva magnífica closca per una casa com la dels humans i de com una fada ho va resoldre tot amb l’ajut de les papallones, marietes i altres animalons del bosc. La representació, feta al gimnàs de l’escola i contemplada per tots els companys del centre i les famílies, ens va fer passar una molt bona estona.

Educació CEIP Setelsis

Aquest any tenim una proposta nova. L’escola d’idiomes Chit-Chat juntament amb l’alberg de Ceuró (responsable Ma Àngels Auguets), hem decidit d’organitzar una estada d’anglès adreçada a nens i nenes de 5è i 6è de primària del Solsonès.

La Generalitat fa estades esportives combinades amb anglès en albergs de la xarxa de Catalunya i tenen molt èxit; no hi ha suficients places per a tots els interessats. Ara a Ceuró(Castellar de la Ribera) s’ha reformat l’antiga rectoria i disposem d’un alberg totalment nou, on creiem que podem fer unes colònies d’anglès de molta qualitat amb un màxim de 20

Educació Alba Santaeulària

Estades d’anglès a l’Alberg de Ceuró

nens. És un lloc tranquil, prop de la Ribera Salada, i la primera setmana de juliol els pares podran acompanyar els seus fills fàcilment i anar-los a buscar el cap de setmana següent.

L’escola Chit-Chat havia organitzat colònies d’anglès a Castellar de la Ribera, però els nens feien quatre hores i tornaven a menjar i a dormir a casa. Ara els nens tindran la possibilitat de practicar l’idioma tot el dia, a més a més d’aprendre moltes altres coses. Es faran classes d’anglès a l’aula cada dia i totes les altres activitats de natura, esports, teatre, manualitats, cuina, astronomia etc. es faran en anglès també. No hi faltaran els típics jocs de nit, les vetllades, els jocs de pistes dels cam-paments tradicionals però aprofitant per aprendre anglès d’una manera divertida.

En un futur potser ampliarem l’oferta de les estades d’idiomes a grups d’adolescents, nens més petits o adults.

27520 - Divendres, 1-6-2007

Page 28: Celsona 520

Esport? sí!!!Els alumnes de 4t de l’escola ARRELS vam poder

gaudir d’un dia molt especial i emocionant ja que vàrem poder realitzar una jornada esportiva molt ben organitzada i amb un munt estímuls que vàrem quedar impressionats.

Gràcies a la UCEC ( Unió de Consells Esportius de Catalunya) amb la col·laboració dels Consells Esportius mun-taren una trobada lúdic-esportiva a la Seu d’Urgell.

Al llarg de tot el dia, vam poder participar de les diferents activitats organitzades pel Consell Esportiu de l’Alt Urgell.

Una excursió ben aprofitada

Aquest divendres, els alumnes de C. Mitjà de l’escola ARRELS, vam poder gaudir d’una de les últimes excursions d’aquest curs.

Vam visitar el fantàstic “Espai Guinovart” a Agramunt: un lloc on et fan viure com era el camp fa molts anys, les eines que empraven per treballar, la relació directa de l’artista amb la naturalesa, amb els animals... Hi podem trobar com tres espais molt marcats; en primer lloc el mural on hi ha reflectides les quatre estacions de l’any. Després, a l’espai central, hi ha la cabana on podem entrar dins de l’obra i admirar tot un munt d’elements del record de l’artista en l’època en què va viure en una cabana, durant la guerra civil. Un tercer espai és l’era, que amb una forma molt original ens plasma els elements emprats per fer la collita.

A la tarda, vam anar a Verdú al famós museu del jo-guets i autòmats; realment hi ha moltíssimes joguines, totes de l’època que no hi havia la tecnologia d’ara i es feien funcionar amb corda i amb pedals. Va ser com un viatge en el temps on anàvem trobant pistes que ens conduïen als diferents espais del museu i podíem anar apreciant tot un món del joc de l’època dels nostres avis. També hi ha una part on es troben els autòmats que realment són peces molt ben acabades i amb tot detall.

Per acabar, vam aprofitar per fer un taller de patacons amb les cartes velles d’una baralla, tal com feien abans, ja que no en sortien a les patates xips.

Educació Escola Arrels

Érem uns mil cinc-cents alumnes que anàvem passant a diferents espais per poder anar provant tots els esports i jocs esportius que ens havien preparat.

Realment, moltes d’aquestes proves, era la primera vegada que les fèiem com per exemple piragüisme, pujar en quad, rocòdrom...

També hi havia activitats de tot tipus: mogudes com un partit de futbol, un mini entrenament d’hoquei herba, una anada amb bicicleta, un entrenament de diferents aspectes d’atletisme, voleibol, bàsquet... i hi havia activitats més pau-sades com escacs, ping-pong, punteria amb el peu, amb la mà, futbolí humà...

Segur que me n’oblido, ja que com us dic, no vam parar en tot el dia de fer esport. Va ser una excursió que no oblidarem fàcilment. Gràcies als organitzadors.

28 520- Divendres, 1-6-2007

Page 29: Celsona 520

El dia 17 d’abril els alumnes de 6è de l’escola Arrels van visitar les instal·lacions de BGV. Amb motiu d’aquesta visita cada nen/a va fer un treball sobre tot el que van veure, les impressions que els havia causat, etc. Tot i que tots hi van posar molt esforç i els treballs re-sultants van tenir molt bon nivell es van seleccionar dos guanyadors: el Moisès Riba Bajona i el Jordi Comellas Guitart, els quals van ser premiats amb material esportiu dissabte de Fira. La resta de participants tampoc no es van quedar amb les mans buides i van ser obsequiats amb una camiseta BGV.

L’equip BGV els agraeix la seva col·laboració i, com ja és tradició, us hi esperen l’any vinent!

BGV premia els alumnes d’Arrels

Educació BGV

Educació Josep M. Montaner i Reig

Educació concedeix el contracte programa a l’escola Arrels I

L'acord permetrà subvencionar el cent per cent de les hores lectives de l'escola

El Departament d’Educació de la Generalitat de Cata-lunya ha concedit a un total de 20 escoles d’arreu de Catalunya la subscripció d’un contracte programa pel qual es destinarà un ajut d’uns 60 euros mensuals per cada alumne.

El contracte programa es recull en el Pacte Nacional per l’Educació signat la passada legislatura amb l’objectiu d’equiparar les garanties de gratuïtat de les escoles públiques amb les escoles concertades. Per a posar en marxa aquest pro-grama el Departament hi destinarà 4,9 milions d’euros.

De la província de Lleida l’escola Arrels I de Solsona ha estat una de les beneficiàries d’aquest ajut, juntament amb l’escola Sant Josep de Tàrrega. Amb la concessió del contracte programa els pares que escolaritzin els seus fills a l'escola Arrels I no hauran de pagar la quota per activitats complementàries que venien abonant fins ara.

L’acord preveu, també, que l’escola Arrels I, que impar-teix educuació infantil i primària, hagi d’acollir una proporció d’alumnes amb necessitats educatives específiques similar a la

de l’escola pública. Un procés que, segons explica Jaume Vila, director de l’escola “ja veníem fent fins ara; ja que les escoles d’educació infantil i primària de Solsona ens repartim els alumnes nouvinguts en funció de les ràtios i les places lliures de cada centre”.

Actualment Arrels Primària té 453 alumnes, un 23% dels quals són fills de pares immigrants, “una xifra molt similar a la de les escoles públiques de Solsona”, ha apuntat Vila.

Els responsables de l’escola Arrels I valoren molt posi-tivament l’acord ja que “ens permetrà continuar oferint uns complements educatius, que ja donàvem, sense que els pares ni els centre n’hagin d’assumir els costos”. Amb tot, els res-ponsables d’Arrels I han explicat que altres serveis que ofereix l’escola com el canguratge, el menjador escolar i les activitats extraescolars entre d'altres, continuaran sent de pagament, a excepció del transport escolar, que el seguirà subvencionant el Consell Comarcal.

L’escola Arrels II de Secundària, tot i que també va sol·licitar la subscripció del contracte programa, no ha estat seleccionada en aquesta convocatòria, i per tant haurà d’esperar al proper curs per a tornar a sol·licitar-lo.

29520 - Divendres, 1-6-2007

Page 30: Celsona 520

Educació Escola Arrels

La Fórmula secretaEl Tom Tom deia gira a la dreta, segueix recte, agafa

la segona sortida de la girola... Així, d’aquesta manera ens va arribar aquell senyor que es diu Pep Gorriz. Duia una cartera a la mà, pantaló fosc, una camisa rosa amb butxaca. A la butxaca, l’eina que li servia per fer la seva feina.

Ens va explicar les aventures de la infantesa. Ens va descobrir el seu món màgic tot caminant de casa a l’es-cola. Ens va transmetre les seves fantasies. Encara no ho endevineu? La seva eina era un ordinador portàtil manual, el boli.

Amb aquest boli va començar a fabricar històries, que més tard passarien a ser llibres. I així es va inventar el seu llibre “Pinyons de maduixa”

A cau d’orella ens va dir el seu secret més preuat: La fórmula màgica de l’escriptor:

Ingredients:1 idea1 esquema1 guió1 cullerada d’escriure9 cullerades de pensar

Carta BilingüeEls alumnes de l’Aula d’Acollida

hem treballat l’elaboració de la carta: quines parts té, com s’ha d’estructurar, com ha de començar i com ha d’acabar; què cal escriure al sobre perquè arribi al seu destinatari... Bé, ha estat tot un projecte potser una mica llarg però molt gratificant ja que els destinataris eren coneguts dels alumnes que fa temps que no veuen i enyoren.

Deixem que ens expliquin ells mateixos l’experiència.

... Primer vam llegir una carta del llibre per saber com l’havíem de fer. Jo vaig escriure la carta a la meva tieta que es diu Fatiha, vaig escriure la carta en català i després la meva mare em va ajudar a traduir-la a l’àrab. Després vam anar a tirar la carta a correus i la senyora va ser molt amable amb nosaltres, i quan vam donar les cartes ens va explicar i ensenyar quins segells hi posava...Ens ho vam passar molt bé!

...vaig fer una carta per la meva amiga que està al Marroc, l’endemà la

mestra em va corregir la carta i després vam anar a correus per posar els segells...

...Jo vaig fer una carta a una monja, vam fer moltes fotos i la mestra ens va ensenyar moltes coses...

...sóc del Marroc i he tirat una car-ta pel meu germà, ha passat una setmana i el meu germà ha llegit la carta i li ha agra-dat molt, m’ho ha dit per telèfon... potser escriuré una altra carta un altre dia....

...la senyora de correus ens va en-senyar els segells del Marroc, d’Ucraïna i de La Rioja (Espanya)...

El bonic de l’experiència va ser que els destinataris van rebre la carta per duplicat, en català i en la llengua pròpia. En les següents fotografies ho podeu apre-ciar. Estem molt contents ja que gairebé tots els destinataris ens han respost via telefònica sobre la rebuda.

Primer de tot cal tenir la inspiració. Aquella bom-beta il·luminada que se’n diu idea. Després cal organitzar la idea en forma d’esquema, fer-ne el guió. Cal afegir-hi les 9 cullerades de pensar i a continuació ja es pot posar la cullerada d’escriure. I en acabar de dir-nos la fórmula digué:

Si el que expliques interessa als qui t’escolten, això vol dir que ja ets escriptor.

30 520- Divendres, 1-6-2007

Page 31: Celsona 520

Cartellera

L'Escola Municipal de Música de Solsona presenta els seus Concerts Familiars

Música de pel.lículesDiumenge, 3 de juny a les 12h del migdia al Teatre Comarcal.A càrrec de l'alumnat de l'Escola.Entrada gratuïta

Exposició: ‘El bosc’Sala dels Sants Màrtirs - Palau Episcopalde dl. a dv., de 18 a 21 h; caps de setmana i festius, de 12 a 14 h i de 18 a 21 h, - De l’11 de maig al 3 de juny

Com funciona un arbre? Com es fa l’humus? Què és la fusta? La mostra "El bosc", organitzada conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Solsona, dóna resposta a aquestes i més qüestions relacionades amb aquest complex ecosistema. Així mateix, l’exposició recull les prin-cipals espècies arbòries de Catalunya a través d’una singular col·lecció, a més de presentar cinc dels arbres més singulars de la península Ibèrica.

Presentació del llibre El silenci de les campanes La persecució religiosa durant la Guerra Civil i de la revista “Valors”A càrrec de Josep Àngel ColomésS’havia de realitzar el dimarts 29 de maig a 2/4 de 5 de la tar-da al Club Sant Jordi de Caixa Catalunya però s’ha ajornat i es realitzarà el dimarts 5 de juny a 2/4 de 5 de la tarda

EXPOSICIÓ: Pintures de paisatges de Jaume Adamaula de cultura de Caixa Penedèsde l’1 al 10 de juny, feiners, de 18 a 20.30 h; caps de setmana i festius, d’11 a 14 h i de 18 a 20.30 h

L’artista manresà i resident a Sant Llorenç de Morunys Jaume Adam i Vidal presenta una col·lecció de pintures de pai-satges. Pinzellades desenfadades però que deixen captar inequí-vocament el motiu del quadre, a fi que l’espectador en reconegui l’indret, són un element característic de les obres d’Adam. És una mostra organitzada per la Fundació Caixa Penedès.

XERRADA: ‘El món divers de les dones musulmanes’sala gòtica del Consell Comarcal - 1 de juny, 20.30 hNazanin Amirian, escriptora i periodista iraniana i professora de Ciències Polítiques de la UNED, pronunciarà una xerrada sota el títol “El món divers de les dones musulmanes”. Aquesta sessió enceta el cicle Converses sobre immigració, organitzat pel Pla de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal, amb la col•laboració del Departament d’Acció Social i Ciutadania i el Ministeri de Treball i Afers Socials.

CONCERT: University of Oklahoma Touring ChoirDimecres, 6 de juny a les 11 h, al Teatre Comarcal; a les 21 h, a la catedralL’Orfeó Nova Solsona i l’Ajuntament de Solsona organitzen un concert a càrrec del cor de la Universitat d’Oklahoma, dirigit per Steven C. Curtis. Oferirà un doble concert dimecres dia 6 de juny, a les 11 del matí, al Teatre Comarcal, i a les 9 del vespre, a la catedral. L’entrada és lliure.

Les energies alternatives, a l’Aula d’Extensió Universitària de SolsonaSala cultural de l’Ajuntament (c/ Castell, 20)7 de juny, 18 hEn ple context del debat sobre la possible instal·lació de parcs eòlics al Solsonès, l’enginyer agrònom i industrial Daniel Cheminassa pronuncia una conferència que duu per títol “Les energies alternatives”. Ho farà el dia 7 de juny per als alumnes de l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona.

Festa Major La Selva (Navès)Dissabte, 2 de juny10 de la nit. Cantada d’havaneres i cremat per a tothom a càrrec de “La mar salada”

Diumenge, 3 de juny2/4 d’1 del migdia. Missa Solemne. En sortir, s’obsequiarà als assistents amb un ramet d’oloroses flors del país. Aperitiu per a tothom amb música2/4 de 6 de la tarda. Ball amb Marta Solsona i el seu acordió. Durant el ball es farà el tradicional sorteig de la toia amb pro-ductes del país.

Colla Gegantera del Carnaval de SolsonaTrobada de Gegants de Prats del LluçanèsDissabte, 16 de juny16 h. Sortida d ela Plaça del Camp17 h. Plantada18 h. Cercavila i Ballets21 h. Sopar geganter i concertSi voleu venir telefoneu al Pere (646263073) o a l’Àngel (670214439)

La Comisió de festes del Castellvell us fa saber...Que el 1r. Premi un xai mort i tallat encara no ha sortit i és el núm. 3.573. Aquest núm. està venut, mireu-ho bé ja que teniu temps fins al 6 de juny.L’altre premi ja ha sortit i l'afortunat és: Miquel Enrique amb el núm. 0867. Moltes gràcies a tothom.

31520 - Divendres, 1-6-2007

Page 32: Celsona 520

Ep, la foto Ramon Estany

Celebrant el 30 aniversari

La colla del Cantàbric

De festa a l'Aixeta Seguint als polítics

Celebrant l'aniversari del Tripi

Societat

Si aquesta nena el dia 5 trobeu, i no la coneixeu, sabeu què ha passat? Ha arribat a la

majoria d’edat. Per molts anys de part de tota la família

Felicitats Marta pels teus 18 anys!!!De part dels pares i germans!!!

32 520- Divendres, 1-6-2007

Page 33: Celsona 520

El darrer dissabte 5 de maig, al restaurant d ela Mare de la Font va tenir lloc la tradicional trobada d’ex-alumnes de la “mestra Barbens”. Van ser una cinquantena de noies i algun noi, que es van retrobar en

una vetllada plena de bons records, i amb el desig de tornar-hi l’any vinent.

Trobada d’ex-alumnes de la “senyoreta Barbens”

Trobades Ramon Estany

33520 - Divendres, 1-6-2007

Page 34: Celsona 520

En el marc del 400 aniversari de la Companyia de Maria, dissabte passat, 26 de maig, una petita colla d’ex-alumnes del col.legi de les Monges a Solsona van participar en una trobada festiva a l’Escola.

Poc abans de les 5 de la tarda ja van començar a arri-bar algunes de les ex-alumnes, que es van reunir a la sala del menjador de l’escola, on al voltant d’una taula, van conversar i intercanviar records, mentres unes cantaires de l’escola de música l’Àtic interpretaven unes peces musicals. Tot seguit, un dolç refrigeri acompanyat d’una tertúlia i un petit parlament de la superiora del Centre, la germana Josepa Espasa, va adreçar unes paraules als assistents, comentant la presència al món i a la societat de la Companyia de Maria, i recordant que l’any vinent és el 250 aniversari de la Companyia de Maria a Solsona, una efemèride que es preveu celebrar d’una manera especial.

La trobada va finalitzar amb la celebració de la Missa Vespertina, a la mateixa església de la Companyia de Maria.

Foto de grup de les ex-alumnes amb les religioses de Lestonnac

Moment del ’audició musical a càrrec d’unes cantaires de l’Àtic Taller Musical

Revisant alguns àlbums de fotografiesUn moment per les fotografies de record

Trobada d’ex-alumnes de Lestonnac

Trobades Ramon Estany

34 520- Divendres, 1-6-2007

Page 35: Celsona 520

Bisbat Fotos: Júlia Ayala

Aquest dissabte 26 de maig de 2007, vigília de la Pas-qua de Pentecosta, s’ha celebrat a Tarragona un nou Aplec de l’Esperit, la trobada interdiocesana que ha reunit més de 5.000 joves, convocats pels bisbes i vinguts de les deu diòcesis ca-talanes (Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Sant Feliu de Llobregat, Solsona, Terrassa, Tortosa, Urgell i Vic) i les tres de les Balears (Mallorca, Menorca i Eivissa), entorn del lema “Marcats per l’Esperit”.

Des de primera hora del matí, els joves es van anar con-centrant a la platja del Miracle, on l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, els va donar la benvinguda. Allà s’hi va escenificar el record de la vinguda de Sant Pau a la Tàrraco romana, a mitjans del segle I, tot portant la llavor de l’Evangeli de Jesucrist fins a les nostres terres.

Després els joves es van traslladar als diferents llocs de celebració de l’Aplec, situat en diversos espais del port de la ciutat (espai-fòrum central, espai d’espiritualitat, espai de testimonis, fira d’entitats, espai pels grups musicals), on van tenir lloc les activitats programades.

A primera hora de la tarda, va tenir lloc un concert del grup “Canta la teva fe”, amb l’himne de l’Aplec i altres

cançons que van servir també per a la preparació de la troba-da. L’Eucaristia de cloenda, concelebrada per tots els bisbes catalans, va tenir lloc a l’espai-fòrum i va ser l’acte central de l’Aplec. En la seva homilia, Mons. Pujol va animar els joves a ser fidels al missatge de Jesucrist i a fer-lo present en els pro-pis ambients, malgrat les dificultats en què es puguin trobar. I Mons. Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, va llegir el missatge del Papa Benet XVI als joves reunits: “L’Esperit Sant us encoratja -diu el Papa- a sentir-vos membres vius i actius de l’Església, disposats a encarnar i testimoniar valors com la generositat i el servei, la solidaritat i l’acolliment envers els altres, valors que contribueixen a construir una societat més justa i més humana, o sigui, la civilització de l’amor, que permeti fer front al buit espiritual i a la manca d’autèntics valors humans que s’observa a diversos sectors de la societat actual”.

Els bisbes mateixos, en acabar l’Eucaristia, van lliurar als joves el missatge d’enviament, que acaba amb aquestes pa-raules: “No tinguis por de res ni de ningú, no t’avergonyeixis de la teva fe, porta-ho tot a la pregària, reflexiona sempre i aprofundeix el que creiem (tant si tens grup com si ho fas individualment), alimenta’t a la taula de l’Eucaristia i deixa’t guarir les ferides per l’amor misericordiós del Pare, deixa’t aconsellar pels que porten més jornades de camí, contrasta la teva vida amb l’Evangeli i sigues agosarat a l’hora d’intentar millorar aquest nostre món; sigues humil, sigues tenaç i sigues llum del món!”

L'Espai Fòrum que va acollir l'acte central de l'AplecEls bisbes catalans entrant per iniciar l'Eucaristia. S'hi pot veure també el bisbe de Solsona

Jovent solsoní a l'arribada a la platja de Tarragona

Hi van marxar dos autocars del Bisbat de Solsona, el primer va fer Cervera, Tàrrega i Mollerussa i el segon va passar per Solsona, Cardona i Súria.

A més també hi havien cotxes particulars. Van ser un total d’uns 150 del nostre Bisbat.

Un cop a Tarragona, seu de la trobada, tots es van reunir allí i cadascú va anar pel seu compte a visitar els espais. Al dinar es van tornar a reunir tots junts, i finalment van anar al concert i a l’eucaristia.

Joves del bisbat de Solsona, a l’Aplec de l’EsperitEn acabar l’Aplec de l’Esperit, els bisbes envien els joves a ser evangelitzadors dels altres joves

35520 - Divendres, 1-6-2007

Page 36: Celsona 520

Municipals Joan Miquel Villaró

En l’article de Matemàtiques pre-electorals ja anunciava que l’Estadística és l’única branca de les Matemàtiques en què es parla de marge d’error. I el marge d’error comès en aquell estudi ha estat considerable. Caldria considerar el resul-tat final com a “escàndol numèric”.

De fet, la gràcia de les eleccions i de la democràcia és aquesta. Per moltes enquestes, estudis, pronòstics i previ-sions que es facin, és el poble qui té la paraula.

Les hipòtesis pre-electorals

Hipòtesi 1: La participació estarà entre el 68% i el 70%. Això implica que s’acostaran a les urnes entre 4.291 i 4.418 solsonins.

- La participació real ha estat del 66,65%. Tenint en compte els baixos nivells de participació que hi ha hagut a Catalunya, podem estar satisfets de la salut democràtica de la nostra ciutat. Han estat 4.206 vots emesos (209 vots menys que el 2003).

Ara bé, llevat de la hipòtesi feta sobre la participació, totes les altres han estat confirmades...

Hipòtesi 2: El PSC arribarà, com a mínim, als 350 vots.

- N’ha obtingut 549. Hipòtesi 3: El Comú perdrà 300 vots.

o N’ha perdut 476. Hipòtesi 4: ERC superarà en nombre de vots a El Comú i se situarà com a 2a força, consolidant el seu 3r regidor.

o De fet, ha consolidat el 3r i el 4t. Hipòtesi 5: O bé CiU no arriba als 2.000 vots o bé ERC, El Comú, PSC no en sumen 2.200.

o Aquesta era la hipòtesi clau i així ha estat: CiU s’ha quedat amb 1.488 vots i ERC, Comú, PSC n’han sumat 2.396. Hipòtesi 6: El PP no arribarà als 300 vots.

o S’ha quedat amb 162 vots.

I dins d’aquestes hipòtesis, jo vaig treballar pensant en un comportament numèric relativament moderat, i així vaig pronosticar un 6-3-3-1-0 (cal llegir en l’ordre CiU, ERC, Comú, PSC, PP) o

Matemàtiques post-electorals

bé un 6-4-2-1-0. Però, com deia abans, ha estat un escàndol numèric (no sé si polític o no).

El pronòstic ha fallat en dues quantitats que han estat més elevades de les previstes:

CiU ha perdut 512 vots. El PSC ha esgarrapat 549 vots

del Comú.

Evolució numèrica de la nit electoral

Les dades que s’anaven introduint i que es transmetien per Solsona fm aviat (amb un 10% escrutat) van donar el resul-tat 5-4-2-2-0, però la nit era llarga.

Amb el 30% escrutat, CiU i ERC man-tenien un frec a frec molt interessant pel 5è regidor (per una diferència de 30 vots). En un moment de la nit (40% escrutat), aquest regidor va acabar sent d’ERC. Du-rant uns minuts, el “marcador” reflectia un sorprenent (encara més) 4-5-2-2-0.

Un amic que hi entén em va avisar: “el vot de primera hora del matí és con-vergent”. Cal tenir-ho en compte ja que aquest vot del matí queda al fons de l’urna i, per tant, és l’últim que s’escruta.

I així va ser. A partir del 60% escrutat, CiU va anar augmentant el seu percentat-ge de vot i va consolidar el 5è regidor. I es va anar afeblint el 2n regidor del PSC (els votants del PSC voten a la tarda?), que hagués pogut convertir-se en el 5è d’ERC (així hagués estat si 36 vots del PSC haguessin estat per ERC).

Però ja res no va canviar: 5-4-2-2-0.

CiU (1.488 vots, 35.7%, 5 regidors)

Ningú no pot negar que ha guanyat les eleccions per 8a vegada consecutiva, però pocs esperaven que la davallada fos tan gran. Ha perdut 512 vots, prop de 10 punts percentuals. Amb 159 vots més, li prenia un regidor al PSC (6-4-2-1-0) Amb 242 vots menys, hagués perdut el 5è regidor en benefici d’ERC. (4-5-2-2-0)

ERC (1.247 vots, 29.9%, 4 regidors)

És l’única força que manté unes

evolucions numèriques normals: guanya més de 250 vots cada 4 anys, des del 1991. Amb 126 vots més, li prenia un regidor al PSC (5-5-2-1-0). Amb 256 vots menys, hagués perdut un regidor en benefici de CiU. (6-3-2-2-0)

El Comú (600 vots, 14.4%, 2 regidors)

S’ha vist molt afectat per la llista del PSC. Ha perdut 476 vots, tot i que entre El Comú i PSC sumen 73 vots més que El Comú fa 4 anys. Amb 224 vots més, li prenia un regidor al PSC (5-4-3-1-0). Amb 102 vots menys, hagués perdut un regidor en benefici d’ERC. (5-5-1-2-0)

PSC (549 vots, 13.2%, 2 regidors)Bona re-entrada del PSC, que

confirma que té un electorat fidel. En 4 de les 10 meses electorals ha quedat per sobre del Comú. Amb 344 vots més, li prenia un regidor a CiU. (4-4-2-3-0) Amb 51 vots menys, hagués perdut un regidor en benefici d’ERC. (5-5-2-1-0)

PP (162 vots, 3.9%, 0 regidors)Continua la seva caiguda lliure a

Solsona. Ha perdut 91 dels 253 vots que tenia fa 4 anys, i es queda amb només un 3,89 % del vots. Amb 113 vots més, li prenia un regidor al PSC. (5-4-2-1-1)

En blanc i nulsCal fer-ne una valoració acurada,

ja que han estat 120 vots blancs i 40 nuls. Els nuls són si fa no fa els que hi ha sempre (34, 35 i 36 en les darreres convocatòries), però el nombre de vots blancs no havia estat tan elevat des del 1987 (60, 54 i 82 darrerament).

De 13 regidors a 17 regidorsSegurament a les properes elecci-

ons n’haurem d’escollir 17, de regidors. Perquè ens anem fent a la idea, amb els resultats actuals el repartiment de 17 regidors hagués estat 7-6-2-2-0.

Doncs apa! Fins d’aquí a 4 anys.

36 520- Divendres, 1-6-2007

Page 37: Celsona 520

BANCS I CAIXES

IBERCAJAPl. Camp, 8 - 973 48 03 09

BARS - RESTAURANTS

FRANKFURT DASAICrta. Sant Llorenç, 4 - 973 48 08 66Bar Castell ...........................973 48 00 78Only Party ............................973 48 29 17

PAPERERIES - IMPREMTESApunts Gràfics ......................973 48 17 19Gràfiques Muval ...................973 48 04 10

ESTÈTIQUES

TINTORERIES

Guia de serveis

AUTOMOCIÓ

GARATGE MONTANERCrta. Manresa, 1 - 973 48 06 00 DIÈRESI Autoreparació, SCCLCtra. de torà, 20 - 973 48 03 21TALLERS MONTSOL, S.L.Av. Sant Jordi, 25 - 973 48 27 05

CARBURANTS

CARNISSERIES

Carnisseria Angelina .............973 48 28 50CARNISSERIA PALÁPl. Major, 4 - 973 48 02 64CAN SOLVICrta. Manresa Piscis baixos - 973 48 20 55 C. Castell, 35 - 973 48 11 67 Ctra. Torà - 973 48 12 90

TECNOSOL - ÉLITE -Electrodomèstics - Audio - Video Ctra. de Manresa, 45 - 973 48 30 58

ELECTRODOMÈSTICS

ÒPTIQUESÒptica Jané, ........................973 48 34 29

VIVENDA - CONSTRUCCIÓCUINA ESTEL, S.L.Antiga Ctra. de Berga. - 973 48 20 07

FINQUES PLANES Api núm. 7.491Des de 1975. C. Sant Miquel, 16 Tel. 973 48 35 25 - 973 48 35 26

BOMBERS973 48 10 80

CREU ROJA973 48 06 52

MOSSOS088

POLICIA L.973 48 30 40

URGÈNCIES973 48 14 14

PERRUQUERIESPerruqueria Bajona ...............973 48 06 69PERRUQUERIA LLUÏSAC. Llobera, 38- 973 48 26 55PERRUQUERIA NURIC. Sant Agustí,12 - 973 48 29 05

PINTURESBENIGNO ALCÁZAR, S. L.C. de la Bòfia, 16 - 973 48 05 49

QUEVIURES - BEGUDESBEGUDES DELFÍC. de la Bòfia, 10 - 973 48 14 09CAL COLLCtra. Torà, 6 - 973 48 02 16

TAXITAXI BORÉS - 24 h. - 4 i 8 places973 48 11 31 - 689 13 08 08AUTOTAXI Ramon CastroServei 24 h. - 608 93 81 37

RESTAURANTSRESTAURANT CASTELLC. Castell, 8 - 973 48 00 78RESTAURANT TRABUCAIRECtra, Sant Llorenç, 1 - 973 48 00 27

ACUPUNTURA

PASTISSERIES

LA LIONESAC. Castell, 18 - 973 48 02 60 GESTORIES

MODA

GESTORIA MAS75 anys al seu serveiAv. del Pont, 4 - 973 48 00 95

CONTAGESTPL Major, s/n Baixos - 973 48 17 70

VIDEOLA QUIMERAAv. Cardenal Tarancon, 10 - 973 48 17 37

VETERINARIS

Clínica Veterinària Setelsis ....629 39 12 46

JOIERIES

JOIERIA ESTERC. Sant Cristòfol, 3 - 973 48 28 52

INSTAL·LACIONS ELÈCTRIQUES

TRANSPORTS Joan Guilanyà Servei Grua + Transport C. Marià Fortuny, 9 - Tel. 608 73 88 15

FERRETERIES - TALLERS

ARTICLES DE REGAL

Articles de RegalPELLICERC/ St. Nicolau, 6 SOLSONA - 973 48 11 59

TRANSPORTS

AUTOCARS TARRÉSC. Sant Miquel, 13 - 973 48 01 29TRANSPORTS I LOGÍSTICA J. VILADRICHC. Castell, 50 - 973 48 09 09

Ferreteria Vilbar ...................973 48 01 54Ganiveteria PallarèsCtra. de Torà, 39 - 973 48 01 60

ESPORTS

RIBERA ESPORTSPG. Pare Claret, 10 - 973 48 15 47

PODOLOGIAPeusà, centre PodològicC/ Gaspar de Portolà, 4 - 973 48 16 09

37520 - Divendres, 1-6-2007

Page 38: Celsona 520

D’entrada, vull dir que no sóc partidari d’enviar cartes ni de ficar-me en problemes de caràcter local, però tinc una petita anècdota per explicar derivada dels resultats d’aquestes darreres eleccions, i que reflecteix el pensament i la manera de ser d’algunes de les nostres forces vives, que no fa gaire repre-sentaven, i indirectament encara ho fan, el Municipi.

Primer de tot, agraeixo el suport sincer dels que van confiar en mi, donant-me el seu vot i a d’altres que, sense figu-rar en la seva llista, van tenir la valentia de votar-me. La meva intenció sempre va ser, com constava en el meu programa, intentar aportar idees realitzables i col·laborar amb aquells que teòricament podien ser els meus companys de govern. Creia que una bona relació amb el Govern actual era sinònim d’un millor desenvolupament per al Municipi.

Una vegada van haver comptat les paperetes, vaig quedar fora del consistori encara que per poc marge. Ja sabia que era difícil trencar el sistema de votacions que es duu a terme des de fa 28 anys. Les felicitacions per part de molts electors presents, incloent els electes, donava la sensació, i els ho agraeixo, que volien que pensés que era una “dolça derrota”.

Pensant en aquesta derrota, com així va ser, la meva

Petita anècdota d'unes eleccions

Opinió Josep Mª Rovira - Puit de Montpol (Lladurs)

sorpresa va venir en parlar amb una persona de forta influència al Municipi, que em va dir a la cara: "Això no t’ha d’estranyar, on eres tu quan nosaltres vam portar l’aigua i la llum al municipi?".

Realment em vaig quedar perplex, recordant-me que fa 15 anys l’Ajuntament va posar en marxa aquests serveis per a les masies necessitades. En aquest moment gairebé em vaig penedir d’haver gosat presentar la meva candidatura.

Que jo sàpiga, per la llum es va constituir una SAT, es va fer un projecte, i amb ajuts d’un 40% per part d’Agricultura i d’un 40% d’Indústria, els beneficiats vam pagar la resta. L’Ajuntament no va pagar ni un duro (0,03 euros actuals). No continuaré amb el tema.

Sí vull dir que, per decisió de l’actual conseller d’Agricul-tura, (del partit socialista), s’estan electrificant actualment tres masies, que en aquell moment no van formar part de l’esmentada SAT, i que el cost actual per als propietaris és de 0 PTA, (0 euros actuals), sense que l’Ajuntament hi hagi intervingut per a res.

No em vull allargar més. Reconec que l’Ajuntament ha desenvolupat altres tasques eficaces, però al Cèsar el que és seu. Sinó, encara avui donaríem les gràcies al Franco per haver fet embassaments.

Opinió Xavier Jounou i Bajo - ERC-Solsonès

De segur que no serà aquest el millor article que pugui haver escrit, però probablement serà dels més emotius per a mi. Sempre és bonic i gratificant donar les gràcies, tant per qui les dóna com per qui les rep. I és això, primerament això, el que vull fer en nom de totes les persones de la fa-mília comarcal d’ERC i, també, en el meu propi. Agrair la confiança dipositada en les nostres mans, tant per part dels qui heu votat les nostres candidatures com de totes aquelles persones que, havent escollit una altra opció, es puguin sentir esperançats en que, d’ara endavant, una altra manera de governar pugui començar a visualitzar-se a Solsona, a Llobera, a Pinell i allí on puguem ajudar a que així sigui.

Sóc plenament conscient que el nivell d’exigència envers nosaltres serà notablement més gran. Com també és major el nostre grau de joia i il·lusió per poder donar servei a les institucions encomanades, i treballar per a la gent dels nostres municipis. No entenem l’exercici d’allò que se’n diu poder polític de cap altra manera que no sigui des de la disponibilitat a escoltar, fer participar, consensuar i decidir. Nosaltres defugirem d’exercir la política com un control per a interessos personals o de partit. Aquest és ara i en un futur el nostre compromís.

Vull, en aquests moments d’esperança i alegria,

Temps de recollir

agrair públicament la dedicació dels regidors i regidores d’Esquerra que no repetiran. Penso en el Genís Xandri a Odèn, la Maria Pintó a Sant Llorenç de Morunys o la Dèbora Miralles a Olius. I d’una manera molt especial el Lluís Pujol, company a l’Ajuntament de Solsona i portaveu d’ERC al Consell Comarcal. La seva feina, la seva sensatesa i la seva companyia la trobaré molt a faltar. Persones com ell dignifiquen això tan devaluat en que s’ha tornat, per culpa d’uns quants, l’exercici de la política.

Una etapa nova s’obre a Solsona i a la comarca. I nosaltres en volem ser fidels i implicats protagonistes perquè vosaltres així ho heu decidit. Moltes gràcies.

Sóc plenament conscient que el nivell d’exigència envers nosaltres serà notablement més gran. Com també és major el nostre grau de joia i il·lusió per poder donar servei a les institucions encomanades, i treballar per a la

gent dels nostres municipis

38 520- Divendres, 1-6-2007

Page 39: Celsona 520

Va nàixer de les cendres del 98. Va ser una rebel·lió contra la incompetència. A Pinós els focs varen donar a llum la millor experiència democràtica de la història d’aquesta comarca. Programa, candidats, decisions, tot s’ha fet tenint en compte l’opinió de tots els veïns del municipi, la que lliurament han volgut fer arribar als seus representants. Mai no hi ha hagut, mentre ha governat El Grup d’Opinó a Pinós, vencedors ni vençuts. Al dia següent de les eleccions, tots els regidors elegits han estat convidats a treballar plegats, sense exclusions, perquè aquesta era la manera d’entendre la democràcia dels membres del Grup d’Opinió. Pressupostos, inversions, comptes, projectes, tot ha estat un exemple de participació, transparència i decisions preses des de la base. Ningú no pot dir que no ha estat consultat, informat, quan es prenia una decisió que l’afectava.

No es va fer llenya de l’arbre caigut. El greus problemes de tot tipus que els regidors del Grup d’Opinió es varen trobar, s’han solucionat amb treball, esforç i una enorme dosis de ge-nerositat cap als qui els varen causar.

A Pinós CiU hi volia col·locar un abocador de residus tòxics. El que primer varen fer els regidors del Grup d’Opinió en guanyar les eleccions de 1999 va ser informar de la decisió que CiU havia pres a esquenes dels veïns. Ho varen posar a

La manera de governar del Grup d’Opinió de Pinós, un exemple pel Solsonès

consideració de tots els pinosencs i varen convocar una con-sulta popular perquè fossin els veïns qui decidissin si volien o no aquell abocador. El mateix s’ha fet amb el projecte de parc eòlic d’Endesa. Amb una absoluta neutralitat per part del go-vern municipal, es va posar a consulta també la decisió sobre la instal·lació o no d’aquest parc.

Mai al Solsonès, en cap dels seus 15 municipis, no s’ha viscut una experiència de democràcia directa comparable a la dels 8 anys de governs del Grup d’Opinió. El 27 de maig de 2007, democràticament, una majoria d’homes i dones de Pinós han decidit donar el govern del municipi als anteriors gestors, als dels focs, als de l’abocador, aquells que mai no varen apropar tant la democràcia als seus conciutadans, aquells que decidien per ells i sense consultar-los en els grans temes que els afectaven. Però aquesta és la grandesa de la democràcia. Tothom té l’oportunitat de demostrar que ho sap fer millor que el seu oponent polític. Segur que els 138 homes i dones de Pinós que han donat el seu vot a CiU ho han fet perquè creuen que aquest partit ho farà millor que el Grup d’Opinió. Una altra explicació no m’atreveixo ni a expressar-la.

Amics i amigues del Grup d’Opinió de Pinós, el meu reconeixement més sincer a la vostra coherència, honestedat i rigor democràtic.

Opinió Marcel.lí Corominas i Cots, solsoní

L'Acudit del Simi

39520 - Divendres, 1-6-2007

Page 40: Celsona 520

Opinió Carles Mujal i Colilles

La noia que té un nom que comença per la lletra “S”(la “S” és fruit de l’atzar, és a dir, podria ser qualsevol altra lletra, o potser existeix una intencionalitat)

Fa dos anys i escaig, a la tardor quan el bosc canviava de color, vaig veure’t per primera vegada. La teva presència no va deixar-me indiferent durant la coincidència que vam tenir en espai i temps per causes totalment oposades. Eres la noia més preciosa que havia vist mai. Una bellesa que m’hagués pogut passar la resta de la meva vida aguaitant-te. Contemplar una noia molt bella durant molta estona, una noia que és la més formosa, la Bellesa, l’Harmonia, mirar una noia i que el cor resisteixi, i que el cos no es llenci a l’assalt, això sí que era ser poderós. Si el meu cor va resistir aquells mesos, ni la vida sedentària ni el tabac, si el meu cor va resistir sense petar ... Vaig esbrinar que la força del meu cor, la seva fortalesa física, faria gairebé impossible que mai defallís d’atac de cor. “Si la toques ets home mort”, em deia també.

Després vaig perdre el teu rastre angelical degut a què la vida, que és dura, ens va fer seguir camins diferents. En aquest aspecte el món és salvatge i gira més que avança i precisament per això es tracta d’anar superant les injustícies, d’aixecar-se de les desfetes, d’anar fent equilibris ...

Passats aquests anys vaig retrobar-te el penúltim cap de setmana. Creia que mai més no tornaria a veure’t. El tornar a descobrir-te, va fer-me recordar els sentiments i les percepcions de la primera vegada. Vam entrecreuar les nostres mirades, els teus ulls van trobar el meus i els meus els teus, en cap moment no ens vam intercanviar paraules, ja que amb la vista ja ens ho vam dir tot, amb la mirada ens vam excitar. Les circumstàncies, ja sigui per les persones del nostre entorn, o per la pusil·lanimitat mútua, o per no esgavellar la complicitat tan sofisticada i sen-

sual que hi havia en aquell precís moment, ... van impedir que els nostres instints més primaris quedessin resolts, i més val així. Quan llegeixis aquests mots sabràs que, la noia amb el nom que comença per la “S”, ets tu, sí, tu! Sé quin és el teu nom, però per no descobrir-te als altres, per no violar la teva innocència, candidesa, te’l deixo “gairebé” (sí, gairebé està entre cometes) en la clandestinitat perquè sàpigues que em refereixo només a tu, S...!. Espero, més d’hora que tard, que el destí torni a fer coincidir els nostres camins. També et dic: Bona sort Deessa!

P.D.1: Aquest article és Literatura, Inventiva, Ficció pura; o potser ...?

P.D.2: Aquest article neix d’allò que podria deixar d’es-criure però no em dóna la gana deixar d’escriure. Per ganduleria de pensar o de tenir problemes, per comoditat, que és l’instint més elemental, podria estalviar-me aquest article, i tants d’altres que he fet, però no em dóna la gana d’estalviar-me’l. Escriure aquest tipus d’articles, com el que esteu llegint o com el que vaig escriure ja fa un mes en aquesta mateixa publicació que anava dirigit a l’ensarronada dels Srs. de la Diputació de Lleida i ha provocat pressions polítiques sobre la meva persona, és més aviat una manera de complicar-se la vida, ja ho sé, però és un destí que t’empenta, una nosa, un destorb fatal que has d’extreure, vomitar, del teu cos. És terrible, saps que no l’has d’escriure, saps que serà un daltabaix, però acabes caient en la temptació, acabes transgredint, pecant.

Opinió Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC

Tornem a veure imatges en que sembla que l’endemà de les eleccions tothom hagi guanyat i la realitat és força diferent, tant a Solsona capital com en altres indrets. Deu n’hi do els canvis produïts i el panorama que s’obre d’ara endavant.

I no deixa de sorprendre la reacció del Sr. Márquez president comarcal de Convergència (després de passar per altres partits, i entitats, a la recerca de notorietat) que es mostra satisfet pels resultats, quan CiU ha perdut clarament a Solsona i no ha recuperat Sant Llorenç, precisament els dos municipis més grans de la comarca. És a dir, CiU pot deixar de governar el 75% dels habitants de la comarca i, tanmateix, són feliços pels resultats, doncs bé que s’ho facin mirar.

La realitat és que aquestes eleccions obren clarament una perspectiva nova, després de 28 anys ininterromputs de domini de CiU. Ara ja és possible, viable i recomanable un acord d’esquerres i de progrés que porti Solsona cap a objectius més plurals, diversos i rics en ambició.

No era fàcil arribar en aquest punt. Una ciutat petita amb un pes enorme de quatre institucions ubicades aquí com són: Ajuntament, Consell Comarcal, Centre Tecnològic i Hospital, i

No tots han guanyatamb una política antiga de contractes i lligams entre famílies i amistats polítiques feia molt complicat aconseguir trencar amb les polítiques clientelars de CiU.

Fa tres anys va arribar el canvi al Centre Tecnològic. De fet, queda encara molt per fer en múltiples apartats. El mateix podem dir de l’Hospital, on també calen modificacions notables, però va pel bon camí. I ara el canvi pot arribar a l’ajuntament si tot va pel camí desitjat, i de fet votat pels solsonins. Ja només quedarà el Consell Comarcal per renovar i modificar, tot i que la presència de nous consellers progressistes serà notable amb els resultats a la mà.

Per tant, amb uns anys de retard, el Solsonès guanya en pluralitat i diversitat, a més de trencar l'hegemonia de CiU. Ja res no serà igual ni a la capital ni a la comarca, degut a l’enorme pes que ostenta Solsona. Pels qui hem treballat per fer-ho possible, és un dia de satisfacció evident. I si amb aquests resultats el Sr. Márquez i amb ell altres dirigents de CiU estan contents, espero que vinguin altres eleccions amb resultats similars, ho celebrarem tots. De totes maneres, li recomano que miri bé els números, no sigui que s’hagi confós.

40 520- Divendres, 1-6-2007

Page 41: Celsona 520

Opinió Xavier Solé i Pla

Anàlisi dels resultatsNo hi ha res com la política. Sempre es guanya, sempre

es cau de peus, per decebedors que siguin els resultats, els par-tits polítics sempre surten victoriosos. No hi ha com la política, l’únic joc on sempre es guanya.

A nivell comarcal hi han hagut canvis, certament, regi-dors, alcaldies, quotes de poder han passat d’uns a altres. Però a vegades, millor que deixar-nos portar per les simpaties i les tendències que tothom té i fa evidents, potser no pot estar de massa una anàlisi numèrica.

Tot i que ho podria fer, no valoraré els canvis ni les causes que han motivat les variacions, deixo això en mans dels propis implicats.

A nivell comarcal, Convergència i Unió, ha perdut dos regidors de les eleccions de l’any 2003. Fa quatre anys en va tenir 69, i ara n’ha obtingut 67.

Ha disminuït en representació a Solsona, Llobera i Pinell, (10 regidors menys en total) i ha guanyat en representació a La Coma i la Pedra (pel salt en nombre de veïns), a Navès, Olius, Pinós i Riner (8 regidors més en total).

Esquerra Republicana de Catalunya, ha guanyat 9 regidors de les eleccions de l’any 2003. Fa quatre anys en va tenir 7, i ara n’ha obtingut 16.

Ha disminuït la representació a Olius i Sant Llorenç de Morunys, on es queden sense regidors (2 regidors menys en total), i han guanyat en representació a Solsona, i enceten Llobera, Pinell i Riner (11 regidors més en total).

El Partit dels Socialistes de Catalunya, ha obtingut 8 regidors. Ha guanyat en representació a Solsona, Olius i Sant Llorenç de Morunys (8 regidors).

El Comú, ha perdut 14 regidors a nivell comarcal. L’any 2003 va obtenir 20 regidors i actualment n’ha obtingut 6.

Ha perdut regidors a Solsona, Olius, Pinós, i perden la representació a Sant Llorenç de Morunys, Navès i Riner (14 regidors menys en total).

Per damunt de tot, el que ha destacat és l’abstenció, la gent que no ha pogut o ha preferit no votar, no opinar, no exer-cir el seu dret, no fer sentir la seva veu. Hi ha quelcom que no funciona o no motiva a exercir un dret privat durant molts anys i que ara que es pot, no s’exerceix. Winston Churchill va dir que la democràcia era el millor dels pitjors sistemes. La baixa participació no fa sinó, entre altres elements, donar-li la raó.

Opinió Assumpció Blanch

ReflexióDissabte 26 de maig de 2007, a la

tarda, hem gaudit al cinema París de Solsona de la pel.lícula “La vida de los otros” I dic hem gaudit, no patit, ja que la pel.lícula és extraordinàriament bonica i plena de contingut. Hi he anat en aquesta sessió en concret, a part de les recomanacions d’un amic que l’havia vist, i del qual me’n fio, per l’atractiu, i perquè en finalitzar la projecció es faria una xerrada- debat sobre la pel•lícula. Potser el meu primer error ha sigut creure que això de xerra-da-debat era el que abans en dèiem fòrum. Segurament que no volia dir el mateix. Aquí la meva equivocació. Sempre que jo he assistit a una pel·lícula amb fòrum el presentava una persona que havia vist la pel·lícula diverses vegades i que per tant n’era una entesa. Al començament de la projecció se’ns donava una petita informació objectiva amb alguna pauta i pista que, evidentment no incloïa el desenllaç de la trama. Al final el que s’intentava era fer reflexionar sobre la pel·lícula, sobre els interessos del director, sobre els efectes especials, sobre el leit motiv (que té tota bona pel.lícula) i després sobre l’impacte que havia tingut en nosaltres i el què ens havia fet pensar. La meva sorpresa, avui, ha sigut que d’entrada, el que dirigia la xerrada-debat ja ha començat a parlar de la “memòria històrica” com a motiu de la projecció de la pel.lícula. A partir d’aquí, i només amb una excepció tot ha sigut carregar-se els règims dictatorials, amb el franquisme com a més proper. I no perquè estigui en contra d’aquests arguments, sinó perquè crec que la pel·lícula, anava per un altre cantó, molt més profund. El règim dictatorial de l’època de la RDA no era el més important del film. El que al meu entendre valia la pena aprofundir era amb la complexitat de la persona humana. I potser, com jo també he fet algunes vegades, el que hauria anat bé, en acabar la projecció hauria sigut haver fet una estona de silenci per intentar reflexionar. Cosa que no ha fet la majoria de les persones que han parlat. Persones que segons el meu parer, ja venien amb la idea presa i que han formulat un comentari, que al meu entendre era in-dependent de la pel.lícula que haguessin projectat. Conclusió meva: Cal anar a la font amb el càntir buit, ja que sinó correm el risc de vessar-lo.

AgraïmentEn nom de tots els membres de la candidatura de

CIU a l’Ajuntament de Pinell feliciten al grup d’ERC pels resultats obtinguts en les eleccions municipals del passat 27 de maig. CIU de Pinell seguirà treballant pel municipi, ara des de l’oposició, amb voluntat constructiva i de ser-vei. També agraïm la confiança de tots els veïns de Pinell que durant aquests 4 anys han confiat amb nosaltres.

Opinió CiU de Pinell

41520 - Divendres, 1-6-2007

Page 42: Celsona 520

Opinió M. Nadal

Amb motiu de les eleccions franceses, donem un cop d’ull, del que ha sigut i és actualment, la nació francesa, els nostres veïns de sempre…

Tots estimem o hauríem d’estimar la nostra pàtria, ja sigui gran (Espanya) o petita (Catalunya). No és cert? També penso que culturalment, aniria bé saber alguna cosa de França, amb la que durant tot el temps, hem tingut guerres, tractes, favors, ofenses, però quasi sempre ens hem entès, deixant a part les diferències.

Per les referències que tenim o històries llegides o apreses, pot ésser útil i agradable, conèixer-les una miqueta millor: les persones que l’han il.lustrat, les seves riqueses o grandeses…

Ella és, efectivament, un dels països més cultes i més rics…Però, no és pas per ser així, que es vulgui tancar, tot al contrari, ella s’esforça a propagar arreu la seva llengua i el seu saber.

París, la capital, tindria avui segurament més de quatre milions d’habitants. Ella és anomenada el cervell d’Europa. És una de les capitals més visitada i amb més turisme del món. Els savis o estudiants, que van camí de ser-ho, van a París, com en altres temps anaven a Atenes (Bressol del saber, de la filosofia…)

França, per la seva posició geogràfica, privilegiada, veïns rics i poderosos. Mar Atlàntic, Mediterrani, cap a ‘Orient, el

Françaseu clima atemperat, el caràcter educat, patriòtic, però moderat, dels seus habitants, la seva hospitalitat, s’acomoda fàcilment als altres habitants de la terra…Heus aquí, resumint, la veritable França i els veritables francesos…

Tampoc no li han faltat, com a Espanya i altres llocs, grans homes: Reis, guerrers, sants o benefactors de la humanitat, que forjaren una gran nació…

Vegem-ne alguns, dels molts que ha tingut: Carlemagne, Sant Lluís, Sant Joan Baptista de la Salle, Lluís XIV(Rei Sol), Napoleó I, Joana d’Arc, Louis Pasteur, Madame Curie, descu-bridors i grans benefactors de la humanitat.

Bussuet, Masillon, Bourdaloue, Beyner, foren oradors famosos…Corneille, Racine, Molière, La Fontaine, poetes im-mortals…Grans homes, tals com els filòsofs: Malebranche, Des-cartes, Pascal…Matemàtics, físics, naturistes com Ampère, Lavoisier, Jussieu, són innombrables…També grans artistes, pintors: Le Poussin i Millet, escultors: David, Puget…i de músics: Gounot, Guil-mant…etc, etc.

Per tot això i més, penso que França mereix el títol de Nació Immortal, de gran Nació d’Europa…!

Opinió F. Torres

No he pogut entendre mai que la resignació sigui una virtut cristiana, almenys de la manera que a mi me l’han ex-plicada sempre: “Una simple acceptació passiva i plorosa pel mal que ens envolta”. No trobo cap pàgina evangèlica que ens inviti a seure i plorar sobre les adversitats. Jesús ens invita a rebel·lar-nos contra el mal per vèncer. Crec que la resignació era una virtut pròpia del paganisme. Tota la cultura romana està plena de refranys que fomenten el conformisme davant del mal. Horacio aconsellava els seus lectors d’aquesta manera: “Accepta la condició que la sort t’ha donat”, i molts altres d’aquest estil. Però l’Evangeli diu que el mal pot ser vençut pel bé i aixeca la bandera de l’esperança. Crec que ha sigut després quan alguns predi-cadors han rebaixat l’esperança al nivell de la resignació, fent-nos pensar que la resignació és bona aquí a la terra i l’esperança s’ha de mantenir per al que trobarem el cel. Crec sincerament que aquesta falsificació de l’esperança ha fet molt mal a la nostra Església perquè ha donat motius als seus enemics per desacreditar-la i ridiculitzar-la. Aquesta

Resignació i esperança

caricatura que alguns els agrada fer de l’Església, no té res a veure amb la doctrina de l’Evangeli. L’esperança cristiana dels creients que la volem viure, no és la imatge que alguns volen fer veure: “Un ramat d’ovelles pacients i covardes”. Tot al contrari, és la d’aquell que cada dia posa les mans a la feina, sabent que hi ha una altra MÀ que sosté les seves i el farà arribar allà on ell tot sol no podria. La voluntat de Déu no és cosa que jo hagi de suportar, és quelcom que accepto amb goig, encara que a vegades ho faig dolorosament.

Crec que no hem de confondre resignació passiva amb acceptació serena de la realitat, sempre que entenguem que la realitat no és una pedra per seure a plorar, sinó un trampolí per assentar bé els peus i saltar a una realitat millor. La resignació passiva és un suïcidi diari. L’accep-tació cristiana és l’esforç diari per aixecar-se després de l’ensopegada.

El cel ja arribarà quan sigui l’hora, però mai no ens arribarà la fruita si ara deixem que a l’arbre de la Gràcia se li podreixin les arrels que estan aquí a la terra.

42 520- Divendres, 1-6-2007

Page 43: Celsona 520

Opinió Ramon Gualdo Opinió Pere Espinal

Els Sants de la Setmana Divendres, 1 Sant Justí. Sant Ignasi (Íñigo); sant Flor.

Dissabte, 2 Sant Marcel.lí i sant Pere. Sants Germà, Paulí, Just i Sici. Sant Eugeni I; sants Potí, Blandina i companys.

Diumenge, 3 Sant Carles Luanga i companys. Sant Isaac; sant Justí; santa Oliva.

Dilluns, 4 Sant Pere Màrtir o de Verona; santa Clotilde; sant Francesc Caracciolo, prev.; beat Joan Gran; sant Hilari; santes Noemí i Rut.

Dimarts, 5 Sant Bonifaci. Sant Sanç (Sancho); santa Zenaida.

Dimecres, 6 Sant Norbert. Sant Artemi, l’esposa Càndida i la filla Paulina, mrs.; beat Marcel.lí Champagnat; sant Bertran d’Aquilea.

Dijous, 7 Sant Robert; sants Pererev., i Vistremond; beata Anna de Sant Bartomeu.

DESTIN: Un nen soldat

Destin Maliyamungu és un jovenet de 17 anys, i ja porta al damunt una experiència d’aquelles que marquen per tota la vida. Ell és un entre els milers de menors de la República Democràtica del Congo, els quals han estat utilitzats com a soldats des del 1998. Destin és un adolescent, tot menut, amb trets encara infantils, però la seva història sí que és ben dura.

Després de morir el seu pare, a casa seva (a Luvungi) hi van quedar la seva mare i sis germans. Un dia, el grup armat dels Mai Mai va comparèixer a la zona i se’l van endur. Va ser quan ell i uns amics seus es van convertir en soldats. Explica que la vida era molt dura “ens van ensinistrar a manejar les ar-mes, i ben aviat ens van enviar a combatre… Vàrem matar molta gent.”

També va veure morir molts dels seus amics. Desastre sobre desastre: A aquests nens, abans d’en-viar-los a combatre els proporcionen drogues, una pràctica que, malauradament, ja és habitual en exèrcits professionals. Quan un d’aquests nens és alliberat del servei, o pot fugir-ne i arribar a casa, es troba amb un pes molt feixuc al damunt: Costa molt i molt d’integrar-se a la vida social, porta traumes, records, imatges, confusions…

“Vàrem matar molta gent”. Que un nen de 17 anys digui això ens esgarrifa. Ens indigna i alhora ens remou per dins. Tant de bo, que molts governants i poderosos es remoguin per dins, i posin atenció a aquest problema greu dels nens soldats. Sembla que hi pot haver una mica d’esperança. Molts caps d’Estat han parlat i han posat bona voluntat, i propostes per a cercar solucions. Que sigui veritat, que Destin pugui tornar a somriure. Ell, i aquesta munió de nens que han tingut, a les mans, el pes i la fredor metàl·lica d’una metralleta.

Ara explicaré un fet que amb va dir el metge Enric Rubira Call

Era molt previsor i entrava la llenya per passar l’hivern abans de la Festa Major i feia que la tallessin amb lluna bella i així cremava bé.

Ell posava la llenya al cove i jo la pujava al llenyer. Tení-em moltes converses i parlàvem de coses molt interessants. Una d’elles era parlar de la política: “No t’hi fiquis mai; per resultes de la política se’m van cagar al barret i tot i fer una obra bona em van apedregar de tomàquets.”

“Serà molt que un home de carrera com sóc jo, les pre-guntes que tu em faràs les respondré al peu de la lletra”.

“La primera pregunta, ja que m’heu dit que no m’hi fiqués, em direu el què és la política”.

“Amb poques paraules vull explicar-t’ho: No és res més que els que governen i els que volen governar. Com que no hi caben, es discuteixen i es barallen i el que és més trist és que per causa de la política es mati tanta gent. Quan ja són asseguts a la cadira fan anar les potes d’ençà i enllà perquè no se’ls enrampin i si prometen alguna cosa, el que perilla és de rebre una puntada de peu.

Crec que, d’aquesta pregunta, te n’he donat l’explicació al peu de la lletra. Tu m’has dit que em faries més preguntes. Què em preguntaràs?.

“És veritat que per resultes de la política se us varen cagar al barret ?”.

“Mira, no saps com em fas content de fer-me aquesta pregunta. Si el que t’explicaré tens ocasió de posar-ho al pro-grama de la Festa Major, et dono una bona propina. Ara anem a entrar llenya i mentre reposarem ja ho explicarem.”

Avui hem fet l’explicació de la primera pregunta i la set-mana que ve, de la segona, en que es parlarà d’un fet històric.

43520 - Divendres, 1-6-2007

Page 44: Celsona 520

Reportatge dels II Premis ONGC lliurats a Solsona

La revista de pensament polític, solidaritat, cooperació i relacions internacionals ONGC publica en el seu darrer número de primavera un reportatge sobre el lliurament dels II Premis ONGC que va tenir lloc a Solsona el passat 18 de ge-ner de 2007. Acompanyades d’un bon reportatge fotogràfic, podem llegir els parlaments dels premiats, Arcadi Oliveres i Abdurahman Malkic, alcalde d’Srebrenica.

Poesia Juani, terapeuta psicocorporal

Ignorats

Des del present ara séconscientment i afectuosa

que la ginesta acaba de floriraprofitant la conjuncióde Venus amb la Llunaen espai-temps escollitet parlo des del retorn

a les temptades del silencid’una vida viscuda i... no.

Fa dies que passo de llargno parlo amb les plantesni les acarono al frontpell delicada a la pell

de tons i colorsfa dies que

m’entristeix la calma ino faig pressa, no

m’estimo el pas de vidala mil·lèsima de segonque s’acostuma a mi i

fins el respirar respirasens condició.

Formo part dels quese saben ignorats

per si et plau conèixer-mesóc a l’ara i aquí

d’aquest Paíssilent, adormit

espero que el riu avanci em deixo sentir... però, qui s’ocupa

de perdonar els sentits?ara hi sóc quan el cos crida

i, s’espanta de vidademà... qui sap?

potser el ventse m’endurà.

Cerco la calma de la calmai em ve de gust acompanyar-te.

AbstencióAls nostres estimats polítics

amb molt bon rotllo

La penosa obstinacióper criticar amb zel intenstots els projectes aliens.El vostre orgull xaró,

un discurs sense esperó,discussions pròpies de nens...

Crea un desencís immensque ha incrementat l’abstenció.

Ja ho diu la dita nostrada:“Aquell que no vulgui polsQue no vagi, ai las, a l’era”Segueix la gran davallada,

fins que us quedareu tots solsaixò sí, traient pitrera.

Aquest afer s’ha acabat...tots contents, tots heu guanyat...

Opinió Josep Maria Poblet

Sàpiens Publica una investigació de l’historiador solsoní Jordi GuixéSón documents inèdits que es publiquen per primera vegadaQui va detenir Companys?

Sàpiens, la revista en català dedicada a la història, parla de la reconstrucció dels últims dies de Lluís Com-panys amb documents inèdits i noves dades sobre la per-sona que el va detenir. Sàpiens, apareix als quioscs parlant de la reconstrucció dels últims dies de Lluís Companys. Aporta noves dades sobre la persona que el va detenir, l’espia franquista Pedro Urraca, figura clau en el final de la vida del president. Un interrogatori fet a Companys a la presó francesa, una foto de l’espia franquista i informes de seguiment són alguns dels documents que trobareu a la revista i que es publiquen per primera vegada.

Publicacions Ramon Estany

Publicacions Ramon Estany

44 520- Divendres, 1-6-2007

Page 45: Celsona 520

Un comiat de solter

De boda Esperant el gran dia Ep, la foto

Els reis de la nit

Ep, la foto! Ramon Estany

45520 - Divendres, 1-6-2007

Page 46: Celsona 520

Futbol CF Solsona

1r Equip - Temporada 2006/07 - 2a Regional, Grup 7 - Jornada 34 - Diumenge, 27 de maig de 2007

CF San Pedro Lumen de Terrassa, 0 - CF Solsona, 2Gols: Primera part (0 - 2): Min. 1 (0 a 1): Màrius (p). Min.40 (0 a 2): Sala. Segona part: (0 a 2).

CF Solsona: Ribera, Jiménez, Sabata, Migueles, Obiols, Soler, Vilaseca, Màrius, Sala, Cardona i Alarcón. També: Viladrich, Cutié, Mas I, Mas II, Jaray i Lombardo.

Diumenge al matí: diumenge d’eleccions municipals. I, el primer equip del Club Futbol Solsona que es jugava el campionat de lliga a Terrassa. El Solsona es desplaçava en el que era la seva última sortida del campionat. El destí: Terrassa (San Pedro Lumen) un camp de dimensions reduïdes, amb un equip local que havia descendit de primera territorial i, que enguany ha dut a terme una fluixa temporada que l'ha dut a descendir de categoria.

Eren les nou del matí quan un autocar amb una seixan-tena d’aficionats i jugadors solsonins emprenia la gran aventura. (Abans però, a 2/4 de 7 del matí, uns missatge de mòbil del Jordi Freixes havia aixecat a més d’un del llit!!! Un pressentiment; el Solsona guanyaria 1 a 4 i, el Santpedor perdria 3 a 0!!! Per tanT, el Solsona seria campió!!!). Cares d’il·lusió, pensaments positius, somriures,... es palpava que la gesta es podia aconse-guir!!! (El Sabata li deia al Vilaseca: "T’imagines que guanyem la lliga? Que a Solsona es preparin, que ens farem notar!!!). Ningú no pensava en negatiu!!!

Es va arribar al camp i, després del cafè de rigor, cap als vestidors. Els nervis començaven a córrer per dins i, encara faltava una hora per l’inici del partit.

Un bon escalfament, el crit de guerra i, som-hi: un salt i cap a dins el terreny de joc.

Xiulet inicial, el Pep toca per Màrius, aquest retrocedeix a Vilaseca que després de conduir l’esfèrica la dóna a Alarcón que no pot batre el porter local. El refús se’l queda Vilaseca i piiiiiiiiiiiiiip!!! Penal claríssim, que Màrius transforma en el

zero a un (minut 1 de joc i, ensenyava una samarreta que en romanès deia: CONTRA TOTS I CONTRA TOTHOM, EL SOLSONA ÉS EL CAMPIÓ!!!). El Solsona embogia, els afi-cionats exaltats saltaven d’alegria,... I, no havien passat ni cinc minuts que la notícia saltava (el Can Boada guanyava 1 a 0 al Santpedor, per tant el Solsona era campió). Vint minuts més tard, el Solsona seguia igual però, amb un equip local que no s’hi jugava res, molt accelerat (i, una nova trucada ens tornava a fer saltar: el Can Boada feia el segon!!!) El Santpedor ho estava passant molt malament, Can Boada era un infern que, entre els seguidors locals i els “hooligans solsonins” desplaçats al camp del Can Boada, estaven amargant la vida, la lliga i el campionat al Santpedor. Al fil del descans, però, mala notícia, el Santpedor

L'afició

El grup després de dinarCAMPIONS

46 520- Divendres, 1-6-2007

Page 47: Celsona 520

Futbol CF Solsona

L’entrenador, Sorín, remullat

reduïa distàncies. Pep Sala, però, definia amb una vaselina per sobre del porter local i col·locava el zero a dos al marcador. Però, quan els jugadors blaus enfilaven el passadís dels vestidors, amb un Màrius amb cara de resignació (s’havia trencat), una nova trucada ens informava del tercer gol del Can Boada.

La mitja part va servir per reestructura l’equip, fer canvis i posar serenor (el Sabata deia: "Feu-me cas, s’hi això no se’ns escapa, som campions que, el Can Boada farà la seva feina!!!").

Saltem al camp i ens trobem un equip local molt esverat i la veritat és que el segon temps no va donar per gaire. Tres clares ocasions errades del Solsona, dues expulsions dels locals i, agressió de l’entrenador local a l’àrbitre. Restava vint-i-dos minuts de joc i el partit quedava suspès. A Can Boada tot seguia igual i, per tant, el Solsona tocava el campionat de lliga amb la punta dels dits.

Un cop fora del camp, arribaven notícies (millors im-possible): el Can Boada havia guanyat 3 a 1 i, el San Lorenzo havia guanyat 3 a 2. Per tant, el Solsona, acabant el partit tal i com està, és campió. I el San Lorenzo aconseguiria la segona plaça. I el Santpedor (l’etern rival) es queda sense res!

Dimarts el comitè de competició de la Federació Catala-na de Futbol va donar per finalitzat el partit i així, el campionat de lliga ja és del Solsona. I, per dissabte que ve, l’equip prepara la celebració del títol (matí de Paint ball amb esmorzar, dinar, al vespre rua i recepció a l’Ajuntament i sopar fi de festa).A tots els integrants de la plantilla: Gerard Ribera, Santi Cutié, David Lombardo, Santi Sabata, Javi Jiménez, Joan Obiols, Candi Viladrich, Raul Migueles, Sergio Alcázar, Pere Mas, Àlex Mas, Carles Pérez, Francisco Pérez, Jordi Freixes, Eduard Vilaseca, Toni Cardona, David Jaray, Àlex Alàrcon, Carles Soler, Màrius Pop, Josep Sala, Miqui Pavón, Miquel Irla.A l’entrenador: Danila Pop Sorín. Al delegat: Lluís Valls.I als “pocs” de la directiva que ens han fet costat.

I als que durant la temporada també han format part de l’equip: Adi, Joan Llosada i Chava.I als pocs juvenils que han volgut venir o els han deixat venir: Juanjo, Eliseu i Kike.I el cos tècnic i la plantilla agraeix el suport que ha tingut i, que sense ells no s’hagués aconseguit res de res a: als acompa-nyants/es, a les parelles i, a l’AFECCIÓ.

Vegeu la classificació la classificació final i fotos:

Futbol Josep M. Montaner i Reig

El primer equip del Solsona aconsegueix l'ascens a primera regional

El futbol solsoní està d'enhorabona després que el primer equip del CF Solsona aconseguís l'ascens de categoria el cap de setmana passat en l'últim partit de la temporada. El CF Solsona es jugava al camp del San Pedro de Terrassa la primera posició del campionat i la consecució de l'ascens a primera regional, i no va fallar.

L'ascens es va consumar gràcies a la victòria dels solsonins a Terrassa -on l'equip va viatjar acompanyat d'una setantena de seguidors solsonins- i a la derrota del Santpedor -primer classificat fins aleshores- que va perdre a casa davant el Can Boada.

El Solsona conclou amb el desitjat ascens una tem-porada en què ha desplegat un gran joc gràcies sobretot "a la qualitat tècnica de la plantilla i a la pinya que ha format l'equip en tots els compassos del campionat", segons explica el capità solsoní, Toni Cardona. Cardona ha destacat també la contribució de l'afició en la consecució del títol, ja que "des del primer moment ha recolzat l'equip com mai, i ha vist que l'equip podia arribar molt lluny". "S'ha d'agrair molt el seu

suport i dedicar-los un ascens que costa molt d'aconseguir", ha subratllat el capità solsoní.

També el president del club, Josep M, Divins, es mos-trava exultant amb la fita assolida, ja que "posa el club en una categoria al nivell de la ciutat". "L'equip tenia possibilitats de pujar, encara que assolir un ascens és complicat", ha explicat Divins, que ha destacat "la qualitat de la plantilla i el suport de l'afició".

De cara l'any vinent, tant Divins com Cardona consideren que la plantilla té moltes possibilitats de mantenir la categoria. Cardona ha explicat que "coneixem els equips que hi trobarem i penso que no ha de ser difícil mantenir-se".

Per la seva banda, Divins, que ha anunciat que deixarà la presidència el proper mes de juny, va fer un balanç positiu dels seus 4 anys de mandat al capdavant del club, en els que s'ha celebrat el 75è aniversari de l'entitat, s'ha aconseguit tenir gespa artificial, s'ha recuperat l'afició i s'ha potenciat els equips base. A més, Divins ha destacat, també, l'ascens dels equips juvenil i infantil a primera regional.

47520 - Divendres, 1-6-2007

Page 48: Celsona 520

El dissabte passat els infantils del C.F. Solsona jugaven un partit molt important, ja que del seu resultat en depenia que l’equip pogués pujar de categoria. Aquest fet determinà que l’equip, excessivament nerviós per la responsabilitat, comencés el partit cometent algunes imprecisions que en condicions nor-mals no es produirien. La qüestió és que el Sallent s’avançà en el marcador per tres vegades consecutives deixant el marcador en un preocupant 3-0. Immediatament l’Adri Navarro reaccionà des de la banqueta i amb un parell de retocs tàctics aconseguí que s’anés al descans amb un 3-1. Aquest resultat deixava l’equip

Fi de temporada dels Alevins del CF Solsona

El passat dissabte es va celebrar el fi de temporada de l’equip aleví del Club Futbol Solsona, equip que ha que-dat classif icat en 11a posició en el grup 9 de la 1a divisió territorial, aconseguint mantenir-se a la categoria.

Els entrenadors van agrair la col-laboració dels nens amb un petit detall.

Des d’aquí, els desitgen que passin un bon estiu i fins la pròxima tempora-da.

Infantils - 2a divisió - 26/05/2007

Sallent C.F., 3 - C.F. Solsona, 4AlineacĐ uig,

Vidal Ferrer (1), Robert Tripiana, Gerard Roca, Joan Vilà - Entrenador: Adrià Navarro. Ajudant: Josep Maria Vilaseca

Partit transcendental amb final feliç

en la mateixa categoria però a la segona meitat els nois varen sortir mentalitzats i a base d’entrega i concentració aconseguien un meritós resultat que els permet l’anhelat ascens.

Cal doncs felicitar tot l’equip, fonamentalment l’entre-nador que ha fet un gran treball en un grup molt ben dotat per a la pràctica del futbol, i òbviament a tots els integrants de la plantilla que han estat uns nois molt predisposats i disciplinats per formar un gran equip.

FELICITATS A TOTS!

Futbol CF Solsona

D’esquerra a dreta. Darrera: Adrià Navarro, Arnau Bajona, Albert Aresté, Jordi Lluís Oliva, Vidal Ferrer, Jordi Sarri, Remí Viladrich, José Luis Castillo, Seca, Jordi PuigA davant: Guillem Barcons, Aleix Ribera, Èric Testagorda, Gerard Roca, Robert Tripiana, Andreu Barniol, Joan Vilà, Arnau Múrcia, David Alconchel i Marc Martínez.

48 520- Divendres, 1-6-2007

Page 49: Celsona 520

No va poder ser: per dos punts vam quedar fora de l'as-cens.El partit desciciu va ser per l'Avià, amb un ajustadíssim 1 a 2, amb un Arrels que va jugar contra l'Avià de tu a tu, creant més ocasions que l’Avià. Un molt bon equip, molt compensat a totes les seves línies. L'Arrels va sortir a per totes i donant-ho tot al camp. Això va fer que superéssim en moments a l’Avià i creéssim bastantes ocasions. Però la sort era de l'Avià, que es va trobar amb un gol a favor al minut 2, fet que ens complicava encara més les coses. Ens vam sobreposar i vam crear 3 oca-sions molt clares, que no van entrar per mala sort. La primera part va acabar amb un injust 0 a 1, però el que havíem vist a la primera part ens feia ser optimistes: Només havíem de jugar igual i amb les mateixes ganes i tard o d’hora hauríem d'empatar i efectivament al minut 15 Moncu feia l'1 a 1. L'Avià perdia el control del partit. Això feia que creessim dues ocasions clarís-simes, però el porter visitant i el pal impedien que ens poséssim per davant al marcador. A mesura que passava el temps vam haver d'avançar línies, fet que l'Avià va aprofitar per crear dues ocasions molt clares que Xavi detenia molt bé. El partit estava

Futbol CE Arrels

Futbol "LACH"

Santiago Vázquez Folgueira, actual professor de l’INE-FC de Barcelona (especialitat en futbol), ex jugador de primera divisió amb el Real Madrid CF i el Real Valladolid, en va ésser

Escola de Tecnificació de Futbol “LACH”El passat divendres, 25 de maig de 2007, es va dur a terme

la quarta sessió pràctica de l’Escola de Tecnificació de Futbol “LACH”

el ponent i, en una sessió en que es va treballar la tècnica i el control, els diferents nens i tècnics presents van poder gaudir de valent amb aquest gran mestre del futbol.

Arrels- 1 - Avià- 2Jugadors: Xavi, Adrià, Costa, Pere, Ramon, Miki, Uri, Cambre, Jorge, Carles, Roca, Manolo, Moncu, Oriol.

No va poder ser

trencat; es creaven ocasions per les dues bandes. L'Avià tenia el centre del camp, però nosaltres sortíem molt bé a la contra. A mesura que passava el temps l'Arrels col·locava més jugadors al camp de l'Avià. Això ens feia deixar més forats en defensa i haver de fer moltes faltes en crear més situacions d'1 contra 1. I amb una d’aquestes faltes, al minut 30, ens marquen l'1 a 2. Ens queden 10 minuts i encara tenim dues ocasions molt clares per empatar. Ells també van tenir alguna ocasió més. Creiem que ens mereixíem alguna cosa més per les moltes ocasions que vam tenir.

Claus del partit: El gol en contra al minut 2 i les ocasions fallades.

A destacar: l’entrega i el bon fer de tot l'equipI donar les gràcies al nostre delegat Joan ja que junts hem viscut bones sensacions, hem gaudit de les victòries i hem encaixat les derrotes amb esportivitat i a tots els que durant la temporada ens hem aplegat al voltant d’aquest esport. Moltes gràcies!

49520 - Divendres, 1-6-2007

Page 50: Celsona 520

Bàsquet CB Solsona

Cim del Gourdon (3.034 m)

Cadet masculí Nivell “A”

CB Vilatorrada, 71CB Solsona “A”, 85Parcials: 12-21 33-34 53-60 71-85Jugadors: Jordi, Guille, Andrew, Marcel, Dani V, Dani P, Oriol, Pedor, Cases, Abella, Albert, Marc.

El desplaçament més dur

Els nostres nois es van desplaçar a Sant Joan de Vilatorrada, a disputar un dels que de ben segur és l’en-frontament a témer. La seva duresa a la nostra pista ens va fer pensar el pitjor. A part, els partits jugats en aquesta pista sempre han estat de color marcadament local.

El partit es va iniciar molt malament, tal i com és normal els últims partits. Els nostres joves no es van posar les piles fins a la mitja part, on -tancant molt bé les posicions interiors- es va aconseguir parar la gran eficàcia interior local. El joc es va transformar en un intercanvi ràpid de bàsquets, que donaren moltes errades.La defensa solsonina era el valor més alt i, com a tal, es va instaurar donant els seus fruits en compta-gotes, però d’una manera eficaç. Cal remarcar que encara està viva l’opció de quedar primer d’aquesta complicada lliga de nivell “A-1”. S’esperen resultats positius d’altres encon-tres, però som vius.

Sense destacar cap jugador en especial, sí que cal un toc d’atenció, i no tirar la tovallola, abans d’acabar la lliga. Som una estrella de cinc puntes...

Última jornada de competició oficial de la temporada

Aquest cap de setmana finalitzen les competicions de bàsquet que encara no havien acabat. Ja només restaran, per tancar la temporada, alguns partits amistosos on ha estat con-vidat el club (el segon i tercer cap de setmana de juny).

Però es tracta d’un cap de setmana estrany, marcat per ajornaments i canvis que ens han sol·licitat, la qual cosa fa que en el moment de tancar l’edició, encara no se sàpiga el calendari de partits. Caldrà consultar a darrera hora la web del club (www.cbsolsona.com). També resulta peculiar la situació creada en relació als tres equips que encara tenen opcions d’assolir la pri-mera plaça dels seus respectius campionats: el cadet A masculí, l’infantil femení i el pre-infantil masculí. Tots ells estan afectats per ajornaments o decisions del Comitè de Competició... Podrem celebrar algun campionat més? Quan ho sabrem? Veurem què passa finalment aquest cap de setmana.

A banda d’aquestes circumstàncies, cal felicitar tots els esportistes, entrenadors i delegats del club per l’esforç i la feina feta durant tota la temporada.

Trobada final d’escoles de bàsquetEls pre-benjamins de l’escola de bàsquet del Club (els

més petits) dissabte també estaran de cloenda de temporada, ja que participaran a la trobada i la festa final de les escoles de bàsquet de les comarques centrals de Catalunya que, com cada any, es fa al pavelló manresà del Nou Congost. Ben segur que s’ho passaran molt bé.

El bàsquet de manteniment va fent-ne de les seves...Veterans CB. Cervera 38 - Bàsquet de manteniment CB Solsona 72

La setmana passada hi va haver un nou “bolo” del bàsquet de manteniment solsoní, en aquesta ocasió convidats pels veterans del C.B. Cervera. Els solsonins van compartir l’afició al bàsquet amb els amics

cerverins, però no es van estar d’aprofitar l’ocasió per fer una exhibició de triples i de bon joc.

50 520- Divendres, 1-6-2007

Page 51: Celsona 520

Dies: 25,26,27,28 I 29 de juny de 9h a 13h

Lloc: Camp Municipal de Solsona

Inscripcions: del 28 maig al 2 de juny per aquells nens i nenes que van participar a les Estades de Pasqua a Riu Esports i Moda.-Obertes a tothom del 4 al 23 de juny.

Categories: nens i nenes pre-benjamins, benjamins, alevins i infantils

ESCOLADE FUTBOL “LACH”CAMPUS D’ESTIU

Infantil masculí nivell B2

Probesa Bàsquet Berga, 63CB Solsona, 64Parcials: 10-7, 24-17, 39-27, 49-35, 55-45, 63-64 - Adrià 23, Moha 4, Beto 4, Miquel 2, Majid, Pau 16, Jaume 2, Albert 5, Simón, Joan Marc 4 i Martí 4

Victòria a casa dels líder !

L’equip que patrocina Tallers Farràs va guanyar el partit a la pista d’un dels rivals més forts als quals s’ha enfrontat aquesta temporada.

Els locals, de bon començament, van marcar una clara diferència que va anar creixent a poc a poc, fruit de la su-perioritat mostrada fins al moment, arribant als 16 punts, a manca de 15 minuts per la finalització del partit.

En aquest moment una re-acció basada en el joc defensiu dels solsonins va permetre arribar a l’últim període amb una diferència en contra de 10 punts, la qual cosa encara mantenia vives les apiracions taronges de guanyar el partit.

Només començar el darrer període, les recuperacions de pilota dels solsonins van permetre 3 cistelles fàcils i ràpides del Pau i l’Adrià, que ajustaven molt el marcador. La resta del període va trans-córrer amb empats i avantat-ges molt curts favorables als locals, fins que en el darrer minut finalment els solsonins s’avançaren d’un punt.

Aquest darrer minut fóu molt emocionant. Aquest co-mençava amb un atac errat dels locals, cosa que tornava a do-nar la possessió als taronges. A manca d’uns 15 segons, els lo-cals van fer una falta personal al Beto que obligava a llançar 2 tirs lliures decisius que van ser anotats. Finalment, els lo-cals, ja a la desesperada, van fer una última cistella quan ja s’acabava el temps.

Cal destacar i felicitar els jugadors per la bona i agres-siva defensa feta, durant la segona part del partit i, especialment, en l´últim període.

Bàsquet CB Solsona Futbol CF Solsona

C.F. SolsonaEleccions a Junta Directiva

El divendres 29 de juny, i coincidint amb l’Assemblea General Ordinària de socis, se celebraran les eleccions a Junta Directiva.

Les candidatures s’han de lliurar a les oficines del Club abans del divendres 15 de juny. Hi ha de constar el candidat a President i els candidats a Junta Directiva.

En el cas que es presenti una única candidatura, es considerarà guanyadora per aclamació. En el cas que no se’n presenti cap, l’Assemblea intentarà nomenar una Junta Gestora o decidirà les mesures a emprendre.

Per qualsevol aclariment, podeu adreçar-vos als membres de la Junta.

51520 - Divendres, 1-6-2007

Page 52: Celsona 520

Motor Club Solsonès Lluís Novelles

Motocross Vila de GironellaEl diumenge dia 27 es va celebrar una nova prova del Campionat de Catalunya de Motocross al circuit del Clot de l'infern, el qual -per cert- estava en magnífiques condicions

La prova anomenada Motocross de Gironella va ser organitzada pel Moto Club Baix Berguedà, que -com ja ens té acostumats- va portar a bon terme magníficament sense que hi hagués incidents.

Van competir en la categoria iniciació un total de 36 joves pilots entre els quals hi havia, representant el nostre club, Ramon Mascaró Sala, que després de fer unes tandes classificatòries discretes va anar a més a l’hora de la cursa, fent molt bones sortides i seguint l’estela del grup capdavanter fins gairebé al final de la prova, on una ensopegada amb un pilot més lent el va fer caure, perdent així algunes posicions. Finalment va acabar en 18a posició.

Cal dir que el Ramon va estar molt ben assistit pel seu company, encara convalescent d’una lesió, Lluís Villaró, que a més de donar-li ànim li marcava la posició amb una pissarra. Aquest fet crec que és encomiable ja que ressalta la bona amistat entre els nostres joves pilots.

Felicitats !!!!

QUARTS DE FINALDISSABTE 26 DE MAIGBAR CASTELL – ARDÈVOL ................................................ 5-2 LLOBERA – SANT CLIMENÇ ............................................. 3-2EXC. J. RIBERA – CAMBRILS .................................. 1-1 ( 4-2)CASTELLAR DE LA RIBERA – ESPORTIU FREIXINET ....... 1-2

CULLERA DE FUSTACLÍNICA VET. “EL SOLSONÈS” – NAVÈS .......................... 2-0

SEMIFINALS - DISSABTE 2 DE JUNYBAR CASTELL – LLOBERA (dissabte, a les 15.30 h al pavelló) MORENO -ORTIZ

EXC. J. RIBERA – ESP. FREIXINET (dissabte, a les 16.30 h al pavelló) MORENO - ADRIÀ

FINALS - DISSABTE 9 DE JUNY 3r i 4t lloc a les 16 h al pavelló GUITART - ADRIÀ1r i 2n lloc a les 17 h al pavelló CASTILLO - ADRIÀ

12 H (DISSABTE 16 DE JUNY)

Lliga Comarcal Servei de Premsa del Consell Comarcal

Castellar de la Ribera, 2Guissona, 5Jugadors: Manel, Javi, Jordi Erola, Tripiana, David, Angrill(2), Solé, Casafont, Jordi Cardona Entrenador: Jordi Díaz

Cara i CreuEl Castellar jugava un dels últims partits contra el

Guissona, un dels equips líders a la classificació. A la primera part, el Castellar donava la cara i el partit semblava fàcil de guanyar, però el Guissona no va parar fins a tenir la victòria assegurada. En el primer període, la cara. Dos grans gols de Marc Angrill i un bon gol dels blaus (2-1). A la segona part, la creu. El Castellar va sortir molt adormit i encaixà el segon gol del Guissona i tot i així, els blaus no van reaccionar i reberen el tercer. El Castellar ho intentà tot per capgirar el marcador i jugà amb porter-jugador, però no va donar resultat i va acabar perdent per 2-5. Un resultat que esborra una molt bona primera part. El pròxim partit, que ja és l’últim, els blaus visiten l’Almenar, que està a mitja taula com el Castellar.

SORTIDA MATINALDia 3 de juny“Circular: Túnel del Santuari de Lord-Torruella-Sòbol-Túnel del Santuari de Lord.Sortida a les 8 del matí de la Plaça del Camp.

Sortides Centre Excursionista del Solsonès

Futbol Sala

52 520- Divendres, 1-6-2007

Page 53: Celsona 520

Futbol Sala PB Solsona La Xurre

JORNADA 29PB CASTELLDEFELS - CRISTEC BALAGUER .............................. 4 – 3CCR CASTELLDEFELS - SPORTING ESPLUGUES ...................... 4 – 5SICORIS CLUB- PB SOLSONA LA XURRE .................................... 6 – 3SANT JULIA CE - NATACIO SABADELL ...................................... 7 – 6CASA ALCALA - TABIGUIX VILASECA FS ................................... 4 – 5NÀSTIC DE TARRAGONA - MARTORELL FS .............................. 3 – 4TARREGA FS - W. SANT CUGAT ............................................... 8 – 6ST ANDREU DE LA BARCA - PB TRINITAT VELLA ................... 5 – 5

Sicoris Loanca 6PB Solsona “La Xurre” 3 PB Solsona: Mangas, Obiols, Rafart, Ricard, Santacana, Ivan, Sito, Jordi, Ramon, Alsina i Dani - Àrbitres: Expósita i EscalonaGols. 1a part: 1-0 min.8 Arnau, 2-0 min.13 Joan 2a part: 2-1 min.25 Obiols, 3-1 min.7 Cristian, 4-1 min.35 Joan, 4-2 min.38 Ricard, 5-2 min.38 Roc, 5-3 min.38 Sito, 6-3 min. 39 Cristian

La mala definiciódavant porta es paga

Els de LA XURRE no van poder tornar de la capital de Lleida amb cap dels punts en disputa, ja que la falta d’encert de cara a gol va condemnar els solsonins. El partit va ser força entretingut per al poc públic que hi havia al pavelló lleidatà, ja que el joc era directe i amb opcions a les dues porteries.

Tan sols la millor eficàcia dels de casa va permetre que els punts es quedessin a Lleida. Cal remarcar que els de la penya van estavellar fins a cinc pilotes als pals de la porteria local.

En fi, un partit en que els de LA XURRE no s’hi juga-ven res més que els punts en joc, ja que la temporada ja està feta, mantenint la categoria un any més en aquesta TERCERA DIVISIÓ del futbol sala estatal.

Aquest cap de setmana disputarem l’últim partit de la temporada i, atenció, que serà DIUMENGE A LES 12 DEL MIGDIA, davant del darrer classificat i nou equip de Territorial Catalana CCR Castelldefels .

Des d’aquest raconet els jugadors, tècnics i junta de la PB Solsona LA XURRE volem donar l’enhorabona als companys del CF Solsona per la seva gran temporada i l’ascens aconseguit.FELICITATS NOIS!!!!!!!

CLASSIFICACIÓ 1a NACIONAL B GRUP 2 TEMP. 06/07 PJ PG PE PP GF GC PTS

1 NATACIO SABADELL 29 22 1 6 159 87 672 MARTORELL FS 29 20 3 6 156 116 633 WINTERTHUR SANT CUGAT 29 18 3 8 180 136 574 CASA ALCALA FS 29 18 1 10 119 104 555 SANT ANDREU DE LA BARCA 29 18 1 10 110 99 556 G.IMB.STRABERES TARREGA 29 17 2 10 123 93 537 TABIGUIX VILASECA FS 29 14 3 11 146 132 488 SICORIS CLUB 29 14 4 11 141 124 469 PB CASTELLDEFELS 29 11 4 14 109 132 3710 CRISTEC BALAGUER FS 29 10 2 17 122 153 3211 PB SOLSONA LA XURRE 29 10 1 18 115 138 3112 GIMNÀSTIC DE TARRAGONA 29 10 1 18 129 152 3113 SPORTING ESPLUGUES 29 9 3 17 109 142 3014 SANT JULIA CE 29 7 5 17 100 133 2615 CERRO -PB TRINITAT VELLA 29 6 5 19 126 134 2316 CCR CASTELDEFELS 29 7 1 21 93 132 22

Classificació General (Jornada 29)

Futbol Sala Cambrils (Territorial Catalana – Grup 1)

El Cambrils es juga la permanència!!!

Aquest pròxim cap de setmana, el Cambrils es juga salvar la categoria a l’última jornada, i per això necessita d’una victòria en els dos partits que ha de disputar.

Dissabte, 2 de juny, a les 19:00 h al Pavelló de Cambrils

C.E.C.R. Cambrils – A.E.J. Riera

Partit d’alt interès, ja que l’equip de Cornellà es juga l’as-cens a Nacional B, i l’única possibilitat passa per guanyar-nos. Es dóna la casualitat que aquest equip ha estat tota la lliga en posicions d’ascens fins a la penúltima jornada, éssent un dels equips que juga un millor futbol sala.Per altra banda, el Cambrils necessita sumar una victòria o esperar que dos dels seus tres rivals directes (St. Sadurní, Montsant i Areca) perdin. I és que cal afegir, que en aquesta lliga tan igualada, descendeixen quatre equips i les dues últimes places encara estan per decidir.

I si les circumstàncies per salvar-nos no ens acompanyen el dissabte, l’endemà tenim l’última oportunitat.

Diumenge, 3 de juny, a les 13:00 h al Pavelló de Cambrils

C.E.C.R. Cambrils – F.S. Gelida Industrial

Us esperem en aquest cap de setmana d’infart!!

Pròximes Curses

03 de juny ..... Can Mercader- Cornella (10 km.)03 de juny ..... Pineda de Mar (10 km.)03 de juny ..... Marató per relleus a Lleida

Més informació Ribera Esports.

Atletisme Club Fondistes del Solsonès - Prosetel

53520 - Divendres, 1-6-2007

Page 54: Celsona 520

Club BTT del Solsonès La Junta

El passat diumenge 27 de maig es va celebrar la 10a marxa BTT del Solsonès, per quart any consecutiu, inclosa dins el Circuit de Gran Fons de la Federació Catalana de Ciclisme

A les 8 del matí i com ja és tradicional amb el tret de sortida dels trabucaires, van sortir 430 ciclistes de la Plaça del Camp, la participació més alta en les deu edicions de la marxa, vinguts de diferents punts de Catalunya, per fer un dels tres circuits previstos per l organització.

Els tres circuits eren totalment nous aquest any: el llarg de 62 kms. i 2.007 metres de desnivell, el mitjà de 48 kms. i 1.516 m. de desnivell i el curt de 24 kms i 724 m. de desnivell, així cada ciclista podia triar el que més s adaptés a les seves possibilitats.

Els tres circuits estaven enllaçats entre si i entre els tres passaven per cinc municipis del Solsonès: Solsona, Olius, Castellar de la Ribera, Pinell i Llobera. Durant el recorregut els ciclistes van poder gaudir d´uns bons avituallaments i uns

430 ciclistes a la 10a Marxa BTT del Solsonès

grans paisatges.Aquest any també coincidia amb el 10è aniversari del

Club BTT del Solsonès i es va fer entrega als ciclistes d´un mallot commemoratiu del 10è aniversari del Club un cop

A punt per la sortida

Moment de les inscripcions

La Junta organitzadora de la 10a. Marxa BTT del Solsonès

54 520- Divendres, 1-6-2007

Page 55: Celsona 520

Club BTT del Solsonès La Junta

El Club BTT del Solsonès volem donar les grà-cies a tots els propietaris dels terrenys per on ha passat la marxa, als controls i avituallaments, patrocinadors, col.laboradors, Creu Roja i assistència mèdica, Ajun-tament de Solsona, Olius,Castellar de la Ribera, Pinell, Llobera,Consell Comarcal, Diputació, Solsonès Turístic Consorciat, als veïns de la zona del Camp, on va sortir i arribar la marxa i especialment al Motor Club Solsonès i a tothom qui a fet possible aquesta marxa.

arribaven a meta, juntament amb un diploma acreditatiu i beguda fresca. També hi va haver assistència mèdica en ruta i ambulància, servei de dutxes i rentador de bicicletes.

Com a curiositats de la marxa podem dir que encara que no era competitiva, el més ràpid del recorregut llarg va fer un temps de 3 hores 3 minuts i 18 segons amb una mitjana de 20´3 kms/hora. La noia més ràpida va fer un temps de 4 hores 0 minuts i 43 segons amb una mitjana de 15´5 kms/hora, fent el recorregut llarg un total de 149 cicilistes

El circuit mitjà, el més ràpid amb un temps de 2 hores 50 minuts i 2 segons amb un promig de 17´6 kms/hora. A l apartat de noies, la més ràpida va fer un temps de 3 hores 47 minuts i 7 segons, amb un promig de 13´2 kms/h. fent aquest recorregut 175 ciclistes.

Al circuit curt, el més rapid, amb un temps d'1 hora 22 minuts i 58 segons, fent una mitjana de 17 4 kms/hora; i la noia més ràpida, amb un temps de 2 hores 24 minuts i 2 segons amb una mitjana de 10 kms/h. En total, aquest circuit el van fer 106 ciclistes.A la nostra pàgina web www.bttsolsones.com podeu trobar més curiositats de la marxa i informació del club BTT.

Esmorzar a la font dels Colomers

Patinatge Solsona Patí Club

El passat diumenge dia 20 de maig, a la població de Tremp, es va celebrar el Campionat Provincial de Patinatge Artístic de la Territorial de Lleida, de la Categoria Infantil.

El Solsona Patí Club va ser repre-sentat per Èlia Rebolledo. Aquesta és la seva primera temporada dins de la Catego-ria Infantil i també ha estat la seva primera competició de la temporada 2007.

Al programa curt va aconseguir situar-se fins a la quarta posició, unes classificacions molt ajustades entre la primera i cinquena plaça. El programa llarg va estar encara més ajustat i la nostra patinadora va aconseguir ser la cinquena millor patinadora Infantil de la Terri-torial de Lleida, a molt poca distància del podi. Això ha fet que l’Èlia es classifiqui per al Campionat de Catalunya, que se

Èlia Rebolledo cap al Campionat de CatalunyaActualment és l'única patinadora del Solsonès que participa a la competició més important

celebrarà a Cassà de la Selva (Girona) els dies 27 i 28 de juliol.

Actualment, Èlia Rebolledo és l'única patinadora de les entitats de la Comarca del Solsonès que ha participat a un Campionat Provincial (hem d’informar que resta celebrar el de la Categoria Ale-ví). Per aquest motiu la seva classificació encara és més important, ja que serà l'única patinadora solsonina que ens re-presentarà a un Campionat de Catalunya, Moltes felicitats, Èlia!

L’Equip Tècnic i la Junta Directiva del Solsona Patí Club dóna l’enhorabona a l’Èlia i l’anima a que prepari el de Catalunya amb molt coratge i s’esforci al màxim. Agraïm als nostres espònsors (“Enyesados Juan José Martínez”, “Se-gura Pintors” i “Riu Esports i Moda”) tota l’ajuda que ens donen dia a dia.

55520 - Divendres, 1-6-2007

Page 56: Celsona 520

El passat dissabte dia 19 de maig, es va celebrar l’entre-ga de premis de la III Edició de la lliga de botifarra a la sala polivalent de Castellar de la Ribera.

Els joves de la JNC del Solsonès van ser els encarregats d’organitzar el sopar, on s’hi van aplegar prop de 200 persones, entre jugadors, familiars i amics.

Després de sopar, Míriam Semís, presidenta de la JNC del Solsonès, va fer les presentacions institucionals, M. Teresa Canal, alcaldessa de Castellar de la Ribera, es va mostrar satis-feta per l’esdeveniment i va felicitar els jugadors de la botifarra. Xavier Solà, membre de la JNC del Solsonès i coordinador de la Lliga va fer un resum de la tercera temporada, va avançar algunes novetats per al proper campionat i va agrair la bona tasca portada a terme per tots els capitans dels equips de la Lliga de Botifarra.

Finalment Joan Serra, President del Consell Comarcal del Solsonès, es va mostrar satisfet per la bona sintonia que hi ha entre els municipis que participen a la Lliga de Botifarra i va fer entrega dels trofeus als tres primers equips guanyadors: Pinell que va quedar en tercera posició, Odèn que va quedar segon i el guanyador de la Lliga, l’equip de Lladurs.

També es va fer entrega d’un guardó a la millor partida, a la parella formada per Mario Vilaginés i Fermí Plana de l’equip

Entrega de premis de la III edició de la Lliga de Botifarra 2006-2007

Lliga de Botifarra CDC i JNC del Solsonès

Equip de Lladurs, guanyador de la lligaPremi honorífic a la jugadora invident, Carme Sala

Equip d'Odèn, segona posició

d’Odèn. I un premi honorífic a la jugadora invident de l’equip de Solsona, Carme Sala, per la seva capacitat de superació.

La diada festiva va acabar amb un bingo, un animat ball amb el grup Crystal i, com no podia ser d’una altra manera, amb una colla de “botifarraires” molt animats, jugant a la botifarra fins ben entrada la matinada.

CDC i la JNC del Solsonès volen agrair a tota la gent de Castellar de la Ribera pel seu treball i esforç en l’acte d’entrega de premis de la III Edició de la Lliga de botifarra.

Equip de Pinell, tercera posició

Premi especial a la millor partida a la parella formada per Mario Vilaginés i Fermí Plana

56 520- Divendres, 1-6-2007

Page 57: Celsona 520

Esports Consell Esportiu del Solsonès

Fase Nacional de Natació

Cadet Femení100 m Crol14 a Aina Sala Colilles ................................................1’23”88

Infantil Femení100 m Crol12a Alba Serra Ginestà ...............................................1’23”00

100 m Esquena11a Alba Serra Ginestà ............................................... 1’33”55

100 m Papallona10a Marta Codina Jofre ..............................................1’58”96

Aleví Masculí50 m Crol15è Pau Guijarro Segon ................................................. 39”5317è Roger Sala Colilles .................................................. 42”31

50 m Braça11è Pau Vilar Flotats ......................................................50”32

Fase Nacionalde Tennis Taula

Dissabte passat, al Pavelló Municipal d’Ulldecona (Montsià), es va disputar la Fase Nacional de Tennis Taula Equips del present curs

El Consell Esportiu del Solsonès va parti-cipar-hi, amb la presència de dos equips de l’Escola Arrels II. Els palistes del Solsonès van obtenir uns excel·lents resultats:

Escola Arrels II (Infantil Masculí) Josep Armengol i Marc Balletbó 3rs

Escola Arrels II (Cadet femení) Anna Cardona i Pilar Isanta 2es Josep Armengol i Marc BalletbóAnna Cardona i Pilar Isanta

Dissabte passat, a la Piscina Mu-nicipal de Sallent, es va disputar la Fase Nacional de Natació del present curs. El Consell Esportiu del Solsonès, juntament amb el Centre d’Esports i Salut Espaigua, va participar-hi, amb la presència d’una quinzena de nens/es de les diferents categories i escoles del Solsonès. Els nedadors/es del Solsonès van obtenir uns excel·lents resultats:

50 m Papallona12è Pau Vilar Flotats .....................................................50”7913è Roger Sala Colilles .................................................. 51”03

Benjamí Masculí25 m Crol13è Víctor Vázquez Ariza ..............................................20”28

25 m Braça12è Roger Ribera Martínez ............................................26”75

Benjamí Femení25 Crol15a Cristina Terricabres Jové .........................................23”65

25 m Braça13a Clàudia Sala Sardans ...............................................26”44

Relleus8ns Infantil Mixt (Marta Codina, Remí Viladrich, Alba Serra, Aleix Ribera) - 4 x 50 m .............................................2’29”25

57520 - Divendres, 1-6-2007

Page 58: Celsona 520

Natació Consell Esportiu del Solsonès

25 m CROL BENJAMÍ MASCULÍNOM NAIX TEMPSVázquez Ariza, Víctor 28/02/1997 00’-20’’-94Reig Torra, Pau 28/11/1997 00’-23’’-84García Castaño, Kevin 12/10/1997 00’-24’’-22Ribera Martinez, Roger 24/04/1998 00’-24’’-56Pujol Canal, Miquel 01/01/1997 00’-24’’-57

25 m ESQUENA BENJAMÍ MASCULÍNOM NAIX TEMPSDuro Díaz, Josep Ma. 01/05/1997 00’-27’’-35Ribera Martinez, Roger 24/04/1998 00’-27’’-44Solé Sánchez, Albert 17/09/1998 00’-27’’-99Vázquez Ariza, Víctor 28/02/1997 00’-28’’-47Manyoses Subirà, Albert 15/07/1997 00’-28’’-56

25 m BRAÇA BENJAMÍ MASCULÍNOM NAIX TEMPSRibera Martínez, Roger 24/04/1998 00’-27’’-19Vazquez Ariza, Víctor 28/02/1997 00’-27’’-66Ribera Rodríguez, Genis 09/09/1997 00’-27’’-94Pujol Canal, Miquel 01/01/1997 00’-29’’-25Jorba Gilabert, Maiol 17/02/1997 00’-30’’-00

25 m PAPALLONA BENJAMÍ MASCULÍNOM NAIX TEMPSPujol Canal, Miquel 01/01/1997 00’-26’’-75Estany Jané, David 17/04/1997 00’-27’’-94Vázquez Ariza, Víctor 28/02/1997 00’-28’’-31Ribera Martínez, Roger 24/04/1998 00’-28’’-72Robles Grau, Carles 08/05/1997 00’-28’’-72

25 m CROL BENJAMÍ FEMENÍNOM NAIX TEMPSCabestany Bastida, Cristina 20/08/1997 00’-22’’-25Terricabras Jove, Cristina 20/06/1997 00’-22’’-44Pujol Colell, Iria 22/02/1997 00’-22’’-69Corbera Llaudet, Ona 23/04/1997 00’-23’’-22Capdevila Canal, Iris 24/03/1997 00’-23’’-34

25 m ESQUENA BENJAMÍ FEMENÍNOM NAIX TEMPSCorbera Llaudet, Ona 23/04/1997 00’-26’’-78Van Der Graaf Mas, Janet 23/07/1998 00’-27’’-50Ortiz Gallego, Ariadna 19/05/1998 00’-27’’-62Duque Ruiz, Eliana 03/05/1997 00’-28’’-37Cabestany Bastida, Cristina 20/08/1997 00’-28’’-50

25 m BRAÇA BENJAMÍ FEMENÍNOM NAIX TEMPSSala Sardans, Clàudia 20/11/1998 00’-26’’-83Rovira Ribalta, Nona 13/03/1997 00’-28’’-15Van Der Graaf Mas, Janet 23/07/1998 00’-29’’-25Garcia Moron, Anna 14/03/1997 00’-29’’-47Pujol Colell, Iria 22/02/1997 00’-29’’-66

25 m PAPALLONA BENJAMÍ FEMENÍNOM NAIX TEMPSCapdevila Canal, Iris 24/03/1997 00’-28’’-85Terricabras Jove, Cristina 20/06/1997 00’-29’’-09Sala Sardans, Claudia 20/11/1998 00’-30’’-07Van Der Graaf Mas, Janet 23/07/1998 00’-30’’-09Rovira Ribalta, Nona 13/03/1997 00’-30’’-75

50 m CROL ALEVÍ MASCULÍNOM NAIX TEMPSLuna Mina, Miquel 14/04/1996 00’-41’’-96Guijarro Segon, Pau 25/04/1995 00’-43’’-88Lorenzo Malé, Daniel 12/12/1995 00’-44’’-50Sala Colilles, Roger 05/07/1996 00’-44’’-78Colell Angrill, Aleix 30/01/1995 00’-46’’-19

50 m ESQUENA ALEVÍ MASCULÍNOM NAIX TEMPSLuna Mina, Miquel 14/04/1996 00’-47’’-32Guijarro Segon, Pau 25/04/1995 00’-51’’-34Pallaruelo Olle, Àlex 13/02/1996 00’-57’’-03Moreno Colilles, Bernat 09/03/1996 00’-57’’-16VILAR FLOTATS, PAU 03/07/1995 00’-57’’-75

50 m BRAÇA ALEVÍ MASCULÍNOM NAIX TEMPSVilar Flotats, Pau 03/07/1995 00’-50’’-91Moreno Colilles, Bernat 09/03/1996 00’-55’’-37Guijarro Segon, Pau 25/04/1995 00’-57’’-90Carol Andreu, Jan 18/09/1995 00’-59’’-31Colell Angrill, Aleix 30/01/1995 01’-00’’-22

50 m PAPALLONA ALEVÍ MASCULÍNOM NAIX TEMPSVilar Flotats, Pau 03/07/1995 00’-50’’-62Carol Andreu, Jan 18/09/1995 00’-53’’-07Guijarro Segon, Pau 25/04/1995 00’-55’’-41Sala Colilles, Roger 05/07/1996 00’-55’’-91Moreno Colilles, Bernat 09/03/1996 00’-58’’-47

50 m CROL ALEVÍ FEMENÍNOM NAIX TEMPSManyoses Clop, Mireia 11/01/1995 00’-39’’-87Garriga Sole, Laura 31/10/1995 00’-42’’-34Pavón Juarez, Marta 25/07/1995 00’-44’’-10Estany Gil, Ainoa 04/08/1995 00’-45’’-06Grifell Torres, Marta 31/07/1995 00’-45’’-53

50 m ESQUENA ALEVÍ FEMENÍNOM NAIX TEMPSManyoses Clop, Mireia 11/01/1995 00’-47’’-10Estany Gil, Ainoa 04/08/1995 00’-51’’-41Pavon Juarez, Marta 25/07/1995 00’-52’’-59Garriga Solé, Laura 31/10/1995 00’-54’’-09Burgues Palau, Laia 22/05/1996 00’-57’’-14

50 m BRAÇA ALEVÍ FEMENÍNOM NAIX TEMPSManyoses Clop, Mireia 11/01/1995 00’-53’’-34Pavón Juarez, Marta 25/07/1995 00’-56’’-88Pujol Gualdo, Natàlia 09/01/1996 00’-57’’-72Burgues Palau, Laia 22/05/1996 00’-58’’-19Klymyuk, Natalia 17/02/1995 00’-59’’-47

50 m PAPALLONA ALEVÍ FEMENÍNOM NAIX TEMPSPavón Juárez, Marta 25/07/1995 00’-49’’-40Garriga Sole, Laura 31/10/1995 00’-51’’-28Puig Subira, Marta 11/07/1995 00’-52’’-72Freixes Casas, Maria 07/06/1995 00’-55’’-62Manyoses Clop, Mireia 11/01/1995 00’-57’’-91

100 m CROL INFANTIL MASCULÍNOM NAIX TEMPSRibera Martínez, Aleix 04/10/1994 01’-27’’-62

Natació, JEEC Curs 2006/07Consell Esportiu del Solsonès i Centre d’Esport i Salut Espaigua

Al llarg dels mesos de març i abril s’ha disputat la Fase Comarcal de Natació dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya, Curs 2006/07. El Centre d’Esport i Salut Espaigua i el Consell Esportiu del Solsonès n’han estat els organitzadors i la partici-pació i el nivell ha augmentat considerablement.

Les primeres posicions dels diferents estils i categories les podeu veure tot seguit:

58 520- Divendres, 1-6-2007

Page 59: Celsona 520

Moreno Colilles, Joan Marc 26/02/1993 01’-30’’-16Viladrich Santaeulàlia, Remí 31/07/1993 01’-33’’-87Roca Jané, Gerard 16/03/1994 01’-34’’-69Simon Gil, Albert 06/02/1993 01’-36’’-56

100 m ESQUENA INFANTIL MASCULÍNOM NAIX TEMPSMoreno Colilles, Joan Marc 26/02/1993 01’-39’’-34Ribera Martínez, Aleix 04/10/1994 01’-54’’-13Viladrich Santaeulàlia, Remí 31/07/1993 01’-59’’-10Colillas Montaner, David 29/07/1994 02’-14’’-10Simon Gil, Albert 06/02/1993 02’-15’’-75

100 m BRAÇA INFANTIL MASCULÍNOM NAIX TEMPSMoreno Colilles, Joan Marc 26/02/1993 01’-40’’-30Viladrich Santaeulàlia, Remí 31/07/1993 01’-52’’-28Ribera Martínez, Aleix 04/10/1994 01’-55’’-72Coll Velasco, Ramon 22/05/1994 02’-08’’-47Roca Jané, Gerard 16/03/1994 02’-10’’-12

100 m PAPALLONA INFANTIL MASCULÍNOM NAIX TEMPSMoreno Colilles, Joan Marc 26/02/1993 01’-49’’-66Viladrich Santaeulàlia, Remí 31/07/1993 01’-58’’-58Ribera Martínez, Aleix 04/10/1994 02’-00’’-28Coll Velasco, Ramon 22/05/1994 02’-10’’-87Roca Jané, Gerard 16/03/1994 02’-15’’-19

100 m CROL INFANTIL FEMENÍNOM NAIX TEMPSSerra Ginesta, Alba 09/04/1994 01’-23’’-00Puig Colilles, Anna 02/08/1994 01’-32’’-28Corominas Gener, Clara 15/02/1993 01’-32’’-47Codina Jofre, Marta 13/05/1993 01’-34’’-59Pujol Serra, Laia 07/12/1993 01’-34’’-60

100 m ESQUENA INFANTIL FEMENÍNOM NAIX TEMPSSerra Ginesta, Alba 09/04/1994 01’-36’’-81Carol Andreu, Júlia 15/07/1994 01’-45’’-44Codina Jofre, Marta 13/05/1993 01’-48’’-77Corominas Gener, Clara 15/02/1993 01’-49’’-37Puig Colilles, Anna 02/08/1994 01’-56’’-13

100 m BRAÇA INFANTIL FEMENÍNOM NAIX TEMPSCorominas Gener, Clara 15/02/1993 01’-48’’-90Serra Ginesta, Alba 09/04/1994 01’-51’’-81Gangolells Torra, Clàudia 10/10/1993 01’-55’’-69Bajona Casas, Sònia 06/11/1993 01’-56’’-13Codina Jofre, Marta 13/05/1993 01’-58’’-50

100 m PAPALLONA INFANTIL FEMENÍNOM NAIX TEMPSCodina Jofre, Marta 13/05/1993 01’-49’’-43

Corominas Gener, Clara 15/02/1993 01’-59’’-69Serra Ginesta, Alba 09/04/1994 02’-00’’-19Carralero Castells, Mercè 22/08/1993 02’-00’’-82Puig Colilles, Anna 02/08/1994 02’-03’’-34

100 m CROL CADET MASCULÍNOM NAIX TEMPSSoldevila Corominas, Andreu 26/11/1992 01’-20’’-03Soler Corominas, Guillem 07/04/1992 01’-20’’-59Vilar Flotats, Miquel 26/10/1991 01’-24’’-68Borras Sala, Pau 26/05/1992 01’-34’’-84Sánchez Castellanas, Jaume 16/06/1992 01’-37’’-47

100 m ESQUENA CADET MASCULÍNOM NAIX TEMPSSoldevila Corominas, Andreu 26/11/1992 01’-41’’-16Vilar Flotats, Miquel 26/10/1991 01’-48’’-38Soler Corominas, Guillem 07/04/1992 01’-49’’-53Sánchez Castellanas, Jaume 16/06/1992 02’-03’’-72Sala Prat, Miquel 31/07/1992 02’-29’’-56

100 m BRAÇA CADET MASCULÍNom Naix TempsSoldevila Corominas, Andreu 26/11/1992 01’-47’’-12Vilar Flotats, Miquel 26/10/1991 01’-52’’-91Soler Corominas, Guillem 07/04/1992 02’-00’’-75Sánchez Castellanas, Jaume 16/06/1992 02’-02’’-33Sala Prat, Miquel 31/07/1992 02’-10’’-06

100 m PAPALLONA CADET MASCULÍNOM NAIX TEMPSSoler Corominas, Guillem 07/04/1992 01’-42’’-37Soldevila Corominas, Andreu 26/11/1992 01’-48’’-66Sánchez Castellanas, Jaume 16/06/1992 01’-58’’-10Sala Prat, Miquel 31/07/1992 02’-17’’-22

100 m CROL CADET FEMENÍNOM NAIX TEMPSParra Vital, Miriam 20/03/1992 01’-23’’-00Auguets Canes, Montserrat 12/12/1992 01’-31’’-03Muntada Plana, Mireia 18/11/1992 01’-39’’-97

100 m ESQUENA CADET FEMENÍNOM NAIX TEMPSParra Vital, Míriam 20/03/1992 01’-45’’-53Muntada Plana, Mireia 18/11/1992 01’-55’’-89Auguets Canes, Montserrat 12/12/1992 01’-56’’-38

100 m BRAÇA CADET FEMENÍNOM NAIX TEMPSMuntada Plana, Mireia 18/11/1992 01’-47’’-03Parra Vital, Míriam 20/03/1992 01’-52’’-00Auguets Canes, Montserrat 12/12/1992 02’-00’’-07

100 m PAPALLONA CADET FEMENÍNOM NAIX TEMPSMuntada Plana, Mireia 18/11/1992 01’-58’’-85

59520 - Divendres, 1-6-2007

Page 60: Celsona 520

L’equip raidteam-tàndem esport1r classificat al raid ECU Llavorsí 07

L’equip de tàndem esport (raidteam.tk evo1) format pel solsoní Joan Marc Albets del centre excursionista Solsonès i en Mikel Mumany de Castellbisbal després d’unes 7 hores de competició i un desnivell positiu de 3000 m. van assolir l'esglaó més alt del podi al raid ECU Llavorsí d’enguany.

Organitzat el 18 i 19 de maig pel Servei d’Esports de la Universitat Ramon Llull i el Centre Excta. Castellterçol, el 2n Raid ECU Llavorsí ha batut el seu rècord de participació amb 79 equips inscrits. El raid ha format part del circuit d’Open raids de muntanya de la FEEC i ha estat obert també a la categoria universitària.

D’aquesta manera, el raid ha pràcticament quadrupli-cat el nombre d’equips participants (21 l’any 2006), entre els quals cal remarcar la presència dels equips de la Universitat de Burgos, del País Basc així com d’Argentina i Eivissa a la categoria Open.

L’edició 2007 del Raid ECU Llavorsí va iniciar-se amb una cronoescalada en bicicleta de muntanya de 700 m. de des-nivell, 8km. de pujada continuada que els equips van entomar amb molt bon humor tot i la duresa del recorregut. La BTT va estar seguida d’una prova de rumbs als prats de Biuse, a la cota 1500, per descansar les cames, fer treballar l’enginy i gaudir d’un paisatge espectacular.

Tot seguit hi va haver una orientació en BTT de 30 km que pujava fins a la cota 2.025 amb una ascensió opcional fins al cim d’Urdosa a una cota màxima de 2.075 m per acabar al poble de Llavorsí.

Tot i que el dia es va llevar ennuvolat però ben agradable per rendir al màxim, a mesura que va anar avançant el matí el cel es va tancar i abans d’acabar la prova de bicicleta, l’aigua va fer acte de presència. Els camins es van fer més difícils, so-bretot perquè ja es feia la part de la baixada i més complicada l’orientació. Malgrat que alguns equips van abandonar per estar perduts quasi un parell d’hores i uns quants kilòmetres de més, la majoria van arribar amb ànims suficients per continuar amb les disciplines que els esperaven.

Acabada la disciplina de bicicleta, els participants havien d’afrontar el tram de riu. Inicialment s’havia previst una part de canoa-raft seguida d’un tram d’hidrospeed. Els dies previs al raid, especialment el dijous, va ploure de valent per la zona del Pallars Sobirà. El nivell del riu així com la velocitat de l’aigua van anar creixent i al final l’organització va decidir anul·lar la prova de canoa-raft per garantir la seguretat dels participants.

En finalitzar l’hidrospeed els participants es trobaren amb una prova sorpresa molt pallaresa: les Bitlles catalanes.

Degut a la forta pluja que ens acompanyava des de mig matí, el riu va tornar a incrementar el seu nivell i velocitat i els respon-sables de riu van tornar a limitar-hi les activitats. Alguns equips van haver de passar directament a fer la caminada d’orientació. Novament es va posar a prova la resistència dels participants amb un recorregut de 10 km i una cota màxima de 1550 m. Un circuit per un paisatge molt pirinenc amb la dolçor d’una primavera es-clatant en ple Pallars.

Una nova prova per l’organització va ser la presència de la boira a la part alta del recorregut del trekking, cosa que va impedir la sortida d’alguns equips que esperaven sota la pluja la decisió de

l’organització. En aquest sentit hi va haver uns vint d’equips que no van poder fer ni l’hidrospeed ni el treking per raons de seguretat.

A l’arribada de la caminada, els equips trobaven un munt de proves “divertides” muntades a la zona del control de sortida. Entre elles hi havia un circuit de cordes i unes proves d’habilitat molt interessants.

La sorpresa final era la prova d’orientació urbana al poble de Llavorsí, que la majoria d’equips va convertir en contrarellotge, amb un desnivell de 100 m per trobar totes les 10 balises que hi havia al poble i els seus voltants. La classificació va quedar de la seguent manera:

Open Femení Tjalve Albera Crece Atlas Team

Open Masculí www.raiteam.tkevo.1, format per J.Marc Albets (c.ex.solsonès) i Mikel Mumany (castellbisbal) Bicis Fa Sol Manresa Naujude

Open Mixt Els Bisaura.com Base Esports Estel UE Vic Evasió 2

Campionat Universitari Femení 1.Queda Molt? Ud Vic

Campionat Universitari Masculí URV EXIT UdG 1

Campionat Universitari Mixt1. Els Pocapena No calia – URL Raid Equip URL Per a més informació sobre els resultats del Raid, consulteu la web www.url.edu/raidecullavorsi o www.raidteam.tk

Raid

60 520- Divendres, 1-6-2007

Page 61: Celsona 520

7 ANYS

SPIDER-MAN 3• Divendres, 1 juny - 1/4 d'11 nit

(Dia de l'espectador)

• Dissabte, 2 - 11 nit

• Diumenge, 3 - 2/4 de 6 tarda 8 vespre

• Dilluns, 4 - 1/4 d'11 nitVA

L per

0,50 E

uros

per la

compra

d'una

entrad

a

SPIDER-MAN 3

EXPOSICIÓ:

‘Recuperació de la memòria històrica del llibre escolar a la Catalunya del primer terç del s. XX i alguns del s. XIX’sala cultural de l’Ajuntamentdel 2 al 12 de juny, dies laborables, de 18 a 20 h; caps de setmana, de 12 a 14 h i de 18 a 20 h

El Diccionari ortogràfic i la Gramàtica catalana, de Pompeu Fabra, Catecisme de la doctrina cristiana, Les ciències en la vida de la llar, Aventures d’en Massagran, de Josep M. Folch i Torres, Historia de España o El libro de las niñas són alguns del centenar i escaig de llibres utilitzats a l’escola catalana durant el primer terç del segle XX i a final del XIX. Aquests i molts d’altres s’han recollit en una exposició itinerant per les comarques de Lleida organitzada per l’Associació per a la Recerca Pedagògica de les Terres de Ponent, que fa parada a la sala cultural de l’Ajuntament de Solsona del 2 al 12 de juny.

EXPOSICIÓ:

‘Tintín. Les meves aventures per les muntanyes’Sala Ca l’Aguilar, El Celler (pl. Major) - del 2 al 10 de juny, festius, de 12 a 14 h i de 17 a 20 h

El Centre Excursionista del Solsonès duu a Solsona una mostra de les experiències viscudes per Tintín a la muntanya, coincidint amb el centenari del naixement d’Hergé

Excursionistes i tintinòlegs tenen una cita ineludible a la sala de Ca l’Aguilar, amb l’exposició titulada “Tintín. Les meves aventures per les muntanyes”. Amb motiu del centenari del naixement de Georges Remi, conegut com a Hergé, pare del reporter més conegut en el món del còmic, el Servei General d’Informació de Munyanya ha produït aquesta mostra itine-rant, centrada en la muntanya de l’imaginari Tintín. El mateix protagonista de les històries es converteix en el narrador per al visitant, a través de la reproducció de vinyetes extretes dels seus àlbums. Aquesta exposició arriba a Solsona de la mà del Centre Excursionista del Solsonès, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Solsona. S’inaugurarà el dia 1 a les 9 del vespre.

Exposicions Ramon Estany

61520 - Divendres, 1-6-2007

Page 62: Celsona 520

Concerts Ramon Estany

Agustí Busom (Abús) deixa la seva empremta musical a l’Sputnik

La nit del divendres 25 de maig la sala solsonina es va omplir d’un públic animat per escoltar als solsonins Carles Casanova, Xavi Prats, Jordi Mirapeix i Ramon M. Casas,

que amb un conjunt de recent creació, fan homenatge als clàssics del rock com the Beatles, Bob Marley, Crowded House, REM, spin doctors, Pink Floyd o Paul Mccartney

Bottomless omple l’Sputnik

El cantautor barceloní va actuar divendres passat 18 de maig a la sala solsonina on va presentar el seu darrer treball “A can Pistraus” i una selecciò dels seus anteriors temes

62 520- Divendres, 1-6-2007

Page 63: Celsona 520

Passatemps Marta C.

Les 7 diferènciesAquests amants de les dues rodes s'ho van passar molt bé diumenge al matí.

Passeu-vos-ho bé ara vosaltres trobant les 7 diferències entre les dues fotografies

ÀRIESDurant aquest mes sembla que les coses s’endarrereixen i la teva impaciència habitual es posa a prova. Sembla que el món s’alenteix quan tu ho vols tot ràpid. És perfecte fer exercici però amb lentitud

TAURET’interesses moltíssim més per casa teva i família, els assumptes domèstics cobren importància. Has de reflexionar sobre la teva professió per a poder prendre decisions, encara que certs problemes se solucionaran amb el temps

BESSONSFelicitats! Has entrat en el moment on et recarregues d’energia. És un moment per a canviar les condicions amb les que no vols viure. El teu poder és molt fort aquest mes. Els teus dons per a la comunicació són molt forts

CRANCÉs un període per a construir el que desitges amb seguretat, i sabent que les teves maneres són bones. És un moment per fer realitat les teves fantasies. També l'espiritualitat cobrarà vida i pots contribuir a causes altruistes

LLEÓLes teves lluites professionals estan a l’ordre del dia i hi ha grans oportunitats en temes no explotats per tu, aprofita’ls. També són favorables els contactes amb l’estranger, però en l’amor has de tenir paciència

VERGETu necessites fer les coses lentament i aquest mes el món t’acompanya, i la teva salut es renova. Hi ha assumptes familiars per solucionar, però fes-ho amb temps. En l’amor hi ha més harmonia amb la parella

BALANÇALa teva professió està en ple apogeu, amb grans fites assolides, per tant centra la teva atenció en ella. Durant aquest mes pots tenir algun guany important. En l’amor estàs més tranquil i objectiu

ESCORPÍLa professió va agafant més importància, potser et convé una bona promoció, promovent tels teus dons socials. Et convé no tancar-te en tu. Si tens parella la teva relació millora molt

SAGITARIÉs un bon moment per a revisar la teva vida amorosa i veure en què pots millorar. Aquest és un mes pròsper i els diners t’arriben fàcilment. També tens fortes despeses; para-hi atenció, sobretot en diversions

CAPRICORNEl que compta aquest mes són els teus dons socials i les persones que coneixes, i ara tens un gran entusiasme per l’èxit extern. Necessites canviar idees caduques i renovar-les, ja que no són vàlides

AQUARIAquest no és un mes on hagis de seguir imposant la teva voluntat; ara ve per part d’altres. Els assumptes familiars cobren una inusual importància, pot ser que hi hagi alguna reunió familiar important

PEIXOS: Aquest mes continues amb temes familiars i emocionals. En el tema econòmic et llances a buscar la teva prosperitat, és bon moment perquè entrin diners. També són importants les reunions amb amics que fa temps que no veus

Pg. Pare Claret 3, baixosTel. 973 48 38 76 - SOLSONA

Núria Picola Huguet Tarot psicològic - Cartes astrals - [email protected] - www.nuriapicola.com

Horòscop - JUNY Núria Picola

63520 - Divendres, 1-6-2007

Page 64: Celsona 520