of 56 /56

Celsona 645

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Divendres, 13 de novembre de 2009

Text of Celsona 645

Page 1: Celsona 645
Page 2: Celsona 645

� 645 - Divendres, 13-11-2009

Diagnostiquen un càncer de pàncrees a l’alcalde Xavier Jounou

Inicialment es medicava per una pneumònia atípica

L’alcalde de Solsona, Xavier Jounou, ha estat diagnosticat amb càncer de pàncrees. Jounou va estar ingressat a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa des del passat 3 de novembre, tot i que aquesta setmana ja ha tornat a casa. Divendres passat va iniciar el tractament de quimioteràpia. Els regidors i regidores de la corporació local han expressat la seva aflicció per la malaltia del batlle i desitgen ferma-ment que la seva recuperació sigui el més ràpida possible.

Tot i que des de mitjan mes d’oc-tubre l’alcalde tenia molèsties pulmonars, no va ser fins la setmana passada que se li va diagnosticar el càncer. Fins aquell moment es va medicar des de final de mes per una pneumònia atípica. En aquests moments està a l’expectativa de compro-var l’evolució dels efectes de la quimiote-ràpia. En qualsevol cas, de moment no es

preveu la seva reincorporació immediata en el càrrec.

Mentrestant, les seves funcions les exerceix el primer tinent d’alcalde, Martí Abella, com a alcalde accidental. Així mateix, el regidor Salvi Nofrarias assumeix de forma provisional la respon-sabilitat de les àrees municipals de les quals és responsable Xavier Jounou: Parcs i Jardins, brigada i Serveis Funeraris.

Xavier Jounou ja és a Solsona

Jounou va sortir dimecres de l'hospital de Manresa i ja és a Solsona on continuarà la recuperació de la malaltia mentre li sigui possible. Martí Abella, alcalde accidental, ha valorat que el ser aquí a la ciutat i més a prop serà més fàcil continuar comptant amb ell per tots els afers que passin a la ciutat.

Solsona Redacció

La Barra del Mia i... companyia

Page 3: Celsona 645

�645 - Divendres, 13-11-2009

Solsona Josep M. Montaner i Reig

Els pressupostos de l’Estat incorporen una partida de 300.000 euros per al

condicionament del riu Negre de SolsonaEls grups parlamentaris d’ERC i

el PSC al Congrés de Diputats han pactat la incorporació, als pressupostos generals de l’Estat de l’any que ve, d’una partida de 300.000 euros destinada a les obres d’acon-dicionament de la ribera de Solsona. Així ho va anunciar, la setmana passada, el portaveu d’ERC al Congrés i secretari general de la formació, Joan Ridao.

Els responsables d’ERC a Solsona han valorat positivament l’obtenció d’aquests recursos ja que permetran millorar l’estat actual de l’entorn de la ribera de Solsona i iniciar els treballs previstos en el projecte de condicionament d’aquesta zona de la ciutat. La inversió prevista s’haurà de rea-litzar al llarg de l’any 2010 i tot i que encara es desconeixen les actuacions concretes que s’hi duran a terme, des del consistori solsoní han avançat que amb aquesta partida es podrà comen-çar a treballar per adequar i dignificar aquesta part de la ciutat que, des de l’any 2007, compta amb un projecte per convertir-lo en un parc urbà realitzat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).

Pla Director de la Ribera de Solsona

L’any 2007 Solsona va presentar el Pla Director de la Ribera de Solsona, un projecte que plantejava la construcció d’un gran parc urbà, de prop d’1 quilòmetre de longitud, a la zona urbana de la ribera de Solsona. El projecte, redactat per l’enginyera de forests del CTFC Ester Blanco, l’arquitecte Joan Carol i l’arquitecte tècnic Jaume Cuadrench, preveia l’acondicionament de tot l’entorn, preservant l’espai natural i potenciant-ne l’ús social.

A grans trets proposa recuperar l’àmbit de la ribera de Solsona per als ciutadans però l’elevat pressupost de la inter-venció, que ascendeix a 2,6 milions d’euros, en dificulta la seva execució. Tot i això, el consistori solsoní ha adoptat el projecte com a full de ruta de les futures actuacions que s’hi desenvo-

lupin i amb l’objectiu que durant aquesta legislatura es pugui aconseguir lligar el finançament de tot el projecte.

El Pla Director de la Ribera de Solsona preveu la cons-trucció d’un passeig, la reurbanització del carrer del Tints, la canalització de la llera de la ribera i l’enjardinament dels tal.lusos, a més, d’actuacions de millora de l’enllumenat públic, la xarxa de serveis i la plantació de vegetació autòctona caracte-rística dels boscos de ribera.

Page 4: Celsona 645

� 645 - Divendres, 13-11-2009

Solsona Ramon Estany

L'Ajuntament de Solsona i l'Associació pro Minusvàlids de Solsona i Comarca (Amisol) van signar ahir dijous el contrac-te de lloguer de les instal·lacions del bar del Casal de Cultura i Joventut. Hi participaren Martí Abella, alcalde accidental; David Rodríguez, regidor d'Acció Social; Sara Alarcón, regidora de Cultura i Joventut; Josep M. Borràs, president d'Amisol, i Dolors Colilles, assistent social de la mateixa entitat.

Si tot va bé, a principi de desembre reobrirà el bar del Casal de Cultura. L'acord fixa un contracte que entrà en vigor el dia 1 de novembre de 2009 i finalitzarà el 31 de desembre de 2012, per un lloguer mensual de 400 euros. A part, AMISOL haurà de fer-se càrrec dels costos del consum d'aigua, electricitat i altres serveis (excepte calefacció).

L'horari d'obertura del bar del casal de Cultura i Jo-ventut, si bé els nous responsables han avançat que atendran les propostes i necessitats que plantegin les entitats i usuaris, serà de dilluns a divendres, de 9 del matí a 2/4 de 2 del migdia i de 5 de la tarda a 2/4 de 12 de la nit. Els dissabtes, obriran de 10 del matí a 2/4 de 12 de la nit i els diumenges i festius, romandrà tancat.

Pel que fa al personal, d'entrada hi haurà un monitor i dos empleats, i en funció de la feina que hi hagi, s'ampliarà.

Martí Abella es va mostrar content per aquest acord, per la col.laboració amb les entitats cíviques i que "reobrim un equi-

Amisol gestionarà el bar del Casal de Cultura i Joventut

pament amb la participació d'una entitat, l'Amisol, que no tenim cap dubte que funcionarà" i que "donarà vida al Casal". Sara Alarcón va destacar els beneficis que suposarà per a les entitats que acull el Casal, que disposarà de nou d'un servei molt necessari. Finalment, Josep M. Borràs agraí a l'ajuntament de Solsona la predisposició i la voluntat de col.laborar amb l'entitat, en un pas més per la integració laboral dels usuaris d'AMISOL, i que aquest projecte obre un repte important i nou, que és el de "treballar de cara al públic". Dolors Colilles va explicar que el personal que tindrà cura del projecte ja s'ha preparat amb cursos de manipuladors d'aliments i d'hosteleria.

Page 5: Celsona 645

�645 - Divendres, 13-11-2009Celsona Informacio.indd 1 10/11/09 10:31:47

Page 6: Celsona 645

� 645 - Divendres, 13-11-2009

El Consell Comarcal presenta un contenciós administratiu contra la

Generalitat pel decret de zones vulnerablesDemanen que la Generalitat revisi els estudis realitzats fins al moment, i escolti les demandes del sector

Comarca Josep M. Montaner i Reig

El Consell Comarcal del Solsonès ha presentat un re-curs contra el decret de l’Agència Catalana de l’Aigua que preveu limitar les dejeccions de purins a 6 municipis de la comarca, en considerar que l’administració autonòmica no ha atès les deman-des del sector en aquesta qüestió. La decisió del Consell arriba després que la Generalitat desestimés el conjunt d’al.legacions que l’ens comarcal, els responsables del sector i els alcaldes dels municipis afectats havien presentat contra l’ACA per tal d’aturar l’ampliació de les zones vulnerables a la comarca.

Segons ha explicat el gerent del Consell, Antoni Pallés, el recurs es fonamenta en les al.legacions desestimades i qüestiona l’ampliació de les zones vulnerables en entendre que les anàlisis efectuades s’han realitzat fora dels límits comarcals i perquè els estudis realitzats no permeten discriminar entre l’origen agrari dels nitrats i la possible procedència des d’altres fonts emissores com els residus urbans i industrials o els fertilitzants d’origen químic.

Els ramaders del Solsonès, els alcaldes dels municipis afectats i les principals organitzacions sindicals agràries es van reunir d’urgència al Consell per consensuar la presentació del contenciós administratiu contra el decret d’ampliació de les

zones vulnerables. Així, i segons ha explicat Pallés, el Consell Comarcal del Solsonès “respon a les demandes” del sector, atesa la preocupació per les conseqüències negatives que l’aplicació del decret pot tenir per al futur de moltes explotacions agràries de la comarca. Així mateix, Pallés ha explicat que s’està treballant conjuntament amb el Consell Comarcal del Berguedà per tal que l’administració autonòmica “atengui les nostres demandes i replantegi l’aplicació del decret”.

La desiganció de 6 municipis del Solsonès (Solsona, Cla-riana de Cardener, la Molsosa, Pinós, Riner i Olius) com a “zones vulnerables a la contaminació per nitrats d’origen agrari”, obligarà els ramaders a incrementar el 20% les terres necessàries per abocar la mateixa quantitat de purins dels seus animals, o bé, a reduir el seu cens de bestiar. A més, també es restringirà l’obertura de noves granges en els territoris marcats.

La Generalitat, que durant els anys 1998 i 2004 ja havia aprovat noves zones vulnerables per contaminació de nitrats, s’ha vist obligada a tornar a ampliar la seva delimitació després que la Unió Europea hagi determinat que els nivells de conta-minació de les aigües no s’hagin reduït.

Page 7: Celsona 645

�645 - Divendres, 13-11-2009

Solsona UBIC Solsona

Festa del Comerç 2009El passat dissabte 7 de novembre una vuitantena de

socis de la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona es van trobar al restaurant La Pèrgola per a celebrar la Festa del Comerç del 2009.

Durant tot el sopar es van realitzar diversos sorteigs. Els premis van ser: un esmorzar per a dues persones, dos des-comptes de tres quotes de la UBIC, un dinar/sopar per a dues persones i un cap de setmana per a dues persones en una casa rural del Solsonès. Aquest premi compta amb la col·laboració del TRAS (Turisme Rural Associació del Solsonès) i del Patronat Comarcal de Turisme del Solsonès.

Un esmorzar per a dues persones per a Jordi Palà de la Carnisseria Palà

Un descompte de tres quotes per a Judit Barbens de Mobles Nosàs

Un dinar/sopar per a dues persones per a Raquel Barbens del Pub l’Aixeta

Un descompte de tres quotes per a Josep Pelegrina de Tatiana

Un cap de setmana per a dues persones en una casa rural del Solsonès per a Ramon Arnau del Petit Petó

Trobareu més fotografies a l'apartat de notícies del web de la UBIC: www.solsonacomercial.com

Una vuitantena de socis de la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona es van trobar a la Festa del Comerç

Page 8: Celsona 645

� 645 - Divendres, 13-11-2009

Comencen els treballs per a la construcció del gran complex residencial de Navès

El projecte, iniciat l’any 1994, sota el nom d’Embrossa-Resort preveu la creació d’un gran centre residencial d’oci i salut a la zona de Linya a Navès

Els seus promotors asseguren que aquest cop el projecte veurà la llum desprésd’aconseguir reunir els inversors necessaris per tirar-lo endavant

“Lago de Linya Resorts and Villas” és el nom amb que s’ha rebatejat el projecte de construcció del gran complex residencial, dedicat a la salut i a la vida natural, al municipi de Navès i que, en cas que s’acabi concretant, haurà tardat més de 15 anys a fer-se realitat. Aquesta és la intenció del seu promotor, l’empresari holandès, Frank Weyer, que aquesta setmana ha confirmat a Celsona Informació l’inici de les obres després d’obtenir el suport econòmic suficient per començar-ne la construcció.

L’empresa promotora, Bluegreen Valley, juntament amb les altres companyies inversores -l’holandesa Quality Invest-ments i la catalana Life Grup- esperen que a principi del proper any es pugui col.locar la primera pedra del complex. Fa dues set-manes van començar els treballs de topografia i desbrossament dels terrenys i actualment ja és visible a la zona un nou cartell publicitari amb el nom de “Lago de Linya” que substitueix l’antiga denominació del projecte, “Embrossa Resort”.

El “Lago de Linya Resorts and Villas” ocuparà una superfície de 55 hectàrees a l’entorn de la parròquia de Sant Andreu de Linya, que esdevindrà el centre neuràlgic del com-plex, amb la construcció d’un poble d’estil medieval amb plaça pública, carrers, fonts, botigues i un restaurant, oberts al públic en general. A continuació es construirà l’hotel, el balneari, el centre esportiu i la resta d’equipaments del complex i paral.lelament es comercialitzaran 35 parcel.les inicials per fer-hi cases i apartaments.

Tot i la situació actual de crisi, els inversors confien en la viabilitat del projecte atès que “hi ha molta gent disposada a invertir en productes de qualitat com aquest”. El respon-sable del projecte, Frank Weyer, considera que la ubicació del complex, a una hora de Barcelona i al centre de Catalunya,

“el fa molt atractiu per a clients amb poder adquisitiu” que valorin la tranquil·litat i la qualitat d’un entorn naturals com el del Solsonès.

Així mateix, Weyer ha explicat que la filosofia del pro-jecte és “crear un centre d’oci vinculat a la vida natural i a la salut” i en el qual es posarà especial èmfasi en el respecte al medi ambient. Per això tots els edificis es construiran amb materials naturals, seguint el tipus de construcció de la zona, amb pedra i fusta. A més, els edificis obtindran l’energia a través de plaques solars, s’instal.laran sistemes d’energia geotèrmica per a la calefacció i l’aigua i s’usarà l’aigua dels pous naturals de la zona. De fet, l’aigua serà un dels elements destacats del projecte amb la construcció d’un balneari que, segons ha explicat Weyer, usarà l’aigua d’origen termal que hi ha en aquesta zona i pel qual ja es disposa dels permisos de l’Agència Catalana de l’Aigua.

El “Lago de Linya Resorts and Villas” es començarà a construir a principi de l’any vinent amb la previsió de tenir enllestida la primera part del projecte -el conjunt medieval de Sant Andreu de Linya i la urbanització de l’entorn- la primavera del 2011. Un cop completada aquesta fase es construirà el bal-neari. L’hotel i la resta d’equipaments, com la zona esportiva, els edificis d’apartaments, els xalets i les masies podrien estar enllestits l’any següent.

L’Ajuntament veu amb escepticisme el futur del complex

L’Ajuntament de Navès s’ha mostrat prudent a l’hora de valorar la notícia a causa dels anys de retard que acumula el projecte. Tot i això, l’alcalde del municipi, Josep M. Casafont, ha

Un nou cartell anuncia la construcció del futur complex residencial, Lago de Linya, de Navès

Ja han començat els treballs de topografia i desbrossament dels terrenys

Navès Josep M. Montaner i Reig

Page 9: Celsona 645

�645 - Divendres, 13-11-2009

reconegut que “si es porta bé” i es realitza seguint les garanties fixades en el Pla parcial pot ser interessant pel municipi.

Per l’alcalde “aquest és un projecte molt ambiciós, que ja s’ha retardat en altres ocasions” i, a més, ha apuntat que "el moment actual no sembla el millor per tirar endavant aquest tipus d’obres". Casafont, que ha recordat també que a final d’any expirava el permís d’obres municipal, ha explicat que des de l’Ajuntament s’està a l’espera que els promotors acabin confirmant “finalment què volen fer amb el projecte”. En aquest sentit, ha reconegut que la il.lusió inicial amb que va ser rebut el projecte “s’ha esvaït una mica” després de tants anys d’endarreriments.

Pel que fa a l’inici de les obres, l’alcalde de Navès ha explicat que des del consistori seran “molt escrupolosos” en el desenvolupament del projecte i que s’exigirà al promotor que segueixi les condicions que fixa el Pla parcial i respecti l’entorn rural propi del municipi.

Un projecte sotmès a referèndum

Navès va tenir coneixement del projecte l’octubre de l’any 1994 i l’aleshores alcalde del municipi, Ramon Clotet, va convocar un referèndum per conèixer l’opinió dels veïns. En aquella ocasió 156 votants es van mostrar partidaris del projecte i només 25 no hi van donar el seu suport. En aquell moment el projecte va aixecar molt rebombori i fins i tot va comptar amb la implicació del llavors entrenador del FC Barcelona, Johan Cruyff, que va participar en l’acte de presentació oficial del projecte.

Frank Weyer: “Hem lluitat molt per aquest projecte”

El promotor de “Lago de Linya Resorts” es mostra totalment convençut de l’èxit que obtindrà el projecte, tot i les dificultats que, segons ell, ha hagut de superar per tirar-lo endavant. “Sempre vam dir que el Solsonès tenia un enorme potencial” -recorda Weyer- que reconeix que “inicialment això no s’entenia massa i no tothom ho veia igual”. Ara, però, creu que el temps li ha donat la raó i que el projecte aportarà un gran nombre de clients atrets “per la qualitat de l’entorn, el medi ambient i la bellesa dels paratges de la zona”.

El perfil de compradors i usuaris que preveuen aconse-guir són sobretot clients del centre i el nord d’Europa, explica Weyer. Tampoc no descarten atraure clients de Catalunya i Espanya que puguin venir de vacances o fer estades de salut al complex, ha assegurat Weyer, que espera que aquestes expec-tatives es confirmin, ja que permetran obtenir beneficis pels inversors, pel municipi de Navès i pel Solsonès i, a més, crearà nous llocs de treball a la comarca.

Navès Josep M. Montaner i Reig

Imatge del web de Lago de Linya

L'espurna del Mia

Page 10: Celsona 645

10 645 - Divendres, 13-11-2009

Comarca Ramon Estany

Urbanisme aprova diferents projectes en sòl no urbanitzable

La Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central, en la sessió de 22 de setembre de 2009, va adoptar, entre altres, els acords següents:

Projecte en sòl no urbanitzable per al canvi d'orientació productiva d'una explotació porcina de cicle tancat a porcina d'engreix a la finca Viladàs, al terme municipal de Navès.

Projecte en sòl no urbanitzable per a l'ampliació de l'ex-plotació porcina existent a la casa Lloch, situada a la parcel·la 93c del polígon 3, al terme municipal d'Olius, formulat pel senyor Ramon Colell Badia i tramès per l'Ajuntament.

Proposta per a l'any 2010 del cànon corresponent a la regulació de la Llosa del Cavall i Sant PonçEl cànon per a l'any 2010 de la Llosa del Cavall és:Abastament: 0,080021 euros per m³.Regadius: 0,016004 euros per m³.Aprofitaments hidroelèctrics: 0,033342 euros per quilovat/hora de millora de producció.

També s'anuncia la proposta per a l'any 2010 del cànon cor-responent a la regulació de l'embassament de Sant Ponç.El cànon per a l'any 2010 és el següent:Abastament: 0,008640 euros per m3.Regadius: 0,001728 euros per m3.Aprofitaments hidroelèctrics: 0,003600 euros per quilovat/hora de millora de producció.

Què és el cànon de regulació?Els beneficiats per les obres hidràuliques de regulació d’ai-gües superficials o subterrànies, que explota la Generalitat per mitjà de l’Agència Catalana de l’Aigua, a càrrec del seu pressupost, han de satisfer un cànon de regulació destinat a compensar els costos de la inversió que suporta aquesta Administració i a atendre les despeses d’explotació i de conservació de les obres.Els beneficiats per altres obres hidràuliques específiques, finançades totalment o parcialment per la Generalitat, per mitjà de l’Agència Catalana de l’Aigua, a càrrec del seu pres-supost, incloses les de correcció del deteriorament del domini públic hidràulic derivat de la seva utilització, han de satisfer per a la disponibilitat o l’ús de l’aigua una exacció denomi-nada tarifa d’utilització de l’aigua, destinada a compensar les despeses d’inversió que suporta l’Administració i a atendre les despeses d’explotació i conservació de les obres.

La neu ha caigut sobre l'estació d'esquí del Port del Comte, on el temporal de fred d'aquesta setmana va deixar un gruix de 10 centímetres que en alguns indrets de l'estació, però, el vent ha aixecat del tot

Per tot això, el responsable de l'estació, Alfons Ferrer, explica que, de moment, la nevada servirà per a "fer base" i activar el xip de la neu en les tasques diàries. Port del Comte manté, amb tot, la previsió de posar en marxa els remuntadors i iniciar la nova temporada pel Pont de la Puríssima, el cinc de desembre. Ferrer puntualitza que, "si cau una bona nevada general obrirem abans, però estem al Prepirineu i no tenim l'obligació d'obrir els primers".

Cau la primera nevada de la temporada al

Port del Comte

Manel Jovells, al cicle de xerrades d'Empresaris per al Solsonès

El cicle de xerrades: les oportunitats econòmiques del

Solsonès, organitzat per Empresaris per al Solsonès, té dos objectius principals: En primer lloc, convidar persones que destaquin en el seu àmbit de treball i des d'on ens puguin ajudar a trobar oportunitats econòmiques per la comarca. I, en segon lloc, facilitar l'intercanvi d'experiències entre els empresaris/àries de la comarca que assisteixin a les xerrades.

Està prevista una xerrada mensual, i en aquesta segona sessió s'ha convidat el director general d'Althaia, Manel Jovells, qui ens parlarà de la gestió empresarial d'una de les empreses més grans del Bages i com la sanitat pot esdevenir un motor econòmic per un territori.

La sessió tindrà lloc el proper dimecres 25 de novem-bre de 2/4 de 4 a les 5 de la tarda a la nova seu del CTFC (Ctra. Sant Llorenç, km2). Cal confirmar l'assistència al se-güent correu electrònic [email protected]

Page 11: Celsona 645

11645 - Divendres, 13-11-2009

Comarca Ramon Estany

El Consell de Govern ha aprovat definitivament el Pla comarcal de muntanya 2009-2012 pels àmbits de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d'Aran. El document recull les actuacions a realitzar pels dife-rents organismes de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Foment en els propers quatre anys.

Els plans van néixer, ara fa vint anys, amb la voluntat d'impulsar específicament el desenvolupament de les comarques de muntanya, que arrossegaven tota una sèrie de mancances històriques que dificultaven el seu creixement i que les situava en una posició de desavantatge respecte a la resta de Catalunya.

Ara el Govern aprova de forma definitiva la quarta gene-ració dels plans comarcals, un cop incorporades les al.legacions que s'han considerat oportunes. Aquesta quarta generació es diferencia de les anteriors pel caràcter integral, que es reflecteix en la seva materialització en un únic document, en comptes dels 10 que eren habituals en les precedents. A més, el pla actual preveu una inversió de 2.821 milions d'euros, molt per sobre dels 1.362 milions d'euros del pla anterior. D'altra banda, el Pla torna a l'estructura en programes de les actuacions ja que aquesta s'adapta millor a les estratègies o plans sectorials dels organismes programadors.

Els Plans comarcals de muntanya: objectiusL'àmbit de les 10 comarques de muntanya ocupa més del

30% del territori de Catalunya, tot i que la població fixa que aplega no arriba al 3% del total. Es tracta, no obstant, d'una demografia, globalment parlant, en creixement sostingut.

A grans trets, a les comarques de muntanya conviuen diferents models de desenvolupament:

•El vinculat amb el turisme de la neu, molt localitzat en el territori, que va acompanyat d'una forta urbanització, un creixement econòmic important i una certa recuperació demo-gràfica, és ben present a gairebé totes les comarques.

•Un model relacionat amb el turisme rural i l'aprofitament dels recursos naturals i patrimonials per generar activitats de lleure més difuses, com ara el senderisme o el llegat romànic.

•Un tercer model, que es dóna sobretot a les comarques prepirinenques, és el de les zones que han quedat al marge del desenvolupament turístic i que registren encara una pèrdua de població i una activitat agrària en regressió.

En base a aquesta realitat socioeconòmica, els Plans comar-cals fixen els següents objectius, que han de ser també el fonament de qualsevol plantejament de desenvolupament futur:

•Augmentar l'accessibilitat, tant pel que fa a les infraes-tructures com a l'extensió de les noves tecnologies.

•Captar treballadors qualificats, dinamitzar el teixit empresarial i alhora impulsar el creixement demogràfic.

•Apostar pels productes de qualitat.•Revaloritzar el paisatge pirinenc.

El SolsonèsEn aquest cas, tota la despesa prevista al Pla, un total

de 78,63 milions d'euros, correspon a la Generalitat, atès que el Ministeri de Foment no té cap via que travessi el Solsonès. El DPTOP invertirà més de 47 milions d'euros per construir la variant de Santa Susanna, a la C-55; millorar la C-26 entre Navès i Montmajor; condicionar els accessos a les pistes d'esquí de Port del Comte i promocionar sòl per a activitats econòmiques a la Partida de Santa Llúcia, a Solsona.

La Direcció General d'Arquitectura i Paisatge, de la seva banda, aportarà 8,92 milions d'euros, en part vehiculats mitjançant un conveni amb l'Institut Català de Finances i el Consell Comarcal del Solsonès per arranjar la xarxa de camins. De nou, les infraestructures acaparen la majoria del pressupost, el 50%, amb més de 39 milions d'euros.

DESPESA PROGRAMADA AL SOLSONÈS

Despesa programada per la Generalitat ............. 78,63 MEUR Despesa programada total ................................. 78,63 MEUR Dotació d’infraestructura, equipamenti suport a l’activitat ............................................. 55,24 MEUR Ampliació de serveis i promoció local ...............14,47 MEUR Actuacions de la DG d’Arquitectura i Paisatge ... 8,92 MEUR

El Govern aprova definitivament el Pla Comarcal de Muntanya 2009-2012

El Pla preveu una inversió de més de 78 milions d'euros per al Solsonès

Page 12: Celsona 645

1� 645 - Divendres, 13-11-2009

Solsona Ramon Estany

El Solsonès rebràun 50% més que l'any passatEls pressupostos pel 2010 de la Generalitat aportaran 7.500.000 euros en inversions

El Solsonès és una de les comarques on augmenta més la inversió de la Generalitat per al 2010. D'un total de 7.548.938'30 eu-ros, el gruix dels recursos van a la variant de Santa Susanna, amb 3'6 milions d'eu-ros. Un altra infrastructura de comunica-cions que se'n beneficiarà serà la millora de la C-26, amb 600.000 euros. Comple-ten les partides destinades al Solsonès l'església de La Pedra (200.000 euros), la depuradora de Solsona, (200.000 euros) i el jaciment d'Olius (200.000 euros)

Concedeixen la medalla de l'esport al solsoní Joan AlbetsL'entrega es farà el 17 de desembre en un acte al'hotel del Bruc

La secretaria general de l'Esport de la Generalitat ha donat a conèixer els gua-nyadors de les medalles de l'esport de les comarques centrals, que s'entregaran per primer cop a persones de més de 60 anys que hagin destinat una bona part de la seva vida a l'activitat esportiva en el territori. L'entrega es farà el 17 de desembre en un acte a l'hotel del Bruc.

El Carnaval sorteja demà l'assignació de carrosses entre les comparses

Demà dissabte, dia 14 de novembre, a les 7 de la tarda, a la Cambra de Comerç de Solsona, durant el transcurs de la reunió de socis/es i comparses del Carnaval de Solsona, es procedirà a l’assignació de carrosses per l’arribada de S.M. Carnes-toltes per aquest Carnaval 2010.Hi ha algunes comparses que ja han fet arribar instàncies, des de final del passat Carnaval fins ara i que per tant no és necessari que en facin arribar una de nova. Aquestes comparses són: Més de camp que les amapoles”, “Gegant Boig”, Xaoninjes” + “Lokal Quinto”, “Draca”, “Mossos d’Escaire”, “Foguereta”, “K-172”, “Geganteta”, “Pitaufes”, “Wiski-ends”, “Matarrucs”L’assignació de les carrosses serà a través d’un sorteig.És obligatori que assisteixi com a mí-nim un representant de cada una de les comparses que hagi presentat instància al respecte.Els punts que es tractaran a la reunió seran:Esbós del programa del Carnaval 2010Participació, concursos, etc.Loteria de Nadal.Convenis: Ajuntament de Solsona i Con-sell Comarcal.Gavació del Cd de músiques del Carna-val.Conte per a infants.Sorteig de Carrosses.Precs i preguntes.Actualment s'està treballant en la web d’aquest nou any per anar-hi afegint tota la informació que pot resultar d’interès per un bon carnavaleru/a!

Un dels guardonats ha estat Joan Albets, de Solsona, per la seva activitat en pro del futbol i la caça a Solsona.

Atorgats els ajuts anuals a projectes socials i culturals de l’Obra Social Caixa Sabadell

2 projectes vinculats al Solsonès reben 7.000 i 3.000 euros

Sis entitats sense ànim de lucre del Solsonès, de l’Anoia, del Bages i del Baix Llobregat Nord rebran 21.400 eu-ros per tirar endavant els seus projectes gràcies als 36ens Premis Caixa Sabadell, les subvencions anuals que l’Obra Social Caixa Sabadell atorga a entitats del seu àmbit en virtut del seu compromís amb la societat civil.

Del Solsonès, el projecte social que ha rebut l'ajut és Atenció a la dependència al medi rural de l'Associació L'Arada i l'Associació de Dones del Solsonès, per uns 7.000 euros.

I el projecte cultural, Varietats locals de plantes cultivades al sud del Solsonès, un patrimoni a preservar, també de l'Arada i L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, de Manresa, amb 3.000 euros

Campanya de desratització a la xarxa de clavegueramEl tractament durarà un any

Ha començat una campanya de desratitza-ció a la xarxa de clavegueram de Solsona amb un tractament que s’avaluarà durant un any. El consistori ha contractat per primera vegada una empresa externa, Ra-esgra, per prevenir i controlar les plagues de rates. El procés plaguicida s’aplicarà a tot el nucli urbà, però s’intensificarà a la zona de la ribera.La desratització consisteix en l’anàlisi dels punts crítics de control, l’aplicació del tractament mitjançant la col·locació d’esquers rodenticides aixecant les tapes de claveguera, que es farà quatre vegades l’any –les properes actuacions es duran a terme al febrer, el maig i l’agost de l’any que ve–, i l’auditoria o comprovació del funcionament de les mesures correctores. Aquesta campa-nya té un cost de 1.680 euros.

Page 13: Celsona 645

1�645 - Divendres, 13-11-2009

Clariana de Cardener Redacció

Els Mossos d'Esquadra han detingut deu persones més acusades de furtar cable de coure de la línia d'alta tensió que connecta Adrall (Alt Urgell) amb Figueres (Alt Empordà)

Els detinguts es volien endur 400 metres de cable del tram de línia que travessa Clariana de Cardener. Aquesta és l'operació policial més important en nombre de detinguts per furt de cable de coure que fan els Mossos a les comarques centrals i és la tercera detenció que es fa en els darrers quinze dies per robatoris en aquesta mateixa línia, que té alguns trams en desús. En les tres operacions s'han practicat 22 detencions, totes per robatoris en aquesta mateixa línia i protagonitzats per persones d'origen romanès.

Aquestes deu darreres detencions es van practicar el 4 de novembre, quan un agent de paisà va veure uns vehicles sospito-sos al marge de la carretera entre Manresa i Solsona, a l'alçada de Clariana de Cardener. Dues patrulles de la comissaria de Solsona s'hi van desplaçar i van localitzar una furgoneta i dos turismes. En veure arribar els vehicles dels Mossos, un dels turismes, amb cinc ocupants dins, va aconseguir fugir, mentre que els agents aconseguien aturar i retenir cinc persones més

que hi havia a l'interior de la furgoneta i del segon turisme. Segons els Mossos d'Esquadra, uns metres més enllà dels vehicles hi havia 200 metres de cable enrotllat i a punt de ser carregat i 200 metres més de cable tallats sota la línia. Mitja hora després de fer aquesta primera detenció, els Mossos van aconseguir localitzar el vehicle que havia fugit a la C-55, molt a prop de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Manresa. Això va permetre detenir cinc persones més. Tots ells han passat a disposició judicial al Jutjat de Solsona i han estat posats en llibertat amb càrrecs. Tots els detinguts són d'origen romanès i tots ells viuen en municipis de l'àrea metropolitana. Entre els detinguts, que tenen entre 19 i 40 anys, n'hi ha dos que ja havien estat detinguts en una opera-ció anterior a Súria, fa unes dues setmanes. De fet, segons els Mossos d'Esquadra, tots tenen antecedents per robatoris similars o per delictes contra el patrimoni. Es dóna el cas que aquest és el tercer robatori que es produeix en menys de tres setmanes en la mateixa línia d'alta tensió, d'on fins ara ja han desaparegut fins a 7.200 metres de cable de coure, valorats en 28.800 euros. Segons els Mossos d'Esquadra, aquestes operacions delictives tenen un cert risc, ja que hi ha trams de la línia que estan en funcionament i hi ha risc d'electrocució.

Detenen a Clariana deu lladres de cable de coure

Page 14: Celsona 645

1� 645 - Divendres, 13-11-2009

Comarca CTFC

El Centre Tecnològic Forestal

de Catalunya ofereix cursos

online sobre medi ambient i energies

renovablesEls cursos s’emmarquen en

el projecte INTRADER destinat a dinamitzar les empreses rurals

en la gestió ambiental

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), el Fons Social Europeu i la Fundación Biodiversidad organitzen dos cursos on-line de temàtica medi ambiental, concre-tament sobre tractament de residus i energies renovables. Aquests cursos s’emmarquen en el projecte INTRADER (Innovació i Transferèn-cia per al Desenvolupament Rural), iniciativa del CTFC que s’engloba en el marc d’accions del Programa Empleaverde 2007-2013 de la Fundación Biodiversidad. El programa té com a objectiu dinamitzar i adaptar les empreses agràries o industrials del territori rural a les pautes de gestió ambiental i de modernització bàsiques per a ser més competitives i sosteni-bles amb l’entorn.

Els cursos on-line són gratuïts amb places limitades i estan adreçats a treballadors, directius, titulars de PIMES o empreses agràries, autònoms, treballadors del sector forestal, agrari i mediam-biental. S’han programat els següents:

- Curs de prevenció, tractament i reu-tilització de residus, 30 h amb l'objectiu de donar a conèixer la problemàtica ambiental que representa la generació de residus i tots els sistemes i processos de tractament i gestió dels mateixos.

- Curs d'energia solar tèrmica i fotovol-taica, 30 h que pretén mostrar els beneficis am-bientals i econòmics de les energies renovables, les potencialitats del sector de l'energia solar i tots els requisits legals i tràmits administratius necessaris.

El projecte INTRADER es desenvo-lupa en cinc comunitats autònomes: Aragó, Catalunya, Madrid, Navarra i País Basc, i està cofinançat pel Fons Social Europeu i el CTFC.

Per realitzar els cursos cal formalitzar la preinscripció al web http://intrader.ctfc.es.

Càpsules formatives gratuïtes sobre identitat digital i les eines necessàries per treballar-hi

El Rural Living Lab Pirineus ofereix unes càpsules forma-tives gratuïtes que es faran tots els dijous a la tarda (de 17h a 19h) a l’edifici del Seminari del CTFC. El seu objectiu és millorar la identitat digital professional i social. El canvi d’actitud i de menta-litat que comporta l’entorn 2.0 (blogs, wikis, xarxes socials, etc) fa que la nostra imatge virtual hagi esdevingut una eina professional i social realment imprescindible tant per a nosaltres com per a les persones i clients amb les quals interactuem diàriament. Ser present a la Xarxa és cada vegada més rellevant.

A través de les trobades Dijous.0, s’ensenyarà a gestionar la identitat digital social i professional.La programació prevista és la següent: 1. Concepte d’identitat digital. Tecnologies OpenID, Microsoft Windows CardSpace. 19 de novembre2. Promoció de l’empresa dins les xarxes socials. 26 de novembre3. Les xarxes socials. Present, passat i futur. Xarxes més influents: Facebook 3 de desembre4. Twitter. 10 de desembre5. Mapes col·laboratius. 17 de desembre

La inscripció és gratuïta.

El Rural Living Lab Pirineus organitza el mosaic digital del Solsonès

Aquest projecte té per objectiu generar una fotografia, de Solsona o de la comarca, amb un muntatge de 500 fotografies individuals, aconseguint uns efectes molt impressionants gràcies als colors, brillantor, etc.

Per a fer-ho, es demana la col·laboració de tothom. Cadascú pot enviar fins a 5 fotografies per entrar a formar part d'aquest projecte.

Les categories que s’han establert són Solsona panoràmica, Solsona Festa Major, Solsona Carnaval i Pobles o indrets del Solsonès.

Per a participar-hi, cal entrar a la web del Rural Living Lab Pirineus (http://rllp.ctfc.es ), emplenar el formulari, seleccionar les categories i enviar el formulari i les fotografies.

Page 15: Celsona 645

1�645 - Divendres, 13-11-2009

Solsona Ajuntament de Solsona

Dilluns que ve, dia 16, l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Solsona posarà a la venda les entrades anticipades per a l’obra de teatre La Maternitat d’Elna, que es representarà al Teatre Comarcal el dia 27 d’aquest mes a 2/4 de 10 del vespre. És un espectacle organitzat per les regidories de Polítiques d’Igualtat i Cultura, juntament amb el Servei d’Infor-mació i Atenció a les Dones (SIAD), i amb la col·laboració de la Direcció General de Cooperació Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Basada en l’obra homònima d’Assumpta Montellà, és una producció de Projecte Galilei i Fortià Viñas sota la direcció de Josep Galindo i la dramatúrgia de Pablo Ley. L’interpreten l’actriu-cantant Rosa Galindo i el pianista Luc-Olivier Sánchez. La Maternitat d’Elna és un espectacle teatral concebut com un conte per a adults sobre la memòria històrica, que incorpora textos del llibre de Montellà i cançons majoritàriament catalanes i franceses de diversos estils.

El context històric de l’obra se situa al final de la Guerra Civil espanyola, quan va començar l’exili a França de prop de mig milió de persones. S’hi mostra el drama que van viure moltes dones embarassades que havien de patir el part en les condicions infrahumanes dels camps de refugiats. La jove

anònima Elisabeth Eidenbenz va impulsar una maternitat amb la contribució dels moviments socials suïssos per salvar les dones embarassades.

El preu de l’entrada és de 10 euros si s’adquireix anti-cipadament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori. El mateix dia de la representació les entrades es vendran a taquilla per 12 euros.

L’Ajuntament de Solsona posa a la venda les entrades per a ‘La Maternitat d’Elna’

Es representarà al Teatre Comarcal el proper dia 27 a 2/4 de 10 del vespre

Page 16: Celsona 645

1� 645 - Divendres, 13-11-2009

Provisió d'un lloc de treball al Centre Tecnològic Forestal de CatalunyaS'inicia un concurs de mèrits per a la provisió d’un lloc de treball de cap d’àrea del grup de treball d’ecologia del paisatge del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.Formarà part del personal laboral indefinit, d’activitat de caràcter continu, amb jornada complerta. El número de places és una.La modalitat de selecció és la de Concurs.Les funcions del lloc de treball objecte d’aquest concurs seran:- Impulsar la recerca sobre els efectes del canvi global en ecosistemes terrestres.- Identificar els processos claus a escala de paisatge en la generació de models predictius de les dinàmiques poblaci-onals de les espècies.- Desenvolupar eines i metodologies per representar la distribució espacial de la biodiversitat.- Crear llaços entre les línies de recerca i transferència amb l’objectiu de crear sinergies entre els dos camps d’aplicació.Cal estar en possessió del següent títol: Doctorat en ciències biològiques.

El Centre Sanitari cedeix un espai per al servei de logopèdiaD’acord amb la Resolució de Presidència de data 25 de setembre de 2009, s’ha tramitat l’expedient administratiu per cedir gratuïtament a la Fundació Universitària del Bages unes dependències del Centre Sanitari de la seva propietat, situades a la primera planta i que resten lliures, per tal de destinar-les a la prestació del servei de logopèdia adreçat a tots els veïns de la comarca del Solsonès.

Comarca Ramon Estany

Solsona acollí una sessió de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya CentralEl passat dimarts 10 de novembre, la Sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal del Solsonès, sota la presidència del director general d'Urbanisme, Pere Solà.

Entre els punts de l'ordre del dia, es va aprovar la modi-ficació de les normes subsidiàries i el Pla especial urbanístic del Port del Comte a La Coma i la Pedra, que suposen incorporar al sol urbà un sol per davant de l'alberg, perquè s'hi puguin realitzar activitats complementàries, ja que l'alberg necessita espai per a crèixer i acollir obres de millora de l'Estació d'esquí del Port del Comte.

En la mateixa reunió es va aprovar definitivament a Castellar de la Ribera el Projecte en sòl no urbanitzable per a l'ampliació d'una explotació ramadera emplaçada a la finca Pinyana.

També es va aprovar per Navès el projecte en sòl no urbanitzable per a l'electrificació de la zona de Busa, fase 1.

La modificació de límits del sòl urbà al Port del Comte ha afectat 1.601 m2, que han provingut d'una reducció de 1.601 m2 de Pla Especial.

S'han ampliat 1.152 m2 del Pla Especial.

Page 17: Celsona 645

1�645 - Divendres, 13-11-2009

Vall de Lord Dolors Pujols

La Vall de Lord acull aquest diumenge el Primer “Concurs d’Ous d’Euga”La festa pren el nom d’una rondalla de Jacint Verdaguer inspirada en la vila de Sant Llorenç: “Els Tres Savis prudents dels Piteus”

L’associació de Turisme de la Vall de Lord ultima els detalls del que serà el Primer Concurs d’Ous d’Euga, la festa de nova creació que gira a l’entorn dels “ous d’euga” (carabasses). La festa ha mobilitzat diferents sectors de la zona com restau-radors, pastissers i artesans, que a l’entorn de la festa ofereixen productes elaborats o vinculats amb els ous d’euga.

Durant la festa es presentarà una melodia que el pres-tigiós compositor Albert Guinovart ha creat expressament per a l’ocasió. Els grallers de la vila i la Colla Gegantera Els Tres Savis Piteus, també inspirats en la llegenda de Jacint Verdaguer, hi participaran presentant el “Ball de l’Euga”.

Paral·lelament al concurs hi haurà la primera fira d’Ous d’Euga de la Vall de Lord, on s’oferiran tota mena de productes elaborats amb carabassa.

Els actesEls actes de la primera edició de la fira/concurs d’Ous

d’euga es concentraran en un sol dia: el proper diumenge 15 de novembre. A partir de les 10 del matí tindrà lloc la Primera fira d’Ous d’Euga a la Plaça Sant Francesc. Paral-lelament, els concursants aniran exposant els "ous d’euga” a la plaça Major. A 2/4 d’1 del migdia hi haurà la presentació del Ball de l’Euga, composició d’Albert Guinovart amb els grallers Som kom som i la colla gegantera Els Tres Savis Piteus. Finalment a la una hi haurà la presentació de la fira amb els parlaments d’autoritats locals i comarcals. En cas de pluja els actes es traslladaran al pavelló de Sant Llorenç de Morunys.

La llar d’infants compleix el primer any d’activitat

El dimarts, 3 de novembre, de l’any passat, entrava en funcionament la nova llar d’infants municipal de Sant Llorenç de Morunys. En un principi hi havien 18 nens i nenes matriculats, però a final de curs van arribar als 28, xifra a tenir en compte ja que “Els piteuets” disposa de 30 places. Maria Alba Casas, directora del centre, explica que la valoració d’aquest primer any de funcionament és “molt positiva per part de tot l’equip educatiu, es veu que és un equipament necessari”. Formen part de l’equip docent, a banda de la directora, l’Íngrid Baraldés, la Lorena Leal i la Consol Pascuet.

La gestió de la llar d’infants és municipal i compta amb una AMPA que gestiona els canguratges quan el centre està tancat i organitzen altres activitats al llarg del curs. La planifi-cació pedagògica inclou temàtiques de les festes populars, de diferents contes i sessions de música i psicomotricitat un cop a la setmana. Ara mateix hi ha 24 infants matriculats a “Els Piteuets”.

Els cinc regidors de Convergència i Unió de l’ajun-tament de Guixers -format per llista única- van votar favorablement la moció de suport a una consulta popular sobre la independència promoguda per Acció Cultural de la Vall de Lord. L’alcalde de Guixers, Marià Chaure, ha explicat els motius del vot favorable: “tothom hi hauria de donar suport, si som democràtics s’ha d’escoltar al poble”. Chaure afegeix que “i tant que val la pena poder manifestar-nos pacíficament i sense violència i més

El ple de Guixers dónasuport unànime a una consulta popular

sobre un tema important com aquest”. Chaure assegura que, mentre estigui dins els paràmetres legals, hi donaran tot el suport.

Amb la sessió plenària de Guixers, que va tenir lloc el passat 9 d’octubre, els tres ajuntaments de la Vall de Lord ja s’han posicionat sobre el tema. El grup mu-nicipal del PSC-PM va tombar a Sant Llorenç la moció presentada per CiU mentre que l’Ajuntament de la Coma també hi va donar suport de manera unànime.

Page 18: Celsona 645

1� 645 - Divendres, 13-11-2009

El Reportatge Dolors Pujols

L’any 1999 el poble de Tiurana quedava negat per les aigües del Pantà de Rialb. Després d’anys de resistència, el pantà era un fet i la desaparició de les places, carrers, i cases del municipi també. Però Tiurana és avui ben viva. La voluntat dels veïns ha permès al poble renéixer de les seves cendres. De ganes no els en falten i són conscients que començar de zero no és fàcil. “Tot just estem aprenent a caminar quan tothom ja corre”, ironitza Àngel Villarte, un dels artífexs de la nova Tiurana.

un poble que ha tornat a néixer

Un camp d’aviació, un camp de golf i un embarcador, principals projectes del poble que s’ha negat a desaparèixer sota les aigües del pantà de Rialb

Tiurana tornava a néixer al juliol del 2007. Aquell dia el president de la Generalitat José Montilla inaugurava el nou poble erigit al voltant de l’ermita de Solés, damunt d’un turó proper al pantà. La nova Tiurana tenia aleshores una setantena de veïns i 22 cases. Però el procés de gestació va ser dur. Els veïns havien hagut de fer les maletes i abandonar la terra que els havia vist créixer.

El nou poble es va urbanitzar a través d’un sistema que permetia als tiuranencs o fills de tiuranencs edificar al preu sim-

Tiurana

Page 19: Celsona 645

1�645 - Divendres, 13-11-2009

El Reportatge Dolors Pujols

bòlic de 300.000 pessetes per parcel·la, amb la condició d’acabar les cases en un termini de 5 anys. Al cap de 4 primaveres, ja l’inauguraven. L’enginyer que va projectar la nova estructura de la vila, ho va fer amb la idea que totes les cases tinguessin una vista privilegiada al pantà. Avui Tiurana és un acollidor poble de 85 habitants amb l’objectiu de ser un referent turístic del Prepirineu.

El turisme, opció de futur

“La sortida que li veiem al poble és el turisme”, expli-ca Villarte. La terra fèrtil de l’Horta de Tiurana era un motor per a l’antic poble i ara cal buscar-li un nou motor econòmic. Ja s’han posat les piles en aquest sentit i cada cap de setmana ofereixen visites guiades, “hi passa molta gent, molts auto-cars”. A més, a Tiurana hi ha tres cases rurals i un restaurant. Ara bé, ténen molt clar en què no es volen convertir: “no volem ser un poble de segona residència, volem que hi hagi vida al poble”. Tiurana vol explotar turísticament la coneguda “trialera del municipi”, els impressionants paratges verges que l’envolten i les privilegiades vistes cap al Prepirineu i les muntanyes d’Andorra: “Ens hem d’esforçar per tenir un bon producte”, comenta Villarte. Els principals projectes de futur de la nova Tiurana passen per potenciar el camp d’aviació del poble, avui encara provisional, construir tres embarcadors al pantà i fer un camp de golf. Villarte és conscient que aquest darrer equipament està mal vist però “les mateixes hectàrees donen molt més rendiment amb un camp de golf que amb agricultura de secà”. L’orografia del terreny, amb planes i petits turons que s’allarguen fins passada la carretera d’accés al poble, és ja molt ideal per a un camp de golf i no els caldrà modificar-la gaire. Pel que fa al consum d’aigua, Villarte creu que “fóra absurd que un poble que ha hagut de passar tantes penúries per donar aigua als altres, no en poguéssim tenir”. Està previst edificar un hotel de cinc estrelles al costat d’aquest nou equipament. Per altra banda, situar Tiurana al mapa no els serà gaire difícil. Per sort o per desgràcia, han sortit molt als mitjans de comunicació.

El camp d’aviació

El camp d’aviació de Tiurana encara està en fase provisional però reuneix unes condicions com pocs camps d’ater-ratge d’Europa: a tan sols 20 metres hi ha un bar. L’esplanada està situada just al costat del nucli tiuranenc. La idea va néixer arran d’una exhibició de vol d’avionetes que hi va tenir lloc fa dos anys per la festa major on hi van participar una vintena d’aparells. En aquella ocasió, van aplanar un camp de conreu de manera pro-visional. Villarte explica que “als pilots que hi van participar els va agradar molt el terreny i les vistes i vam pensar que

Page 20: Celsona 645

�0 645 - Divendres, 13-11-2009

El Reportatge Dolors Pujols

seria una bona opció legalitzar-lo”. Ara mateix aquest procés de regulació està iniciat i el camp ja ha servit com a zona d’aterratge en casos d’emergència o l’han utilitzat persones com Joan Clos, que hi va aterrar procedent de la Cerdanya. L’esplanada té 500 metres de llargada i Villarte comenta que hi ha bastant moviment.

Un poble amb identitat

La nova Tiurana és un acollidor poble on totes les cases estan construïdes amb un mínim de pedra. La voluntat de preservar la memòria històrica de la vida al nucli avui negat per les aigües del Segre van fer possible rescatar alguns dels elements que més el caracteritzaven. És el cas del pou, els pòrtics del carrer major o l’antiga porta d’entrada del camí ral. Aquesta portalada avui dóna accés al nou cementiri, on també hi ha reconstruïda la façana de l’església del poble. Villarte assegura que aquest “és l’element que més recorda a l’antiga Tiurana”.

Però a banda dels elements emblemàtics de l’antic poble, Tiurana mira al futur i compta amb nous trets identificatius per fer-ho. És el cas del “foc del pelegrí”, un regal d’Antoni Brufau, president de Repsol YPF, que té orígens tiuranencs. “Es tracta d’un element que dóna la benvinguda als visitants”. El nom tampoc no és fortuït, Tiurana lluita perquè el camí de Santiago passi per la vila. El traçat d’aquesta coneguda ruta ja passava

El pou

per l’antiga vila. Hi ha hagut molts contactes amb el president francès del camí de Santiago i, segons explica Villarte, “ha mostrat molt interès en que tiri endavant”.

Qualsevol persona que visiti Tiurana tampoc no pot passar per alt la font de la plaça del poble. Es tracta d’una obra esculpida ni més ni menys que per l’escultor Christian Tobin, de prestigi internacional. Aquest element simbolitza una família que es belluga mitjançant la força de l’aigua. Tobin va passar uns dies amb el seu equip a Tiurana per fer la seva obra d’art i va prometre als tiuranencs que els faria un monument “perquè mai més ningú no pugui dir que a Tiurana no hi ha vida”. Dóna la casualitat que l’escultor també havia hagut de marxar del seu poble a conseqüència de la projecció d’un pantà. Com a agraïment al tracte rebut, Tobin va regalar a Tiurana un rellotge de sol. Tota una obra mestra: per ficar-lo a l’hora van haver de fer-ho consultant l’Agència Espacial Europea per conèixer exactament el grau d’inclinació.

Entre el passat i el futur

A la primera planta del local social i bar/restaurant hi ha el testimoni gràfic de l’evolució de Tiurana. Fotografies de l’antiga vila conviuen amb fotos dels esdeveniments més recents del poble. A tall d’exemple hi ha una imatge del dia en que Tiurana va acollir la concentració més gran de motos de la província de Lleida. “Va ser tot un espectacle, amb avionetes,

Foc del pelegrí

Page 21: Celsona 645

�1645 - Divendres, 13-11-2009

Font de Tiurana

Cementiri i façana d'església de la vella Tiurana

Àngel Villarte

globus aerostàtics...” recorda Àngel Villarte. “Hem patit molt però ara toca mirar endavant”. Cada

dissabte alguns veïns del municipi treballen voluntàriament per mantenir-lo arreglat i acabar-lo de perfilar. Poca gent pot sentir el poble tan seu com ells: “ens l’anem fent al nostre gust i a la nostra manera”. Tots els que s’hi apuntin tenen el tec pagat al bar del poble, però “no tenim cua”, bromeja Villarte.

Tiurana avui mira endavant sense oblidar la vida d’aquell poble que ara descansa sota el pantà. Ha estat la força de voluntat i el treball dels veïns la que ha permès al poble tornar a néixer amb una identitat forjada entre el passat i el futur.

El responsable municipal

Com a alcalde en fun-cions de Tiurana hi ha Àngel Villarte. Després de la dimis-sió d’Antoni Armengol i de la renúncia al càrrec de María Yolanda Larrén (veïna de Palència i que es va presentar amb una de les anomenades “llista fantasma” del Partit Popular), Villarte està al cap-davant del govern municipal a l’espera que es resolgui definitivament la polèmica. Juntament amb Antoni Ar-mengol (l’anterior alcalde) i altres vilatans estan al peu del canó. Treballant dia a dia per aconseguir que Tiurana camini sola.

Page 22: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Oliana Marcel Ribera - ARXIU FOTOGRÀFIC: Marcel Ribera

Un any més hem celebrat la Festa de Tots Sants, a la vegada que a la Vila d’Oliana, en aquest jorn, també celebrem la nostra Fira. Entre altres moltes coses, aquest any a la Fira hi va haver una exposició: Fem Memòria del Pantà (Exposició commemorativa del 50è aniversari de la Inauguració del Pantà d’Oliana). L’esmentada inauguració va anar a càrrec de l’Excel.lentíssim sr. Rafael Romeo García (President de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre). A continuació podeu gaudir d’un recull fotogràfic de l’esmentat dia.

Tots Sants – 2009

Establiment Ca l’Àngel.

Mancomunitat de Residus

Diferents autoritats.

Degustació

Lloc de la “carpa” destinat al Geriàtric.

Exposició de rellotges. Dues venedores esperant el públic.Hostesses atenent al públic (aparells Taurus).

Page 23: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Educació CEIP Setelsis

Em vaig aixecar al matí amb unes ga-nes impressionants d’anar a Lleida. Vaig anar a esmorzar, a rentar-me , a vestir-me, vaig agafar la motxilla i..cap a l’escola! Allà vam pujar a l’autobús i vam tardar una hora a arribar a Lleida.

Quan vam arribar a Lleida, vam anar a visitar el casc antic. El que em va agradar més va ser l’estàtua de l’Indíbil i Mandoni, els guerrers que van lluitar per Lleida.

Els professors ens van portar a una plaça molt gran i molt bonica, la plaça de Sant Joan, on ens vam parar per es-morzar.

Primer vam anar al Museu que per fora semblava molt petit. Un cop a dins vaig veure que no s’acabava mai. Hi havia gerros fets a mà. El que més em va agradar del museu era una cova molt gran penjada a la paret amb uns dibuixos d’escenes de caça.

Pimer un senyor ens va portar a una habitació on va explicar com es conser-vaven els aliments. Després vam sortir de l’habitació i ens va portar al museu. Ens va explicar sobre els prehistòrics i d’on proveníem nosaltres, sobre els romans i la Seu Vella, sobre les tribus i sobre moltes, moltes altres coses més. Ens va agradar molt el museu.

Al museu ens va fer de guia una se-nyora amb els cabells arrissats i pigada. Quan passàvem per mitja visita, els de “Lleida televisió” (que ens havien estat seguint tota l’estona) van entrevistar a en Fran i en Manel.

Després de la visita al museu vam anar a dinar a un parc, on també hi havia nens i nenes de P4.

Cinquè va d’excursió a Lleida

Un nen petit va caure a l’aigua i es va quedar ben xop.

A la Seu Vella el primer que vam fer va ser pujar al campanar. Les escales eren, al principi, molt amples i bastant normals d’alçada, però després eren molt inclinades.

Només arribar ens esperaven 238 graons de pujada al campanar. Alguns es van quedar a baix però la majoria van pujar. Tots van arribar amb la llengua tan treta que semblava que l’haguessin d’arrossegar, però quan van veure aquell paisatge tan meravellós els va passar el cansament.

Jo no em vaig cansar però la nena que tenia al davant, sí. Quan vam arribar a dalt

ens vam fer fotos. Vaig mirar el paisatge i era molt bonic: el riu Segre, la ciutat de Lleida, camps verds ...

Tot Lleida semblava una maqueta: el Segre, les cases, el museu, en fi, tot.

A l’hora de baixar faltaven 3 min per les 4 i jo tenia por que quan passés per davant de la campana comencés a tocar.

Per les escales et tremolaven les cames.

Quan vam baixar, vam visitar els claustres i l’església.

També ens van ensenyar la catedral que estava ben buida. Ens van explicar com era, què hi van fer i més coses. Vam veure l’única pintura que quedava. Però estava gastada.

Ens va explicar el perquè Lleida tenia dues catedrals, també vam intentar llegir llatí ...

Abans de marxar de la catedral ens van deixar un mirall a cadascú i ens van ensenyar un joc que es titulava “al revés”. Es diu així perquè et posaves el mirall sota el nas i veies el sostre com si caminéssim sobre d’ell. Va ser molt divertit.

Em va agradar molt anar a Lleida i amb els meus pares hi tornaré.

(El reportatge d’aquesta excursió està format per fragments de textos escrits per: Manel, Xènia, Paula, Anna, Sebi, Clàu-dia, Gemma, Maria, Aina i Widad.)

Page 24: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Educació Escola Arrels Primària

El 2 de novembre 2009 es va dur a terme a Barcelona, en l’entranyable Centre Social i Cultural CaixaForum, la sessió de lliurament de plaques als centres educatius que desenvolupen projectes Comenius, dins del Programa d'Aprenentatge Perma-nent de la Unió Europea.

Va ser una jornada de reconeixement a l'esforç educatiu i innovador del professorat de Catalunya, que dia a dia explorem el desenvolupament curricular integrat i competencial, per a la construcció d'una ciutadania amb dimensió europea.

Van assistir a l'acte els representants dels centres edu-catius on es duen a terme programes Comenius, els assessors i coordinadors territorials, els Promotors Comenius i les auto-ritats estatals i autonòmiques pertinents, encapçalades pel sr. Carles Martínez, director General de Planificació i Entorn i el sr. Emilio García Prieto, director de l’OAPEE.

Per l’escola Arrels Primària, que vam estar presents en aquest acte, va suposar un gran honor rebre aquest reconeixe-ment per part de les institucions com a símbol de valorització del nostre esforç, dedicació i il·lusió al treball entorn a la nostra experiència Comenius.

“NO HI HA PONTS ENTRE CULTURES, LA CULTURA ÉS EL PONT.SÓN LES FRONTERES INTERIORS, LES QUE ENS SEPAREN”

Escola Arrels:“Som Comenius!”

Messenger de la (in) comunicació a la dependència

Des del programa Educació per a la salut s’ha orga-nitzat de nou una xerrada per als alumnes. Aquesta setmana els alumnes de 4t d’ESO han pogut escoltar un taller sobre el messenger i el seu ús responsable. La xerrada l’han duta a terme dos alumnes estudiants d’informàtica de la Fundació Verge Blanca (escola de l’esplai de Lleida).

Els alumnes de quart l’han trobada força interessant. Dues alumnes ens n’han fet cinc cèntims:

“L’hem trobada força interessant perquè els dos nois, l’Albert i l’Àlex, ens han fet reflexionar sobre l’ús i l’addic-ció d’aquest programa informàtic. Cada dia augmenta el nombre de persones, predominantment adolescents, que dediquen gran part del dia a seure davant d’una pantalla d’ordinador.

Parlant a través d’una pantalla no sabem mai qui hi ha a l’altre cantó, ni com és ni com reacciona. A més a més de poder-nos enganyar, ens en podem fer una imatge falsa.

Creiem que la gent s’hauria d’adonar dels prejudicis que comporten alguns estils de vida. Alguns són molt seden-taris, ens fan seure gran part del dia i deixem de practicar esports, caminar...”

(Eva Gallardo i Iwona Rymar)

Educació IES Francesc Ribalta

Educació Ramon Estany

Una aproximació als riscos i problemes de la telefonia mòbil

La darrera sessió de l'Aula d'Extensió Universitària de Solsona va portar el passat dijous 5 de novembre al conferenciant, professor i professional de RTVE, Eusebi Ramon Vidiella i París, que va tractar sobre una visió sociològica de la telefonia mòbil. La xerrada, molt interessant i que va omplir la sala cultural de l'ajuntament de Solsona, es va centrar també en els informes sobre els riscos de les emissions de les antenes dels mòbils.

Page 25: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Visita a Solsona FM

Educació Mestres de la ZER del Solsonès

SABIES QUE...? Les escoles de Vallmanya i Cambrils també van formar part de la ZER del Solsonès.

El passat 28 d’octubre el claustre de mestres de la Zer del Solsonès vam visitar les instal·lacions de Ràdio Solsona FM

Vam fer l’enregistrament d’un hipotètic programa relacionat amb l’educació, “Amb “Z” d’humor”. El motiu d’aquesta visita va ser conèixer in situ les instal·lacions i com es realitza un programa radiofònic.

Tot aquest interès està relacionat amb un dels projectes que ens ocuparà aquest curs: Projecte en i amb comunicació audiovisual, la ràdio. Mestres i alumnes estem molt engrescats i treballem amb ganes per endinsar-nos en aquest món tan apassionant que és la ràdio. Podeu veure el desenvolupament del nostre projecte directament al web, a l’adreça: http://www.xtec.cat/zer-solsones/projectes/peca/peca.html

No patiu, el programa que vam enregistrar no l’emetran.

Tradicions Alba Santaeulària

Aquest any es va tor-nar a parlar de si hauríem de celebrar Halloween; fins i tot l’església catòlica va donar la seva opinió. Com la majoria de festes que celebrem, aquesta també és d’origen pagà. Al segle IX, l’església va instaurar el dia 1 de novembre com el dia de Tots Sants i de fet Halloween en anglès vol dir la vetlla dels sants, hallow (sant) i e’en està relacionat amb evening (vespre). Per tant és una paraula molt religiosa tot i que avui en dia s’associa més amb el món pagà. La festa de Halloween va arribar a Estats Units a través dels emigrants irlandesos que es van establir allà i provenien del món celta.

La nit del dia 31 d’octubre és quan les bruixes, els morts i els esperits malignes tornen a la terra. Abans que el cristianisme arribés a Gran Bretanya aquest dia era el darrer del calendari celta i feien una celebració per honorar els morts. Els celtes feien fogueres en llocs enlairats per donar la benvinguda a casa a les ànimes dels difunts.

Els nens a Estats Units surten a la nit disfressats de coses de por i van per les cases dient Trick or Treat? Si diuen treat reben coses bones com caramels i si no trick vol dir que els nens fan una broma o una innocentada a la gent de la casa.

Crec que disfressar-se i sortir al vespre és una activitat molt divertida per als nens i aprenen una part cultural de la llengua anglesa que estem ensenyant. En cap moment no pen-so que les festes de Halloween hagin de fer que es perdin les castanyades i els panellets. Crec que es pot celebrar tot, i cal dir, per exemple, que fer cagar el tió tampoc no és una festa religiosa de Nadal, és una tradició pagana, però per sort l’es-glésia l’accepta. Tant per Nadal, per Halloween o Sant Valentí hem de mirar que el consumisme, en gran part anglosaxó, no ens influenciï massa.

Aquest any uns 25 alumnes de l’escola d’idiomes Chit-Chat vam tornar a anar per cases i botigues d’alguns dels nos-tres alumnes d’anglès. Tots disfressats vam recitar un poema de Halloween en anglès i la gent ens van donar caramels. Ens vam divertir tots molt.

Podem celebrar Halloween?

Page 26: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

AVISOSXERRADES - TAULA RODONA

MÚSICA

Cartellera

Ball per a la gent gran amb Joan VilandenyClub Caixa Catalunya (av. Mare de Déu del Claustre, 20)15 de novembre, 7 de la tarda

Arriba a Solsona el Bus de les Professionsplaça de les Moreres12, 13, 16 i 17 de novembre

CONFERÈNCIA: 'Guerra i pau; què hi diuen els museus?'sala cultural de l'Ajuntament19 de novembre, 9 de la nitActe organizat per Òmnium Cultural del Solsonès, a càrrec de Jordi Padró

Xerrades i música al Club Caixa Catalunya de SolsonaEl Club Caixa Catalunya de Solsona acull el proper dijous 19 de novembre l'actuació del grup de country i playback de Manresa. Serà a partir de 2/4 de 5 de la tarda. També, el proper dimarts 24, a les 5 de la tarda, l'Associació Volem Decidir oferirà una xerrada sobre la propera consulta que tindrà lloc el dia 13 de desembre.

TAULA RODONA: La salut mentalSala gòtica del Consell Comarcal 19 de novembre, 6 de la tardaEl Sol del Solsonès, en el marc del Pla Estratègic Antidrogues del Solsonès, organitza una nova taula rodona sobre la salut mental. Hi participaran com a ponents Marta Poll, gerent de la Federació catalana d'associacions de familiars i perso-nes amb problemes de salut mental (FECAFAMM), Pere Bonet, cap de Psiquiatria d'Althaia, i Montserrat Martínez, psicòloga del Sol del Solsonès. També hi intervindran Marià Chaure, president del Consell Comarcal, i Enric Serra, president de l'entitat organitzadora.

Xerrada a Freixinet,"EL CANVI, UN PAS A ALLÒ NOU"Com morir dignament i acompanyatA càrrec d'Assumpta Pagès, Terapeuta psico-corporal i experta en acompanya-ment personal i familiar.Dissabte 21 de novembre a les 7 de la tarda. Local Social de FreixinetOrganitza: Associació de Veïns de Freixinet i Rodalies

L'acudit del Simi

Concert ASS TRIOPub Sputnik Solsona12 novembre a 2/4 d'1 de la matinada

SOPAR DE MÚSICSSta. Cecília 2009Dissabte dia 21 de novembre Restaurant Gran Sol - 2/4 de 10 - 20 eurosTELÈFONS PER RESERVAR660 459 690 (Marta)600 642 870 (Ferran)Podeu fer la vostra reserva fins al dia 17/11/09. Es demana a totes les persones que vulguin assistir al sopar que portin el seu instrument.

Page 27: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Racó de l’Art Marta Ricart - L’Àtic. L’escola d’Arts de Solsona - [email protected]

Des de l’inici de la humanitat les expressions artístiques formen part de la vida quotidiana. L’home ha utilitzat l’art com a vehicle d’expres-sió en diferents períodes de la història amb diferents finalitats i recursos. Al llarg dels temps, les manifestacions artístiques han anat prenent diferents formats, llenguatges i modes de veure depenent del context on s’han situat i les necessitats o interessos que els han vehiculat.

Actualment, però, trobem com en la nostra societat, l’art no està present en la quotidiani-tat. Sovint resta catalogat en peces i allunyat i reclòs en espais “elitistes” com els museus, les galeries d’art o les col.leccions privades. Però l’art pot ser quelcom més que un producte ben fet. L’art també implica un procés, el procés de creació que ja és important per si mateix. Per altra banda, les manifestacions artístiques possibiliten comunicar a través de l’ús de diversos llenguatges entre els que hi ha l’emoció, la percepció o la sen-sibilitat. Llenguatges molt necessaris en la manera d’entendre el món que estem vivint i la forma com ens hi relacionem. L’art pot contribuir a comprendre millor el nostre entorn, a nosaltres mateixos i al nostre dia a dia; alhora que proporciona un espai per a expressar de maneres diferents de les que estem acostumats.

Una de les manifestacions artístiques contemporànies interessants que s’allunyen dels museus, les galeries i dels tra-dicionals suports de creació artística és l’anomenat Land Art. El Land Art o “art del paisatge” o “art de la terra”, és una modalitat artística que tracta de posar en relació directa l’ésser humà amb el seu entorn, la naturalesa. Les obres que en resulten de l’al-teració, reconstrucció o reinvenció dels elements de la natura, no es poden integrar a l’espai del museu sinó que han d’estar a l’abast de tothom de la mateixa manera que es contempla una panoràmica, un paisatge etc.

Dins l’anomenat Land Art, trobem diversos artistes que exploren conceptes i elements de la natura que posteriorment

El racó de l’Art

podem treballar en diversos espais educatius. És el cas de l’artista es-cocès Andy Goldsworthy, escultor i fotògraf que crea les seves obres a partir d’elements de la natura o ele-ments reciclats amb els que dóna un to poètic a les seves creacions. L’obra d’Andy Goldsworthy ens permet treballar els elements de la natura des d’un punt de vista poètic a través de diversos objectes i materials que sovint tenim al nostre abast.

Per a més informació sobre l’artista podeu consultar les pàgines en anglès:

www.goldsworthy.cc.gla.ac.uk/

http://www.rwc.uc.edu/artcomm/web/w2005_2006/maria_Goldsworthy/TEST/index.html

El documental titulat Ríos y Mareas (Thomas Riedelsheimer. 2001 )presenta l’obra de l’artista als espais naturals. A la pàgina: http://www.lafilacero.com/pelicula/1250/rios-y-mareas/, es pot veure el trailer del documental.

Oferta de treball

Es necessita operari llauner/electricista amb experiència

en instal.lacions de calefacció, aigua i

electricitat industrial

Interessats envieu currículum a

[email protected]

Page 28: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Taller infantil de la Fira del bolet i el boletaire del Solsonès

El diumenge 25 d’octubre, durant la Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès, a les 11 del matí a la plaça Major la UBIC va oferir una xocolatada i un taller infantil, que va consistir en dibuixar la rateta de la UBIC amb un ro-velló. Tots els dibuixos dels participants al taller es poden consultar a: www.solsonacomercial.com.

Cantada solidària de tardor

Divendres passat, 6 de novembre,la Coral Caixa Catalunya de la nostra

Ciutat va fer la primera de les Cantades Solidàries del Curs Musical 2009-2010 a

la Residència Hospital de Solsona

El repertori va ser bàsicament popular i festiu per tal de fer passar als residents una bona estona. Per exemple: Oh Venezia! una curiosa havanera italiana; No ho sents? cançó espiritual negre a ritme de swing; dues havaneres catalanes: Un Llop de Mar i la Bella Lola; una enigmàtica cançó de Beethoven: Signor Abate; i les cançons populars catalanes Camí de la Font, El Gall Ne-gre, La Pepeta, La Xalana que van ser corejades amb entusiasme per la concurrència.

A la mitja part, vam fer participar els assistents al joc dels Refranys Incomplets. Amb la resposta ràpida per completar cada refrany van demostrar que el costum de parlar i aplicar refranys a situacions de cada dia encara és ben viva. De mica en mica.... s’omple la pica!

Per la nostra Coral, la Residència de Solsona és un objectiu prioritari al qual volem dedicar la nostra feina, la nostra il·lusió i les ganes de millorar la seva qualitat de vida encara que només sigui uns instants. Qui fa el que pot...no està obligat a més! Tornarem per Nadal!

Macià Pedrosa, Director de la Coral.

Associacions i Entitats Coral Caixa Catalunya

Associacions i Entitats UBIC SolsonaLlibres Consell Comarcal del Solsonès

El Consell acull la presentació del llibre Bolets de les

Terres de LleidaL’acte serà aquest divendres

a les 8 del vespre a la sala Gòtica

Aquest divendres, el Consell Comar-cal del Solsonès acull la presentació oficial del volum IV del llibre Bolets de les Terres de Lleida, del Grup de Micologia de l’IEI i editat per aquest mateix organisme. L’acte tindrà lloc a les 8 del vespre a la sala Gòtica i la presentació anirà a càrrec de F. Xavier Martínez Sopena, responsable de la Secció de Micologia de l’IEI.

Aquest quart volum de la sèrie conté descripcions i fotografies de 102 noves espècies de fongs de les terres de Lleida, fetes per membres de la Secció de Micologia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Amb els tres volums anteriors sumen ja 400 espècies, que el Grup de Micologia de l’IEI posa a l’abast de tothom amb l’objectiu de di-fondre els estudis que està duent a terme en el camp de la micologia.

Festa Trobada de solsonins a BarcelonaEl proper 29 de novembre, el Centre Comarcal Lleidatà organitza una nova trobada de solsonins a Barcelona, al voltant de la devoció a la Mare de Déu del Claustre.Els actes s'iniciaran el diumenge 29 de novembre, a Barcelona, a la 1 del migdia, amb una Missa a l'església de Sant Agustí, honorant la Verge del Claustre. Celebrarà els actes el Molt Il.ltre Joan Clos Ca-sanovas, canonge de la Catedral de Solsona. Hi participarà la Coral Terra Ferma del Centre Comarcal Lleidatà i la Coral del Club Caixa Catalunya de Solsona.A la sortida de Missa hi haurà un refresc, per tot seguit anar a dinar al Centre Comarcal Lleidatà.A la tarda, la sobretaula musical anirà a càrrec dels acordionistes del Grup del Centre "Terra ferma" i de la coral del Club Caixa Catalunya de Solsona. Josep Valls, "Joe", oferirà el seu repertori de trucs de màgia i il.lusionisme, per finalitzar amb una representació teatral, "La milionària", sota la direcció de Manel Costan i la coordinació de J. Valls i Pere Basté. Per més informació i inscripcions, podeu adreçar-vos al Club Caixa Catalunya de Solsona.

Trobades

Page 29: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Associacions i Entitats Creu Roja El Solsonès

XIII Trobada provincial de voluntaris/àries de Creu Roja a LleidaVoluntàries de l’Assemblea de Creu Roja El Solsonès van assistir a la XIII Trobada provincial de voluntaris/àries de Creu Roja a Lleida, que va tenir lloc a Les Garrigues, concretament a Les Borges Blanques, el passat dissabte 24 d’octubre

Les voluntàries van participar als diferents actes que es van organitzar: un esmorzar solidari, on cada assem-blea portava algun producte típic de la seva comarca, grups de treball per als responsables de voluntariat, dinàmiques sobre Medi Ambient, un dinar i un concurs de karaoke.

La trobada és un espai que permet al voluntariat passar-s'ho bé, aprendre i, sobretot, intercanviar opinions i relacionar-se amb altres voluntaris de la província.

Campanya de recollida de joguines

Diverses famílies del Solsonès viuen en una situació de pobresa que repercuteix directament o indirectament en molts infants, que es veuen afectats en el seu desenvolupament social, cognitiu i afectiu.

Per això, quan s’acosta l’època nadalenca, Creu Roja Joventut inicia la campanya de recollida de joguines per acon-seguir que els nens i nenes de famílies amb escassos recursos econòmics rebin joguines el dia de Reis.

Com hi pots col·laborar?- Portant una joguina a Creu Roja El Solsonès (Ctra. de Manresa, Km 50. Solsona). Les joguines haurien de ser noves o en bon estat.- Trucant al 973 48 06 52 i fent una aportació econòmica que es destinarà íntegrament a la compra de joguines.

REGALA UN SOMRIURE PORTANT UNA JOGUINA!

Page 30: Celsona 645

�0 645 - Divendres, 13-11-2009

Associacions i Entitats SOM (El Solsonès Obert al Món)

Durant el 2008 el SOM va iniciar un projecte a Nicaragua juntament amb una Associació local (Asociación Dariana) que s’encarrega d’organitzar-lo i supervisar-lo.

El projecte va ser anomenat: Proyecto de habilitación técnica y formación psicosocial de mujeres en situación de riesgo del Municipio de Santa Rosa del Peñón.

Aquest projecte consisteix a portar a terme cursos de formació professional de costura per a dones en situació de risc, les quals seran ateses durant tres anys de manera que, una vegada organitzades en cooperatives, puguin intentar la seva inserció en el mercat laboral. Les beneficiàries pertanyen al sector més pobre del municipi de Santa Rosa, procedents en un 100% de les Zones Rurals amb alt nivell de vulnerabilitat.

La particularitat del projecte resideix en que s’actua sobre la dona en una societat on aquesta està molt desfavori-da, producte de patrons culturals masclistes. Així, a més de permetre a aquestes joves l’oportunitat de desenvolupar el seu potencial humà, es crea la possibilitat d’augmentar els ingressos familiars.

En el concert solidari que es va dur a terme durant la Festa Major 2008 es van recaptar diners per a aquest projecte i cal dir que la participació va ser molt bona.

A final de novembre van rebre l’aportació econòmica provinent de Solsona i al mes de gener del 2009 es van comen-çar les classes.

Segons el primer informe que vam rebre al març, de moment és tot un èxit. Tot i la distància que han de recórrer algunes noies per assistir a les classes, moltes d’elles més de tres hores, tenen moltes ganes d’aprendre i de formar-se.

El diputat de CDC Francesc Homs es va reunir la setma-na passada amb representants de la societat civil del Solsonès per presentar el projecte de la Casa Gran del Catalanisme, una iniciativa promoguda per "fer front a la urgència que el país té damunt". Homs va assegurar que el projecte és obert a "diferents sensibilitats" perquè "necessitem gent que aporti noves idees i més compromís de país".

En la presentació va estar acompanyat de la responsable de la Casa Gran a Lleida, Violant Cervera, i de dos indepen-dents, que van explicar el motiu de la seva participació a la iniciativa.

Francesc Homs va manifestar que l'"objectiu urgent" en els propers mesos, abans de la celebració de les properes eleccions, és "fer acostar la gent a la política i treballar més que mai", mobilitzant tota la societat civil.

Projecte del SOM (El Solsonès Obert al Món)obert a Nicaragua

Al mes de juliol ja havien començat a vendre peces a preu de cost i a comprar més roba amb els beneficis. Comencen a tenir encàrrecs i fins i tot s’ha plantejat la possibilitat de que es facin càrrec dels uniformes escolars.

A final d’any acabarà la primera promoció i a principi del 2010 s’iniciarà la formació amb noves alumnes.

Vist l’èxit del projecte, l’ONG de la Seu d’Urgell “La Seu Solidària”, ciutat agermanada amb Santa Rosa del Peñón, s’ha plantejat contribuir-hi.

Aquest juliol 2 voluntaris d’aquesta ONG van visitar Santa Rosa i van ser ells que, vist la bona impressió que havien tingut del taller de formació, en van informar a l’ONG de la Seu i també al SOM, perquè continuem creient que la nostra feina no és en va.

Partits Polítics Ramon Estany

Homs presenta la Casa Gran al Solsonès El diputat convergent afirma que el projecte engloba les sensibilitats de persones independents

Page 31: Celsona 645

�1645 - Divendres, 13-11-2009

Opinió Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

Pels qui portem una llarga trajectòria en política, veure com van apareixent casos de corrupció, ens indigna i desani-ma, però quan aquests toquen a membres del propi partit la indignació es converteix en ràbia i estupefacció. He de dir que aquest és l’estat d’ànim de la immensa majoria de militants i simpatitzants del partit socialista.

En trenta anys de democràcia, els socialistes catalans hem tingut pocs casos de corrupció. I quan han existit, la reacció ha estat ràpida, exemplar i contundent. Ara mateix, tothom ho ha pogut comprovar amb el cas de Santa Coloma de Gramanet, tot i preservar la presumpció d’innocència a la qual tothom té dret.

Però, el cas ens ha fet molt mal als socialistes, perquè ens crèiem vacunats contra aquestes temptacions, i ens ha agafat de sorpresa i en un mal moment, per altres casos que s’han donat en altres indrets. Poder aparèixer com immunes a la corrupció era una de les nostres cartes de presentació més preuades. D’aquí que haguem celebrat la rapidesa d’actuació de l'Executiva Nacio-nal, i sobretot el discurs del Primer Secretari del PSC, davant la IV Convenció Municipal, feta a Barcelona la setmana passada.

Recomanaria la lectura del discurs pronunciat, a propis i estranys, perquè és un dels discursos més ben elaborats, més rigorosos i més sincers dels darrers anys. I sobretot li vàrem agrair un gest que és molt poc freqüent en política i en el nostre país: demanar perdó als ciutadans i especialment als de Santa Coloma. I el més important, prometre canvis, encara més rigorosos per dificultar la repetició de fets semblants.

I dic dificultar, perquè a tots ens agradaria poder dir, impedir, o fer impossible la corrupció. Per desgràcia, en aquest àmbit, com en tots els altres de la vida pública o privada, sempre hi ha hagut i sempre hi haurà casos de com-portaments indignes. El que s’ha de procurar és convertir-los en excepcionals. I quan es trobin, aplicar càstigs exemplars.

D’aquí que es proposi un contracte amb la ciutadania pel qual la transparència i les bones conductes siguin la prioritat en l’acció política. No són paraules al vent, sinó que es portaran a la pràctica de forma urgent i rigorosa. No podem consentir que uns pocs embrutin la trajectòria de la majoria.

I és que si mirem aquests 30 anys de política municipal a la comarca, trobarem ben pocs casos de conductes corruptes. I ho dic pensant en tots els partits polítics. No hi ha partits corruptes, hi ha persones corruptes, i poden estar en diferents partits. És cert que uns partits vigilen més que d’altres, però cap no tanca els ulls a la corrupció.

La lliçó que hem après els socialistes, en aquest darrer cas, és la necessitat d’extremar la vigilància, estrényer encara més els mecanismes de control, i ser més exigents amb les persones que exerceixen qualsevol càrrec. Ens toca fer-ho a nosaltres i a tots els altres partits, per donar exemple i aconse-guir la confiança de la gent.

Que ningú no dubti, de la sinceritat en l’aplicació de noves mesures de transparència. Però vull acabar fent un elogi dels milers d’homes i dones que es dediquen desinteressada-ment a la cosa pública. Són excepcionals els casos de corrupció i és generalitzada la bona i honesta gestió. No deixem que uns pocs espatllin el treball de la majoria.

Combatre la corrupció

Opinió F. Torres

Salvant casa de la mare

En certa ocasió el famós director de cinema Bertolucci en una de les seves pel·lícules arriba a la trista conclusió que la felicitat no existeix en aquest món. I en unes declaracions periodístiques ho declara obertament. “Quan s’ha viscut seixanta anys hi ha coses que no necessitem que ningú ens ensenyi, la felicitat es impossible, el món és una selva de bestioles en el que mai no trobaràs l’amor. Almenys jo no l'he trobat mai". Després d’una breu vacil·lació afegeix: "Salvant casa de la meva mare".

Són molt tristes les conclusions a les que arriba l’artista. Però a mi, més que tot, em commou l’última frase. “Salvant casa de la meva mare”. Perquè a l’hora de condemnar-ho tot surt un raig de sinceritat dient que sí, que havia existit l’amor en la seva vida, un lloc en el que s’havia sentit feliç i estimat: a l’ombra de la seva mare. Aquesta realitat no és una exclusiva de Bertolucci. Jo en més d’una ocasió he sentit algun amic queixar-se de la realitat que ens envolta, de l'infern universal que estem vivim. I dintre d’aquest pessi-misme hi ha una cosa que la vol lliurar d’aquesta gran condemna. L’amor mutu dels seus pares, la tendresa de la mare, de la qual cosa ara només queda el record, però ho havia viscut.

Malauradament també hi ha qui diu que a casa seva havia viscut un infern. Però són molts els que admeten que almenys durant uns quants anys van viure un tros de paradís. Malgrat la mala època que a la meva generació li va tocar viure també puc dir que si unim aquests trossos de paradís dels que sempre en parlem arribarem a la conclusió que en la nostra infantesa hi van haver molts jardins paradisíacs, molt més amor del que volem reconèixer.

És evident que aquell món tant il·luminat per la nostra mare el veiem ara com una cosa bona perquè el vam viure amb amor, mentre tots aquests móns que ara valorem com un infern l’estem contemplant amb ulls adolorits, tèrbols i ressentits. Potser més que el món som nosaltres els que hem canviat, cada u ho veu de la seva manera. Dos contemplant un borratxo, un dirà: "és un ésser perdut per sempre" i l’altre veurà en ell un ésser humà capaç de ser salvat. Acabo pensant que si els homes contempléssim la realitat amb els mateixos ulls que recordem la nostra mare, arribaríem a la conclusió que estimar tothom pot ser difícil, però no impossible.

El problema el tenim en que, a les persones que estimem, les jutgem per les seves virtuts. I, en canvi, els que no ens cauen bé només els mesurem pels seus defectes. Al final és evident que tot està en el cor de la persona. Amb una mica menys d'intel·ligència rebel i un poc de comprensió cordial el món ens resultaria infinitament més fàcil de viure.

Page 32: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Per al·lulsions als cartells de colors i mides que es fa referencia a aquest escrit, tant si es refereix al que anuncia els Allotjaments Rurals de la Finca Cavallera de Canalda, Cavallera Baixa, com si no.

Doncs bé, si fem una mica de turisme, com diu en uns dels apartats d’aquest escrit, és veritat que hi ha molts cartells de diferents colors i mides. Sense anar més lluny al costat del cartell de Roc Falcon hi ha un cartell que anuncia els nostres Allotjaments Rurals, així com algunes rutes que hem marcat per als nostres clients i, sí, és de color verd.

Fem propaganda i tenim beneficis pel fet de col·locar-lo. Ara, això sí, tant el color, com la mida estan autoritzats per la Direcció General de Medi Natural, i la col·locació està autoritzada pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, previ pagament de la quota corresponent.

És que nosaltres no tenim un patrocinador com les persones que han fet aquest escrit i, per això, primer demanem permís als departaments corresponents per tal de poder col-locar els senyals.

M’alegro que els Departaments de la Generalitat fun-cionin com cal i no facin la vista grossa amb segons quines instal·lacions que s’han fet i es fan en aquest municipi i que canvien totalment el paisatge.

En un altre apartat de l’escrit diu que s’ha posat de manera desinteresada i de bona fe per tal d’ajudar un petit municipi.

Història d’un cartell que diuen que no està prohibitOpinió referent a l'escrit publicat a la revista Celsona de la setmana passada per l’empresa Roc Falcon

Segur?Primer de tot, en aquest municipi

sense la seva caritat desinteresada sempre hi ha viscut tothom, bé pot ser que uns millors que d’altres.

Referent als cartells que donen benefi-ci, com el nostre, és normal que els molestin després de les ofertes que tenim sobre la taula per la compra de la nostra finca, fetes segons la seva versió per una persona totalment aliena a Roc Falcon, però quina casualitat que quan va venir un senyor alemany a casa nostra portava un dels cotxes que circulen normalment per aquesta empresa.

L’ajuda desinteresada a vegades vol dir ensenyar l’esquena, amagar la cara i enganyar la gent de la Comarca.

L’ajuda desinteresada vol dir tenir dos apartaments de 100m2 a la torre que segons vostès és per estabilitzar els voladors i donar refugi als falcons de les inclemències del temps. Els treballadors que hi viuen també són falcons? Pobres persones.

L’ajuda desinteresada també vol dir demanar permís per fer una granja de conills i quan està l’estructura feta fer-hi apartaments.

Senyors, potser seria bo que s’adaptessin a les lleis de la nostra Comunitat Autònoma i que no vinguessin a imposar-nos les que regeixen al seu país, si és que són així.

Als catalans ens agrada l’euro, però no la caritat.Esperant resposta.

Opinió Joan Pujantell Irla

Opinió Ramon Gualdo

Sembla que m’hagi agafat una dèria, una mena de vi-rus, per comentar el tema tot entaforant referències a cançons. Preneu-ne la bona voluntat. De moment us dic, amb veu clara: les consultes, que no parin! Aconseguirem el dret a decidir? Aconseguirem situacions somiades? Diria que sí. Que si no ho aconseguim al matí, ho aconseguirem al vespre, una hora o altra arribarà.

Ara anem atrafegats -deliciosament atrafegats- posant a punt la consulta. Pobles, viles i ciutats penquen en aquesta feina. És un avançar pels camins que hem començat a fressar. I amb això, i si som constants en properes activitats que puguin sorgir, es podria veure la llibertat a tocar-tocar.

Quan serà? Si ho comentem amb vers i cant, potser serà… “el dia que el vaixell vindrà”. Guaiteu: el vent que ens envien des del govern central i d’altres punts, és ventada ma-

El dia que el vaixell vindràConsultes sobiranistes

lèfica que ens enconstipa i ens posa malalts. Hauríem d’aturar aquest vent, doncs: “aquell dia, ja ho veureu, quant el vent es pararà… de la sorra de la platja cada gra s’estremirà, el dia que el vaixell vindrà”.

Ara, els catalans cantem “Els segadors”, i diem que seguem cadenes. Les segarem, com espigues? Podria ser que després de consultes i altres fets, les cadenes fins i tot les tren-quéssim: “les cadenes de set mars aquell vespre es trencaran, el dia que el vaixell vindrà”.

Després d’aquestes consultes, un dia en poden venir d’altres. I poden venir dies bons per al país. Decidirem. Tre-ballarem, doncs, encara que hi hagi una gran feinada, i que al vespre ens trobem cansats. Arribarà un dia en què: “la sorra serà un tapís daurat per reposar els teus peus fatigats, el dia que el vaixell vindrà”.

Page 33: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Sr. Ruiz: sóc un voltor (assassí), autòcton, no dels que volen que siguem de l’Aragó, vinguts aquí perquè fa dos anys varen trencar-se els menjadors d’allà. No és tan lluny com per estar dos anys a arribar a la zona del Solsonès.

Sr. Ruiz: al mes de març de l’any 2009, després de la moguda perquè và-rem atacar i matar uns caps de bestiar vacú, que, per cert, pel que tinc entès encara no s'ha pagat als afectats, (en par-larem més endavant) ... ens va prometre uns menjadors perquè no ens veiéssim obligats a fer aquestes malifetes, però ja ha passat més de mig any i encara no n’han fet cap. Com diuen en català: “el més verd a la figuera”.

Estem a la tardor i s’acosta l’hivern, si no podem ali-metar-nos, ens veurem obligats a tornar a alçar el bestiar, com ja hem donat avís, sense que de moment no hagi sortit a la premsa, però si comença el fred, ¿com ens ho haurem de fer per passar l’hivern?

Per poder eliminar una lleona solta a la Sènia, el departa-ment de Medi Ambient de la Generalitat, que també és el nostre, ha comptat amb una quantitat de diners molt elevada. En canvi, per donar-nos menjar a nosaltres, on és el pressupost?

Segons fonts fidelignes, s’han tramitat els expedients d’indemnització per als danys causats per animals protegits i amb perill d’extinció, però fins al moment no se n'ha pagat cap. A més, s’ha donat per resposta (oral, mai no escrita, per no mollar-se el cul, no fos cas que perillés la cadira) que no es pagaria res perquè no hi havia diners.

Si el propietari de les vaques mortes no les cobra, no podrà comprar-ne una altra per substituir-la. Si no hi ha una altra vaca no tindrem menjar, se’ns van reduint els llocs per menjar, com sobreviurem a l’hivern?

Sr. Ruiz: sóc un voltor (assassí)...

Opinió JMS

S’ha gastat una quantitat de diners impressionant per introduir-nos als llocs on havíem habitat abans. Hi ha molta gent que viu del “cuento” a costa nostra, fent seguiments del que fem, a on anem i quan fem algun mal, les actes dels danys, la tramitació de les actes, les resolucions de les esmentades actes, l’acord de l’indemnització, etc. Però la part principal que és el cobrament, això, pel que veig, no arriba a l’interessat, que és el ramader.

Sr. Ruiz, potser que agilitéssim una mica tot aquest procés, es paguessin les indemnitzacions (que ja seria hora),

ens posessin els menjadors promesos (així tindríem el problema de la gana resolt), els propietaris del bestiar, nosaltres i tots contents i solucionaríem una mica el malestar que hi ha entre els afectats (propietaris del bestiar i nosaltres).

Els voltors, com altres aus, som carronyaires, això vol dir que el nostre aliment són els animals morts a l’aire lliure, vaques, ovelles, senglars, isards, cèrvols, etc. Si els ramaders, quan es mor un animal, estan obligats a retirar-lo i incinerar-lo a les incineradores especialitzades, pagant el seguro o pagant de la seva butxaca: Com ens atiparem? Si el que seria el nostre aliment ens el treuen, de què menjarem? Ens veiem obligats davant la gana a atacar animals vius i és molt trist que haguem d'arrencar les tripes a una vaca viva, quan acaba de parir, que mor dessagnada i patint perquè nosaltres poguem sobreviure. Com haver de matar un vedell petit acabat de néixer per poder-nos alimentar.

El problema no el tenim solament nosaltres, també hi existeix amb els corbs a la zona de Vic, els llops al Cadí-Moixeró i l’ós a la Vall d’Aran. Però d’això ja en parlarem un altre dia.

Page 34: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Psicoteràpia Sergi Ballespí - Doctor en Psicologia Opinió Associació de Dones del Solsonès

Contes alarmantsEl Jorge Bucay té un conte titulat “¿Qué terapia es ésta?”1

on fa plantejaments alarmants, inexactes i indocumentats. I donada la seva posició de divulgador mundialment conegut, no tenir cura del que diu trobo que és delicat, ja que seran molts els lectors, adeptes i seguidors que adoptaran aquestes idees com a certes i les predicaran així.

Molta gent creu, confia i es recolza en el que diu en Bucay. Això, si ajuda, no és dolent. Però incórrer en l'engany per vendre una teràpia és poc ètic.

Vull atorgar-li el benefici del dubte i pensar que l'home ho ha fet per ignorància, però no puc. Perquè en realitat dubto que en Bucay ignori l’estat actual de les psicoteràpies i, si ho ignora, penso que era responsabilitat seva informar-se del que parla per poder opinar amb coneixement de causa, i més tenint en compte que el que ell digui anirà a missa en molts caps durant molt de temps. Imprudència temerària amb finalitats mercantils. Em dol.

Per això voldria inaugurar una secció temporal on comentar alguns dels plantejaments que en Bucay fa en el seu conte. Un conte on llança idees com que la psicoanàlisi és massa llarga i profunda, el conductisme massa curt i superficial, i la teràpia veritablement equilibrada és la teràpia gestalt, la seva. Bé, jo no dubto que la teràpia gestalt sigui útil perquè sóc del parer que la majoria de teràpies poden ser útils per a certes persones, per a certs problemes i en certs moments. Però així, d'entrada, pensar que una única solució pot ser bona per a tot-hom, per a tots els problemes i per a tots els moments em sembla poc menys que una estupidesa. Ja ens agradaria.sergi.ba[email protected]“Recuentos para Demián” (http://books.google.com)

SimonetaHola, feministes! Què us sembla, si per variar una

mica, parlem d’estafadores? Ai! ai!ai! És que hi estic rumiant...rumiant i rumiant... i ho torno a rumiar... i ves per on, no me’n ve cap a la memòria!

I tants d’homes que m’hi vénen sense quasi ni pensar! I de cop, eh! Que si Marios Condes, de las Rosas, Roldanes, Giles, Millettis... (per si no us n'heu adonat, els plurals i la terminació italiana són per despistar, són per allò tan solsoní d’empastifar el pecat però no dir mai el pecador —encara que tothom sàpiga de qui s’està parlant...).

Doncs bé, això no pot pas ser una casualitat! Això ha de tenir una explicació científica! Jo no en sóc pas, de científica, però la raó natural dicta... què dicta? Que hi ha més homes pocavergonyes? No! Bé, no n’estic segura del tot però, no ho puc pas dir perquè ja tinc por que m’apedreguin en qualsevulla cantonada i, sortir-ne amb els budells pengim-penjam. Quina molèstia no em seria per poder escriure aquests articles! Ai! A veure si ara, tots aquests homes que es molesten tant, s’ho repensen i encara es confabulen i...Stop!).

L’explicació científica ha de ser una altra però, quina? Pensem-hi, si els homes es passen el matí a la feina fent papers i papers de números, arriben a casa i troben la manduca feta, el llit sense cap arruga, la roba neta i planxada... (em refereixo als homes de la gene-ració dels de línees més amunt esmentats) i després, a la tarda, ja no tenen res més per fer... què acaben fent? Doncs tenen tota la tarda per remirar-se els papers i retocar-los. I així comencen les estafes!

En canvi, les dones, quan arriben a casa, després de fer molts i molts papers, els queda molta i molta feina més per fer. I és clar, no els queda temps per retocar els papers del matí. Que si tinguessin més temps potser també ho farien? No ho sabem! No n’hi ha casos! Em direu... tampoc no hi ha dones que manegin tants diners! Que no us recordeu de les Koplowitz, Titas Cerveras, Pantojas... (ai! que aquesta com que no li arribava la pota de la taula de la cuina a terra, la falcava amb bitllets de cinc-cents euros que li esquitxava el Julianín...) Bé, aquesta potser sí que és l’excepció que confirma la re-gla...Però, encara s’ha de fer el judici! Tot i que: “cuando el río suena, agua lleva”.

Serà que les dones tenim una tendència natural a la integritat? No en podem pas parlar com d’una evi-dència científica (del cervell encara en sabem ben poc). Però, si es fes una bona estadística dels telenotícies, potser ja seria una evidència empírica.

Si us plau, feministes, si mai us ve a les mans la temptació de cometre frau pel valor de vint mil euros —tot i que poguéssiu pagar “cargols” que no us posin a la presó—, penseu que la vergonya pública i el descrèdit serien implacables. Si les coses funcionessin com han de funcionar! Perquè, tal i com van, sembla que t’estiguin dient: pots robar tot el que vulguis que no et passarà res. I això val tant per homes, com per dones, com pel jovent que encara s’està educant.

Poesia Josep Maria Poblet

I tu més...Avui sí, hauré d’emprar

el vell estil sirventèsper comentar el “i tu més”

in el “si tu parles, oidà

jo també parlo” És en vapretendre així arranjar res.Amb eix parlar descortès,

tot, segur, empitjorarà.Avui, quan ixen problemes, molts vips diuen convençutsque les culpes són dels altres,girant, ensems, ses esquenes...

Sobren, avui, vips barruts,i mantes... i moltes galtes.

El que avui està passant,fa temps que ho vaig anunciant.

Page 35: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Poesia Joana Cervera Poesia Pere Espinal

De casa

Potser hi som per no ser-hi

car el sol es lleva d'hora

a la gesta de garjola

verge estora sens elit

al blanc de muntanya fonedís.

Una de les tres que du el tres

"no ha de competir, ja no"

és mil·lenària la queixa

a deshora de Berlín

en Colom Ramon és el crupier

de la ràdio, que et dóna més.

Amb la praxi i el predi

rau la qualitat, ratolins de casa

al llindar del minvant: ventdelplà

ja mor el darrer, si ho va ser

botons gelosos de verd xiprer.

I ara aquesta fresca de debò

empesa pel desori o, informació

"sonho meu" de Maria Bethânia

si una fuita de l'ànima et confon.

Res i tot per esmerçar

a mercè de st. Martí, àdhuc

alerta l'engonal del tripartit

pendent d'anàlisi: serotonina baixa

però, sens colesterol

et convido de vermell a fulles d'auró

omplim el cabestrell de fades i sou

Fageda de llum reflexiva i, pronom.

Formen part de l’equip de suport de Celsona:Pep Mia - Candi Pujol - Lluís Cornet - J. Clavé - Marcel Ribera - Montserrat Riu - Enric Serra - F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Jordina Tarré Foto Resol - Foto Llàtzer

Direcció: Josep M. BorésRedacció: Ramon Estany - Josep M. Montaner - Dolors PujolsEdició: Francesc Xavier Montilla - Marta CasesTextos: Eva JanéPublicitat: Manoli OrtigosaOficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

[email protected] - www.elsolsones.net - 973 48 17 19Dip. Legal: L-267-1997 - 1.350 exemplarsEl primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

Honorable Josep Tarradellas

És la meva satisfaccióamb afecte i simpatiadonar-li la felicitacióamb aquesta poesia.

Vos desitjo per molts anysamb salut i prosperitat

ja que poseu vostres afanysa restablir la Generalitat:

El poble català vos tindrà a la memòria

el dia de demàfarà la vostra història.

La Llengua Catalanaretorna a la prosperitat

units tots amb la sardanaamb gran goig i l'amistat.

Avui tot Catalunyatenim gran satisfació,Espanya i terra llunya

vos té admiració.

Si aixequem els ulls al celi mirem a Montserrat

allà hi tenim nostre estelque sempre ens ha il·luminat.

Si seguim el bon camíi ens estimem de veritat

llavors podrem dir:Catalunya hem prosperat.

Durant molts anys vaig ajudar un Plantaire de Manresa que es deia Franciscu Serra i posava la parada sota l’arbre de la plaça de la Catedral. En comprar el camió li feia companyia un home que es deia Agustí.

Va ser quan el Tarradellas va venir i va dir: “Ja sóc aquí”.Em van dir: ja que saps fer versos fes-li’n un. L’Agustí em

va dir: fes-lo, tinc un nebot que hi té relació, li donarà. En va quedar tan content que l’Agustí em va donar les gràcies, i em va dir que si em faltava alguna cosa que li fes saber.

El van recitar algunes vegades a la ràdio.D’això, ara en fa 30 anys i, en repasar els cassetts que la

Lourdes gravava, he pensat posar-lo a la revista.

Page 36: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Futbol CF Solsona

Campionat de Catalunya de Primera Territorial (G. 5)

CF Solsona, 0 - CD Linyola, 3

CF Solsona: Juanjo, Obiols, Piera (Novelles), Alcázar, Rodríguez, Freixes, Alarcón (Jiménez), Solé, Miki, Cots i Casanovas (Moreno). També: Barcons, Codina i Serra.CD Linyola: Roca, Lavín, Martí, Vendrell (Cortés), Mestres, Folguera, Joval, Tribó, Sol (Querol), Llauradó i Boldú (Gamero). També: Maimó.L’àrbitre sr. Xavier GRENIER va tenir una fluixa actuació, no estant ben auxiliat pels líniers srs. Sergi ZAMORA i Sergi CLERESSO.Va mostrar targetes grogues a Alarcón, Obiols i Novelles, del Solsona. I a Lavín, Joval, Gamero, Tribó i Mestres, del Linyola. El jugador local Jiménez va veure la targeta vermella directa, en el minut 69, per entrar per darrere un contrari, que estava encarat sol amb el porter.

Els primers minuts del partit van ser de joc altern, amb un bon posicionament del Linyola, que feia que el Solsona no sabés trobar el camí del gol. Es trobava amb una defensa visitant expedi-tiva i alhora un contraatac perillós. Així, en el 23’, es produeix una errada defensiva local, controla la pilota Llauradó que encara la porteria, marcant el primer gol (0-1). El Solsona vol fer però no pot. Els visitants es mostren segurs. Algunes faltes dels visitants porten perill a la seva porteria, però, unes vegades el porter Roca i d’altres la poca punteria solsonina, fan inefectius els llançaments.

En el 44’, es produeix una errada en el passi en la zona mitjana del Solsona, que és aprofitada per Tribó, que per velocitat i control, supera la defensa i el porter Juanjo.

S’inicia la segona part amb plantejament atacant del Solsona, que veu com Juanjo s’ha d’esforçar per rebutjar una perillosa pilota. Després del còrner, treu fort i ràpid sobre Miki, s’interna i un de-fensor visitant li fa penal. Ell mateix el llança, massa fluix, i Roca l’atura. Apareixen els nervis i les imprecisions locals, culminant amb la targeta vermella directa a Jiménez (minut 69). Amb un jugador menys i el resultat advers, els solsonins no asserenen el seu joc, mentre que els de Linyola fan faltes i faltetes per a perdre temps i així mantenir les diferències.

El cop final va venir en el 83’, quan Gamero aprofita una altra errada local, aconseguint el definitiu 0 a 3. Aquí es va acabar el partit: pèrdues de temps per un costat. Precipitació, per un altre.

Propera jornada:Campionat de Catalunya de Primera Territorial (Grup 5)Diumenge, 15 de novembre de 2009, a les 4 de la tarda, al Camp Municipal de Cervià de les Garrigues.CF Cervià de les Garrigues & CF Solsona

Cadet

CF Solsona, 5 - Fruitosenc "B", 0Mircea, Roman, Ferran, Isma, Jaume, Vlad, Gillem, Jose Luis, David A, Aleix, Mariano, Flavio, Abde, David S, Arnau, Dani

Partit còmode contra el cuer

Aquest dissabte ens va visitar l’equip cuer. Tot i així no ens podíem refiar de res, doncs en partits anteriors els fruitosencs havien jugat sense la plantilla completa i algun cop ni tan sols arribaven als 11.

El Solsona ja ben aviat es fa fer l’amo del partit: al minut 10 de la primera l’Aleix encetava el marcador. El partit es disputava entre la mitja i la davantera del Solsona i les vegades que ho intentaven els bagencs to-paven amb la nostra defensa. Al minut 30 arribava el segon pels blaus, amb jugada de l’Abde per la banda centrant molt bé cap a la frontal de l’àrea, on el David Solé, després de desmarcar-se i veient bé la jugada, fa un golàs per l’escaire. A la segona part continua la mateixa dinàmica i al minut 3 el David Alconchel fa un gol després d’un rebot, controlant-la amb el pit i xutant des de fora l’àrea. El Solsona no afluixa i seguidament el David Solé, veient el porter avançat, fa el quart de vaselina. El cinquè va pujar al marcador després d’una jugada molt elaborada entre l’Aleix, l’Abde i el Dani, donant el Dani la passada de la mort a l’Abde, que marcava i així tancava el marcador.

Juvenil

CF Solsona, 3 - CF Puigcerdà, 0Barcons, Remí, Isidre, Bernat, Aleix, Miki (1), Aresté, Oriol, Moussa (1), Marc (1) i Marcel. També: Puig, Sarri i Joanjo.

Sentencien a la primera meitatEls blaus van sortir a resoldre

el partit a les primeres de canvi i així va ser. La pressió ofegava la sortida de pilota dels ceretans i ben aviat Moussa es va treure un xut creuat que trencava la ratxa negativa dels solsonins cara gol. Poc després Miki feia el segon al minut 22 esquivant la sortida del porter després d’una magnífica assistència de Marc, qui cinc minuts més tard (min.27) posava el 3 a 0 al marcador. El marcador podria haver augmentat, però l’equip no va estar encertat i així s’arribava al descans.

A la segona meitat el joc es va enfosquir: El Puigcerdà ja havia donat el partit per perdut i els solsonins dominaven però sense fer un joc vistós i fàcil com en la primera meitat. La nota positiva d’aquest partit va ser en tancar la porteria a 0 gols encaixats, i una lleugera millora d’al-guns conceptes tot i que ens queda un món per anar millorant dia a dia. Aquesta setmana anem a Bellver, cuer, on esperem no perdre el respecte al rival i oferir un bon futbol.

El gol de Moussa va obrir el camí cap a la victòria

El David Solé va contribuir amb dos gols molt ben executats

Partits de la Jornada 14/15 de novembreJuvenil: Bellver - CF Solsona .....4 tarda, diumenge 15Cadet: Navarcles - CF Solsona ...... 2/4 de 7 vespre(*)Infantil: Fruitosenc - CF Solsona ..............12 del matíAleví: CF Solsona - Santpedor ........ 3/4 de 10 del matíBenjamí "A": CF Solsona - Vilomara "B" ......1/4 de 2Benjamí "B": CF Solsona - Berga "C" ............. 1/4 d'1 Prebenjamí: Balsareny - CF Solsona ..... 2/4 d'11 matíFemení: Navàs - CF Solsona ......6 tarda, diumenge 15Babies:( * ) Horaris Modificats

Horaris CF Solsona

Page 37: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Futbol CF Solsona

Infantil

CF Solsona, 3

Santpedor, 2Albert C, Marcel, Àngel, Kevin, Joan, Víctor, Àlex V, Alejandro, Xavier, Ossama, Amir, Serni, Carles, Àlex S, Nil i Arnau.

Sortim de les posicions de descens en guanyar un rival directe

El matx es presentava molt emocio-nant perquè s’enfrontaven dos rivals directes pel descens de categoria. El partit va co-mençar amb un Solsona molt ben plantat a dins el camp i amb ganes de jugar la pilota en tot moment. Fruit d’això van disposar de grans ocasions però no volien entrar i quan tot semblava anar més bé, una jugada sense perill acaba en un xut fort i ras i es cola a dins de la porteria local. A partir d’aquí els blaus van treure l’orgull de dins i amb menys de 10 minuts ja havien donat la volta al marcador, amb dues grans jugades d’Àngel per la banda. Quan tot semblava que acabaria així, just abans de la mitja part, Solé fa una centrada a Nil que aquest de primeres la fica a dins.

La segona part va començar amb un Santpedor amb ganes de fer mal a la porteria local, i quan només es portaven 5 minuts de joc els nostres ja havien encaixat un gol. El Solsona també va disposar de grans ocasions per ampliar l’avantatge al marcador, però la sort feia que la pilota no volgués entrar. També el Santpedor va disposar d’una gran ocasió per empatar però entre la defensa local, el porter i una mica de sort la pilota no va entrar a dins. Fins al final del partit, atacs continus dels dos conjunts. Però el marcador ja no és va moure més. Felicitem els jugadors pel partit realitzat, i per les ganes de treballar que van demostrar durant el matx.

A seguir tots com una pinya !!!

l’Àngel va ser clau al mig del camp

Aleví

Navarcles, 2 - CF Solsona, 0Agustín, Guillem, Àitor, Ramon, Pol, Íker, Manel, Fran, Nil i Ricard.

L’esgotament passa factura en el millor partit fins ara

El dissabte dia 7, els alevins del Solsona van jugar a Navarcles a dos quarts de deu del matí.

El Solsona es va concentrar al camp amb 10 jugadors, per enfrontar-se a un rival directe, en una hora molt matinera. Però això no va interrompre el conjunt blau.Vam sortir molt ficats en el joc, a la primera part amb una estratègia ofensiva per part dels dos equips i amb una possessió de pilota molt partida. Els blaus només van patir en una sola ocasió quan un jove jugador groc va fallar davant de porteria sol i sense porter, i la possibilitat d’obrir el marcador per part del Solsona tampoc no va ser possible per part de Nil, ja que no va arribar a la pilota.

A la segona part un Solsona animat pels grans minuts jugats va intentar moure el marcador a favor, però no va poder ser, ja que el cansament ens va dominar i el conjunt groc apro-fitant aquest avantatge va obrir el marcador: 1-0. Aleshores els escapolats ja es trobaven tancats al seu camp, fins que un rebot fora de l’àrea, un jugador del Navarcles el va transformar amb un golàs per la creueta, i aquí es va tancar el partit amb un 2-0.

Cal destacar el compromís d’aquests 10 jugadors i fe-licitar en Pol pel seu gran partit a la defensa ja que fins ara ha treballat de porter

Molt bon partit d’en Pol Solé.

Benjamí “A”

Joanenc "C", 2 - CF Solsona, 4Un partit que estava a la butxaca es complica

Al començament del partit el Solsona surt al camp concentrat en el que ha de fer i com jugar aquest partit. En els primers mi-nuts de partit ja dominava intentant fer i crear jugades d’atac, sobretot intentava entrar per les bandes, ja que el camp era gran i es podia crear molt perill. Gràcies això, Àlex S. fa el primer superant el porter amb un bon xut.

A mesura que passaven els minuts el partit estava contro-lat pel Solsona provant jugades i formant bones combinacions d’atac, on després d’un refús de la defensa, Andrei des de fora l’àrea marca el segon pels visitants. El Solsona es relaxa tant, que amb dos contraatacs, els locals igualen el partit i arriba el descans. Després de definir de nou l’estratègia al vestuari, el Solsona surt disposat a guanyar aquest partit, creant bones jugades i mostrant un joc bonic. Quan faltaven 10 min pel final, Àlex S. desfà l’empat amb una bona definició davant del porter. Després d’aquest gol els locals estaven decidits a empa-tar el partit, però la bona defensa solsonina els ho impedeix, i després d’un bon contraatac Andreu marca el quart i dóna la tranquil·litat al Solsona.

Un partit complicat per la manca total de concentració durant tot el partit, on els descuits passen factura al Solsona.

Àlex Santander va tornar a marcar

Benjamí “B”

Font dels Capellans, 8 CF Solsona "B", 1

Prebenjamí

CF Solsona , 1 - Avinyó, 7

Femení Cadet-juvenil

CF Solsona , 2 - Palautordera, 3

Page 38: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Futbol Dolors Pujols Futbol Sant Llorenç de Morunys CE

Infantil Segona Divisió Campionat de Lliga 2009/2010 - Grup 18 Jornada 5Diumenge 8 de novembre de 2009

Pirinaica, F.C., 1Sant Llorenç de Morunys, C.E., 4Sant Llorenç, C.E.: Èric Mancha, Carles Puig, Jordi Romero, Guillem Quiroga, Xavier Ballarà, Ramon Freixa, Joel Canals, Lleïr Graus, Guillem de Marimon, Jonathan Santos, Josep Ma. Rovira, Josep Plana, Martí Vilafranca i David Badia.Entrenadors: Josep Canals – Ramon Freixa - Delegat : Jordi CasesPrimera part (0-2) - Segona part (1-4)Gols : Josep Ma. Rovira ( 2 ) Joel Canals ( 1 ) Carles Puig ( 1 )

Partit fàcil pel Sant Llorenç

Diumenge passat, el Sant Llorenç, C.E. va fer un bon partit, i malgrat el molest vent que va bufar durant tot el matí, es va emportar els tres punts del camp del Pirinaica, F.C. que només va poder mantenir el marcador a zero durant el primer quart d’hora i fins que el Josep Ma Rovira va rematar a gol una bona jugada per la banda.

A continuació, va arribar el segon gol a càrrec de Carles Puig que va transformar impecablement d’un potent xut una falta directa molt lluny de la porteria.

Després de la mitja part, l‘equip local va sortir amb mol-ta empenta, disposat a capgirar el resultat, però els seus atacs s’estavellaven un i altre cop contra un ordenat Sant Llorenç que, a més a més, va aprofitar per fer perillosos contracops que van acabar amb un tercer gol marcat per Joel Canals i, novament, molt inspirat Josep Ma. Rovira macava el 0 a 4 que deixava el partit completament sentenciat.

En els minuts finals del partit, i fruit d’un cert relaxa-ment per part del Sant Llorenç, els bagencs van marcar el gol de l’honor.

En definitiva, el Sant Llorenç va saber encarrilar el partit ben aviat i va fer un partit molt seriós que li va permetre sumar tres punts a camp contrari que sense cap mena de dubte els donaran molts ànims per afrontar el partir del proper dis-sabte contra l’Artés, cinquè classificat del campionat i amb qui el Sant Llorenç està empatat a punts, tot i que els bagencs han disputat un partit més.

El proper dissabte dia 14 de novembre de 2009, juguem a les 11 del matí, al camp de les Morunyedes contra l’Artés, F. C.

Partit insòlit a “Les Morunyedes”Per primera vegada a la història del camp de futbol es va jugar un partit nocturn

La boira també va fer acte de presència

El C.E. Sant Llorenç va disputar el passat dimarts els 20 minuts de partit que li faltaven per acabar l’enfron-tament amb el C.E. Llorençà (de Sant Llorenç Savall). Uns enfrontaments amb l’àrbitre van fer suspendre el partit i això va obligar a buscar una data per acabar-lo.

Tot i que el resultat era ja de tres gols a zero favora-bles als locals, la plantilla de l’equip contrari es va desplaçar fins a Sant Llorenç de Morunys per acabar l’enfrontament. Tot i les baixes temperatures, un nombrós públic va anar a donar suport als locals, que estan fent una de les millors temporades dels darrers anys. Un altre atractiu de cara al partit era la recent instal·lada il·luminació al camp de futbol, que a partir d’ara en permet un ús nocturn.

L’equip va demostrar que està en plena forma i va acabar d’arrodonir la victòria amb un golàs marcat per Costa. El resultat final doncs quatre gols a zero. La propera cita esportiva del Sant Llorenç és aquest proper dissabte a primera hora de la tarda a les Morunyedes.

Page 39: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Futbol CE Arrels

Juvenils

Berga, 2 - Arrels, 4Jugadors: Marc, Xavi, Ramon, Bajona, Palla, Oliva, Jorge, Codina, Besora, Oriol, Manzano, Moncu, Najim, Adrià, Magí i Yum.

ImpecableImpecable, el partit efectuat pels jugadors de

l’Arrels davant d’un dels millors equips de la lliga que encara no havia estat batut aquesta temporada.

El partit va transcórrer amb un ritme molt alt im-posat pel Berga, ja que movien la pilota molt ràpid, mentre nosaltres intentàvem tot el contrari: imposar un ritme més lent. Els primers minuts el Berga ens atacava però nomes arribaven a porta amb xuts des de fora de l’àrea mentre nosaltres intentàvem aguantar la pilota al mig del camp i a la davantera. Però al minut 15, una passada al segon pal del Berga, la remata un jugador i es posen 1 a 0. En aquests moments el Berga pressiona i ens trobem amb bastants apurs, que només un Marc prodigiós permet que el Berga no ens marqui el segon gol. Passen aquests 10 minuts i ens traiem el domini del Berga de sobre. Traiem un còrner, Besora treu per terra perquè Oriol s’avanci a tota la defensa i amb un toc suau de taló posa la pilota a dins de la porteria sorprenent-nos a tots. Un gol d’autèn-tic crac i molta habilitat. La resta de la primera part va transcórrer amb un tu a tu amb el Berga.

La segona part va transcórrer totalment diferent de la primera, ja que érem nosaltres els que controlàvem el partit. El Berga ens pressionava però el mig del camp nostre treballava molt i molt bé, fent arribar pilotes als davanters. Al minut 18 Codina remata fins a 2 vegades una jugada per banda i posa l'1 a 2. Ara el Berga no té més remei que avançar els seus jugadors i a partir d’aquí és quan comencem a fer-nos els amos del partit. Al minut 29 Moncu marca l'1 a 3, el que semblava la punteta per al Berga però no: quatre minuts més tard el Berga ens marca el 2 a 3. El Berga ens tornava a pressionar però la defensa nostra estava realitzant un partit impecable. El Berga, bolcat a l’atac en busca de l’empat i deixant molts espais darrera. I nosaltres vam tenir fins a 3 oportunitats per marcar, però no les vam poder aprofitar fins al minut 40. Quan millor estàvem jugant nosaltres, arriba la millor jugada del partit: una pilota controlada al mig del camp acaba amb un passi a l’espai en banda dreta que Moncu aprofita molt bé per marcar -creuant la pilota al fons de la xarxa- un golàs impressionant. Ara sí que sentenciàvem. Els 5 minuts restants van ser amb un Berga entregat que feia un voler i no poder i nosaltres controlant el temps i el partit.

Claus del partit: el treball durant tot el partit al mig del camp junt a la mentalitat defensiva i la mobilitat dels davanters buscant l'espai.A destacar: tot l'equip ja que difícilment es pot realitzar un partit més complet que aquest: porter, defensa, mitjos i davanters junts per guanyar un partit davant d’un gran equip com és el Berga.

Infantil "B" II divisió G.18

Arrels, 2 - Avinyó, 7Arrels: Daniel Soria, Guiu Montaner, Oriol Palou, Ferran Moreno, Miquel Serra, Arnau Montaner, Livian Castillo, Roger Oriola, Marc Gonzàlez, Roger Sala, Manel Vila. També: Anna Garcia, Mohamed El Madani, Àitor Colell - Gols: Roger Sala (2).

Partit amb dues cares

L'infantil de l'Arrels ha sortit disposat a passar pàgina res-pecte el desastrós partit al camp del Sant Pau. Durant la primera meitat, s'ha fet el millor joc de la temporada, i s'ha pogut plantar cara a un equip de la part alta de la taula i que, com ve essent habitual en els nostres rivals, disposa de superioritat física. Els solsonins es defensaven bé i, quan tenien la pilota, eren capaços de sortir tocant, realitzant bones jugades i creant perill. S'ha pogut arribar al descans amb un 2-1 i oferint un bon joc.

A la segona part, el partit ha canviat radicalment. Els visitants han posat la directa mentre l'equip ha baixat física-ment. A més, el Dani, que ha fet una primera part excel·lent, s'ha lesionat i no ha pogut acabar el partit. L'Avinyó ha apro-fitat aquest avantatge i la seva superioritat física per capgirar el marcador i, tot i que els jugadors de l'Arrels no han llançat en cap moment la tovallola, l'Avinyó ha anat ampliant el seu avantatge fins al final.

Cal destacar l'actitud de l'equip, capaç de jugar bé i plantar cara a rivals superiors.

La propera setmana no es juga, degut a la retirada de competició del Berga "B". El proper partit és, d'aquí a quinze dies, al camp de l'Avià.

Page 40: Celsona 645

�0 645 - Divendres, 13-11-2009

Futbol CE Arrels

Alevins C.E. rrels - Jornada 5

CE Arrels, 0CF Sagrada Família, 3CE ARRELS: Guillem Ribó, Guillem Vilà, Lluís Pijuan, Albert Pijuan, Marc Pujol, Ferran Colell, Agustín Carrizo, Kadder Guettaf, Marc Casaldàliga, Manel Estany, Guillermo Morales, Guillem Bajona, Agustín Moreno, Carla Ferrer, David Colell, Lluís Villaro, Toni Moreno, Tomàs Jané, Pau Aguilera.

La superioritat física és determinant

El titular podria ser el resum del partit que es jugà el darrer cap de setmana pels alevins del CE ARRELS. Al davant, un equip format en la seva totalitat per jugadors de segon any, que a la superioritat física hi afegiren un bon toc de pilota. Com va passar fa quinze dies l’assignatura pendent dels solsonins fou principalment el moviment ràpid de pilota i l’anticipació, a part de petits descuits defensius. Tant a la defensa, com al mig del camp o a la davantera -perquè no ens cansarem de dir que les tasques defensives comencen per la línia d’atac. Si els de davant no pressionen coordinadament amb els del mig del camp, si els del mig del camp no atrapen cap pilota dividida o no dificulten la circulació de pilota rival, si els porters no estan dins el partit encara que s’ataqui o dubten en les seves decisions, o si o els defenses no executen els marcatges o els relleus correctament, no serveix de res el plantejament ofensiu del partit. No sortirà res bé. La forma de jugar del CE ARRELS pretén ser col.lectiva, amb participació activa de tots els jugadors i per aquesta raó es demana que tothom estigui ficat dins el partit. La temporada passada, a futbol-7 i com a benjamins de segon any, les llacunes o mancances que es patien tant en defensa com en atac eren contrarestades per una bona condició física; però aquesta temporada -pel que s’ha vist- això no podrà ser, o es juga els 90 minuts “a tope”, com els 20 primers de la segona part, o costarà molt treure endavant els partits.

Però no tot va ser negatiu. Com s’ha dit, es va plantar cara a un equip físicament més fort i durant els primers 20 minuts de la segona part, amb un advers 0-1 al marcador, es va dominar però sense materialitzar cap ocasió. Es podia haver entrat al partit però un ràpid contratac rival, agafant-nos la línia defensiva al mig del camp, suposà el 0-2 que el deixà sentenciat.

Ara ens esperen dues sortides seguides a Berga i a Santpedor. Equips que -vistos els resultats que han aconseguit en jornades anteriors- estan a l’abast del CE ARRELS sempre que es mantingui el nivell de joc mostrat a Navàs o el dels primers minuts de la segona part d’aquesta jornada. Estem convençuts que en aquests dos desplaçaments se seguirà aprenent, es millorarà en tots els aspectes i se’n trauran resultats positius.

Cadet 1 | 1a Divisió | Grup 9 | J. 7 | 7/11/09

Santboià, 1 - Arrels, 0Jordi, Comelles, Bernat, Murcia, Toni, Ollé, Nourdin, Robert, Pasqual, Gerard i Guilli. També Ferran, Marc, Pau, García, Nil i Sala.

S’escapa un puntDissabte passat ens vam desplaçar a Sant Boi per jugar amb un

dels equips capdavanters de la lliga, el qual estava format per jugadors de segon any.

Els cadets del CE Arrels van disputar un gran partit que es va de-cidir en una jugada a pilota parada. La primera part va ser molt igualada amb ocasions de gol a les dues porteries però va destacar un joc amb molta lluita al centre del camp.

A la segona part va seguir la mateixa tònica, el partit no va baixar de nivell i es veia dos equips molt ben situats al camp. El Santboià es va avançar al marcador, i a cinc minuts del final del partit, un penal a favor dels verds va ser aturat pel porter local. Tot i això vam marxar amb el cap ben alt ja que vam donar molt bona impressió tant de joc com de comportament en un camp molt difícil.

La setmana vinent ens visita el Gironella el dissabte a les 3 de la tarda. És el cuer de la classificació però no serà un partit fàcil. Sort!!

Infantil | 1a Divisió | Grup 9

Igualada, 3 - CE Arrels, 2Lluís, Arnau, Albert, Houssein, Guiu, Josep M., Guillem, David , Roger, Miquel, Xavi i Maruan.Gols: 0-1 Miquel, 0-2 Josep M.

El resultat, el decideix l’àrbitreL’equip infantil del CE Arrels va presentar-se a Igualada amb la

moral ben alta per disputar el partit d’aquesta setmana. Van sortir al camp a guanyar. Ja en els primers minuts de joc van demostrar que anaven pel partit, jugant la pilota amb molt criteri i encert i amb combinacions de joc que van donar el seu fruit amb dos gols: el del Miquel i el del Josep M. Abans dels primers 15 minuts, els locals no podien amb la defensa solsonina i s’estavellaven una i altra vegada amb els jugadors i el porter Lluís. Tan sols van poder retallar la diferència en l'única errada defensiva dels solsonins a manca de dos minuts per arribar al descans.

Els locals van sortir amb molta pressió en la segona part i van aconseguir empatar el partit als cinc minuts de la reanudació. Aquest fet no va alterar el joc dels del Solsonès, que continuaven jugant força bé. Però en una contra els de casa van desfer l’empat. Això va esperonar més als jugadors del Vicenç i van tornar a dominar el partit. En aquest moment va entrar el protagonisme de l’àrbitre, que primer en una jugada on el Roger s’escapava sol de cara a porteria, el defensa que el seguia es deixa caure i el sr xiula de manera incomprensible falta del davanter. Els de Solsona continuaven atacant i embotellant als locals a la seva àrea i en l’últim minut l’Arnau centra un pilota a l’interior de l’àrea. El porter de l’Igualada surt a agafar-la i el seu defensa el fa caure i la pilota se li esmuny de les mans i cau als peus del Roger, que marca l’empat. Però altra vegada l’àrbitre és el protagonista anul·lant el gol per falta al porter i provocant la indignació entre els jugadors solsonins i el públic visitant. Aquest partit fa veure que l’equip cada dia va a més i fa pensar que els resultats no tardaran a acompanyar el joc.

Aquest dissabte ens visitarà el CE Manresa a les 11 del matí

Page 41: Celsona 645

�1645 - Divendres, 13-11-2009

Futbol Sala PB Solsona

Si avaluem el partit entre la Penya i el Sant Andreu de la Barca globalment arribem a la conclusió que va ser molt igualat i que al final la sort es va inclinar de la banda visitant. Segurament és un bon diagnòstic, i segurament és fidel al que va succeir al final dels 40 minuts però aquesta anàlisi té un problema, no indueix a fer mesures correctores per a propers partits. No hem tingut sort, punt i final.

Si aprofundim una mica i analitzem el partit per fases, però, el Sant Andreu de la Barca va ser millor en els moments clau. M’explicaré: la Penya va passar per sobre del Sant Andreu en els deu primers minuts del partit, i fins i tot va guanyar el duel al final dels primers 20 minuts. De fet, la Penya va arribar al descans amb l’avantatge al marcador per 2 a 1. El resultat, si només tenim en compte el segon temps, va ser d’1 a 3 a favor del Sant Andreu. I si ens fixem en els darrers cinc minuts de partit, on és ben sabut que és quan es guanyen i es perden la majoria de partits de futbol sala, el resultat va ser de 0 a 2 a favor dels visitants. Evidentment, la Penya va tenir oportunitats en aquests darrers cinc minuts per avançar-se al marcador (potser les matei-xes que els visitants o fins i tot més), i en el cas d’haver aconseguit marcar, segurament s’hauria endut la victòria. Però la realitat és que la Penya no va fer gol i el Sant Andreu en va aconseguir dos. L’encert davant de porteria és una virtut i el desencert una mancança. Actualment l’equip blaugrana té, sobretot un defecte, la falta de punteria. És necessari millorar en aquest sentit. La part positiva és que s’arriba a la porteria contrària, que es creen ocasions de gol, i això segurament és el més difícil en el món del futbol. Ara cal millorar els percentatges d’encert. Si l’equip ho aconsegueix la Penya no tindrà cap problema per mantenir la categoria. Podeu estar-ne segurs.

En fi, la Penya va avançar-se en el marcador en el minut 6

Penya, 2 - Sant Andreu, 4Alineació: Bitxi, Xero, Sam, Ricardo i Ivan (cinc inicial); Enric, Eli, Ritort, Ferni i Carles Enric.

La penya perd la imbatibilitat a casa

de joc per mitjà d’Enric, que aprofitava el rebuig del porter visitant per anotar el primer gol del partit. La Penya aconseguiria anotar el segon gol pocs minuts després. Concretament en el minut 12 de joc era Ferni que culminava un contraactac fulgurant que col·locava el 0 a 2 a l’electrònic.

A manca de cinc minuts pel final del primer temps el Sant Andreu va reduir distàncies en el marcador aprofitant uns minuts de desconcert en la disposició defensiva local.

En aquesta primera meitat, a part de gols, la Penya va gaudir de nombroses oportunitats i només el desencert en els darrers metres va evitar que l’equip solsoní arribés al descans amb un major avantatge.

La segona meitat, com de costum, va començar amb un domini aclaparador dels visitants. Bitxi, com cada setmana, va haver d’exercitar-se a fons en aquests minuts, però ni la gran actuació del porter local va evitar que el Sant Andreu aconseguís empatar el partit en el minut 25.

A partir d’aquest moment, tot i que el Sant Andreu va con-tinuar dominant, ambdós equips van gaudir de diverses ocasions i tots dos es van carregar de faltes.

Així, a manca de cinc minuts per al final els dos equips estaven empatats a dos gols i a cinc faltes.

Els primers a disposar d’un doble penal foren els locals. Però Sam, en aquesta ocasió, no va poder transformar-lo en gol. Un minut després, i amb el partit trencat, el Sant Andreu aconseguia desnivellar el marcador després de finalitzar amb èxit un contraatac.

El gol va provocar a la Penya sortir a jugar amb porter jugador. La Penya jugava bé de cinc i va gaudir d’una bona ocasió de gol abans que el Sant Andreu sentenciés el partit mitjançant la transformació d’un doble penal a manca de 2 minuts per al final.

El partit va començar puntualment a les 4 de la tarda al Municipal de Castellar, avançat mitja hora pels àrbitres.

Vam poder veure i disfrutar d'una primera part bonica, amb control per part dels dos equips. Aquests arribaven amb perill a la porteria, però el nostre porter ho va isolar tot, a part que la defensa va estar encertada i sòlida. Nosaltres també vam arribar amb perill a la porteria, però vam tenir més encert i vam anar al descans amb un 3 a 0 favorable, amb gols de Santi, Pep i Vicenç. A la represa vam veure el mateix joc que a la primera part, i va arribar el gol de Vicenç, el segon d'ell i el 4t en pujar al marcador, i a falta de 13 o 14 minuts pel final, el Massalcoreig va decidir jugar de cinc, i gràcies a això va marcar dos gols i

Preferent Catalana

Castellar de la Ribera 6 - 3 MassalcoreigCarles Enric, Marc, Vilaseca, Pep, Santi, Vicenç, Àlex, Divins, Sánchez i Xerol.

Tres punts més cap a casael marcador es posava en un 4 a 2 que els podia donar alguna esperança. Però si en tenien alguna, Vilaseca els la va tirar per terra en marcar dos gols i posar un 6 a 2 al marcador. L'últim d'aquests, molt ben definit per Eduard. I cap al final del partit va arribar el tercer del Massalcoreig, però ja no hi havia res a fer. I així va quedar el marcador final, amb un 6 a 3 que ens dóna tres puntets més. I en un partit on es va poder veure la millora respecte al de la setmana passada. Toca continuar així.

La setmana vinent ens desplaçarem a Artesa de Segre a disputar la 7a jornada davant el CENTRE EXCURSIO-NISTA NOVA GENT ''A'', partit que començarà a les 6 de la tarda. ÀNIMS!!!

Futbol Sala Castellar de la Ribera

Page 42: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Futbol Sala CECR Cambrils

Classificació territorial catalana grup 2 temp. 08-09Equip J G E P Gf Gc Dg PuntsGelida ind., FS 6 6 0 0 35 18 +17 16Altafulla, FS 5 5 0 1 30 17 +13 12Cambrils, CECR 6 4 0 2 33 22 +12 12Montsant, FS 6 4 0 2 25 20 +5 12Capellades CFS 6 4 0 2 32 34 -2 12Montseny, CE Cd 6 3 1 2 23 20 +3 10Gimnàstic de Tarragona 6 3 0 3 24 23 +1 9Bar rest. Morenos 6 3 0 3 23 25 -2 9Alforja, CFS 5 2 1 2 28 21 +7 7Linyola, FS 5 2 1 2 20 23 -3 7CFS Aldea 6 2 1 3 19 26 -7 7Matadepera, AB 6 1 2 3 24 27 -3 5Salou, FS "B" 6 1 1 4 22 27 -5 4Berga FS, CE 6 1 1 4 20 30 -10 4Bel.-Gruas cabo fraga 6 1 1 4 17 32 -15 4PB Castelldefels 5 0 1 4 14 24 -10 1

Territorial Catalana Sala | Grup II | Temp. 09/10 | Jornada 6

Altafulla FS, 5CECR Cambrils, 2Dani, Sabata, Pau, Ignasi, Carles, Jesús (1), Obiols. Bernat, Kata, Ivan.

Derrota en un partit amb alternatives

Aquest passat dissabte el Cambrils va caure derrotat a la pista de l’Altafulla F. S., un equip que està i estarà a la part alta de la classificació. La llàstima és que vam tenir les nostres ocasions per endur-nos el partit i no les vam saber aprofitar. Amb tot, i essent realistes, cal dir que els de Tarragona aquesta setmana van ser millors que nosaltres.

Després d’un llarg viatge fins a Altafulla, el partit va començar puntualment a 2/4 de 7 del vespre, amb els locals portant la iniciativa i un Cambrils esperant les seves oportunitats a la contra. Els d’Altafulla feien atacs molt llargs, amb molta possessió i buscant guanyar l’esquena de la defensa del Cam-brils. Ja sigui pel seu bon joc o per la nostra passivitat, van fer l’1 a 0 i van controlar molt bé el partit. Només a manca de trenta segons pel descans i en una errada dels locals vàrem aconseguir fer l’empat a 1 amb el qual es va arribar al descans.

A la segona part el Cambrils va sortir molt ficat en el partit, i als 10 primers minuts va tenir tres o quatre ocasions per avançar-se, però el porter local o la manca d’encert ho van evitar. Així entorn al minut 10 els locals feien el segon i un minut després el tercer, en errades defensives nostres per no fer bé les cobertures. Sortim de porter jugador i Sabata redueix distàncies. Però a la contra ens segueixen, creen perill i ens fan el quart i el cinquè. En fi, cal seguir treballant, sobretot l’aspecte defensiu. Fent poca cosa, els rivals ens creen massa perill.

Cal destacar que al principi de la segona part es va le-sionar Dani (gran partit fins aleshores) i va entrar Ivan. per bé que se li va escapar una pilota tonta en el segon gol (va entrar fred i sense escalfar), no és menys cert que va realitzar grans aturades (incloent un penal i un doble penal). Sens dubte tenim una gran parella de porters.

Aquesta setmana ens visita el Salou F. S. “B”, un equip que va començar molt malament però que les últimes jornades ja s’ha entonat i està fent bons resultats. Sabem que serà complicat però si l’afecció ens dóna un cop de mà segur que traiem el partit endavant. Per la nostra part hi posarem el màxim esforç i la màxima entrega.

Dissabte, 14 de novembre, al Pavello municipal de Cambrils: Territorial catalana Grup II 7 de la tarda, Jornada 7: C.E.C.R. Cambrils – Salou F. S. “B”. Hi esteu tots convidats!

Resultats jornada 6Gelida industrial, FS ............ 6 - 3 ................ Montseny CE CdLinyola, CF ............................ -/- .................P. B. CastelldefelsAltafulla FS ......................... 5-2 ............... Cambrils, CECRSalou, FS "B" ........................ 4-5....................Capellades CFSGimnàstic de Tarragona ........ 6-4 .......................Berga FS, CEBel.-Gruas cabo Fraga .......... 1-3 ............................CFS AldeaMatadepera, AB .................... 7-7 .........................Alforja, CFSBar Rest. Morenos................. 4-5........................ Montsant, FS

Futbol Sala CE Arrels

Futbol sala cadet juvenil femení

Vallirana, 4 - Arrels, 3Jugadores: Èrika Bernadó, Sílvia Soriano , Alba Serra(1), Natàlia Klymyuk, Laura Esteve(2), Natàlia Pujol, Judit Colillas i Meritxell Jordana.Entrenadors: Miquel Serra i Òscar Domene. Delegat: Lluís Pujol.

Resultat molt injust

El passat 7 de novembre, les jugadores del cadet-juvenil de l’Arrels es van desplaçar a Vallirana.

El partit va començar amb normalitat, fins i tot es van posar per davant amb un 0-2. Però abans d’acabar la primera part, les juga-dores de Vallirana van aprofitar una distracció de la defensa de l’Arrels per marcar l'1-2.

A la segona part tot va canviar, i fins i tot l’àrbitre va posar-se de part de les jugadores locals, les quals ho van aprofitar. Primer les jugadores de l’Arrels van marcar l’1 a 3. Però faltaven 5 minuts, i l’àrbitre va decidir matar el partit i xiular 2 faltes inexistents, xutades per una jugadora del Vallirana sènior que havia baixat al cadet-juvenil per poder guanyar. El partit va acabar amb un ajustadíssim 4-3, i amb les jugadores visitants de Solsona indignades, per la penosa actuació arbitral.

Esperem que la pròxima jornada sigui justa i es puguin aconseguir tres punts que donaran molts ànims a l’equip.

Laura Esteve: 3 partits jugats, 6 gols

Page 43: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Futbol Sala Femení CE Arrels

CN Caldes FS, 1CE Arrels, 2Equip: Gore, Pilar, Mireia C, Mireia V, Natàlia, Nerea, Eva, Joan Casado (entrenador) i Joan Isanta (delegat)

3 punts més

Si moltes vegades hem elogiat aquest equip pel seu bon joc i, per conseqüència, els bons resultats, aquesta setmana només ens podem alegrar d’aconseguir la tercera victòria consecutiva en el campionat.

La primera part, el CN Caldes cedí tot el control del partit i les nostres no ho saberen aprofitar. Els minuts passaven i no s’aconseguia estrenar el marcador. El ritme era lent, pesat i distorsionat. En definitiva: les nostres jugadores no es trobaven dins el camp. Amb tot, Natàlia, que pujava del juvenil, aconseguia el primer gol quan faltava poc per arribar al final de la primera part. En la represa, l’equip local semblava haver recarregat les piles i sortí amb més força, per contra, l’Arrels seguia immers dins la desavinença col·lectiva del primer temps. El 0-1 semblava curt per assegurar la victòria, i tot i que gaudírem d’algunes clares oportunitats per eixamplar el marcador, foren les locals les que tingueren més a prop el gol, que per benefici nostre no trobaven. No obstant, a quatre minuts del final la imbatibilitat de la Gore no va poder aguantar més i ens marcaven el gol de l’empat. Lluny de la desesperació lògica que qualsevol equip tindria després de rebre un gol als últims minuts, l’Arrels va saber refer-se i a falta d’un minut pel final Pilar, després d’una llarga jugada de tocs, aconseguia el resultat final d’1-2.

El partit disputat diumenge passat demostrà altre cop que no hi ha rival fàcil en la nostra lliga. I a més, alliçonà a tothom que la guàrdia no es pot abaixar mai i s’ha de ser molt més exigent en aquest equip, que d’aquí poc, rebrà a la Nit de l’esportista la corresponent distinció pels mèrits aconseguits en la temporada passada. Desitgem una ràpida recuperació a la Nerea i us esperem el proper diumenge dia 15 al pavelló al partit que ens enfrontarà al FSF Castelldefels “C”.

Futbol Sala CE Arrels Futbol Sala Consell Comarcal del Solsonès

Jornada 8 | 7 i 8 de novembre

Guixers “La Pèrgola” – Solsona ........................................ 6-0Llobera – Bar Castell ..........................................................2-1Sant Climenç – Olius ......................................................... 2-4 Lladurs Sputnik – Clariana de Cardener ............................8-2Sant Llorenç De Morunys – Ardèvol ..................................8-5Clínica Vet.”el Solsonès” – Exc. J. Ribera ......................... 2-4Expert Rafart Navès – Esp. Freixinet .................................6-2Montmajor – Castellar de La Ribera ..................................1-8

Class. General Pj Pg Pe Pp Gf Gc PuntsCastellar de La Ribera 8 7 - 1 37 9 21Solsona 8 7 - 1 31 14 21Guixers “La Pèrgola” 8 6 1 1 55 17 19Llobera 8 6 1 1 29 12 19Sant Climenç 8 5 1 2 44 24 16Bar Castell 8 5 - 3 23 19 15Olius 8 4 1 3 20 19 13Lladurs Sputnik 8 4 - 4 42 33 12Expert Rafart Navès 8 4 - 4 26 27 12L’Auba Freixinet 8 4 - 4 17 29 12Montmajor 8 2 1 5 23 53 7Clínica Veterinària “El Solsonès” 8 2 - 6 14 29 6Excavacions J. Ribera 8 1 2 5 26 39 5Sant Llorenç de Morunys 8 1 1 6 26 38 4Ardèvol 8 1 - 7 25 49 3Clariana de Cardener 8 - - 8 12 38 0

Màxim GolejadorEquip Golejador GolsSant Climenç: Jordi Torregasa ..............................................16Castellar de La Ribera: Àlex Mas .........................................13Lladurs Sputnik: Rubén Pérez ..............................................13Sant Climenç: Albert Borras ................................................12Guixers "La Pèrgola": Eduard Tripiana ................................ 11

Jornada 9 | 14 i 15 de novembre- Guixers “La Pèrgola” / Llobera (Diumenge, a les 11 del matí a Castellar de Ribera) MORE-

NO

- Bar Castell / Sant Climenç (Divendres, a les 9 de la nit al Pi) IONEL

- Olius / Lladurs Sputnik (Dissabte, a 1/4 de 6 de la tarda a Olius) ADRIÀ

- Clariana del Cardener / Sant Llorenç de Morunys (Dissabte, a les 4 tarda, a Clariana de Cardener) ADRIÀ

- Ardèvol / Clínica Vet. "el Solsonès" FELICES

- Exc. J.Ribera / Expert Rafart Navès FELICES

- Esp. Freixinet / Montmajor FELICES

- Solsona / Castellar de la Ribera (Dg., a les 12 del matí a Castellar de la Ribera) MORENO

C. Castell, 8 - Solsona973 48 00 78

Page 44: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Bàsquet CB Solsona

Infantil

CB Solsona, 65Unió Manresana, 86Roger, Abdellah 2, Èric 10, Aleix G. 27, Caelles, Garrido, Pau 18, Aleix.S Martí 2, Fran 2, Maiol 4. Ent: Pere Riu - Ajudant: Mohamed Bensalah

Massa Manresa pel Solsona

El passat dissabte a Solsona es va jugar un partit que en teoria havia de ser igualat i en que els dos equips lluitarien per la victòria. Això no va ser així.

El primer quart l'equip de Solsona va acabar molt bé i va marxar per un avantatge mínim d'1 punt. A partir d'allà la història va canviar radicalment i amb un parcial de 4-18 a favor dels manresans el partit es va escapar.

Cal destacar la gran actuació dels solsonins en els últims 2 quarts, ja que van fer una defensa molt dura i van deixar sense idees al rival. Llàstima que es van despertar massa tard.

Ara s'ha de pensar en el proper partit i millorar per poder treure la situació endavant.

Pròxim partit: 14/11/2009 Bàsquet Berga - C.B.Solsona.

Sènior Femení

CB Solsona, 54 - Busk'm Artés 47ANOTACIÓ: Sierra: 17, Soler:2, Caita, Vilaginés:5, Anna Estany:6, Viladrich:2, Tordesillas:8 Cristina Estany:12, Sala:2. PARCIALS: 14-8/9-11/14-11/17-17

El Solsona es retroba amb la victòria davant l'Artés. La poca regularitat de les locals va permetre a les bagenques apropar-se a les solsonines en certs moments del partit. Però l'encert en els triples i la determinació d'algunes jugadores en els moments clau va permetre la victòria solsonina.

J.V - Foto: Lluís Closa

Júnior Masculí

CB Igualada “B”, 81CB Solsona, 63Valentí.F 11 (1triple), Adrià.J, Oriol.G 16 (2 triples), Joan.T 2, Majid.B, Bryan.T 2, Joan.P 8, Pau.A.C 4, Dani.V 18 (1 triple), Albert.S, Moha.B, Martí.R 2.

Partit per oblidar

Els nois d'Òptica Roures van realitzar un dels pitjors partits en el que portem de temporada, per no dir el pitjor.El primer quart va ser d'intercanvi de cistelles. Els locals gua-nyaven el parcial 19-14. El segon quart va seguir la mateixa tònica i els visitants perdien el parcial 20-15 per arribar a la mitja part 39-29.

A la represa la cosa encara anava més malament i ara només vàrem fer 9p en tot el quart per acabar perdent-lo 15-9. 54-38 al final de quart, els locals havien retallat diferències ja que havien arribat a perdre de 19p, L'últim quart va seguir la mateixa tònica: els solsonins, gràcies primer a la zona retalla-ven distància, els locals s'allunyaven de nou i amb una pressió els retallàvem una mica fins a 10p a falta d'un minut i mig del partit. En aquest minut els locals es tornaven a distanciar fins a 18per acabar el partit 81-63.

Va nens, que podem i sabem reaccionar, ja tenim tots els peus a terra i sabem que -si no treballem dur tots els partits i els entrenaments- no guanyarem passejant.... una cosa a destacar del partit és que els locals van dominar el rebot 68-19...nens aquí hi hem de posar cura, ja que l'adversari no era pas més alt que nosaltres i aquest cap de setmana rebem l'equip més alt del grup entrenat per un conegut nostre com és el Jordi Bover “Boby”.El bàsquet del

cap de setmanaAquest és el programa de partits del CB Solsona per a aquest cap de setmana. Animem els aficionats al bàsquet a venir al pavelló a animar els equips del club.

Partits a casa (pavelló vell):

Dia Hora Categoria EquipVisitantDissabte, 14 2/4 d'11 Pre-mini masc. A. E. LA SALLE MANRESA BDissabte, 14 12 matí Mini masc. ALBERT DISSENY - C. B. i U. M. 1Dissabte, 14 2/4 de 6 Júnior masc. BÀSQUET NAVARCLESDissabte, 14 4 tarda Sènior masc. 2a. Cat C. B. SANT PERE TERRASSA SOLMANIA

Desplaçaments:

Dia Hora Categoria EquipLocalDissabte, 14 9 matí Cadet fem. HOSTAL BAVIERA - SANT FRUITÓS BDissabte, 14 11 matí Infantil masc. BÀSQUET BERGADissabte, 14 2/4 de 6 Sènior fem. 3a. Cat C. E. VILATORTA de St Julià de VilatortaAquesta setmana descansa el cadet masculí.Consulteu la informació actualitzada al web del clubwww.cbsolsona.com

Page 45: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Campionat de Catalunya Sènior Masculí Segona Categoria

CB Igualada “B”, 75TB. Assessors CB Solsona, 74TB ASSESSORS CB SOLSONA: 74: Dani González (0), Quico Rafart (18), Xavi Viladrich (1), Valentí Farràs (0), Albert Caelles (15), Joan Padró (5), Dani Vendrells (2), Pau Anton Civit (0), Jordi Ramon (33), Oriol Gavaldà (0).Parcials: Min. 10 - 10-15. Min. 20 - 33-36. Min. 30 - 47-49. Min.40 - 75-74.

Una llàstima

Derrota en el darrer sospir del partit d’un TB ASSES-SORS CB SOLSONA que, tot i les baixes importants, va plantar cara en tot moment i només la manca de concentració final va fer que no s’estrenés guanyant com a visitant.

Els solsonins es presentaven a Igualada per disputar un matx vital entre dos equips empatats a la cua de la clas-sificació. Les baixes per aquest partit del Roger, el Ferran i el Merino, feien preveure moltes dificultats per assolir la victòria, però l’ajuda dels júniors que la setmana anterior ja havien demostrat que podien ser de molta importància ens feia albergar esperances.

El partit es va disputar en tot moment de poder a poder. Els primers 30 minuts van ser una lluita constant (“esportiva”) entre ambdós equips. Les diferències es movien sempre entre els 2 i els 5 punts favorables a qualsevol dels dos equips, però amb uns taronges que amb un gran Jordi Ramon prenien la iniciativa al final de cada període.

Els solsonins, tot i la curta banqueta en aquest partit, aguantaven per davant en el marcador. Així, es va començar el darrer període amb un 47-49 al marcador que ho deixava tot pendent del darrer quart. Les distàncies tampoc no es movien durant els darrers deu minuts, però els solsonins, superiors quant a joc, arribaven al darrer minut de partit amb un petit avantatge de 4 punts, 66-70.

El darrer minut, però, va ser fatídic pels interessos taronges. A manca de 15 segons encara es mantenien 3 punts de diferència, 71-74, però llavors una greu errada defensiva va permetre una cistella fàcil a falta de 7 segons, 73-74.

Després de temps mort els solsonins treien de banda de mig camp, i en una incomprensible passada perdien la possessió de la pilota. Durant els darrers segons, els igua-ladins van aconseguir tirar sota cistella, errar el llançament però agafar el seu propi rebot ofensiu, i després d’una segona errada un últim cop de dits en el darrer segon posava el 75-74 pels locals.

Es va poder guanyar el partit, molt important de cara a la classificació a final de temporada, però uns darrers 30 segons amb una gran falta de concentració ens van dur a una derrota immerescuda però real, més per errors propis que no pas per encerts del rival.

Aquest cap de setmana ens espera un matx difícil contra el Sant Pere de Terrassa, però amb el retorn dels lesionats i l’ajuda dels júniors estem segurs que es podrà assegurar una nova victòria a casa. El partit del TB AS-SESSORS CB SOLSONA serà aquest dissabte a les 4 de la tarda al pavelló “vell” solsoní.

Bàsquet CB Solsona

Rally Costa Brava 2009

100%100 Rallye Solsonès al Rally Costa Brava 2009

Aquest passat dia 7 de novembre, la gent de 100%100 Rallye Solsonès juntament amb gent de Manresa, van as-sistir al 57è Rally Costa Brava, puntuable per al Campionat d'Espanya de Rallys d’asfalt i per al campionat d'Europa de FIA Històrics. Van assistir-hi un total de 135 participants, entre ells grans pilots com Jean Ragnotti (va abandonar per avaria mecànica), Walter Röhrl o Andreas Mikkelsen, entre altres campions d’Espanya.

Els 3 primers classificats al campionat d’Espanya:1r Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia S2000)2n Alberto Hevia (Skoda Fabia S2000)3r Xevi Pons (Mitsubishi Lancer Evo X)

Rally 100%100 Rallye Solsonès

Jean Ragnotti firmant el cotxe del Sergi.

La Volta al Cor de Catalunya començarà a SolsonaLa Volta vol continuar sent una de les més importants del cicloturisme a l'estat

La 26a edició de la Volta Cicloturista al Cor de Catalunya, que tindrà una nova direcció en Àngel López i Nora Katz, que seran els que continuaran la seva tasca el 2010, ha presentat el recorregut per l'any vinent, que comen-çarà a Solsona i tindrà Sort, la capital del Pallars Sobirà, com a base d'operacions. Hi haurà ascensions a ports com el coll de Serra Seca, per on van passar els ciclistes del Tour d'aquest 2009, Llessui, Portainé, el Port de la Bonaigua o el Port del Comte, entre d'altres pujades importants.

Cicloturisme

Page 46: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Juvenils: Joan Bilbao, Mireia Garcia, Gerard Manyoses, Joan Marc Moreno i Mònica SoléInfantils: Carlota Bilbao, Mireia Manyoses, Bernat Moreno i Cristina TerricabrasDirecció: Albert Rovira

L’acadèmia d’alta competició d’esquí alpí Racing 7 ha fet l’últim entrenament de la pretemporada 2009-2010, amb neu, a la pista indoor de Naval Carnero, prop de Madrid. Els quatre dies han fet tècnica de slalom als matins. Les tardes les han aprofitat per a fer altres activitats: entrenament físic, repàs

L’equip d’esquí alpí, Racing 7, a la Snowzone de Xanadú- Naval Carnero -Madrid Del 5 al 8 de novembre els membres del Racing 7 han fet el seu últim stage de la pretemporada 2009-2010 a Xanadú

Esquí alpí Club d’Esquí Solsona- Racing7

Bombers: 973 48 10 80 • Creu Roja: 973 48 06 52 • Mossos: 088 • Policia Local: 973 48 30 40 • Urgències: 973 48 14 14

AUTOMOCIÓGaratge MontanerCarretera de Manresa, 1 ......................... 973 48 06 00 Dièresi Autoreparació, SCCLCarretera de Torà, 20 .................................973 48 03 21Tallers Montsol, S.L.Avinguda Sant Jordi, 25...........................973 48 27 05

Guia de serveis

ELECTRODOMÈSTICSExpert RafartCarrer de la Bòfia, número 6Telèfon: 973 48 31 32

ESPORTSRibera EsportsPasseig Pare Claret, número 10Telèfon: 973 48 15 47

MODAGaudíCarretera de Sant Llorenç, s/n.............973 48 31 55Torra Stil................................................ 973 48 39 46

vETERInàRISClínica Veterinària Setelsis......... 629 39 12 46

vIvEnDA - COnSTRUCCIÓCuina Estel, S.l.Antiga Carretera de Berga .....................973 48 20 07Finques Planes Api núm. 7.491 - Des de 1975.Carrer Sant Miquel, 16 Telèfons: 973 48 35 25 - 973 48 35 26

PERRUQUERIESPerruqueria Bajona......................... 973 48 06 69Perruqueria EvaAvd. Cardenal Tarrancón,1 Baixos .....973 48 37 66Perruqueria NuriCarrer Sant Agustí, 12.............................973 48 29 05Perruqueria LluïsaCarrer Llobera, 38Telèfon: 973 48 26 55

JOIERIESJoieria EsterCarrer Sant Cristòfol, 3..............................973 48 28 52

Restaurant CastellCarrer Castell, 8 ............................................ 973 48 00 78Frankfurt DasaiCarretera de Sant Llorenç, 4 ................ 973 48 08 66Only Party.............................................973 48 29 17Restaurant TrabucaireCarretera de Sant Llorenç, 1 ................ 973 48 00 27

BARS - RESTAURAnTS

Carnisseria Angelina........................973 48 28 50Carnisseria PaláPlaça Major, 4 ................................................ 973 48 02 64Can SolviCarretera de Manresa Piscis baixos..973 48 20 55Carrer Castell, 35 .......................................... 973 48 11 67Carretera de Torà.........................................973 48 12 90

CARnISSERIES

IbercajaPlaça Camp, 8 ................................................973 48 03 09

BAnCS I CAIXES

Articles de Regal PellicerCarrer Sant Nicolau, 6. SolsonaTelèfon: 973 48 11 59

ARTICLES DE REGAL

Ferreteria Vilbar.................................973 48 01 54Ganiveteria PallarèsPol. Ind. Els Ametllers, Par. 37.............. 973 48 30 54

FERRETERIES - TALLERS

Gestoria Mas 75 anys al seu serveiAvinguda del Pont, 4Telèfon: 973 48 00 95

GESTORIES

Òptica Jané.......................................... 973 48 34 29OPTIQUES

Apunts Gràfics.................................... 973 48 17 19Gràfiques Muval.................................973 48 04 10

PAPERERIES - IMPREnTES

Begudes DelfíCarrer de la Bòfia, 10..................................973 48 14 09Cal CollCarretera de Torà, 6....................................973 48 02 16

QUEvIURES - BEGUDES

Autocars TarrésCarrer Sant Miquel, 13 ..............................973 48 01 29Transports I Logística J. ViladrichCarrer Castell, 50 ......................................... 973 48 09 09Transports Joan Guilanyà Servei Grua + TransportCarrer Marià Fortuny, 9Telèfon: 608 73 88 15

TRAnSPORTS

Peusà, Centre PodològicCarrer Gaspar de Portolà, 4 ...................973 48 16 09

PODOLOGIA

Benigno Alcázar, S.L.Carrer de la Bòfia, 16..................................973 48 05 49

PInTURES

La LionesaCarrer Castell, 18...........................................973 48 02 60

PASTISSERIES

Taxi Borés - 24 h. - 5 i 9 Places973 48 11 31 ....................................................689 13 08 08Eva Borés 24 h. - Fins a 9 Places973 48 39 17.................................................... 630 11 16 39Taxi 24 hores - Fernando Antón Callén661 819 121 ......................................................973 48 38 24Autotaxi Ramon CastroServei 24 h .......................................................608 93 81 37Taxi Joan Parcerisa Janer...............620 72 81 05

TAXIS

amb les filmacions realitzades en l’entrenament, visites culturals i altres activitats.

L’equip està a punt per començar la temporada a principi del mes que ve.

Racing 7 va néixer amb la intenció de promoure i po-tenciar l’esquí de competició a les comarques de la Catalunya central i està promogut pel Club d’Esquí Solsona.

Els nois i les noies de l’equip segueixen un programa anual per a formar-se físicament, tècnicament, tàcticament i psicològicament en l’esquí alpí de competició.

Per a més informació: [email protected]

Page 47: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Atletisme

Bitlles catalanes Ramon Estany

Important victòria del Club Bitlles SolsonaJugadors: Joan Ribera, Jordi Perera, Miquel Casas, Josep Serra, Carme Colell, Josep Santaularia, Ramon Andreu i José Pelegrina.

El passat diumenge es va disputar la 6a jornada de la lliga de bitlles catalanes, campionat de tercera divisió B de Lleida, i els solsonins, a casa, van endur-se els dos punts en el partit contra un dels rivals de la part alta de la classificació, el Claravalls. Tot i ser ajustat, el Solsona va guanyar per 509 punts a 491, situant-se en el segon lloc de la classificació a un punt del líder, un partit menys, i ni un sol partit perdut.

La pròxima jornada, el Solsona es desplaça jus-tament al camp del líder, el Malgrat Segarra.

"Jugar els diumenges a les 10 del matí fa una mica de mandra"Jordi Perera Chimeno, de 15 anys i estudiant de l'IES Francesc Ribalta, és un dels jugadors més joves del Club de Bitlles Solsona

-Com ha estat que t'aficionessis a aquest esport?Ja ve del meu avi, que hi jugava de fa temps, i l'anava seguint als partits. I a partir d'aquí, a poc a poc, vaig començar a practicar i entrenar, i m'hi vaig aficionar també.

-És un esport fàcil o compli-cat?Una mica sí, també cal sort i una mica de punteria.

-Et consideres un bon jugador?No em va malament. A més puc participar en campionats escolars i en torneigs que es fan a l'estiu, i fins ara, no em va malament. També tinc la sort de jugar amb bons equips.

- Aquest esport no destaca per atraure gaire al jovent. Què en penses?Jo crec que és perquè encara és força desconegut, però de tant en tant, en els campionats, es va deixant veure gent jove. També podria ser per l'hora dels partits. Això de jugar els diumenges a les 10 del matí fa una mica de mandra. Però tot i això, m'agra-daria animar els joves a que s'apuntin a aquest esport, perquè val la pena.

XXXII Marxa de regularitat

Diumenge 15. A Sant Llorenç de Morunys. Puntu-able per a la Copa Catalana de Marxes Tècniques Regula-des, se celebra la 32a Marxa de Regularitat de les Terres de Lleida. Més informació: Centre Excursionista de Lleida: c/ Comerç, 25, Lleida: 973 24 23 29 - www.cel.cat.

Sortida a Pont CabradísEl Club Excursionista Prepirineu segueix amb

la seva activitat frenètica i ha programat dos actes per al proper 21 de novembre. Per una banda han organitzat una sortida a Pont Cabradís, un dels paratges de l’entorn que val la pena visitar i per altra banda, el mateix dia 21, hi haurà la projecció de’”Expedició UES Karakorum”, a càrrec de Marc Sanllehí. Aquest darrer acte tindrà lloc al bar Jardí a les 6 de la tarda.

Pel que fa a la caminada, amb una distància aproximada de 17 km es calcula que tindrà una durada aproximada de 5 hores. El punt de sortida seran els Camps de Sant Miquel, (sortint de l’Ajutnament de Valls a 4 km direcció Puig Aguilar). Les preinscripcions cal fer-les a través de la web i les inscripcions el mateix dia de la sortida de les 8 a 2/4 de 9 del matí.

Sortides Dolors Pujols

Page 48: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Atletisme Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

VI Mitja Marató de Salou Ja hi tornem a ser !La sisena edició de la lliga de botifarra ja ha començat!

Els vuit equips que competeixen han començat a treure manilles per afrontar una temporada que durarà fins al mes de maig! Olius que ja ens té acostumats a les bones arrancades, es posa líder empatant a punts amb el Sant Climenç i Cambrils. Una altra victòria d'aquests tres equips ja començaria a marcar posició en la taula! Molta sort a tots!

Xavier Solà i Bosch, Secretari d'organització de la JNC

Lliga de Botifarra CDC i JNC del Solsonès,

RESULTATSCAMBRILS - FREIXINET ............................................. 6-4SOLSONA - LLADURS ...................................................5-5OLIUS – C. DE LA RIBERA .......................................... 7-3SANT CLIMENÇ - NAVÈS .............................................7-3

EQUIPS PJ PG PE PP PSG PSP PSE PSP PUNTSOLIUS 1 1 0 0 7 3 0 912 2SANT CLIMENÇ 1 1 0 0 7 3 0 829 2CAMBRILS 1 1 0 0 6 4 0 820 2LLADURS 1 0 1 0 5 5 0 817 1SOLSONA 1 0 1 0 5 5 0 695 1FREIXINET 1 0 0 1 4 6 0 677 0NAVÈS 1 0 0 1 3 7 0 549 0C. DE LA RIBERA 1 0 0 1 3 7 0 523 0

CLASSIFICACIÓ

PSG= Partides guanyades - PSP= Partides perdudes - PSE= Partides empatadesPSP= Punts de partit

PRÒXIMA JORNADA 22 DE NOVEMBRECAMBRILS - NAVÈS ...................................... Diumenge 6 hFREIXINET – SANT CLIMENÇ .................... Diumenge 6hOLIUS - SOLSONA ......................................... Diumenge 6 hLLADURS - C. DE LA RIBERA .................... Diumenge 6h

Equip Olius

Diumenge, 8 de novembre es va disputar la 6a edició de la mitja marató de Salou, amb la participació de Josep Alconchel del Club Fondistes del Solsonès.

A les 10 del matí es va donar el tret de sortida d’aquesta mitja marató, amb una participació demés de 700 participants.

Els organitzadors van haver de fer treure l’arc de sortida i diverses carpes, ja que amb el fort vent els costava mantenir-los drets.

Un recorregut força ràpid però en que al km. 13 es troba una forta pujada d’un km. que trenca el ritme de tots els atletes. El fort vent que va ser present en tota la cursa i que sovint donava de cara i sobretot els 3 últims kms. van ser un autèntic suplici, un obstacle més per als atletes, que van veure com els seus temps es van disparar.

Josep Alconchel amb un temps d’1 hora 40 minuts i 35 segons va entrar al lloc 350 de la general.

Pròximes curses14 de novembre 5 milles nocturnes de Cerdanyola 15 de novembre Mitja Marató de Ripoll.15 de novembre Eternal Running 10 km (Bellpuig)29 de novembre Maratò de Donostia Sant Sebastià 29 de novembre Mitja Marató de Tarragona

Més informació Ribera Esports i www.atletisme.comhttp://fondistesdelsolsones.blogspot.com/

Page 49: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Patinatge Redacció

Rosa Isanta i Montse Auguets,campiones de la Copa Lleida 2009

Representaran a Lleida a la Territorial CatalanaEls Certificats congreguen tot el patinatge comarcal a Solsona

Diumenge passat es van celebrar al Pavelló d’Esports de Solsona els Certi-ficats de Patinatge, proves en que davant d'un jurat es determina el nivell de cada patinadora i la Copa Lleida, que determina les patinadores que representaran a la província a la Territorial Catalana.

Per part del Solsona Patí Club s’hi van presentar Marta Miró i Gemma Colilles "A" i Jèssica Hernandez "debutants" a Certificats i Patrícia Cases "Aleví" i Montse Auguets "Júnior" a la Copa Lleida.

Del Club Patinatge Solsonès hi van assistir Anna Agut, Alexandra Massana i Judit Vilà (del certificat E). Tamara Ferrer, Irene Rodríguez, Paula Vilà, Judit Vilà, Maria del Mar Badia, Laura Murcia, Alba Clotet, Judith Merino, Andrea de la Ossa, Andreu González, Núria Algué, Paula Alonso, Anna Vila, Maria Alcázar i Laura Garriga. (certificat C) Del certificat A hi era la Sheila Lara.

Totes les patinadores van realitzar els seus programes obli-gatoris amb nervis però sense errors destacables i la majoria van aconseguir l'aprovat. Marta Miró del Solsona Patí Club puja de nivell superant el Certificat "A"

Pel que fa a la Copa Cata-lana les patinadores solsonines van alçar-se amb la victòria. Montse Auguets del Solsona Patí Club va esdevenir campiona Júnior i Rosa Isanta del Club Patinatge Solsonès va quedar campiona en la categoria Sènior.

Una jornada en que les pro-tagonistes van ser les patinadores i on el suport de tots dos clubs, pares i mares i organitzadors és primor-dial per mantenir aquest bon nivell de patinatge comarcal.

Rosa Isanta del Club Patinatge Solsonès, Campiona Sènior de la Copa Lleida 2009

Aprovats Certificat C del Club Patinatge SolsonèsAprovades Certificat E del Club Patinatge Solsonès

Montse Auguets del Solsona Patí Club, Campiona Júnior de la Copa Lleida 2009Participants al Certificat del Solsona Patí Club

Page 50: Celsona 645

�0 645 - Divendres, 13-11-2009

DeL

5Aj.Clariana

de CardenerAj. Olius Aj.Riner

COL·LABORENORGANITZEN

INSCRIU-TE: www.triatlo.org

MÉS INFORMACIÓ:www.gesportsolsona.com

Marc 649 71 79 81

www.totsports.es

David 670 84 38 26

CopyCape

Radiocontrol Josep M. Borés

Trobada de vol FPV

El vent i el fred ens aixafa la guitarra

Diumenge passat hi va ha-ver al camp de vol d'Olius una tro-bada d'aeromodelistes que practi-quen el vol FPV. Malauradament les condicions meteorològiques no ens van permetre gaudir d'aquesta modalitat de radiocontrol, amb un vent que feia gairebé impossible volar i menys amb un mínim de seguretat. El fred ens arraulia a tots darrera la caseta i les mares i canalla que van acompanyar els aeromodelistes passaven l'estona com bonament podien.

Com a mínim, una volada. Arriscada, però que també forma part del feeling del modelista. Un veler equipat amb càmera de ví-deo, més que volar era literalment arrossegat pel vent. I només la perícia del pilot, que va demostrar molta traça en el seu control, va fer que aconseguís tornar a casa amb l'avió d'una peça.

També vam poder veure un quadricòpter, un enginy volador similar a un helicòpter, però dotat de quatre motors que li dóna un aspecte similar a un ovni. Aquest enginy està equipat amb GPS i control de vol, un miniordinador que controla literalment el vol mentre l'usuari només li indica la direcció que vol que segueixi. L'ordinador s'encarrega de mante-nir-lo a l'aire en tot moment i amb seguretat. Aquests aparells són perfectes per realitzar fotografies aèries gràcies a la possibilitat de volar totalment aturats sobre literalment qualsevol lloc.

A la trobada hi van assistir gent de l'Ebre que són una gran part dels que practiquen aquesta afició a tot Catalunya. Però tam-bé hi van assistir companys de Cardona i Solsona. Una trobada que caldrà repetir, si més no, per tornar a esmorzar amb com-panys d'afició dels que en podem aprendre.

Page 51: Celsona 645

�1645 - Divendres, 13-11-2009

Societat

Ep, la foto

El Narciso ens mostra aquests exemplars de trumfos recollits a

Casanova i casa de l'Àngel

Celebrant l'aniversari de la Maria a l'Sputnik Els últims castanyers de l'IES Francesc Ribalta

La colla del Passeig

Recordes aquesta foto jardí?Ningú no diria que ja en tens 50!

Moltes felicitats de part de tota la família!!

Passant fred al camp de futbol

Page 52: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Internet Ramon Estany

Ja és possible passejar per bona part dels espais i carreteres del Solsonès asseguts a l'ordinador, fins i tot, donant una volta per la ciutat de Solsona i les se-ves principals avingudes. Amb tot, podem fer un bon recorregut per la comarca, ja que la càmera de Google ha pres imatges de Clariana de Cardener, El Pi de Sant Just, Sant Llorenç de Morunys i Port del Comte, Llobera, Pinell, Castellar de la Ribera, Odèn, etc. I tot gràcies al servei Street View, que ofereix el cercador Google a través del seu web. El cercador nord-americà ha incorporat a la seva àmplia base de dades noves dades de la comarca del Solsonès que es pot visualitzar amb gran detall gràcies a vistes panoràmiques de 360º.

Street View es va estrenar a Internet el maig del 2007. Des d'aleshores, l'empresa s'ha dedicat a recórrer ciutats de tot

El Solsonès ja és a Street View El cercador permet passejar de forma virtual per la major part de la comarca

Amb un vehicle com aquest, Google capta les imatges de l'Street View

el món amb uns cotxes equipats al sostre amb càmeres especials. Gràcies a elles s'han recopilat infinitat d'imatges, que, juntes, han servit per confeccionar un puzle de cada ciutat. A més, aquestes fotografies s'han associat a ubicacions específiques del territori gràcies a la tecnologia GPS fent que ara sigui molt senzill poder-les consultar.

Les cares i les matrícules dels cot-xes s'han difuminat per respectar el dret a la intimitat, un aspecte que mesos enrere no es tenia en compte, fins que les denúncies de

ciutadans anònims que s'hi van veure retratats van obligar Google a modificar el seu servei. I és que Street View ofereix amb una gran qualitat imatges de tots els carrers, negocis, persones i vehicles que s'han creuat amb les seves càmeres. El servei és accessible teclejant la direcció d'internet http://maps.google.es.

Així es veu l'urbanització del Port del Comte

Passant a l'alçada de Clariana A la recta del Pi de Sant Just

Fent la rotonda de l'Avinguda del Pont

Al Passeig del Vall Calent a Solsona

A la vila de Sant Llorenç de Morunys

Page 53: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Història Ramon Estany

La CIA va voler fitxar el solsoní Viadiu després de

l’etapa d’AndorraLa filla del polític català va presentar a Andorra el llibre de Claude Benet

Així ho va comentar la filla del polític, Maria Rosa Vi-adiu, moments abans de presidir la presentació pública del llibre de Claude Benet, Guies, fugitius i espies. Camins de pas per Andorra durant la Segona Guerra Mundial, que acaba de publicar Editorial Andorra.

El polític català havia des-tacat en la gestió de diverses cadenes d’evasió que passaven per Andorra, on havia arribat impulsat per la Intel·ligència anglesa i amb el pensament de contribuir a la causa d’aquells que després ajudarien a enderrocar el dictador Francisco Franco. La CIA va oferir feina, estudis i allotjament per a tota la família Viadiu, però la seva esposa es va oposar a l’aventura nord-americana, va explicar ahir la filla, que ha escrit el pròleg del llibre de Benet.

Viadiu va definir el seu pare com una persona “hu-mil” que, en el terreny polític, a més de ser un membre destacat d’Esquerra Republicana, on es va posicionar con-trari al lideratge de Lluís Companys i a favor del lleidatà –com ell– Humbert Torres. Així mateix, Maria Rosa Viadiu va assenyalar que el seu pare era “anticomunista” i que a aquest sentiment hi havien contribuït els anys que va viure a Solsona, on va tenir un paper important en la protecció de la important comunitat eclesiàstica davant dels abusos de les faccions de l’esquerra més radical, com la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).

Del llibre de Benet, Viadiu en va comentar que “és la introducció a 10 milions de llibres” sobre la història d’Andorra. El mateix autor va dir que l’obra és “un primer pas” sobre una part de la història del país de la qual “ara toca parlar”.

Maria Rosa Viadiu i Claude Benet, durant la presentació del llibre

Recullen en un àlbum les imatges del 550 aniversari del Miracle

Diverses persones vinculades al Santuari volien mostrar de quina manera podem recordar i tenir presents els princi-pals actes que s'han fet aquests últims anys, com tota mena de celebracions sacramentals (casaments i bateigs) que s'han fet aquí al Santuari, com una manera de commemorar els 550 anys, reflectits bàsicament en els últims 50. El resultat va ser l'exposició que es va fer als Claustres del Monestir, durant un parell de mesos d'aquest estiu i ara ha quedat tot recollit en un àlbum que es conservarà al Santuari. Hi trobem tant fotografies, algunes molt antigues, com també estampes i programes editats per la celebració.

Les promotores d'aquest recull d'imatges, l'Adelina Tripiana i Barniol, la Pilar Noves i Comelles i la Conxita Colomés i Serra, amb el pare superior del Miracle, Xavier Poch.

Els Sants de la Setmana Divendres, 13 Sant Leandre. Sant Dídac d’Alcalà; sant Estanislau de Kostka; sant Nicolau I el Gran; sant Ho-mobò; santa Ennata.

Dissabte, 14 Sant Serapi; sant Josep Pignatelli; santa Veneranda.

Diumenge, 15 Sant Albert el Gran. Sant Eugeni; sant Leopold.

Dilluns, 16 Santa Margarida d’Escòcia; santa Gertrudis. Sant Edmon.

Dimarts, 17 Santa Isabel d’Hongria. Sant Gregori Tau-maturg; sant Iscle o Aciscle i santa Victòria.

Dimecres, 18 Dedicació de les basíliques romanes de Sant Pere del Vaticà i Sant Pau extramurs (s. IV). De-dicació de la catedral de Barcelona. Sant Romà; sant Aureli.

Dijous 19 Sant Crispí; sant Faust o Fost; sant Abdies.

Page 54: Celsona 645

�� 645 - Divendres, 13-11-2009

Caminades Centre Excursionista del Solsonès

Teniu ganes de caminar aquest hivern?

Ruta dels Castellars

Ara fa nou anys que es va celebrar l’acte final de l’agermanament dels quatre municipis de Catalunya que porten el nom Castellar: Castellar de N’Hug, Castellar del Riu, Castellar de la Ribera i Castellar dels Vallès. Es van recuperar camins ramaders i rutes de transhumància, sen-derisme de llarg i esforçat recorregut, paisatges encisadors, contacte humà i agermanament dels municipis.

Ara amb energia renovada la colla de senders del centre excursionista de Castellar del Vallès vol recuperar aquest trajecte i caminar fins a Castellar de la Ribera fent cinc etapes d’uns 25 km cadascuna. Ara es farà el recorregut al revés de com es va fer.

Tenim molta sort que ens convidin a caminar amb ells i que organitzin les diferents etapes. Creiem que entre gent de Castellar de la Ribera i del Centre Excursionista de Solsona podem ser suficients com per anar a fer les etapes en autocar. A Solsona darrerament molta gent s’ha aficionat a caminar fent el camí de Santiago (la part catalana - ara-gonesa) i ara estem en forma i molt animats. Pot ser una bona oportunitat de fer un recorregut nou i conèixer gent. L’avantatge de l’autocar en aquest tipus de recorregut és que es comença a caminar en un lloc i s’acaba en un altre on l’autocar ja et pot estar esperant. Per tal de poder organit-zar el viatge, caldria saber quina gent està interessada. Les etapes del 2009-2010 són les següents:

29-11-2009: Castellar del Vallès – Talamanca: 23 km20-12-2009: Talamanca – Castellnou de Bages: 25 km10-01-2010: Castellnou de Bages - Cardona: 29 km07-03-2010: Cardona - Olius: 18 km09-05-2010: Olius - Castellar de la Ribera: 15 km

La primera sortida, el dia 29 de novembre, és matinal, es sortirà de Castellar del Vallès a les 7 del matí i s’arriba a Talamanca a l’hora de dinar. Hi ha la possibilitat d’enco-manar el dinar al restaurant Can Ros de Talamanca i els de Castellar del Vallès tornaran a dinar a casa. Per les següents etapes està previst emportar-se el dinar. Informació al tel: 973 48 16 68

XX Cicle de Projeccions del Centre Excursionista del Solsonès

El passat dissabte 7 de novembre al Teatre Comarcal de Solsona es va donar el tret de sortida al XXè Cicle de Pro-jeccions. El president del Centre Excursionista del Solsonès, l'entitat organitzadora, Antoni Carralero, va mostrar-se content per aquesta commemoració, que es viurà enguany amb una sessió especial, la darrera, en que podrem veure un recull de projeccions que han aportat diversos socis del centre.

La primera sessió d'aquest any, va ser un audiovisual del Camí de Sant Jaume català, una activitat programada pel Centre, que feia temps que es portava de cap, i que va ser feta amb l'excusa dels 35 anys del Centre Excursionista, gràcies a una comissió organitzadora que hi ha dedicat molta feina. La majoria de les 14 etapes van tenir un promig de 35 participants, i es va iniciar a l'abril del 2008 i finalitzà l'octubre del 2009.

Propera sessióDissabte 14, 2/4 de 10 de la nit, 2a sessió:Baixant pel Gran Canyó, a càrrec de Mon Domingo. Projecció audiovisual de la baixada en ràfting pel Gran Canyó del Colo-rado durant 25 dies (durada: 45 minuts). L'entrada és lliure.

El president del Centre Excursionista presentant la sessió

Un organitzador del Camí de Sant Jaume, explicant les anècdotes

Projeccions Ramon Estany

Page 55: Celsona 645

��645 - Divendres, 13-11-2009

Excursió matinal al Castell de Clariana

Diumenge passat vam deixar el cotxe a l’ajuntament de Clariana i vam anar caminant cap al pont de Buidasacs. Vam entrar dins l’antic molí que encara conserva una cúpula de pedra bastant gran. Vam travessar la carretera per anar cap a la font i després la capella de Santa Àgueda del segle X, ara restaurada després dels focs de fa uns anys. Ens vam dirigir al riu altre cop per anar a veure el pou de gel i després enfilar-nos amunt passant per l’església actual i continuar cap a l’antiga església i ruïnes del castell dalt del turó. Per acabar i per celebrar que era la darrera excursió matinal de la temporada, el centre excursionista va pagar un aperitiu molt ben presentat al punt d’arribada. És una ruta circular molt fàcil que fins i tot es pot fer amb transport públic des de Solsona. Al final es va explicar la ruta dels Castellars i algunes persones ja es van interessar per les cinc etapes que hi ha programades per aquest hivern, caminarem de Castellar del Vallès a Castellar de la Ribera. Si teniu ganes de caminar, ja ho sabeu!

Caminades Centre Excursionista del Solsonès

Pou de Gel de Clariana

Fantàstica participació a les 3 Hores de

Resistència del BerguedàMig centenar d'equips van prendre part

aquest diumenge a l'avantpenúltima cursa del Campionat de Catalunya de Resistència de Terra que va celebrar-se al circuit de motocròs d'Olvan

tutelada pel Moto Club Baix Berguedà

Gerard Farrés, tot i competir en solitari, va oferir una espectacular exhibició de tenacitat i regularitat que li va servir per endur-se la victòria, amb sis segons de marge sobre la parella Roger Ballús/Josep Font. El binomi Francesc Mataró/Ramon Serra s asseguraria el tercer lloc del podi final.

De Solsona hi varen participar tres equips disposats a deixar petjada a la classificació general com ja va sent habitual. Al primer equip (format pel Josep Majoral/Jordi Vilaseca) no els va anar del tot rodó, ja que el Josep als pri-mers minuts de cursa va patir una forta contusió al genoll i això li va marcar un ritme en cursa lent, varen acabar novens a la categoria i trenta a la general. Tot i així a falta de dues curses per la fi del campionat quasi tenen el subcampionat de Sèniors Superiors a la butxaca. L'Equip Subirana/Esteve acabaren tretzens a la general i primers a Júnior Superior marcant un bon ritme de cursa constant i desbancant els rivals directes de categoria sense problemes remarcables i matemàticament parlant els falten molts poquets punts per proclamar-se campions de Catalunya. I l´últim equip solsoní que ens queda per citar d aquesta jornada de motor és l equip d'en Jordi Angrill / Toni Vilar, que varen quedar quaranta-dos a la general i sisens a Júnior 4T. El Jordi es veia influenciat per una forta grip que el feia anar a un ritme que no era el seu i aquest resultat els va passar factura a la clasificació general de la seva categoria, ja que han estat rellevats de la tercera plaça a la quarta.

Aquest diumenge estaran els tres equips solsonins

a Sitges disputant la penúltima cursa del campionat, Ànims i gas!!!

Resistència de Terra Motor Club Solsonès

El Solsonès acollirà la primera duatlóTotsports i Gesport amb la col·laboració dels ajuntaments de Clariana de Cardener, Olius, Riner, organitzen la I Duatló del Solsonès

La prova tindrà lloc el dia 5 de desembre de 2009 i la sortida es situarà al pàrquing del Pantà.

Les inscripcions es poden fer on-line a través de la pàgina web de la Federació Catalana de Triatló; www.triatlo.org

El termini màxim d'inscripció és fins el 2 de desembre de 2009 o fins arribar als 300 participants.

La prova constarà d'un recorregut a peu i en BTT al voltant del pantà de Sant Ponç.

Esports d'aventura

Page 56: Celsona 645