colposcopia

  • View
    552

  • Download
    9

Embed Size (px)

Text of colposcopia

COLPOSCOPIA

CERVIX

COLPOSCOPIA

COLPOSCOPIA

JONCTIUNEA SCUAMO-CILINDRICA

EXOCERVIXENDOCERVIX ZONA DE TRANSFORMARE

Localizeaza epiteliul anormal si dirijeaza biopsia

ASPECTE NORMALE COLPOSCOPICEpiteliu Original Scuamos(ES) Epiteliu Columnar(EC) Jonctiunea Scuamocolumnara(JSC) Metaplazia Scuamoasa(MS) Zona de Transformare(ZT)

Colposcopia

ANORMAL: Zona de reepitelizare atipica Zona de transformare atipica Punctatie, mozaic, vase atipice, suspiciune de CA

Apgar, Brotzman. Colposcopia: Principios y practica. Mc Graw Hill. 2002. p 112 y ss

Epiteliul acidofil (aceto-alb) - reprezinta zone acoperite sau nu cu keratina si cu sau fara alte alterari evidente ale patului capilar. Leucoplazia (keratoza) - apare colposcopic ca o suprafata alb-sidefie, cu margini reguate sau neregulate, dar precise. Ea poate reflecta infectia benigna cu HPV, dar si existenta unui CIN. Baza de leucoplazie (zona punctata) termenul este folosit pentru a indica aspectele produse de vizualizarea perpendiculara a capilarelor intraepiteliale.

Mozaicul - colposcopic apare sub forma unor campuri romboidale (tabla de sah), de culoare albgalbuie, incadrate de linii rosii, continue sau punctate, care se intretaie sub forma de retea, reprezentand vase pline de sange.

Zone iod-negative cu contur net - dupa badijonarea colului cu solutie Lugol, apare o zona alba cu contur net, datorita lipsei de glicogen. In 90% din cazuri, aceste zone corespund leziunilor benigne. Vase atipice (cu aspect verucos) - ele vor prezenta variatii mari de calibru si directie, cu o distributie arborescenta a vaselor, sugerand aspectul de carcinom.

Aspecte:

colposcopice maligne

Epiteliu alb, dens, dupa testul la acid acetic; Leucoplazie verucoasa, multipla, ulcerata; Baza de leucoplazie grosolana, ombilicata; Mozaic proeminent, sticlos, neregulat;

Zona iod-negativa, necaracteristica; Existenta vaselor sinuoase, largi, neregulate, adesea in spirala.

COL NORMAL

Imagine colposcopica a colului normal

DEFINITII

Jonctiunea scuamocilindrica: limita intre epiteliul glandular si scuamos.(JSC)

Mucosa originara: aspect de epiteliu pavimentos ce acopera exocervix si vaginul.(ES)Ectopia: prezenta de mucoasa endocervicala in afara limitelor naturale.(E)

Epiteliu metaplazic: epiteliu fiziologic de reparatie creat prin migrarea celulelor de rezerva.(MS) Zona de transformare tipica: acoperita de epiteliu metaplazic scuamos fiziologic originar din celulele de rezerva.(ZT) Polip cervical: protruzia hiperplaziei focale a mucoasei cilindrice endocervicale.(P)

Colpita: inflamatia colului uterin, caracterizata prin congestie vasculara. Mucoasa atrofica: caracteristica postmenopauzei, subtire, palida si hipervascularizata. Distrofia: imagini colposcopice ce se intilnesc in timpul sarcinii.

Mucoasa subtire, palida si hipervascularizata.

mucoasa endocervicala in afara limitelor naturale.(E)

PASI

IN EXAM COLPOSCOPICA

Explicarea proceduri si obtinerea consimtamintului informat Obtinerea istoricului medical Istoric obstetrical Exam bimanual Exam vulva Inserarea speculului

Examinarea cervixului utilizind putere scazuta (inflamatii, infectii, leukoplazia, punctatia, mozaicism, vase anormale) Obtinerea WT/KOH, culturi si/sau paptest, daca este necesar Folosirea filtrului verde si normal

PASI

IN EXAM COLPOSCOPICA

Aplicarea acid acetic 5% Repeta la 5 min. Scanarea cervix cu lumina alba. Se incepe cu putere scazuta si mutam la amplitudine crescuta pentru evidentierea tiparului vascular anormal

5% ACETIC ACID APPLICATION

JSC

Deschideri glandulare (epit scuam imatur)

Fig.6.11 linia alba proeminenta corespunde noii JSC si prelungirilor de metaplazie scuomoasa imatura(a) cu deschideri glandulare la h 4-8(b) (dupa aplicarea de ac,acetic 5%).

PASI

IN EXAM COLPOSCOPICA

Folosirea specul endocervical daca este necesar de vizualizat zona de transformare in intregime

Intreaga ZT, inclusiv JSC, si limitele tuturor leziunilor trebuie vizualizate in ordine pentru ca colposcopia sa fie satisfacatoare

Aplic solutiei Lugol iodine ajuta la delimitarea zonei de potentiala biopsie

Epiteliu scuamos

Epiteliu columnar

Epiteliu scuamos

Epiteliul columnar Nu capteaza iodul

Schimbarea culorii dupa aplicarea solutiei de Lugol

Curetaj endocervical, daca se indicaLeziuni glandulare Colposcopie nesatisfacatoare Colpoposcopie normala ectocervix, dar citologie anormala CONTRAINDICAT in sarcina sau cervicite active

JSC noua

JSC intermediara JSC originara

ZONA DE TRASFORMARE JONCTIUNEA

In foto de mai sus se evidentiaza dinamica procesului de reepitelizare cervicala cu particularitatile referitoare la localizarea la JSC.Jonctiunea originara , prin fenomenul de reepitelizare, inca in curs, se afla intre epiteliul pavimentos originar si epiteliu tinar metaplazic, ce apare mai palid, mai nedefinit ca jonctiune scuamo- scuamoasa (in galben). Alta jonctiune scuamo-scuamoasa (in albastru) este intre epiteliu metaplazic tinar si epiteliu metaplazic matur. In fine (in verde) observam JSC non originala ce separa epiteliu metaplazic matur de epiteliu glandulare.

ASPECTE NORMALE CU ACID ACETIC 5%

Epiteliul acidofil (aceto-alb) reprezinta zone acoperite sau nu cu keratina si cu sau fara alte alterari evidente ale patului capilar.

Aspecte normale cu Acid Acetic 5%

ASPECTE NORMALE CU LUGOL

ECTROPION

JSC

mucoasa endocervicala in afara limitelor naturale.(E)

POLIPI

=protruzia hiperplaziei focale a mucoasei cilindrice endocervicale.(P)

CERVICITA

=inflamatia colului uterin, caracterizata prin congestie vasculara.

CERVICITA

CONDILOMATOZA

CONDILOMATOZA

CHIST NABOTH

CERVIX POSTMENOPAUZALAtrofia =subtire, palida si hipervascularizata.

Col normal(specul)

Epiteliu normal

Departator Kogan este un instrument similar cu un specul mic utilizat pentru un aspect mai bun al jonctiunii localjzata dincolo de orificiul uterin extern.Acest lucru este deosebit de util pentru a observa orice leziune care este situata profund n canalul cervical (n acest caz-epiteliul acetopozitivepiteliul metaplazic care se continu n interiorul canalului cervical)

Ectopia cu zona de transformare tipica

Leucoplazia (keratoza) - apare colposcopic ca o suprafata alb-sidefie, cu margini reguate sau neregulate, dar precise. Ea poate reflecta infectia benigna cu HPV, dar si existenta unui CIN.

ZIN Zone iod-negative cu contur net - dupa badijonarea colului cu solutie Lugol, apare o zona alba cu contur net, datorita lipsei de glicogen. In 90% din cazuri, aceste zone corespund leziunilor benigne.

Schema unui mozaic

Mozaic

Mozaicul - colposcopic apare sub forma unor campuri romboidale (tabla de sah), de culoare alb-galbuie, incadrate de linii rosii, continue sau punctate, care se intretaie sub forma de retea, reprezentand vase pline de sange

Punctatie Baza de leucoplazie (zona punctata) - termenul este folosit pentru a indica aspectele produse de vizualizarea perpendiculara a capilarelor intraepiteliale.

Condiloame acuminate

Condiloame col

Condiloame introit

Imag. colpoc fara pregatire

Jonc scuamo cilindrica Aplic ac.acetic

JSC nevizualizabila

ECTROPION - ECTOPIA

ECTROPION ECTOPIA reepitelizare

ECTROPION - ECTOPIA TEST SCHILLER

ECTROPION - ECTOPIA E FILTRU VERDE

ADENOZA

ZONA DE TRANSFORMARE

METAPLAZIA SCUAMOASA

METAPLAZIA LUGOL

ECTOPIA -METAPLAZIA

Metaplazia in fazele initiale poate mima transformarea atipica-in ac caz-mozaic

CHIST NABOTH INTRACERVICAL

JSC

formatiune polipoida- chist naboth impiedica vizualizarea can cervical, dar JSC este vizibila.

CHIST NABOTH SI VASESANGUINIE

Particularitatea unui chist naboth -superficial se observa o trama vasculara normala cu ramificatii regulate. Observarea acestui aspect vascular regulat permite aprecierea atipiilor vasculare

COLORANTI VITALI

In afara sol de Lugol se pot utiliza alti coloranti vitali ( o ramura a colposcopiei cromocolposcopia). In acest caz in loc de Lugol utilizam albastru de toluidina (dar se poate folosi si albastru de metilen) ce coloreaza epiteliul glandular. Aceasta coloratie se utilizeaza ca ghid in vederea unei conizatii.

Ectopia , ectropion si alte aspecte colposcopice pot fi remise cu terapie fizica distructiva ce consta in distrugerea tesutului epitelial cu diverse metode ca: laser CO2, diatermocoagulare si crioterapia. Ratiunea acestor terapii fizice consta in eliminarea rapida a tesutului anormal care in final va fi substituit de tesut normal. In ac foto se observa un aspect imediat dupa terapia fizica cu laser CO2 cu metoda brusching sau perierii, care a indepartat o zona larga ectopica de epiteliu displazic(CIN1-HPV). Tesutul ce a fost carbonizat, va fi successiv substituit de epiteliu pavimentos metaplazic de reparatie.

REZULTATUL TERAPIEI FIZICE

In acesta foto se observa discrete semne ale terapiei fizice distructive (diatermocoagulare cu radiofrecventa) ce consta intr-o modesta fibroza subepiteliala ce determina o paloare a zonei tratate.

REZULTATE VASCULARE SI NABOTH

Procesul de reparatie determina modificari vasculare si glandulare. Rezultatul vascular sint vase de aspect regulat ce deriva dintr-un proces de angiogeneza ce finalizeaza procesul de reparatie al ectopiei .Rezultatul glandular poate determina ap chistelor naboth sau orificii glandulare deschise .

REZULT