Consolidarea grinzilor de beton armat ( articol aparut in revista 100% construct

 • Published on
  04-Mar-2016

 • View
  216

 • Download
  2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Consolidarea grinzilor din beton armat, Epomax, Megacret, ISomat Romania , 100construct

Transcript

 • Materiale de construci i

  42

  Materiale de construci i

  n materialul urmtor v prezentm rezulta-tele cercetrilor experimentale efectuate n Laboratorul Catedrei de beton armat din Universitatea tehnic de Construcii bucureti n scopul determinrii eficacitii unor sisteme de reparaii i consolidri ale grinzilor din beton ar-mat solicitate la sarcini gravitaionale. astfel, au fost ncercate, pn la cedare, dou grinzi identice. Una din grinzi a fost solicitat di-rect pn la rupere, cealalt a fost supus iniial la valori ale ncrcrii, care au produs deschide-rea fisurilor la valori de aprox. 0.8-1 mm, fiind apoi reparat, consolidat i ncercat pn la rupere. Valorile momentelor capabile ale grinzilor obinute experimental s-au comparat cu valorile deduse teoretic n conformitate cu reglementrile romneti n vigoare.Fisurile grinzii au fost injectate cu rin ePomaX-L20, recomandat pentru injectarea fi-surilor cuprinse ntre 0.1 i 1 mm. Consolidarea s-a efectuat prin prevederea, la partea inferioar a grinzii, a unei lamele din fibr de carbon de tip meGaPLate (de tip PaF). Capetele grinzii au fost nfurate pe o lungime de 60 cm cu estur din fibre de carbon meGaWraP-200 (productor ISomat romnIa SrL).

  S-a ncercat ncovoierea grinzilorProgramul experimental a constat n ncercarea la ncovoiere a unor modele de grinzi din be-ton armat neconsolidate i consolidate pentru a se determina sporul de capacitate portant adus de consolidarea cu lamele din fibre de car-bon. Prima grind a fost solicitat direct pn la cedare. a doua grind a fost ncrcat pn n stadii avansate de solicitare, la care betonul a prezentat deschideri ale fisurilor de aprox. 0.8-1 mm. Grinda s-a reparat prin nchiderea fisu-rilor prin injectare i consolidarea cu o band din fibre de carbon la faa inferioar a grinzii, nfurarea la ambele capete pe o lungime de 60 cm cu estur din fibre de carbon i ncer-carea grinzii pn la cedare.

  Repararea i consolidarea grinzilorFisurile grinzii au fost injectate cu rin ePomaX-L20, recomandat pentru injectarea fi-surilor cuprinse ntre 0.1 i 1 mm (foto 1).

  Consolidarea s-a efectuat prin prevederea la par-tea inferioar a grinzii a unei lamele din fibr de carbon de tip meGaPLate (de tip PaF). Capetele grinzii au fost nfurate pe o lungime de 60 cm cu estur de fibre de carbon meGaWraP-200 (foto 2).

  Modele experimentale i schema de ncrcareS-au ncercat dou modele de grinzi din beton din clasa de rezisten C16/20 avnd seciunea de 12x20 cm i lungimea 170 cm. La partea inferioar grinda a fost armat cu 2 12 PC 52, iar la partea

  iul ie 2012 | www.100construct.ro

  Foto 1 - Operaiunea de injectare a fisurilor

  Foto 2 - Consolidarea grinzii cu lamele i esturi din fibre de carbon

  din beton armat cu lamele din fibre de carbon

  Consolidarea grinzilorLa Univesritatea

  Maritim Constana consolidarea grinzilor

  s-a efectuat cu materiale

  DeSpre ISomat

  romnIa:Compania a fost nfiinat n anul 2000 i are sediul n Bucureti, Str

  Poterai nr 5, sector 4, telefon: 021 3000 484. Obiectul su de

  activitate l consti-tuie comercializarea exclusiv a produse-lor ISOMAT pe piaa romneasc. Produ-sele Isomat sunt de cele mai multe ori

  folosite n rezolvarea unor probleme

  teh nice de finee.

 • 43www.100construct.ro | iul ie 2012

  superioar cu 2 10 PC 52. Grinda a fost ncrcat cu dou fore concentrate conform schemei prezen-tate n figura urmatoare:

  Schema de ncrcareS-au determinat, n ambele cazuri, variaia sgeilor n funcie de valoarea ncrcrii i momentul capa-bil al grinzilor. n ambele cazuri s-a determinat ca-pacitatea portant i prin calcul.S-a observat o rigiditate mai redus a grinzii repa-rate i consolidate care prezint valori sensibil mai mici ale sgeii dect n cazul grinzii neconsolidate la aceleai valori ale forelor. Valoarea forei maxime la cedarea elementului necon-solidat, determinat experimental, a fost de 96 Kn, iar a elementului consolidat de 164 Kn. n cazul grinzii consolidate cedarea s-a produs prin desprinderea armturii de tip PaF n zona fisurilor de ncovoiere i a avut un caracter neductil (foto 3).

  Utilizarea benzilor din fibre de carbon reprezint, o bun soluie de consolidare a elementelor din beton armat solicitate la ncovoiere Sistemul de reparaie prin injectarea fisurilor i de consolidare prin aplicare pe faa inferioar a grinzii a unei lamele din fibre de carbon i respec-tiv la capetele grinzii a unei esturi din fibre de carbon a adus sporuri importante de capacitate

  portant, determinate experimental, de peste 65% fa de grinda neconsolidat.rapoartele ntre valorile momentelor capabile determinate prin calcul i cele determinate ex-perimental pentru cele dou tipuri de grinzi n-cercate sunt relativ apropiate (1.7 pentru grinda consolidat i 1.9 pentru grinda neconsolidat), fapt ce indic c modelul de calcul adoptat pen-tru determinarea momentului capabil al grinzii consolidate este corespunztor. elementele consolidate cu lamele din fibre de carbon au particulariti n ceea ce privesc deformaiile i modul de cedare. Cedarea elemen-tului s-a produs prin desprinderea armturii de tip PaF, avnd astfel un caracter neductil. De aceste aspecte trebuie s se in seama n proiectare. n cazul efecturii unui calcul conform normelor n vigoare i respectrii tehnologiei de aplicare, utili-zarea lamelelor din fibre de carbon reprezint, n multe cazuri, o bun soluie de consolidare a ele-mentelor din beton armat solicitate la ncovoiere. n realizarea experimentului de mai sus s-au folosit: ePomaX-L20 - rin epoxidic injectabil pen-tru fisuri de 0,1-1 mm, folosit pentru repararea fisurilor din beton prin injectarea de rini pre-cum i pentru remedieri complexe - Prinderea profilelor laminate pe elemente de beton.meGaPLate - Lamel din fibre de carbon, cu rezisten mecanic mare, utilizat pentru conso-lidarea elementelor de construcii. Se produce industrial, din rini epoxidice i fibre de car-bon orientate pe o direcie. Se folosete pentru consolidarea grinzilor i plcilor pentru creterea rezistenei la ncovoiere.meGaWraP-200 - estur din fibre de carbon orientate pe o direcie, utilizat la consolidarea elementelor de construcie (confinarea stlpilor, consolidarea grinzilor pentru creterea rezistenei la fora tietoare, consolidarea grinzilor i plcilor pentru creterea rezistenei la ncovoiere).Pentru soluiile tehnice pe care Isomat romnia le propune pentru rezolvarea diverselor probleme cu care va confruntai accesai: www.isomat.ro/solutii-tehnice.

  Extras din articolul aprut n Revista Romn de Inginerie Civil,

  Editura Matrixrom,DAN GEORGESCU, Confereniar, Dr. Ing. - Universitatea Tehnic de Construcii Bucureti

  Foto 3 - Aspectul cedrii grinzii

  Consolidarea grinzilor