Contributia Romaniei La Operatiunea „ Unified Protector.pptx

  • Published on
    11-Nov-2015

  • View
    16

  • Download
    5

Embed Size (px)

DESCRIPTION

contributia Romaniei La Operatiunea Unified Protector.pptx

Transcript

Contributia Romaniei la operatiunea Unified Protector

Contributia Romaniei la operatiunea Unified Protector

Moldovan Larisa Bianca Studii de securitate , Grupa 3, An 3

Rzboiul din Libia

Rzboiul libian din 2011a fost un conflict ntre revoluionarii libieni iMarea Jamahiriye Arab Socialist Popular Libian. A nceput ca o serie de proteste i confruntri care au loc n statulnord-africanmpotriva luiMuammar Gaddafi.

Pe 17 martie 2011, Consiliul de Securitate al ONU adopt o rezoluie 1 973 care autorizeaz rile membre s adopte orice msuri necesare n vederea protejrii civililor aflai sub ameninarea unor atacuri din partea forelor colonelului Muammar Gaddafi.

Conform mandatului Naiunilor Unite, Aliana a condus o campanie aerian i maritim n Libia, pe o perioad de 7 luni, pentru a proteja civilii i zonele populate de acetia.n total, NATO i avioanele rilor partenere au efectuat aproximativ 26.000 de misiuni din care peste 11.000 de misiuni de lovire a intelor .

n Operatiunea Unified Protector, nave i aeronave NATO au ramas n apele internaionale i nu intr n apele teritoriale libiene. NATO a recunoscut c nu a putut bloca toate cile de intrare n ar, dar a blocat cele mai rapide rute spre Libia.

Pariciparea Romniei

Romnia a participat cu fregata "Regele Ferdinand" la operaiunea Unified Protector a NATO. Echipajul fregatei a fost format din 205 ofieri de marin i militari. n acelai timp, 2 ofieri de legtur ai Marinei Romne au fost numii la statul major al grupului naval al NATO din Marea Mediteran.Fregata a fost condus de comandorul Mihai Panait.

Consiliul Suprem de Aprare a rii a hotrt, la 22 martie, participarea Romniei cu fore i mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor mpotriva Libiei. Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotrrea de Guvern 270 privind suplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondul de rezerv bugetar la dispoziia Guvernului, pentru participarea la misiune. Fregata a plecat n misiune la 22 aprilie.

n cadrul misiunii executate n cadrul gruprii navale a NATO, fregata a parcurs peste 17.400 de mile marine i a executat aproximativ 770 de misiuni specifice.

Potrivit MApN, fregata Regele Ferdinand, a ntreprins o misiune de asisten umanitar i salvare a aproximativ 150 de persoane aflate n dificultate la bordul unei ambarcaiuni civile n Marea Mediteran.

Alturi de Romania, in cadrul Operatiunii Unified Protector mai participa 14 state membre NATO.

Nava romneasc s-a ntors acas joi, 21 iulie 2011, prilej cu care s-a organizat o festivitate n portul militar Constana.AmbasadoriiNATOai celor 28 state membre ale organizatiei, reunii nConsiliul Nord-Atlantic, menioneaz c operaiuneaUnified Protector din Libiase va ncheia pe 31 octombrie. Anunul a fost fcut de secretarul general al NATO.Prezena militarilor romni n misiunile internaionale a contat enorm n relaiile cu NATO si UE. Prin participare i uneori sacrificiu, Romania a catigat credibilitate i s-a dovedit un partener ferm, i de nalt profesionalism , fiind i prin aceasta o voce recunoscut pe plan internaional.