Curs 11 Falsuri Mf

  • Published on
    25-Sep-2015

  • View
    215

  • Download
    2

Embed Size (px)

Transcript

Tema 11 EXPERTIZE I EVALURI

APLICAII ALE EXPERTIZELOR I EVALURILOR DE MRFURI DENATURRI, FRAUDE, FALSURI, CONTAMINRIGeneraliti i terminologie

Evoluia problemei i impactul actual

Reglementri antifraud i factori responsabili

Metodologia decelrii falsificrii unor mrfuri

Poluani i contaminani ai mrfurilor alimentare

Determinarea gradului de poluare a produselor alimentare

.................................

Problematica acestei teme este orientat spre aplicaii merceologice care au ca obiect litigii generate preponderent de aciuni umane i numai ntr-o mic msur cauzate de factori nonantropici.Generaliti i terminologieDenaturrile (anomaliile) mrfurilor constituie abateri de la caracteristicile normale ca urmare a aciunii dominante a unui factor sau aciunii conjugate a mai multor factori, obiectivi i/sau subiectivi, specifici mrfurilor i mediului n care mrfurile se deplaseaz pe parcursul logisticii merceologice. Factorii obiectivi sunt specifici n etapele de transport i depozitare-pstrare i se refer la proprietile mrfurilor i factorii de mediu, mai mult sau mai puin controlabili; factorii subiectivi sunt n aproape toate cazurile, factori antropici: neglijen, lips de profesionalism, aciuni intenionate.

Fraud = nelciune, act de rea credin svrit de cineva, de obicei pentru a realiza un profit material de pe urma atingerii drepturilor altuia; hoie (DEX 1996).Principalele forme de manopere frauduloase sunt falsificarea, contrafacerea, frauda sanitar i substituirea. Fraudele sunt aciuni antropice, intenii i fapte de rea-credin svrite cu scopul de a obine avantaje nemeritate, ilicite, cel mai frecvent nsoite de efecte duntoare asupra consumatorilor /utilizatorilor. Caracterul imoral i ilicit al acestor aciuni determin considerarea fraudelor ca acte antisociale, pentru care legea prevede sanciuni severe.

Producia de bunuri i comerul sunt domenii n care fenomenul fraudelor este foarte frecvent, rezultatul acestor manopere frauduloase constituindu-l falsificrile, contrafacerile i substituirile.

Falsificare nseamn obinerea unui produs asemntor cu altul (reproducere, imitaie), deja existent n comer / pe pia, n scop de nelciune i de obinere a unor venituri ilicite. Falsul este un termen juridic nsemnnd infraciunea svrit prin alterarea adevrului ntr-un act scris, prin adaosuri sau tersturi fcute cu rea-credin, prin imitarea semnturii, denaturarea coninutului, substituirea de persoane etc. sau produsul unei aciuni de falsificare (a falsifica = a confeciona un lucru asemntor cu altul, cu scopul de a nela - DEX 1996). Referindu-ne la mrfuri, falsificarea este o operaiune frauduloas care const n modificarea raportului ponderal ntre componentele unui produs, fr a efectua vreo aditivare cu alte substane. n cazul produselor alimentare, falsificarea presupune adaosul oricrei substane naturale sau sintetice n produse n scopul mascrii unor defecte ale produselor alimentare, precum i n scopul modificrii sau conferirii de proprieti pe care produsele nu le justific prin compoziia lor natural i prin normele de fabricaie (Ordinul M. S. 661/1995).

Principalele direcii posibile de falsificare, n cazul produselor alimentare, pot fi rezumate dup cum urmeaz:

- ndeprtarea uneia sau mai multor componente naturale;

- modificarea proporiei normale de componente chimice specifice;

- introducerea n produs a unor substane nespecifice i nici normale naturii acestuia;

- nlocuirea unor componente naturale cu altele sintetice sau artificiale, fr aviz sanitar favorabil;

- comercializarea unui nlocuitor de produs drept produs natural; produsul este complet falsificat, fiind obinut prin asocierea unor componente chimice asemntoare celor din care se obine produsul natural;

-remanierea sau recondiionarea unui produs degradat sau viciat, n scopul mascrii defectelor care ar fi evideniat proprietile necorespunztoare ale produsului respectiv.

n cazul mrfurilor nealimentare, pe lng unii factori analogi celor care favorizeaz falsurile produselor alimentare, opereaz i unii factori specifici, ntre care:

- orizontul limitat de cunoatere al cumprtorilor cu privire la mrfuri, ndeosebi n rile mai puin dezvoltate, unde nivelul de educaie tehnic este mai redus, este un factor obiectiv care faciliteaz producia de falsuri;- tendina de epatare, prin portul unor categorii de produse cu funcie de personalizare evident (confecii, nclminte, obiecte de podoab etc.), este o trstur mereu speculat de falsificatori;- fenomenul mod, care creeaz permanent presiune asupra ofertei, genereaz condiiile succesului produsului falsificat prin susinerea acestuia chiar de ctre cumprtorii care, cu bun tiin uneori, consider c achiziia unor bunuri la mod, la un pre mai mic, este un avantaj pentru ei.

Contrafacerea este aciunea de reproducere a unui obiect original n scop fraudulos, dndu-l drept autentic. Produsul contrafcut introdus n comer are caracteristici de calitate diferite (inferioare) de cele ale produsului veritabil sau de cele declarate de fabricant (cel mai adesea necunoscut sau cu identitate fals). n artele plastice, se consider c nu s-a comis o fraud dect dac operele contrafcute sunt oferite spre vnzare. n viaa economic, chiar realizarea de contrafaceri este sancionat de lege.

Substituirea este operaiunea frauduloas de inducere n eroare a cumprtorului prin prezentarea ca marf veritabil a unei mrfi contrafcute; tot substituire se consider i modificarea compoziiei produselor, prin nlocuirea parial a uneia sau mai multor substane cu altele, de calitate i valoare inferioar. Prezentat astfel, n cazul mrfurilor de natura produselor tangibile, falsificarea este rezultatul unei contrafaceri urmat de o substituire. Aceast schem general poate avea configuraii diferite n situaii particulare. Tot mrfuri substituite sunt i acelea care prezint defecte i boli specifice, dar care se prezint la vnzare fr informarea cumprtorului asupra strii lor, nelnd buna credin a acestuia, asociat, deseori, cu lipsa de cunotine merceologice i minima vigilen a sa. Literatura comercial a consacrat un fond consistent de cunotine i de practici legate de tranzaciile comerciale cu mrfuri care prezint vicii aparente i vicii ascunse, care au darul s asigure soluionarea corect a unor litigii de aceast natur.

Contaminarea constituie unul din termenii cu utilizare neunitar, deseori incorect din punct de vedere merceologic. Caracterul derutant, nedelimitativ este consacrat chiar de dicionarele oficiale: a contamina = a infecta, a molipsi (DEX, 1996). n merceologie, se face distincie net ntre contaminare (punerea n contact cu substane duntoare, nevii) i infectare (punerea n contact cu ageni microscopici duntori, vii). Contaminarea mrfurilor constituie efectul aciunilor antropice sau nonantropice prin care mrfurile au ajuns n contact cu substane strine de compoziia lor, deseori substane care le produc denaturri ori care sunt nocive pentru consumator.

n legislaiile unor ri este definit i frauda sanitar, care const n nocivizarea produselor prin falsificare, contrafacere sau prin substituire (legislaia italian).

Actele de contrafacere i substituire genereaz o categorie tot mai larg de mrfuri frauduloase, cu o problematic de complexitate crescnd. Factorii care favorizeaz producia de mrfuri frauduloase sunt:

- libera reglare a cererii cu oferta;

- lrgirea i intensificarea schimburilor comerciale pe pieele interne i internaionale;

- creterea complexitii circuitului mrfurilor; - structuri neadecvate de reglementare i control asupra pieei;

- cadru normativ neadecvat i nerespectat.

Terminologia din domeniul mrfurilor frauduloase este neunitar, incoerent i inconsecvent chiar i n actele normative, aa cum rezult din textul urmtor: falsificarea sau substituirea n domeniul calitii constituie orice nelciune sau tentativ de nelciune privind natura, caracteristicile calitative, compoziia, coninutul n substane utile, nlocuirea n componena produsului a unor substane cu altele vtmtoare sntii, precum i falsificarea de denumiri, descrierea sau alte declaraii false privind originea, cantitatea sau identitatea mrfurilor sau serviciilor, care contribuie la stabilirea valorii produsului (O.G. 39/1995).

Expertizele avnd drept obiect mrfuri frauduloase (falsificate, contaminate etc.) sunt n general expertize complexe, cu participarea unor specialiti din diverse domenii, necesitnd investigaii laborioase i de durat.

Evoluia problemei i impactul actualFalsificarea produselor nu este un fenomen recent. Ea s-a practicat din cele mai vechi timpuri i se dovedete a fi o problem perpetu a societii umane. Dac n trecutul nu prea ndeprtat falsificrile se manifestau n special n cazul produselor alimentare, treptat ele s-au extins i la produsele industriale. Astzi, se poate afirma c nu exist produse, mai ales cu preuri mari, care s nu constituie obiect al falsificrii. De-a lungul anilor, falsificatorii lipsii de scrupule i-au investit toat priceperea i concentrarea n produserea de sticle false de whisky, de exemplu, i de alte tipuri de mrfuri, incluznd aici orice, de la jeani de marc la cutii de fasole (Brian Innes, Introducere la Falsuri i contrafaceri, Mladinska knjiga, Bucureti, 2007).

La nivelul anului 2008, se aprecia c, la nivel mondial, daunele care apar anual prin falsificarea produselor depec 100 miliarde dolari, afectnd 5-9% din comerul internaional.

Fenomenul contrafacerii n date statistice (APCR, 2007) se prezint astfel : 80% din produsele cosmetice comercializate pe piaa romneasc sunt contrafcute; frauda n domeniul produselor petroliere, n Romania, se estimeaz la 600-700 milioane dolari; 60% din mrfurile vndute n Romnia sunt contrafcute (la acest aspect, Romnia ocup locul 2 n Europa, dup Ucraina), n timp ce la nivelul Uniunii Europene acest indicator arat doar 20%, iar la nivel mondial este i mai mic: 5-9%; profitul din mrfuri contrafcute este uria: 1 kg de CD-uri piratate aduce un profit de 3000 euro, comparativ cu un kg de canabis care aduce un profit de 2000 euro; 90% din mrfurile contrafcute comercializate n Romnia ptrund n ar prin portul Constana. Datele evideniaz poziia de neinvidiat a Romniei n ceea ce privete comerul cu mrfuri frauduloase.Reglementri antifraud i factori responsabili

innd seama de amploarea i pericolul pe care-1 prezint falsificarea produselor, n ara noastr au fost luate o serie de msuri de prevenire i sancionare a eventualelor falsificri, n special n domeniul produselor alimentare.

Astfel, Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaiei mpotriva unor activiti ilicite stipuleaz c folosirea ori substituirea de mrfuri sau orice alte produse, precum i expunerea spre vnzare sau vnzarea de asemenea bunuri, cunoscnd c sunt falsificate sau substituite constituie activiti comerciale ilicite i atrag rspundere contravenional sau penal.

Legislaia naional aplicabil: Legea nr 84/1998 privind mrcile i indicaiile geografice cu modificrile i completrile ulterioare; Legea nr 64/1991 privind brevetele de invenie; Legea nr 129/1992 privind protecia desenelor i modelelor industriale; Legea 21/1996 legea concurenei, O.G. nr. 39/1995 privind producia de produse alimentare destinate comercializrii, Normele de igien privind alimentele i protecia sanitar a acestora, aprobate prin Ordinul Ministerului Sntii nr. 661/1995.

Stoparea contrafacerii mrfurilor se poate realiza de urmtoarele organizaii guvernamentale i nonguvernamentale :

-Organizatii guvernamentale: Oficiul de Stat pentru Invenii i Mrci OSIM; Oficiul Romn pentru Drepturile de Autor ORDA; Autoritatea Naional pentru Protecia Consumatorilor ANPC; Autoritatea Naional a Vmilor ANV; Agenia Naional de Administrare Fiscal ANAF; Garda Financiar; Autoritatea Naional Sanitar Veterinar i pentru Sigurana Alimentului ANSVSA; Ministerul Sntii; Inspectoratul General de Poliie (Poliia de Frontier i Poliia Economico Financiar).-Organizatii nonguvernamentale: Asociaia Naional pentru Protecia Proprietii Industriale; Asociaia European Anticontrafacere n Romnia REACT; Organizaia de Antipiraterie n Audiovizual - RO-ACT; Asociaia Romn pentru Combaterea Contra-facerilor - ARCC; Asociaia pentru Protecia Consumatorilor din Romnia APCR.

Un rol important n diminuarea acestui flagel l au instituiile europene i internaionale cu activitate n acest domeniu: Convenia de la Paris din 20 martie 1883 pentru protecia proprietii industriale; Convenia Brevetului European ncheiat la Munchen pe 5 oct. 1973; Aranjamentul de la Madrid din 14 aprilie 1891 privind nregistrarea internaional a mrcilor, revizuit la Stockholm -1967 i la Madrid - 1989; Organizaia Mondial de Proprietate Intelectual.

Metodologia decelrii falsificrii unor mrfuri

Decelarea (identificarea falsului) manoperelor frauduloase la mrfuri presupune cunoaterea temeinic a produsului normal, a proprietilor sale eseniale, ca i a principiilor i tehnicilor de intervenie a falsificatorilor asupra produselor cercetate. n metodologia decelrii falsurilor trebuie considerate deopotriv caracteristici tipice produsului normal, alturi de caracterstici imprimate produselor cercetate de manevrele de falsificare; acestea din urm se stabilesc difereniat, pe grupe de produse, n funcie de procedeele specifice de falsificare (modificarea compoziiei chimice iniiale, modificarea unor caracteristici organoleptice sau fizice prin tratare cu anumite substane, aplicarea unor tratamente menite s produc instalarea unor caracteristici noi etc.).

Se falsific cu precdere mrfuri care se cumpr frecvent, ori care sunt dorite i scumpe. Din categoria mrfurilor alimentare, sunt mult falsificate cerealele, cafeaua, zahrul, uleiul, laptele, icrele etc.; dintre mrfurile nealimentare, se falsific pe scar larg: lemnul scump, pielea, mtasea, blnurile i confeciile din acestea, metalele preioase i podoabele, banii, toate produsele de marc, operele de art. Cteva categorii de mrfuri care sunt frecvent falsificate, manevrele de falsificare i decelarea falsurilor respective sunt prezentate n continuare.

Cerealele fac obiectul unor manevre de mbuntire a aspectului sau creterii greutii hectolitrice, care constau n ungerea boabelor cu uleiuri sau umezirea acestora, prin adugare de talc, nlbirea boabelor cu acid sulfuros .a. Identificarea uleiurilor folosite pentru ungerea boabelor de cereale se face prin fierberea unei probe n ap, uleiul separndu-se la suprafaa apei, sub form de picturi. Talcul se identific n soluie alcoolic 10%, dup separarea, evaporarea alcoolului i examinarea reziduului. Acidul sulfuros se identific prin tratarea extractului apos cu o soluie iod-iodurat; decolorarea soluiei evideniaz falsificarea.

Cafeaua se falsific prin adugarea de boabe false, realizate din argil, ori prin adugarea de boabe de la diverse specii de leguminoase, tratate n prealabil. Falsul se evideniaz prin meninerea unei cantiti de boabe ntr-un vas cu lichid i analiza ulterioar a reziduuleui din lichid.

Zahrul se falsific, pentru ngreunare, prin adugarea de gips, cret, barit sau fin. Punerea n...