Curs 6 Bis Postul

  • Published on
    07-Nov-2015

  • View
    215

  • Download
    2

Embed Size (px)

Transcript

CURS 1

Curs 6 bis: Formare duhovniceasc (anul I Past., Didactic i Art Sacr, 2013-2014, sem. 1)POSTUL2 decembrie

CUVIOII PRINI SIHATRI

IOAN, IRACLEMON, ANDREI I TEOFIL

Aceti cuvioi prini erau de loc din cetatea Oxirih, care se afl n Egipt, aproape de rul Nilului; iar prinii lor au fost cretini. i ndeletnicindu-se ei mult vreme cu citirea Sfintelor Scripturi, li s-au umplut sufletele de cin. De aceea au prsit lumea, i fiind pov-uii de Dumnezeu, s-au dus n cele mai adnci locuri ale pustiului. Acolo au dat de un brbat sfnt foarte btrn i s-au nevoit mpreun cu el un an.

Dup moartea btrnului, au rmas n locul acela aizeci de ani, trind n post i aspr vieuire. Se hrneau numai cu poame i beau ap din Nil; i aceasta numai de dou ori pe sptmn. Ei triau desprii unul de altul, umblau prin muni, locuiau prin peteri i se rugau lui Dumnezeu. Smbta i Duminica se ntlneau, svreau Sfnta Euharistie i erau mprtii de ngerul Domnului cu Sfintele Taine.

Acestea ni le-a povestit marele sihastru Pafnutie, care i-a vzut i a scris viaa lor.

3 decembrie

CUVIOSUL PRINTE IOAN TCUTULnc i aceasta s-a povestit lui Chiril, de ctre un ucenic al lui Ioan, cum c acest mare pustnic muli ani s-a hrnit numai cu pine, iar n loc de sare obinuia s pun cenu, i cu cenu i mnca pinea sa. Iar odat, uitnd s-i nchid fereastra chiliei n vremea mesei sale, s-a aplecat ucenicul i l-a vzut mncnd pine cu cenu; deci s-a mhnit stareul c s-a vzut o postire ca aceea a lui; iar ucenicul, vrnd s-l mngie, a zis: Nu numai tu faci aceasta, printe, ci muli prini ai lavrei acesteia mplinesc scriptura care zice: Cenu ca pinea am mncat. i aa a mngiat pe stare.

Sf. Marcu de la M-tele Fracesc: 20 de ani a mncat doar pmnt, apoi un nger i aducea hran

Sf. Maria Egipteanca: 47 de ani a mncat doar trei pini

Cuv. Onufrie cel Mare; Cuv. Onufrie atonitul; Cuv. Petru atonitul

Protos. Ioanichie Moroi (20 de zile), Ieroschim. Calistrat (2x20de zile).

NCEPUTUL SFNTULUI POST AL SFINILOR PRINILOR I NTRU TOT LUDAILOR APOSTOLI

n care datori suntem ca n fiecare sptmn a acestui Post s pzim trei zile, adic: Luni Miercuri i Vineri, n care mncm n Ceasul 9 mncare uscat, dup Vecernie. Iar n ziua nti adic Luni dup Pomenirea Tuturor Sfinilor, dac nu va fi pomenirea vreunui Sfnt ce se prznuiete, atunci cntm Aliluia pe glasul Octoihului i apoi Treimicile glasului, fcnd metanie dup rnduiala Postului Mare. Tot acum citim i dou Catisme cele obinuite, iar a treia o punem la Vecernie, de asemenea i Ceasurile, cu Jumtile lor de Ceasuri i Obernia, i pe acestea le punem. Dar pentru toate acestea i pentru toat Slujba Bisericii, ca i pentru dezlegrile Posturilor caut n ziua a 15-a a lunii Noiembrie.

PROLEGOMENA

DESPRE IOAN POSTNICUL Cel ntre Sfini Printele nostru Ioan cel numit Postnic [ajuntor] dup chipul petrecerii sale, se afla n anul 580. Ajungnd trei mprai, pe Iustin, pe Tiberie, i pe Mavriki: cu sftuiri ns a lui Eutihie Patriarhului Constantinopolului celui din scolastici, se numr n Cler i se hirotonete Diacon. Iar dup ce s-a svrit Eutihie, apucat fiind spre a se hirotoni, nu se ndupleca. Fiind ns c a vzut o nfricoat uimire, i ngeri a auzit zicndu-i s tac, i la aceasta s nu se mpotriveasc, i nevrnd s-a ridicat la Patriarhicescul scaun al Constantinopolului, al patrulea fiind n irul Patriarhilor Constantinopolului, celor ce se numesc cu numele de Ioan. i cel nti acesta a nceput a se scrie nsui pe sinei cu titlul acesta, Patriarh Ecumenic. Pentru care, iar mai vrtos, pentru numirea aceasta, au urmat smintelile cele ce se istorisesc, ntre acesta i ntre Papii Romei, Pelaghie al doilea i Dialogul. i atta nevoin i post a ntrebuinat pururea pomenitul, nct n ase luni nici ap a but. Iar n 13 ani i jumtate, n care a Patriarhit, altceva n-a mncat, fr numai marole, sau puin puin pepene [zmos], sau struguri, sau smochine. i somn nc preapuin i msurat primea. Pentru care i darul facerii de minuni, de la Dumnezeu a luat de trei ori fericitul, i n viaa aceasta, i dup moarte. (C prin rugciunea sa i orb a vindecat, i muieri sterpe le-a artat bine nsctoare, i ndrcit a tmduit, i bolnavi a vindecat. Iar dup moartea sa nfricoat minune a artat: c mort s-a sculat i a srutat pe eparhul Nil, care mersese s-i dea srutarea cea mai de pe urm, ca unui mort dup obicei, i puine oarecare i-a zis la ureche, toi vznd cu nspimntare.) i dup ce a pstorit cu cuvioie turma sa, s-a mutat ctre Domnul n anul 619. Lsndu-ne Canoanele acestea, care mai obtete Carte Canoniceasc a Postnicului se numesc.

CANOANELE CELE 35 ALE LUI IOAN POSTNICULUI TLCUITE

CANON 1 (sau Apologie [dezvinovirea])

A mpuina noi anii pocinei precum socotesc eu, nu s-ar prea c nu este cuvnt mntuitor la cei ce drept cuget. C de vreme ce, nici de marele Printe Vasilie, nici nc de cei mai vechi Dumnezeieti Prini ai notri, oarecare ajunare, sau priveghere, sau numr de plecri de genunchi, s-au hotrt pentru cei ce pctuiesc, fr numai deprtare de Sfinita mprtire. Am socotit c trebuie noi, pentru cei ce cu curenie se pociesc, i cu srguin i chinuiesc trupul cu aspre petreceri, i cu mulumire i schimb viaa mpotriva rutii celei mai dinainte, dup msura nfrnrii s cumpnim pentru dnii i mpuinarea timpului pocinei. Adic, dac cineva ar primi a nu bea vin n zile rnduite, am judecat i noi s-i ridicm un an, din anii certrii celei rnduite de Prini pentru greeala lui. Aiderea i de ar jura nfrnare de carne pn la un timp, alt an am socotit a-i curma. Iar dac de brnz i de ou, sau de pete, sau de untdelemn, i aa, pentru fiecare nfrnare din felurile cele ca acestea, un an s-i ridicm. Aiderea i, de va alege cu dese plecri de genunchi a mblnzi pe Dumnezeu, s facem asemenea. i mai ales de va arta filotimie ctre milostenie, i nu-i va opri voina cea dup putere. Iar dac dup greeal cineva a luat i viaa cea singuratic i iubitoare de Dumnezeu, nc mai scurt s-i facem lui lsarea, am socotit a fi bine, cu acest fel de petrecere potrivit, a petrece viaa n viitorime cu ptimire rea.

TLCUIRE

ntru acest 1 Canon Sfntul se dezvinovete ctre acei ce poate l-ar prihni, pentru ce a mpuinat anii pocinei, i zice, c aceast mpuinare ce o a ntrebuinat, la cei nelepi i cunosctori nu poate fi fr socoteal i dreapt judecat. i se ntemeiaz aceast socoteal pe aceast pricin. Cci, fiindc nici marele Printe Vasilie, nici ceilali mai vechi Prini au rnduit celor ce se pociesc vreo canonisire cu postire, sau cu priveghere, sau cu plecri de genunchi, ci i-au canonisit pe ei, cu singur deprtarea Dumnezeietii mprtiri; pentru aceasta zice, noi am judecat de cuviin s mpuinm anii pocinei, la cei ce cu curenie se pociesc, i se silesc a-i chinui trupul cu aspr petrecere, i a vieui de aici nainte viaa mbuntit potrivnic vieii celei rele mai de nainte ce o avea. mpuinnd ns anii lor, dup msura nfrnrii ce ar arta.

CANON 2

Nvlirea [sau lovire] dulceii prin gnduri n inim, ca un pcat nc nefcut este i cu totul necanonisit.

TLCUIRE

Lovirea aceasta care (grecete se zice prosvoli) dup Sfntul Ioan al Scrii (cuvntul 15) este un cuvnt gol, sau i Icoan oarecrui lucru, care din nou i ntiai dat se arat n minte, i n inim. Deci la acesta zice Sfntul c, ca la un pcat nefcut, nu urmeaz canonisire. Trebuie ns a ti c de obte toate gndurile cele rele lovesc n suflet, ori n luntru, ori dinafar. i din luntru adic lovesc, ori prin idee i icoan nchipuit n nlucire, teoreticeasc. Ori prin cuvntul cel nfiinat al inimii, care s-a nchipuit ntru aceeai nlucire dup chipul auzirii. Ori pe dinafar lovesc n inim prin lucrurile cele simite simirilor noastre celor cinci. Adic prin lucrurile cele ce se vd, prin cele ce se aud, prin cele ce miros, prin cele ce se gust, i prin cele ce se pipie. Iar pricini i gndurilor acelor ce pe dinluntru, i a celor ce pe dinafar se mic sunt trei. Cei nti i cu adevrat sunt dracii, iar a doua i dup reaua ntrebuinare sunt patimile. Adic rnile ce am apucat a le lua pe dinluntru n inim cu voia noastr dup deprindere. Ori urnd vreun lucru, ori iubindu-l cu mptimire. Iar a treia i departe pricin este, aezarea firii celei omeneti cea stricat prin neascultare.

CANON 3

nvoirea, se spal cu 12 metanii.

TLCUIRE

Iar nvoirea este dup acelai Sfnt Ioan, cnd primete sufletul i mpreun vorbete, cu patim, sau fr patim, cu gndul ce i se nfieaz, carele acestai Ioan postnicul zice, c este sub canonisire, i c se vindec cu 12 metanii. Fiindc n voia omului st, ori s primeasc ceea ce i s-a artat prin lovirea gndului, ori s o deprteze, i nicicum s o primeasc.

CANON 4

Lupta este vrednic ori de cununi, ori de certare.

TLCUIRE

Lupta este, dup acelai Ioan al Scrii, o putere a sufletului de o potriv cu gndul cel ce se lupt, dup care, de voiete sufletul, biruiete pe gnd, iar de nu voiete, se biruiete de el. Pentru aceasta, att Scrarul, ct i Dumnezeiescul Postnic, zic c lupta aceasta, se face pricin, ori de a se ncununa sufletul, de va birui pe gndul cel ru, ori de a lua munc, i certare, de se va birui de el.

CANON 5

nduplecarea, este cauz [pricin] i nceput a canonisirilor.

TLCUIRE

nduplecarea este, dup acelai Ioan al Scrii, o ndeplecat ndulcire a sufletului, pe care o face ctre gndul cel mptimit ce-l lupt. Pentru care zice acest sfnt Postnic, c se face nceptur i pricin a certrilor.

CANON 6

Cel ce s-a ntinat n somn, cu patima scurgerii, o zi se scoate de la mprtire. Iar Psalmul 50 cntndu-l, i 49 de metanii fcnd, aa se crede c s-a curit de ntinciune.

TLCUIRE

Acest Canon rnduiete, c cel ce s-a spurcat n vis cu scurgerea n ziua nopii aceleia s nu se mprteasc. i zicnd Psalmul 50 i fcnd 49 de metanii, aa se cur de spurcciunea aceasta. Fiind ns c i muierile ptimesc aceasta n vis, trebuie s se canoniseasc asemeni cu brbaii.

CANON 7

Iar cel ce s-a ntinat, detept fiind cu trupul, apte zile se oprete de la mprtire, Psalmul al 50-lea n fiecare zi zicndu-l, i fcnd 49 de metanii.

TLCUIRE

A ptimi cineva scurgerea treaz fiind vine, ori de la o vie nlucire i nchipuire a feei ce iubete, nefiind aceea de fa, sau de la ndulcitoare privire a feei, sau de la auzul glasului, sau din pipirea iubitei sale persoane, cnd aceea este de fa. i aceasta mai de multe ori urmeaz la cei ce sunt de un snge i temperament [alctuire] fierbinte, i la cei ce s-au deprins la curvie n mult vreme. C la acetia porii seminei fiind deschii, din puin pricin, li se face scurgerea, precum zic doctorii.

CANON 8

Cel ce a fcut malahie, patruzeci de zile se canonisete, cu mncare uscat petrecnd. i n fiecare zi, o sut de metanii fcnd.

TLCUIRE

Canonul acesta rnduiete, c cel ce face malahie (sau onanie) 40 de zile s nu se mprtesc, petrecnd cu mncare uscat, adic cu pine numai i ap, fcnd i cte o sut de metanii pe zi.

CANON 9

Iar amestecarea cea cu alii, ca una ce ndoit face pe malahie, pn la 80 de zile primete pe artata canonisire.

TLCUIRE

Amestecare aici Canonul zice, nu pe pcatul desvrit sodomicesc, ci cnd doi oarecare, unul altuia fac pe malahie. Pe care pcat ndoit l canonisete Sfntul, fiindc cel ce face, nu numai pe sinei se vatm, ci i pe fratele su, i face ndoit pcatul.

CANON 10

Iar dac vreunul din cei ai Clerului, mai nainte de a se sfini a czut n patima malahiei, nesocotind poate c pentru singurul acesta pcat va fi oprit de hirotonie, mai nainte primind potrivit canonisire, aa s vin spre hirotonie. Iar dac s-a prins cu acest pcat dup hirotonie, ntru un an de lucrarea (Ieraticeasc) oprindu-se, i nelpindu-se cu obinuitele canonisiri, s se ntoarc la Preoie. Iar dac i dup cunotina pcatului, a doua oar sau a treia oar o ar face aceasta, ncetnd despre Preoie, s vin n rnduiala anagnotilor.

TLCUIRE

Acest Canon zice, dac cineva mai nainte de a se hirotonisi (Diacon sau Preot adic) a czut n patima malahiei, netiind c i numai pentru aceasta poate fi oprit, acesta fcndu-i mai nainte canonul cel potrivit, s se hirotoneasc. Iar dac i dup hirotonie a czut, ntru un an s fie oprit, i nelepindu-se cu canonisirile cele rnduite asupra acestui pcat, iari s rmn slobod a lucra cele ale treptei sale. Iar dac dup cunotina rului, de dou, sau trei ori va face malahie, s nceteze de toat lucrarea, i s se pogoare n ceata Citeilor.

CANON 11

Dar i din muieri, ceea ce a venit ntru srutri de brbat, i ntru pipiri, nestricndu-se ns, primete certarea malahiei.

TLCUIRE

Canonul acesta cu certarea malahiei canonisete pe muierea ceea ce ar veni ntru srutare i apucare de brbat.

CANON 12

Tot monahului sau mireanului ce a curvit, i punem timp de doi ani a nu se mprti, dac se va srgui a ntrebuina mncare uscat dup ceasul al 9-lea i a face cte 250 de metanii. Iar de se va lenevi, plineasc timpul cel hotrt de Prini.

CANON 13

Pe preacurvarul dup trei ani l nvrednicim a se cumineca cu Dumnezeietile Taine, de nu se va mpotrivi mncrii celei uscate dup ceasul al 9-lea i a face i cte 250 de metanii n fiecare zi, iar cu lenevire petrecnd s atepte ncheierea timpului pe care l-au hotrt prinii.

CANON 14

Cel ce s-a turbat asupra surorii sale, dup trei ani poruncim a se nvrednici mprtirii, de va primi a posti pn seara, i a mnca bucate uscate, i a face n fiecare zi ct 500 de metanii.

CANON 15

Pe cel ce cu cumnat-sa va pctui, n doi ani l scoatem de la mprtire, de va mnca bucate uscate dup al noulea ceas, i de va face n fiecare zi 300 de metanii. Iar de va erbi lenevirii, plineasc anii cei hotri de Prini.

CANON 16

Acestorai canonisiri se supune i cel ce se turbeaz asupra soacrei sale, de muierea lui nedesprindu-se, dup legea ce zice: Cele din nceput adeverite, de ctre cele ce se ntmpl nu se stric.

CANON 17

Muierile cele ce au curgerea de snge cea obinuit lor, de nimic de cele sfinte s se ating, pn la a aptea zi, poruncete Canonul al 2-lea al Sfntului Dionisie; dar nc i cel al 7-lea al lui Timotei. Acestea i legea cea veche o poruncete; Ci nici iart a se mpreuna cu brbaii. C se ntmpl din aceasta, a se face slabi i nentregi cei ce se seamn. De aceea i Dumnezeiescul Moise pe tatl copilului celui lepros l-a ucis. Cci pentru nenfrnarea sa nu a atepta curirea muierii. Iar ceea ce va defima n timpul necuriei sale, i se va atinge de Dumnezeietile Taine, 40 de zile ne poruncesc a fi nemprtit.

CANON 18

Cel ce se turbeaz asupra prii brbteti, s-a socotit 3 ani a se opri de mprtire, plngnd i ajunnd, i ctre sear usctur mncnd, i 200 de metanii fcnd. Iar de iubete mai mult lenevirea, s plineasc cei 15 ani.

TLCUIRE

Canonul acesta pe cei ce se culc cu brbaii (adic pe cei ce fac pcatul sodomiei) trei ani i canonisete a nu se mprti, i a-i plnge pcatul, i pn seara postind, s mnnce usctur, i s fac n fiecare zi 200 de metanii. Iar de nu va voi s pzeasc acestea pentru lenevire, s urmeze dup Canonul 62 al marelui Vasilie.

CANON 19

Copilul de se va strica de oarecine, nu vine la Preoie. C dei acela pentru nevrstnicie nu a pctuit, dar vasul su s-a rupt, i spre sfinita Slujb netrebnic s-a fcut. Iar de a primit scurgerea pe coapse potrivit canonisindu-se, nu se va opri a se ridica la Preoie.

TLCUIRE

Acesta rnduiete c, dac vreun copil pn la vrsta de apte ani, s-a stricat de oarecine, mcar dei atunci pentru nedep...