Curs 8 - Masurarea Comportamentului Motric

  • View
    371

  • Download
    3

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Masurarea comportamentului motric.

Text of Curs 8 - Masurarea Comportamentului Motric

MSURAREA COMPORTAMENTULUI MOTRIC

MSURAREA COMPORTAMENTULUI MOTRIC

Sursa bibliografic: Mihai Epuran, Metodologia cercetrii activitilor corporale, FEST, Bucureti, 2005., pg. 27 - 46

INTRODUCERE. DELIMITRI CONCEPTUALE

Capitolele urmtoare prezint cteva orientri i tehnici de cercetare a comportamentelor motrice, din mulimea celor existente, urmrind introducerea tinerilor cercettori n metodele de recoltare a datelor specifice domeniului nostru. Din lectura capitolelor anterioare a rezultat ideea c o corect i cuprinztoare recoltare a informaiilor este deosebit de necesar. Am subliniat, de asemenea, c o grmad de date" nu constituie un sistem dect dac cercettorul introduce ordine n ele, ordine pe care o prefigureaz ipoteza i sarcinile temei i o realizeaz prelucrarea logic i matematic. n mod obinuit, datele recoltate i prelucrate n cercetare se numesc informaii, avnd valoare numai n msura n care nltur o nedeterminare, adic dac furnizeaz un plus de cunoatere.

Asemenea diverselor teorii, ipoteze, teste, msurri etc. i tehnicile cercetrii sunt guvernate de cerinele validitii, exactitii i semnificaiei. Chiar dac domeniul comportamentului motric-acional al subiecilor notri este uneori interpretabil din punct de vedere calitativ, axiologic i chiar hermeneutic, avem obligaia de a observa, msura i a nregistra cu acuratee toi indicatorii posibili, pe baza crora s putem realiza o interpretare coerent, logic.

Recoltarea datelor este un proces pretenios, indiferent c este vorba de folosirea unui interviu sau de controlul variabilelor ntr-un experiment de laborator. Validitatea datelor este tot att de important ca i validitatea teoriei sau ipotezei. Dac ne propunem s cercetm/msurm o caracteristic, o atitudine, un comportament, s ne aducem aminte c este necesar s-l definim foarte exact, prin definiie operaional. Pornind de la o astfel de definiie vom ti mai bine ce instrument, ce tehnic i ce metodologie s folosim. S lum cel mai simplu exemplu: reacia motric la un stimul anume (vizual, auditiv etc.) - timpul de reacie - T.R. Foarte muli o numesc vitez de reacie, dei viteza se definete prin raportul dintre spaiul parcurs i durata micrii; n msurarea reaciei motrice simple, spaiul este aa de mic (la cheia de contact sau, i mai exact, cnd reacia const din declanarea cronoscopului la ridicarea degetului) nct ceea ce msurm nu este viteza, ci perioada latent, adic timpul care se scurge din momentul perceperii stimulului i pn la schiarea reaciei motrice. n practic msurm evident i viteze: de repetiie, de execuie, de deplasare i de accelerare a subiecilor, precum i obiectelor diferite utilizate de acetia. Apare evident faptul c cifrele astfel nregistrate au nevoie de interpretare, n raport cu ce sa urmrit, caracteristicile subiecilor, condiiile ambianei, factori de organizare etc. Miestria cercettorului const n aceast capacitate interpretativ, care l va conduce la confirmarea sau infirmarea ipotezei i, n continuare, la explicarea ct mai complet a fenomenului cercetat.

Analiza comportamentului deschis/observabil

Studiul actelor motrice i al activitilor privete comportamentele adaptative la natur, semeni, grup, societate, ca reacii cognitive, afective, volitive, reglri-autoreglri, disfuncii, stri de limit, stri alterate ale contiinei etc. Comportamentul este proprietatea fiinelor vii de a interaciona cu mediul ambiant, prin intermediul activitii externe (motrice) i interne (psihice). El este reacia total a unui organism, prin care acesta rspunde la o situaie trit, n funcie de stimulrile mediului i de tensiunile sale interne, i ale crui micri sunt orientate ntr-o direcie semnificativ (scop).

De asemenea, putem privi comportamentul drept conduita unui subiect oarecare, considerat ntr-un mediu i ntr-o unitate de timp date. n literatura de limb francez termenul comportament (behavior, engl.) este adeseori nlocuit cu cel de conduit, privit ca ansamblu de aciuni prin care un subiect caut s se adapteze la o anumit situaie.

Nu privim comportamentul ca reacii de rspuns la o anumit stimulare fr s ne intereseze ce se petrece n cutia neagr a ciberneticii, n contiin. Cercetarea actelor, aciunilor i activitilor oamenilor, orientat spre obiectivare prin msurare, las n penumbr intenionalitatea lor. Cnd analizm ns comportamentul performanial, acurateea gestului sau elementului tehnic, sau oportunitatea unora de ordin tactic, atunci ne punem i problema corectitudinii formrii deprinderilor specifice, a reprezentrilor i programului de execuie, precum i a posibilitilor de ameliorare a randamentului acestora, ceea ce ine de analiza calitativ a micrilor, dublat de biomecanica, ergofiziologie i psihologie.

Delimitri conceptuale

Componentele comportamentului motric uman, ale activitilor corporale: micri, acte, aciuni, activiti.Cercetarea caracteristicilor de executare a actelor motrice specifice activitilor corporale, ludice, gimnice, agonistice, recreative i compensatorii are caracter interdisciplinar, la ea colabornd cu ponderi i valori diferite: biomecanica, ergonomia, fiziologia, psihologia, pedagogia, tehnologiile informaiei i comunicrii. Indiferent de caracterul analizei, cantitativ sau calitativ, ea trebuie s se realizeze pe baza clar a terminologiei specifice.

Sunt numeroase lucrrile de antropologie, teorie sau metodic a domeniului nostru n care, cu puine excepii, termenii de baz ai acestui domeniu s fie definii fie logic, fie operaional.

n rndurile de mai jos ne propunem s precizm, din punctul de vedere al tematicii acestei lucrri, principalii termeni care au legtur cu motricitatea uman, privit din punct de vedere psihologic. Operaia nu este deloc uoar, ntruct dicionarele, generale sau de specialitate, definesc aceti termeni sub aspectul lor cel mai uzual sau sub aspectul lor filosofic, psihologic, sociologic sau fiziologic. Pentru a nu ncrca textul, ne propunem s realizm o prezentare terminologic sintetic, orientat electiv, spre susinerea punctului de vedere pe care-l adoptm n aceast lucrare i anume, al coordonrilor de tip sistemic dintre motricitate i psihism. Vom vorbi n cele ce urmeaz despre: micare, ca schimbare n spaiu i timp a poziiei corpurilor; despre motricitate, discutat de regul, sub aspectul fiziologic i psihofiziologic; aciunea i activitatea, care sunt considerate ca organizare a comportamentului n funcie de anumite scopuri, orientate i susinute de motivaie.

Alturi de aceste concepte, de baz, vom afla nc altele cum sunt: gesturile motrice, posturile, atitudinile preoperatorii, nvarea motric, performanta motric, capacitatea motric, eficiena motric etc. Pe unele dintre ele le vom prezenta aici; pe altele le vom considera c fac parte din vocabularul curent al specialitilor notri i nu le vom mai discuta. n textul lucrrii, cnd se va simi nevoie de precizri, le vom face.

MOTRICITATE l MICARE

Motricitate i micare sunt termeni de baz n teoria domeniului activitilor corporale i n tiina sportului. De cele mai multe ori ei sunt folosii alternativ, dei exist unele diferene pe care specialitii le evideniaz.

n privina aceasta exist, teoretic, patru poziii: una care consider c termenii de motricitate i micare sunt identici; alta, c micarea este inclus n motricitate; a treia, c cei doi termeni se intersecteaz, iar a patra, c cei doi termeni sunt disjunci. Din punct de vedere tiinific este necesar s avem n permanen sensul exact al termenilor pe care i utilizm i s spunem la ce fel de motricitate sau micare ne referim.

Motricitatea este ansamblul funciilor care asigur meninerea posturii i execuiei micrilor specifice fiinelor vii; ea este gndit n opoziie cu funciile de recepie i senzoriale.

Dicionarele definesc motricitatea drept capacitatea de a se/te mica; funcie a micrii. Fiziologic este ansamblul funciilor biologice care asigur micarea, la om i animal.

n familia acestui termen i aflm i pe cei de motor, motrice (adj.): 1. Care produce o micare, Care o transmite; 2. Se spune despre un nerv sau muchi care asigur motricitatea unui organ; (S.) 2. Aparat care transform n energie mecanic alte forme de energie. i de motilitate: Aptitudine de a efectua micri spontane sau de reacie, ale fiinei vii. n cmpul motricitii se disting:

motricitatea reflex (complet independent de voin);

motricitatea voluntar (n care fiecare gest este gndit nainte de a fi efectuat. Termenul ine mai ales de limbajul fiziologic dect de cel psihologic (Didier, 1994, p. 180); motricitatea automat (n care voina nu intervine dect pentru a declana o succesiune de micri automatizate: mersul, nghiirea etc.).

Din punct de vedere psihologic, motricitatea desemneaz funcia care asigur relaiile cu ambiana material i social i care are drept suport periferic musculatura striat. La ora aceasta, literatura tiinific prefer termenul de senzorimotricitate pentru a sublinia rolul informaiilor senzoriale n declanarea, conducerea i adaptarea micrilor.

Principala delimitare ntre motricitate i micare este fcut n literatura de specialitate. Micarea este noiunea central pentru multe tiine, ca biologia, fiziologia, psihologia i toate cele care se ocup de micarea uman. n acest caz, arat Bos i Mechling (1987, n Worterbuch..) vom considera n conceptul de motricitate caracteristicile neurocibernetice, care nglobeaz, de asemenea, factorii subiectivi i ai coninutului contiinei, n timp ce micarea este caracterizat ca o modificare a locului masei corporale umane n spaiu i timp, vzut din exterior ca un proces obiectiv (Gutewort & Pohlmann, 1966). Astfel, distingem clar i precis, pe de o parte, ansamblul tuturor proceselor de conducere-reglare i de funcionare, iar pe de alt parte, rezultatul lor, cu multiplele dimensiuni, pe care le are micarea (Morhold, 1965).

J. Pailhous i M. Bonnard (1999 p. 592) afirm c, n general i restrictiv, motricitatea desemneaz o funcie care organizeaz relaiile cu ambiana i are ca suport periferic