Click here to load reader

Curs Constructii Civile Final (1)

  • View
    98

  • Download
    18

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Constructii Civile Anul IV

Text of Curs Constructii Civile Final (1)

CURS CONSTRUCTII CIVILEEVALUAREA SI PUNEREA IN SIGURANTA A CLADIRILOR EXISTENTE

EVALUAREA SI PUNEREA IN SIGURANTA A CLADIRILOR EXISTENTEEtapa 1: OBIECTUL EXPERTIZEI - Cladirea care trebuie expertizata BENEFICIARUL - unic sau asociatie de proprietari ACTE NECESARE - Certificatul de urbanism solicita realizarea unei expertize CAUZE: Varsta cladirii Schimbarea de destinatie Extindere: Pe orizontala si/sau Pe verticala

Demolarea/realizarea unor pereti Construire la calcan

Etapa 2:

Cladirea care trebuie expertizata Lucrarea se poate realiza: Prin licitatie Prin incredintare directa

Coduri de proiectare folosite: P100/1-2006 P100/3-2008 Toate celelalte coduri valabile pentru cladiri noi

Etapa 3: Obligatiile beneficiarului: Certificatul de urbanism care sa solicite realizarea unei expertize asupra cladirii respective avand una dintre cauzele mentionate Consultari privind comportarea cladirii in timp, la eventuale seisme si cu privire la posibile interventii suferite in timp Planurile cladirii existente sau accesul in fiecare incapere a cladirii in scopul realizarii unor relevee de arhitectura si de structura si unor incercari nedistructive care sa permita determinarea pozitiei elementelor structurale, a calitatii materialelor puse in opera Studiul geotehnic pe amplasament Adoptarea uneia dintre eventualele solutii de punere in siguranta rezultata in urma expertizarii

Etapa 4: Obligatiile expertului: Verificarea cerintelor reiesite din Certificatul de Urbanism si corelarea acestora cu cazul in studiu si cu solicitarea beneficiarului Realizarea releveelor de arhitectura si rezistenta pentru cladirea care face obiectul expertizei Realizarea de incercari nedistuctive pe amplasament Realizarea calculelor necesare in concordanta cu normele in vigoare Evaluarea gradului nominal de asigurare al cladirii (seismic si gravitational) Incadrarea cladirii intr-o clasa de risc seismic. Propunerea unor solutii de consolidare in functie de gradul de asigurare si clasa de risc seismic in care cladirea a fost incadrata.

(0) Expertiza tehnica structurala, conform normativului P100/3-2008 se refera numai la determinarea vulnerabilitatilor structurale (la actiuni verticale gravitationale, tasari inegale, etc sau la actiuni orizontale vant, seism, etc). In functie de aceste vulnerabilitati cladirea se incadreaza intr-o clasa de risc seismic care poate sa fie de la RsI la RsIV, conform tabelului de mai jos:

(1) Evaluarea seismic a cldirilor existente urmrete s stabileasc dac acestea satisfac cu un grad adecvat de siguran cerinele fundamentale (nivelurile de performan) avute n vedere la proiectarea construciilor noi, conform P 1001/2006, 2.1. (2) Cerinele fundamentale, respectiv cerina de siguran a vieii i cerina de limitare a degradrilor i strile limit asociate (starea limit ultim ULS i starea limit de serviciu SLS), sunt definite n P 1001/2006, 2.1 (1), unde se indic i intervalele medii de recuren de referin (IMR) ale aciunilor seismice luate n considerare pentru cele dou stri limit, la proiectarea construciilor noi.

(3) Funcie de clasa de importan i de expunere la cutremur, de durata viitoare de exploatare, n cazul construciilor existente cerinele fundamentale pot fi asigurate pentru un nivel al aciunii seismice inferior celui considerat la proiectarea construciilor noi, respectiv la cutremure cu IMR redus n raport cu cele din P 100-1/2006. Nivelul minim de asigurare seismic necesar pentru construcii existente de diferite categorii, identic cu nivelul minim care trebuie obinut prin lucrrile de reabilitare seismic, este indicat la 8.4. (4) Asigurarea diferit pentru construcii aparinnd diferitelor clase de importan i de expunere la cutremur se face prin intermediul factorului de importan I, conform P 1001/2006, 4.4.5. (5) Pentru construcii de importan deosebit sau pentru cldiri cu funciuni speciale sau la solicitarea proprietarului cldirii, evaluarea (investigaia) poate avea n vedere i alte niveluri de performan i/sau alte valori ale IMR ale cutremurelor pe amplasament, superioare celor minime definite la (3). Aspectele principale ale evalurii construciilor bazate pe performana seismic sunt precizate n anexa A la P100-3/2008.

CONTINUTUL RAPORTULUI DE EXPERTIZARaportul de evaluare seimic conine o sintez a procesului de evaluare, care s duc i la decizia de ncadrare a construciei n clasa de risc seismic. Aceast sintez cuprinde, la nivel minimal urmatoarele aspecte: a) Datele istorice referitoare la perioada construciei i nivelul reglementrilor de proiectare aplicate, dac este cazul; b) Datele generale care s descrie condiiile seismice ale amplasamentului i sursele poteniale de hazard; c) Datele privitoare la sistemul structural i la ansamblul elementelor nestructurale. Se fac aprecieri globale, calitative, privind capacitatea sistemului structural de a rezista la aciuni seismice; d) Descrierea strii construciei la data evalurii. Se fac referiri la comportarea construciei la eventuale cutremure pe care le-a suportat i identificarea efectelor acestora asupra cldirii; Se evidentiaza, dac este cazul, degradrile produse de alte aciuni, cum sunt cele produse de aciunile climatice, tehnologice, tasrile difereniale sau cele rezultate din lipsa de ntreinere a cldirii;

e) Rezultatele investigaiilor de diferite tipuri pentru determinarea rezistenelor materialelor (a valorilor proiectate, a valorilor realizate i a valorilor efective la data evalurii); f) Stabileste valorile rezistenelor cu care se fac verificrile, pe baza nivelului de cunoatere dobndit n urma investigaiilor (prin aplicarea factorilor de ncredere, CF cuprins intre 1 si 1.3); g) Precizeaza obiectivele de performan selectate n vederea evalurii construciei; n cazuri deosebite sau la solicitarea beneficiarului se pot avea n vedere i obiective suplimentare fa de cele obligatorii (verificarea componentelor nestructurale CNS definite in capitolul 10 din P100-1/2006 h) Alegere metodologia (sau metodologiile) de evaluare i metodele de calcul specifice acesteia; i) Efectueaza procesul de evaluare, care cuprinde grupurile de operaii indicate. Completeaza lista de condiii privind alctuirea de ansamblu i de detaliu i lista privind starea de integritate a construciei. Calculul structural seismic i verificrile de siguran. Stabilirea indicatorilor R1, R2 i R3; j) Sinteza evalurii i formularea concluziilor. ncadrarea construciei n clasa de risc seismic. k) Propuneri de soluii de intervenie. Fundamentarea lor prin calcul structural suficient de detaliat pentru acest scop, innd seama de criteriile date n ndrumtorul de reabilitare seismic a cldirilor existente (anexa F, informativ, a codului P1003/2008).

OBIECTIVE DE PERFORMANTA PRIVIND SOLUTIILE DE INTERVENTIE STRUCTURALA STABILITE1. Obiectivul de baz Sigurana vieii se asociaz, din punct de vedere al nivelului hazardului seismic, cu cutremurul cu intervalul mediu de recuren IMR = 100 ani i are n vedere, n principal: limitarea substanial a deformaiei structurale fa de deformaia la care intervineprbuirea, pentru ca vieile oamenilor s fie protejate; limitarea degradrilor pn la un nivel la care construcia rmne reparabil n condiii economice; asigurarea cilor de ieire din cldire; prevenirea accidentrii sau pierderii vieii oamenilor datorit desprinderii i prbuirii unor componente nestructurale (perei despritori, cornie, atice, geamuri sau panouri opace ale faadelor cortin etc.).

Din punct de vedere practic, acest obiectiv de performan se consider atins dac sunt satisfcute verificrile impuse de P1001/2006 pentru starea limit ultim (ULS) pentru nivelul minim al aciunii seismice precizat n P100-3/2008, 8.4.

2. Obiectivul de baz Limitarea degradrilor se asociaz, din punct de vedere al nivelului hazardului seismic, cu cutremurul cu intervalul mediu de recuren IMR=30 ani i are n vedere, n principal, limitarea degradrilor elementelor nestructurale, astfel nct repararea acestora s nu afecteze semnificativ utilizarea cldirilor. Din punct de vedere practic, acest obiectiv de performan se consider atins dac sunt satisfcute verificrile impuse de P100-1/2006 pentru starea limit de serviciu (SLS) pentru un nivel al aciunii seismice redus n raport cu cel definit la (1.2.2) prin factorul n definit la 4.6.3.2 din P100-1/2006.In conformitate cu codul P100-1/2006 cladirile se incadreaza in clase de importanta si expunere la cutremur, dupa cum urmeaza: In functie de clasa de importanta si expunere la cutremur, in care se incadreaza cladirea, coeficientul I are valori de 0.8, 1.0, 1.2 sau 1.4 fapt care conduce la reducerea sau amplificarea valorii fortei seismice totale, cu implicatii asupra starii de eforturi si de deformatii in elementele structurale ale cladirii, coeficientul I intrand la numaratorul coeficientului seismic de baza.

In calculul fortei seismice totale, la numarator apare q-factor de comportare. Acesta are niste valori stabilite in P100-1/2006 in cazul cladirilor noi, care se proiecteaza in acest moment, respectiv alte valori (vezi tabelul de mai jos) pentru cladirile existente si stipulate in P100-3/2008:

Ca ordin de marime se constata ca valorile factorilor de comportare pentru cladirile existente sunt de circa 1.3-3 ori mai mici decat cele pentru cladiri similare care se proiecteaza in acest moment. De aceea, factorul de comportare fiind la numitorul coeficientului seismic de baza conduce la forte seismice pentru cladiri existente de 1.3-3 ori mai mari decat cele similare pentru proiectarea cladirilor noi. Coeficientul seismic de baza are expresia: =

unde:

I coeficient care tine seama de clasa de importanta si de expunere la cutremur a cladirii; (T) spectru normalizat de rspuns elastic pentru componentele orizontale ale acceleraiei terenului si care in functie de perioada de colt (conform urmatoarelor harti) a locatie poate avea valori maxime de 2.75 in zonele afectate de cutremu

Search related