Curs Dogmatica anul III Past..doc

  • Published on
    25-Dec-2015

  • View
    3

  • Download
    1

Embed Size (px)

Transcript

Conf

2

Facultatea de Teologie Ortodox Dumitru Stniloae - Iai Teologia Dogmatic Ortodox - curs Anul III -

Conf. Dr. Vasile Cristescu

Nota autorului

Lucrarea pe care o publicm este cursul inut de autor n calitate de cadru universitar, respectiv Asistent, Lector i apoi Confereniar universitar la catedra de Teologie Dogmatic a Facultii de Teologie Dumitru Stniloae din cadrul Universitii Al. I. Cuza din Iai n perioada 1995-2009.

Conf. Dr. Vasile Cristescu

Faculttea de Teologie Dumitru Stniloae a Universitii Al. I. Cuza din Iai

20 ianuarie 2009

ANUL III - SEMESTRUL I

Obiectul teologiei dogmatice i simbolice. Dogma i teologumena

Teologie dogmatic este expunerea sistematic a dogmelor.

Cuvntul dogma = a prea

Primul sens e cel de opinie sau prere personal cu acest sens se ntlnete la vechii gnditori elini.

Mai trziu, a primit sensul de hotrre formal, porunc, decret/lege.

Dup forma lor, dogmele cretine sunt punctele planului de mntuire i ndumnezeire ce sunt cuprinde i realizate n revelaia dumnezeiasc supranatural, ce a culminat cu Mntuitorul Hristos i au fost pstrate, propovduite, aplicate i explicate de Biseric. Ele reprezint adevrul de credin necesar mntuirii omului.

Dogmele explic pe Hristos i lucrarea Lui de mntuire.

Hristos nsui este adevrul dup cuvintele Sale: Eu sunt Calea, Adevrul i Viaa (Ioan 14,6).

Caracteristicile eseniale ale dogmei sunt: 1) dogma este un adevr descoperit, revelat; 2) este un adevr formulat de Biseric. Acesta nu nchide posibilitatea cunoaterii nvturii de credin n sine, ci implic grija de a pzi i pstra adevrul dat pentru credin.

Ambele caracteristici descoperirea i formularea s-au svrit prin mpreun-lucrarea Duhului Sfnt, Care a inspirat pe profei i asistat la Sfintele Sinoade ecumenice la formularea lor.

Trebuie precizat c sensul dogmelor din revelaia supranatural are o claritate mult mai mare ca cel al dogmelor bazate pe revelaia natural, deoarece face pe Dumnezeu mai evident ca persoan.

Dar aceast descoperire nu se face dect celui ce i se deschide. O persoan nu se descoper cnd se reveleaz, nu se deschide dect celui ce i se deschide.

Persoana divin, dei are n revelaia supranatural o prezen mai accentuat nu se descoper omului fr credin. Credina este ntemeiat pe revelaie, dar revelaia nu se poate svri fr credin.

Credina este astfel, o ateptare a revelaiei, o dispoziie de primire, dar ea nu produce revelaia (ea vine de la Dumnezeu, e un dar al lui Dumnezeu).

n Vechiul Testament, gsim cuvntul dogma cu sensul de porunc sau decret, care e dat de o autoritate politic sau de una religioas.

n Noul Testament avem 5 locuri n care gsim cuvntul dogma.

Pe lng sensul politic, gsim i sensul religios.

n Fapt. 16,4 gsim sensul clasic, nsuit de teologia ortodox de adevr revelat, formulat de un sinod: i cnd treceau prin ceti, nvau s pzeasc nvturile rnduite de apostolii i de preoii din Ierusalim .

n Sfnta Tradiie se precizeaz din ce n ce mai mult nsemntatea dogmei.

Sensul de adevr de credin se generalizeaz prin cuvntul dogm, n timp ce regulile de via s-au numit canoane.

Dar aceast cdere o ia legtura de Euharistie. Dar prin alte canoane, acest fapt i pierde din gravitate, credincioul nefiind primit la Euharistie doar timp de 1-2 ani.

Dup definiie, dogma este un adevr teoretic revelat de Dumnezeu, formulat de Biseric i propovduit de ea n vederea mntuirii.

Cu privire la formularea ei de Biseric, trebuie artat c Biserica a avut n tot timpul apostolilor contiina prezenei nevzute i eficiente a lui Hristos n mijlocul ei, i aceast contiin o are pn astzi.

Este o sensibilitate ntreinut n Biseric de lucrarea Duhului Sfnt. Duhul Sfnt e Cel care menine n Biseric evidenierea prezenei lucrtoare a lui Hristos.

Totodat, El este Cel ce ne introduce n adncimile lui Hristos (Sf. Chiril al Ierusalimului), dar nu ne duce mai departe.

Cu privire la aest aspect nvtura Sfintei Scripturi i a Sfintei Tradiii e clar: dup Hristos, dup apostoli, ce au propovduit Evanghelia lui Hristos nu mai poate fi ateptat nici o completare a adevrului de credin revelat.

Mntuitorul nsui se consider ca mplinire a Vechiului Testament (Mat. 5,17 n-am venit s stric, ci s mplinesc) i ca nvtor al omenirii (Mat. 23,10 nvtorul vostru este unul: Hristos).

Apostolii vd n Hristos mplinirea timpului care a sosit (Gal. 4,4: Iar cnd a sosit plinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Su, nscut din femeie, nscut sub Lege) i socot aceasta ca o misiune a lor ca s pzeasc bunurile credinei ncredinate de Hristos lor, depline i nefalsificate (I Tim. 6,14: S pzeti porunca fr pat, fr vin, pn la artarea Domnului Hristos; I Timotei 6,20: O, Timotei, pzete comoara ce i s-a ncredinat; II Tim. 1,14: Comoara cea bun ce i s-a ncredinat, pzete-o cu ajutorul Sfntului Duh, Care slluiete ntru noi; II Timotei 3,14: Tu, ns, rmi n cele ce ai nvat i de care eti ncredinat).

Sfinii Prini au combtut preteniile ereticilor, ce credeau c posed tainele nvturii sau ale unei noi revelaii a Duhului Sfnt.

Sf. Irineu de Lyon i Tertulian au accentuat fa de gnostici c nvtura apostolilor pstrat ntreag, nefalsificat n Biseric prin nentrerupta succesiune a episcopilor, a nsemnat pstrarea adevrului deplin al revelaiei.

Caracteristica dogmelor este proclamarea solemn i oficial de Biseric, care este stlp i temelie a adevrului (I Tim. 3,15) prin glasul ei suprem i autoritatea ei n Sinoadele Ecumenice.

Un compendiu al dogmelor Bisericii l gsim n Simbolul Niceo-Constantinopolitan, devenit temelia catehismelor Bisericilor cretine.

n general, n Sinoadele Ecumenice sunt precizate dogmele referitoare la persoanele treimice i lucrarea Sfntului Duh.

Prinii accentueaz necesitatea ptrunderii adevrurilor revelaiei i a nelegerii nvturii acestei revelaii mai depline. n acest sens se exprim Viceniu de Lerin (( 450): Cineva ar putea s spun ns: nu-i este dat Bisericii cretine nici un progres al religiei. n mod hotrt, trebuie s fie unul i n mod precis unul nc mare (Commonitorium, cap. 23).

Dup Schisma cea Mare, Duhul Sfnt a asistat Biserica n lucrarea de formulare a credinei prin a.n. Consensus Ecclesiae Dispersae. Acesta era valabil i nainte de acest fenomen n Biseric avnd la baz consensul absolut al Prinilor ntre ei i cu Sfnta Scriptur.

Teologumenele sunt unele nvturi cretine ce-i afl temelia n revelaia dumnezeiasc, dar care nu au consensul unanim al Bisericii, dei sunt ntr-o larg circulaie.

Cuvntul teologumena

Exemplu de teologumena: timpul crerii ngerilor, problema crerii sufletului din al prinilor.

Cu ct teologumena realizeaz mai deplin consensul Bisericii rspndite, cu att se apropie mai mult de dogm.

Prerea teologic este nvtura de credin avnd o justificare insuficient pe temeiul revelaiei sau e lipsit de astfel de justificri.

Prerile particulare sunt admise numai n msura n care ele nu contrazic dogmele. Tradiia Bisericii a artat c dogmele i teologumenele sunt necesare, iar prerile particulare trebuie privite cu rezerv.

Dogma ca adevr universal sau nvtur a Bisericii.

Dogma arat rolul decisiv al Bisericii n opera de formulare a adevrurilor revelate ca adevruri care sunt date pentru mintea noastr.

Spre deosebire de aceasta, nvtura Bisericii d expilcaii legate de un anumit timp. dar ea nu e nc teologia pe care o face Biserica n calitate de trup unitar, ci numai unii membri ai Bisericii.

Teologia se face n Biseric prin gndirea personal a membrilor ei.

nvtura e constituit din ceea ce rmne din gndirea lor.

n Ortodoxie, Biserica nu poate grei deoarece pe de o parte e cluzit de Sfntul Duh, iar pe de alt parte, datorit calitii de trup al lui Hristos ce pzete adevrul motenit prin trire i reprezentat n Sinoade de episcopi.

Din momentul n care Biserica stabilete un adevr ca dogm. acesta e privit ca atare prin experiena soborniceasc a Bisericii.

Notele caracteristice ale dogmei

1. Adevr revelat e dat de caracterul supranatural al ei i are un cuprins obiectiv, revelat omului.

Biserica s-a opus concepiilor raionaliste sau sentimentaliste, dup care dogmele n-ar fi dect nite formule exterioare ale sentimentului religios.

2. Adevr formulat, aprat i pstrat de Biseric prin aceasta se deosebete dogma de toate interpretrile arbitrare date textelor scripturistice i arat c Biserica are putere creatoare de via duhovniceasc, datorit faptului c Duhul Sfnt o asist i o nsufleete.

Prin aceasta, este combtut concepia modernist ce afirm c dogmele sunt concepii expuse de Biseric, ns nu sunt adevruri revelate, aa cum afirm Alfred Loisy.

Dup concepia modernist, dogmele sunt rezultatul tririi religioase subiective. Fa de aceast concepie, Biserica a afirmat c dogma este n coninutul ei de origine divin, c adevrul ei are un caracter obiectiv.

3. Adevr teoretic. Aceast not o deosebete de nvturile moral-cretine i de canoane

4. Adevr neschimbabil, dat o dat pentru totdeauna

O dogm formulat de Sinodul ecumenic nu se poate schimba, dar acesta nu e un caracter static, ci arat de fapt c adevrul e trit intensiv de Biseric n Hristos, prin lucrarea Duhului Sfnt.

Antinomiile credinei formulate n dogme se rezolv numai n contemplaie, care este forma adevat a teologiei.

5. Adevr ce duce la mntuire. El nu e dat spre mplinirea curiozitii umane. La mntuire, ns, nu se poate ajunge fr credin, iar pentru obinerea credinei sunt date dogmele.

Credina pentru a fi dreapt, are nevoie de dogme.

Cunoaterea dogmatic

Dogma este o cunoatere deosebit, deoarece are caracter antinomic.Ea formuleaz adevrul revelat cu ajutorul raiunii transformate prin lucrarea harului dar adevrul ei este supraraional.

Cunoaterea dogmatic cuprinde raiunea, dar o raiune nclzit de iubire.

Pe de o parte, dogma implic o cunoatere care seamn cu cea omeneasc, pe de alt parte, se deosebete de ea.

n plus, dogma are un caracter antinomic, ce depete limitele fireti ale minii. Ea implic n plus procesul unei chenoze directe, ce se coboar la nivelul cunoaterii umane pentru a nla pe om la cele dumnezeieti.

Dei are ca elemente raiunea i credina, n dogme se observ c raiunea nu are capacitatea de a surprinde lucrrile n toat complexitatea lor.

Raiunea nu surprinde dect aspecte ale realitii. Numai revelaia divin care are izvorul n aciunea absolut a lui Dumnezeu poate cuprinde ntreaga creaie n complexitatea ei; fa de raiune care are caracter parial, cunoaterea divin are caracter total (Sf. Ap. Pavel)

Rolul cunoaterii dogmatice este s-l fac pe credincios s ptrund n lumea luminii absolute. Aceasta implic un proces de desvrire a cunoaterii umane, care duce la dilatarea raiunii umane.

Aceasta se face prin cultul i spiritualitatea autentic a Bisericii, n dialogul viu al Bisericii cu Hristos, iar acest dialog are la baz rugciunea.

Privitor la aceasta Evagrie Ponticul a artat: dac eti teolog, roag-te cu adevrat i dac te rogi cu adevrat eti teolog.

Sfntul Ioan Gur de Aur: nti este rugciunea, apoi cuvntul (De teologhisire).

Aa au spus i apostolii: Iar noi vom strui n rugciune i n slujirea cuvntului (Fapt. 6,4).

Dar rugciunea e mai eficace cnd se face n comun, deoarece aa se realizeaz i comuniunea de gndire.

Sfntul Ioan Gur de Aur spune n acest sens: Este cu putin s te rogi i acas, dar e cu neputin s te rogi ca n Biseric, nu vei fi ascultat cnd l chemi pe Dumnezeu singur, aa cum vei fi ascultat cnd l chemi cu fraii ti, cci aici e unitatea n cuget i n cuvinte i legtura iubirii i rugciunea sfinilor (Despre natura lui Dumnezeu cel necuprins).

Teologia vorbete astfel nct s participe la rugciunea i la viaa Bisericii.

Astfel teologia cunoate pe Dumnezeu din lucrrile Sale mntuitoare asupra oamenilor. Ea e posibil numai dac teologia intr n raportul de dragoste dintre Dumnezeu i credincioi.

n rugciunile Bisericii se descoper duhul ei unitar, orizontal i inta ei de desvrire n Hristos. Aici teologul poate tri i se poate purifica de patimi ntr-un grad mult mai nalt, vzut de Sfinii Prini ca o condiie a apropierii de Dumnezeu i a vorbirii cu El i despre El.

Sfntul Grigore de Nazianz: Vrei s devii teolog i vrednic de Dumnezeu? Urc prin vieuire, dobndete curia prin curire, pzete poruncile, nti curete-te pe tine, apoi apropie-te de Cel curat (Cuvntarea 20).

n aceast direcie, prinii arat c se poate merge spre tain n teologie, iar aceasta e de o profunzime de necuprins (Sfntul Grigore de Nyssa): Teologia este un munte nalt i greu de urcat, de-abia se poate ajunge la poalele lui i aceasta o poate face doar cel puternic.

Spre deosebire de acest mod de cunoatere, teologia scolastic a raionalizat cunoaterea despre Dumnezeu i prin aceasta a simplificat pn i tainele fundamentale ale cretinismului.

Rolul Sfntului Duh i al Bisericii n cunoaterea dogmatic

Cunoaterea lui Dumenzeu se poate face pe cale natural, prin intermediul naturii. Sfinii Prini arat c ntreaga natur sau creaie constituie un mijloc de dialog ntre Dumnezeu i om.

Din contemplarea firii nconjurtoare, omul se poate ridica la Creator, trgnd de aici unele concluzii privitoare la atributele lui Dumnezeu: atotputernicia i atottiina Sa, aa cum arat Ps. 18,1: Cerurile spun slava lui Dumnezeu i facerea minilor Lui o vestete tria.

n Vechiul Testament, Cartea nelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah, cap. 13,1-9: din mrimea i frumuseea fpturii este nelepciunea prin comparaie Creatorul ei.

Sfntul Apostol Pavel n Romani. 1,20: Cele nevzute ale Lui se vd de la facerea lumii, nelegndu-se din fpturi, adic venica Lui putere i dumnezeire.

n legtur strns cu expresiile din Sfnta Scriptur Prinii scot n eviden posibilitatea i deschiderea cretinismului spre cunoaterea natural a lui Dumnezeu.

Tertulian se refer la aceast cunoatere n Apologia 17: O, mrturisire a sufletului, care din natur este cretin!

Pentru cunoaterea lui Dumnezeu ns, cunoaterea natural nu e suficient.

Numai prin revelaia supranatural omul este condus pe drumul prin care e ferit s-L confunde pe Creator cu natura i care i-a artat lumii c vine de la Dumnezeu i c trebuie s se ntoarc tot la El.

Dumnezeu a descoperit omului prin revelaia supranatural cele necesare mntuirii lui, cele referitoare la Dumnezeu, creaie i om.

Pentru nelegerea acestor adevruri, Dumnezeu nu l-a lsat pe om singur, ci prin operaia de rscumprare a Mntuitorului, a trimis pe Duhul Sfnt la Cincizecime. Dumnezeu se descoper astfel omului prin lucrarea Duhului Sfnt. Prin aceast lucrare, dogmele se deosebesc de inspiraia din Vechiul Testament.

Inspiraia este actul prin care Dumnezeu l face pe om capabil s primeasc i s transmit revelaia divin semenilor lui.

Spre deosebire de aceasta, dogma are o intensitate diferit. Dumnezeu nu mai descoper acum adevruri noi, pentru c revelaia s-a ncheiat cu Mntuitorul Hristos.

Lucrarea Sfntului Duh i prezena Lui, are rol de a ajuta Biserica s ptrund n cunoaterea duhovniceasc a adevrului revelat.

Caracteristic pentru cretinism e transmiterea adevrului prin iubire. Aceast...