Curs - Toxicologie 1

  • Published on
    04-Jul-2015

  • View
    505

  • Download
    5

Embed Size (px)

Transcript

Paracelsus a definit toxicul : Ce anume nu este otravitor? Toate lucrurile sunt otravitoare si nimic nu este fara otrava. Doza e singurul lucru care determina ce este sau nu o otrava.

TOXICOLOGIA este stiinta al carui obiect il reprezinta cunoasterea: - subtantelor sau a otravurilor, - modul lor de actiune, - a mijloacelor de prevenire si combatere a intoxicatiilor. Stiinta care se ocupa de toxice cu privire la: origine, proprietati fizice, chimice si biologice, mecanisme de actiune, modalitati de izolare, identificare si dozare, masuri de prevenire si combatere.

`

Substantele toxice sunt substante chimice sintetice sau naturale, elaborate de plante, animale, mucegaiuri-micotoxinele sau de bacterii-toxinele bacteriene. Toxicul este considerat ca fiind o substanta care patrunsa intr-un organism viu, pe orice cale, odata sau de mai multe ori, la intervale mai mici sau mai mari, in cantitati mai mari sau mai mici, provoaca trecator sau durabil, printr-o actiune fizico-chimica, tulburari mai mult sau mai putin grave uneia sau mai multor functii fiziologice, putand provoca chiar si moartea. Toxina e o substanta organica, frecvent proteica cu actiune toxica, produsa de organisme animale si vegetale. Toxicoza reprezinta exprimarea actiunii toxicelor la nivelul organismului.

`

`

`

1. Dupa efectele produse in organism: a)TOXICE CARE PRODUC MOARTEA PRIN ANOXIE - Toxice care se combina cu hemoglobina sau transforma hemoglobina intr-un compus incapabil sa transporte oxigen (monoxid de carbon, nitriti, clorati)` `

- Toxice care blocheaza enzimele respiratiei celulare (cianuri) - Toxice care distrug organele hematoformatoare - maduva osoasa hematogena (substantele radioactive)

Toxine corozive a caror actiune se exercita la nivelul suprafetelor de contact si la nivelul organelor de excretie (gaze iritante, substante alcaline caustice, acizi coroivi organici sau anorganici, metale grele) Toxine portplasmatice si parenchimatoase actioneaza asupra celulelor si capilarelor sanguine, producand degenerarea tesuturilor si tendinta spre hemoragii (fosfor, tetraclorura de carbon) Toxice cu actiune selectiva asupra sistemului nervos - pot bloca prin paralizia centrilor nervosi respiratori si vasomotori bulbari (narcotice, hipnotice, anestezice, unii alcaloizi)

b) Dupa natura fizica sau chimica a substantelor:toxice anorganice: metale, acizi anorganici toxice organice : hidrocarburi, alcooli, fenoli alcaloizi substante organice nealcaloidice: compusi cianogenetici, saponine

c) Dupa natura substantei toxice: - toxice de origine minerala - toxice de origine vegetala - toxice de origine animala - toxice sintetice

d) Dupa provenienta si/sau domeniul de utilizare al substantei: - pesticide - ingrasaminte chimice - poluanti industriali - alimente cu micotoxine - plante toxice - toxine animale - aditivi alimentari - toxine ce apar in timpul prelucrarii produselor alimentare

` ` ` ` ` ` ` ` ` `

INTOXICATII ACCIDENTALE: - in conditii naturale - se refera la: - substante toxice minerale naturale, - plante toxice si - veninurile animale. - in conditii create de om - pot fi: - poluarea industriala, - poluare cu pesticide, - utilizarea ingrasamintelor chimice, - utilizarea medicamentelor, - utilizarea aditivilor alimentari, - conservarea defectuoasa a alimentelor si - poluarea cu micotoxine. INTOXICATII PROVOCATE

`

Caile uzuale de patrundere in organism sunt :calea digestiva calea respiratorie calea cutanata

Absorbtia toxicelor reprezinta trecerea acestora din mediul extern in sange sau limfa circulanta.

Absorbtia se face prin difuziune simpla sau transport pasiv si activ.Prin transport activ se absorb : fluorurile,cloratii, nitritii, nitratii, stibiul, plumbul, cuprul, cromul.

PE CALE DIGESTIVA Are loc la nivelul tuturor segmentelor tubului digestiv (mucoasa bucala (cocaina, nicotina, cianura de potasiu), mucoasa esofagiana, mucoasei gastrice, la nivelul stomacului) insa sediul principal este instestinul subtire, dar si intestinul gros. PE CALE RESPIRATORIE Se refera la numeroase substante gazoase, volatile sau particule fine care nu depasesc dimensiunea de 5 (monoxid de carbon, acid cianhidric, clor gazos, SO2, H2S, NH4). ABSORBTIA

ABSORBTIA

ABSORBTIA PRIN MUCOASE SI PIELE

Substantele toxice liposolubile traverseaza usor aceste structuri, iar cele hidrosolubile foarte greu sau deloc. La nivelul pielii absorbtia se produce prin bulbul pilos, glandele sebacee si cele sudoripare.

Dupa absorbtie si patrunderea in mediul intern al organismului, substantele toxice se distribuie in: - spatiul vascular (5%) - spatiul intercelular (15%) - spatiul intracelular (50%) Depozitarea substantelor toxice se poate face: in testul adipos (insecticidele organoclorurate, solventii organici), in proteinele tisulare, pe grupari sulfhidrice (bismutul in rinichi, arsenul in piele si ficat), in testul osos (plumbul, strontiul, bariul, calciul, fluorul, fosforul), in fanere (arsenul, seleniul), in piele (aurul, argintul).

Din depozite, substantele toxice se pot elibera:

lent, mai ales cand sunt cuplate cu proteinele celulare sau brusc (toxicele liposolubile in caz de slabire rapida sunt puse in circulatia generala si determina efecte toxice).

`

Acumularea este un fenomen caracteristic toxicelor cu toxicitate mica, dar care se elimina lent sau greu. Se realizeaza prin patrunderea repetata in oragnism a unor doze subtoxice care prin acumulare realizeaza doza toxica si declanseaza manifestarile clinice. Dintre toxicele care prezinta fenomenul de acumulare se pot cita: compusi organoclorurati (DDT, Aldrin,Dieldrin), glicozizii cardiotonici digitalici, anticoagulantele orale.

`

`

Organismele animale au posibilitatea de a metaboliza aproape toate structurile chimice cunoscute cu exceptia organismelor acvatice. Metabolizarea substantelor toxice este influentata de numerosi factori endogeni si exogeni.

` `

Factorii endogeni sunt: genetici, fiziologici (varsta, sexul, alimentatia), starea de sanatate, ritmul circadian. Factorii exogeni cuprind factori toxsicodinamici si de mediu.Factorii genetici: exista diferente de metabolizare intre specii dar si in cadrul speciei datorat factorilor genetici. Rezistenta ereditara la medicamente se intalneste la cumarina, etc.

`

`

`

` ` `

Factorii fiziologici: capacitatea de metabolizare este dependenta de varsta (animalele tinere au o capacitate mai scazuta de metabolizare datorita dezvoltarii incomplete a echipamentului enzimatic parametabolic), sex (la masculi, metabolizarea prin intermediul enzimelor microzomale hepatice este mai rapida, la femele biotransformarea microzomala hepatica este mai redusa, iar la cele gestante glucuronoconjugarea este redusa la jumatate), alimentatie (carentele proteice, vitaminice, influenteaza negativ porsibilitatile de detoxifiere). Starea de sanatate, in special integritatea functionala a ficatului si rinichilor, are o influenta marcanta asupra metabolizarii toxicelor. Temperatura: frigul,determina cresterea activitatii enzimelor microzomale hepatice. Presiunea atmosferica scazuta reduce capacitatea organismului de metabolizare a substantelor xenobiotice Zgomotul creste capacitatea de metabolizare.

Subsantele toxice prezinta, in general, electivitate pentru o cale de eliminare, dar se pot elimina si simultan pe mai multe cai. CALEA RENALA CALEA DIGESTIVA CALEA RESPIRATORIE - este calea cea mai rapida de eliminare. GLANDA MAMARA - este o cale de eliminare pentru compusii

volatili (eter, alcool), baze organice (alcaloizi, cafeina, acid barbituric), pesticide, micotoxine, ioni minerali (plumb, mercur, arsen,iod, brom), cloralhidrat. Pe aceasta cale se elimina medicamentele in principal, putand considera ca laptele este un important vehicul pentru toxice intre mama si sugar sau intre animale si consumator.

ELIMINAREA CUTANATA

Recommended

View more >