Curs Toxicologie - Reeditat

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Curs

Text of Curs Toxicologie - Reeditat

Toxicologia se ocupa cu studiul substantelor toxice, cu modul si mecanismul de actiune, cu leziunile produse, morfologice sau

TOXICOLOGIEDef.

Toxicologia se ocupa cu studiul substantelor toxice, cu modul si mecanismul de actiune, cu leziunile produse, morfologice sau biochimice, cu simptome, cu diagnosticul lor si in mod deosebit cu tratamentul si profilaxia.

Clasificarea substantelor toxice

1. Dupa efectele produse in organism:

1.a. toxice methemoglobinizante: -nitrati; -clorati;

1.b. toxice care blocheaza enzimele respiratorii; ex: cianura blocheaza citocromoxidaza;

1.c. toxice care se adreseaza organelor hematoformatoare; ex: plumbul;1.d. toxice protoplasmatice; ex: zincul, fosforul;

1.e. toxice corozive.

2. Dupa natura:

2.a. toxice anorganice: -metalele; -acizii minerali;

2.b. toxice organice: -hidrocarburile; -acizii organici;

2.c. alcaloizii;

2.d. substante nealcaloide: glucozizii cianogenetice.

3. Dupa origine:

3.a. toxice minerale;

3.b. toxice organice;

3.c. toxice animale;

3.d. toxice de provenienta industriala.

4. Dupa provenienta si modul de utilizare

4.a. poluanti industriali.

Cauzele intoxicatiilor (etiologia):

1. cauze accidentale: -in conditii naturale (ciupercile otravitoare ( apa de ploaie ( contaminarea ciupercilor normale); -in conditii create de om;2. cauze provocate.Cauzele accidentale in conditiile create de om:

-poluantii industriali: plumbul, fosforul; fabricile de sticla, aluminiu, ceramica, email si vopsele; -pesticidele, insecticidele, organofosforice si cloratii, fungicidele, ierbicide, radticidele, moluscocidele, aditivii furajeri (sarea porcul este cel mai sensibil); -iatropatiile.Definitie: Toxicologia este stiinta al carui obiect il reprezinta cunoasterea toxicelor (sau a otravurilor), modul lor de actiune asupra organismului, precum si mijloacele de prevenire si combatere a intoxicatiilor.

gr. toxikon = otrava, logos = stiinta;

toxon = arc (in slava; in corelatie cu sagetile otravitoare de odinioara.

Toxicologia este stiinta care se ocupa de toxice si anume de origine, proprietati fizice, chimice, biologice, de modalitatile mecanismelor de actiune, de izolarea si identificarea lor, dozarea si masurile terapeutice si de combatere a actiunii lor nocive.

Pentru a apara sanatatea animalelor fata de toxice, toxicologul trebuie sa cunoasca: originea lor, adica sa stabileasca daca sunt sintetice sau naturale, daca sunt elaborate de plante, animale mucegaiuri sau bacterii.

Substante naturale elaborate de: -plante: alcaloizii, glicozizii; -animale: ptomaine, veninurile animale; -mucegaiuri: micotoxine; -bacterii: exotoxine si endotoxine, nitriti.De asemenea, toxicologul trebuie sa cunoasca proprietatile toxicelor pantru a intelege soarta acestora in organism si totodata pentru a stabili metodologia de analiza a toxicelor. Toxicologul trenuie sa cunosca mecanismul de actiune toxica pentru a pune in evidenta receptorii biochimici sau morfologici care duc sau conduc la instalarea leziunilor biochimice sau la alterari exprimate sau vizibile histologic. Tot toxicologul trebuie sa stie sa izoleze, identifice si dozeze toxicele, atat pentru supravegherea mediului (apa, aer, alimente), cat si pentru stabilirea circuitelor toxicelor in organism.

Medicul veterinar trebuie sa stabileasca metodele de combatere a nocivitatii toxicelor prin tratarea lor si prin masuri profilactice, acesta reusind prin fixarea pragurilor de toxicitate si in consecinta prin fixarea pragurilor de toxicitate.Toxicul ca otrava a fost definit pentru prima oara de Paracelsius care spunea: Totul este otrava, numai doza face ca o substanta sa nu fie otrava. Cuvantul are origine slava otraviti = a amari.

Toxicul este considerat ca fiind o substanta care odata patrunsa in organism in cantitate suficienta determina tulburari ale functiilor fiziologice si/sau leziuni ale tesuturilor care pot duce la imbolnaviri si moarte.

Fabre in 1981 spunea ca toxic este (orice) substanta care patrunsa in organismul viu pe (orice) cale odata sau de mai multe ori la intervale foarte apropiate, in cantitati mari sau mici provoaca trecator sau durabil, printr-o actiune fizico-chimica, tulburari mai mult sau mai putin grave uneia sau mai multor functiuni putand provoca chiar moartea.Toxicele pot fi de natura: -exogena; -endogena, toxicologia ocupandu-se doar de cele de natura exogena.Toxina este o substanta organica de natura proteica, cu actiune toxica produsa de organisme animale sau vegetale.

Toxicoza reprezinta expresia clinica a unei stari de intoxicatie.

Cel mai mare toxicolog, Deriveaux spunea ca toxicologia poate fi considerata sub urmatoarele aspecte:

1. toxicologie fiziologico-medicala, daca se studiaza efectele substantelor toxice asupra fiintelor vii;

2. toxicologia chimica, daca se cerceteaza identitatea si calitatea toxicelor;

3. toxicologia medico-legala.

Scurt istoric:

Prima carte de toxicologie, aparuta in secolul I i. Ch. scrisa de Nicondru din Colefan (eseu).In secolul XII, Maimonide (evreu) a scris primul tratat pentru otravuri si antidoturile lor.

In secolul XVIII, toxicologia devine obiect de studiu. In 1836, Marsh a elaborat o tehnica pentru decelarea arseniului din alimente si tot el a sesizat ca arsenul se regaseste in firul de par.

Orfila este cel care a definit pentru prima oara toxicologia clinico-legala.

Secolul XX se caracterizeaza prin patrunderea in domeniul molecular, iar in 1960 s-a stabilit pentru prima data ca nocivitatea se poate manifesta in unele cazuri si la descendenti, chiar daca nu se evidentiaza la organismul receptor.

In Romania, primul toxicolog, Constantin Hepites a constituit primul laborator de analize toxico-legale in Braila (1830). Dupa 1890 toxicologia a fost reprezentata de Nina Minovici, farmacist si medic; fratele sau, Stefan, a elaborat in 1912, primul tratat de toxicologie, la Facultatea de Farmacie. Nina Minovici este intemeietorul Institutului de Medicina Legala.Primul profesor de toxicologie umana a fost Nicolae Iconid (autorul manualului Toxicologie 1965).

Relatia toxic medicament

In realitate nu exista substanta toxica in sine. Se poate afirma ca orice molecula instabila termodinamic la o temperatura depasind 0 absolut, prezinta o reactivitate care in anumite conditii se poate exprima prin toxicitate. Ca urmare, sfera notiunii de toxic s-a largit foarte mult cuprinzand pe langa toxicii cunoscuti si substantele folosite in cele mai variate domenii, inclusiv medicamentele care au intotdeauna un potential toxic. Asemanarea dintre toxic si medicament a fost observata din antichitate, grecii folosind denumirea de farmakon (toxic) pentru toxic atat cu sensul de medicament, cat si de otrava.Tot ceea ce se absoarbe se imparte in alimente si otravuri, iar intre cele doua categorii se situeaza madicamentele. Ele sunt vatamatoare in comparatie cu alimentele si curative in comparatie cu otravurile, de aceea intre medicamente si alimente exista asa-numitele alimente medicamentoase, iar intre ele si otravuri, medicamente toxice. Un toxicolog bun trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fie si chimist toxicolog si toxicolog chimist.

Clasificarea substantelor toxice

I. Dupa efectele produse de acestea in organism

A. toxice care produc moartea prin anoxie

1. toxice care cauzeaza anoxie prin combinarea cu Hb sau prin transformarea acesteia intr-un complex lipsit de capacitatea de a transporta O2 (ex: CO, clorati, nitrati);

2. toxice care blocheaza enzimele respiratorii celulare (ex: cianurile);

3. toxice care distrug organele hematoformatoare (ex: substantele radioactive).

B. toxice corozive a caror actiune se exercita la nivelul suprafetelor de contact si asupra organelor de excretie (ex: gazele iritante, substantele alcaline caustice, acizii corozivi, metalele grele)

C. toxice protoplasmatice si parenchimoase: actioneaza asupra celulelor constituiente ale tesuturilor si parenchimelor si indeosebi ale capilarelor; produc degenerescenta hepatica, renala, cardiaca, precum si sindrom hemoragipar (ex: fosforul si teraclorura de carbon)

D. toxice cu actiune selectiva asupra sistemului nervos (ex: narcotice, hipnotice, anestezice, unii alcaloizi si glicozizi).

II. Dupa natura fizica sau chimica a toxicului

A. toxice anorganice (ex: metale, metaloizi, acizi minerali, alcalii) si organice (ex: hidrocarburi, alcooli, fenoli, pesticide organice, acizi organici, esteri, micotoxine)

B. alcaloizii

C. substantele organice nealcaloidice (ex: fitotoxine)

III. Dupa originea substantei toxice

Toxicele pot fi de origine: -minerala; -vegetala; -animala; -sintetice.

IV. Dupa provenienta si domeniul de utilizare a toxicului

A. intoxicatii cu medicamente

B. intoxicatii cu aditivi furajeri

C. intoxicatii cu pesticide

D. intoxicatii cu fertilizanti

E. poluarea

F. micotoxicozele

G. intoxicatii cu toxine de origine animala

H. intoxicatii cu plante toxice sau potential toxice

etiologia intoxicatiilor

Intoxicatiile pot fi: -accidentale; -provocate.

Intoxicatiile accidentale pot aparea in: -conditii naturale; -conditii create de om.

Intoxicatiile naturale apar sub actiunea substantelor toxice care se gasesc in mod obisnuit in natura fara ca omul sa fi contribuit la raspandirea lor.

Ex: -intoxicatii cu minerale din natura; -intoxicatii cu plante toxice sau potential toxice; -intoxicatii cu veninuri animale.Toxicele minerale pot fi ingerate direct, prin apa de baut (ex: floruri, nitrati, nitriti, saruri de fier) inducand intoxicatii cu ev