DEPRESIA LA COPII

Embed Size (px)

DESCRIPTION

DEPRESIA LA COPII. Profesor CERASELA LIBEG Profesor ELENA-MIHAELA CUC. I. DEPRESIA. Depresia face parte dintr-un mic grup de tulburări psihiatrice care au fost izolate şi descrise încă din antichitate. - PowerPoint PPT Presentation

Text of DEPRESIA LA COPII

 • DEPRESIA LA COPII Profesor CERASELA LIBEG Profesor ELENA-MIHAELA CUC

 • I. DEPRESIA Depresia face parte dintr-un mic grup de tulburri psihiatrice care au fost izolate i descrise nc din antichitate.

  Abia ncepnd cu 1920, unii psihanaliti au susinut ideea c depresia poate s afecteze n egal msur i copiii.

  La ora actual exist o serie de probleme de diagnostic cauzate n principal de urmtorii factori (Carlson, 2000): - fenomenologia depresiei este afectat de dezvoltare; comorbiditatea crescut cu alte tulburri poate complica diagnosticul la copii i adolesceni; - exist un risc crescut de apariie a aa-numitelor tulburri bipolare (maniaco-depresive) la tinerii cu depresie.

  Recunoaterea i intervenia asupra depresiei timpurii pare s aib un impact major asupra traseului ulterior al persoanelor depresive.

 • TIPURI DE DEPRESIELa copii se poate face distincia ntre mai multe tipuri sau forme de depresie:

  depresia major, o form de intensitate sporit, care nu dureaz dect cteva luni;

  distimia sau nevroza depresiv, o form cronic, de intensitate mai sczut, ce se poate ntinde de-a lungul mai multor ani, poate chiar decenii;

  se vorbete n plus i de reacii depresive, de lung sau scurt durat, sau de probleme de adaptare care au o component depresiv.

 • PREVALENSe poate considera c depresia este de aproximativ dou ori mai frecvent la adolesceni dect la copii, procentele de referin fiind de 5% versus3%.

  n ceea ce privete repartiia pe sexe, dei n cazul adulilor s-a constatat o inciden mult mai crescut a depresiei la femei, la copii depresia apare n proporii egale la biei i la fete; abia n adolescen ncepe s fie vizibil raportul de 2 la 1 biei:fete, caracteristic adulilor.

 • SIMPTOMATOLOGIEPotrivit manualelor de diagnostic DSM IV i ICD-10, caracteristicile principale ale depresiei sunt urmtoarele:Predominana unor emoii negative

  Diminuarea capacitii de gndire, de efot intelectual susinut, reducerea capacitii de concentrare

  Pierderea energiei, pierderea interesului

  Tendina de izolare i retragere social, disperare

  Stim de sine sczut, sentimente de incompeten, culpabilitate, autoanulare, idei suicidare i chiar tentative suicidare.Simptome universal -valabile:

  Pierderea apetitului/amplificarea patologic a apetitului

  Insomnii/hipersomnie

  Rrirea/ncetinirearitmului vorbirii sau al motricitii/agitaie febril.

  Alte simptome specifice depresiei la vrste mici se refer la scderea performanei colare sau evitarea colii refuzul colar.

 • CARACTERISTICI DEPENDENTE DE VRST ALE DEPRESIEITulburrile depresive sunt caracterizate prin disfuncii la mai multe nivele(Herbert, 2003):

  afectiv: tristee, nefericire

  comportamental: ineria, lentoarea, sau dimpotriv, hiperactivitatea

  cognitiv: neajutorare, disperare, idei suicidare

  motivaional: apatie, dezinteres

  biologic: disfuncii neurochimice

 • DEPRESIA I PROBLEMELE ASOCIATENumeroase studii au artat c depresia este frecvent asociat cu alte probleme psihopatologice, dintre care anxietatea este cea mai frecvent(Fleming i Offord, 1990).

  Se vorbete adesea despre o tulburare anxioas i depresiv mixt, n care simptomele depresive sunt nsoite de simptomele de anxietate generalizat.

  De asemenea, problemele de comportament, ADHD i consumul de alcool sau droguri sunt n mod egal asociate cu depresia.

  n cazul depresiei infantile, puritate simptomelor este ntlnit doar n 1 din 3 cazuri. Ea se asociaz n jumtate din cazuri cu anxietatea i n 1 din 4 situaii cu problemele de comportament sau alte comportamente perturbatoare.

 • EVOLUIA DEPRESIEIn marea lor majoritate problemele depresive ale copilriei cunosc o remisie dup trei-patru ani. Se pare c 70% dintre copiii cu distimie prezint ulterior un episod de dpresie major. Un procent asemntor de copii care au suferit de depresie major trec printr-un episod nou n mai puin de cinci ani.

  Depresia din copilrie pare de asemenea s aduc un important risc suicidar pe parcursul adolescenei sau a vrstei adulte.

  Se consider c depresia infantil reprezint un important factor de risc pentru episoadele viitoare de depresie la vrsta adult.

 • II. MODALITI DE EVALUARE A DEPRESIEI LA COPIICarlson(2000) sugereaz folosirea mai multor strategii pentru diagnosticul depresiei la copii, dintre care amintim:

  Un interviu clinic/de dezvoltare, pentru a evalua fundalul i debutul episodului depresiv, i pentru a surprinde istoria dezvoltrii acestei tulburri. E necesar s se foloseasc ntrebri deschise de-a lungul unei perioade mai lungi de timp.

  n interviul structurat se adreseaz ntrebri standardizate n legtur cu o serie de simptome. Acest interviu se realizeaz mpreun cu printele i copilul.

  Scalele de evaluare i autoevaluare sunt instrumente de diagnostic utile, de exemplu scala de autoevaluare Children`s Depression Inventory(Kovacs, 1981).

 • Obiceiuri Mentale Negative (credinte irationale) care conducspre probleme (Bernard, 2003)Depresia/Anxietatea - te ngrijorezi mult dac oamenii te plac sau nu te plac si/sau dac vei avea sau nu o performant la fel de bun la scoal pe ct ar trebui; nseamn c devii extrem de suprat cnd altii te resping sau cnd nu ai o performant la nivelul la care crezi c ar trebui Obiceiurile mentale negative- Evaluare Global negativ- Nevoia de a fi Perfect- Nevoia de aprobare a considera c ai nevoie ca oamenii s aprobe ce faci, si cnd nu e asa, este cel mai ru lucru din lume.- Nu pot reusi a considera c, dac nu ai avut succes la ceva, nu esti bun la nimic, nu vei fi niciodat si c esti o persoan fr sperant.

 • III. MODALITI DE INTERVENIETERAPIA COMPORTAMENTALModelul comportamental al depresiei propus de Lewinsohn(1974) consider c aceasta apare datorit n principal lipsei de ntriri pozitive, de recompense, oferite copilului. Modelul propune o strategie global de terapie familial cognitiv-comportamental, care pe durata a 14 sptmni i asociaz pe prini la proiectul terapeutic, familiarizndu-i cu teoria nvrii i cu tehnicile de rezolvare a problemelor familiale.

  O alt tehnic simpl i eficace este cea folosit de Petot(1999) care const n diminuarea pe ct posibil a numrului de ntriri aversive i sporirea numrului de ntriri pozitive. Astfel, prinii trebuie s fie ateni la tot ce face copilul bine i s l laude sau s i ofere recompense diverse. Printele capt astfel un rol de coterapeut.

 • TERAPIA COGNITIVAceast terapie are la baz intervenia asupra distorsiunilor sau a convingerilor eronate care stau la baza depresiei. Teoria lui Beck asupra depresiei(1979) consider c emoiile negative, inclusiv, depresia, sunt cauzate de distorsiuni ale gndirii care include stima de sine negativ.

  Adaptarea terapiei cognitive la copii presupune a-i nva pe copii s identifice modul negativ de a gndi i simi ntr-o situaie problematic, i a le arta c ceea ce simt este cauzat de ceea ce gndesc. Atunci cnd copiii sunt prini n gnduri automate negative, se simt triti, furioi, dezamgii de cei din jur. Sarcina major a terapeutului este de a nlocui aceast vorbire cu sine negativ cu o vorbire cu sine pozitiv.

 • TERAPIA PSIHOFARMACOLOGICDei exist o gam larg de antidepresive folosite n tratamentul adulilor, la copii rezultatele acestora sunt mai puin evidente. Antidepresivele triciclice sau tetraciclice s-au dovedit de o eficacitate limitat n cazul copiilor.

  Deocamdat ns studiile farmacologice nu au demonstrat fr echivoc utilitatea medicaiei antidepresive la copii i adolesceni, poate pentru c mecanismele neurochimice implicate nu sunt identice cu cele de la aduli.

  Tocmai de aceea, utilizarea terapiilor cognitiv-comportamentale n depresia timpurie se impune o dat n plus.

 • Educatia YCDI (You Can Do It!Education) - Bernard (1995, 2001,2002, 2003, 2004, 2005)Deriv din diverse teorii psihologice si educationale precum si din REBT si terapia cognitiv-comportamental Obiectivele YCDI(a) s elimine dizabilittile sociale si emotionale care conduc spre o varietate de probleme psihosociale si de sntate mental si(b) s dezvolte abilittile sociale si emotionale pe care cercetarea a indicat c duc spre succes n starea de bine emotional, n scoal si viat, spre relatii interpersonale pozitive

 • Practici educationaleProgramul Da, poti!-M.BERNARDInvatarea explicita a auto-verbalizarii pozitive cu impact in tulburarea depresiva

  Programul cuprinde cinci unitati curriculare prin intermediul carora copiii isi vor dezvolta abilitatile sociale si emotionale. Aceste abilitati sunt: Increderea- Perseverenta- Organizarea- Intelegerea- RezistentaFiecare din aceasta unitate este alcatuita din cinci module, iarfiecare dintre acestea contin o serie de activitati a caror continut poate fi predat in mai multe modalitati.

 • Va multumim!