Dezvoltarea comportamentului deviant1

  • View
    29

  • Download
    4

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Dezvoltarea comportamentului deviant1

Text of Dezvoltarea comportamentului deviant1

Dezvoltarea comportamentului deviant modelul contextul social (Patterson Dishion)

DEZVOLTAREA COMPORTAMENTULUI DEVIANTn Romnia, fenomenul delincvenei a nceput s ia o amploare din ce n ce mai mare, acest lucru fiind ntlnit n special n pturile de jos ale societii, aceasta fiind cel mai puternic afectat de condiiile economice i de nivelul de trai care este ntr-o continu scdere.

Societatea i creeaz anumite norme pentru a oferi posibilitatea membrilor si de a convieui ct mai bine posibil i de a se apra mpotriva celor ce ncearc s strice acest echilibru. Una din modalitile prin care societatea se apr mpotriva indivizilor ce nu se ncadreaz n norme, este de a crea instituii. Exemple de astfel de instituii sunt, Cminele-Spital pentru persoanele cu dizabiliti, Spitalele de Psihiatrie, Casele de Corecie, Penitenciarul. Scopul principal al acestor instituii este cel de a reabilita, a resocializa, a reeduca aceste persoane pentru ca ele s poat fi incluse n comunitatea din care fac parte n aa fel nct s se poat adapta i s poat face fa cerinelor comunitii.

Penitenciarul este un exemplu clar de astfel de instituie. Aici ajung acele persoane al cror comportament a deviat att de mult de la normele sociale nct a intrat sub incidena legii. Gravitatea devierilor de la normele sociale, de la comportamentul acceptat de societate, al acelor oameni ce ajung n penitenciar, este suficient de mare pentru a ngreuna foarte mult munca cu ei. Trebuie luat n considerare i faptul c penitenciarul nsui, indiferent ct de bine amenajat este sau ct de buni sunt specialitii ce lucreaz n el, prezint, ca instituie, multe carene n structurile de organizare, ce se reflect n rezultatele slabe obinute n munca cu deinuii i, din pcate, n numrul de deinui ce recidiveaz. Nu se poate discuta de personalitatea unui deinut, fr a lua n considerare situaiile de via pe care el le-a trit. Exist teorii ce pun accentul pe personalitatea deinutului, altele pe contextul social din care el face parte pentru a explica motivaia actelor antisociale.

Penitenciarul, ca instituie a fost creat pentru o anumit categorie social, a celor ce realizeaz acte ce intr sub incidena legii. Aceti oameni, provin din diferite medii sociale i au experiene diferite de via, dar au anumite trsturi de personalitate comune.

Diferena dintre cei care comit infraciuni i noninfractori, este faptul c primi trec uor la comiterea aciunii, avnd o atitudine favorabil pentru asemenea acte, fiind caracterizaii printr-o lips de integralitate moral, de-a lungul vieii putndu-se observa o regresie moral, infraciunile svrite nefiind privite ca ceva grav, intolerabil.

Infractorii provin din familii unde prinii au o educaie srac i sunt de condiie modest unii dintre ei ncurajnd actul infracional i bagateliznd repercusiunile acestuia.

Delincvenii nu au remucri pentru infraciunile comise, sunt superficiali i manipulativi, de obicei avnd probleme n relaionarea social. Imaturitatea social este exprimat n special prin eecuri colare sau profesionale, realizarea unei false imagini de sine, delincvena aprnd ca form de inadaptare n diferite sfere ale vieii cotidiene. Acetia au un nivel de frustrare mai sczut la presiunea social, nu fac fa la figurile autoritare din coal, de obicei nu se neleg cu profesorii sau cu efii de la locurile de munc, avnd abiliti sczute pentru rezolvarea de probleme.

Pentru reducerea ratei infracionalitii este nevoie de o abordare multidisciplinar i multiinstituional care s ating toate sferele deficitare ale acestei categorii de populaii i s ofere servicii pentru toate categoriile de infractori. Este nevoie de o abordare individualizat a fiecrei persoane dar i de o abordare la nivel macrosocial prin dezvoltarea de programe comunitare de reinserie social a infractorilor.

Modelul contextul social (Patterson & Dishion)

Acest model a fost elaborat n urma studiului fcut n anul 1992 de ctre Patterson, Reid & Dishion, n rndul a 532 de adolesceni din SUA pe timp de un an de zile. Modelul pornete de le generarea unui set divers de probleme comportamentale: comportament antisocial, abandon colar, comportament sexual de risc, abuz de substane.

Patterson i colegii au artat c practicile educaionale din mica copilrie sunt un factor important n dezvoltarea timpurie a agresivitii i a comportamentului opoziional. Un asemenea comportament plaseaz copilul la un mare risc pentru o serie de disfuncionaliti n dezvoltare care determin, n cele din urm la adolescen, comportamentul deviant.

Ei au artat c lipsa unui management parental (ex: disciplin sever i inconsisten n educaie) provoac un comportament opoziional timpuriu, modelat n cele din urm ntr-un comportament agresiv printr-un proces ce include creterea coerciiei n interaciunea prini-copil. Pentru a evita aceste interaciuni disciplinare aversive, prinii vor deveni deseori inconsisteni n disciplinare i supraveghere, i comportamentul agresiv al copiilor se permanentizeaz. Cnd copilul intr la coal, acest model este extins la mediul colar i deseori plaseaz copilul pe o traiectorie care include rejecia de ctre colegi i abandon colar. Aceste rezultate contribuie n preadolescen la direcionarea spre alte rejecii sau spre o agresivitate ndreptat mpotriva colegilor, noul comportament antisocial fiind rapid modelat i ntrit. n continuare are loc asocierea cu grupurile deviante, acest lucru plasnd copilul la un mare risc pentru dezvoltarea unui model antisocial consistent i a unui comportament delincvent.

Cu alte cuvinte, acest model justific comportamentul deviant n adolescen prin influena altor copii cu un comportament deviant, dar sugestioneaz c practicile educaionale din familie, n special interaciunile coercitive i lipsa supravegherii, explic asocierea n grupuri deviante.

Un punct central n modelul coerciiei este c un numr mare de variabile, cum ar fi stresul social i economic, temperamentul copilului, istoria familiei i problemele de sntate mental ale prinilor, afecteaz dezvoltarea comportamentului deviant al copiilor. El afirm oricum c efectele acestor variabile sunt mediate semnificativ prin ct de mult ele ntrerup socializarea zilnic a copilului. n stadiile timpurii de dezvoltare a problemelor de comportament, cele mai puternice i proximale cauze ar trebui gsite n interaciunea copil-familie. n dezvoltarea ncrederii i respectului, supravegherea servete ca un factor critic n asigurarea organizrii socializrii copilului.

n analiza studiilor longitudinale a comportamentului antisocial, Loeber i Dishion (1983) au gsit c cel mai puternic predictor a delincvenei trzii erau variabilele parentale, specific n legtur cu severitatea, disciplin inconsistent i lipsa supravegherii.

Interveniile la nivelul familiei bazate pe modelul coercitiv arat semnificaia efectelor de agresiune-comportament antisocial.Fig.1 Modelul de dezvoltare a problemelor de comportament n adolescen

Aa cum se arat n figura de mai sus, modelul specific o serie de legturi ntre practicile parentale, asociaii n grupurile deviante i angajamentul n probleme de comportament.. Urmndu-i pe Patterson & alii putem ipotetiza c familiile cu un mare risc de conflict la prima evaluare, vor avea de asemenea n timp un nivel de implicare sczut. Similar, un nalt nivel al conflictului i un sczut nivel al implicrii ne va duce, un an mai trziu, la predicia unei supravegheri srace i, familiile cu un nivel sczut al implicrii vor avea copii care se vor asocia n grupuri deviante. n final putem ipotetiza c o supraveghere inadecvat i asocierea n grupuri deviante vor putea prediciona un nivel nalt de angajare n probleme comportamentale.

Rezultatele studiului extinde modelul de dezvoltare a comportamentelor deviante la dezvoltarea problemelor de comportament. n general. modelul furnizeaz un suport clar pentru influena prinilor i a altor copii cu comportament deviant, n dezvoltarea problemelor de comportament n adolescen.

Apare c o ntreag gam de probleme de comportament apar n special cnd familiile au un nivel nalt de conflict, implicare sczut, i o supraveghere parental inadecvat. Rezultatele indic procese de dezvoltare specifice.

mpreun cu alte numeroase studii, prezentul model sprijin validitatea unei singure concepii a problemelor de comportament n adolescen. Comportamentul antisocial, comportament sexual de risc, abandonul colar, abuzul de substane, sunt suficient interrelaionate pentru a justifica construirea unei singure probleme comportamentale.

Dinamica familiei i influena ei n delincvena juvenil

Familia este instituia primar de baz a societii responsabil pentru creterea copiilor. Cnd familia eueaz n ndeplinirea acestei responsabiliti, toat lumea sufer. Familia este responsabil pentru asigurarea nevoilor fizice, suportului emoional, valorilor morale i construirea identitii de sine i a rezilienei.

Familiile non-tradiionale includ familiile cu un singur printe, familiile separate, copii care triesc cu membrii familiei extinse, familiile adoptive, familiile protective, prini vitregi. O structur a unei asemenea familii nu este necesar a fi un factor de risc al delincvenei juvenile. Cu toate acestea cercetrile au artat c atunci cnd prinii divoreaz, copiii devin deseori victime. Majoritatea acestor copii dezvolt probleme emoionale, comportamentale i intelectuale, avnd un risc mare de a abandona coala, de a deveni delincveni, sau de a se sinucide.

Conform studiilor lui Wright & Wright (1992), exist 3 factori care explic relaia dintre familiile cu un singur printe i delincvena juvenil:

1. deprivarea economic

2. reducerea supervizrii parentale, controlului formal i suportului economic

3. locuirea n comuniti caracterizate printr-o rat nalt a delincvenei

Exist cteva variabile familiale care sunt un consistent predictor al comportamentelor antisociale i delincvente. Dintre acetia putem enumera: