Durrell Gerald a Reszeg Erdo

 • Published on
  27-Dec-2015

 • View
  42

 • Download
  21

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Elbeszls.

Transcript

 • Gerald Durrell

  A RSZEG ERD

 • FORDTOTTA BORBS MRIA A FEDLRAJZOT S AZ ILLUSZTRCIKAT

  RBER LSZL KSZTETTE EURPA KNYVKIAD BUDAPEST 1988

  KTETNK A KVETKEZ KIADS ALAPJN KSZLT: GERALD DURRELL THE DRUNKEN FOREST

  PENGUIN BOOKS LTD., HARMONDSWORTH, 1972 COPYRIGHT GERALD DURRELL. 1958

  HUNGARIAN TRANSLATION BORBS MRIA, 1988 HU ISSN 0139-4029

  VIDM KNYVEK EURPA KNYVKIAD, BUDAPEST

  FELELS KIAD OSZTOVITS LEVENTE IGAZGAT SZEDTE A NYOMDAIPARI FNYSZED ZEM (879573/08)

  NYOMTA AZ ALFLDI NYOMDA FELELS VEZET: BENK ISTVN VEZRIGAZGAT

  A NYOMDAI RENDELS TRZSSZMA: 102.66-14-2 KSZLT DEBRECENBEN, 1988-BAN

  A SOROZATOT BORBS MRIA SZERKESZTI A FORDTST AZ EREDETIVEL SOMLY BLINT VETETTE EGYBE

  FELELS SZERKESZT OSZTOVITS LEVENTE MSZAKI SZERKESZT MACZ ZSUZSANNA

  MSZAKI VEZET MIKLSI IMRE KSZLT 12,5 (A/5) V TERJEDELEMBEN

  ISBN 963 07 4630 1

 • Tartalom MAGYARZKODS SALUDOS ELS FEJEZET FAZEKASMADARAK S REGI BAGLYOK MSODIK FEJEZET EGGBERT S AZ ISZONY IKREK KZJTK HARMADIK FEJEZET REPL VIRGOK MEZEJE NEGYEDIK FEJEZET A NARANCS-ARMADILL TDIK FEJEZET BICH-K MINDEN MENNYISGBEN HATODIK FEJEZET SZARVASBORJAK, SZARVASBKK HETEDIK FEJEZET VRSZOMJAS VARANGYOK, MKS MADARAK NYOLCADIK FEJEZET A NGYSZEM MADR MEG AZ ANAKONDA KILENCEDIK FEJEZET SRNYES SRA TIZEDIK FEJEZET CSRGKGY S FORRADALOM KZJTK TIZENEGYEDIK FEJEZET NANDUVADSZAT ADIS!

 • Felesgemnek, JACQUIE-nek, emlkezve a prrimalacokra s EGYB LLATFAJTK-ra.

  Magyarzkods Felesgemmel 1954-ben tett hat hnapos dl-amerikai utunkrl szl ez a beszmol. A

  vilgnak azon a tjn honos fura ngylbakbl s madarakbl szndkoztunk pldnyokat gyjteni, s elevenen hazaszlltani az angliai llatkertekbe. Tervnk szempontjbl kudarcnak bizonyult az t, elre nem ltott krlmnyek sszjtka ugyanis romba dnttte elkpzelseinket. Kt rszletben szndkoztunk vgrehajtani az expedcit. Elszr el akartunk jutni a dl-amerikai fldrsz legdlibb cscskbe, a Tzfldre, s ott libt-kacst gyjteni a Severn Wildfowl Trust szmra. Buenos Airesbe azonban a nyri vakci kells kzepn rkeztnk; hamarosan kiderlt, hogy a dl-argentnai tvidkre, onnan pedig a Tzfldre tart replgpeken hnapokra elre lefoglaltk valamennyi helyet. Nem volt sokkal tbb szerencsnk a hajkkal sem. Eredetileg abban remnykedtnk, sikerl idejben elrnnk utunk cljhoz, hogy befoghassuk a frissen kiklttt fikkat m ez a terv fstbe ment, gyhogy gyjtutunknak errl a rszrl lemondtunk, br a szvnk majd megszakadt bele.

  Msodjra Paraguayt vettk tervbe: nhny htig szndkoztunk gyjtmunkt vgezni, majd knyelmes tempban, szakaszonknt visszatrni a Paran s a Paraguay foly mentn Buenos Airesbe. Csakhogy e a terv is ktba esett ezttal politikai okok kvetkeztben. lmaink risgyjtemnye helyett egymaroknyi pldnnyal knyszerltnk hazatrni Dl-Amerikbl.

  Utunk ugyan kudarcnak bizonyult de nem azrt, mintha nem kaptunk volna egyttrzst s tmogatst a hazaiaktl s az argentnaiaktl egyarnt. No meg aztn: minden kudarcnak megvan a napos oldala s ezt igyekeztem knyvemben megrni.

  Saludos

  A haj befrta magt a kiktbe, mi meg a korltra knyklve bmultuk Buenos Aires krnk kanyarod panormjt. A millinyi villog ablakszemmel megtzdelt felhkarcolk gy magasodtak a harsog kk gre, mint megannyi tarkabarka cseppkoszlop. Mr javban kikttt a haj a fkkal szeglyezett dokkban, de mi mg akkor is csak bmszkodtunk, ttott szjjal: flnk magasodtak az irdatlan pletek, s reszketeg, redztt tkrkpk a fodrozd fekete vzre vetlt. A modern ptszet krl kszl gondolatainkat egy frfi szaktotta flbe: annyira fantasztikusan hasonltott Adolphe Menjouhoz, hogy egy pillanatra meghkkentem: vajon az amerikai kontinensnek azon a rszn vetdnk-e partra, ahov igyekeztnk? Menjou hasonmsa knyesen rakosgatta a lbt a fedlzeten nyzsg bevndorlk hadonsz, ordtoz, fokhagymaszag tmege kztt. Olyan higgadtan, nyugodtan, makultlanul llt meg elttnk, hogy az ember el se hitte: rnykban is harminckt fokot mutat a hmr.

  Gibbs vagyok, a kvetsgrl mutatkozott be mosolyogva. Tv tettem magukrt az els osztlyt. Senki sem kzlte, hogy idelent utaznak.

  Mi magunk is csak akkor tudtuk meg, amikor hajra szlltunk magyarztam. Csakhogy akkor mr ks volt.

  Meglehetsen khm szokatlan lehetett vetett Mr. Gibbs dz pillantst egy

 • tagbaszakadt spanyol parasztra, akinek szvbl jv sercintse alig egy arasszal vtette el Gibbs cipjt. s vlhetleg nyirkos.

  Menten a szvembe fogadtam Mr. Gibbset. Semmisg legyintettem knnyedn. Azt ltta volna, amikor rossz idt kaptunk; akkor

  hatrozottan nedvesnek volt mondhat. Mr. Gibbs tlrzkenyen megborzongott. gy gondolom, nemigen bnjk, hogy partra szllhatnak mondta. Minden rendben

  van, a vmot pillanatok alatt elintzzk. Mr. Gibbset eddig is kedveltem, most azonban mg j adag tisztelet is tmadt bennem

  irnta azrt a knnyed elegancirt, ahogyan belptetett a vmosok bdjba, s mosolyogva, nyjasan, sima modorban vltott nhny szt a vmtisztekkel. A zsebbl elvarzsolt s sr, vrs pecst-kitssel bortott lepednyi rlapok tz perc alatt tpendertettk rendhagy ckmkunkat a bdn, s be a tloldalon egy pr taxiba. Ezek azutn vgigreptettek bennnket az Amazonasszal vetekeden szles, felhkarcolkkal, fkkal, pompzatos parkokkal szeglyezett utckon. Alig egy rval a megrkezsnk utn mr be is voltunk szllsolva egy hatodik emeleti bbjos laksba, kiltssal a kiktre. Mr. Gibbs ezek utn ellebegett a kvetsgre, mivel ebd eltt alkalmasint mg nhny csodt kellett mvelnie, mi pedig ott maradtunk, hogy magunkhoz trjnk a hajt gytrelmei utn. Fl ra hosszat tanulmnyoztuk az argentin telefon hasznlatnak bonyolult mvszett, aztn egy szvvidt rt tltttnk mindazok rtestsvel megrkezsnkrl, akikhez ajnllevelet kaptunk. Ilyenek jcskn akadtak, btym ugyanis hosszabb ideig lt Argentnban, s mivel vilgletben hideg kznnyel viseltetett bartainak a sorsa irnt, megadta nekem a nevket-cmket. Nhny nappal azeltt, hogy elhajztunk Anglibl, levelezlapot kaptam Larrytl a kvetkez rejtelmes szveggel: B. A.-ben ne felejtsd el megkeresni Bebita Ferreyrt, Calle Posadas 1503, Argentnban a legjobb bartunk. Tndri n. Btym gyakran lt el ilyenfajta informcival. Utastsa rtelmben fel is hvtuk Bebita Ferreyrt. Hangja hallatn az volt a benyomsom, hogy egy vadgalambbal beszlek. Els benyomsomat hamarosan mdostottam: a flembe olyan vadgalamb turbkol, amelyiknek humorrzke is van.

  Mrs. Ferreyra? Itt Gerald Durrell. , akkor maga Larry t-t-testvre! De honnan beszl? Ktszer is felhvtam a vmhivatalt,

  hogy megrkeztek-e mr. El tudnnak jnni ebdre? Boldogan! Jjjenek egy ra krl. Viszontltsra. Klnleges teremts lehet mondtam Jacquie-nek, amikor letettem a kagylt. Akkor

  mg nem is sejtettem, hogy ez a valsgnak milyen mrtk albecslse Egy rakor bebocstottak egy csendes utcn egy hatalmas laksba. Az asztalok

  roskadoztak a legklnflbb tmj knyvek alatt kpzmvszeti, zenei s balett albumok kztt regnyek s folyiratok hevertek, hrom nyelven. Hasonl volt a zongora dekorcija is: a kottk az opertl Chopinig leltk fel a zeneirodalmat, a zeneszekrny krl lemezek, Beethoventl Nat King Cole-on t Sibeliusig s Spike Jonesig. Ennyifle nyombl maga Sherlock Holmes sem tudott volna villmdiagnzist alkotni a gazdjukrl. A falon szles kalapot visel gynyr n arckpe fggtt. A szp arc humort, egyszersmind nyugalmat tkrztt. s ez az arc pontosan megfelelt a telefonon hallott hangnak.

  Gondolod, hogy ez ? krdeztem Jacquie-t. Valsznleg. De ezt a kpet biztosan vekkel ezeltt festettk. Most mr nyilvn nem

  egszen ilyen. Ebben a pillanatban gyors, hatrozott lptek hallatszottak a hallbl, s belpett Bebita. Els pillantsra megllaptottam, hogy kettejk kzl az arckp a vesztes. Eleven asszonyban mg soha senkit nem lttam, aki ennyire emlkeztetett volna egy grg istennre.

  B-B-Bebita Ferreyra vagyok szlalt meg. Nyilvn szrevette meglepetsnket, mert

 • kk szemnek kifejezse arrl tanskodott, hogy igen jl mulat. Ugye nem haragszik, hogy felhvtuk? krdeztem. Larry a lelkemre kttte, hogy

  felttlenl keressem meg. Hiszen ez t-t-termszetes. Meg is s-s-srtdtem volna, ha nem hv fel. Larry nagyon nagy szeretettel dvzli. Hogy van az az angyali ember?! Fogalmuk sincs, micsoda angyali radozott Bebita. Csak ksbb tudtam meg, hogy Bebitnak mindenkirl ez a vlemnye, ha elbjol, ha

  undort az illet. Akkor meglehetsen csodlkoztam, hogy pp ezzel a jelzvel illeti a btymat. n sok

  mindennel jellemezhettem volna, de hogy angyali? No nem. Bebita bbja azonban els pillantsra rabul ejtett bennnket, attl fogva jformn nla laktunk, risi s csodlatosan sszelltott menket ettnk vgig, lemezeket hallgattunk, sszevissza fecsegtnk, s pompsan reztk magunkat. Nemsokra mr a vilgon mindenrt hozz fordultunk. Bebitt a legfantasztikusabb krs sem hozta zavarba, s mindig sikerlt mindent megoldania.

  Buenos Airesbe rkezsnk utn hrom nappal rte titervnket az els csaps. Megtudtuk, hogy a legjobb esetben is csak igen-igen tvoli lehetsg van arra, hogy lejussunk a Tzfldre. A lgitrsasg udvarias volt, de flttbb lehangol. Amennyiben hajlandk vagyunk gy tz napig vrakozni, esetleg felszabadul kt hely valamelyikjraton, de grni semmit sem grhetnek. Vrunk s remlnk, mondtuk erre komoran. Ian azzal a javaslattal llt el, hogy ne lzengjnk tz napig leverten s idegesen Buenos Airesben inkbb ruccanjunk ki a krnykre. Ian rgi bartom, Angliban ismerkedtnk meg a hbor alatt. Elhamarkodott lelkesedsben egyszer kijelentette: felttlenl ki kell jnnm Argentnba, gyjttra; mindenben segt. Most aztn ott voltunk a nyakn. Ian felkereste unokatestvreit, Boote-kat, akiknek a fvrostl szz-egynhny mrfldre van hatalmas estanci-juk. Boote-k a minden szletett s odaszakadt argentnaira jellemz nagyvonalsggal kijelentettk, hogy szvesen ltnak.

  gy aztn egy szp reggel rtnk jtt Boote-k kocsija. A mlyrl elkszldott a gyszos kp, langalta Ian, s bemutatott bennnket az ells lsen l szke szpsgnek. Elizabeth Boote volt az, vendgltink lnya. Szpsgn kvl volt mg egy figyelemre mlt tulajdonsga: brhol s brmikor el tudott aludni, mg hozz annyira mlyen s bksen, hogy akr gyt is stgethettek volna a fle mellett. E jeles adottsga miatt azutn Mormotnak becztk, s akrmennyire kaplzott a nv ellen, rajta ragadt.

  ELS FEJEZET

  Fazekasmadarak s regi baglyok Argentna a vilg ama kevs orszgainak egyike, ahol az ember, ha hossz utazsra indul,

  fele trl lthatja a kiindulpontot is meg a vgclt. A krs-krl elterl pampa lapos, akr a bilirdasztal, s szemmel lthatlag egszen a vilg vgig hzdik. Itt-ott lila foltokban bogncs n, amott, mint stt borda, egy fasor, de msklnben semmi sem tri meg a f vgtelen, sima sznyegt.

  Elmaradt mgttnk Buenos Aires klterlete, mint holmi klns kristlyalakzat, gy tnedeztek-villztak a lthatr prjban a szke s elefntcsontszn felhkarcolk, s elttnk nylegyenesen hastott a fves tjba az t. Itt-ott fakzld level, trkeny bokrok tmrltek az tmentn; aranysrga virguk piriny, de annyira dsan n, hogy messzebbrl nem is lehet az egyes virgokat megklnbztetni: klns arany sugrkoszor vezi a boztot, mintha minden egyes bokor prs dicsfnyt viselne. Elhaladtunkban a boztbl olls

 • tirannuszok rebbentek fel: ktelenl hossz farktoll, fekete-fehr kis madarak. Sajtos stlus bukreplsk kzben farktolluk gy nylt-csukdott, akr az oll. Olykor-olykor egy-egy csimang-hja replt t elttnk slyos, tompa szrnyn, csokoldbarna-karamellszn tollruhjnak makultlan, tekintlyes elegancijban.

  Egy-kt rnyi autzs utn a ftrl mlyen barzdlt, poros szekrtra trtnk; mellette takaros kerts hzdott. A kerts minden egyes karjn szikkadt srnak ltsz fura gombcok; az Afrikban ltott termeszfszkekre emlkeztettek, habr valszntlennek tartottam, hogy a vilgnak ezen a dli cscskn termesz akadjon. Trtem a fejem, mi lehet ez a sok mks kitremls, amikor hipp-hopp, egyszer csak kirppent az egyikbl egy madr: alakra akr az angol vrsbegy, hetyke fark s bgys kisjszg, nem nagyobb a rignl, melln halvny zbarna, htn lnk rozsdavrs a toll. Fazekasmadr! Amint meglttam, rbredtem, hogy a kertskarkat kest sok fura srgombc megannyi klnleges fszek, amelynek ez a madr a tervezje s az ptje. Ksbb megtudtam, hogy a fazekasmadr az egyik leggyakoribb, egyszersmind legaranyosabb argentin madr, s a fszke pp annyira jellegzetes eleme a tjnak, mint az ris bogncs.

  Utunk a tenger fel kanyarodott. Mocsaras vidkre rtnk; az utat szles vizesrkok szeglyeztk, az aranyszn pampaszfben fel-feltn lnkzld foltok sr parti ndszegly tgabb vztkrket jeleztek. Gzl- s vzimadarak lptek a fazekasmadr, az olls tirannusz meg a csimang helybe. Pulyka nagysg, hamuszrke, tsks szrny madarak rebbentek fel ers, de nem valami kecses szrnycsapsokkal az t mentn, s vijjogva fuvolztak a fejnk fltt. A csillog, sima vztkrkn csapatostul sztak a kacsk, megannyi jl fslt, dundi zletember; siettek, hogy le ne kssk a vonatot. Akadt kzttk aclkk csr, fekete bbos, pici, takaros szrke rce; hossz, pengeforma csre mgl resen bmul, vaskos vrs kanalas rce; kikent-kifent fekete-szrke tollruhjnak makultlan elegancijban, piros csr kacsa mintha pp akkor mrtotta volna vrbe a csrt ; a jelentktelen kis fekete fej kacsa olyan szernyen siklott a tbbi kztt, hogy az mr-mr a kpmutatssal volt hatros ez a madr ugyanis a kakukk babrjaira tr: msok fszkbe rakja le a tojsait, gyhogy a kikltsnek meg a fikk felnevelsnek keserves feladata a mit sem sejt tvoli rokonsgra hrul. Az iszap bortotta laposon imitt-amott szrke gmet ltni, s jkora tleked tmegben a batlt hossz, grbe csre s mly gyszrl tanskod tollazata les ellenttben van tlteng temperamentumval, ahogyan a tbbit csipkedi, s nagy szrnycsapkodssal kecses piruetteket vg ki a seklyesben. Itt-ott kisebb csoportban skarltbatlt is megpillant az ember unokatestvreik stt tollazata mellett a napnyugtnak megannyi ragyog foszlnyt. A nyltabb, terjedelmesebb vzdarabokon szpsges fekete nyak hattyk kirlyi grdja szik mltsgteljesen; habfehr tollazatuk kiemeli a fej s a kecses v nyak mly feketjt. A fekete nyakak bszke csapata kzt mint megannyi udvaronc, nhny koszkorba hatty szik zmk, dsztelenl fehr s hatrozottan a baromfiudvarbeli rokonsgra emlkeztet madr. Itt, a vz tgabb skjain kis flamingpszmkat is ltni; a magas nd htterben csipegetnek a seklyesekben. Tvolrl olyanok, mintha zld mezben rzsaszn s bborvrs rzsk mozognnak bokrostul. Lassan, mdszeresen lpdelnek a stt vzben, leszegett fejjel, nyakuk jkora rzsaszn S betbe grbl, mindegyikket pecstviaszpiros lba ragasztja nnn elmosd, villz tkrkphez. Eltelve a madrvilg elibm tlalt ds lakomjn, ornitolgiai kbulatban ltem az autban, mst se lttam, csak a tollas testek csillanst, a sima vz gyrzst csobbanst, a szrnyak rebbenst.

  A kocsi hirtelen lekanyarodott a csapsrl, pocsolykkal tarktott keskeny svnyen ztykldtt, ris eukaliptuszok erdsvjn trt t, s egy hossz, alacsony, fehr plet eltt llt meg, amely akr angol tanyahz is lehetett volna. Az ells lsen Mormota felbredt az indulsunk ta tretlen lmbl, s rnk vetette kk szemnek brndos pillantst.

 • Isten hozott Los Ingleses-ben szlt, s finoman stott. Odabent lvezetesen Viktria-korabeli lgkr fogadott stt, slyos btorok, a falon

  kitmtt llatfejek s fakult nyomatok, macskakves folyosk , s mindent belengett a magas, fnyes, mecsetforma olajlmpk kellemesen fanyar parafinillata. Jacquie-t meg engem egy risi szobba szllsoltak, ami azonban eltrplt a kzepn ll hatalmas gyhoz mrten: dagadoz pehelydunnival mintha egyenesen Andersen Borsszemhercegkisasszony-bl lpett volna ki. Mennyei nyoszolya volt, akkora, mint egy teniszplya, s a derkalj em...