Durrell Gerald Allatkert a Kastely Korul

 • Published on
  04-Apr-2018

 • View
  218

 • Download
  0

Embed Size (px)

Transcript

 • 7/30/2019 Durrell Gerald Allatkert a Kastely Korul

  1/79

  1

  Mra Ferenc Knyvkiad

  Gerald Durrell

  LLATKERT A KASTLY KRL

  A fordts az albbi kiads alapjn kszlt

  Gerald Durrell: Menagerie manor

  Penguin Books Ltd. Harmondswerth, Middlessex, England, 1967

  Gerald Durrell, 1964

  Fordtotta Jszay Gabriella Kondor Lajos rajzaival

  Msodik kiads

  Jszay Gabriella, 1979 Hungarian translation

  Hope-nak s Jimmynek,

  a hiteltllpsek,

  az idegcsillaptk

  s az rkk visszatr

 • 7/30/2019 Durrell Gerald Allatkert a Kastely Korul

  2/79

  2

  hitelezk emlkre

  Magyarzat

  Tisztelt Uram,

  szeretnnk felhvni szves figyelmt, hogy hiteltllpst kvetett el. . .

  A legtbb hat v krli zsenge kor gyermek rendszerint a legkivihetetlenebb tervekkel van tele,hogy ha feln, rendr lesz, tzolt vagy mozdonyvezet, engem azonban, amikor ilyen idsvoltam, nem izgattak az effajta fldi becsvgyak. n pontosan tudtam, mit fogok csinlni: sajtllatkertem lesz! Akkortjt nem lttam ebben semmi sszertlent vagy felhbortt -- ma semltok. Bartaim s hozztartozim -- akik mr rgta dilisnek tartottak, tekintve, hogy nemtanstottam rdekldst semmi irnt, aminek nem volt szre, tolla, pikkelye vagy pnclja -- gy

 • 7/30/2019 Durrell Gerald Allatkert a Kastely Korul

  3/79

  3

  fogadtk mindezt, mint gyengeelmjsgem jabb megnyilvnulst. gy vltk, ha nemvesznek tudomst fogadkozsaimrl, hogy sajt llatkertem lesz, vgl is leszokom rla.

  Az vek multval azonban, bartaim s rokonaim nagy megdbbensre, egyre jobbanmegszilrdult ama szndkom, hogy sajt llatkertem legyen, s vgl is, miutn rszt vettemszmos expedciban, amely ms llatkertek szmra hozott haza llatokat, gy reztem,elrkezett az id, hogy szert tegyek a magamra.

  Utols nyugat-afrikai kiruccansomrl tekintlyes llatgyjtemnyt hoztam magammal, amelyetnvrem kertjben rejtettem el, Bournemouth villanegyedben.

  - Csak tmenetileg lesznek itt - nyugtattam meg t, abban a szilrd meggyzdsben, hogyminden rtelmes vrosi tancs, ha egyszer egy ksz llatkertet tall a kszbn, minden t letelhett elkvet az elhelyezsre.

  Tizennyolc hnap kzdelem utn mr nem voltam olyan bizonyos a helyi tancsok rugalmasfelfogsban, a nvrem viszont tkletesen meg volt gyzdve rla, hogy a hts kertjemindrkre az egyik legsznesebb Tarzan-film sznhelyhez fog hasonltani. Vgl a helyikzigazgats fukarlelksgn hajtrst szenvedve s megriadva a Nagy-Britannia mindenszabad embert sjt szablyok s rendeletek nyilvnvalan vgtelen szvevnytl,elhatroztam, feldertem, milyen lehetsgek volnnak arra, hogy llatkertemet a Csatorna-szigetek valamelyikn nyissam meg. Ajnllevelet kaptam egy bizonyos Fraser rnagyhoz, akirlazt lltottk, hogy felvilgosult gondolkozs, jindulat ember, s bizonyra szvesen krlviszmajd Jersey szigetn, hogy megmutassa az alkalmas helyeket.

  Felesgemmel, Jacquie-vel Jerseybe repltnk; ott vrt bennnket Hugh Fraser, kocsijn elvittotthonba, a sziget taln egyik legszebb kastlyba; krs-krl hatalmas, bekertett kertlmodozott a ftyolos napstsben; a grnitkvekbl rakott magas falat srn beltettk asziklanvnyek zuhatagval; XV. szzadi boltvek, gondozott pzsit s sznpompban jtsz

  virggysok. A falak, pletek, mellkpletek gynyr Jersey-grnitbl pltek, amelybenbenne van az szi levelek minden finom sznrnyalata; olyan szpen ragyogtak a napsugarakfnyben, hogy az vszzadnak taln legostobbb megjegyzsre csbtottak. Jacquie-hezfordulva gy szltam:

  - Milyen csodlatos hely lenne ez egy llatkert szmra!

  Nem vehettem volna rossz nven, ha hzigazdm, Hugh Fraser ott nyomban eljul erre amegjegyzsre; az a gondolat, hogy az tlagember llatkert-elkpzelst (roppant szrkebetontmbk s aclrudak) ideteleptsk ebbe a gynyr krnyezetbe, szinte szentsgtrsnekrmlett. mulatomra Hugh Fraser nem jult el, csak rdekldn felhzta a szemldkt, skrdre vont, hogy komolyan gondoltam-e, amit mondtam. Nmileg zavartan vlaszoltam, hogykomolyan gondoltam, de gyorsan hozztettem: termszetesen tisztban vagyok vele, hogy adolog lehetetlen. Hugh azt felelte, szerinte egyltaln nem olyan lehetetlen. Megmagyarzta, ahz a hozz tartoz fldekkel tl nagy ahhoz, hogy magnemberknt fenn tudja tartani, szeretnevalami kisebb laksba kltzni Angliban. Volna-e kedvem kibrelni a birtokot az llatkertcljaira. Vonzbb krnyezetet el sem tudtam volna kpzelni terveimhez, gy mire tlestnk alncsn, megktttk az zletet, s n lettem a Trinity kzsghez tartoz Les Augres kastly jura.

 • 7/30/2019 Durrell Gerald Allatkert a Kastely Korul

  4/79

  4

  Elkpzelhet, mindez mekkora riadalmat s ktsgbeesst keltett ismerseim krben. Egyedl anvremen ltszott megknnyebbls; amikor meghallotta a hrt, kifejtette, hogy br vlemnyeszerint az egsz terv esztelen elgondols, arra legalbb j lesz, hogy a hts kertjt megszabadtsaa vagy ktszz dzsungellaktl, amelyek miatt a szomszdsggal val viszonya mr igen feszlttvlt.

  Hogy mg bonyolultabbak legyenek a dolgok, n nem egyszer, mindennapi llatkertet akartam,a szoksos llatllomnnyal. Az n llatkertem mgtt az az elkpzels rejlett, hogy segtek azllatvilg megvsban. Szerte a vilgban, a civilizci terjedse szmos llatfajt puszttott kivagy cskkentett le elz ltszma tredkre. A nagyobb fajok kzl soknak kereskedelmi vagyidegenforgalmi rtke van, gy inkbb trdnek velk. De mindenfel sztszrva a Fldn egszcsom izgalmas apr emls, madr vagy hll l, s megvsukra vajmi kevs gondot fordtbrki is, mert tpllknak nem alkalmasak, s ruhzatot sem lehet kszteni bellk, s aturistkat sem rdeklik, mert azok oroszlnt s orrszarvt kvetelnek. E lnyek nagy rszeszigetlak, ezrt hazjuk kicsi. A legkisebb beavatkozsra rkre eltnhetnek: patknyok vagymondjuk disznk vletlen beteleptse egy ven bell kipusztthatja ket. Gondoljunk csak adodo -- a Mauritius szigetek kihalt galambfajnak -- szomor sorsra, s megrtjk, mirl van

  sz.

  Az egsz krdst nyilvnvalan megoldan, ha gondoskodnnak rla, hogy a szban forgllatokat mg vad llapotukban megfelel mdon megvdjk a kipusztulstl, de ezt sokszorknnyebb mondani, mint megtenni. De ha meg akarjuk ket menteni, ms vintzkedst isfoganatosthatunk, s ez az, hogy ellenrztt krlmnyek kzt tenyszllomnyt nevelhetnk kibellk parkokban vagy llatkertekben, s gy ha bekvetkezik is a legrosszabb, s a faj vadllapotban kipusztul, legalbb nem veszett el mindrkre. Rendelkeznk majd egytenyszllomnnyal, ahonnan kiemelhetk a flsleges egyedek, s majd egy jvbeli idpontbanvisszahelyezhetjk ket eredeti krnyezetkbe. Mindig azt tartottam, hogy egy llatkertnek ez af feladata, de az llatkertek zme csak mostanban dbbent r erre, s prbl meg cselekedni.

  Azt akartam, hogy az n llatkertemnek ez legyen a legfontosabb feladata. Sajnos azonban, mintminden nzetlen terv, ez is pnzbe kerl. Nyilvnval volt teht, hogy a vllalkozst kezdetbenteljesen zleti szellemben kell vezetni mindaddig, mg nfenntartv nem vlik. Akkor lehetelkezdeni az llatkert igazi munkjt: tenyszllomnyt nevelni ki a ritka fajokbl.

  Ez teht a trtnete viszontagsgainknak s megprbltatsainknak, mikzben az els lpsekettettk a cl fel, amelyet oly nagyon fontosnak tartok.

 • 7/30/2019 Durrell Gerald Allatkert a Kastely Korul

  5/79

  5

  ELS FEJEZET

  llatsereg a kastlykertben

  Kedves Mr. Durrell,

  tizennyolc ves vagyok, ers vagyok, s gyzm szusszal, olvastam

  a knyveit; kaphatnk-e vajon munkt az llatkertjben?

  Ms dolog megnzni egy llatkertet egyszer ltogatknt, s teljesen ms, ha az embernekmagnak van llatkertje, s a kells kzepn lakik: ez idnknt vegyes lvezet. Igaz ugyan, hogy

  a nap vagy az jszaka brmely rjban kirohanhat az ember, s ellenrizheti a gondjaira bzottteremtmnyeket, de azt is jelenti, hogy az ember a nap huszonngy rjn t van szolglatban, sbizony sokszor megeshet, hogy egy kedlyes vacsoravendgsg feloszlik, mert valamelyik llat albt trte, vagy mert elromlott a hllk hzban a ftberendezs, vagy tucatnyi ms ok miatt. Atl persze holt idny, sokszor napok mlnak el egyetlen ltogat nlkl, s az ember mrmrszinte gy rzi, hogy az llatkert valban a magntulajdona. Ezt a kellemes brndot enyhnzavarja az a riadtsg, amellyel szmlink nvekedst nzzk, s sszehasonltjuk a kimaradtbelpti djak sszegvel. De amikor itt a fidny, a napok annyira zsfoltak, a ltogatk olyannagy szmban rkeznek, hogy alig vesszk szre az id mlst, s elfelejtjk, hogy tllptk ahitelnket.

  Az tlagos llatkerti nap mr hajnal eltt megkezddik: az gboltot szinte szrevtlenl megfesti

  a srga fny, amikor az embert felveri a madrdal. Elszr, mg fllomban, nem tudjuk, vajonJerseyben vagyunk-e, vagy jra a trpusokon, mert ugyan a vrsbegy dalt halljuk a nap felszllni, de ezt kzben a turk szapora, vaskos, kiss rekedt rikkantsai ksrik. Felhangzik a rigvidm tilinkja, s amikor fttye elcsndesl, a fehr fej szajk tr ki izgatott, locsogmonolgban. Ahogy az gbolt vilgosodik, az sszevissza kevert, nemzetkzi zenekar lendletbejn, a srgarig versenyre kel a kariama hangos, parancsol vijjogsval, a szarkacsapatboszorknyrikcsolsval felesel a libaggogs s a gymntgalambok finom, panaszosshajtozsa. Ha sikerl tvszelni ezt a zenei rohamot, s jra elszenderednk, durvahirtelensggel jra felriaszt valami zaj, ami nagyon hasonlt az ers szl korbcsolta tvrpznkfurcsa, mly, vibrl zengshez. Ugyanolyan tsszer hatsa van az emberre, mint azbresztra csengsnek; jelzi, hogy Trumpy megrkezett, s ha elg balgk voltunk ahhoz, hogy

  nyitva hagyjuk az ablakot, azonnali vdekez llsba kell vonulnunk. Trumpy szrke szrnyagmimadr, legbizalmasabb ornitolgus bartai a Psophia crepitans nven ismerik. Feladata azllatkertben hromszoros: idegenvezet, beiktat s falu bolondja egyszerre. Az igazat megvallvarosszul sikerlt csirkhez hasonlt, komor tollruhja olyan nyomaszt, mint egy mlt szzadbeligyszruha; teste nagy rszt stt tollak bortjk, a torkn mintha sznjtsz selyem nyakkendthordana. Az sszhatst hamuszrke szrnyak enyhtik kiss. Stt szeme nedvesen csillog, smagas, dombor homloka olyan szellemi kpessgeket sejtet, amelyeknek nincs birtokban.

 • 7/30/2019 Durrell Gerald Allatkert a Kastely Korul

  6/79

  6

  Trumpy -- valamely, csak ltala ismert okbl -- szilrdan meg van rla gyzdve, hogy els slegfontosabb ktelessge minden reggel bereplni az ember hlszobjba, s tjkoztatt adni,mi trtnt az llatkertben az j folyamn. Indtkai nem teljesen nzetlenek, mert azt is elvrja,hogy megvakarjuk a fejt. Ha tl mlyen alszunk, vagy tl lustk vagyunk ahhoz, hogy dvzlkiltsaira kiugorjunk az gybl, az ablakprknyrl a fslkdasztalra szkken, azt gazdagon

  felkesti a maga mdjn, s a teljestmnye feletti elgedettsgben erteljesen rzogatva farkt,az gyra ugrik, ahol fel-al stlgat, recsegve, mint egy megkerglt csell, mg csak nembiztostjuk, hogy teljes figyelmnk az v. Mieltt jabb rdekes emlkeket helyezne el abtorokra vagy a sznyegre, az ember knytelen kimszni az gybl, becserkszni s elkapnikelmt (flttbb nehz feladat, hiszen a madr igencsak mozgkony, mi meg borzasztlmosak vagyunk!), kilkni az ablakprknyra s becsukni az ablakot, nehogy jra betrhessen.Miutn Trumpy ekknt felbresztett, lmosan tprengnk, vajon rdemes-e mg visszafekdni azgyba, vagy inkbb keljnk-e fel. Az ablak alatt most t-hat les sikolybl ll seglykilts-sorozat hangzik, feltehetleg egy rossz szoprn vist, mintha pp a torkt metszenk el. Halenznk az udvarra, a brsonyzld gyepen, a levendulasvny mellett nneplyespvatykcsapatot lthatunk, ahogy a harmatos fvn keresglnek, mg krlttk a pvakakasragyog farktollait magasra tartja: olyan, mint fantasztikus, rezg szkkt a napsugrban.Egyszer csak becsukja legyezjt, htraveti a fejt, s elnyomja a reggel hangjait idegtprikoltsaival. Nyolckor megrkezik a szemlyzet, halljuk, ahogy kiltozva kszntik egymst avdrcsrmpls, sprsuhogs kzepette, ezzel aztn vgkpp befullad a madrdal. Az emberbelebjik valami ruhba, s kilp a friss, hvs reggelbe, hogy megnzze, minden rendben van-eaz llatkertben.

  A hossz, emeletes grnitpletben -- valaha hatalmas prshz volt, almabort ksztettek benne --most, hogy a majmoknak s ms emlsknek alaktottuk t, nyzsg az let. A gorillkat ppmost engedtk ki, hogy feltakartsk a ketrecket, s az iskolbl szabadult gyerekek tltengletkedvvel vgtatnak fl-al a teremben, nagy igyekezettel prbljk letpni a tblkat,elrngatni a villanyfttesteket talapzatukrl vagy szttrni a neonlmpatesteket. Stefan"

  sprvel a kezben felgyel a majmokra, ber szemmel figyel, hogy mg tbb krt ne tegyenek,mint ami felttlenl szksges. A gorillk ketrecben a gmbly s mindig mosolyg Mike s aWellington-orr s rpacukorszn haj Jeremy sernykedik, felsprik a gorillk ittlaksnak elznapi velejrit, s mint a hpelyheket, szrjk ki a padlra a friss, fehr frszport.

  -- Minden rendben van -- nyugtatnak meg --, senkin sem szlelhetk az j folyamn kifejldttbetegsg tnetei.

  Az j nap kezdett izgatott vrakozssal dvzl llatok nyzsgnek ketreceikben, J reggelt!"kiltsokkal kszntnek. A mankp, stni fekete, Etm nev celebeszi majom a drtbakapaszkodik, vicsorgssal dvzl, s les, kuncog hangokat hallat. A gyapjas szr,narancsszn szem monguz makimajmok grl gra pattannak, kutyaknt csvljk hossz,vastag farkukat, s hangos, meglepen disznszer rffensekkel hvogatjk egymst. Lejjebb,hts lbain lve, fogodzfarkt egy g kr csavarva s lakhelyt olyan arccal vizsglva, mintaki pp most kapott dszpolgrsgot, Binty lthat, a binturong; holmi rosszul sikerlt kandalleltti sznyegre emlkeztet, amelynek egyik vghez furcsa keleti fejet illesztettek, hossz,bojtos flekkel s kerek, dlledt, kifejezstelen szemmel. A kvetkez ketrec resnek rmlik, deha az ember vgighzza ujjt a drton, egsz csapat apr, fehr selyemmajom tdul elszalmagybl, csicseregve s trillzva, mint egy raj kanri. A legnagyobb kzttk Bajusz, az

 • 7/30/2019 Durrell Gerald Allatkert a Kastely Korul

  7/79

  7

  oroszlnmajmocska, hossz, hfehr, lg, harcsabajsza fensgesen lengedezik, ahogyhatalmasra ttott szjjal, nyelvt szaporn fl-al rezegtetve dvzl bennnket.

  Fent, az emeleten a papagjok s trpepapagjok kszntnek hatalmas hangzavarral: harsnysiptsok, olajozatlan sarokvasra emlkeztet nyekergs, rikkantsok, kezdve Suku, a szrkepapagj pomps madr vagyok"-fle dicsekvstl az egynibb cspd meg, te buta" kiltsig,amit Blanco, az amazoni tekuma rikcsol. Odbb a gynyr arany prmjkn csokoldsznfoltokkal dsztett petymegek illannak higanyknt ketreck gain. Olyan hosszak, hajlkonyaks rzkenyek, hogy inkbb kgyknak ltszanak, mint emlsknek. A szomszdban, kt mellsmancst illedelmesen sszekulcsolva, Queenie, a fn l prducmacska bmul rd nagy,borostynszn szemmel, gyengn rezegtetve farka hegyt. Egsz csapat gyors lb, vidmtekintet, kvncsi kp monguz topogja krl szorgalmasan ketrect, hogy tvgyat csinljonmagnak a reggelihez. A srts armadillo egykedven fekszik a htn, mancsai s orrcimpimozognak, rzsaszn, rncos hasa hullmzik, ahogy hatalmas tl telekrl sz des lmokat.Rpillantva esznkbe jut, hogy megint itt lenne az ideje fogykrra fogni, klnben jrni se tudmajd, s az ember fogadst kt nmagval, hny ltogat figyelmezteti majd a nap folyamn,hogy az armadillo a htn fekszik, s nyilvnvalan haldoklik; eddig a cscs tizent ltogat volt

  egyetlen nap alatt.

  Kvl vdrcsrmpls, ftyrszs jelzi a lefegyverz mosoly Shep rkezst. Vgigmegynkvele a szles kocsifelhajtn a hossz, tizenkt lb -- kb. hrom mter s hatvan centimter- magasgrnitfal mellett; szinte lngol most a virgz sziklanvnyektl, s leballagunk a mlyen fekvthoz. A hattyk s kacsk sietve sznak fogadsra, amint eledeles vdrt kibortja a vz szln.Sheptl rteslnk, hogy madr gondozottai kzl egyik sem betegedett meg, pusztult el vagyrakott tojsokat, gy nyugodtan folytatjuk krtunkat.

  A madrhz szinte sztrobban a madrdaltl s a nyzsgstl. Madarak -- minden nagysgban ssznben -- hem...

Recommended

View more >