Economia Si Gestiunea Intreprinderii

 • View
  25

 • Download
  2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Suport de Curs

Text of Economia Si Gestiunea Intreprinderii

 • ECONOMIA I GESTIUNEA NTREPRINDERII

  SUPORT DE CURS

 • CURSUL NR. 1

  Economia ntreprinderii i ntreprinderea. Concepte i trsturi

 • Conform DEX ntreprinderea este definit ca fiind unitatea economica de producie, prestri de servicii sau de comer. Dicionarul de economie (Ni Drobot) definete ntreprinderea ca fiind unitatea economic productoare care se caracteri-zeaz printr-un gen specific de activitate, printr-o funcionalitate si organizare tehnologic, prin capacitatea de a produce anumite bunuri, de a se conduce i gestiona raional, precum i prin autonomia sa financiar.

 • Relaia dintre conceptul de economie i conceptul de ntreprindere exprim faptul c ntreprinderea este componenta fundamental a economiei naionale, celula sa de baz.Economia ntreprinderii abordeaz relaiile macro micro n sensul desfurrii proceselor generale de producere a bunurilor si serviciilor, administraiei si consumului.Studiul raporturilor macro micro permite fundamentarea tiinific a deciziilor privind alocarea eficient a resurselor la nivelul ntreprinderii, mai buna selectare a pieelor si cunoaterea tipului de concuren, adaptarea ntreprinderii la mediul economic i influenarea acestuia.

 • Obiectul de studiu al economiei ntreprinderii

  Economia ntreprinderii este o disciplina teore-tico aplictiv care asigur cunotine fundamen-tale despre procesele economice care au loc la nivel microeconomic, dar direcioneaz abordrile spre domeniul economico organizatoric.Economia ntreprinderii face parte din grupa tiinelor economice care se ocup cu relaiile i procesele ce au loc n subsistemul tehnico productiv i subsistemul informaional decizional al ntreprinderii. Economia ntreprinderii, ca disciplin aplicativ, se bazeaz pe aplicarea principiului fundamental al maximizrii profitului n unitile economice.

 • Obiectul de studiu al economiei ntreprinderii, ntr-o formulare global, este microeconomia, neleas prin modul de manifestare a comportamentului agenilor economici, ntr-un anumit cadru instituional care faciliteaz legturile dintre acestia n economia naional.Economia ntreprinderii are dou componente structurale:Teoria economiei ntreprinderii;Politica economic a ntreprinderii.Teoria economiei ntreprinderii studiaz stabili-rea raporturilor funcionale dintre componentele structurale ale ntreprinderii, modul de desfurare a fenomenelor economice, relaiile cauz efect ale proceselor economice i legturile cauzale.

 • Politica economic folosete principii i instru-mente din teoria macro i le aplic sub forma unor seturi de politici (financiare i de credit, fiscale, de exploatare, etc.) la cazuri concrete pentru a determina un anumit curs al desfurrii evenimentelor n scopul atingerii anumitor obiective ale ntreprinderii.Economia ntreprinderii asigur cunotinele de baz privind ntreprinderea, necesare aprofundrii unor domenii distincte ale tiinelor economice i a practicii manageriale.Gestiunea ntreprinderii o nelegem ca o succe-siune de decizii prin care managementul (decidentul) se asigur c obiectivele stabilite vor fi atinse.

 • Obiectivele fundamentale ale ntreprinderii

  Obiectivele fundamentale ale unei ntreprinderi pot fi:1) Organizarea activitii prin care s se asigure satisfacerea ntocmai a cererii. Acest obiectiv se poate realiza prin trei direcii:- produce i apoi vinde;- produce ce se cere;- produce ce s-a vndut deja.2) Reducerea costurilor. Acest obiectiv l considerm fundamental, i nu creterea profitului deoarece, n general, preul este impus de ctre pia (obinerea profitului este de la sine neles).

 • 3) Reducerea timpului de livrare. Respectarea acestui principiu are ca efect diminuarea produciei pe stoc i creterea flexibilitii ofertei.4) Creterea fiabilitii i calitii produciei. Prin acest principiu se impune creterea fiabili-tii funcionrii sistemului de producie, respec-tarea obligaiilor la termen, oferirea unor produse de calitate. Calitatea este o ateptare a clientului.5) Creterea flexibilitii produciei.Prin realizarea acestui obiectiv presupune gsirea unor soluii prin care s fie posibil producia la comand n condiiile produciei de mas.

 • 6) Creterea gradului de integrare i motivare a personalului.Realizarea acestui obiectiv se face pornind de la caracteristicile culturii manageriale, prin gsirea unui sistem adecvat de motivare a peronalului prin care angajaii s-i poat ndeplini obiectivele (aspiraiile), contribuind astfel la realizarea obiec-tivelor organizaiei.

 • Principalele trsturi ale ntreprinderii

  a) ntreprinderea este o unitate de producie.Aceast trstur este determinat de urmtoarele:- produce bunuri, lucrri i servicii combi-nnd factorii de producie;- produce valoare, care se adaug celei pe care o ncorporeaz bunurile prelucrate;b) ntreprinderea este o unitate organizatorico administrativ deoarece: - are un colectiv unitar de management;- are un sediu i teritoriu precis stabilite;- funcioneaz pe baza unor reglementri.

 • c) ntreprinderea este o unitate economic deoarece:- are un program i o strategie bine determi-nate;- urmrete creterea eficienei economice;- asigur o anumit corelare a factorilor de producie pentru a obine rezultate economice ct mai bune;- are relaii economice cu alte ntreprinderi, cu statul i cu propriul su personal.

 • d) ntreprinderea este o entitate socialCa entitate social, ntreprinderea are n vedere caracteristicile grupului social, si anume:- grupul social este constituit pentru reali-zarea unui obiectiv economic;- grupul este constituit din persoane active, specializate;- grupul are o organizare intern (ierarhie, reea de comunicare);- grupul este eterogen;Pentru organizarea grupului sunt necesare: - realizarea unui sistem informaional;- realizarea unui sistem de management al resurselor umane.

 • e) ntreprinderea este un centru de decizie.n cadrul ntreprinderii se adopt o multitudine de decizii. n acest scop trebuie adoptat o structur organizatoric corespunztoare.f) ntreprinderea este un sistem.Ca sistem, ntreprinederea este format dintr-un ansamblu de elemente n interaciune, structurate astfel: variabile de intrare, variabile de ieire i variabile de comand.ntreprinderea are obiective care-i orienteaz funcionarea i permit organizarea i reglarea sistemului.

 • Tipologia ntreprinderilor

  Economia de pia se caracterizeaz prin existena mai multor tipuri si forme de ntreprinderi a cror coexisten asigur un grad ridicat de diversificare a economiei naionale, valorificarea superioar a resurselor i stimularea iniiativelor private.Tipologia ntreprinderilor reprezint practic o expresie a analizei ntreprinderii prin intermediul a diverse unghiuri de abordare. Criteriile de clasificare sunt variate.

 • Dup forma de proprietate, sunt:2. Dup mrime sunt:

 • 3. Dup forma juridic de organizare pot fi:Societi comercialeSocieti de persoaneSocieti n nume colectivSocieti n comandit simplSocieti de capitalSocieti pe aciuni Societi cu rs-pundere limitatSocieti n comandit pe aciuniRegii autonome

 • 4. Dup ramura n care funcioneaz,pot fi:

 • 5. Dup tipul produselor realizate, pot fi:6. Dup apartenena naional, pot fi:

 • CURSUL NR. 2

  Abordarea sistemic a ntreprinderii

 • Sistemul este un ansamblu de elemente n interaciunea lor dinamic organizat n vederea realizrii unui scop. Ca organism economico social, ntreprinderea are o structur sistemic n care diferitele sale componente se condiioneaz reciproc. Totalitatea elementelor componente, n interaciunea lor, constituie mecanismul de funcionare al ntre-prinderii.Teoria general a sistemelor consider fenome-nele i procesele economice ca sistem, adic un ansamblu organizat de elemente independente, aflate n interaciune activ sau numai potenial.

 • Un sistem se definete prin urmtoarele noiuni:Elementele sistemului, entiti materiale sau abstracte ce constituie componenta constructiv a sistemului;Proprietile elementelor;Relaiile, raporturile dintre elemente.

  Sistemul poate fi definit de:Mulimea elementelor sale;Mulimea conexiunilor interne i externe;Intrrile i ieirile din sistem;Finalitatea sistemului;Comportarea si capacitatea de funcionare a sistemului.

 • Schematic, ntreprinderea sistem este se pre-zint astfel: Fig. 2.1 ntreprinderea sistem

 • Caracteristicile sistemului ntreprindereSistemul ntreprindere prezint o serie de carac-teristici care trebuie avute n vedere pentru a-i asigura funcionalitatea. Acestea sunt:ntreprinderea este un sistem social;ntreprinderea este un sistem economic;ntreprinderea este un sistem deschis;ntreprinderea este un sistem organic adaptiv;ntreprinderea este un sistem dinamic;ntreprinderea este un sistem complex;ntreprinderea este un sistem autoreglabil i autoorganizabil;ntreprinderea este un sistem cu comportament finalist;ntreprinderea este un sistem supus proceselor entropice.

 • CURSUL NR. 3

  Mediul ntreprinderii

 • Fiecare ntreprindere i desfoar activitatea n cadrul unui macrosistem. Influenele acestuia asupra ntreprinderii se manifest prin mediul ambiant n care i desfoar activitatea i n care aceasta i gsete valorificarea rezultatelor sale.Prin mediul ambiant al ntreprinderii se nelege, n general, ansamblul organizaiilor, ntreprinz-torilor i factorilor a cror existen influeneaz sau poate influena comportamentul i perfor-manele ntreprinderii.

 • Analiza diferitelor circumstane existente i a efectelor acestora asupra economiei i gestiunii ntreprinderii pune n eviden trei tipuri de mediu:Mediu stabil unde schimbrile sunt rare, de mic amploare i uor previzibile;Mediu schimbtor unde schimbrile sunt frecvente, de o amploare variat i n general previzibile;Mediu turbulent unde schimbrile sunt foarte frecvente, de amploare variat, cu incidene profunde asupra activitii ntreprinderii i greu de anticipat.