Els llibres i Sant Jordi

 • Published on
  11-Mar-2016

 • View
  215

 • Download
  0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Text que explica el significat de la festa del llibre

Transcript

 • Pgina 1

  Alg sap per qu es regalen llibres per Sant Jordi?

  Totes i tots sabem perfectament que per Sant Jordi es regalenroses i llibres. I qui ms qui menys sap per qu s tradici regalarroses: diu la llegenda que quan el cavaller Sant Jordi va matar el drac,de la sang va crixer una rosa vermella. El cavaller, la va collir i la varegalar a la princesa. Fins aqu tots estem dacord, oi?

  Per... i, els llibres, don surten? Que potser el drac llegia unaestoneta abans danar a dormir? O potser el cavaller feia de bibliotecari elscaps de setmana? O era la princesa, que escrivia novelles policaques encomptes de brodar?

  Res de tot aix! Resulta que el 23 dabril coincideixen dues festes: ladiada de Sant Jordi i el Dia del llibre. I per qu existeix un dia pel llibre i, encanvi, no se celebra el Dia dels Esprrecs o el Dia de lOlla de Pressi? O elDia de les Sandlies amb Sivella? Doncs perqu a un escriptor i editorvalenci que es deia Vicent Clavel se li va acudir, fa ms de setanta anys,que seria una bona manera de difondre els llibres i la lectura.

  I rumiant rumiant quin seria el millor dia de lany per a fer lacelebraci, van triar el dia del naixement dun geni de la literatura: Miguel deCervantes, lautor de Don Quijote de la Mancha. Aquest bon senyor havianascut un 7 doctubre i les primeres festes del llibre es van fer en plenatardor. Per com que amb fred i vent no ve gaire de gust passejar i mirarparadetes de llibres, la festa no tenia xit. Aleshores van buscar una altrasoluci: commemorar el dia de la mort de lescriptor, que s justament el 23dabril!

  I no us cregueu que el Dia del Llibre tan sols se celebra a Catalunya.Lany 1995, embadalits per la festassa que organitzem pels carrers, laUnesco va declarar el 23 dabril Dia Mundial del Llibre i dels Drets dAutor.Poca broma! I una altra coincidncia: William Shakespeare, lescriptorangls ms fams de tots els temps, tamb va morir un 23 dabril.

  O sigui, que la princesa brodava, el cavaller batallava i el drac treiafum pels queixals, com mana la tradici. I els llibres, a banda. El que ningno sap s que el dia 23 dabril jo celebro la meva diada particular: el Dia dela Vagncia Absoluta. Agafo un llibre, majec sota un pi i... Apa-siau!