Exercicis Teatrals

  • View
    25

  • Download
    6

Embed Size (px)

Text of Exercicis Teatrals

EXERCICIS DE TCNIQUES TEATRALS Expressi corporal, tcniques de veu, improvisaci, jocs de conana, interpretaci Moltes vegades sentn el teatre a nivell escolar com la selecci dun text, la seva memoritzaci, la planicaci duns assaigs i la seva posterior posada en escena. El resultat nal pot ser una mica decebedor, o si ms no pobre, si no sha fet un treball previ per tal dexercitar diferents aspectes del fet teatral, com per exemple: el treball collectiu i els exercicis per millorar la dicci, la vocalitzaci, el control corporal, el moviment, sense oblidar aquells que sn tils per vncer la timidesa i la vergonya. Per aquest motiu per ajudar a millorar les aptituds dels alumnes respecte al teatre, sha de donar als nois i noies una srie de prctiques i tcniques que augmentin les seves possibilitats tan expressives com creatives. s amb aquesta intenci que en aquest segon bloc recullo una collecci de ms de cent exercicis prctics de diferents tcniques teatrals.

Molts autors coincideixen a armar que el teatre s bsicament un llenguatge, i com a tal cal aprendre a utilitzar aquest nou instrument de comunicaci; aix doncs, cal treballar unes tcniques especques per arribar a aconseguir un cert domini daquest llenguatge. A lhora de fer la selecci dels exercicis he procurat que la majoria siguin: Fcils i assequibles, precisament perqu no sigui necessari el domini de cap destresa especca que pugui retreure tan alumnes com professors Atractius, per tal que els exercicis resultin divertits. Participatius, de manera que la naturalesa dels exercicis afavoreixi la integraci de tothom. Grupals, per poder-los treballar de forma collectiva.

1

Aquests exercicis es presenten amb la segent estructura: Ttol de lexercici Classe dexercici: Els exercicis estan classicats en diferents categories (jocs de conana, expressi corporal, tcniques de veu, improvisaci, interpretaci...) Dicultat: Els exercicis estan classicats en tres nivells de dicultat (fcil, mitjana i alta o difcil). Descripci: On sexplica com sha de realitzar lexercici Orientacions: On sapunten alguns consells i suggeriments prctics.

1- Exercici de presentaci 1* Classe dexercici: Exercici inicial de presentaci, per comenar a conixer els components del grup. Dicultat: fcil Descripci: Per exemple: Drets en cercle, A es presenta: jo sc Joana; B continua: Aquesta s Joana, jo sc Llus; i aix successivament. Orientacions: Els exercicis de presentaci sn els primers que cal realitzar, serveixen per trencar el gel inicial i comenar a conixer els components del grup classe.

2

2- Exercici de presentaci 2 Classe dexercici: Exercici inicial de presentaci, per comenar a conixer els components del grup. Dicultat: fcil Descripci: Es fa una rotllana. Una persona surt al centre del cercle i fa una posa al temps que diu el seu nom en veu alta, tota la resta del grup imita la posa i diu el nom. Per torn, tot el grup ha de fer aquesta mena de presentaci. Orientacions: Els exercicis de presentaci sn els primers que cal realitzar, serveixen per trencar el gel inicial i comenar a conixer els components del grup classe.

3- Limant Classe dexercici: Exercici dexploraci del cos i el moviment Dicultat: fcil Descripci: Per parelles. Un posa la m a un pam de la cara del company o companya. Iniciar moviments amb la m lentament , el company sha de deixar guiar. Explorar fora postures. Orientacions: Aquest s un bon exercici per comenar lexploraci del cos i de les seves possibilitats de moviments. Ha de ser un dels primers exercicis preparatoris a lexpressi corporal. Tamb serveix per reforar la conana i la coneixena entre els membres del grup classe.

* Els exercicis marcats amb un astrisc sn traduccions del llibre: Prcticas de dramatizacin de Tomas Motos y Francisco Tejedo. Madrid Ed. La Avispa 1999. 3

4- El nom amb rodol Classe dexercici: Exercici inicial de presentaci, per comenar a conixer els components del grup classe. Dicultat: fcil, depenent dels recursos de vocabulari i dimprovisaci dels alumnes. Descripci: Cada persona ha de completar la frase: Alcia al pas de.... inventant una paraula que rimi amb meravelles. Comenar una nova ronda, per en aquest cas es substituir el nom dAlcia pel propi nom, que tamb haur de rimar amb el dun pas inventat. Per exemple: Josep al pas del bon cep o Carla al pas que no parla. Orientacions: Els exercicis de presentaci sn els primers que cal realitzar, serveixen per trencar el gel inicial i comenar a conixer els components del grup classe. En aquest cas a ms, ja permet identicar quins alumnes sn ms rpids improvisant. 5 Reps corporal* Classe dexercici: Exercici dexploraci del cos. Dicultat: fcil Descripci: a) Estirats a terra. Primer sha de fer una relaci mental de totes les parts i punts del cos que estan en contacte amb el terra: talons, cuixes, natges, espatlles, etc. b) Tot seguit sha de fer una repassada mental de tot el contorn del cos, de tota la superfcie corporal. c) Per ltim es pren conscincia de lespai interior. Exemple la m : primer la palma, el dors i nalment lespai interior de la ma. Orientacions: Aquest s un bon exercici per comenar lexploraci del cos. Tamb s un exercici que requereix un certa concentraci. Es pot repetir al llarg de les primeres setmanes de classe.

4

6 Respiraci per un sol forat del nas Classe dexercici: Exercici de respiraci i dexploraci del cos. Dicultat: fcil Descripci: Exercici que cal fer assegut cmodament. Posem un tros de cot (boleta) damunt el palmell de la m, llavors sacosta la m molt a prop dun orici del nas, amb laltra m tapem laltre orici. Sha de bufar amb lnic orici lliure per fer saltar la boleta de cot de la m. Repetir alternativament amb els dos oricis nasals. Orientacions: Exercici recomanat per preparar altres exercicis de veu. Es pot repetir com una tcnica prvia a molts exercicis on la veu sigui la protagonista. 7 Lombra* Classe dexercici: Exercici dexpressi corporal i ritme. Dicultat: fcil Descripci: a) Per parelles, un es posa darrera el company o companya mirant-li lesquena. Ha de reproduir tots els moviments com si duna ombra es tracts. Per ajudar, es pot posar una msica de fons. b) Es pot fer aquest mateix exercici en grups de tres, quatre, cinc, etc. persones. Orientacions: Aquest exercici combina lexpressi corporal, la sincronitzaci de moviments i la creativitat. Tamb s una primera aproximaci a la coreograa en grup. 8 Creativitat corporal amb msica Classe dexercici: Exercici dexpressi corporal i ritme. Dicultat: fcil Descripci: Exercici que consisteix en anar movent progressivament les parts del cos al comps duna msica. Primer dit, dits, m, mns, bra....i anar afegint totes les parts anatmiques, des del cap ns acabar amb els peus.

5

Orientacions: Aquest s un exercici inicial dintroducci a la dansa. Tamb treballa les diferents articulacions i per tant s un bon exercici dautoconeixement del cos. 9 Xafarderies Classe dexercici: Exercici de coneixement i conana. Dicultat: fcil Descripci: Primer, per parelles, i en secret, es confessen algun petit secret, hobby, somni, pecat.... Segon, van caminant lliurement i quan es troben amb algun company o companya saturen i li expliquen en veu baixa el secret, hobby, somni, pecat,...per sense dir el pecador. Tercer, a mesura que el joc avana cada vegada hi haur ms xafarderies de qu parlar. Quart i per acabar, cal que cada alumne busqui aquell company o companya amb qui tingui una mica de coincidncia, des del punt de vista del secret, hobby, somni, pecat,...per aix haur danar preguntant (a partir de la informaci acumulada) a la resta de companys al respecte. Orientacions: Un exercici tpic diniciaci, per anar agafant conana mtua. Sha de realitzar la primera o segona setmana, tot just comenat el curs. 10 - Palmell amb palmell* Classe dexercici: Exercici dexpressi corporal. Dicultat: fcil Descripci: Exercici en parella. Cara a cara, posar els bra estirat tocant-se amb el palmell de la m amb la del company o companya. Comenar un moviment. Veure qui dirigeix o qui es dirigit.

6

Orientacions: Aquest exercici sha de realitzar a les primeres classes, a part de servir per un coneixement del propi cos, tamb s til per establir jocs de conana entre els alumnes.

11 Vibracions en grup* Classe dexercici: Exercici de respiraci i contacte fsic Dicultat: fcil Descripci: Aquest exercici sha de fer amb els ulls clucs. Primer posar-se cada un ajupits al llarg de la sala, millor tocant amb la paret. Comenar una respiraci pausada. Al cap duna estona, es posen drets i es comena a avanar cap el centre de la sala, poc a poc i amb els braos estirats cap endavant. Quan toquem un company o companya hem dentrellaar la ma dreta i continuar el periple ns a contactar amb un altre company o companya, llavors entrellaar la m esquerra. Prosseguir movent-se amb tot el grup entrellaat. Al cap dun temps deslliurar-se i tornar a cercar un rac prop de la paret on ens estirarem i seguirem amb les respiracions. Orientacions: Aquest exercici sha de realitzar a les primeres classes, s til per establir jocs de conana entre els alumnes.

7

12 Fitxa de presentaci Classe dexercici: Exercici inicial de presentaci, per comenar a conixer els components del grup. Dicultat: fcil Descripci: Cal disposar dun full de paper en blanc per cada alumne/a Autodescripci fsica: Lalumne/a ha de fer una descripci del seu fsic, expressant com se sent, que li agrada i que li desagrada del seu fsic. Procurant ser sincers. Autodescripci psicolgica: De la mateixa manera, lalumne/a ha de descriure el seu carcter, gustos, complexes, illusions, etc. Tamb conv que hi hagi sinceritat. Autoretrat: Ara cal que faci un dibuix (guratiu, realista, surrealista, abstracte, etc.) de la seva persona o personalitat. Pot ser de cos sencer o no, vestit o no,...el que interessa s que el dibuix reecteixi com ell o ella se sent, ms que no pas fer una obra dart. Orientacions: Aquest exercici sha de realitzar a les primeres classes, s t