28
Bil&Motor Fredag 3. mai 2013 Annonsemagasin fra fremover.no/motor Våren er her og det er på tide å vaske bilen og sette på sommerdekkene. I Bil&Motor får du raskt oversikt over nybilmarkedet og hva som rører seg på bil- og motorfronten i Narvik. Foto: Kristoffer Klem Bergersen Vil du gi bilen din det lille ekstra? Side 16 og 17 Bilspa Vårpuss Mister lappen Snart er båtene på vannet! Side 27 Enda flere har fått bøter på Rombaksveien. Side 20 og 21 28-sider Bil&Motor -magasin

Fremovermagasinet mai2013

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

Citation preview

Page 1: Fremovermagasinet mai2013

Bil&Motor

F r e d a g 3 . m a i 2 0 1 3

Annonsemagasin fra

fremover.no/motor

Våren er her og det er på tide å vaske bilen og sette på sommerdekkene. I Bil&Motor får du raskt oversikt over nybilmarkedet og hva som rører seg på bil- og motorfronten i Narvik.

Fo

to: K

rist

off

er K

lem

Ber

ger

sen

Vil du gi bilen dindet lille ekstra?

Side 16 og 17

Bilspa Vårpuss MisterlappenSnart er båtene

på vannet!

Side 27

Enda flere har fått bøter påRombaksveien.Side 20 og 21

28-siderBil&Motor-magasin

Page 2: Fremovermagasinet mai2013

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover2 ANNONSE

Byens nyeste bilMotor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

Sommerseth ASKuga er en av markedets mest komfortable ogstøysvake SUVer. I tillegg kan du velge blantmye ekstrautstyr.

Ford KugaPris: Fra 397.500,-Bensin/diesel: Både bensin og dieselTrekk: AWD system, all wheel driveEffekt: 2l på 140 hkCO2: 154 gr/kmGarantitid: 5 årPerson: Bård Sommerseth

Bentro Bil ASNissan Leaf er en helt avgiftsfri bil, med en eks-trem kjøreglede. En revolusjon på bilmarkedet

Nissan LeafPris: 235.700,- Bensin/diesel: 100 prosent elektrisk.Trekk: ForhjulstrekkEffekt: 110hk, 280nmCO2: 0 i utslippGarantitid: 5 år eller 100.000km.Person: Ole Johnny Pedersen

Toyota NordvikNye Toyota Rav 4 kjøpes av kunden som ønsker en bilmed god komfort og mye plass, samt høy bakkeklaringog god framkommelighet. God driftsikkerhet, lave eier-kostnader og omfattende garanti er jo også på plass forToyota-kunden.

Toyota Rav 4Pris: Fra 316.100,- levert Narvik. Med 4WD fra381.700,-Bensin/diesel: Begge deler, men demobil er diesel.Trekk: Kan leveres m/tohjulstrekk, demobil er 4WD.Effekt: Fra 124 hk, demobil har 150hk/340nmCO2: Fra 127g/km, demobil har 149g/km CO2 utslipp.Garantitid: 5 år/160.000kmPerson: Morten Engdal.

Page 3: Fremovermagasinet mai2013

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 3ANNONSE

Har du lyst på ny bil? Her er noe av det Narviks bilforhandlere har å tilby!

lerfremover.no/motor

AutoCenteret ASVerdens første dieselhybrid!

Peugot 508 RXHPris: 499.000,-Bensin/diesel: DieselhybridTrekk: 4WD (med elektromotorer påbakhjulene)Effekt: 200hkCO2: 107 gr/kmGarantitid: 5 årPerson: Ole Voje

Svebjørn Auto ASMed nye Skoda Octavia får du merplass, mer sikkerhet, mer komfortog kjøreglede for en fornuftig pris.Helt enkelt mer bil for pengene.

Skoda OctaviaPris: Fra 248.500,-Bensin/diesel: DieselmotorTrekk: Forhjulstrekk. 4x4 tilgjengeligfor bestillingEffekt: 105 hk, 105-180 tilgjengeligfor bestillingCO2: 102gr/kmGarantitid: 5 årPerson: Rune Lian

Fagerthun Bil AS Best pris i forhold til utstyr, motor -ytelse og utslipp.

Mazda CX 5Pris: 335.000,- Bensin/diesel: DieselTrekk: 2 hjulstrekkEffekt: 150hkCO2: 144gr/kmGarantitid: 5 årPerson: Ole-Johan Olsen

Narvik Auto ASFordi den er perfekt for henne. Perfekt for han.

Subaru ForesterPris: 397.400,-Bensin/diesel: Dieselmotor Trekk: Symmetrisk 4-hjulsdrift.Effekt: 150hkCO2: 150 gr/kmGarantitid: 5 år.Person: Andreas Voje

Se bilde-serie påfremover.no

Tekst og foto: Kristoffer Klem Bergersen

Page 4: Fremovermagasinet mai2013

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover4 ANNONSE

fremover.no/motorMotor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

Aldri har det vært mer å velge mellom på SUV-fron-ten – og mer skal det bli. Nå er andre generasjon Ford Kuga akkurat rullet avbåten og er på vei rundt til forhandlerne i Norge. Vihar allerede testet den i Spania – og ble imponertover nykommeren.

Større bagasjeromHer svarer Ford på de to viktigste ankepunktene motforgjengeren. Nemlig at den var for trang – og at detvar litt for mye billigfølelse i interiøret. Nye Kuga har lagt på seg åtte centimeter i lengden.Det har særlig kommet bagasjerommet til gode. Nåer den stor nok til å kunne fungere som familiebil forde fleste av oss. Interiøret har blitt mer påkostet – dessuten tilbyrFord svært mye avansert ekstrautstyr.

Gått ned i prisMen selv om den er blitt både større og mer påkos-tet, har den mest interessante Kuga-utgaven faktiskgått ned i pris. Vi snakker 2-liters dieselmotor med automatgir, iTitanium-utgave. Den starter nå på 425.900 kroner,det er ned 20.000 kroner i forhold til modellen denerstatter.

Kjøpt den usett– I første omgang har vi fått 200 biler, men flere erpå vei. Vi er veldig fornøyd med responsen og harsolgt mange Kugaer allerede før bilen er i landet.Kundene har kjøpt den usett, forteller Ford MotorNorges informasjonsdirektør Anne Sønsteby. – Nye Kuga har jo fått veldig mye skryt og det ertydelig at mange har merket seg mottakelsen. Vi gle-der oss stort til at kundene også kan få prøve bilen,sier Sønsteby.

Mondeo sterkt forsinketFor Ford er dette en svært kjærkommen modell.

Forrige Kuga klarte ikke helt å matche storselgerne idenne klassen. Samtidig er neste generasjon Ford Mondeo sterktforsinket, noe som absolutt vil merkes på salgstal-lene.

Godt alternativ– Tror dere mange potensielle Mondeo-kjøpere nå vilvelge Kuga i stedet? – Ja, det ser jeg på som svært sannsynlig. Kuga harvokst til å bli en fullverdig familiebil, samtidig somden naturligvis har fordeler som 4x4 og høy sittestil-ling. Derfor er den et godt alternativ til mange sta-sjonsvogner, mener Anne Sønsteby og legger til: – Men når det er sagt skal vi selge mye Mondeo deneste par årene også. Dagens modell framstår fort-satt som en moderne bil og tibys med det meste avspennende og avansert teknologi.

Spennende bensinmotorNye Kuga kommer fra starten av med to motoralter-nativer, en diesel og en bensin. Dieselmotoren er envelkjent 2-liter på 140 hestekrefter som nå er fintunetlitt på forbruk og utslipp. Bensinutgaven er en 1,6-liter på 182 hestekrefter.Den leveres kun i kombinasjon med automatgir.Rimeligste Kuga starter for øvrig på 382.500 kroner.

Forhandler av Ford i Narvik:SOMMERSETH AS

En av årets mest spennende bilnyheter ruller nåinn i markedet. Lanseringen av andre generasjonFord Kuga starter nå.

2013 Ford Kuga:

Kommentaren:Kuga er en av markedetsmest komfortable og støy-svake SUVer, med et stortutvalg av ekstrautstyr.

Bård SommersethSOMMERSETH AS

Nytt og spennende fra Ford

Den har blitt større og mer påkostet – men går ned i pris

Her kjenner vi igjen det meste fra Ford Focus. Ford er inne i en periode med ganske ungdommelig dashbord-design. Det skjer MYE på denne midtkonsollen.

Tekst og foto;broom.no

Page 5: Fremovermagasinet mai2013

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 5ANNONSE

Vårt anlegg og ansatte har stor kapasitet, vi hjelper deg direkte. Besøk oss helt til kl. 20:00 de fleste dager. Vi har åpent på lørdager.

Velkommen til oss på Sommerseth

Tlf.: 76 91 10 00 - www.sommerseth.net

Sommerseth gir deg fagfolk og kapasitet. Bilen din får effektiv og sikker service hos oss.

Har du tenkt på at et veldrevet, effektivt verksted gir deg en bedre pris?

Nå får du i tillegg en ekstra grunn til å prøve oss:Bestill EU kontrollen hos oss innen 8. juni og motta en verdisjekk på kr 500,- (kontrollen tar vi når det passer for deg i løpet av året).

Ta EU kontroll hos Sommersethog få en verdisjekk på kr 500,-

Page 6: Fremovermagasinet mai2013

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover6 ANNONSE

Motor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

ALT OM BIL I DIN LOKALE NETTAVIS

Hold deg oppdatert på alt innen bil og motor gjennom oss!Spennende artikler og reportasjerOversikt over bruktbiler fra dinlokale merkevareforhandler

Nyttige biltesterSelg din bruktbil lokalt og fåbedre synlighet hos oss

Klikk deg inn på www.fremover.no/motor

Her er ti unyttige ”godbiter” for deg som vilvite unyttige ting om biler:

1: Det som regnes som verdens første bil ble konstruert i 1668, den var damp-drevet og konstruert av beligieren Ferdinand Verbeist.

2: Den første bilen som ble solgt i Amerika var en Buet Dash Oldsomobile. Prisen var 650 dollar.

3: Den raskeste tiden for å ta ut en bilmotor og å sette inn en ny er 42 sekunder. Rekorden ble satt 21. november 1985, og bilen var en Ford Escort.

4: En airbag blåses opp på 40 millisek-under. Airbagen har en fart på 320 km/t når den kommer ut av rattet.

5: Den første bilradioen er fra 1927 og het "Transitone TH-1"

6: Det runde bilrattet slik vi kjenner det i dag, kom første gang i 1898 på en Panhard & Levassor. På den tiden var en ”styre-stang” det vanligste.

7: Ford Puma sies å være den aller første bilen som helt og holdent ble konstru-ert på en PC.

8: Byen med flest registerte Rolls Royce i verden er Hong Kong.

9: En formel 1 bil har en vekt på 550 kg.

10: Ifølge forskning utført av DirectLine så er GPS-navigasjonssystem grunnen til 300 000 trafikkulykker hvert år.

Mange vet imponerende mye om totalt unyttige ting. Slik som rund-etider på skøyter, fotballresultater fra 20 år tilbake, og hvilken skue-spiller som spilte i hvilken film etc.

10 ting du ikke behøver å vite om bilerMen unyttig kunnskap kan være morsom også...

Er Norske biler i ferd med å misteglansen? Ja det kan faktisk virke sånn.Nesten halvparten – 45,5 % - for åvære helt nøyaktig - er enten sorteeller sølvfargede, og det defineres velknapt som farger. I tillegg er mer enn25 % av bilene lakkert i grått.

Hittil I år er det kun 210 nordmannsom har klint til og kjøpet seg gul bil,

mens det samme antallet for ti årsiden var nesten 1500. Også antalletoransje biler går kraftig tilbake, ogbare halvparten så mange selges nåsom for ti år siden.

Heller ikke farger som grønt, blått ogrødt er like populære nå, som tidligereår.

Hvilken farge tror du er mest populær?

Page 7: Fremovermagasinet mai2013

Far & sønn skiller lag!Bla om og les hvorfor...

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 7ANNONSE

fremover.no/motor

Page 8: Fremovermagasinet mai2013

AutoCenteret vokste seg for stort.Istedenfor å kutte ut Subaru har AndreasVoje startet nytt firma - noen få hundremeter unna farens forretning.

Skulle bare hjelpe – Lokalene blir mindre, men mer moder-ne, gliser Andreas Voje mens han sitterpå kontoret til faren.

– Jeg har holdt på i 25 år nå. Sålitt konkurranse må vi tåle, smiler OleVoje.

Et av Andreas første besøk på farens

jobb gikk uvanlig dårlig. Ole Voje haddenettopp hellakkert en BMW. Og lilleAndreas hadde sett faren banke påkarosseri, og bestemte seg for å hjelpehan pappa litt.

– Han sa «æ banke bare litt bil pappa»,rister Ole på hodet.

Andreas har fått høre den historien noenganger.

– Jeg blir vel å få høre den helt til hanhar betalt ned på den bilen, flirer Andreas.Uten at Ole smiler i det hele tatt.

Manglet en mann Ole ville egentlig ikke ha sønnen jobbendehos seg. Bransjen er tøff, konkurransen erhard, og mye er uforutsigbart. Andreassprang mellom bilene, vasket noen avdem, og «var egentlig mest i veien».

– Men vi manglet en mann, så okei, hanfår prøve seg. Dermed var det gjort.Andreas likte seg i bilbransjen.

Siden 2010 har han jobbet fulltid. Oghelt på tampen av 2011 ble det som nåheter Narvik Auto AS etablert i kjellerenhos AutoCenteret AS. Enn så lenge har

Andreas drevet fra kjelleren i farens firma.Og de har egentlig ikke opparbeid seg sinegen identitet. Men nå som nybygget erunder oppføring, begynner Andreas å anekonturene av det som skal bli Narviksnyeste bilforretning.

Fylt med biler – Se her, hele butikken er jo et enestestort reklameskilt, forklarer han mens hanentusiastisk veiver med armene på enstor haug med jord og stein.

– Her blir det parkering. Tenk deg dette

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover8 ANNONSE

Motor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

www as

ww s

Klip

p ut

starter mandag 27. maiMC-kurs starter tirsdag 14. mai

Opplæring:

Trafikalt grunnkurs

– Skal ta farsan Andreas Voje (24) er like gammel som farens bilforretning.Men han har allerede begynt å ta kunder fra Ole Voje.

Page 9: Fremovermagasinet mai2013

- bare fylt med biler. Og utsikt til E6. Allesom kjører forbi her blir å se forretningenog bilene - hver dag på vei inn og ut avNarvik.

Bilutleie, nye biler, brukte biler, bruktim-port, og verksted. Narvik Auto AS kasterseg på dypt vann med en gang.

– Men gjør han det for bra, og tar formange av kundene mine legger vi hanbare ned. Vi eier jo 50 prosent tross alt,sier Ole Voje grav alvorlig, og Andreasbruker et øyeblikk på å skjønne at farenfleiper.

Foreløpig er lokalene tomme, og baredekkhotellet er oppe og går. Men utstyrettil verkstedet er allerede på vei fra Oslo.

Tøff tid Ole smiler til Andreas. Han vet hva som eri vente. De lange dagene, det hardearbeidet og motbakkene som blir å dukkeopp etter hvert.

– Det blir tøft. Du skal jobbe deg inn imarkedet - og det tar tid. Både Andreasog forretningen var 10 år gamle før OleVoje pustet ut, og mente AutoCenteret

var godt etablert. – Men alt har forandret seg. Alt går

kjappere. Da vi startet hadde vi ikke eneneste PC i bygget. I dag kan du ikkegjøre noen ting uten en datamaskin.

Fortsatt en grushaug Andreas bare flirer. Gode råd til tross, hanklarer ikke se alt med erfaringen faren har.

– Men mye erfaring er noe alle forhand-lerne i Narvik har. Vi kan ha en annerledestankegang og friskere tilnærming.Andreas Voje er daglig leder i firmaet, og

tilsammen er de tre mann som går fraAutoCenteret til Narvik Auto. RoyKlubnes, salgssjef med mange års erfa-ring i bilbransjen og Vegard Fikseth, tek-nisk leder som har opparbeidet seg storkompetanse på Subaru.

– Til sammen skal vi bli seks ansatte,sier Andreas Voje mens han ser pånybygget midt i det som fortsatt er engrushaug.

Tekst og foto: Kristoffer Klem Bergersen

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 9ANNONSE

fremover.no/motor

SYNSTEST · KONTAKTLINSER · BRILLER · KIKKERTER · LUPEROffentlig godkjente optikere, Kaarbø & Witt• TLF 76 95 14 20 • NARVIK STORSENTER

Vi har solbrillene

RIV U

T OG T

A M

ED,

FÅ -

20%

SOLB

RILLE

N

GLEDER SEG: Salgssjef Roy Klubnes tar med seg mange års erfaringinn i nye Narvik Auto.

TOMT: Bygget er ferdig, men står fortsatt tomt. Innmaten er på vei ogAndreas håper å kunne starte opp om litt over en måned.

PARKERING: – Tenk deg dette bare fylt med biler, sier Andreas Voje. Der andre ser en haug med grus og stein, ser han en bilforretning ta form.

Page 10: Fremovermagasinet mai2013

Nå har vi en fullspekka sedan - og det er rett og slettimponerende saker det også. Ikke minst liker vi moto-ren, både med tanke på lyd, forbruk og ytelser. Hvordan er den å kjøre?Kort sagt, morsom. Det er mye krefter i motoren, ogunderstellet visste vi fra testen av dieselutgaven erkapabelt til å håndtere det. Her kan du faktisk ha det littmoro når svingene kommer tett. I tillegg sitter du godt og med god støtte i sportsse-tene. Dessuten begynner det å bli godt med utstyr påMazda også - for eksempel kan du få den med radaba-sert cruise control, som justerer farten etter bilen foran.

Finest utenpå eller inni?Forrige testbil hadde sort interiør, sorte lister og sortestoffseter. Det gjorde inntrykket rimelig mørkt og dys-tert. I denne modellen har vi ikke bare fått skinninteriør, deter dessuten kremfarget. Og listeverket

er ikke helt svart, men har litt rødtone i seg. Det er ingen tvil om at dette kler bilen godt. Kremfargetskinn vil naturligvis alltid være en smakssak, men littlyse farger trengs i interiøret for at det ikke skal bli fordunkelt og kjedelig. Designet fungerer forøvrig minst like godt i firedørsutga-ve som stasjonsvogn - kanskje enda litt bedre. Hekkenser i alle fall penere ut på sedanen. Det er elegant ogsporty - og mer spennende enn konkurrentene. Rødlakk er dessuten perfekt for denne bilen - og understre-ker det sporty utgangspunktet.

Hvordan er plassen?Mazda 6 er blitt vesentlig større - også som sedan.Plassen er dermed ganske bra. Ikke minst i baksetet.Her er det nå rom for å boltre seg, i vesentlig størregrad enn forrige generasjon. Bagasjerommet på 489 liter er imidlertid vesentlig min-dre enn sammenlignbare VW Passat sedan og FordMondeo combicupe, med henholdsvis 565 og 540 liter. Det er fullt mulig å legge ned bakseteryggene. Og tak-ket være to smart plasserte håndtak lett tilgjengelig ibagasjerommet, er det også veldig fort gjort. Men visavner kroker til å henge poser på, slik mange andrehar fått.

Går den bra?Det svinger skikkelig av den største motoren med ben-sin. 192 hestekrefter er ikke så mye at forhjulene sliterfor mye med å finne grep. Faktisk er dette vesentlig bedre her enn på den svakeredieselmotoren på 150 hestekrefter. Der ble dreiemo-mentet for stort - og dermed ble det brått mye spinningog du må holde godt i rattet. 0-100 km/t tar 7,9 sekunder. Ikke brennkjapt, menabsolutt kjapt nok. Og akselerasjonen ved kick down iforbindelse med for eksempel forbikjøringer kjennes vir-kelig potent. Dessuten låter det bra - hest og fint, utenå bli plagsomt. Karakteristikken på motoren legger opp til at du gjernemå pushe turtallet litt. Da kommer nemlig effekten forfullt.

Og hva er konklusjonen?Det er tvilsomt at sedanutgaven av Mazda 6 blir enstorselger. Ikke fordi den er en dårlig bil, men fordi detkoster nøyaktig det samme å kjøpe modellen som sta-sjonsvogn. For nordmenn flest vil valget dermed blienkelt. Men det virkelig kuppet får du hvis du bytter ut sedanmed stasjonsvogn - som koster akkurat det samme.Da er det ingen tvil om at Mazda gir mest utstyr, ytelserog effekt for pengene

Forhandler av Mazda i Narvik:FAGERTHUN BIL AS

Vi har fått låne Mazda 6 med den største bensin-motoren, på 192 hestekrefter, i sedanutgave. Tidligere har vi kjørt dieselmotoren med 150 hes-tekrefter som stasjonsvogn - og lot oss imponereover den nye familiebilen fra Mazda.

TEST: Mazda 6 2,5 Optimum:

Kommentaren:Elegant design, innovativsikkerhet og lavt forbruk.Både med automat og manuelt gir.

Frode FagerthunFAGERTHUN BIL AS

Både billig og sprek

Lysere interiør enn forgjengeren frisker opp.

Den ikke bare ser sportslig ut – den er det!

Mazda 6 i sedanutgave er lekkert - særlig i rødt. Og lyst skinninteriør er også kledelig, ettersom det fort blir mørkt med sorte seter/lister/dørtrekk. Ekstra morsomt er detmed en sprek bensinmotor på 192 hestekrefter. (Tekst og foto: broom.no)

T

Skylder millionerBare i Narvik skylder bilistene over 3,6 millioner

kroner i ubetalt årsavgift.

Årsavgiften til Tollvesenet skulle vært betalt den

24. april, men det er det ikke alle som har gjort.

Bare i Fremovers dekningsområde skylder bilis-

tene nemlig over 8,8 millioner kroner i forfalte

krav til Tolllvesenet. På landsbasis skylder bileiere

staten totalt 795 millioner kroner, skriver Avisa

Nordland.

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover10 ANNONSE

fremover.no/motorMotor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

Page 11: Fremovermagasinet mai2013

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 11ANNONSE

mazda.no

" Hurra for automatkassen!"DinSide.no 15.10.2012

" Sexy 6'er. Førsteinntrykket av bilen er at Mazda er inne på et gullspor"Autofi l nr 13 - 2012, Knut Arne Marcussen

" Sexy Mazda6. Med det nye designspråket er nye Mazda6 en nytelse for øyet. Med selskapets nye teknologi i tillegg er det mye som tyder på at det er en vellykket bil"Finansavisen Motor 15.09.2012

zzoooo}}-zz

oooo}} REN KJØREGLEDE– HELT NYE

M{ZD{6

Pris fra:

330 000,-SKYACTIV-teknologi kombinerer sterke motorerog lavt drivstofforbruk

Bensin 2.0 l fra 145 hk og diesel 2.2 l fra 150 hk

Førsteklasses sikkerhetsteknologi

Godt utstyrt med bl.a. cruise control,autobrems, lettmetallfelger, Bluetooth ogregnsensor som standard på alle utstyrsnivåer

Opplev 360-graders visning med vår gratisMazda6-app. Last den ned fra App Store ellerGoogle Play.

Drivstofforbruk kombinert kjøring 3,9 - 6,4 l/100 km, CO2-utslipp 104 - 150 g/km. NOx = 5 - 51 mg/km. Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda veiassistanse. Prisen inkl. frakt og leveringsomkostninger. årsavgift kommer i tillegg. Utstyrsnivået og farge på avbildet bil kan avvike fra priseksempelet.

Åpningstider: Man-tors 08:00-20:00, fre 08:00-16:00, lør 11:00-14:00Adresse Ankenesveien 7,8520 Ankenesstrand.Tlf. 76 96 50 00

www.fagerthunbil.no

For ommgående levering

Leveringsklare biler på lager

Ren kjøregled - Helt nye m{zd{ 6

Page 12: Fremovermagasinet mai2013

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover12 ANNONSE

Hyundai Veloster 1,6 GDi Premium Sport 140 hk FØR kr 353.000,- N KUN kr 283.000,-*

Spesialtilbud p utvalgte utstillingsmodeller

Ungdommelig, sprek, særpreg.Masse utstyr til en r pris!

HUSK NYE

ÅPNINGSTIDER!

Man – tors 08 – 20

Fredag 08 – 16

Lørdag 11 – 14 Spar kr

70.000,-

Frode

Page 13: Fremovermagasinet mai2013

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 13ANNONSE

Hyundai ix35 1,7 CRDi Comfort 116 hk FØR kr 330.000,- N kr 293.000,- *

Hyundai i40 stv 1,7 CRDi Comfort 115 hk FØR kr 333.000,- N kr 303.000,- *

Hyundai i40 Sport Sedan 1,7 CRDi Comfort 115 hk FØR kr 325.000,- N kr 295.000,- *

Hyundai i40 stv 1,7 CRDi Premium 115 hk FØR kr 381.000,- N kr 333.000,- *

* Alle priser levert Narvik inkl metallic lakk og ekstra antirustbehandling.

Du når alltid våre selgere etter åpningstid på mobiltelefon;

Frode 918 55 670

– FOR TRYGGHET OG SERVICE –

Åpningstider: Man-tors: 08:00-20:00, fre 08:00-16:00, Lør 11:00-14:00

Layout og produksjon: www.inarvik.org

SUV til meget gunstig pris. Høy sittestilling og bakkeklaring!

Den perfekte familiebilen!Her f r du alt til en usl elig pris.

Linjelekker sport sedan.Stor og komfortabel!

Toppmodell! Her f r du alt. ingenting mangler. Usl elig pris!

Spar kr

37.000,-

Spar kr

30.000,-Spar kr

30.000,-

Spar kr

48.000,-

Thor Trond

Rolf KristianOle-Johan

Page 14: Fremovermagasinet mai2013

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover14 ANNONSE

mazda.no

Leveringsklare bilerpå lager

Norges og Narvikssuverent mest solgte SUV

M{zd{ CX-5

FRA KR 299 100,-FIREHJULSDRIFT,

DIESEL AUTOMAT FRA KR 405 800,-

Fantastiske kjøreegenskaper

Drivstofforbruk fra 0,46 l/mil

CO2 -utslipp fra 119 g/km

i-stop (start/stopp)

Sterke motorer, diesel 150 hk (380Nm), bensin fra 160 hk

Tohjuls- eller firehjulsdrift

6 trinns manuelt- eller automatgir

1800-2000 kg tilhengervekt

Klasseledende aktiv sikkerhet med blant annet autobrems (SCBS)

Velkommen til prøvekjøring!

Bestill prøvekjøring, se film,og få mer informasjon her.

Drivstofforbruk kombinert kjøring 4,6-6,6 l/100km. CO2 -utslipp 119-155 g/km. Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti og inntil 10 års veiassistanse.Priser inkl. frakt og lev.omkostn. Årsavgift tilkommer. Utstyrsnivået på avbildet bil kan avvike fra priseksempelet. Mazda Credit tilby r gunstig finansiering.

Åpningstider: Man-tors 08:00-20:00, fre 08:00-16:00, lør 11:00-14:00

Adresse Ankenesveien 7 8520 Ankenesstrand.Tlf. 76 96 50 00

www.fagerthunbil.no

Leveringsklare biler på lager

Page 15: Fremovermagasinet mai2013

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 15ANNONSE

Johnsen BilJohnsen BilBJo n

Audi = komfort og teknikk

AUDI A1 SPORTBACK ADMIREDEn ekslusiv designmodell med begrenset antall i Norge.Sprek 1,2 TFSI motor, S Line eksteriørpakkeFra kr 234.300,- Kundefordel kr 41.280,-

AUDI A4 EXECUTIVEKampanjemodell som inneholder navigasjon, førerinformasjon, Audi Sound system, Audi parkeringssystem, cruisekontroll, Xenon plus, Dab+, Audi Music interface, Bluetooth handsfree, Lys og regnsensor m/fjern-lysassistent, blanke sidelister, m.m. Sedan fra kr 408.680,- Stasjonsvogn fra kr 454.580,- Kundefordelkr 38.180,-

AUDI A6 ALLROAD EXECUTIVE Kampanjemodell som inneholder navigasjon, innsvingbart hengerfeste, xenon lys, Audi music interface, Audi parkeringssystem foran og bak. Automatisk avblendbart innvendig speil, DAB+, lys og regnsensor med fjernlysassistent. Fra kr 750.160,- Kundefordel 41.060,-

AUDI A6 EXECUTIVE Kampanjemodell som inneholder navigasjon, innsvingbart hengerfeste, xenon lys, Audi music interface, Audi parkeringssystem foran og bak, Automatisk avblendbart innvendig speil, DAB+, lys og regnsensor med fjernlysassistent Sedan fra kr 540.760,- Stasjonsvogn fra kr 571.860,- Kundefordel kr 41.060,-

AUDI A4 ALLROAD EXECUTIVEKampanjemodell som inneholder navigasjon, førerinformasjon, Audi Sound system, Audi parkeringssystem, cruisekontroll, Xenon plus, Dab+, Audi Music interface, Bluetooth handsfree, Lys og regnsensor m/fjern-lysassistent m.m. Fra kr 556.730 Kundefordel 37.920,-

AUDI Q3 EXECUTIVEKampanjemodell som inneholder navigasjon, navigasjonsdata på SD-kort, Audi music interface, bluetooth handsfree, innsvingbart henger-feste, xenon plus, Audi parkeringssystem bak, Cruisekontroll, Audi sound system, DAB+, lys- og regnsensor med fjernlysassistent.Fra kr 484.950,- Kundefordel kr 25.390,-

Svein Arne PedersenTlf 77 01 86 20

Mob. 932 45 767

Johnsen Bil ASSamagata 33 – 9403 Harstad – Tlf. 77 01 86 00 - www.johnsenbil.no

Harstad Tidende A

nnonseproduksjon

BESØK OSS -

SÅ VISER VI DEG

KVALITETSBILENE

FRA AUDI!

Page 16: Fremovermagasinet mai2013

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover16 ANNONSE

Motor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

Tasteforbud i bil

Vi ta

r for

beho

ld o

m e

vent

uelle

tryk

kfei

l. U

tsol

gte

og fo

rsin

kede

var

er k

an fo

reko

mm

e.

815 32 815 - www.biltema.no

NARVIK, man-fre 9-20, lør 9-18,

Malmporten, Bolagsgata 20 8514 Narvik

Alt til vårvasken!

Bioavfetting, 4 lEt miljøvennligere alternativ til tradis-jonell kald-avfetting. Vannbasert. 36-1714

9990

Turbo/vinkelmunn-stykke med forlengerFor rengjøring av tak, takrenner og vanskelig tilgjengelige steder. 17-435

369,-Roterende børsteFor bilvask. Lengde: 50 cm. Ø 15 cm. 17-457

9990

999,-Høytrykksvasker HPC 110BFor rengjøring av alt fra biler og båter til steinheller. 5 m høytrykks-slange og ett spyle- og ett turbo-munnstykke. Eff ekt 2000 W. Arbeids-trykk nom./maks.: 110/150 bar. Vekt: 14 kg. 230 V. 17-188

Kaldavfetting, 4 lBrukes ved motorvask, avfetting og avsalting. Løser opp asfalt, tjære, olje, salt m.m. 36-4611

9990Høytrykks-sjampo, 4 lRengjøringsmiddel for bruk i høytrykksvaskere, bilen, båten, campingvognen, huset m.m. 36-955

7990

Superavfetting, 1 lVannbasert. Biologisk lett nedbrytbar. 36-389

3990

Trykksprøyte, 1,5 lFor enkel, eksakt og forsiktig påføring av bekjempings-middel og avfetting m.m. Lav vekt og enkel bruk.45-578

3990

Fra torsdag 2. mai blir det nemlig for-budt å fikle med mobiltelefonen mensman kjører bil. Reglene blir innskjerpetog all bruk av tastaturet under kjøringblir ulovlig.

Med andre ord ingen tekstmeldinger,oppdatering av Facebook-statuser ellerknipsing av bilder mens man kjører, noesom faktisk er ganske utbredt.

De nye reglene tillater kun å bruketastaturet på mobilen til å starte ogavslutte en samtale. Dette under forut-setning av at sjåføren bruker håndfrimobiltelefon eller mobiltelefon med fast-montert holder.

Årlig blir rundt 20.000 sjåfører ilagtforelegg for ulovlig mobilbruk. (ANB-NTB)

RENT: – Vi har drevet på i flere år allerede. Men vi har hatt mer enn nok med Sommerseths egen bilpark. Alt som skulle til varet skilt om hva vi tilbyr, forteller Mats Andorsen.

Etter at 1. mai-feiringen er over og det er tilbake til hverdagen fra torsdag,vil også landets bilistermåtte forholde seg til et nytt forbud.

Spatil bilen!

Page 17: Fremovermagasinet mai2013

Hankook er OE-fitment hos disse bilprodusentene:

Silsandmoen 8, 8514 NarvikTlf. 76 96 01 00

Under de seneste 70

årene så har Hankook

Tire vokst til å bli

Koreas største, Asias

tredje og verdens

syvende største

dekkprodusent

Batteri, olje, alt i dekk til person, vare, buss, lastebil, anlegg

Noen andre dekkmerker dufinner hos Dekk Express:

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 17ANNONSE

fremover.no/motor

– Vi klargjorde en bruktbil som det hadde værtto hunder i, og solgte den til en familie med enallergisk sønn.

Allergisk Mats Andorsen er stolt når han forteller akkurathvor bra de kan rengjøre bilen din påSommerseth.

– Sønnen i familien ble rød i øynene bare hanså på en hund. Men han kunne sette seg i denferdig rengjorte bilen uten problemer.

De kaller det for bilspa, og legger stolthet i atbilen skal være så gjennomført ren som denikke har vært siden den rullet av samlebåndetsom ny.

– Vi har drevet på i flere år allerede. Men vihar hatt mer enn nok med Sommerseths egenbilpark. Alt som skulle til var et skilt om hva detilbyr på garasjedøra, og det har nærmest ram-let inn med folk som vil at bilen skal få ekstrabehandling.

Nye dongeribukser Bilene tørkes for hånd med skinnklut, og svam-pene byttes ut før hver eneste vask. AndréJenssen og Mats Andorsen overlater ingentingtil tilfeldighetene.

– Du leverer fra deg bilen til oss, og vipleier den. Så mye eller så lite somtrengs. Ser du skinnsetet der? Han somhar kjørt har antakelig brukt nye dongeri-bukser, eller så er det farge fra dress-buksene. De lyse skinnsetene har ettynt, men tydelig lag med mørk fargepå.

– Vi vasker setet ned, og så smører videt inn med nytt skinnfett. Du blir ikke åse forskjell på et nytt sete og dette nårvi er ferdig med bilen. Deretter følgerde opp med ozonbehandling, for årense lufta i både bilen og luft- og kli-maanlegget.

– Vi har til og med hatt biler med kat-tepiss. Og det lukter.

Men før Mats Andorsen og AndréJenssen sier seg fornøyd er det somom ingen katter har vært i nærheten.

– Vi bruker akkurat så lang tid somtrengs. Eller, det kommer an på hvormye du vil at det skal koste. Skal vigjøre en bil klar til en bilutstilling kan det fort gåen måned, sier Mats Andorsen.

Tekst og foto: Kristoffer Klem Bergersen

TRAVLE DAGER: André Jenssen og Mats Andorsen i fullt arbeid.

De har alltid vært gode til å vaske og stelle med biler.Men først nå tar de seg av andre sine biler.

Renere enn da den var ny

Page 18: Fremovermagasinet mai2013

Med 208 viser Peugeot tegn til å ta tilbake litt av posi-sjonen de en gang hadde i markedet for småbiler, medsuksessformelen 205. Nå er det duket for å bygge påden gryende suksessen med nok en ny bil – dennegangen en SUV, eller i hvertfall en crossover-modell,bygget på samme lest. 2008 blir navnet, ikke overraskende ut fra Peugeotsnavnefilosofi. Men om navnet er forutsigbart, antyder deførste bildene av bilen at den får både særpreg og lekredetaljer.

Kompakt og særpregetAlt den er, er den på blott 4 meter og 16 centimeterslengde. Grove 17-toms aluminiumshjul i matt finish løf-ter bilen 16 centimeter over bakkenivå, og formspråketer dynamisk og markert – og klart i tråd med Peugeotsøvrige modeller. Den nye bilen har fått klare familietrekksom definerer den som en Peugeot - og også noenelementer som gjør at den trekker blikkene til seg.

Eksklusivt interiørOgså inne i bilen er særpreget merkbart, ikke minst tak-ket være dashboard-designet som vi kjenner igjen fra208: Her er alt bygget opp rundt føreren, og med storeberøringsskjermer og effektfullt LED-lys i hele interiøret

skal man få hjertet til å banke litt ekstra. Dashboardetsoppbygging kjennes igjen fra 208, med en klar sentre-ring rundt føreren. Rattet er påfallende lite og sportslig,og skal stemme bra over ens med bilens kvikke egen-skaper.Overflatene på alt fra selve dashboardet til det fly-inspi-rerte håndbrekket og sportsrattet kan fås i flere forskjel-lige kvaliteter, som skal sikre en god følelse ved berø-ring.

Lett og lekenIfølge pressemeldingen skal Peugeot ha brukt erfaring-ene fra 3008 når man har laget en crossover-versjon av208. Den kompakte bilen har dermed fått meget presi-se og kvikke kjøreegenskaper, lover man, og med envekt på kun 1.045 kilo er det lov å ha store forventning-er til hvordan bilen føles på veien. Lav vekt og moderne motorteknologi lover også godtfor prisen. Her er det grunn til å vente at Peugeot vilutfordre de rimeligste konkurrentene i klassen. Stor berøringsskjerm, avansert interiørbelysning og kon-troller og overflater som både i design og overflatekva-litet gir et eksklusivt inntrykk skal skille Peugeoten frakonkurrentene.

Rikholdig elektronikk-menyVersjoner med ”hill assist” skal til og med kunne bådeparkere og forlate en parkeringslomme ved egen hjelpogså i ulendt terreng, ettersom parkeringsassistentenog hill assist´en er satt opp til å kommunisere med hver-

andre.. Dette er bare begynnelsen på en hel haug tre-bokstav-kombinasjoner som forteller at bilen kan leve-res med både antispinn, antiskrens, bremseassistent ogautomatisk alarmering ved ulykker. Til tross for beskjedne ytre mål skal bilen romme fra360 til 1.194 liter bagasje, alt etter om baksetet eroppe, helt eller delvis nedfelt. 22 liter av bagasjevolumeter i et skjult rom under gulvet.

Nøysomme tresylindreDe mest nøysomme utgavene loves å klare seg med0,38 liter drivstoff per mil, og et utslipp på 98 gram perkilometer. Det er tall som kan bidra til å gjøre bilen til enavgiftsvinner på det norske markedet.

Forhandler av Peugeot i Narvik:AUTOCENTERET AS

Kompakt, lett og drivstoffgjerrig kan denne nyecrossoveren, bygget over samme lest somPeugeot 208, bli en avgiftsvinner i Norge.

Peugeot 2008:

Kommentaren:Peugeot 2008 blir sannsynligvis det bestekjøpet i sin klasse.

Øyvind HunstadAUTOCENTERET AS

Kan bli rimeligst i sin klasse

Lekkert design har Peugeot 2008 også sett bakfra.

Gjennomsnittsalderen for den norske personbilen var10,5 år ved utgangen av 2012. Alderen har vært uendret de tre siste årene. I en grup-pe som består av 12 EU-land, var personbilene i 2010nesten 2,5 år yngre enn i Norge, viser en oversikt fraStatistisk sentralbyrå (SSB). Gjennomsnittsalderen for norske personbiler har ste-get gradvis på 2000-tallet. I 2000 var den 10 år, mensden de tre siste årene har ligget på 10,5 år.

EU-snittet SSB har foreløpig ikke tall for 2012 for deandre europeiske landene, men i 2010 var gjennom-snittsalderen på personbilene i utvalgte EU-land 8,3år. Estland hadde da den eldste personbilparken meden gjennomsnittsalder på 12,0 år, mens snittalderenpå irske biler bare var på 6,3 år. I Norge er det personbiler registrert i Oppland som harhatt høyest gjennomsnittsalder de siste årene, ogalderen har gradvis økt.

Fortsatt gammel bilpark i Norge

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover18 ANNONSE

fremover.no/motorMotor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

Tekst og foto:broom.no

Page 19: Fremovermagasinet mai2013

Våren er her! Vi har gode bruktbiler klare for levering!

Ankenesvn. 130, 8520 AnkenesstrandTlf 76 95 03 20 – www.autocenteret.com

Suzuki Grand Vitara 2.0V6 1999, 150 000 km

kr 59 000,-

Toyota Prius 1,8VVT-i HYBRID AUTOMAT EXECUTIVE 2011, 45 000 km kr 259 000,-

Peugeot 308 1.6 Hdi Premium 2010, 26 000 km

kr 179 000,-

Peugeot 406 2.0 Hdi STDT 2003, 128 000 km

kr 79 000,-

Mercedes-Benz E-Klasse V6 -Avantgarde E 240 4-MATIC 2004, 129 000 km kr 259 000,-

Volkswagen Passat 1.9 tdi Exlusive 2005, 98 000 km kr 139 000,-

Volkswagen Passat 105 Tdi 2003, 189 000 km

kr 99 000,-

Hyundai i40 1.7 Crdi Comfort 2011, 20 350 km

kr 279 000,-

Peugeot 208 1.6 Hdi Allure 2012, 3 000 km

kr 219 000,-

Volkswagen Passat 2.0 Tdi Highline.Motor, kun 70.000 km 2005, 240 000 km kr 159 000,-

Peugeot 607 2.2 Exlusive 2001, 165 703 km

kr 89 000,-

Hyundai Santa Fe 2005, 135 000 km

kr 159 000,-

Hyundai i30 1.6 Crdi I 30 Comfort 2010, 50 500 km kr 169 000,-

Peugeot 307 1.6 Hdi SW 2006, 103 000 km

kr 109 000,-

Ford Mondeo 2.0Dci Trendline 2001, 197 500 km

kr 64 000,-

Mercedes-Benz E-Klasse 2.2 Webasto E 200 CDI Avantgarde 2010, 146 000 km kr 311 000,-

Toyota Corolla 1.4 D4D Sol 2005, 99 500 km

kr 119 000,-

Mercedes-Benz E-Klasse 2.2 E 200 CDI -Avantgarde 2008, 77 000 km kr 289 000,-

Mercedes-Benz E-Klasse E 220 CDI 2007, 232 000 km kr 209 000,-

Mercedes-Benz E-Klasse Avantgarde E 200 CDI 2010, 63 000 km kr 411 000,-

SOLGT!

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 19ANNONSE

Page 20: Fremovermagasinet mai2013

Arbeiderne går og venter påat en ulykke skal skje. – Folkrespekterer ikke 50-sonen.

E6 nord for Narvik både vedVeteranplassen og Leirvik er for anleggs-vei å regne. Ved Veteranplassen er hastig-heten satt ned til 50 kilometer i timendøgnet rundt.

Store og tunge – Hver dag ser vi biler som kjører i mer

enn 50 kilometer i timen, forteller berg-sprengningsleder og ansvarlig for trafikk-sikkerheten og sikringen, TommyJørgensen hos entreprenøren RolfJørgensen.

Anleggsmaskinene er store og tunge, ogde krysser E6 veldig ofte, for å fraktestein fra øversida av E6 til Karistranda.

– Det kommer til å være anleggsarbeidher i lang tid framover. Det har gått bra tilnå. Men se han der, han holder ikke 50kilometer i timen, sier Tommy Jørgensenmens et vogntog dundrer forbi i godt over

den skiltede fartsgrensen.

Roet seg siden starten Samtidig gjør en av arbeiderne seg klar tilå kjøre ut på E6 med en av anleggs-maskinene. Det går sakte, og han ser segfor veldig mange ganger.

– Trafikken har roet seg siden vi startetarbeidet, men hver dag ser vi flere somkjører for fort. Hver 250 meter er det enpåminnelse om at hastigheten er nedsatt,og det gjelder om det er folk og maskineri arbeid eller ikke.

– Ved Trældal deaktiveres skiltene, menher gjelder 50 kilometer i timen døgnetrundt.

SleiptDer anleggsmaskinene krysser veien drardet ofte med seg jord og sand, og steinerligger løst lengre opp i skråningen.Veibanen er glatt og sleip flere steder.

– Dette gjelder sikkerheten både til desom kjører og vi som arbeider her. Vi harskiltet alt vi kan.

(Tekst og foto: Kristoffer Klem Bergersen)

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover20 ANNONSE

Motor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

Arbeiderne redde på jobb

BEGGE VEIER: TommyJørgensen vedett av flere skiltsom viser athastigheten ersatt ned til 50 kilometer i timen.

GODT SKILTET: - De som kjører strekningen hver dag burde vite bedre. For alleandre er det veldig godt skiltet, sier Tommy Jørgensen.

STORE MASKINER: Flere ganger hver dag krysser hjullastere og gravemaskinerE6 nord for Narvik. Ikke alle bilistene holder seg til hastigheten.

Page 21: Fremovermagasinet mai2013

På Narvik politistasjon skalenda flere betjenter kurses i laserkontroller. Og KenDahlslett lover hyppige kontroller.

– Vi har blitt enige om å prioritere områdeneved Veteranplassen og Leirvik, sier KenDahlslett, politiførstebetjent og lokal trafikk-oordinator for Ofoten.

UnødvendigHan forteller at straks politiet er synlige ogtil stede, senker hastigheten seg betraktelig.

– Men det skulle være unødvendig at poli-tiet må stå og passe på. Men antallet for-

enklede forelegg og beslaglate sertifikatviser at verken skiltene eller uoversiktligekjøreforhold med store anleggsmaskiner iveibanen er nok til å avskrekke.

– Nå begynner sommerdekkene å kommepå. Vinterstid begrenser hastigheten segselv, men nå blir det lettere å kjøre litt forfort. Holder du den gamle fartsgrensa nedRombaksveien ut av Narvik, er du allerede igrenseland for beslag av førerkortet.

Belastet – Rombaksveien har vært en ulykkes-belastet strekning i mange år. Vi så effektenpå ulykkesstatistikken da hastigheten blesenket fra 80 kilometer i timen, utdyper KenDahlslett.

Med Hålogalandsbrua håper Ken Dahlslett

det skal bli enda tryggere å kjøre nordover.Men før den tid venter flere år med arbeid.

– I løpet av våren skal flere politibetjenterbli kurset i lasermåling. Det kommer til å blihyppige kontroller, i samarbeid med utryk-ningspolitiet. Faglig Fagkoordinator for tra-fikk i Midtre Hålogaland politidistrikt, PerRynning, liker ikke det han hører om tilstan-dene på E6 utenfor Narvik.

– Det kommer alvorlige og mange klager.Det er farlig når folk ikke respekterer skil-tingen. Det er en god grunn til at det er 50-sone døgnet rundt. Deler av E6 er åregne for et veiarbeidsområde. Så langt harsyv førerkortbeslag og 38 forenklede fore-legg blitt utstedt, fra 50 sonen ble innført ijanuar.

(Tekst og foto: Kristoffer Klem Bergersen)

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 21ANNONSE

fremover.no/motor

Flere skal i opplæring

Søk lån på sn.no

FÅ KONTROLLER:Politibetjenteneved Narvik politi-stasjon har iutgangspunktetikke fartskontrollersom et prioritertområde. Men fravåren av skal flereav kollegene tilKen Dahlslett fåopplæring, og detblir hyppige kon-troller på E6.

Anta l l fø rerkor t bes lag lagt + anta l l bøter Så mye koster detHer er et utdrag av satsenesom legges til grunn hvis dublir for tung på høyrefoten.

Fartsgrense 60 km/t eller lavere,t.o.m 5 km/t..................kr 600,-6 t.o.m 10 km/t.............kr 1600,-11 t.o.m 15 km/t...........kr 2.900,-16 t.o.m 20 km/t...........kr 4.200,-21 t.o.m 25 km/t...........kr 6.500,-

Fartsgrense 70 km/t eller høyere,t.o.m 5 km/t..................kr 600,-6 t.o.m 10 km/t.............kr 1600,-11 t.o.m 15 km/t...........kr 2.600,-16 t.o.m 20 km/t...........kr 3.500,-21 t.o.m 25 km/t...........kr 4.900,-26 t.o.m 30 km/t...........kr 6.500,-31 t.o.m 35 km/t...........kr 7.800,-

Kvalitetsundersøkelse:

De er aller mest fornøyd med bilen sin46. 000 bileiere har talt – her erdet overraskelser. Kvalitetsundersøkelser og kåringer av de beste bilene finnesdet veldig mange av. Noen bygger på feilstatistikker fraverksteder og kontrollorganer,andre fra forsikringsselskapersom betaler for reparasjon avbiler de garanti-forsikrer – mensandre igjen bygger på hva bileier-ne selv mener.

Det er sistnevnte som ligger tilgrunn når engelske Auto Expressnå går ut med 2013-resultatene isin årlige undersøkelse kalt "TheAuto Express Driver Power CarSatisfaction Survey"¨.

Her er helt topp 10:1) Skoda Yeti 2) Skoda Superb 3) Jaguar XF 4) Renault Scenic 5) Mazda CX-5 6) Skoda Octavia 7) Alfa Romeo Giulietta 8) Land Rover Discovery 9) BMW 3-serie

10) Mercedes E-klasse

Page 22: Fremovermagasinet mai2013

God bakkeklaring, firehjulstrekk, plass og en driftssik-kerhet som var så god at det nesten grenset til detkjedsommelige, gjorde bilen til en suksess for de somtrengte en nøktern, ujålete, men solid og pålitelig bil.

Årene har vist at det finnes mange nordmenn i dennekategorien.

Bilen har vært en opptur for det lille, japanske merketsom eies av Fuji Heavy Industries.

16 år senere har konkurransen i denne klassen hard-net betraktelig. Nå har vi et par titalls forskjellige kom-pakt-SUV-er, og stadig flere kommer til – nærmest somperler på en snor.

Kjøreglede: 4/6Boksermotoren gir bilen et lavt tyngdepunkt, firehjul-strekksystemet er symmetrisk og dermed gunstig medtanke på kjøreegenskapene. Dieselmaskinen på 2-literog 147 hk er ikke ny, men gjør at bilen har de krefteneden behøver.

Er du derimot ute etter en bil med trygge og forutsig-bare kjøreegenskaper - som attpåtil har suveren fram-kommelighet - ja, da er du så avgjort på riktig spor.

Firehjulstrekksystemet er kanskje klassens beste, og

bilen har også klassens høyeste bakkeklaring og det ernår veien er skikkelig humpete og dårlig eller ubrøytetog full av kram nysnø at du virkelig opplever at Foresterer på hjemmebane. Dette fikser den! Bedre enn de fles-te - og bedre enn svingete landevier i høy hastighet -selv om den klarer det også, så klart.

Interiør: 3/6Interiøret er på mange måter litt som resten av bilen.Enkelt, folkelig, forutsigbart og greit. Den er godsammenskrudd uten skrammel og ulyder.

Når det kommer til det praktiske har imidlertid dennye utgaven tatt et stort sprang. Plassen har aldri værtstørre og de praktiske løsningene er bedre.

Det synes virkelig som om Subaru har gått i dybdenfor å finne måter å forbedre Forester på, og de har lyk-tes. Vi snakker da ikke om det tyske produsenter kallerfor opplevd kvalitet. Her er det snakk om praktisk, ujå-lete hverdagsbruk.

Motor: 4/6Det drøyde lenge før Subaru kom med en dieselmotor.Men da den kom, hadde de gjort leksen sin godt. Påtypisk Subaruvis valgte de boksermotor også her.

Noen år er gått siden den gang og oppdateringerunderveis til tross, så er ikke motoren ny lengre, menden holder forsatt stand og er overraskende stillegå-ende.

Vi snakker om en 2-liter som yter 147 hk / 350 Nm.

Nok til å sende bilen fra 0-100 på ganske så kjappe10,2 sekunder, mens toppfarten er 190 km/t i den graddet betyr noe.

Ytelsene er veldig like det som for eksempel nyeToyota RAV4 byr på - biler som definitivt er konkurren-ter.

Vi du heller har bensin? Ikke noe problem. Igjen er deten 2-liters bokser - men bensinmotoren yter 150 hk.Altså samme størrelse og nesten ytelse - slik for enkel-hets skyld.

Miljø / Økonomi: 5/6Forester har på grunn av sitt gode rykte og gode drift-sikkerhet hatt et forholdsvis lavt verditap. Det er ingengrunn til å tro at dette endrer seg med den nye model-len.

Den unike driftsikkerheten gjør bilholdet forutsigbartog enkelt. Boksermotorens drivstofforbruk har vært etankepunkt. Men det var før.

Nå bruker ikke denne mer enn noen av konkurrentene- snarere tvert i mot. 0,59 l/mil er oppgitt forbruk påtestbilen med diesel og manuelt gir. CO2-utslippet erpå 156 g/km. Begge deler helt klart godkjent.

Konklusjon: 4/6Vi kan bekrefte at Forester er tro mot det opprinneligekonseptet. Dette er fortsatt en solid, real, grei og ujåletebil. Vi konkluderer med at det som alltid har vært engod bil nå har blitt større, mer praktisk - ja rett og sletten enda bedre bil.

Forhandler av Subaru i Narvik:NARVIK AUTO AS

Subaru Forester er den litt merkelige bilen somhverken er SUV eller stasjonsvogn – men somtraff det det norske folk midt i sjela da den komførste gang i 1997.

Test: Subaru Forester

Kommentaren:Nye Subaru Forester. Perfekt for henne.Perfekt for han.

Andreas Jensen VojeNARVIK AUTO AS

En ekte folkehelt i ny innpakning

Ingenting kan måle seg med en Saab! Det mener i allefall familien Østbø i Tromsø. Og Harald Østbø kastetseg rundt når de aller siste bilene produsert av SaabAutomobile AB ble solgt på nettstedet til KVD. Totalt ble 78 unike Saab-er solgt, og blant disse 9-5sportcombi som finnes i kun 30 eksemplarer. Østbø fikk tilslaget på to av bilene – en 94x – og riktig,en 9-5 sportcombi. – Familien har alltid vært svært Saab-interessert, og

hele familien kjører Saab. Personlig er det de nyestebilene som interesserer meg mest, derfor var denneauksjonen en unik mulighet jeg ikke kunne la gå frameg, sier Harald Østbø. – Det var spennende å by på bilene, og jeg er sværtfornøyd med å ha fått tilslaget, sier han. Samtlige av de 78 bilene ble solgt, med størst interes-se fra Nederland og Tyskland. Auksjonen omsatte forrundt 13 millioner svenske kroner.

Kjøpte de siste Saab’ene

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover22 ANNONSE

fremover.no/motorMotor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

Tekst og foto:broom.no

Page 23: Fremovermagasinet mai2013

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 23ANNONSE

BRUKTE BILER FRA NARVIK AUTO AS

Chevrolet Silverado

4WD Automat, 1995, 246.000 km

Vi har nå byttet navn fra SubaruCenteret AStil Narvik Auto AS. Følg med!

Det skjer spennende ting hos oss i mai.

Jeep Grand Cherokee

3,1 Turbodiesel 2001, 253 100 km

Toyota Avensis

2004, 154 000 km

Peugeot 307

2005, 87 500 km

Subaru Legacy GL

2002, 220 000 km

Citroen C4

2006, 93 000 kmToyota Corolla Verso

1,8 2004, 148 000 km

Peugeot 5008

2010, 38 000 kmMazda 6 1,8

2004, 140 000 km

74 000,-

109 000,-

139 000,-

114 000,-

109 000,-

119 000,- 119 000,-

284 000,- 119 000,-

Nye Forester er skreddersydd for aktive familier, med større plass, lavere støynivå og bedre komfort. Nye Forester har selvsagt vårt legendariske permanent AWD system, høy bakkeklaring, 5 stjerner i Euro NCAP og svært god fremkommelighet.

Nye Forester er i tillegg svært barnevennlig, med god sikkerhet, enkel adkomst til baksetet og brede døråpninger som gjør det lett å sette inn barnestol. Kombinerer du dette med Subarus velkjente driftssikkerhet og det laveste forbruket i klassen får du man det beste for begge.

USTOPPELIGFORESTERHELT NYE

Fra kr 384.800,- *

SUBARU FORESTER Bensin -Forbruk fra 0,65-0,70, CO2 fra 150-162 g/km / Diesel: Forbruk fra 0,57-0,59, CO2 fra 150-156 g/km

www.facebook.com/Subarunorge

* Gjelder levert Oslo. Frakt, leverings- og reg. omkostninger varierer utover i landet samt årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om trykkfeil og eventuelle endringer i spesifi kasjoner fra fabrikk. Bildet kan avvike fra tilbudte modeller.

Perfekt for henne. Perfekt for han

www.facebook.com/Subarunorge

NYE BILER FRA NARVIK AUTO AS

Roy KlubnesTelefon 453 98 [email protected]

Andreas Jensen VojeTelefon 930 68 [email protected]

Ankenesveien 130 - 8520 Ankenesstrand - www.narvikauto.no

Page 24: Fremovermagasinet mai2013

Og den kommer tidligere enn mange hadde ventet. Bortsett fra at det tok oss en stund å klare å uttale nav-net (og ikke minst skrive det riktig) var det full klaff påalle fronter da Nissan lanserte sin Qashqai i 2007. I utgangspunktet et dristig trekk: Qashqai skulle erstatte både Golf-klasse-bilen Almeraog mellomklassebilen Primera – etter at begge

hadde hatt sterkt fallende salgskurve. Kunne en høy-reist og litt klasseløs bil med et så rart navn klare det?

Smart trekkSeks år senere vet vi svaret: Qashqai har vært en kjem-pesuksess, også her hjemme. Den har også hentethelt nye kjøpere til Nissan, kunder som tidligere ikke harvurdert merket. De har falt for utseendet, høy sittestilling og gunstig pris– og noen har også kjøpt den med firehjulstrekk. Nissangjorde også et smart trekk da de lanserte +2-utgaven.Da ble Qashqai sjuseter, med to små seter bakerst.

Like førTil tross for at den altså har vært på markedet ganskelenge nå, har vi hørt lite om en oppfølger. Men nå skri-ver engelsk bilpresse at det er like før. Fabrikken i Sunderland gjør seg klar til å produsereandre generasjon. Den skal etter planen vises førstegang i høst – og kommer så på markedet tidlig i 2014.

Skille seg fra mengdenTil tross for at dagens Qashqai har fått skryt for desig-net, later det til at Nissan kommer til å endre ganskemye på det. Kilder ved fabrikken sier at andre genera-sjon skal bli mer innovativ, både på design og det tek-niske. Lillebror Juke viser med all tydelighet at Nissan våger åskille seg fra mengden.

For Qashqais del er det ventet at mye blir hentet overfra konseptbilen Hi-Cross (bildet) som ble vist førstegang på bilutstillingen i Genève i fjor.

Ladbar hybridNye Qashqai skal bygges på en ny plattform som skalbrukes som utgangspunkt for en rekke nye modeller fraNissan og søstermerket Renault i årene som kommer.Denne plattformen skal være svært fleksibel, og kunnestrekkes helt fra småbiler og opp til SUV-er hakket overQashqai. Plattformen skal også være forberedt for hybridbiler, ogQashqai skal etter planen komme som ladbar hybridallerede i 2015.

Forhandler av Nissan i Narvik:BENTRO BIL AS

Konseptbilen Hi Cross er ventet å danne utgangs-punkt for det som skal bli andre generasjon Nissan Qashqai. Bilen kommer på markedet tilneste år.

2014 Nissan Qashqai:

Kommentaren:Hvis den blir halvparten avsuksessen til dagensmodell, er vi kjempefor-nøyd. Qashqai er Narviksmest kjøpte personbil desiste 3 årene.

Trond FrantzenBENTRO BIL AS

Neste generasjon Qashqai kommer sannsynligvis til å vokse seg litt større enn dagens utgave. Kommer sannsynligvis i to versjoner - som i dag. (Tekst og bilder: broom.no)

Bestselgeren blir helt ny

BYENS LEDENDE SERVICEVERKSTED

Vi reparerer alt fra motorsager til snøfresere og tegner serviceavtaler.

Aggregat 1.000 W

Aggregat 2.000 W

MotorsagCS2145 W

TerrasseskruerFixer

4.900,- 3.900,-÷40%

3.700,- Eget serviceverksted - utleie av utstyr - aut. merkeforhandler

KNALLTILBUD!

KNALLTILBUD!

TILBUD!

Fagernesveien 132 - Tlf 47 93 55 67

Vi vraker flere bilerOver 55.000 biler ble levert inn til vraking i årets

første tre måneder. Dette er en økning på nesten

20 prosent fra samme periode i fjor.

Tallene er hentet inn av Toll og Avgiftsdirektoratet

i samarbeid med Norges Biloppsamleres

Forening (NBF).

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover24 ANNONSE

fremover.no/motorMotor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

Page 25: Fremovermagasinet mai2013

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 25ANNONSE

BRUKT FRA BENTRO!

Nissan Pathfinder

2,5 dci 190 HK SE Automat2012, 3 500 km,

kr 399 000,-

Mitsubishi L200

2,5 178 HK DID Instyle 2011, 33 000 km,

kr 279 000,-

Skoda Roomster

1,4 TDI 2008, 92 500 km,

kr 129 000,-

Nissan Qashqai 1,5

DCI Acenta Roof RPS 2008, 102 000 km,

kr 189 000,-

Volkswagen Multivan

2,5 TDI AUTOMAT Dieselvarmer 2003, 159 000 km,

kr 179 000,-

Audi TT

1,8 Turbo TT 1998, 244 000 km,

kr 85 000,-

Hyundai Tucson

2,0 cdti 2007, 99 000 km,

kr 219 000,-

Citroen Xsara Picasso

1,6 HDI 110HK Exclusive 2006, 77 000 km,

kr 97 000,-

VW Passat

Tdi BlueMotion, 2008, 114.000km

Pris: 159.000,-

Opel Zafira

1.9 CdTi Cosmo 2007, 87 000 km,

kr 149 000,-

Toyota RAV4

2,2 D-4D 4WD D-CAT 177 HK DIESEL 2007, 102 000 km,

kr 289 000,-

Volvo V50

1,6 D Skinn Telefon 2005, 128 500 km,

kr 145 000,-

Toyota RAV4

2,0 D-4D D-4D 4x42004, 153 000 km,

kr 149 000,-

Volkswagen Golf

1,6 TDI Parkeringsvarmer DSG HIGHLI 2013, 5 000 km,

kr 319 000,-

Skoda Octavia

1,9 TDI 105HK xenon 2008, 122 000 km,

kr 155 000,-

Nissan Kubistar

1,5 DCI 60 2006, 109 000 km,

kr 55 000,-

Hyundai Elantra

1,6, 2001, 135.000 km,

kr 17.000,-

Volvo XC 70

D5 Summum Automat 2005, 116 000 km,

kr 259 000,-

VI HAR BRUKTBILDAGER. Kom innom for et godt tilbud!

www.bentro.no Følg oss på Facebook

VÅRT VERKSTED REPARERER

ALLE BILMERKER!MECA er en verkstedkjede for alle vanlige bilmerker. Vi har kompetanse til å utføre det som er best for nettopp din bil - og din lommebok - uansett hvilket bilmerke du kjører.

VI KAN DIN BIL

Ring eller mail oss for leiebil. Vi har gunstige priser, og flotte biler.

Kim Andre:[email protected] +47 951 08858

Jan Håkon:[email protected] +47 980 96353

SOLGT

Page 26: Fremovermagasinet mai2013

FREDAG 3. MAI 2013 Fremover26 ANNONSE

Motor Scan QR-koden for å komme inn på fremover.no/motor

– Valg av poleringsmiddel er vikti-gere enn valg av såpe.

To båter med blått skrog ble delt inni til sammen åtte soner. Der fikk deulike merkene en sone hver.Vaskemidlene og poleringsmidlene itesten er blant de mest solgte ogplukket rett fra butikkhyllene. Selvetesten ble gjennomført av Vollen slippi Asker.

Om testen:For mange er påske ikke tiden for fjellog ski, men fjord og båtpuss.

Magasinet Båtliv har testet åtte ulikevaskemidler og åtte poleringsproduk-ter for båt.

Liten forskjell på vaskemidleneDet var mye mindre forskjell på vas-kemidlene enn på poleringsproduk-tene. Testpanelet var opptatt av atsåpen skal virke godt på mange ulikeunderlag og at vannet skal prelle lettav etterpå.

Alle vaskemidlene er blitt påførtmed svamp og klut i varmt vann.Best resultat ga Watski Internationals

såpe.

Større for-skjell på polish– Valg av poleringsmiddel er viktigereenn valg av såpe, sier FrodePedersen i Båtliv til TV 2 hjelper deg.

– Og her var forskjellene større ennpå såpene.

Alle poleringsmidlene er påført medpussegarn, bortsett fra Poly-Glow,som leveres med egen påføringspu-te. All polering er utført med bådepussegarn, poleringspapir og

poleringsmaskin.Noen midler legger igjen en grå-hvit

film som gjør det lett å se hvor du harpolert. Det er også forskjeller på hvormye de ulike produktene støver oglukter.

Noen av midlene gjør at overflatenfår statisk elektrisitet. Dette tiltrekkerseg støv og ødelegger for resultatet.

Kilde: broom.no

Vårpuss · Båtliv · FritidSVÆR: Den enorme cabincruiseren er Albert Rokstad sin båt. Etter en lang vinter har han fått pusset, vasket og gjort båten klar til det han håper blir en bra sommer på havet.Bildene er tatt under sjøsettingen tidligere i uken. (Tekst og foto: Kristoffer Klem Bergersen)

FØLGER MED: Albert Rokstad følger med at båten kommer seg trygt på havet. KLARGJØR: Torbjørn Karlsen skrur og mekker og gjør klart til sommeren.

Velg beste båtpolish – gjør jobben lettere og båten penere

Page 27: Fremovermagasinet mai2013

Fremover FREDAG 3. MAI 2013 27ANNONSE

fremover.no/motor

Også den er ny fra innerst til ytterst. Og mye tyderpå at den kommer til å bli en ny suksess for Skodaher hjemme.

Har vokstStasjonsvognutgaven av Octavia har vokst en goddel. Den er blitt ni centimeter lengre og 4,5 centime-ter bredere.

Bagasjerommet var stort på forgjengeren og nå hardet vokst enda litt mer, opp til 610 liter. Det er foreksempel 35 liter større enn hos en konkurrent somVolvo V70! Når du legger ned baksetet sluker denhele 1740 liter.

Ned i prisDessuten er mer utstyr på plass fra innstegsmodel-lene av. Nå har prisene akkurat blitt offentliggjort, ogde viser at Octavia blir billigere.

Der dagens Octavia stasjonsvogn ifølge prisoversik-ten til Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) starter

på 248.950 kroner, er prisen på den nye fra 235.500kroner.

Da får du bilen med en 1,2 TSI bensinmotor med105 hestekrefter.

Mye utstyrOctavia 1,6 TDI dieselmotor med 105 hestekrefterkoster fra 240 500 kroner. Der var tilsvarende pris påutgående modell 256.000 kroner.

Alle versjoner kommer med ni kollisjonsputer, multi-kollisjonsbrems, proaktiv passasjerbeskyttelse, dekk-trykkskontroll og tretthetsvarsler.

ToppmodellerMed høyeste utstyrsnivå, Elegance, koster Octaviastasjonsvogn med 1,6 TDI og 105 hestekrefter kro-ner 277 000. Da er Bi-Xenonlys med fjernlysassis-tent, LED kjørelys, 17" aluminiumsfelger, cruisekon-troll og to soners klimaanlegg også blant standardut-styret.

2-liters TDI på 150 hestekrefter leveres medElegance-utstyr til en pris på kr 312.000, fortellerimportøren i en pressemelding.

RåskinnDSG automatgirkasse leveres mot et pristillegg på

17 000 kroner. Firehjulstrekk kan leveres på følgendemotoralternativer: 1,6 TDI 105 hestekrefter manuell,2,0 TDI 150 hestekrefter manuell og 1,8 TSI 180hestekrefter, i kombinasjon med DSG. Pristillegg forfirehjulstrekk blir 30.000 kroner.

Senere kommer også en RS-versjon av Octaviasom vil ha verdenspremiere på Goodwood Festivalof Speed i England den 11. juli.

I juni er den på plass i Norge - splitter nye SkodaOctavia stasjonsvogn.

Forhandler av Skoda i NarvikSVEBJØRN AUTO AS

I mars kom nye Skoda Octavia på markedet ifemdørs-versjon. Nå er det snart klart for detsom kommer til å bli bestselgeren, nemlig sta-sjonsvognutgaven.

2013 Skoda Octavia stasjonsvogn:

Kommentaren:MBFP –Mye Bil For Pengene!

Rune PedersenSVEBJØRN AUTO AS

Helt ny – og billigere

Nå er det klart for en helt ny Skoda Octavia stasjonsvogn. Skoda har akkurat kunngjort prisene - og her skal konkurrentene få kjørt seg!

Service

Trenger du hjelp til

tømming av bo, bortkjøring avavfall og emballasje eller hjelp til

Vi tar oppdrag både forbedrift- og privatmarkedet!

Kontakt oss på tlf 76 96 70 00

AGENDA TAR OPPDRAGET!

- også for deres bedrift! Ring oss!

Page 28: Fremovermagasinet mai2013

Profesjonell bilpleie

Innvendig vask/rens

Ozonbehandling (innvendig luktfjerning)

Skinninteriør behandling

Klimaanlegg rens

Utvendig vask

Motorvask

Polering

Lakkrens med polering

Lakkforsegling

Utvendig vinduspolish

Polering av lykter

Vi utfører moderne bilpleie, fra utvendig vask til innvendig og utvendig kjemisk rens.

Tlf.: 76 91 10 00 - www.sommerseth.net

Bilen din utsettes daglig for forurensing av oksyder, salt og smuss i trafikk-miljøet. Dette vil over tid føre til at lakken mister glansen og plast og gummi-detaljer fremstår falmet og grå.

La oss hjelpe deg å ta vare på bilen din. Bestill time i dag.

Bedre for deg!