Fulla de Recomanació Als Pares Juny 2015

 • Published on
  17-Dec-2015

 • View
  347

 • Download
  7

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Recomanacions menjador Juny CEIP Montaura

Transcript

 • JUNY 2015

  RECOMANACIONS GENERALS PER DUR A TERME UNA ALIMENTACI EQUILIBRADA EN LINFANT S

  Per poder dur a terme una alimentaci equilibrada en els nins que dinen al menjador escolar, s important que conegueu el men diari i que intenteu mantenir lequilibri alimentari al llarg del dia. Per tal de poder fer una dieta equilibrada tamb a casa vos oferim a continuaci unes recomanacions generals a tenir en compte.

  Els infants necessiten garantir el consum de les segents racions del principals grups alimentaris:

  - Cereals: el grup dels cereals est format per larrs i els derivats del blat com el pa i els pastes, els cereals i les patates. Shan de consumir al llarg del dia entre 4 i 6 racions variant entre els diferents aliments que conformen el grup. s important que al menys la meitat daquestes racions procedeixin daliments integrals o poc refinats.

  - Fruites i hortalisses: hem de consumir al menys 5 al dia: tres o ms racions de fruites i, com a mnim dues racions de verdures i hortalisses.

  - Lactis i els seus derivats: sn al principal font de calci fcilment assimilable. Shan de consumir de 2 a 4 racions al dia. (Racions: 1 raci= 1 tass de llet = 2 unitats de iogurt = 100-120 g. de formatge fresc = 30-40 g. de formatge curat = 2 unitats de formatge en porcions = 2 cullerades soperes de formatge rallat)

  - Olis: loli doliva s la principal grassa de la dieta mediterrnia. Shan de consumir de 3 a 6 racions al dia que es poden fer servir per cuinar o condimentar. (Raci 10 ml = 1 cullerada sopera)

  - Peix: consum recomanat: 3-4 racions a la setmana, alternant peix blanc i peix blau. (Racions: infants de 1 a 6 anys 1 raci = mig filet= 70-100 g; infants de 7 a 9 anys 1 raci = 1 filet = 125 g; A partir dels 12 anys 1 raci= 1 filet = 125-150 g.)

  - Carn: no s recomanable consumir ms de 4 racions a la setmana. (Racions: infants de 1 a 6 anys 1 raci = 1 filet petit = 60-70 g; infants de 7 a 9 anys 1 raci = 1 filet mitj = 100 g; A partir dels 12 anys 1 raci= 1 filet = 125 g.)

  - Llegums: 2- 4 racions a la setmana(Racions: infants de 1 a 6 anys 1 raci = 3-4 cullerades soperes de llegum cuinada; infants de 7 a 9 anys 1 raci = mig plat mitj; A partir dels 12 anys 1 raci= 1 plat normal)

  - Ous: 3- 4 racions dous a la setmana. (Racions: infants de 1 a 6 anys 1 raci = 1 unitat; infants de 7 a 9 anys 1 raci = 1-2 unitats; A partir dels 12 anys 1 raci= 2 unitats)

  - Fruits secs: recomanable consumir al menys 3 racions a la setmana (1 raci= 20-30 g = 1 grapada) - El consum daliments grassos com precuinats, embotits, o menjars rpids ha de ser ocasional,

  igualment els dolos i la brioixeria industrial tamb shan de consumir ocasionalment. - Consum de sucre i mel: no ha de superar les 4 racions al dia (4 culleradetes) - Laigua s lnica beguda que es considera imprescindible. Els sucs de fruites comercials solen

  dur sucres afegits. Els refrescs shan de consumir ocasionalment.

  En general i per resumir dir que haurem dintentar que els nostres fills duguessin una dieta equilibrada i variada, consumint aigua com a beguda habitual, el pa com acompanyament de les menjades, loli doliva com a principal greix per cuinar i condimentar, consumint 5 racions de fruites i verdures al dia i respectant les racions recomanades dels aliments proteics. Tenint especial cura en el desdejuni ja que s una de les principals menjades del dia. Acompanyant a ms aquesta alimentaci amb la prctica habitual dactivitat fsica adequada a ledat de linfant.

  Una bona educaci nutricional s un dels millor regals que podem fer als nostres fills ja que en aquesta edat es conformaran els hbits que probablement els acompanyaran la resta de la seva vida i una bona

 • alimentaci s una important font de salut aix com una dieta inadequada s factor de risc de moltes patologies.

  Tenim la sort de comptar a la nostra cultura amb la dieta mediterrnia, considerada la ms saludable del mn i utilitzada com a referent diettic arreu del planeta. Hem de cuidar-la i promocionar-la ja que als darrers anys hem anant modificant els nostres hbits alimentaris introduint costums menys saludables com el consum de menjar rpid, precuinats, abs de greixos, etc.

  No oblideu la famosa i svia frase de que Som el que mengem.

  Link dinters per ampliar informaci:

  - Guia dalimentaci saludable. - http://dgsalut.caib.es/www/user/portal_salut/campanya_nutricio.htm - Portal 5 al dia

  http://www.5aldia.com - Estratgia NAOS para la prevenci de lobesitat infantil www.exponao.info/paneles.htm

  Una proposta de men equilibrat pel sopar dels nins que quedin a menjador, pel mes de juny de 2015 s el segent:

  DIA SUGGERIMENT DEL MEN:

  Dia 1 Pollastre a la planxa amb ensalada variada, fruita Dia 2 Truita francesa amb cuixot dol, pa i formatge, fruita Dia 3 Sopa de brou amb pilotetes de carn, lctic Dia 4 Ensalada darrs amb tonyina, cran, ou, i verdures, fruita Dia 5 Peix al forn amb verdures, fruita Dia 8 Crema de verdures, pa torrat i formatge, fruita Dia 9 Peix al vapor amb arrs, fruita Dia 10 Peix torrat amb verdures, lctic. Dia 11 Pollastre al forn amb ensalada de tomtiga i formatge, fruita Dia 12 Pur de verdures, pa, lctic Dia 15 Peix (llu, rap) amb verdures saltejades, lctic Dia 16 Crema de verdures, formatge, pa i lctic. Dia 17 Truita francesa amb cuixot dol, pa i fruita Dia 18 Sopa de brou de carn i verdures, fruita Dia 19 Carn torrada amb patates, lctic.

 • Una proposta de berenar del mat, equilibrat dels nins que quedin a menjador, pel mes de juny de 2015 s la segent:

  DIA SUGGERIMENT DEL BERENAR A CASA:

  Podem alternar diferents berenars, tots ells han destar formats per: 1 porci de llet o iogurt 1 o 2 peses de fruita o suc natural 1 o 2 porcions de pa o cereals amb floc EXEMPLES: Primer dia Tass de llet amb cacau, suc de taronja natural, 2 torrades de pa, millor integral amb

  confitura. Segon dia Tass de llet amb cacau i galetes, pesa de fruita de temporada, cereals amb floc Tercer dia Iogurt natural amb mel, pltan, llesca de pa amb oli i tomtiga Quart dia Tass de llet amb cacau, pesa de fruita (poma), 2 torrades amb formatge fresc Quin dia Iogurt amb cereals amb floc, suc natural

  Hem de tenir en comte que igual que les menjades del migdia, sha destar al corrent de les intolerncies i al.lrgies alimentries que poden tenir els sopars i els berenars del mati.