GE2321 Communication Skills Lab

  • Published on
    20-Jan-2016

  • View
    41

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

it covers anna university syllabus

Transcript

  • 1

    ENGLISH

    LANGUAGE

    LABORATORY

  • 2

    READING

    COMPREHENSION

  • 3

    READING COMPREHENSION

    EXERCISE NO: 1

    India Wildlife information with Wildlife adventures

    Here is good news for all wildlife adventurers, ornithologist and nature lovers. Tour

    My India, a leading tour operating company in India renewed its wildlife portal -

    IndiaWildliferesorts.com with new, attractive, more informative and unique presentation.

    It has been a great achievement for Tour My India to present the India wildlife resorts

    (http://www.indiawildliferesorts.com) with such a unique presentation after a lot of

    brainstorming, planning and strategy formulation by industry leaders and travel experts. It

    needed a lot of research work on India wildlife, national parks, wildlife sanctuaries, bird

    sanctuaries for accumulating information on wild animals, migratory birds, mammals,

    reptiles that are rare to be found elsewhere and presenting all the collected information on

    the wildlife portal. The site is categorized in 3 main areas - one for wildlife information

    including national parks, wildlife sanctuaries and bird sanctuaries, other two for wildlife

    resorts and wildlife tour packages. "We are glad that we have been able to represent the

    wildlife heritage of India in the best possible way to make it informative and useful for our

    clients and all the adventure and travel enthusiasts from all over the world. ", says the

    Managing Director, Tour My India.

    Wildlife Information:

    It is the main attraction of the site with information including general information

    of the particular national parks and sanctuaries with the respective wild animals, birds,

    resorts and other accommodation facilities available there along with the tour and travel

    info and tour packages. Those who are planning for wildlife tours can get information about

    how to reach, geographical map etc.

    Wildlife Resorts:

    Wildlife Resorts is another main section of the site which includes all the

    information about resorts and hotels available along with their photo galleries where one

    can visualize the incredible resort locations, room facilities

    Wildlife Tour Packages:

    It is the biggest section of IWR which provides more than 100 wildlife tour packages

    which covers tours at almost all national parks, wildlife sanctuaries and bird sanctuaries.

  • 4

    The wildlife packages are designed keeping in mind the interests of wildlife enthusiasts,

    nature lovers, and corporate groups. If you are wildlife enthusiasts then wildlife tour

    packages, tiger tour packages, wildlife safari tours are best for you. If you are ornithologist

    then bird watching tour packages, wildlife safari tours, wildlife packages are suitable to

    you. For corporate tours, weekend tour packages, fixed departure tours. Wildlife packages

    around major cities flexible with trip date and time duration would be more suitable.

    Sequence of sentence

    Questions:

    1. Fiction is the term used to describe novels, short stories, classics and popular pleasure

    reading.

    2. Though they cannot be borrowed from the library, tire readers can refer these books in

    a reading room set aside for this purpose.

    3. Non-fiction describes technical and factual works and books which cover event and

    things that exist in reality.

    4. Most public and general libraries have three main areas-fictions, non-fiction and

    reference.

    5. Though they cannot be borrowed from the library, tire readers can refer these books in

    a reading room set aside for this purpose

    Answers:

    1. Most public and general libraries have three main areas-fictions, non-fiction and

    reference.

    2. Fiction is the term used to describe novels, short stories, classics and popular pleasure

    reading.

    3. Non-fiction describes technical and factual works and books which cover event and

    things that exist in reality.

    4. Reference books are simply non-fiction books of a kind. which includes encyclopedias

    and dictionaries.

    5. Though they cannot be borrowed from the library, tire readers can refer these books in

    a reading room set aside for this purpose.

  • 5

    EXERCISE NO: 2

    Fill in the blanks using the list of words given below:

    Christians , delicious , Diwali , rejoicing , Buntings , occasion , Shopkeepers ,

    sins , Decorate , idd , Twigs , church , Planting , Christianity

    Christmas is the most important festival of the Christians. Christmas is same for

    them what Diwali for the Hindus Idd for Muslims. It is celebrated on the 25th December

    every year with great pomp and show. This festival is celebrated in the memory of the day

    on which Christ was born. Christ was the founder of Christianity. It is believed that he

    was sent to this world to save mankind. Great preparations are made for the occasion. All

    houses and churches are cleaned and white washed. The walls are decorated with paper

    flowers, pictures, looking glasses and the wall buntings. All the Christians rich or poor,

    young or old take part in it. The shopkeepers who sell Christmas cards and Christmas

    presents decorate their shops with beautiful pictures and toys. They do so to attract people

    to their shop. The most important part of the festival is the planting of the Christmas tree.

    A large branch of the tree is cut down. It is planted in one corner of the house. Then this

    branch is decorated with little toys such as dolls, birds, flowers etc. At night candles and

    electric bulbs are lighted on its twigs. The Christmas tree looks very bright and Then in the

    night all the children of the house are called in. All sing songs and offer prayer to God who

    sent his Son, Christ to earth to remove all sins and sufferings. After the prayer all the

    members of the house and guests are given. Christmas presents. Christmas cards, pictures,

    books and sweets are sent to friends and relatives. Then big feats are arranged. Delicious

    dishes are served before all. The house wife looks very important figure. She entertains all

    the guests. People prepare best food they can offer on that day. After, the feast is over all

    members take part in music. They dance and sing at night. Then the festival comes to a

    close. All gather in the church to pray God that they may led a happy life in the coming

    year. Christmas is a festival of rejoicing to the Christians all over the world. In the days of

    British rule all the schools and colleges are closed for fifteen days on the occasion of this

    festival.

    Arrange the following jumbled sentences:

    1. Christmas is the most important festival of the Christians.

    2. Delicious dishes are served before all.

  • 6

    3. This festival is celebrated in the memory of the day which Christ was born.

    4. the most important part of the festival is planting of Christmas tree.

    5. It is celebrated on the 25th December every year wiyh great pomp and show.

    Answer:

    1. Christmas is the most important festival of the Christians.

    2. It is celebrated on the 25th December every year wiyh great pomp and show.

    3. This festival is celebrated in the memory of the day which Christ was born.

    4. The most important part of the festival is planting of Christmas tree.

    5. Delicious dishes are served before all.

    Choose the best answer:

    1. Christmas is the most important festival of the _____________.

    a. Hindu.

    b. Christians.

    c. Jains.

    d. Muslims.

    Answer:

    b. Christians

    2. The most important part of the festival is planting of ____________ tree.

    a. Christmas

    b. Banyan.

    c. Palm.

    d. Neem.

    Answer:

    a. Chrismas

    3. Diwali was the festival for________.

    a. Hindus.

    b. Muslims.

    c. Christians.

    d. Jains.

    Answer:

    a. Hindus

  • 7

    4. The wall are decorated with _____________

    a. Paper flowers.

    b. Original flowers.

    c. Tulip flowers.

    d. Rose flowers.

    Answer:

    a. Paper flowers

    5. Christmas tree is planted in___________.

    a. Front of the house.

    b. One corner of the house.

    c. Back of the house.

    d. The garden of the house.

    Answer:

    b. One corner of the house.

  • 8

    EXERCISE NO: 3

    Civil war

    The Civil War was waged because 11 southern states seceded (broke away and

    started their own government) from the Union and formed the Confederate States of

    America. The secession took place primarily because of a long-standing debate concerning

    states rights, and more specifically the issue of slavery. As new territories became states,

    opponents of slavery and advocates of slavery often clashed over whether or not that state

    should allow slavery. After violence broke out in Kansas over the issue, and after Kansas

    entered the Union as a free state, southerners began to believe that the new president,

    Abraham Lincoln would take away their rights to make local decisions and would abolish

    slavery. Henceforth, Virginia, North and South Carolina, Georgia, Florida, Alabama,

    Tennessee, Mississippi, Louisiana, Texas and Arkansas broke away from the Union and

    formed the Confederate States of America. Richmond, Virginia was made its capital and

    Jefferson Davis was made president. Kentucky, Maryland, Delaware and Missouri were

    divided on the issue and were declared "border states". On April 14, 1861, Congress

    declared war on the Confederate States of America

    for the purposes of preserving the Union.

    The first shots of the Civil War were fired April 12, 1861 at Fort Sumter, South

    Carolina. Although there we no deaths reported that day, the shots at Fort Sumter signified

    the start of a long, bloody war that would become the most deadly in the history of the

    United States. Many major battles such as Bull Run I and II, Antietam and Shiloh, among

    others, claimed tens of thousands of lives on both sides in 1861 and 1862. Neither the

    Union or the Confederacy had the upper hand.

    The turning point in the war, however, occurred on July 1, 1863, when Confederate

    and Union armies met at Gettysburg, Pennsylvania. The battle that ensued was one of the

    bloodiest battles in American history. Eventually, Robert E. Lee's Army of Northern

    Virginia was driven away from Pennsylvania by Union general George Meade and his

    Army of the Potomac. The battle did much to cripple the Confederate army. Meanwhile,

    in the western battlegrounds, Union forces under Ulysses S. Grant had gained control of

    the Mississippi River and port of New Orleans which effectively split the Confederacy in

    two.

    Robert E. Lee's Army of Northern Virginia was further decimated after Ulysses S.

    Grant was made commander of the Union Army. Grant waged dozens of surprise attacks

    against Lee's army in the wilderness of Virginia in 1864. Although the battles resulted in

  • 9

    the deaths of tens of thousands of soldiers on the Union side, the Confederate Army was at

    the brink of collapse. Meanwhile, Union general William T. Sherman marched through

    Georgia and the Carolinas, destroying everything in his path. The march came to be known

    as "Sherman's March to the Sea".

    Finally, after Union forces had invaded the Confederate capital of Richmond, the

    Confederate states surrendered on April 9, 1865, at Appomattox Courthouse, Virginia. The

    Union was preserved.

    Answer the following questions:

    1. What does secede mean?

    a. To break away from

    b. To join

    c. To accomplish

    d. To lose

    Answer:

    a. To break away from

    2. Which of the following best describes why 11 southern states seceded from the Union?

    a. Because the government wanted the states to make important decisions

    concerning slavery.

    b. Because the southern states wanted the government to make important

    decisions concerning slavery.

    c. Because the southern states did not want the government to make

    important decisions for them concerning slavery

    d. Because the government did not want to malke important decisions for the

    southern states concerning slavery.

    Answer:

    c. Because the southern states did not want the government to

    make important decisions for them concerning slavery

    3. Which of the following is true?

    a. Congress declared war before the first shots were fired at Fort Sumter.

    b. The first shots fired at Fort Sumter occurred after Congress declared war.

    c. Congress declared war after the first shots were fired at Fort Sumter.

    d. Abraham Lincoln was president of the Confederacy.

  • 10

    Answer:

    c. Congress declared war after the first shots were fired at Fort

    Sumter.

    4. Which of the following was NOT a state that seceded from the Union?

    a. Maryland

    b. Virginia

    c. North Carolina

    d. Florida

    Answer:

    a. Maryland

    5. What was the turning point of the Civil War?

    a. Shiloh

    b. Appomattox Courthouse

    c. Antietam

    d. Gettysburg

    Answer:

    d. Gettysburg

  • 11

    EXERCISE NO: 4

    Bank:

    Banks are places where people can keep their money. Most people use banks to save

    money in their savings accounts and to pay money from their checking accounts. Today,

    when a person earns money from their job, their paycheck is often electronically deposited

    (put) into their savings or checking account. Then, he or she can pay their bills by writing

    checks from their checking accounts or pay online where their bills are electronically

    connected to their bank accounts.

    Banks also give loans to people. Banks use the money that their customers deposit

    to lend to people to buy new houses, cars, or to start businesses among other reasons. The

    bank makes money from lending by charging interest. In other words, people have to pay

    back more than they borrowed. This amount depends on how risky the bank thinks the

    borrower is and how fast the loan is paid back among other things.

    Choose the correct answer:

    1. What do banks NOT do?

    a. Charge interest

    b. Give loans

    c. Tax people

    d. Allow people to pay bills online from their accounts

    Answer:

    c. Tax people

    2. What do banks NOT do?

    a. provide a place for people to save their money

    b. lend money to people

    c. help people get jobs

    d. provide a place where people can pay their bills from

    Answer:

    c. help people get jobs

  • 12

    3. How much "interest" do lenders have to pay?

    a. Everyone pays the same amount of interest.

    b. Most borrowers don't have to pay interest

    c. The story doesn't say

    d. It depends on a lot of things

    Answer:

    d. It depends on a lot of things

    4. How does "interest" work?

    a. Banks require people to pay back the same amount they borrowed.

    b. Banks require people to pay back more money than they borrowed

    c. Banks require people to pay back money they borrowed very quickly

    d. Banks pay people more money than they borrowed.

    Answer:

    b. Banks require people to pay back more money than they

    borrowed

    5. How do banks make money?

    a. Electronically

    b. By having a lot of accounts

    c. Saving their customers deposits

    d. Charging interest to those they lend...

Recommended

View more >