Gerald Durrell = Istenek kertje

 • Published on
  28-Dec-2015

 • View
  266

 • Download
  52

Embed Size (px)

Transcript

 • NNCL1312-4E0v1.1

  Gerald Durrell

  Istenek kertje

 • FORDTOTTA OSZTOVITS LEVENTE

  A FEDLTERVET S AZ ILLUSZTRCIKAT

  RBER LSZL KSZTETTE

  EURPA KNYVKIAD BUDAPEST 1986

  KTETNK A KVETKEZ KIADS ALAPJN KSZLT: GERALD DURRELL: THE GARDEN OF THE GODS

  COLLINS, LONDON, 1978

  COPYRIGHT GERALD DURRELL, 1978 HUNGARIAN TRANSLATION OSZTOVITS LEVENTE, 1986

  HU ISSN 0139-4029

 • Tartalom

  NHNY SZ ELLJRBAN

  1. KUTYK, PELK S RUMLI

  2. KSRTETEK S PKOK

  3. ISTENEK KERTJE

  4. A TAVASZ ALKOTELEMEI

  5. FAKROK S FIESTK

  6. A KIRLYI LTOGATS

  7. A SZERELEM SVNYEI

  8. A BARTSG RMEI

 • Ezt a knyvet Ann Petersnek, valamikori titkrnmnek, mig hsges bartomnak ajnlom, aki nagyon szereti Korfut, s taln mg nlam is jobban ismeri.

  NHNY SZ ELLJRBAN

  Ez a harmadik knyv, amelyet arrl az idszakrl rtam, amikor csaldommal Korfu szigetn ltnk a legutbbi vilghbor eltt. Egyesek taln klnsnek ltjk, hogy mg mindig tallok megrni val anyagot letemnek errl a szakaszrl; de legyen szabad rmutatnom, hogy mi akkoriban viszonylag s grg mrtkkel mrve felttlenl gazdagok voltunk; a sz elfogadott rtelmben egyiknk sem dolgozott, s ennlfogva idnk legnagyobb rszt szrakozssal tltttk. Ha valakinek t ve van r, hogy ezt csinlja, rengeteg lmnyt sszegyjt.

  Ha az ember sorozatban r olyan knyveket, amelyek ugyanazokrl vagy majdnem ugyanazokrl a szemlyekrl szlnak, az els nehzsg mindjrt abbl addik, hogy nem szeretn a korbbi knyvek olvasjt a szereplk hosszadalmas jellemzsvel untatni. Viszont hisgban mgsem kpzelheti, hogy azokat a korbbi knyveket mindenki olvasta, gy aztn bizonyos mrtkig fl kell tteleznie, hogy az olvas most els zben tiszteli meg figyelmvel. Teht gy kell lavroznia, hogy ne idegestse rgi olvasjt, s ne terhelje tl az jat. Mrpedig ez nem knny feladat. Remlem, hogy nekem sikerlt.

  Trilgim els ktetben Csaldom s egyb llatfajtk a kvetkezt kellett elmondanom, s azt hiszem hogy ezt most sem tudnm jobban megfogalmazni:

  Megprbltam az itt kvetkez lapokon pontos s tlzsoktl mentes kpet festeni csaldomrl; gy jelennek meg, ahogy n lttam ket. gy rzem azonban, hogy nmelyik furcsa szoksuk magyarzatul le kell szgeznem: akkoriban, amikor Korfun laktunk, a csald tagjai igen fiatalok voltak. Larry, a legidsebb, huszonhrom ves, Leslie tizenkilenc, Margo tizennyolc, mg n, a legifjabb, tzves, teht mg zsenge s fogkony. Anym letkort sosem tudtuk egsz biztosan, annl az egyszer oknl fogva, hogy nem emlkszik r, mikor szletett.

  Errl nem is mondhatok egyebet: elg ids volt ahhoz, hogy ngy gyereke legyen. Anym ragaszkodik hozz, kzljem azt is, hogy zvegy, mert, mint blcs lesltssal megjegyezte, az ember sohasem tudhatja, miket gondolnak rla. Ahhoz, hogy t v esemnyeit, megfigyelseit s boldog napjait az Encyclopaedia Britannicnl valamivel rvidebb mbe tmrthessem, knytelen voltam sszevonni, metszeni, toltani, gyhogy nem sok maradt az esemnyek eredeti sorrendjbl.

  Azt is elmondtam akkor, hogy knytelen voltam szmos olyan esemnyt s szereplt kihagyni, amelyet s akit szerettem volna megrni. Most megprblom ezt a mulasztst jvtenni. Remlem, hogy ez a knyv ugyanolyan lvezetet fog szerezni olvasinak, amilyet korbbi trsai, a Csaldom s egyb llatfajtk s a Madarak, vadak, rokonok. Szmomra letem egyik nagyon fontos fejezetrl ad kpet s arrl amiben a jelek szerint manapsg oly kevs gyermeknek van rsze: egy igazn boldog s napfnyes gyermekkorrl.

  1. KUTYK, PELK S RUMLI

  Az a lehetetlen trk pedig szmtsba sem jhet. Carlyle

 • Az a nyr klnskppen buja volt; mintha a nap rendkvli bkezsgre biztatta volna a szigetet: soha nem termett annyi gymlcsnk s virgunk, a tenger soha nem volt olyan meleg, soha annyi hal nem ficnkolt benne, soha annyi madr nem klttt annyi fikt, nem kelt ki a vidken annyi lepke s egyb rovar. A grgdinnyk, amelyeknek hsa ropogs volt s hideg, akr a rzsaszn h, hatalmas, slyos, flelmetes botanikai gygolyknak ltszottak, amelyek kzl egy is elegend, hogy egy vrost eltrljn a fld sznrl; a szeptember vgi holdhoz hasonlatos; narancssrga vagy rzsaszn szibarackok risi tmegekben csngtek a fkon, vastag, brsonyos brk csak gy duzzadozott az des ltl a zld s fekete fgk megpattantak a bels nedvek nyomsra, s az aranyzld rzsabogarak kbultan ltek a rzsaszn repedsekben kbultan a hatalmas, vgtelen bsgtl. A fk szinte nygtek a cseresznye slya alatt, gyhogy a gymlcssk olyb festettek, mintha valami nagy srknyt mszroltak volna le a fk kzt amely telefrcsklte skarltpiros s borvrs vrcseppekkel a leveleket. A kukoricacsvek olyan hosszra nttek mint az ember karja s amikor beleharaptl a kanrisrga magok mozaikjba, a tejes fehr nedv szinte spriccelt a szdba; a fkon pedig szt vrn duzzadozva jadezld mandulk, mogyork meg sima madrtojsknt fnyl olajbogyk csillogtak egyms hegyn-htn a levelek kztt. Termszetes, hogy mivel a sziget szinte kicsattant az lettl, az n gyjt tevkenysgem is megkettzdtt. Vltozatlanul hetente egyszer Theodore-ral tltttem a dlutnt, de most mr sokkal merszebb s nagyszabsbb feldert utakra is vllalkoztam, mint amilyenekre korbban, lvn, hogy mr volt egy szamaram is. Sallyt, mert gy hvtk, a szletsnapomra kaptam, s mint arra val eszkzt, hogy hossz tvolsgokat tegyen meg, rengeteg felszerelst cipeljen, felbecslhetetlen, br makacs trsnak talltam. Hogy makacssgrt krptoljon, rendelkezett egy nagy ernnyel: mint minden szamr, vgtelenl trelmes volt. Mikzben n valamilyen llnyt vagy ms egyebet figyeltem, boldogan bmult a semmibe, vagy egyszeren elszunnyadt, ahogy a szamarak szoktak, vagyis belezuhant abba az nkvlethez hasonl boldog llapotba, amely csak a szamarak szmra elrhet, amikor flig lehunyt szemmel mintha valami Nirvnrl lmodnnak, s rzketlenek a kiablsra, a fenyegetsre, st mg a botra is. A kutyk, miutn rvid ideig trelmesek, elkezdenek stozni, shajtozni, vakarzni; megannyi apr jelt mutatjk annak, hogy rzsk szerint elegend idt ldoztunk mr egy pknak vagy akrminek, s ideje volna mr tovbbmenni. Sally azonban, ha egyszer mr elbbiskolt, azt a benyomst keltette, hogy ha a szksg gy kvnn, akr tbb napig is boldogan ellldoglna itt.

  Egyszer egy bartom, egy parasztember, aki sok klnleges pldnyt szerzett mr nekem, s aki nagyon j megfigyel volt, rtestett, hogy kt risi madr cselleng egy szikls vlgyben, gy t mrfldre szakra a villtl. gy gondolta, hogy a madarak nyilvn ott fszkelnek. A lersa alapjn csakis sasok vagy keselyk lehettek, n pedig gtem a vgytl, hogy egy fikjukat begyjtsem magamnak. Ragadoz madr kollekcim mr hromfajta bagolybl, egy karvalybl, egy kis slyombl s egy vrs vrcsbl llt, gy aztn gy reztem, hogy egy sassal vagy keselyvel teljess tennm a gyjtemnyt. Flsleges is mondanom, hogy a csalddal nem mltztattam kzlni eme ambcimat, lvn hogy llataim hsszmlja mris csillagszati sszegekre rgott. Ettl fggetlenl el tudtam kpzelni, hogyan reaglna Larry arra az tletre, miszerint egy kesely kerlne a hzhoz. Ha j llatokat szereztem, mindig okosabbnak talltam Larryt ksz tnyek el lltani, mert ha egyszer az llatok mr ott voltak a villban, ltalban szmthattam r, hogy mama s Margo az n prtomra ll.

  Nagy gonddal kszltem az expedcira, tmrdek lelmet halmoztam fel magamnak s a kutyknak is bsgesen, svnyvizet, a szoksos mennyisg papr- s konzervdobozt, a lepkehlmat s egy nagy zskot, hogy abba tegyem majd a sasomat vagy keselymet. Magammal vittem Leslie ltcsvt is; jval ersebben nagytott, mint az enym. Leslie szerencsre nem volt a lthatron, gy nem kellett elkrnem tle, de biztosra vettem, hogy

 • boldogan klcsnadn, ha otthon tartzkodna. Mg egyszer utoljra megvizsgltam felszerelsemet, hogy megbizonyosodjak, nem hinyzik semmi, s nekilttam felmlhzni Sallyt a klnbz holmikkal. Sally klnsen mogorva s csknys hangulatban volt, mg a szamarak mrtkvel mrve is, s ugyancsak felbosszantott, mert szndkosan rtaposott a lbamra, aztn beleharapott a fenekembe, amikor lehajoltam, hogy felvegyem leesett lepkehlmat. Nagyon megsrtdtt, amikor neveletlensgrt pofon vgtam, gy aztn gy indultunk el erre az expedcira, hogy jformn nem voltunk beszl viszonyban. n hvsen rigaztottam szalmakalapjt szrs, liliom alak fleire, fttyentettem a kutyknak, s nekivgtunk az tnak.

  Noha mg korn volt, a nap mr forrn sttt, s az gbolt tiszta volt, perzselen kk, mint amikor az ember st szr a tzre, s a tz kr prakdt von a h. A vastag fehr porral bortott orszgton indultunk el, a por gy tapadt rnk, mint a virgpor, elhaladtunk sok paraszti bartom mellett, akik szamrhton igyekeztek a piacra, vagy a fldjeikre dolgozni. Ez elkerlhetetlenl akadlyozta az expedci elrehaladst, mert a j modor megkvetelte, hogy mindegyikkel vltsak nhny szt. Korfun az ember mindig knytelen egy bizonyos ideig elpletyklkodni, s esetleg elfogadni egy darab kenyeret, nhny szraz grgdinnyemagot vagy egy szlfrtt, mint a szeretet s nagyrabecsls jelt. gy aztn mikor le kellett trnnk a forr, poros orszgtrl, hogy tvgjunk a hvs olajfaligeteken, mr rengeteg ennivalval voltam megpakolva, amelyek kzl a legnagyobb darab egy grgdinnye volt, a bkez ajndk, amelyet Agathi mama tukmlt rm, kedves bartom, akit mr egy hete, vagyis mrhetetlenl hossz ideje nem lttam, s aki gy gondolta, hogy n ez id alatt heztem.

  A vaktan izz orszgt utn az olajfaligetek sttek voltak, rnykosak s hvsek, akr egy kt. A kutyk szoks szerint elttem haladtak, krlszaglsztk a nagy, ragys olajfatrzseket, s hbe-hba vadul ugatva zbe vettk az alacsonyan repl fecskket mert kibortotta ket a madarak pimasz vakmersge. Mivel szoks szerint nem sikerlt egyet sem elkapniok megprbltk a mrgket egy rtatlan juhon vagy egy bamba csirkn kitlteni, s knytelen voltam szigoran megdorglni ket. Sally mr megfeledkezett korbbi mogorvasgrl, j iramban haladt, egyik flt elre-, a msikat meg htracsapta, hogy jl hallhassa neklsemet s kommentrjaimat a becserkszett vidkrl.

  Hamarosan elhagytuk az olajfk oltalmaz rnykt, s megindultunk flfel a hsgtl csillog dombokon, mirtuszbokrok srjn, magyaltlgyek sarjain s nagy rekettyseken keresztl trve utat. Sally patja alatt recsegett a f, s a meleg leveg a zslya s kakukkf illatval volt teli. Dlre, amikor a kutyk mr lihegtek, s Sally meg n is kiadsan izzadtunk, fenn voltunk a kzponti hegyvonulat arany s rozsdavrs szikli kztt, s mlyen alattunk terlt l a lenkk tenger. Fl hromkor meglltunk, hogy egy hatalmas kszikla rnykban megpihenjnk. Csaldottnak reztem magam. Hven kvettk bartom utastsait, s csakugyan talltunk is egy fszket, amely legnagyobb izgalmamra egy fakkesely fszknek bizonyult. A fszek egy szikla peremn gubbasztott, benne kt kvr s mr majdnem teljesen kitollasodott fika cscslt, pontosan rkbefogadsra megfelel kor. A bkken csak az volt, hogy nem tudtam a fszek kzelbe frkzni, se fellrl, se alulrl. Hiba vesztegettem el egy teljes rt, hogy elraboljam a bbiket, knytelen voltam jllehet kelletlenl lemondani az tletrl, hogy ragadoz madr kollekcimat keselyvel egsztsem ki. Leereszkedtnk a hegyoldalon, s meglltunk, hogy megpihenjnk s harapjunk valamit az rnykban. n megettem a szendvicseket s a kemny tojsokat, Sally szraz kukoricacsveket s grgdinnyt ebdelt, a kutyk pedig grgdinnyvel s szlvel enyhtettk szomjukat, mohn habzsolva a leveses gymlcst s idnknt fulladozva s khgve, mert a dinnyemag megakadt a torkukon. Falnksguk s az tkezsi etikett teljes hinya miatt jval elbb befejeztk ebdjket, mint Sally vagy n, s miutn kelletlenl arra a kvetkeztetsre jutottak, hogy nem szndkozom tbbet adni nekik, fakpnl hagytak

 • bennnket, s lekullogtak a hegyoldalon, hogy egy kis magnvadszatban leljk gynyrsgket.

  n hason fekve habzsoltam a porhanys, hideg grgdinnyt; rzsaszn volt, mint a korall. Szemgyre vettem a domboldalt. Krlbell tizent mternyire alattam egy kis paraszthz romjai lltak. A domboldalon itt-ott mg ki tudtam venni a flhold alak, kiegyengetett terleteket, amelyek hajdan a gazdasg aprcska szntfldjei lehettek. Vgl is valsznleg nyilvnvalv lett, hogy a zsebkendnyi szntfldeken, a kizskmnyolt talajon nem terem tbb se kukorica, se zldsg, s gy a tulajdonos elkltztt. A hz dledezett, a szntkat bentte a gaz s a mirtusz. Bmultam a kunyh maradvnyait, tndve, hogy vajon ki lakhatott benne, amikor hirtelen szrevettem, hogy valami pirosas mozog a kakukkf kztt az egyik fal tvben.

  Lassan ltcsvemrt nyltam, s a szememhez illesztettem. A fal tvben a beomlott kvek tmege hirtelen tisztn lthatv vlt, de egy pillanatig nem tudtam megllaptani, hogy mi vonhatta magra a figyelmemet. Aztn legnagyobb csodlkozsomra egy kakukk fcsom mgl elbukkant egy trkeny, apr kis llat, vrs, mint egy szi levl. Menyt volt, a viselkedsbl tlve fiatal s rtatlan. Ez volt az els menyt, amelyet Korfu szigetn lttam s el voltam bvlve tle. Kiss szrakozottan bmult krskrl a vilgba aztn felllt a hts lbaira s buzgn beleszimatolt a levegbe. Mivel nem rzett semmi eledelflesget a kzelben, lt, s intenzven a ltszatbl tlve ugyancsak kjesen vakarzni kezdett. Majd hirtelen felhagyott toalettel fogni egy lnk kanrisrga knlepkt. A rovar azonban kisiklott a szjbl s elreplt, otthagyta a menytet, aki az res levegt harapdlta, s egy kiss ostoba kpet vgott. Megint fellt a hts lbaira, hogy lssa, hov lett a zskmnya, aztn elvesztette az egyenslyt, s kis hjn lepottyant a krl, amelyen lt.

  n csak nztem, elbvlve parnyi mreteitl, pomps szntl s rtatlan klsejtl. Istenem, de szerettem volna megkaparintani s hazavinni, hogy kiegsztsem vele llatseregletemet, de tudtam, hogy ez nem lesz knny. Mikzben a legeredmnyesebb mdszeren tprengtem, az alattam lev kunyhban drma jtszdott le. Lttam, hogy az alacsony aljnvnyzet fltt egy rnyk siklik vgig, akr egy mltai kereszt, s megjelent egy karvaly. Alacsonyan s gyorsan replt a menyt fel, aki a levegbe szimatolva s az t fenyeget veszlyrl mit sem sejtve ldglt a kvn. ppen azon tndtem, hogy vajon kiltsak-e vagy tapsoljak, hogy figyelmeztessem, amikor is megpillantotta a karvalyt.

  Hihetetlenl gyorsan megfordult, kecsesen felugrott a romos falra, s eltnt kt k kztt egy rsben, amelyrl azt hittem volna, hogy mg egy kuszma sem tud behatolni rajta, nemhogy egy menyt mret emls. Valsgos bvszmutatvny volt: az egyik pillanatban mg a szikln lt, s a kvetkezben mr gy tnt el a falban, mint egy escsepp. A karvaly legyezszeren sztterpesztett farokkal lebegett egy ideig a levegben, kutatott, nyilvn abban a remnyben, hogy a menyt jbl megjelenik. Krlbell egy perc mlva elunta a dolgot, s lesiklott a hegyoldalon, hogy kevsb vatos aprvadat keressen. Kis id mlva a menyt kidugta pofcskjt a rsbl. Ltva hogy a terep tiszta, vatosan kibjt. Aztn elindult a fal mentn s mintha elbbi meneklse, abba a bizonyos repedsbe tletet adott volna neki, elkezdett vizsgldni, s eltnt minden egyes mlyedsben s lyukban, ami csak akadt a kvek kzt. Mikzben figyeltem, azon tprengtem, hogyan menjek le a domboldalon, hogy ingemet rdobhassam, mieltt mg szrevenn a jelenltemet. Tekintve, hogy milyen bravrosan vlt kmforr a karvalyjelenltben, a dolog nem grkezett knnynek.

  Ebben a pillanatban hajlkonyan, mint a kgy, besurrant egy lyukba, a fal tvben. s lm, egy kicsit magasabban fekv msik lyukbl elbukkant egy msik llat, ktelenl rmlten elindult a fal tetejn, s eltnt egy hasadkban. Hihetetlen izgalom fogott el, mert noha csak kurta pillantst vethettem r, felismertem, hogy olyan llny, amelyet hossz hnapok ta prblok felkutatni s foglyul ejteni: kerti pele, valsznleg az egyik legbjosabb az eurpai rgcslk kzl. Krlbell feleakkora, mint a felnt...