Ghid absolvent de licen£ƒ

 • View
  222

 • Download
  1

Embed Size (px)

Text of Ghid absolvent de licen£ƒ

 • GHIDUL ABSOLVENTULUI

  Elaborarea, redactarea i susinerea lucrrilor de diplom

  Pentru specializrile:Inginerie Mecanic,Inginerie Industrial,

  Inginerie si Management

 • 1. DEFINIREA I SCOPUL LUCRRII DE DIPLOMLucrarea de diplom este o lucrare de sintez prin care absolventul i dovedete

  capacitatea inginereasc, format prin cunotinele teoretice i aplicative asimilate n facultate n cadrul anilor de studiu, urmnd ca n urma susinerii reuite a acesteia s i se confere titlul de inginer n specialitatea absolvit. La elaborarea lucrrii de diplom trebuie acordat o atenie deosebit recomandrilor cuprinse n acest ghid i a celor precizate de ctre conductorul de lucrare, n scopul justificrii tehnice, tiinifice i economice a variantelor de lucrarea adoptate sau a rezultatelor n cazul unei teme de diplom.

  Prin pregtirea lucrrii de diplom, absolventul are posibilitatea de a-i nsui cunotinele impuse prin tematica examenului de diplom, ca form de verificare a pregtirii teoretice de ansamblu n domeniul Ingineriei Industriale, Ingineriei Mecanice si Inginerie si Management.

  Lucrarea se elaboreaz pe baza unei teme propuse de: cadre didactice din cadrul facultii; specialiti din ntreprinderi sau institute de cercetare de profil dinar i strintate; absolvent.

  n cadrul lucrrii, absolventul trebuie s soluioneaz o problem tehnologic sau constructiv - tehnologic sau de cercetare pentru specializarea TCM, pentru specializarea de o problem de concepie constructiv de nivel ingineresc de genul celor cu care se va confrunt n producie, cercetare i proiectare, iar pentru specializarea IEDM o problem tehnica de constructiv - tehnologic sau de cercetare si o problema de management. La elaborarea lucrare trebuie s se foloseasc cele mai recente soluii tehnologice i constructive, respectiv de management i s se adauge la acestea contribuii originale.

  Att la partea constructiv ct i la cea tehnologic, sau de management se recomand efectuarea unor calcule de optimizare prin simulare pe calculator.

  Rezumatul lucrrii de diplom se va prezenta, aproximativ pe o pagin, att n limba romn ct i ntr-o limb de circulaie mondial.

  2. TEMATICA LUCRRILOR DE DIPLOMLa stabilirea temei lucrrii de diplom se va avea n vedere ca aceasta s fie suficient

  de complex, astfel nct s-i permit absolventului etalarea cunotinelor dobndite n facultate i introducerea unor contribuii originale, pe de o parte i n aceleai timp s prezinte interes pentru producie sau cercetare.

  Temele propuse trebuie s fie avizate de ctre directorul Departamentului de Inginerie si Management Tehnologic efii de catedre Sisteme Industriale si Management Tehnologic si Ingineria Sistemelor Mecanice, respectiv de efii serviciilor de concepie din ntreprinderi sau institute de cercetare. Temele propuse vor fi aprobate de ctre o comisie format din cadre didactice de la cele doua catedre, componente ale departamentului.

  2.1. Tematica lucrrilor de diplom pentru profilul T.C.M. Elaborarea unor tehnologii, sisteme tehnologice de prelucrri, optimizare tehnologic; Simularea pe calculator a unor procese tehnologice, proiectarea asistat de calculator a pieselor i subansamblelor mecanice; Tehnologii de execuie a unor repere; Tehnologii de asamblare; Tehnologii de msur i control;

 • Cercetri privind optimizarea, simularea sau modelarea cu ajutorul calculatorului a tehnologiilor de prelucrare; Studiul i proiectarea unor echipamente tehnologice pentru un proces de execuie a unor organe de maini; Studiul i l proiectarea unor ansamble i subansamble pentru prelucrarea metalelor; Studiul i managementul unor sisteme sau linii de fabricaie; Studiul i proiectarea unor tanduri i echipamente de control i testare din industria construciilor de maini; Proiectarea sau modernizarea unor roboi i manipulatoare industriale; Proiectarea sau modernizarea unor procese tehnologice moderne pentru piese complexe, pe maini-unelte de mare productivitate, ct i a S.D.V.-urilor speciale aferente; Proiectarea sau modernizarea unor procese tehnologice pe linii tehnologice flexibile. Determinarea variantelor optime prin procese numerice adecvate; Proiectarea sau modernizarea unor linii tehnologice de execuie i montaj ct i a mai multor celule de fabricaie; Proiectarea sau modernizarea unor tehnologii de deformare la rece, mpreun cu sculele i utilajele aferente; Studiul i proiectarea unor echipamente tehnologice; Cercetarea unor tehnologii de prelucrare ct i a unor S.D.V.- uri speciale; Proiectarea sau modernizarea unor tehnologii pe maini-unelte automate, semiautomate i cu comand numeric i simularea pe calculator a aspectelor caracteristice ale acestor prelucrri.

  2.2. Tematica lucrrilor de diplom pentru profitul EPI Studiul i proiectarea de utilaje tehnologice specifice, modernizri i optimizri; Studiul i proiectarea sau modernizarea unor ansamble i subansamble pentru utilaje tehnologice specifice; Studiul i proiectarea sau modernizarea unor elemente specifice din componena mainilor tehnologice; Studiul i proiectarea sau modernizarea de automatizri pentru utilaje i tehnologii specifice; Studiul i proiectarea sau modernizarea de manipulatoare i roboi industriali; Studiul i proiectarea unor module pentru roboi industriali; Proiectarea sau modernizarea unor echipamente i tanduri de testare n diferite scopuri a mainilor tehnologice specifice; Proiectarea sau modernizarea unor sisteme complexe de acionare i comand electric, electronic hidraulic pneumatic i combinate pentru maini tehnologice; Alte maini aparate sau instalaii specifice activitii inginerului mecanic; Realizarea unor studii complexe privind modularizarea i tipizarea n construcia de maini i utilaje tehnologice specifice; Realizarea de studii de fiabilitate care s se finalizeze prin propuneri de mbuntiri ale elementelor, blocurilor sau sistemelor tehnologice; Managementul tehnologic al sistemelor de mentenan al utilajelor i instalaiilor de proces; Elaborarea unor studii i soluii de programe n domeniul lucrrii asistate de calculator.

  2.3. Tematica lucrrilor de diplom pentru profitul IEDM- componenta de inginerie Studiul i proiectarea de utilaje tehnologice specifice, modernizri i optimizri;

 • Studiul i proiectarea sau modernizarea unor ansamble i subansamble pentru utilaje tehnologice specifice; Studiul i proiectarea sau modernizarea de automatizri pentru utilaje i tehnologii specifice; Studiul i proiectarea sau modernizarea de manipulatoare i roboi industriali; Proiectarea sau modernizarea unor echipamente i tanduri de testare n diferite scopuri a mainilor tehnologice specifice; Elaborarea de studii i soluii de programe n domeniul lucrrii asistate de calculator. Analiza managementului activitii de service n domeniile tehnologice; Analiza dp.dv. ergonomic si logistic a fluxului de fabricaie; Proiectarea ciclului de fabricaie si logistica aferent

  Tematica lucrrilor de DIPLOM pentru programul de studii IEDM - componentade management Aspecte privind managementul general al organizaiilor, cu identificarea practic a aspectelor teoretice studiate. Cercetarea i studiul particularitilor managementului IMM-urilor, cu investigaii practice. Aspecte privind managementul resurselor umane n firme i organizaii, cu identificarea practic a aspectelor teoretice studiate. Aspecte privind managementul strategic al organizaiilor, cu identificarea practic a aspectelor teoretice studiate. Planificarea i organizarea facilitilor, cu identificarea practic a aspectelor teoretice studiate. Management operaional i organizarea produciei, cu identificarea practic a aspectelor teoretice studiate. Studiul activitii de marketing, cu investigaii practice. Managementul sistemelor de comer electronic. Aspecte de analiz economico-financiar, cu studii de caz practice n firme. Aspecte privind bugetarea i managementul financiar n organizaiile pro-profit, cu studii de caz practice n firme. Aspecte privind contabilitatea de gestiune, cu studii de caz practice n firme.

  Observaii:1. La elaborarea temelor se va avea n vedere specialitatea candidatului i ca urmare

  temele vor conine obligatoriu i pri din specialitatea respectiv. 2. Toate lucrrile specializrii TCM vor cuprinde obligatoriu studiul unui aspect

  tehnologic3. Cu ocazia elaborrii temei se vor indica locurile de documentare i stadiul actual al

  problematicii .i perspectivele de dezvoltare..4. Toate lucrrile specializrii IEDM vor cuprinde obligatoriu o parte distincta cu

  aspecte de management

  3. PRIMIREA TEMEI PENTRU LUCRAREA DE DIPLOMConform planului de nvmnt perioada efectiv alocat pentru elaborarea

  lucrrilor de diplom este semestrul II al anului IV. Tema pentru lucrrile de diplom poate fi formulat n cursul anului IV sau anterior pentru a permite documentarea i chiar elaborarea unor pri ale acestuia n perioada activitii la diferite cercuri tiinifice.

 • 4. DOCUMENTAREA PENTRU LUCRAREA DE DIPLOMDocumentarea pentru lucrarea de diplom constituie prima faz a elaborrii acestuia

  i ea trebuie demarat ct mai devreme pentru a asigura timpul necesar obinerii unor publicaii de la alte institute din ar i strintate.

  n cadrul documentrii n ntreprindere, absolventul i va nsui soluiile tehnologice i constructive existente, se va interesa asupra avantajelor i dezavantajelor acestora, se va consulta cu specialitii respectivi n direcia mbuntirii performanelor acestor tehnologii i utilaje. De asemenea, absolventul se va documenta n sensul cunoaterii caracteristicilor utilajelor existente pe care urmeaz s le modernizeze sau s conceap o tehnologie mbuntit, normelor interne utilizate, indicatorilor tehnico - economici, a eventualelor soluii existente, a aspectelor ecologice, etc. Va lua legtura cu cercettorii n domeniul respectiv pentru a solicita materiale bibliografice pe care le dein n aceast direcie.

  De asemenea va consulta documentaia tehnologic i constructiv existent, va analiz