of 10 /10
R O M Â N I A MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE COLEGIUL NAŢIONAL MILITAR „MIHAI VITEAZUL” ALBA IULIA NECLASIFICAT GHIDUL CANDIDATULUI PENTRU ADMITERE ÎN COLEGIUL NAŢIONAL MILITAR „MIHAI VITEAZUL” ÎN ANUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT 2016 – 2017 Alba Iulia 2016

GHIDUL CANDIDATULUI PENTRU ADMITERE ÎN … candidat 2016.pdf · NECLASIFICAT NECLASIFICAT 3 din 9 profesional de stat, pentru anul 2016-2017, formula de calcul a mediei de admitere

 • Author
  buikhue

 • View
  214

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of GHIDUL CANDIDATULUI PENTRU ADMITERE ÎN … candidat 2016.pdf · NECLASIFICAT NECLASIFICAT 3 din 9...

 • R O M N I A MINISTERUL APRRII NAIONALE

  STATUL MAJOR AL FORELOR TERESTRE

  COLEGIUL NAIONAL MILITAR

  MIHAI VITEAZUL ALBA IULIA

  NECLASIFICAT

  GHIDUL CANDIDATULUI PENTRU ADMITERE N

  COLEGIUL NAIONAL MILITAR MIHAI VITEAZUL

  N ANUL DE NVMNT 2016 2017

  Alba Iulia 2016

 • NECLASIFICAT

  NECLASIFICAT 2 din 9

  I. NUMRUL DE LOCURI

  Total Numr locuri biei Numr locuri fete

  120 100 20

  II. PROBELE DE EVALUARE

  Procedura de selecie i repartizare n Colegiul Naional Militar Mihai Viteazul se bazeaz pe rezultatele evalurii competenelor dobndite n cadrul ciclului gimnazial. Evaluarea competenelor se realizeaz conform standardelor naionale de evaluare.

  Etapele admiterii i ponderea lor la media de admitere:

  n conformitate cu Anexa III la ordinul MECTS nr. 4802/2010, privind organizarea i desfurarea admiterii n nvmntul liceal de stat, admiterea n Colegiul Naional Militar Mihai Viteazul se desfoar n dou etape:

  a) Etapa I - Se desfoar n data de 27.05.2016. Candidaii susin o prob eliminatorie

  cu durata de 3 ore, care const ntr-un test gril de evaluare a cunotinelor la disciplinele Limba i literatura romn i Matematic.

  Sunt declarai ADMIS la proba eliminatorie candidaii care obin la testul gril cel puin nota 6.00. Nota obinut se ia n considerare la calculul mediei finale de admitere, cu ponderea de 50%.

  Candidaii care au obinut la testul de tip gril mai puin de nota 6.00 sunt declarai RESPINS i urmeaz s participe la Evaluarea Naional i repartizarea computerizat n instituiile de nvmnt civile. Acetia ridic anexa la fia de nscriere de la secretariatul Colegiului Naional Militar Mihai Viteazul. Mediile generale/punctajele generale obinute de candidai la admitere sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare numai la instituia la care acetia au candidat.

  b) Etapa a II-a - Se desfoar n data de 07.07.2016 n care candidaii care au fost

  declarai ADMIS n prima etap i au participat la Evaluarea Naional sunt ierarhizai n ordinea strict descresctoare a mediilor finale de admitere, n limita numrului de locuri aprobate pentru Colegiul Naional Militar Mihai Viteazul.

  (1) Media final de admitere se calculeaz astfel:

  MFA = (NT + MA) : 2 unde:

  MFA = media final de admitere; NT = nota obinut la testul de tip gril de evaluare a cunotinelor la disciplinele Limba i literatura romn i Matematic, menionat la lit. a); MA = media de admitere, prin repartizare computerizat, nvmntul liceal de stat, calculat ca medie ponderat ntre media general obinut la evaluarea naional i media general de absolvire a claselor a V-a a VIII-a, potrivit formulei stabilit de Ministerul Educaiei Naionale, conform anexei nr. 2 la Ordinul ministrului educaiei naionale nr. 5082/31.08.2015, privind organizarea i desfurarea admiterii n nvmntul liceal i

 • NECLASIFICAT

  NECLASIFICAT 3 din 9

  profesional de stat, pentru anul 2016-2017, formula de calcul a mediei de admitere (MA) este MA = (ABS + 3EN) : 4 unde: MA = media de admitere ABS = media general de absolvire a claselor a V-a a VIII-a; EN = media general obinut la Evaluarea Naional. Media se calculeaz cu dou zecimale, fr rotunjire.

  (2) Potrivit art.15, punctul 1 din I.M. 3/55 Metodologia cadru privind organizarea i desfurarea admiterii n nvmntul militar preuniversitar candidaii cu medii finale de admitere egale, vor fi departajai folosind, n ordine, urmtoarele criterii:

  a) nota obinut la testul gril de verificare a cunotinelor; b) media general obinut la Evaluarea Naional din clasa a VIII-a; c) media general de absolvire a claselor a V-a a VIII-a; d) nota obinut la proba de limba i literatura romn din cadrul Evalurii Naionale; e) nota obinut la proba de matematic din cadrul Evalurii Naionale; (3) n cazul n care pe ultimul loc exist candidai care au mediile finale de admitere, precum i toate mediile menionate la alin 2 egale, atunci toi aceti candidai sunt declarai ADMIS n colegiul naional militar. (4) Copiii cadrelor militare n activitate i ai soldailor i gradailor voluntari, decedate/

  decedai n timpul i/sau din cauza serviciului militar, ca urmare a unor aciuni militare, accidente, catastrofe, a unor acte de devotament excepional, a unor misiuni n teatrele de operaii n cadrul forelor internaionale destinate meninerii pcii, ori constituite n scopuri umanitare, sunt nmatriculai n anul I de studii, n Colegiul Naional Militar Mihai Viteazul, fr s susin testul gril, dac au participat la evaluarea naional, ndeplinesc criteriile de recrutare i au fost declarai ADMIS la probele de selecie, n baza dosarului de candidat.

  (5) Dosarele candidailor prevzui la alin. (4) se ntocmesc de ctre birourile informare-

  recrutare din cadrul centrelor militare judeene/al municipiului Bucureti. Dup completare, acestea se nainteaz spre avizare, la Direcia management resurse umane. Dosarele avizate se trimit la centrele zonale de selecie i orientare.

  (6) Probele de selecie, pentru candidaii prevzui la alin. (4), se desfoar n centrele

  zonale de selecie i orientare, iar copii ale adeverinelor cu rezultatul final al seleciei se nainteaz Direciei management resurse umane.

  Structura subiectelor

  La elaborarea subiectelor se iau n vedere urmtoarele: a) s conin 18 itemi, 8 pentru Limba i literatura romn i 10 pentru Matematic; b) itemii se elaboreaz cu respectarea urmtoarelor cerine: - s fie de tip alegere multipl, (n care numai una din variantele oferite este corect); - s fie formulai clar, precis i n strict concordan cu coninuturile programelor

  pentru Evaluarea Naional la disciplinele Limba i literatura romn i Matematic, valabile pentru anul colar curent;

  - s fie de dificultate medie i peste medie; - s nu conin ntrebri ambigue, capcan sau fr soluii; Variantele de test se elaboreaz cu respectarea urmtoarelor cerine: - s permit rezolvarea testului n timpul de 3 ore destinat probei eliminatorii; - s conin itemi distribuii n mod echilibrat din punct de vedere al coninutului

  programelor.

 • NECLASIFICAT

  NECLASIFICAT 4 din 9

  Exemplu variant test cu baremul de evaluare:

 • NECLASIFICAT

  NECLASIFICAT 5 din 9

 • NECLASIFICAT

  NECLASIFICAT 6 din 9

  Reguli ce trebuie respectate pe timpul examenului

  Candidaii vor avea asupra lor cartea de identitate sau certificatul de natere (pentru cei care nu au mplinit 14 ani), ecusonul, instrumente de scris (pix, stilou albastru).

  Este interzis introducerea n sala de examen a telefoanelor mobile, calculatoarelor sau a altor materiale care pot facilita rezolvarea subiectelor.

  BAREM

 • NECLASIFICAT

  NECLASIFICAT 7 din 9

  La predarea lucrrii candidatul se asigur c au fost completate rspunsurile conform modelului de mai jos: Model de rspuns:

  Nr. a b c d 1 O

  Semnul X arat c rspunsurile a, b, c, sunt considerate greite, iar 0 arat c rspunsul d este corect.

  Dac un candidat bifeaz mai multe rspunsuri ca fiind corecte la aceeai ntrebare, punctajul pentru acea ntrebare se anuleaz.

  Nu se admit tersturi sau modificri pe foaia cu rspunsuri. n situaia n care dorete s transcrie rezultatele consemnate greit pe foaia pentru rspunsuri, fr s depeasc timpul stabilit, candidatul cere nc o foaie pentru rspunsuri. Acest lucru va fi consemnat de ctre supraveghetori n tabelul nominal de predare/ primire a lucrrilor scrise. La predarea lucrrilor supraveghetorii/ evaluatorii nu vor primi foi de rspuns cu tersturi sau modificri.

  Candidaii au acces n slile de susinere a concursului nainte cu 60 de minute de deschiderea plicului cu subiecte, dar nu cu mai puin de 30 de minute. Candidaii care nu se afl n slile de susinere a concursului n momentul deschiderii plicurilor cu subiectele de concurs pierd dreptul de participare la admitere. Pentru cazuri excepionale (necesiti fiziologice etc.), candidaii pot prsi temporar sala de concurs, nsoii n permanen de ctre un supraveghetor.

  La expirarea timpului de examen se va ncepe evaluarea lucrrilor de ctre supraveghetori/evaluatori, care se va realiza n prezena candidatului i a cel puin doi martori dintre ceilali candidai. Ultimii trei candidai rmn n sector pn la evaluarea ultimei lucrri.

  Evaluarea i notarea lucrrilor scrise se efectueaz de cadrele evaluatoare, prin aplicarea grilei pe foaia cu rspunsuri.

  Fiecare rspuns corect va fi notat cu 0,5 puncte. Punctajul maxim este de 9 puncte, echivalentul notei 9, la care se adaug 1 punct din oficiu. Nota minim de promovare a testului este 6.00.

  Punctajul obinut pe baza baremului i nota corespunztoare acestui punctaj se nregistreaz pe foaia de examen, n rubrica prevzut special n acest scop i va fi semnat de fiecare evaluator, de candidat i de doi martori, dintre ceilali candidai.

  Baremul de evaluare va fi afiat la avizierul unitii de nvmnt dup ncheierea probei scrise.

  III. TEMATICA I BIBLIOGRAFIA

  PROBE DE CONCURS: Matematic, Limba i literatura romn TEMATICA:

  a. MATEMATIC coninuturile programei colare de Matematic aprobat de Ministerul Educaiei Naionale pentru examenul de evaluare naional din anul colar 2015-2016

  b. LIMBA I LITERATURA ROMN - coninuturile programei colare de Limba i literatura romn aprobat de Ministerul Educaiei Naionale pentru examenul de evaluare naional din anul colar 2015-2016

  BIBLIOGRAFIA: - manualele colare valabile pentru concursul de admitere n colegiul militar sunt

  cele elaborate conform programelor colare i aprobate de ctre Ministerul Educaiei Naionale pentru examenul de evaluare naional din anul colar 2015-2016

 • NECLASIFICAT

  NECLASIFICAT 8 din 9

  IV. GRAFICUL CADRU PRIVIND ORGANIZAREA I DESFURAREA ADMITERII N

  COLEGIUL NAIONAL MILITAR MIHAI VITEAZUL, N ANUL COLAR 2016-2017

  ACTIVITATE DATA ORA

  - Primirea candidailor Sala de sport - 26.05.2016 08.00 16.00

  - Cazare, organizare pe subuniti - 26.05.2016 16.00 17.00

  - Adunarea pe platou instructaj - 26.05.2016 17.00

  - Identificarea slilor de concurs - 26.05.2016 18.00 19.00

  - Servirea mesei de sear - 26.05.2016 19.00 19.30

  - Stingerea - 26.05.2016 22.00

  - Deteptarea - 27.05.2016 07.00

  - Program de diminea - 27.05.2016 07.00 07.15

  - Masa de diminea - 27.05.2016 07.15 07.30

  - Pregtirea pentru concurs - 27.05.2016 07.30 08.00

  - Acces n locurile de concurs - 27.05.2016 08.00-08.30

  - Verificarea documentelor candidailor - 27.05.2016 08.30-08.50

  - Susinerea testului gril de verificare a cunotinelor - 27.05.2016 09.00 12.00

  - Corectarea subiectelor n sala de concurs, n prezena candidailor

  27.05.2016 12.30 14.30

  - Servirea mesei de prnz - 27.05.2016 14.30 15.30

  - Afiarea rezultatelor testului - 27.05.2016 pn la ora 17.00

  - Ridicarea dosarelor de ctre candidaii declarai RESPINS

  - 27.05.2016 16.00 20.00

  - Prezentarea candidailor n colegiu cu fia de nscriere i foaia matricol pentru clasificarea final

  - 07.07.2016 pn la ora 11.00

  - Calcularea mediilor finale de admitere i afiarea rezultatelor

  - 07.07.2016 pn la ora 16.00

 • NECLASIFICAT

  NECLASIFICAT 9 din 9

  - Ridicarea dosarelor de ctre candidaii declarai NEADMIS

  - 07.07.2016 pn la ora 18.00

  - Transmiterea, n format electronic i n scris, la comisiile de admitere judeene a listei finale a candidailor declarai ADMIS

  - 11.07.2016

  V. TAXELE DE NSCRIERE I COSTURILE PENTRU CAZARE I HRNIRE

  Tax de nscriere Cost / zi Cazare Cost / zi Hrnire

  10 9 32

  VI. DOCUMENTELE CARE SE PREZINT LA SEDIUL COLEGIULUI

  Etapa I - la prezentarea n Colegiul Naional Militar Mihai Viteazul, candidaii au asupra lor cartea de identitate sau certificatul de natere, dac nu au mplinit vrsta de 14 ani, instrumente de scris i bani pentru taxa de nscriere, cazare, mas i anexa la fia de nscriere eliberat de unitatea colar la care au urmat cursurile gimnaziale, n original, care se depune la secretariatul comisiei de admitere pentru a fi introdus n dosarul de candidat.

  Pentru participarea la admitere, candidaii achit, nainte de susinerea probei eliminatorii de verificare a cunotinelor, o tax de nscriere, iar chitana primit se pred la secretariatul comisiei de admitere, care o anexeaz la dosarul de candidat.

  Sunt exceptai de la plata taxei de nscriere, candidaii care dovedesc, cu acte, c ndeplinesc una din urmtoarele condiii:

  a) sunt orfani de ambii prini; b) provin de la case de copiii sau plasamente familiale; c) sunt copii ai cadrelor militare, soldailor i gradailor profesioniti sau ai funcionarilor

  publici/ salariailor civili contractuali ce i desfoar activitatea n Ministerul Aprrii Naionale sau din instituii ale sistemului de aprare, ordine public i securitate naional;

  d) sunt copii ai pensionarilor din Ministerul Aprrii Naionale sau din instituii ale sistemului de aprare, ordine public i securitate naional;

  e) sunt copii ai cadrelor militare n activitate, ai soldailor i gradailor profesioniti, sau ai funcionarilor publici/ salariailor civili contractuali decedate/ decedai n timpul i/ sau din cauza serviciului, ca urmare a unor aciuni militare, accidente, catastrofe, a unor acte de devotament excepional sau a unor misiuni n teatrele de operaii n cadrul forelor internaionale destinate meninerii pcii ori constituite n scopuri umanitare;

  f) au venituri lunare, pe membru de familie, calculate n luna anterioar desfurrii concursului de admitere care nu depesc salariul minim net pe economie, stabilit prin deducerea din salariul minim brut a impozitului persoanelor cu copii n ntreinere.

  Etapa a II a candidaii care au fost declarai ADMIS n prima etap i au participat la Evaluarea Naional vor prezenta urmtoarele acte:

  - Fia de nscriere n anul colar 2016 - 2017 n clasa a IX-a n nvmntul preuniversitar de stat / Adeverina (ine locul fiei de nscriere)

  - Anexa la fia de nscriere n anul colar 2016-2017 pentru participarea la probele de aptitudini sau la probele de verificare a cunotinelor de limba modern sau matern

  - Foaia matricol

 • N E C L A S I F I C A T

  VII. REGULI DE CONDUITA fN INCINTA COLEGIULUI NATIONAL MILITAR MIHAI VITEAZUL"

  Toti candidatii trebuie sa aiba in orice imprejurare o comportare civilizata, o |inuta decenta i ingrijita.

  Candidatilor li se interzice: sa paraseasca incinta colegiului tara aprobare; sa deterioreze bunurile apartinand colegiului militar; sa detina i sa consume droguri, bauturi alcoolice, tigari i sa participe la jocuri de noroc; sa aduca jigniri i sa manifeste agresivitate in limbaj i in comportament fata de

  personalul colegiului i colegi; sa incalce normele de ordine interioara referitoare la accesul limitat in unele spatii sau

  sectoare; sa aduca i sa difuzeze in colegiu materiale care prin continutul lor atenteaza la independenta, suveranitatea i integritatea nationala a tarii, la bunele moravuri sau care cultiva violenta i intoleranta;

  sa lanseze anunturi false privind securitatea institutiei sau a altor obiective; sa detina i sa introduca in incinta colegiului materiale sau instrumente care prin actiunea

  lor pot afecta integritatea fizica i psihica a colectivului de elevi sau a personalului colegiului;

  accesul baietilor in sectoarele fetelor i invers. Candidatii:

  vor respecta normele P.S.I., se vor legitima la solicitarea personalului de serviciu; vor avea acces in colegiu numai pe poarta, pe baza ecusonului primit pana la ora 21.30.

  DATE DE CONTACT: COLEGIUL NATIONAL MILITAR MIHAI VITEAZUL

  B-dul Revolutiei nr.25, cod 510077 Tel. 0258/834010 Fax 0258/ 834013

  Site: www.coImil-mv.ro e-mail: [email protected]

  N E C L A S I F I C A T 10 din 10

  http://www.coImil-mv.romailto:[email protected]