Hemoglobinopatiile La Copii

 • View
  59

 • Download
  2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

pediatrie

Transcript

 • Hemoglobinopatiile la copii Efectuat:Mosneguta Mariana,gr.1514

 • Hemoglobinopatiile reprezint anomaliile de sintez a hemoglobinelor umane. Sunt determinate ereditar i se manifest prin modificarea structurii primare sau a raportului normal al anselor polipeptidice in molecula hemoglobinei. Unele din aceste modificri pot avea urmri drastice (anemia falciform, talasemia major), altele nu au valoare clinic.

 • EpidemiologieHemoglobinopatiile sunt cel mai des intalnite maladii monogenice la copii: dup datele OMS, aproximativ 240 milioane de locuitori sufer de modificri structurale (calitative) i cantitative (talasemia). In fiecare an, pe glob se nasc i decedeaz 200.000 de bolnavi cu aceast patologie.

 • Etiopatogenie

  In conformitate cu teoriile contemporane in hematologie, heterogenitatea hemoglobinelor i instalarea anomaliilor pot fi provocate de: schimbul deplin al unor anse normale ale hemoglobinei A cu alte anse polipeptide normale (cu dou anse in Hb F, cu dou anse in Hb A2, cu patru anse in Hb H, cu patru anse in Hb Barts); substituirea unui aminoacid cu altul in lanul ansei polipeptidice (Hb S, C, D, E); lipsa unor peptide in ansele polipeptidice (in varianta Hb D peptida 2b a ansei lipsete); reducerea vitezei de sintez a unor anse polipeptidice (talasemia i sindroamele talasemice); formarea anselor hibride (Hb Lepore); elongarea anselor polipeptide (Hb CS).

 • Hemoglobinopatia Sicling In maladia Sicling defectul const in prezena unei gene mutante care determin schimbul aminoacidului valin cu acid glutamic in poziia a 6-ea a ansei polipeptide (2, 2, 6-valin). O aa substituie neinsemnat doar a unui aminoacid prin alt aminoacid induce modificri marcate in structura proprietilor fizico-chimice ale hemoglobinei dezoxigenate. Aceste modificri conduc, la sedimentarea moleculelor dezoxigenate anormale ale hemoglobinei in form de tactoizi, care, la randul lor, prin agregare se transform in cristale prelungite, modificand membrana eritrocitar i formand in final, celule in form de secer. Din fericire, acest proces este reversibil majorarea presiunii pariale a oxigenului restabilete starea iniial a hemoglobinei patologice.

 • PatogeniaPatogenia maladiei const in majorarea viscozitii sangelui in timpul siclizrii eritrocitelor, ca rezultat, formandu-se microtrombi care favorizeaz ocluzia capilarelor i staz sanguin.Staza majoreaz i mai mult dezoxigenarea, intensificand fenomenul de siclizare. Astfel, se inchide cercul vicios: dezoxigenare fenomenul Sicling staz anoxie local intensificarea fenomenului Sicling dezoxigenare.

 • Tablou clinic Datorit funciei de protecie a hemoglobinei fetale, maladia nu se manifest la copii cu varsta de pan la 6 luni. Boala evolueaz cu acutizri i remisii, provocate de maladii intercurente, condiii climaterice, stres, .a. La homozigoii dup gena S, tabloul clinic in perioada de remisiune il determin starea cronic de foame de oxigen i semnele hemolizei. Copiii prezint retard fizic, uneori modificri osoase, majorarea in volum a ficatului i a splinei.

 • Staza eritrocitar instalat in capilare se poate solda cu un ir de dereglri. Astfel, in capilarele cerebrale poate provoca pareze i paralizii; in rinichi hematuria i hipoizostenuria; in oase necroze aseptice; in plmani pneumonii sau infarcte; pe piele necroze trofice; in cord cardiomegalii; in tractul gastrointestinal dureri i constipaii. Acumularea indelungat a eritrocitelor in organe, lizisul eritrocitar pot provoca ciroz hepatic, splenomegalie i hipersplenism.

 • Crizele se clasific dup caracterul lor: trombotic (cel mai des) se manifest prin dureri in sectoarele de eritrostaz (oase, articulaii, abdomen); hemolitic lipsesc durerile, dar apar semne de hemoliz; hiporegenerator are ca efect reducerea hemoglobinei in hipoplazia mduvii osoase; sechestraional in procesul lor din circuitul sanguin se exclud mari cantiti de sange (pot provoca ocul).

 • Diagnostic Analiza general a sangelui se caracterizeaz prin normocromie i anemie normocitar, care se intensific in crize. Poate fi prezent anizopoichilocitoza. Uneori, sunt depistate eritrocite in int. Reticulocitoza se majoreaz pan la 100-200. In perioada crizelor, sunt evideniate leucocitoza cu neutrofiloz i deviere spre stanga. Fenomenul Sicling spontan este observat rar, dar poate fi depistat prin metode speciale.

 • Tratament In perioada de remisie se evit stresul i se efectueaz sanarea focarelor cronice de infecii. In perioada de crize, in dependen de caracterul lor, bolnavilor li se administreaz remedii analgezice, cardiace, vasodilatatoare. Indiferent de etapa de evoluie a bolii, sunt indicai hormonii corticosteroizi, antibiotico- i oxigenoterapia.!!!Prognosticul rmane grav.

 • Talasemiile Talasemiile reprezint o grup heterogen de anemii hemolitice ereditare, de diferit grad de gravitate, la baza crora stau dereglrile structurii anselor hemoglobinice. Se manifest in dou moduri: la unii bolnavi defectul genetic const in activitatea in celule a ARNt anormal, iar la alii are loc deleia materialului genetic. In ambele cazuri, cantitatea redus de ARNt determin sinteza diminuat a anselor polipeptidice ale hemoglobinei. In talasemii, spre deosebire de alte hemoglobinopatii, nu au loc dereglri in structura chimic a Hb, ci defectul const in modificarea raportului cantitativ dintre diferite tipuri de Hb. In unele tipuri ale -talasemiei sunt prezente forme tetramere, precum este HbH (-4) i Hb Barts (-4). Totodat, sinteza anselor polipeptidice poate lipsi complet (ca in tipul -0 a -talasemiei), sau se caracterizeaz prin deficien parial (tipul +).

 • EpidemiologieTalasemiile sunt cele mai frecvente dintre bolile grave monogenice din lume.Statisticile recente indica faptul ca aproximativ250 milioane de oameni(4.5% din populatia intregii lumi) sunt purtatorii unei gene globinice deficitare. In fiecare an se nasc cam 300000 de homozigoti (talasemie si siclemie) (WHO Scientific Group, 1996). -talasemia reprezinta o problema de sanatate majora, in special in regiunea mediteraneana, unde frecventa purtatorilor este de 1-19%.In Romania, comparativ cu tarile mediteraneene, -talasemia nu este frecventa, dar in lipsa unui diagnostic eficient, in special a diagnosticului prenatal,in cativa ani va deveni o problema serioasa de sanatate.

 • In afara oamenilor care traiesc in apropierea Marii Mediterane (Italia, Grecia si Turcia), multi oameni care au talasemie provin sau sunt descendetii locuitorilor din Africa, Malaiezia, China si din multe parti ale Asiei de Sud-Est. Datorita migrarii masive din ultima perioada a locuitorilor din Asia de Sud-Est, in ultimul deceniu s-a inregistrat o crestere a cazurilor de talasemie in America de Nord si Europa. Testele de talasemie sunt recomandate in general tuturor celor ce provin din Asia de Sud-Est care au o anemie inexplicabila.

 • EtiologiaTalasemia este o boala exclusiv genetica, monogenica frecventa: 1 din 20 de persoane este purtatoare a unei mutatii la nivelul uneia din genele care codifica producerea hemoglobinei.Hemoglobina A, normala, este constituita din doua lanturi alfa1,doua lanturi alfa2 si doua lanturi beta. Mutatiile sunt defecte ale genelor, care se transmit conform Legilor lui Mendel si pot afecta producerea lanturilor alfa (alfa-talasemie) sau lanturile beta (beta-talasemie) cu formarea unei cantitati reduse de hemoglobina A.Scaderea sintezei de hemoglobina determina scaderea numarului de globule rosii (anemie), astfel transportul oxigenului catre tesuturi scade si apareoboseala cronica. Daca un copil a primit gena talasemiei de la un singur parinte, el ar putea fi un simplu purtator al genei, fara ca boala sa se manifeste. Faptul ca un copil este purtator de talasemie nu va duce la dezvoltarea bolii si nu necesita tratament medical.

 • PatogeniaPatogenia talasemiei este determinat de sinteza insuficient a unuia din lanurile sau ale hemoglobinei, iar momentul de compensare il reprezint sinteza in exces a ansei omoloage a hemoglobinei. Este stabilit corelarea dintre intensitatea manifestrilor clinice i valoarea modificrii raportului dintre i anse. Ansele hemoglobinice modificate sunt labile i instabile la fenomenele de denaturare. Reducerea i agregarea anselor pe membrana eritrocitar duce la liza ultimei. Acest proces este insoit de reducerea cu peroxizi a lipidelor i proteinelor membranei eritrocitare, de formarea radicalilor activi liberi de oxigen. Ambele procese provoac distrugerea eritrocitului.

 • Clasificare In functie de tipul de lant proteic afectat de gena patologica, boala se imparte in:alfa talasemia (o forma severa care poate cauza decesul fatului in uterul mamei);beta talasemia (este o forma mai usoara manifestata in special prin anemie sau splina marita). Cea mai frecvent form a talasemiei este -talasemia, care este determinat de reducerea producerii -ansei.

 • Clasificarepurtatorul silentios al talasemiei alfa -este o forma frecventa de talasemie subclinica, descoperita intimplator la diferite populatii etnice, din cele doua gene cu 4 altele ale individului, o gena alfa lipseste. Pacientul este clinic sanatos cu exceptia unor indici eritrocitari ocazional scazutialfa talasemia manifestaeste caracterizata prin anemie usoara si indici eritrocitari scazuti, este determinata de deletia a doua gene alfa de un singur cromozom 16 sau cite una de pe fiecare cromozom 16boala hemoglobinei H rezulta prin deletia a trei gene alfa, este o talasemie intermediara cu anemie moderat severa,splenomegalie,ictersi indici eritrocitari anormali. La examinarea eritrocitelor periferice sunt observate incluziuni specifice reprezentind tetramerii lanturilor b, instabili si care precipita in eritrocit dindu-i aspectul unei mingi de golf, incluziunile sunt denumite corpii Heinz