HET FEESTJE VAN EVELIEN EGEL - Buitenpaden Ik ben nog maar klein, ik moet nog veel dode bomen eten,

 • View
  0

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of HET FEESTJE VAN EVELIEN EGEL - Buitenpaden Ik ben nog maar klein, ik moet nog veel dode bomen eten,

 • HET FEESTJE VAN EVELIEN EGEL Speurtocht voor gezinnen met kinderen vanaf Landal De Vers (4,5 of 3 km)

  zomer 2015

  Magische dierenWIFI

  Neem een potlood of pen mee. Als je

  een dier gevonden hebt, of de plek

  waar hij of zij woont, zet dan een

  kruisje in het vakje op p. 4 t/m 7. Via

  de magische dierenWIFI wordt de

  uitnodiging dan direct aan het dier

  verstuurd!

  Lieve allemaal,

  Hoi ik ben Evelien Egel, en ik woon hier op De Vers. Ik ben bijna jarig en dan wil ik een hééél groot feest geven.

  Ik ben niet zo heel erg snel, dus zouden jul- lie me willen helpen met het rondbrengen van de uitnodigingen? Ik weet al wie ik wil uitnodigen, kijk maar op de blz. 4 t/m 7.

  Alvast heel erg bedankt en niet verdwalen!

  Groetjes, Evelien

  Op de achterkant vind je een kaartje met de route en QR-codes voor GPS-tracks.

 • 2

  ROUTEBESCHRIJVING De hele route is 4,5 km lang. Je kan hem inkorten tot 3 km (zie blauwe tekst). Dan kom je langs minder dieren, maar dat vind ik niet erg. Alle hulp is welkom! Veel dieren wonen op meerdere plekken in het bos. Kijk goed of je ze ziet, of dat je hun sporen ziet (voetsporen, holen, poep, afval van eten…). Soms geef ik je ook een p waar je een dier kan vin- den. Op twee plekken moet je een vraag beantwoorden om verder te kunnen.

  Voor de ingang linksaf op de Raaijweg. Na ong. 50 m linksaf de doodlopende weg in. Na het huis wordt de weg achter de slag- boom een bospad.

  Tip 1. In die dode boom rechts, vlak na de slagboom, is Sjaak Specht geweest.

  Op Y splitsing rechts aanhou- den

  Tip 2. In de dode boom op de grond wonen boktorbaby’s en pissenbedden, mmmm die lust ik wel (maar mijn vrienden eet ik natuurlijk niet op!)

  Gebruik je antwoord op vraag 1: op kruising met rood paaltje: A = rechtsaf; B = linksaf, C = rechtdoor. Rechtdoor tot Tsplitsing met twee rood/ blauwe paaltjes en daar rechtsaf.

  Na een slagboom kom je op een zandweg aan de bosrand, hier linksaf. Je blij ruim een halve kilometer (ong. 10 minuten) op

  deze zandweg.

  Tip 3. Over deze weg lopen ‘s nachts en ‘s avonds vaak reeën. Zoek hun sporen!

  Als je de route in wilt korten, na 300 me- ter op het zandpad (waar de bomenrij aan de rech- terkant ophoudt, links een smal bospad achter een slagboom in). Lees verder in het kader hieronder.

  Voor de lange route gewoon verder gaan op de zandweg. Bij een Tsplitsing rechtsaf, en bij een volgende Tsplitsing en bordje van een grenspaal linksaf.

  Het pad maakt een slinger langs de bos- rand, en je komt uit bij een weiland. Ga via het overstapje even de wei in. Houd afstand tot de koeien.

  VRAAG 1: waarom zi en pissenbedden al jd in het donker? A: Hun vel verbrandt snel door de zon. B: Ze moeten voch g blijven omdat ze ademhalen via kieuwen. C: Ze verstoppen zich voor andere dieren.

  KORTE ROUTE: Loop dit pad uit tot het asfal ietspad, oversteken, even rechtdoor en vrijwel meteen linksaf en rechtsaf een pad met een blauw paaltje. Ga aan het eind op dwarsweg eerste rechtsaf en volgende linksaf. Zie verder p. 3 onder blauwe tekst.

 • 3

  Tip 4. Hier wonen Laura Libelle, Jan Juffer en Karin Kikker. Zijn ze thuis?

  Als we in de wei zijn geweest, gaan we weer even dezelfde weg terug, iets voor- bij het bord over de grenspaal. Tip 5. Iets verder, langs het pad achter de slagboom, woont Daniëlle Das met haar familie in een burcht. Ze zijn erg gesteld op hun rust, dus niet storen a.u.b.!Gebruik nu je antwoord op vraag 2. Bij het bord van de grenspaal rechtsaf (zelfde als heen- weg); bij volgende zijweg zijweg: A. recht- door; B. linksaf. Tip 6. Links is een stuk dichtbegroeid met varens. Een ideaal woongebied voor Miri- am Muis. Kan ze lekker op zoek naar eten zonder dat iemand haar ziet. Ik hou hier ook wel van.

  We lopen nu een stukje mee met het fietspad, fietspad gaat even verder weer linksaf (wij blijven rechtdoor gaan). Verderop schuin linksaf, een smal pad met geel paaltje (en geel driehoekje).

  Bij een kruising rechtdoor de gele paaltjes blijven volgen. Op een vijfsprong schuin links, dat is het tweede pad aan je linkerhand. Op de 1e kruising weer rechts. Vervolg korte route: Tip 7. s’ avonds zie ik hier vaak Victor Vos. Voor hem hoef ik niet bang te zijn, hij is mijn vriend. Maar ande- re vossen, oei…... Dus dan verstop ik me snel! Even later komt er een pad bij. Bij split- sing links, op kruising rechtdoor,. Op volgende kruising ook rechtdoor een kleine heuvel op. Loop dit pad uit, iets omhoog. Tip 8. Jeneverbesstruiken: Max Merel is er dol op. Ruik eens aan een bes die je een beetje kapot hebt gemaakt. Tip 9. Ze zeggen dat Hester de Hagedis hier woont. Maar ik heb haar eerlijk ge- zegd nog nooit gezien. Wel een mooie plek om te zonnebaden! Jullie zijn al bijna klaar! Zullen we hier alvast wat spelletjes doen? Kijk snel op de achter- kant! Op de heuvel rechtsaf, op fietspad linksaf. Met fietspad mee naar rechts. In een bocht van het fietspad, pad tussen houten hekjes door het park op.

  VRAAG 2. hoe kan je het verschil zien tussen een juffer en een libel- le? A: Aan hoe ze hun vleugels houden. De juffer doet ze langs het lijf, de libelle houdt ze er dwars op.

 • 4

  Bas de baby-Boktor

  Ik ben nog maar klein, ik moet nog veel dode bomen eten, voordat ik later groot ben. Dan ben ik een tor met hééééle lan- ge sprieten. Je ziet waar ik woon door de gaten in de stammen.

  . Daniëlle de Das

  Ik houd van rust. want anders ben ik zo weg. Ik woon achter in het bos, gezellig samen met mijn familie in allemaal holen en gangen onder de grond. Mensen noe- men dat wel een burcht.

  Eva Eekhoorn

  Ik ben heel snel en kan goed springen. Eikels en dennenappels zijn mijn lieve- lingseten. Kijk maar eens of je mijn den- nenappels kan vinden. Ik ben niet bang voor mensen, ik kom graag op het bunga- lowpark.

  Hester van der Hagedis

  Ik hou erg van zonnebaden. Het liefst ga ik de hele dag op een zandheuvel in de zon liggen. Maar ik hou niet zo van po enkij- kers. Dan ben ik snel weg.

  uitgenodigd

  uitgenodigd

  uitgenodigd

  uitgenodigd

  Wie komen er op het feestje van Evelien?

 • 5

  Wie komen er op het feestje van Evelien?

  Herman Hommel

  Ik kan heel goed vliegen en ben dol op zoetigheid. Lekkere nectar gaat er altijd wel in. En ik heb een dikke vacht, dus ik heb het niet snel koud!

  Jan de Juffer

  Ik ben familie van Laura Libelle. Wij zijn leven net als de libellen eerst jarenlang in het water, voordat we eindelijk een paar weken mogen vliegen. We houden onze vleugels netjes langs ons lijf als we stilzit- ten.

  Karin Kikker

  Ik woon bij het water. Daar worden mijn kinderen geboren en vind ik mijn eten: vliegjes enzo. Mijn kinderen zijn trou- wens eerst visjes, maar dat wist je na- tuurlijk wel!

  Karel Konijn

  Ik ben dol op gras, planten en bladeren en takken van struiken. Ik maak grote holen en allerlei gangen onder de grond. We graven ook om eten te zoeken. Dat zie je onderweg vast wel!

  uitgenodigd

  uitgenodigd

  uitgenodigd

  uitgenodigd

 • 6

  Wie komen er op het feestje van Evelien?

  uitgenodigd

  uitgenodigd

  uitgenodigd

  Laura Libelle

  Ik ben familie van Jan de Juffer en woon ook bij het water. We leven eerst een paar jaar in het water, voordat we van die mooie vleugels krijgen. Die vleugels houden we dwars op ons lijf als we zit- ten.

  . Max Merel

  Jullie kennen me denk ik wel, die zwarte vogel met gele snavel. Ik kom graag in jullie tuinen om wormen te zoeken. En ik kan heel mooi zingen, al zeg ik het zelf…. Luister maar met de QR-code op de smartphone...

  Mirjam Muis

  Ik sluip het liefst door de planten onder de bomen, zodat niemand me ziet. Ik hou van zaden, bessen en dennenap- pels. Die dennenappels knaag ik hele- maal af.

  Piet van der Pissenbed

  Ik zit graag onder een dode boomstam, of in de schors van een dode boom. Ik hou van vochtig en donkerwant ik adem als een echte kreeft met kieuwen.

 • 7

  uitgenodigd

  Wie komen er op het feestje van Evelien?

  Sjaak Specht

  Je ziet me niet, maar je hoort me wel! Ik hak graag in bomen. Om een nest te maken of te praten met andere spech- ten. Ik eet mijn dennenappels een beet- je slordig, en houd ook van baby- insecten.

  Rudolf de Ree

  Ik ben een echte nachtbraker! Als jullie gaan slapen, word ik pas wakker. Dus je zal me denk ik niet zien, maar wel mijn pootafdrukken!

  Vera Vink

  Ik laat graag van me horen in het bos (luister maar via de QR-code op de smarthphone) Ik eet zaden, bessen en knoppen van bomen. Mijn kleine kui- kens krijgen insecten te eten. Heel voedzaam!

  Victor Vos

  Ik heb altijd honger, maar gelukkig lust ik bijna alles: andere dieren, afval, noem maar op. Ik trek er ‘s nachts op uit, dus de kans is klein dat je me ziet. Maar misschien wel mijn drollen (met een puntje eraan).

  uitgenodigd

  uitgenodigd

  uitgenodigd

 • 8

  Aandachtspunten: Bij deze speurtocht neemt u de gebruikelijke voorzich-

  gheid in acht. Meer in het bijzonder dient u rekening te houden met andere routegebruikers (mens en dier), regenkle- ding en/of bescherming