I NFO RM AŢID ES PV TG /C: Stimate pacient, Investigaţia ... pentru stadializarea cancerului bronhopulmonar nonmicrocelular şi ... (cancer colorectal, carcinom ORL, tumori germinale, tumori cutanate,

 • Published on
  06-Feb-2018

 • View
  218

 • Download
  3

Embed Size (px)

Transcript

 • INFORMAII DESPRE INVESTIGAIA PET/CT:

  Stimate pacient, Investigaia PET/CT se efectueaz numai la recomandrea medicului i

  presupune un interval minim de 6 ore de la ultima mas. Investigaiile se efectueaz n ordinea programrilor. Se poate ntmpla ca din cauza unor bolnavi n stare grav sau a unor defeciuni tehnice, investigaia dumneavoastr s nu nceap la ora stabilit.

  Acest tip de investigatie este pentru afectiuni neoplazice i nu pentru afeciuni cardiovasculare sau neurologice. Prin acest tip de investigaie, unele tipuri de tumori (in special tumori cerebrale, hepatocarcinom, tumori renale, tumori neuroendocrine, carcinom bronhoalveolar, tumori de prostata) nu pot fi evaluate.

  Investigaia: In cazul in care sunteti gravida, aceasta investigatie este contraindicata. Pentru efectuarea investigatiei veti primi o substanta (FDG-18 F)

  glucoz marcata cu un izotop radioactiv, sub forma de injectie intravenoasa si care, intr-un anumit interval de timp, se acumuleaza in organism. Din aceste motive investigatia incepe dupa o perioada de 60 de minute, timp in care timp trebuie sa beti l apa cu substanta de contrast, sa va odihniti si sa nu vorbiti. Aceasta perioada de asteptare face parte din investigatie, de aceea va rugam sa nu considerati aceasta ca timp pierdut.

  Investigatia propriu zisa dureaza intre 18 si 30 minute intr-o camera cu temperatura scazuta necesara pentru buna functionare a aparatului. Investigatia este insotita de un zgomot usor al aparatului iar dumneavoastra nu aveti senzatii neplacute sau dureri.

  Materialul radioactiv administrat se dezintegreza complet in 24 de ore, timp in care este eliminat de catre organism prin urina, fecale,saliva si transpiratie motiv pentru care va rugam sa beti multe lichide dupa investigatie. Nu exista risc crescut de iradiere, doza primita de catre organism fiind foarte mica. Dupa efectuarea investigatiei va sfatuim sa evitati pentru 6 ore apropierea sau contactul prelungit cu femeile insarcinate si copii sub 7 ani din anturajul dumneavoastra. Nu exista un pericol real, este doar o masura in plus de prevedere pe care v-o recomandam.

  Rezultatul il puteti ridica de la receptia in 48-72 de ore de la efecturea investigatiei sau l vei primi prin pot. Daca aveti intrebari despre investigatia PET/CT, va rugam sa va adresati medicului, operatorului sau asistentei care efectueaza investigatia.

 • n atenia pacienilor cu afeciuni oncologice i a medicilor specialiti oncologie / hematologie

  Avnd n vedere prevederile Ordinului CNAS nr. 449/28.04.2010, supravegherea activ a terapiilor specifice oncologice se efectueaz de ctre Comisia de experi a CNAS pentru implementarea subprogramului de monitorizare activ a terapiilor specifice oncologice. Aceast Comisie emite decizii de aprobare / respingere a efecturii examinrii PET / CT n urma analizei dosarelor pacienilor.

  Dosarele pacienilor pentru aprobarea efecturii examinrii PET / CT se depun la sediul CASMB Sps. Bucuresti Ploiesti nr. 7A, cons. Lucica RUJOIU, conine urmtoarele documente: 1. referat de justificare ( n original ) completat de medicul curant oncolog /

  hematolog i avizat de coordonatorul de program de la nivelul spitalului; 2. copia actului de identitate; 3. consimmntul pacientului 4. investigaiile care susin diagnosticul i evoluia bolii, precum i rezultatul

  examinrii anterioare, dac este cazul. Dosarele se depun in dublu exemplar pn pe data de 3 a fiecrei luni urmnd

  ca CASMB s le transmit la CNAS n prima sptmn a fiecrei luni, cu adres de naintare i avnd numr de nregistrare.

  Dosarele incomplete vor fi respinse de drept, ntreaga responsabilitate revenind n exclusivitate medicului curant n evidena crora se afl pacienii .

  Comisia de experi a CNAS analizeaz n sesiuni ordinare sau extraordinare dosarele depuse i emite decizii de aprobare / respingere a efecturii explorrii.

  Decizia va fi comunicat pacientului de ctre CASMB dup primirea unei copii a acesteia de la Comisia CNAS.

  Pacientul se programeaz la furnizor i efectueaz examinarea, are obligaia de a duce rezultatul n original i copie medicului curant oncolog/hematolog care a ntocmit referatul.

  Legislaia ORDINUL nr. 185 din data de 30.03.2015

  pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naionale de sntate curative pentru anii 2015 i 2016

  Subprogramul de monitorizare a evoluiei bolii la pacienii cu afeciuni oncologice prin PET-CT Criterii de eligibilitate: - pentru pacieni aduli: 1. nodul pulmonar solitar (NPS): pentru care un diagnostic nu a putut fi stabilit printr-o puncie-biopsie din cauza tentativei nereuite de puncie; cnd NPS este inaccesibil pentru procedura de puncie-biopsie sau cnd exist contraindicaie pentru utilizarea procedurii de puncie-biopsie; 2. cancerul tiroidian: n cazul n care recurena sau persistena bolii este suspectat pe baza tireoglobulinei crescute, atunci cnd studiile standard imagistice sunt negative sau incerte; 3. tumori cu celule germinale: n cazul n care se suspecteaz recurena bolii pe baza unor valori crescute ale markerilor tumorali [betagonadotrofin

 • corionic uman (hCG) i/sau alfafetoproteina], iar testele standard imagistice sunt negative, sau atunci cnd rezecia chirurgical curativ este luat n considerare pentru o mas persistent dup tratamentul primar al unui seminom; 4. cancerul colorectal: n cazul n care se suspecteaz boala recurent pe baza unor valori crescute i/sau n cretere ale antigenului carcinoembrironic (ACE), atunci cnd testele standard imagistice sunt negative sau incerte, precum i pentru evaluarea pacienilor cu leziuni metastatice operabile; 5. limfom Hodgkin sau non-Hodgkin: pentru evaluarea formaiunilor reziduale sau a suspiciunii de recidiv la un pacient cu limfom Hodgkin sau non-Hodgkin, atunci cnd testele standard imagistice sunt neconcludente sau pentru evaluarea rspunsului n stadiile incipiente, dup dou sau trei cicluri de chimioterapie i la terminarea tratamentului; 6. cancerul bronhopulmonar - cancerul bronhopulmonar nonmicrocelular (CBPNM): pentru cazurile n care rezecia chirurgical curativ este considerat indicat pe baza testelor imagistice standard negative sau neconcludente; - pentru stadializarea cancerului bronhopulmonar nonmicrocelular i microcelular, atunci cnd testele standard imagistice sunt neconcludente i este luat n considerare o modalitate terapeutic combinat (chimioterapie i radioterapie); 7. neoplazii ale capului i gtului: evaluarea bolii reziduale i/sau a recidivelor cnd testele standard imagistice sunt neconcludente; 8. melanom malign: leziuni metastatice cu indicaie chirurgical, cnd examinrile standard imagistice sunt neconcludente; 9. neoplasm esofagian, gastric sau pancreatic: evaluarea cazurilor cu indicaie chirurgical cu intenie de radicalitate, atunci cnd testele standard imagistice sunt neconcludente; 10. neoplasm de ovar: evaluarea cazurilor cu suspiciune de recidiv n urma unor rezultate alterate ale examenelor de laborator - CA 125 ridicat, cu investigaii imagistice standard neconcludente sau negative; 11. neoplasm mamar: evaluarea cazurilor cu suspiciune de recidiv local sau la distan, n cazul investigaiilor imagistice standard neconcludente, precum i evaluarea cazurilor cu leziuni metastatice considerate operabile pe baza testelor standard imagistice; 12. sarcoame osoase sau de pri moi: evaluarea cazurilor cu indicaie chirurgical cu intenie de radicalitate, atunci cnd testele standard imagistice sunt neconcludente; 13. GIST, tumori neuroendocrine: evaluarea rspunsului terapeutic, atunci cnd testele standard imagistice sunt neconcludente; 14. localizarea tumorilor oculte la pacienii cu metastaze cu punct de plecare neprecizat, atunci cnd testele standard imagistice sunt neconcludente;

 • - pentru pacieni copii: 1. limfoame: - limfom Hodgkin: - stadializare; - evaluarea rspunsului terapeutic; - limfoame non-Hodgkin T i B: - stadializare; - evaluarea rspunsului terapeutic; 2. sarcoame de pri moi i sarcoame osoase: - stadializare; - evaluarea rspunsului terapeutic; 3. neuroblastom: - stadializare; - evaluarea rspunsului terapeutic; 4. retinoblastom: - stadializare; - evaluarea rspunsului terapeutic; 5. tumori hepatice: - stadializare; - evaluarea rspunsului terapeutic; 6. metastaze cu punct de plecare neprecizat; 7. tumori rare, specifice adultului, cu aceleai indicaii ca i la adult (cancer colorectal, carcinom ORL, tumori germinale, tumori cutanate, tumor pancreatic, tumor tiroidian, GIST, tumor pulmonar); 8. tumori care nu pot fi diagnosticate - ncadrate prin alte examinri paraclinice; 9. tumori cu evoluie necorespunztoare n urma tratamentului aplicat (reevaluare diagnostic). Recomandarea pentru examinarea PET/CT se va face cu aprobarea comisiei de experi a Casei Naionale de Asigurri de Sntate.

 • CONSIMMNT INFORMAT al pacientului pentru investigaia de PET / CT

  Subsemnatul........................................................................CNP............................. domiciliat() n ...............................................Str.............................................nr............, ................................................................identificat cu BI/CI seria ........nr................. am fost informat de Dl/Dna Dr: ................................................................................. despre necesitatea efecturii investigaiei PET/CT, a modalitii practice de realizare a procedurii, a riscurilor, complicaiilor i posibilelor incidente sau accidente precum i asupra rezultatelor ateptate.

  DECLAR URMATOARELE: 1. Toate informaiile cuprinse n prezentul consimmnt, referitoare la

  persoana mea sunt adevrate. 2. Am fost informat cu privire la investigaie, am citit Nota de informare i am

  discutat cu medicul curant toate ntrebrile pe care le aveam despre procedur.

  3. M angajez s respect integral programarea pentru efectuarea investigaiei, s anun furnizorul situaiile de for major care m impiedic s ajung la data i ora programat i accept sa fiu reprogramat la o dat ulterioar i fr costuri suplimentare di partea mea, n cazul n care din motive independente de furnizorul nu poate realiza procedura de investigatii PET/CT. ( ex: imposibilitatea de utilizare a aparaturii PET/CT nainte / dup injectare sau diminuarea activitatii radiotrasorului sub necesar).

  4. Accept rezultatul investigaiei i diagnosticul medicului care a efectuat investigaia i m oblig s-l transmit medicului curant - oncolog.

  5. Voi respecta toate instruciunile i indicaiile date de furnizor cu privire la efectuarea investigaiei.

  6. Sunt de acord s efectuez investigaia PET/CT conform recomandrii medicului curant i cu administrarea de substan radioactiv. Am fost informat despre efectele acesteia, aciunile i riscurile posibile.

  7. Alte informaii: (se pot detalia de furnizori)

  Semnatura pacientului: Printe / Tutore: Data: Se ataseaza REFERAT RECOMANDARE PET/CT

Recommended

View more >