Indrumatorul Sef Teaiva

  • View
    90

  • Download
    5

Embed Size (px)

DESCRIPTION

i

Text of Indrumatorul Sef Teaiva

INDRUMATORUL

INDRUMATORUL

SEFULUI DE TEAVA POMPIER

Cuprins:

CAPITOLUL I

ROLUL SI INDATORIRILE GENERALE ALE SEFULUI DE TEAVA

pag.1Capitolul II

Incendiul si fenomenele ce il insotesc

pag.4

ARDEREA

pag.4TIPURI DE ARDEREpag.4

CALDURA

pag.5Transmiterea caldurii prin conductie

pag.5Transmiterea caldurii prin convectie

pag.5Transmiterea caldurii prin radiatie

pag.6CAPITOLUL III

PROCEDEE SI SUBSTANTE DE STINGERE A INCENDIILOR

pag.6PROCEDEE DE STINGERE

pag.6

Racirea zonei de arderepag.6

Inlaturarea substantelor cobustibile neincendiate din zona de ardere

pag.6

Izolarea substantelor combustibile de oxigenul din aerpag.6SUBSTANTE DE STINGERE A INCENDIILOR

pag.7Apa

pag.7Spuma pentru stingerepag.8Pulberi stingatoare

pag.9Gazele inerte

pag.10CAPITOLUL IV

MODUL DE ACTIUNE A SEFULUI DE TEAVA PE TIMPUL STINGERII INCENDIILOR pag.10Pozitia de lupta

pag.10

Reguli de lucru cu teava

pag.11

Reguli de lucru cu stingatorul portativ

pag.12CAPITOLUL V

PARTICULARITATILE MODULUI DE ACTIUNE A SEFULUI DE TEAVA PENTRU STINGEREA INCENDIILOR LA DIFERITE SUBSTANTE COMBUSTIBILE SPECIALE, CHIMICE SI IN CONSTRUCTII

pag.13

Incendii la substante combustibile solide

pag.13

Incendii la materiale lemnoase

pag.13

Incendii de paioase

pag.14

Incendii de bumbac, fire si fibre sintetice, tesaturi, celuloza si hartie

pag.15

Incendii la cereale

pag.16

INCENDII LA SUBSTANTE COMBUSTIBILE LICHIDE SI GAZOASE

pag.17

La sondele petroliere

pag.17

La depozitele de substante combustibile lichide

pag.18

La buteliile (recipientii) cu gaze lichefiate sub presiune

pag.18

INCENDII SPECIALE

pag.18La centralele electrice (termo si hidro)

pag.18

Incendii la transformatoare

pag.19

La tunelurile cu cabluri electrice

pag.19

La liniile electrice de inalta si joasa tensiune

pag.20INCENDIII LA SUBSTANTE CHIMICE

pag.20

La fabricile de negru de fum

pag.20La fabricile de lacuri si vopsele

pag.20

La fabricile de cauciuc sintetic si producatoare de obiecte din cauciuc

pag.20

La fabricile de materiale plastice

pag.21

INCENDII LA MIJLOACELE DE TRANSPORT

pag.21La avioanele aflate la sol

pag.21

La navele maritime si fluviale

pag.22

INCENDII LA CONSTRUCTII

pag.22

La elementele constructiilor

pag.22

Fundatia

pag.22

Stalpii

pag.22

Zidurile sau peretiipag.22

Planseele

pag.22

Scarile

pag.22

Acoperisul

pag.23

Stingerea incendiilor in subsolul cladirilor

pag.23

Stingerea incendiilor la etajele cladirilor

pag.23

Stingerea incendiilor in podurile cladirilor

pag.24CAPITOLUL VI

EFECTELE DAUNATOARE PRODUSE LA INCNENDIU SI MIJLOACELE DE PROTECTIE ALE

SEFULUI DE TEAVA

pag.24Efectele daunetoare specifice incendiului

pag.24Caracteristici ale anumitor produse toxice de ardere si ale unor substante cu care sefii de teava pot veni in contact pe timpul interventiei, mijloace de protectie impotriva acestora si masuri de prim ajutor ce se iau in cazul producerii de intoxicatii cu astfel de substantepag. 25Reguli de folosire a mijloacelor individuale de protectie

pag.25

Controlul functionarii mujloacelor individuale de protectie

pag.26

Reguli privind efectuarea autosalvarii

pag.27CAPITOLUL I

ROLUL SI INDATORIRILE GENERALE ALE SEFULUI DE TEAVA

Seful de teava este servantul care asigura dirijarea cu ajutorul tevii a jetului de substante stingatoare, pentru localizarea si lichidarea incendiului.

De activitatea lui depinde, in mare masura, indeplinirea cu succes a misiunilor. prin specificul indatoririlor sale, seful de teava este cel care trebuie sa se afle cat mai aproape de zona de ardere a incendiului si sa actioneze direct pentru lichidarea lui.

Pentru indeplinirea cu eficacitate functionale, seful de teava trebuie sa actioneze cu plenititudinea fortelor sale morale si fizice, sa manifeste initiativa, curaj, darzenie, fermitate si vointa neclintita.

Seful de teava trebuie sa posede temeinice cunostinte profesionale si deprinderi practice, pentru a se orienta si actiona corespunzator situatiilor complexe ce se pot ivi pe timpul interventiilor.

De pregatirea, curajul si iscusinta sefului de teava depind intr-o mare masura nu numai lichidarea in timp scurt a incendiilor prin folosirea eficienta a substantelor stingatoare, dar si salvarea oamenilor, reducerea pierderilor materiale si protectia personala impotriva pericolelor si efectele daunatoare specifice acestora.

Seful de teava are urmatoarele indatoriri:

- sa asigure, prin manevra jetului de substante stingatoare, reusita lucrarilor de salvare a persoanelor si bunurilor;

- cand actioneaza pentru lichidarea incendiului sa se apropie cat mai mult de zona de ardere si, dupa posibilitati, sa se gaseasca la un nivel cu acesta sau mai sus (exceptand situatia cand lucreaza la stingerea substantelor combustibile in rezervoare);

- sa protejeje substantele combustibile neaprinse, buteliile cu lichide si gaza inflamabile si explozibile si elementele de constructie portante expuse pericolului;

- sa actioneze, in functie de incendiu, cu jet pulverizat, iar cand acest lucru nu este posibil sau la ordin, sa foloseasca jet compact; in functie de aceleasi criterii, sa intrebuinteze in ordine: tevi de refulare prevazute cu ajutaje de diametre mici, galeata stingator, asigurand folosirea rationala a substantelor de stingere;

- sa nu paraseasca pozitia de lupta ce i s-a stabilit decat la ordin sau numai in situatia cand viata i-ar fi pusa in periccol, raportand despre aceasta comandantului nemijlocit;

- sa raporteze ierarhic orice modificare ce se produce pe timpul actiunii de stingere a incendiului si care necesita masuri noi;

- sa manifeste grija pentru pastrarea urmelor ce ai putea duce la descoperirea cauzelor incendiului (sa lase, pe cat posibil, la locul lor obiectele si materialele a caror mutare nu este strict necesara, acestea constituind anumite indicii ce pot usura cercetarile);

sa raporteze observatiile facute in legatura cu cauzele si evolutia incendiului;

in incaperile intunecoase sau cu fum dens, sa se deplaseze de-a lungul peretilor si ferestrelor, memorandu drumul pentru a sti pe unde sa se intoarca;

sa se echipeze cu mijloacele de protectie ordonate (masca contra fumului, aparatul izolant, costumul de protectie) si sa nu le scoata decat la ordin sau dupa indepartarea din zona de ardere.

De regula, seful de teava este insotit de toporas, cu care coopereaza la indeplinirea misiunii primite (il ajuta la manevrarea tevilor de refulare cu ajutaje si presiuni mari, la evacuarea unor materiale, la executarea unor deschideri sau demolari etc. ) si ii asigura protectia impotriva pericolelor caracteristice incendiilor (surpari, revarsari de lichide aprinse etc. ) pe care acesta nu le-ar putea observa la timp, fiind absorbit de munca pe care o desfasoara sau neavand vizibilitate asupra lor.

Actiunile toporasului sunt, de regula, coordonate de catre seful de teava, acesta poate executa insa si din propie initiativa unele lucrari.

Seful de teava are de indeplinit in lupta cu focul misiuni importante si destulde grele, iar de modul cum actioneaza depinde in mare masura rezultatul stingerii incendiului. In majoritatea situatiilor, acesta lucreaza in locurile cele mai periculoase.

Pentru indeplinirea in bune conditiuni a indatoririlor ce-i revin in functia pe care o indeplineste seful de teava trebuie sa depuna o munca continua de pregatire, pentru formarea deprinderilor in folosirea cu iscusinta a mijloacelor din dotare si aplicare in mod creator a regulilor de stingere a incendiilor si de utilizare a substantelor stingatoare.

In afara de indatoririle aratate mai sus, seful de teava mai trebuie sa indeplineasca si indatoririle prevazute in Regulamentul de instructie al pompierilor.

Capitolul II

incendiul si fenomenele ce il insotesc

Focul, una din cele mai vechi descoperiri ale omului, elementul care a insotit necontenit progresul umanitatii, devine uneori un factor de distrugere, transformandu-se in ceea ce numim incendiu.

Incendiul este deci o ardere declansata cu sau fara voia omului, scapata de sub control, in urma careia se produc pagube materiale, iar in unele cazuri, pierderi de vieti omenesti.

Pentru a se putea interveni in mod rational la stingerea incendiilor, este necesar sa fie cunoscute fenomenele fizice si chimice care au loc pe timpul acestora.

1.ARDEREA

Ardearea este o reactie chimica insotita de dezvoltare de caldura si emisiune de lumina (flacara). In conditii obisnuite, arderea reprezinta un proces de oxidare sau de asociere intre substantele combustibile si oxigenul din aer.

Pentru ca arderea sa aiba loc sunt necesare urmatoarele conditii: existenta substantei combustibile, prezenta substantelor care intretin arderea, realizarea temperaturii de aprindere.

Ardereasubstantelor si materialelor combustibile are loc numai in faza gazoasa. Deci materialele solide inainte de a arde se gazifica. Lichidele nu ard, ci numai vaporii acestora care se formeaza in cantitate suficienta abia dupa ce lichidul respectiv depaseste temperatura de inflamabilitate.

Procesul