Introducerea Timpurie a Alimentelor Solide Asociata Cu Risc Crescut de Obezitate

 • Published on
  30-Sep-2015

 • View
  216

 • Download
  2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Introducerea Timpurie a Alimentelor Solide Asociata Cu Risc Crescut de Obezitate

Transcript

 • REVISTA MEDICAL ROMN VOLUMUL LVIII, NR. 1, An 201158

  CRISTALE INFORMAIONALE13INTRODUCEREA TIMPURIE A ALIMENTELOR

  SOLIDE ASOCIAT CU RISC CRESCUT DE OBEZITATE

  Early solid aliments introduction associated with obesity high risk

  Dr. Florentina MulescuCabinet medical individual

  Introducerea timpurie a alimentelor solide este legat de un risc crescut pentru obezitate n copilria timpurie, n conformitate cu rezultatele unui studiu prospectiv cohort raportate online n februarie.

  Practicile de hrnire parental n timpul copi-lriei timpurii, cum ar fi momentul introducerii alimentelor solide, pot fi un factor determinant modifi cabil de obezitate din copilrie, scrie Susanna Y. Huh, MD, MPH, de la Divizia de Gastroenterologie i Nutriie, Spitalul de Copii din Boston, Massachusetts. Datele sugereaz c introducerea de alimente solide mai devreme de vrsta de 4 luni este asociat cu un procent crescut de grsime sau greutate n copilrie sau cu cretere n greutate mai mare n timpul copilriei, care va prezice mai trziu obezitatea. Alte studii nu au gsit nici o asociere ntre momentul de introducere a alimentelor solide i dezvoltarea esutului adipos din organism sau a unei asocieri ntre introducerea ntrziat de alimente solide, dup 6 luni i o adipozitate mai mare.

  Scopul studiului a fost de a evalua asocierea dintre momentul introducerii de alimente solide n timpul copilriei i obezitate la vrsta de 3 ani, defi nit ca un indice de mas corporal de vrst i sex, la percentila 95 sau mai sus, folosind o cohort de 847 copii nscrii n proiectul Viva. Calendarul de introducerea de alimente solide a fost mprit n mai multe grupe: ca mai mic de 4 luni, vrste cuprinse ntre 4 la 5 luni, i 6 luni sau mai mari. Logistic modele de regresie au fost aplicate separat pentru sugari care au fost hrnii la sn timp de cel puin 4 luni (hrnii la sn; n = 568; 67%) i pentru sugari care nu au

  fost hrnii la sn sau la care alptarea a fost oprit nainte de vrsta de 4 luni (formula-alimentat; n = 279; 32%). Aceste modele au fost ajustate pentru factorii de copil i materne, inclusiv schimbrile n greutate-pentru-vrst z scor 0-4 luni, ca marker de cretere copil precoce.

  Obezitatea a fost prezent la 75 de copii (9%), la vrsta de 3 ani. Momentul de introducere a alimentelor solide nu a fost asociat cu cota de obezitate la sugarii alptai la sn, (odds ratio, 1.1; interval de ncredere 95% [CI], 0.3 - 4.4). Cu toate acestea, introducerea alimentelor solide nainte de vrsta de 4 luni a fost asociat cu o cretere de 6 ori n cote de obezitate la vrsta de 3 ani, care nu a fost explicat prin faz incipient de dezvoltare rapid (odds ratio dup ajustare, 6,3; 95% CI , 2.3 - 6.9).

  Printre copiii care nu au fost alptai sau cei la care a fost oprit alptarea nainte de vrsta de 4 luni, introducerea de solide nainte de vrsta de 4 luni a fost asociat cu o cretere de ase ori la cote de obezitate la vrsta de 3 ani, scriu autorii studiului.

  Limitri ale acestui studiu includ confuzie posibil rezidual; unele pierderi din cohorta de follow-up; generalizarea limitat la populaii socio-economic mai dezavantajate; i un numr mic n unele celule, care s conduc la rezultate posibile.

  Pentru copiii alptai timp de 4 luni sau mai mult, calendarul de introducerea de alimente solide nu a fost asociat cu cote de obezitate, declar autorii studiului. Creterea aderrii la liniile directoare referitoare la momentul intro-ducerii alimentelor solide poate reduce riscul de obezitate n copilrie.