Investigatorul TIR Magzin Plus - iulie 2012

 • View
  221

 • Download
  6

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Investigatorul TIR Magzin Plus - iulie 2012

Text of Investigatorul TIR Magzin Plus - iulie 2012

 • T I R M A G A Z I N | I U L I E 2 0 1 2 | w w w . t i r m a g a z i n . r o 1

  CHRISTOPHE DE-KORVERManaging Directorul

  Gefco Romnia

  1,1 l

  ei

  5949992

  750119

  43

  ANUL

  VI , N

  R. 7/

  2012

  (55)

  IULI

  E 201

  2

 • 2 INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

  Investigatorul este o marc nregistrat. Toate

  materialele publicate n aceast revist reprezint

  proprietatea grupului de pres Investigatorul i sunt

  protejate de legile dreptului de autor. Reproducerea

  lor se face doar cu acordul scris al Investigatorul SRL.

  Rubricile Playback, Departamentul Securitii Presei,

  Mens Sana, ...i alte alea..., "Coloana a cincea" i "Let

  the party begin" sunt pamflete i vor fi tratate ca atare.

  Pentru a v abona la publicaia INVESTIGATORUL,

  v putei adresa oricrui oficiu potal din ar. Preul

  de 1,1 lei se aplic doar pentru revistele vndute prin

  intermediul reelelor de distribuie.

  Investigatorul SRL , str. 11 iunie nr. 7,

  et.1, ap.2, sector 4, Bucureti

  Director General: Emil POP

  mobil: 0722-55.44.72

  director@investigatorul.ro

  ISSN 1584-6202

  tiraj: 20.000 exemplare

  Tel/fax 021-317.90.74INVEST

  IGATO

  RUL

  Ca orice mic dictator, Silviu Prigoan are atenia distributiv: taie panglici i n acelai timp ne scap de maidaneze.

  Da, f, proasto, spal copilul i f ceva

  de mncare pn vin acas c altfel iar o ncasezi cu pliciul!

  Vasile Blaga, noul preedinte al PD-L, a lansat un atac furibund la adresa Elenei Udrea.

  Bi, Udrea, i-ai promovat toi delfinii!

  Uite unde am ajuns! Trebuia s i promovezi i rechinii, caaloii i bibanii!!!

 • INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro 3

  Cum a decis Gefco s intre pe piaa romneasc? Cum a simit c este oportun?

  Este vorba de un timp lung acum, pentru c au trecut deja ase ani. Nu am fost n management la acel moment i nici nu pot explica cum, n mod istoric, Gefco a intrat n Europa Central i de Est. Cel mai adesea, n baza cererilor unor anu-mii clieni dar i datorit faptului c deve-nea o pia cu cretere exploziv, unde Gefco opera n principal prin intermediul partenerilor. i, pentru c volumele au nceput s creasc cu adevrat, Gefco a decis s i deschid propriile centre de activitate. Avem anumite ri, ca de exem-plu cea pe care am manageriat-o nainte, Republica Ceh, unde erau nite proiec-te foarte mari, ca, de exemplu, proiectul Peugeot-Citroen-Toyota, ceea ce ne-a determinat s lansm propria activitate acolo i s ne oprim s mai lucrm cu parteneri. n Romnia a fost puin diferit pentru c nu am avut niciun proiect mare dar volumul afacerii cretea cu adevrat. De asemenea, intrarea Romniei n Uni-unea European a reprezentat un mare avantaj. De obicei, dup ce vii dup un astfel de moment eti ntotdeauna ntr-ziat. De aceea, Gefco a decis s vin n Romnia n avans i s se pregteasc pentru o cretere a afacerii, n baza spo-ririi numrului de schimburi economice, care era ateptat dup intrarea Romniei n UE. Aadar, de aceea, n 2006, Gefco a decis s intre pe aceast pia.

  Deci nu i-ai urmat pe unii dintre cli-enii dumneavoastr din Vest aici?

  Nu. Ceea ce trebuie s tii, dintr-o per-spectiv istoric, n anul 2002, Gefco a cumprat pachetul majoritar de aciuni la KN Elan, care era activitatea de gru-

  paj a Kuehne Nagel n Germania. Astfel, Germania a devenit rampa de lansare a tuturor afacerilor Gefco spre Est. i am folosit Kuehne Nagel ca partener pentru aceste ri. Deci, deja existau o serie de afaceri care se fceau n Romnia, cu clieni pe care i aveam n Germania, n Frana, n Marea Britanie, n Spania, n Italia. Totul era fcut prin reeaua Kueh-ne Nagel, deci n general se trimitea totul prin Germania, prin Gefco-Kuehne Nagel (a avut loc o fuziune i dup un an am cumprat totul). Atunci lucram cu parte-neri ai Kuehne Nagel n ar. Aveam deja ceva activitate i, din ziua n care s-a decis s intrm n Romnia, am preluat business-ul pas cu pas. Dar depindea i de afacere, pentru c Kuehne Nagel se ocupa doar cu transportul de mrfuri. Pentru transportul autovehiculelor nu exista nimic, legtura se fcea prin inter-mediul Trust Motors, importatorul Peu-geot n Romnia. Noi am preluat acea afacere. Pas cu pas am crescut. Ce este important s spunem despre Romnia este c aici am avut prima dat volume serioase de activitate cu Renault Group.

  Acum 10-15 de ani, Gefco avea multe di-ficulti pentru c n general clienii notri nu acceptau ca noi s lucrm i cu com-petitorii lor. Nu vedeau prea mult sinergi-ile. Nu erau dornici s lucreze cu acelai partener ca i competitorii lor. Renault se concureaz cu Citroen i Peugeot n Frana i, cum noi eram partenerul Citro-en-Peugeot, ei au spus c nu vor lucra niciodat cu Gefco. Pas cu pas, ntreaga gndire s-a schimbat i azi este foarte obinuit s vezi un partener, acelai par-tener, pentru competitori diferii. Pentru c Renault Group este foarte mare aici, au fost foarte multe activiti de vnzri i inovaii, au cutat s gseasc soluii pentru ei pe care noi le putem oferi. i am avut succes. Deci, putem spune c aceasta este prima ar n care Gefco a oferit importante servicii stabile, pe ter-men lung pentru Renault Group.

  Ai fcut fuziunea la nivel operaio-nal n Romnia ntre Gefco i Kuehne Nagel?

  Acum aceast chestiune s-a ncheiat.

  Un interviu cu Managing Directorul Gefco Romnia

  CHRISTOPHE DE-KORVER: "SUNT CTEVA AFACERI CARE NU SE VOR OPRI NICIODAT I

  TRANSPORTUL ESTE UNA DINTRE ELE!"

  Lideri

 • 4 INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | IULIE 2012 | www.investigatorul.ro

  Lideri

  Kuehne Nagel i-a creat o nou reea. Tot ce au vndut ctre Gefco este acum Gefco Germania. Kuehne Nagel a deve-nit din nou un competitor. Chiar desea-r plec n Germania. Aceast ar este un partener comercial important pentru Romnia i noi lucrm cu Gefco Deut-schland.

  Care a fost ritmul de dezvoltare a Gefco Romnia n ultimii cinci ani?

  Ritmul de dezvoltare a fost foarte, foarte puternic. n ultimii ase ani cifra de afaceri a crescut de opt ori. Desigur, n 2009, am resimit criza. Am reuit s stabilizm cifra de afaceri. Aceasta nseamn c, pentru un an, am avut o dezvoltare liniar. Dar, n afar de acel an, avem un trend de cretere de aproximativ 20-25%. Nu cred c aceasta va continua deoarece, cu ct cifra de afaceri este mai mare, cu att mai dificil este s ii acel pas. Dar, cum spun mereu, marele avantaj al Romniei este c sunt nc multe proiecte ale unor poteniali clieni pentru Gefco. Atta timp ct suntem ntr-o ar n care industria se dezvolt i investiiile internaionale con-tinu, cred c putem s rmnem la un ritm de dezvoltare destul de nalt. Poate nu att de nalt cum avem azi, dar un ritm destul de bun. Este important s vedem c am pornit de la nimic i ne-am specia-lizat la nceput n anumite produse, cum ar fi utilizarea cii ferate pentru trans-portul autovehiculelor, am lucrat mult cu aeroportul Otopeni i cu portul Constana precum i la Arad. Am ales s fim la Arad i nu la Timioara, unde avem foarte mul-t activitate, ca principal poart de intra-re dinspre Vest. Acestea au fost principalele produse pe care le-am folosit la nceput i care ne-au fcut s cretem. Acum avem cel puin 10 clieni mari, crora le oferim servicii multiple. Acetia au crescut destul de bine i noi am fost avantajai de acest lucru. Avem foarte multe cereri de trans-port internaional, deci nu suntem prea sensibili la dezvoltarea Romniei. Spe-cific pentru Romnia este c, dei piaa local este foarte jos i nu se mic prea repede, exporturile au crescut n ultimii trei ani foarte mult. Se poate vedea c

  sunt tot mai multe afaceri create aici pen-tru alte ri. i nu numai pentru Vest. Am observat c a existat, n ultimii trei ani, o focusare puternic pe Rusia, iar acum a aprut o focusare pe Orientul Mijlociu. Exist multe afaceri create n Romnia pentru Irak. tim c Europa de Vest nu va fi o pia n cretere, dar Romnia este un loc in-teresant pentru Rusia i Orientul Mijlociu i cred c aceasta ne va ajuta s con-tinum s cretem. Nu n ultimul rnd, nu am renunat la sperana c Romnia va deveni o ar mai bogat, pentru c se creeaz locuri de munc n industrie. Facem tot timpul studii de pia pentru a ti cum s ne dezvoltm afacerea i s investim n Romnia.

  Cum a fost 2011 pentru grupul Gefco i cum a fost pentru Gefco Romnia?

  Pentru grup nu pot vorbi prea mult, sunt ali oameni care fac acest lucru n locul meu, avem un kit de pres cu toate in-formaiile importante i putem s vi-l ofe-rim.Pentru Gefco Romnia a fost un an foar-te bun, cu o mare dezvoltare, cu stabili-zarea unor clieni de-ai notri la un nivel permanent. Anul trecut am pornit noi afa-ceri, cu electrocasnice, care s-au dezvol-tat foarte mult. Am continuat afacerile pe relaia Rusia. Le-am nceput n ultimii trei ani, dar anul trecut a fost un mare boom

  pe Rusia. Ne-am focusat mult pe Con-stana, deoarece credem c portul poate deveni, cel puin pentru afacerile cu auto-vehicule, un punct important de tranzit.

  Cum a nceput acest an pentruGefco?

  Acest an a nceput normal, puin afectat de ctre problemele economice din Ves-tul Europei, deci ateptm puin mai mult de acolo dar, pe de alt parte, n noile proiecte, Rusia continu s fie puternic. Avem noi proiecte pentru Orientul Mij-lociu, deci sunt foarte ncreztor pentru finalul anului. Pentru moment nu avem date fcute public oficial. Vom avea unele pentru n-tregul grup pentru primele ase luni ale anului, dar nu vom avea date oficiale despre Gefco Romnia.

  Care este cea mai important divizie a Gefco Romnia, cea care v aduce cele mai mari venituri?

  ncercm s nu avem o astfel de situaie pentru c, datorit volatilitii pieei, ceva poate crete sau scdea. De exemplu, afacerea cu autovehicule a fcut mai mult pentru noi dect restul dar, dac vn-zrile de maini vor scdea, vom avea probleme. ncercm s evitm aceasta. Ce es