of 12/12
EVOLUTIA CALCULATORULUI UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI FACULTATEA DE INGINERIE MECANICA SI MECATRONICA

Istoria calculatoarelor

  • View
    410

  • Download
    32

Embed Size (px)

DESCRIPTION

prezentare power point

Text of Istoria calculatoarelor

PowerPoint Presentation

EVOLUTIA CALCULATORULUIUNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTIFACULTATEA DE INGINERIE MECANICA SI MECATRONICA

Grigore Moisil spunea: "Calculatorul nu rezolv probleme, cum se spune. Problemele le rezolv omul, dar n rezolvarea lor omul se serveste nu numai de toc si hrtie, ci si de calculator", subliniind faptul c un calculator este un instrument de lucru, nu o "inteligent" de sine stttoare. De altfel, acest principiu nu s-a schimbat nici chiar n noul domeniu al inteligentei artificiale, unde calculatorul poate fi fcut s "nvete" lucruri noi pe baza anumitor informatii furnizate, mpreun cu niste reguli de deductie, dar n ultim instant omul este cel care a implementat aceste mecanisme.

Asadar, un calculator este (deocamdat) att de "inteligent" ct l facem noi s fie.

Istoria mainilor de calculcuprinde evoluia diverselor tehnici folosite de oameni pentru a efectua calcule matematice i a mainilor i aparatelor fizice de care s-au folosit pentru acest scop.

Primele maini de calcul care efectuau calcule analogice au fost aparatele mecanice. O idee a unei astfel de maini de calcul a fost a lui inginerului englezCharles Babbage, n anii 1820. Proiectul lui pentru o asemenea maina a fost prea avansat vremii, de aceea ideea a fost abandonata.

Spre sfritul anilor 1880,Herman Holleritha inventat o tehnic de nregistrare a datelor. Hollerith a ajuns s foloseasc cartele peforate dup ce a observat cum nregistreaz conductorii de tren caracteristicile personale ale fiecrui pasager pe biletele acestora. Pentru prelucrarea acestor cartele perforate, cunoscute drept cartele Hollerith, el a inventat tabulatorul i maina perforatoare. Aceste trei invenii au format bazele industriei moderne de prelucrarea informaiei.

Bazele calculatoarelor moderne s-au pus, ns, n preajma celui de-al doilea rzboi mondial.Alan Turinga descris n 1936 un model matematic care astzi i poart numele i care rezum funcionarea unei maini de calcul programabile .

John von Neumanna descris i el, pe cnd lucra la proiectulEDVAC,arhitectura von Neumann, o schem structural de baz a calculatoarelor. Aproape toate calculatoarele moderne sunt construite din circuite logice,se bazeaz pe arhitectura von Neumann i implementeaz funcional modelulmainii Turing.

ENIAC (Electronic Numerical Integrator and ComputerCalculator i Integrator Electronic Numeric), construit n SUA, a fost primul calculator electronic generic. Putea efectua 5000 de operaii de adunare i scdere pe secund, fiind de o mie de ori mai rapid dect alte maini care efectuau aceste operaii.Construit sub conducerea luiJohn MauchlyiJ.Presper EckertlaUniversitatea Pennsylvania,dezvoltarea i construcia lui ENIAC au durat din 1943 pn la sfritul lui 1945.

Explozia gradului de utilizare a calculatoarelor a nceput cu cele din a treia generaie, care se bazau pe inveniacircuitului integratde ctreJack St. Clair Kilbyi independent deRobert Noyce,tehnologie care a condus mai trziu la inventarea microprocesorului, de ctreTed Hoff,Federico Faggin i Stanley Mazor de laIntel. Primul procesor integrat, Intel 4004 (1971) avea 12mm, i era compus din 2300 tranzistoare.

Steve Wozniak, cofondatorul companieiApple Computer, este considerat a fi dezvoltatorul primului calculator personal produs n serie. Primul calculator al acestuia,Apple I, a aprut ns dupMOS Technology KIM-1iAltair 8800, iar primul calculator Apple cu capabiliti grafice i de sunet a aprut dupCommodore PET.

Cnd porile logice bazate petranzistoare cu efect de cmpCMOSau nlocuit tranzistoarele bipolare, consumul de energie al calculatoarelor a putut scdea drastic i astfel utilizarea puterii de calcul a devenit foarte ieftin i s-a rspndit n toat lumea, sub multe forme, de la felicitri i telefoane mobile la satelii artificiali i sonde spaiale.

Concluzie:In zilele noastre calculatoarele au dimensiuni foarte mici cu capacitate foarte mare de procesare pe cand la inceput calculatoarele aveau dimensiuni foarte mari si viteza de procesare foarte mica.